Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?

Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni
 Dalți gravare lemn

Didgeridoo

Motorola Edge 50 Ultra

Gaura perete apartament cu evitar...
 Orientare antena prime focus

Problema conectare mail yahoo

comisioane asociatie proprietari

Primul sistem de televiziune cu p...
 Internetul este neutilizabil fara...

Eroare cloud burn icopy face id

DermaRoller ce este ?

Articole limba Germana
 

Cresterea caprelor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
7433 replies to this topic

#19
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
bun film. chiar am sunat la tel indicate . oportunitate de utilaje si alte idei si in primul rind sfaturi pentru incepatori. merci

#20
Mattei

Mattei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 04.06.2007
da, si eu sunt curios la ce buget te gandesti. vrei sa te ocupi tu personal de asta ? ai gasit teren pe unde locuiesti tu ?

stiu pe cineva (si nu e gluma) care a inceput ceva asemanator, cu oi. de fiecare data cand trecea pe la ferma ii lipsea cate o oaie, iar ciobanul ii zicea ba ca a murit, ba ca i-a mancat-o lupul  :D ...

oricum, cererea e foarte mare pentru carnea de capra si oaie, dar si pentru branzeturi. despre lapte, nu stiu, nu prea cred :) .

#21
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
vreau sa ma ocup de treaba asta mai ales ca am si terenul si grajdul care nu-mi produc decit cheltuieli. ma gindesc pentru inceput la 100 capre si apoi sa dezvolt  afacerea . 150 euro e pretul la care mi-au fost oferite caprele rasa saanen si alpina franceza. cum vi se pare?
    multumesc mult pentru film msjohntm. am vorbit cu cei de divisionetecnica si chiar m-au invitat la un tirg pe 31 mai la timisoara organizat de asociatia judeteana a ovinelor si caprinelor . pe cine intereseaza poate sa mearga.  cu riscul de fi restirctionat voi posta invitatia , nu e in scopuri comerciale ca doar e un tirg pentru cei interesati!!!

Attached Files



#22
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
stai linistit...nu e o crima

#23
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postfms74, on 27th May 2009, 08:20, said:

...
150 euro e pretul la care mi-au fost oferite caprele rasa saanen si alpina franceza. cum vi se pare?

150 de EUR, ce ? capra femela, gestanta sau nu ? La ce varsta ? masculii la ce pret ? Daca-i 150 EUR capra gestanta la cam 1 an - 1,5 ani (iada gestanta), e OK... Vezi sa nu-ti dea reforma (adica 4-5 ani varsta si sterpe ...).


Quote

...am vorbit cu cei de divisionetecnica si chiar m-au invitat la un tirg pe 31 mai la timisoara organizat de asociatia judeteana a ovinelor si caprinelor . pe cine intereseaza poate sa mearga.  cu riscul de fi restirctionat voi posta invitatia , nu e in scopuri comerciale ca doar e un tirg pentru cei interesati!!!

Foarte bine ca s-au mai gandit si ei sa se organizeze ... si sa mai organizeze si targuri ... Bine ar fi sa avem pe fiecare provincie istorica in parte, asa ceva - Muntenia, Moldova, Ardeal ... Numai asa se poate dezvolta acest sector.

#24
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
150 euro capra gestanta de 2 ani , metis f2 din rasa saanen si alpina franceza. tapi nu cumpar de la amicul brailean ca nu-s nici prea prea , nici foarte foarte! cel putin asa m-a sfatuit tehnicianul cu care am mers. horia daca ai idee de unde as mai putea cumpara , te rog , indruma-ma! multumesc.
   e infiintata o asociatie de crescatori de capre in Romania , "Caprirom" . I-am gasit pe net , au si site : caprirom.ro , s-au infiintat la Constanta . am luat legatura cu ei si astept sa-mi comunice de unde as putea sa cumpar capre de rasa. au destui membri spun ei in prezentare .

#25
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postfms74, on 1st June 2009, 13:50, said:

150 euro capra gestanta de 2 ani , metis f2 din rasa saanen si alpina franceza.
E OK la pretul asta ..

Quote

horia daca ai idee de unde as mai putea cumpara , te rog , indruma-ma! multumesc.

Pe partea de ovine - caprine chiar ca nu am mai tinut legatura cu terenul ... Du-te totusi la Timisoara, la expozitie. Una din caprele "romanesti" este Alba de Banat, care are la origine ceva Saanen. Poate gasesti ceva expozanti de prin Austria, Elvetia ... Ar merita cativa tapi din import. Ti-ar aduce o buna valoare genetica prin infuzie ... Oricum, daca mai aflu ceva iti spun.

#26
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Ti-ai pregatit tot ce-ti trebuie ca sa le aduci ? Adaposturi, bazin de imbaiere, furaje etc. ?
Imediat cand sosesc ar trebui sa le faci o imbaiere la picioare cu sulfat de cupru, ca sa nu-ti bagi singur necrobaciloza in ferma ...

Ia de la fermierul de la care le cumperi toata schema de deparazitari interne si externe si vaccinari. Va trebui sa o urmezi si, eventual, sa o imbunatatesti. Sunt la prima gestatie sau la a doua ? Sincronizarea caldurilor s-a facut hormonal ? Daca da, cu ce ? Cand au fost montate si cand urmeaza sa fete ?

Va trebui sa-ti cauti niste manuale (cresterea ovinelor si caprinelor si eventual bolile ovinelor si caprinelor, daca gasesti) si sa le citesti cu atentie. Ce le dai sa manance ? Cine iti va calcula ratiile fujere ? Care este tehnologia ta de crestere ? Descrie putin adaposturile, padocurile, pajisti (cultivate sau nu), cum se face furajarea, care sunt dimensiunile per cap (adaposturi si padocuri) ...

Cine ti le va mulge ? Manual sau mecanizat ? Ce faci cu laptele dupa muls ?

Va trebui sa-ti cunosti caprele si sa-ti dai seama cand sunt sanatoase sau cand s-au imbolnavit... Trebuie mare atentie la normele de biosecuritate. Sa nu-ti bagi boala in ferma cu mana ta ...

#27
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
adaposturi am horia , am un grajd tip CAP din chirpici , cam ponosit el da' pina incep sa produc ceva din afacerea asta il pot folosi fara probleme. am facut si niste adaposturi din scindura sa poata fi tinute animalele afara pe timp de vara si nu numai plus ca am mai creat si alte spatii (tarcuri) pentru fatari , iezi s.a.m.d.
     caprele sint la a doua gestatie , de sincronizarea caldurilor sincer nu am intrebat dar multumesc ca mi-ai atras atentia. problema e ca deja au inceput sa fete si mi-e cam frica sa nu am probleme la transport . dar cu voia bunului Dumnezeu poate totul va fi in regula . miine in mod normal le aduc la noua lor casa.
   deparazitarea lor s-a facut tot timpul la o luna de zile si deja mi-a dat cam ce trebuie folosit . oricum ma voi consulta si cu tehnicianul si din fericire am dat de un fost coleg din liceu ce lucreaza la DSV , medic veterinar ce-mi va da si el sfaturi. daca poti sa ma ajuti vis-a-vis de schema de deparazitari esti binevenit si iti multumesc anticipat !!! orice sfat la inceput de drum prinde bine.
   pentru furajare in perioada asta am inchiriat pasune , in jur de 32 ha , dar am cumparat si baloti de lucerna . si tarita am inteles ca e foarte buna . am decis sa merg la FNC-ul local unde au tot felul de nutreturi concentrate foarte bune sa vad ce au pentru capre , poate au ceva bun pentru lactatie.
   pe parte de echipamente deocamdata nu am nimic , voi merge pe metoda traditionala si empirica in acelasi timp , cu muls la mina , laptele pastrat in vase inox si prepararea casului (in prima faza) in ceaun mare din bronz asa cum faceau pe vremuri bunicii. nu-mi permit inca sa cumpar echipamente , dar deja am facut pasi importanti in sensul asta. sper ca in 2-3 luni sa pot achizitiona tot ce-mi trebuie .
   multumesc pentru sfatul cu privire la normele de biosecuritate . ce crezi ca ar fi cel mai bine sa fac ??? tratamente , norme de igiena etc. ma cam sperii putin cu normele astea , chiar nu vreau sa am surprize neplacute!!!
   daca te intereseaza am gasit un material despre institutul de cercetare palas constanta in parteneriat cu cei de la reghin si botosani , un program ce l-au inceput in 2006 pentru cresterea productiei de lapte la diferite rase de capre . am mai "furat" ceva de pe acolo. am multe de invatat mai ales ca nu sint in bransa , sint economist , dar incetul cu incetul...

#28
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
1. Poti sa transporti caprele cu iezi cu tot. Pui multe paie in remorca (camion etc) si cu viteza mica (sa nu se faca curent, iezii sunt sensibili). Daca e cald ziua, ii transporti noaptea. Cum au ajuns "acasa", sa aiba fan la discretie si apoi le scoti la pasune - dupa o zi, doua. Mai degraba le iei pe cele care au fatat decat sa le iei si sa-ti fete in masina - plus ca urcatul si coboratul din masina poate avea urmari neplacute in ultima faza a gestatiei - viitoarele mamici sunt mai greoaie, pot cadea, se pot lovi cu burta de obloane etc. si o sa-ti fete iezii morti (in cel mai rau caz). Asa ca pe cele care n-au fatat inca le mai poti lasa la fostul stapan cateva zile.

2. Grajdurile din chirpici sunt foarte bune, izoleaza bine si vara si iarna. Ai facut o dezinfectie ca la carte ? Cu var de exemplu ?

3. Biosecuritatea descrisa in mare inseamna toate principiile de lucru si toate metodele prin care eviti ca animalele tale sa ia contact cu alte animale (domestice sau salbatice) si cu alte persoane, si in felul asta sa se expuna la germeni sau paraziti. De la aceasta descriere poti sa-ti dai si tu seama mai departe cam ce implica ...

4. Ai grija la mulgatori. Sa fie sanatosi. Uite-te cu atentie la mainile lor - daca au diferite leziuni care pot sugera stafilococie sau streptococie, iti pot imbolnavi caprele. Si numai de mamite n-ai tu nevoie acum ...
Tot referitor la mamite: in primele zile dupa fatare mulsul (felul in care este efectuat si mai ales daca este complet - adica sa nu lase lapte in cisterna) determina starea de sanatate ulterioara a glandei mamare.
Ai grija la lapte. Se strica foarte usor pe caldura asta. Nu-l lasa pe cel muls seara sa-l inchegi dimineata, decat daca poti sa-l refrigerezi. Si inca ceva: igiena vaselor si ustensilelor de muls trebuie respectata cu sfintenie. Un singur vas sau o sedila pe care s-au acrit resturi de lapte fiindca n-a fost spalata ca lumea (cu apa fierbinte si detergent) iti vor contamina si acri tot laptele muls ulterior. Nu mai vorbesc de muste ...

Dupa ce le aduci imi spui ce deparazitari si vaccinari li s-au facut si discutam ...

#29
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
hai salutare fratilor. am adus capritele acasa , nu am vazut surprize neplacute pe perioada transportului , ba' chiar am avut o capra ce mi-a fatat 2 ieduti si m-am trezit cind le-am dat jos cu septelul marit!!! :D
     abia acum urmeaza partea cea mai grea . le-am pregatit mincarea ( lucerna , tarite , etc.) , padocuri , s.a.m.d. vom vedea la fatare ce voi obtine.
     am trecut ieri si pe la ANCA unde , pentru cei interesati, au un material ce se denumeste " proiect model - ferma mixta - 50 ha culturi de cimp si cresterea caprinelor " . se distribuie gratuit si e un material informativ bun , zic eu , de unde poti afla despre flux tehnologic , amplasamentul adaposturilor , ratia furajera , productia de lapte , avize de obtinut etc. tot pentru cei interesati si tot la ANCA au astfel de proiecte model si despre ovine , vaci , etc !!!
   horia , ca tu esti doctorul , mi s-a spus sa le administrez un tratament antiparazitar contra paduchilor ce li se face lunar acum in prima faza precum si , ceea ce mi-ai spus si tu de altfel , o imbaiere a copitelor !!! ce parere ai ? nu dauneaza iedutilor si fatatului ?
   pentru furajare consideri ca e de ajuns sa le scot la pasune si seara sa le dau cam 0,5 kg/cap tarite ? fermierul de la care le-am luat acum in perioada asta le scotea la pasune si seara le dadea 0,5 kg nutret concentrat si ceva lucerna/cap de capra. ma gindesc sa inlocuiesc temporar nutret concentrat cu tarite , pentru ca la FNC-ul local nu au nimic pentru capre , produc numai la comanda si minim 5 to. stii cumva vreun distribuitor pe zona Moldovei de nutreturi concentrate , preturi???
    va rog ajutati-ma cu sfaturi practice de aplicat pentru o cit mai buna lactatie . stiu ca lactatia este data in primul rind de furajarea pe care o administrezi , dar am auzit atitea pareri in ultimele zile de la tehnicieni incit  e o mare batalie in capul meu , nu stiu ce ar trebui sa aplic in asa fel incit sa nu fac vreo timpenie !!!

#30
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postfms74, on 4th June 2009, 07:23, said:

hai salutare fratilor. am adus capritele acasa
Sa-ti traiasca si sa ti se inmulteasca !!!!

Quote

ba' chiar am avut o capra ce mi-a fatat 2 ieduti
Numai una ? Celelalte cati iezi au ? Ca fatarea gemelara la capre este destul de raspandita ... Eee, n-o fi fost tapul atat de cointeresat la toata afacerea ....

Quote

abia acum urmeaza partea cea mai grea . le-am pregatit mincarea ( lucerna , tarite , etc.) , padocuri , s.a.m.d. vom vedea la fatare ce voi obtine.
Da' in fond si la urma urmei, cate capre ai ?

Quote

mi s-a spus sa le administrez un tratament antiparazitar contra paduchilor ce li se face lunar acum in prima faza precum si , ceea ce mi-ai spus si tu de altfel , o imbaiere a copitelor !!! ce parere ai ? nu dauneaza iedutilor si fatatului ?
Doamne fereste, sa nu-l faci lunar ! Ca au si antiparazitarele astea o anumita toxicitate ... E destul o data la 6 luni (primavara si toamna) daca (virgula) caprele tale nu se intalnesc cu alte ovine si caprine la pasune, si o data la 3 luni daca este o poluare ectoparazitara intensa (animale cu scabie in sat etc.). Va trebui sa-nveti sa faci injectii ! Dupa parerea mea, cele mai eficiente (si mai putin toxice) antiparazitare (interne si externe in acelasi timp) sunt cele injectabile. majoritatea se injecteaza subcutan (adica sub piele - tragi cu doua degete de pielea de pe sold catre burta - cam cu doua palme deasupra de mamela - si bagi acul piezis, ca medicamentul sa intre in pliul acela, sub piele), in doza de 1 ml per 50 de kg. Chiar daca caprele tale nu au toate 50 de kg, nu subdozezi - adica e OK 1 ml per capra. Daca sunt mai mari de 50 de kg (in speta tapii), injectezi atat cat trebuie - 1,2 - 1,5 ml. Nu se recomanda injectarea in primele 2 luni de gestatie. Sunt mai multe produse: Dectomax, Ivomec, Cydectin etc. Toate sunt bune. Ideea e sa le rotesti, sa nu lasi timp parazitilor sa dezvolte oaresce rezistenta.
Imbaierea pentru picioare se face cu o solutie de lapte de var cu sulfat de cupru 10 %. Solutia ti-o prepari tu (iei un sac de var hidratat si pui 10% sulfat de cupru, totul dizolvat in apa), si de preferinta sa fie cat mai proaspata cand calca prin ea. Dupa circa 15-20 de capre o schimbi. Daca poti sa le faci sa stea cam 5 minute in solutia asta (nu numai sa se plimbe prin ea), ar fi perfect. Cu cat penetreaza mai bine in toate structurile ongloanelor, cu atat mai profund dezinfecteaza ... Nu dauneaza iezilor. Ii imbaiezi pe toti, mame, iezi, tapi.

Quote

pentru furajare consideri ca e de ajuns sa le scot la pasune si seara sa le dau cam 0,5 kg/cap tarite ? fermierul de la care le-am luat acum in perioada asta le scotea la pasune si seara le dadea 0,5 kg nutret concentrat si ceva lucerna/cap de capra. ma gindesc sa inlocuiesc temporar nutret concentrat cu tarite , pentru ca la FNC-ul local nu au nimic pentru capre , produc numai la comanda si minim 5 to. stii cumva vreun distribuitor pe zona Moldovei de nutreturi concentrate , preturi???
Rumegatoarele au nevoie de furaje fibroase pentru functionarea corecta a rumenului. De aceea, fanul asigurat la discretie (pe timpul noptii) este necesar pentru ca dimineata, cand dai concentratele, sa nu se creeze o stare de acidoza ruminala.
Taratele sunt OK  si foarte lactogene pentru rumegatoare. Eventual poti sa-ti faci tu un amestec din 50% tarate, 10% uruiala de orz (sau ovaz, ce ai), 10% uruiala de porumb, 20% srot de floarea soarelui si 10% un concentrat vitamino-mineral. Ai morisca ? Da' amestecator ? Vezi, capre ti-au trebuit ...
Nu cred ca merita sa dai banii pe furaje gata facute ... Asa, dupa cum zicea Wiseguy, parca Nutrimold e furnizor mare de furaje pe zona Moldovei ...
    

Quote

dar am auzit atitea pareri in ultimele zile de la tehnicieni incit  e o mare batalie in capul meu , nu stiu ce ar trebui sa aplic in asa fel incit sa nu fac vreo timpenie !!!
Ia zi-mi si mie, ce pareri ai auzit ? E posibil sa nu se contrazica una cu alta, doar sa fie exprimate diferit ...

#31
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009
Multumesc!!! Vorba ta , capre mi-au trebuit , capre am!!! Momentan au fatat 16 din care am 8 cu cite un ied , 7 cu cite 2 iezi si una cu 3 iezi  :D !!! Aici da cointeresare la tap!

   In total am cumparat numai 86 de capre pentru ca la sfaturile tehnicianului si ale ciobanului celelalte se pare ca aveau ceva probleme mamare , sterpe s.a.m.d. Am dat si eu ceva unui lucrator de acolo care a lucrat la caprele respective si mi-a mai soptit cite ceva !!! Deh! Romanu' nostru pina nu incearca el marea cu degetul ...

  Merci cu deparazitarea , deci nu am probleme sa-l administrez acum in perioada gestatiei ?! Colaborez momentan cu un tehnician din zona care , spune lumea , ar fi foarte bun ! In schimb omu' e in virsta , de moda veche , nu suporta sa-l contrazica altii si marea lui meteahna e ca o cam trage la masea !!! Oricum momentan imi fac treaba cu el , dar voi cauta un tinar care cu siguranta , chiar daca nu are asa multa experienta este cit de cit pus la punct cu ultimele produse si tehnologii in materie . Plus de asta nu imi plac betivii la servici!!!

   Majoritatea exemplarelor au peste 50 kg , imi place ca sint "curate " , fermierul de la care le-am luat le-a ingrijit foarte bine. Dupa parerea mea si din ce am mai vazut ( mai nou am capatat defect profesional ,ma uit la caprele altora cind sint in vreo calatorie sau mai vad pe cimp. Stii tu vorba aia cu capra din curtea vecinului...) sint exemplare frumoase. Voi face niste foto si le voi posta pe forum cu voia Admin.

  Pe timpul noptii daca le pun in jgheaburi lucerna si tarite e ok? fin nu am momentan. Am dat comanda de o moara cu ciocanele si saptamina viitoare mi-o aduce producatorul .

  Parerile , probabil te-ai confruntat si tu cu astfel de situatii , sint diferite in ceea ce priveste alimentatia si tratamentele. Fermierul de la care le-am cumparat spunea ca pe timpul noptii nu le dadea decit tarite sau nutreturi concentrate si atit , tehnicianul meu zice ca si lucerna sau fin (asa cum ai spus si tu de altfel). In privinta tratamentelor antideparazitare , cel de la care le-am luat le-a facut contra paduchilor in luna decembrie si mi-a spus sa-l fac o data la 6 luni deci la sfirsitul lunii acesteia. Tehnicianul meu vrea lunar ca asa ar fi mai bine , ca se intilnesc si cu vaci si oi pe pasunea ce am inchiriat-o si sa nu capete nu stiu ce  (scuze , dar pina invat si eu termenii , exprimarea profesionala sigur lasa de dorit !!! Trecerea de la parfumuri fine si camasa alba la coada ... caprei nu e chiar usoara !!!)! :D  Ideea e ca nu se intilnesc la pasunat cu alte animale ca doar sint parcele diferite , dar oricum sint niste portiuni comune de acces unde inevitabil calca cam toate animalele din zona. Plus ca mai e si o apa curgatoare unde merg la adapat !!! Ce parere ai ? Deja m-am gindit sa-mi cumpar un caiet studentesc sa incep a nota parerile si sfaturile celor in bransa din jurul meu . Oricum trebuie sa tin  o evidenta stricta a tratamentelor si antideparazitarilor pe fiecare exemplar in parte . Trebuie sa ma pun serios pe citit , cind vorbesc unii si altii in jurul meu si isi dau cu parerea ma uit ca virgula caprele mele la poarta noua!!! :D

  Nu stiu care va fi satisfactia financiara , dar trebuie sa fie ca de asta le-am si cumparat si din calculele mele ar trebui sa fie ceva profit , dar oricum am o satisfactie sufleteasca . Nu ma gindeam ca or sa-mi placa atit de mult!!! Sper sa le ingrijesc cum trebuie cu ajutorul vostru si al tau Horia ( probabil lucrezi in domeniu de stii atit de multe) si sa nu am surprize neplacute . hai va las acum ca ma duc la ferma !!!

#32
SKIORUL

SKIORUL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 20.03.2009
mai ,mai ,  ce mult ma bucur pentru tine ca ai reusit sa treci peste toate ''piedicile '' si sa iti cumperi caprele . te felicit si-ti doresc sa faci o afacere superrentabila . sa ne spui si noua cum se numeste branza pe care o sa o produci ca sa o cumparam . sa ne ajutam reciproc . mult succes ,si sa ne tii la curent cu mersul afacerii .

#33
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
Felicitari!
Imi creste inima de bucurie cand vad pe cineva care vorbeste si face, mai ales in domeniul agriculturii!
Nu am norocul tau sa dispun de adapost si teren dar sper sa imi reuseasca si mie o parte din planurile de viitor pe care le am. Si sunt tot in domeniul agricol!

#34
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postfms74, on 4th June 2009, 12:32, said:

Momentan au fatat 16 din care am 8 cu cite un ied , 7 cu cite 2 iezi si una cu 3 iezi  :D !!! Aici da cointeresare la tap!
Asa e OK, 50% fatari gemelare se incadreaza in statistici...

Quote

Merci cu deparazitarea , deci nu am probleme sa-l administrez acum in perioada gestatiei ?!
Nope. Doar in primele 2 luni de gestatie e mai problematic ...

Quote

Colaborez momentan cu un tehnician din zona care , spune lumea , ar fi foarte bun ! In schimb omu' e in virsta , de moda veche , nu suporta sa-l contrazica altii si marea lui meteahna e ca o cam trage la masea !!!
Problemele cu alcoolul sunt ... boala profesionala la veterinarii de pe teren... Cand eram la circumscriptie (nu stiu daca ti-am spus, sunt medic veterinar) - apropo, o circa unde aveam 6.000 de ovine si caprine oficial si cam 10.000 neoficial - am produs o adevarata revolutie in comuna cand am ... refuzat sa beau.

Chestia e cam in felul urmator: te duci (mai ales in campanii de vaccinare sau la castrari) din casa in casa, batand toate satele respectivei comune pe jos (sau cu calul - acuma cu masina sau cu scuterul). Toata lumea te roaga cu un pahar de bautura (tuica sau vin, ce are fiecare), prea putini te invita si la masa... Si imagineaza-ti ce inseamna sa umbli toata ziua, vara prin soare, obosit si nemancat ... Daca te pune necuratu' sa bei, ai terminat-o ... Si azi asa, maine asa, devii alcoolic (sau incepi sa ai probleme cu alcoolul).

Eu am refuzat din start sa beau (din principiu, nu beau decat la masa si acasa - bine, cu exceptia nuntilor sau botezurilor ...) si m-am cam certat cu tot satul. Le ceream o cana cu apa si ma rugau cu o tuica sau un vin. "Nu se poate dom' doctor sa nu gustati din vinul meu ! Sa stiti ca ma supar !" "Poti sa nici nu-mi mai dai buna ziua, de baut nu beau !" Si a durat cam trei luni pana cand a inteles toata comuna ca "doctoru' asta tanar nu bea, sa-l pici cu ceara ..." Bine, la mine mai era inca o alta chestie: socru-meu avea trei vii si o crama cu vreo cateva mii de litri de tuica, de diferite soiuri. Asa ca bautura aveam, sa-mi pun si-n cap ... Dar in general, asta e o mare problema in acest domeniu de activitate.

Quote

Pe timpul noptii daca le pun in jgheaburi lucerna si tarite e ok? fin nu am momentan. Am dat comanda de o moara cu ciocanele si saptamina viitoare mi-o aduce producatorul .
Numai lucerna. Tarate le dai dimineata. Si ai mare grija la lucerna sa nu fie umeda, ca provoaca timpanisme.

Quote

In privinta tratamentelor antideparazitare

Tratamentele se numesc "de deparazitare". Si se fac cu (produse) "antiparazitare". Asta doar asa, pt. acuratetea termenilor ...


  

Quote

hai va las acum ca ma duc la ferma !!!
Bafta !!!

Edited by horia66, 05 June 2009 - 20:55.


#35
fms74

fms74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 18.03.2009

View PostSKIORUL, on 5th June 2009, 16:25, said:

mai ,mai ,  ce mult ma bucur pentru tine ca ai reusit sa treci peste toate ''piedicile '' si sa iti cumperi caprele . te felicit si-ti doresc sa faci o afacere superrentabila . sa ne spui si noua cum se numeste branza pe care o sa o produci ca sa o cumparam . sa ne ajutam reciproc . mult succes ,si sa ne tii la curent cu mersul afacerii .
merci! sa fii sigur ca te voi anunta cind voi incepe sa produc brinza!
sper din tot sufletul sa fie o afacere

View Postkos_funny, on 5th June 2009, 17:51, said:

Felicitari!
Imi creste inima de bucurie cand vad pe cineva care vorbeste si face, mai ales in domeniul agriculturii!
Nu am norocul tau sa dispun de adapost si teren dar sper sa imi reuseasca si mie o parte din planurile de viitor pe care le am. Si sunt tot in domeniul agricol!
Cred ca e unul din singurele sectoare care cu multa munca si investitii se mai misca in tara asta! Bafta multa in realizarea planurilor de viitor!


horia, scuza-mi inca o data exprimarea neprofesionala , acorda-mi circumstante atenuante pina invat si eu ce si cum.
sa stii ca e o foarte mare problema alcoolul in domeniul agricol. si nu numai la oamenii fara pregatire dar si la cei care au mers la facultate s.a.m.d. zona mea e un important bazin legumicol (sint convins ca ai auzit de solariile din com. Matca si de bazinul legumicol Tecuci) , sint foarte multi specialisti buni , unii dintre ei cu studii superioare ,altii care au invatat din experienta de-a lungul anilor , autodidacti , alcoolul e o problema mare . la 40 grade pe cimp isi trag cite una mica in freza si atunci sa vezi agricultura!!!

am aplicat sfaturile tale referitoare la furajare. am o problema si nu stiu ce sa fac. seara cind aduce ciobanul caprele de la pasunat le pun in jgheaburi sa aiba noaptea lucerna si dimineata la prima ora tarita. nici nu se ating de tarite . ce sa fac?

nu am gasit nimic de specialitate referitor la tuns ca trebuie sa fac si operatiunea asta saptamina viitoare . se poate folosi parul de capra? ai idee unde sa ma adresez ca s-au desfiintat toate punctele de colectare lina si piei din zona mea. nimeni de pe aici nu a stiut sa ma indrume.

am pus ciobanul sa mulga una din capre ce a fatat de vreo doua saptamini. capra are doi iezi , inca sugari . la mulgere ,dimineata , a rezultat  aproape 1 l lapte. ce parere ai de productivitate? e bine, e rau? vreau sa-mi fac de pe acum o idee cam cit lapte voi produce zilnic .

#36
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postfms74, on 6th June 2009, 15:17, said:

horia, scuza-mi inca o data exprimarea neprofesionala , acorda-mi circumstante atenuante pina invat si eu ce si cum.
Stai linistit ! Nu e cazul sa-ti ceri scuze... Fiindca stiu ca inveti, iti dau si eu o mana de ajutor.
Oricum, esti un exemplar rar ... Un om cu specializare in alt domeniu, nici macar tangential cu agricultura, sa te apuci de zootehnie ... Sa dea Domnu' sa avem mai multi ca tine ...

Quote

sa stii ca e o foarte mare problema alcoolul in domeniul agricol. .... la 40 grade pe cimp isi trag cite una mica in freza si atunci sa vezi agricultura!!!
Da, asta este inca un motiv pentru care importam rosii si pepeni de la turci ...

Quote

am aplicat sfaturile tale referitoare la furajare. am o problema si nu stiu ce sa fac. seara cind aduce ciobanul caprele de la pasunat le pun in jgheaburi sa aiba noaptea lucerna si dimineata la prima ora tarita. nici nu se ating de tarite . ce sa fac?
Ha, ha, ha ... Sunt imbuibate dragul meu ! Cred ca n-au avut ele asa regim culinar ... Da-le tarate numai dimineata. Peste zi pasunat si seara lucerna la jgheab. Cand o sa incepi sa le mulgi o sa le fie mai foame ... Daca nu vor sa manace tarata, nu te mai ruga de ele. O jumatate de ora se sta cu tarata in fata. Nu mancati ? Hai, la pasune, ca pana maine dimineata nu mai primiti ... Auzi, dar sare le-ai pus ? Drob de sare ? Ii musai.

Quote

... se poate folosi parul de capra? ai idee unde sa ma adresez ca s-au desfiintat toate punctele de colectare lina si piei din zona mea.

De tuns ar trebui sa le cam tunzi, mai ales in jurul ugerului, sa aiba iezii acces cat mai usor la supt. Chestia cu parul de capra e foarte problematic. De folosit, in principiu se foloseste. Dar iti dai seama ca daca ciobanii de la Sibiu au greutati in a gasi clienti pentru lana lor (Tigaie sibiana !), cam ce o sa patesti tu cu parul de capra ...
Vezi, ai inceput sa te loveste de "aspectele concrete" ale zootehniei romanesti ... O sa-ti trebuiasca oaresce dexteritate sa le "ocolesti". Incearca si pe aici. Poate te suna careva ...

Quote

am pus ciobanul sa mulga una din capre ce a fatat de vreo doua saptamini. capra are doi iezi , inca sugari . la mulgere ,dimineata , a rezultat  aproape 1 l lapte. ce parere ai de productivitate? e bine, e rau? vreau sa-mi fac de pe acum o idee cam cit lapte voi produce zilnic .
Nu e rau. Ar trebui sa ai cam 4-5 litri de lapte pe zi, de la fiecare capra (la varf de lactatie). E posibil sa depasesti aceasta cantitate. Rasa Saanen se prezinta cu o productie de lapte intre 600-1000 de litri pe cap de capra, per lactatie (9 luni). Asta inseamna o medie zilnica de cca. 2.22 - 3.70. Numai ca n-o sa fie constanta, o sa fie o curba (cam ca un clopot al lui Gauss, dar mai turtit).

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate