Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?
 Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...
 MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font

problema ping in jocuri online
 Problema calculator

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Rfg crescut
 

Butelie egalizare presiune, Compensator hidraulic

- - - - -
  • Please log in to reply
257 replies to this topic

#181
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Exact asa. Numai ca asa cum spuneam mai devreme, cred ca raman pe moment numai cu Q7-le cu termostatul in camera cea mai defavorizata si cei 300 de lei cat ar fi Q8 ii consider economie la achizitia unei pompe cu turatie variabila. Daca nu sunt multumit, strang cureaua si iau si Q8.

Multam de rabdare.

#182
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
As mai avea cateva intrebari, daca nu v-am batut prea mult la cap ieri... Vreau sa ma apuc de treaba ca acum vine septembrie si trebuie sa am instalatia gata de folosire. In primul rand schema pe care mi-au facut-o pentru butelie arata ca in poza si as fi vrut sa intreb daca e ok asa. Eu m-as fi asteptat ca cele doua tururi din secundar sa fie in dreptul turului CT si la fel la retururi. Care e logica in a decala pe verticala turul primar de tururile secundar?


Al doilea lucru, Am inteles din discutiile de aici de mai demult ca fiecare circuit secundar se pune supapa de sens pe refularea pompei. Ce fac cu circuitul IP pentru ca pompa nu e direct pe butelie ci dupa vana cu 3 cai. Mai are sens sa pun supapa de sens pe circuitul asta, si  daca da, unde anume?

A treia intrebare si ultima deocamdata, desi in principiu boilerul nu trebuie sa aiba nimic de-a face cu butelia de egalizare eu ma tot gandesc sa vars returul de la boiler in butelie. Motivul principal ar fi ca iarna nu as mai avea pauze in ciclul de incalzire pentru a prepara apa calda. Singura problema pe care o vad ar fi ca centrala sa nu faca fata, dar din ce am observat eu pana acum, nu cred ca se pune problema. Nu stiu insa daca nu e o prostie mai mare decat mine, si de aia intreb.
Multumesc.

Attached Files


Edited by M_ierdnA, 22 June 2017 - 12:39.


#183
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Am reusit sa montez butelia. O prima remarca, asta ca sa nu zic gresala de incepator. E bine ca tevile care intra in butelie sa "urce" inainte de intrare ca sa mearga aerisitul mai usor. La mine singura teava care urca e cea care vine de la centrala iar cele care vin din circuitele secundare coboara si m-a chinuit ceva sa aerisesc instalatia. E drept ca nici nu as fi avut loc sa pun butelia mult mai bine, insa nici daca aveam nu stiu daca o nimeream ca la carte. In special la incalzirea in pardoseala a fost mai greu ca se tot auzea ca pompa are aer in ea si nu reusea sa il impinga mai departe pe teava pe de alta parte, aerul care venea pe reutr nu intra in butelie din motivul de mai sus si intra inapoi in pompa pe calea de amestec. Acum pare in regula. O sa ii mai fac si ceva teste si probabil ca trebuie sa mai aerisesc si pe la calorifere, dar sper sa fie in regula.

#184
MihaiMoldoveanu

MihaiMoldoveanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 20.01.2005
Buna ziua. Am si eu o intrebare. La o casa cu suprafata de 250 mp am o centrala cu gazeificare de 35 kwsi un puffer de 1000 l - din puffer plec cu 4 pompe de circulare - 3 circuite casa si unul pentru boiler cu serpentina pentru ACM. Intrebarea mea este daca inlocuiesc centrala cu gazeificare pe lem,ne cu una pe gaz, renuntand si la puffer ce ar trebui sa montez inj instalatie - o BEP si apoi distribuitor sau ce ma sfatuiti? In ideea de a pastra pompele de circulatie. Eventual incalzirea pentru ACM sa se faca direct de la centrala cu canea 3 cai?
Va multumesc anticipat.

#185
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Cele 4 pompe nu sunt montate pe un distribuitor ?

Partea de incalzire a centralei se leaga la BEP
Boilerul se muta direct pe centrala, daca cumperi una de gen "System" (adica una ce stie sa prepare ACM intr-un boiler)
Daca cumperi o centrala cu preparare ACM instant, atunci pompa de boiler se leaga la BEP.
Partea de incalzire a BEP merge la distribuitor si din distribuitor pleci cu cele 3 pompe.

#186
MihaiMoldoveanu

MihaiMoldoveanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 20.01.2005
Cele 4 pompe sunt montate pe puffer. Acum daca renunt la el le voi lega cum ai spus - dupa distribuitor. Si DA voi lua centrala gen System daca asa se cheama care prepara apa calda separat. Multumesc de informatii. Pentru centrala de 45 KW BEF cam de ce dimensiuni ar fi nevoie? La distribuitor daca am 2 pompe la fel si una de debit mai mare se creaza vreo problema?
Multumesc

#187
dorin62

dorin62

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 15.11.2017
Buna ziua. Am si eu o intrebare. La o casa cu demisol, parter si etaj am montat o centrala in condensatie Vitodens 100 de 35 kw. Instalatie este compusa dupa cum urmeaza :
- la demisol, imediat dupa centrala trei radiatoare inseriate pt cele trei camere de aici, inclusiv camera centralei.
- Dupa acestea ma ridic pe verticala cu trei coloane inseriate , doua pt parter si una pt etaj.
- fiecare coloana este prevazuta cu distribuitor-colector care alimenteaza fiecare cinci sau sase radiatoare.
Dupa punerea in functiune am observat ca radiatoarele de la etaj se incalzesc f. putin sau chiar deloc.
Impreuna cu instalatorul am facut o aerisire incepand de la radiatoarele de la etaj si terminand cu cele de la parter. De asemenea, am facut o echilibrare hidraulica, inchizand partial robinetele pe retur, mai mult la demisol, putin mai putin la parter si complet deschise la etaj.
Din pacate, problema nu s-a rezolvat.
Din diverse discutii cu instalatorii, am inteles ca o posibila cauza ar fi subdimensionarea pompei centralei - tip Grundfos UMP3 - 15-75 cu turatie modulanta. Se pare ca inaltimea de pompare este mica in raport cu pierderile de presiune de pe traseele relativ lungi, radiatoare mari, fitinguri, cazanul centralei etc.
Am incercat sa setez turatia pompei centralei pe maximum pt a creste inaltimea de pompare si debitul, dar tot nimic.
S-a sugerat in final ca instalarea unei BEP cu o pompa suplimentara ar rezolva problema. Pare sa fie o solutie, dar totusi am urmatoarele nelamuriri :
- este o solutie necesara sau se poate evita printr-o mai buna echilibrare hidraulica si aerisire temeinica
- cum vor lucra cele doua pompe - acum termostatul de ambient wireless comanda pompa centralei. In noua configuratie ce pompa ar trebui comandata.
- cum se vor evita conflictele dintre cele doua pompe la furnizarea de agent termic sau ACM. Ce automatizare trebuie implementata pt a evita o functionare defectuoasa a celor doua pompe.
Multumesc pt sfaturi.

#188
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Inseriate sau in paralel ? Tu faci confuzie intre serie si paralel, precum si intre legare radiatoare telescopis si legare radiala. Drept urmare nu se intelege mare lucru si este greu sa-ti dai seama ce instalatie ai de fapt. Lamureste problema si fi mai explicit.
Nu ai spus ce soi de teava ai folosit pentru coloane si de ce diametru.

Pentru pompa suplimentara ai mai multe variante.
Pe BEP se poate monta un termostat cu imersie, pe care sa-l fixezi pe un 35-45grd. iar alimentarea pompei suplimentare se trece prin termostatul respectiv, ca sa functioneze doar daca BEP este calda. Tensiunea se poate lua fie din centrala, fie dintr-o priza separata. Sau poti folosi un releu cu minim 2 rinduri de contacte si in cazul asta termostatul de camera va alimenta bobina releului, iar un rind de contacte va porni centrala si alt rind de contacte va porni pompa (suplimentar poate fi montat si termostatul cu imersie in BEP, pe linga releu)

#189
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 dorin62, on 19 noiembrie 2017 - 12:34, said:

cum se vor evita conflictele dintre cele doua pompe la furnizarea de agent termic sau ACM. Ce automatizare trebuie implementata pt a evita o functionare defectuoasa a celor doua pompe.
Nu trebuie nici un fel de automatizare.
Cele doua pompe nu vor intra in conflict, pentru ca BEP asigura separarea hidraulica a celor doua circuite.
In varianta cea mai simpla, pompa secundara poti s-o bagi in priza toamna si s-o scoti din priza primavara, cu un simplu stecher.

Pe de alta parte, functionarea continua a pompei secundare s-ar putea considera risipa de energie electrica.
In acest caz, poti implementa variantele propuse de florin_skoda mai sus (cu termostat pe butelie sau cu releu dublu care sa porneasca si centrala si pompa secundara).

Spun "s-ar putea considera" pentru ca, pana la urma, toata energia electrica consumata de pompa secundara ajunge sa se transforme tot in caldura si contribuie la incalzirea casei.

#190
dorin62

dorin62

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 15.11.2017

 kolfleading, on 19 noiembrie 2017 - 17:46, said:

Nu trebuie nici un fel de automatizare.
Cele doua pompe nu vor intra in conflict, pentru ca BEP asigura separarea hidraulica a celor doua circuite.
In varianta cea mai simpla, pompa secundara poti s-o bagi in priza toamna si s-o scoti din priza primavara, cu un simplu stecher.

Pe de alta parte, functionarea continua a pompei secundare s-ar putea considera risipa de energie electrica.
In acest caz, poti implementa variantele propuse de florin_skoda mai sus (cu termostat pe butelie sau cu releu dublu care sa porneasca si centrala si pompa secundara).

Spun "s-ar putea considera" pentru ca, pana la urma, toata energia electrica consumata de pompa secundara ajunge sa se transforme tot in caldura si contribuie la incalzirea casei.
Multumesc lui Florin71_Skoda si kolfleading pt sfaturi cu scuzele de rigoare pt inexactitatile din descrierea mea.

#191
Durydany

Durydany

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 20.12.2017
Buna Ziua. Am si eu o intrebare daca poate cineva sa ma ajute. Am centrala pe lemne care imi incalzeste o casa parter si mansarda ( momentan doar parter) tot parterul e doar prin incalzire in pardoseala. Am si instalatie trasa pentru calorifere dintr.un distribuitor. Dar am facut.o doar pentru o eventuala necesitate. Acum merg doar pe incalzire in pardoseala. Deci centrala incalzeste doar un boiler si parterul prin IP. Intrebarea pe care o am . Cand vor merge toate. Adica si mansarda e nevoie de butelie de egalizare? Eu momentan am plecat de la centrala cu tur retur. Si am facut pe fiecare un distribuitor din care am plecat cu fiecare ramura mai departe. Dupa centrala am si un by.pass. deci ar fi nevoie si de butelie de egalizare?
Si as mai avea o intrebare. La distribuitorul pentru pardoseala. Unde e si GPA.ul intentionez sa imi pun actuatori. Si in fiecare camera termostate. Acum intrebarea mea e. Daca toti actuatorii o sa se inchida. Cum pot face sa imi opreasca si pompa din GPA. Ca sa nu forțeze cand totul e inchis. Va rog daca ma puteti ajuta. Instalatia mi.am facut.o eu. Si nu am experienta asa multa. Merge super dar vreau sa pun automatizare cum am zis. Si ma gandesc sa nu fac ceva rau.

#192
valceanuraoul

valceanuraoul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,563
  • Înscris: 19.12.2009
Eu dețin un apartament, de 75 mp, sistem de incalzire hibrid, format dintr-o pompa de căldură aer-apa IVT 9kw si o centrală termică in condensatie Daikin 24 kw. Încălzirea este facuta prin IPAT si 9 radiatoare.
Ce am observat, este faptul că, atunci când folosesc centrala in condensatie, nu aveam suficient debit pentru a încălzi IPAT. Pompa din centrală este Grundfos  cu 1.3 mc/h debit maxim.
Asa ca, am instalat o butelie de egalizare si o pompa Grundfos Alpha3 25-8, pe circuitul secundar, controlată printr-un cronotermostat fără fir, setat la aceeași temperatura ca si cel utilizat pentru centrala  termică. Pompa Grundfos Alpha3 25-8, fiind autoadaptiva, s-a autoreglat la 1.6 mc/h, debit care imi asigura acum încălzirea corespunzătoare a IPAT si a radiatoarele.
Concluzie: centrala nu făcea fata, atat datorită debutului mic asigurat de pompa de circulație încorporată 1.3 mc/h, cât și a puterii mici de pompare 3 sau 4 mCA, relaționate la volumul sistemului IPAT si radiatoare. Butelia de egalizare se dovedește a fi solutia care m-a scapat de aceasta problema, bineînțeles împreună cu pompa de recirculare 25-8.
Pe partea de PDC, nu am probleme, pompa de recirculare fiind un Wilo Yonos Picko 15-6, deci o pompa de 3mc/h cu 6 mCA, face fata si ea sistemului de incalzire pe care il utilizez.

Edited by valceanuraoul, 16 December 2018 - 13:21.


#193
FClaudiustefan

FClaudiustefan

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 30.05.2019
Buna ziua!
Am ajuns in faza montarii instalatiei termice la o casa si am cateva nelamuriri. Voi folosi o centrala arca aspiro 29re cu Un puffer De 1000 l. Casa are parter si mansarda, incalzita cu radiatoare fara robineti thermostatici. Vreau sa fac doua circuite independente (parter si mansarda) fiecare cu termostatul si pompa sa.
Ma intereseaza daca pun butelie de egalizare si dupa distribuitor-colector din care vor pleca cele doua circuite sau pot pleca din puffer direct in distribuitoare. Care e cea mai buna varianta?
Am vazut postat dimensionarea si schita unei butelii dar ma itereseaza in interior e goala sau are ceva? Daca e goala nu se amesteca turul cu returul? Daca mai are elemente constructive care sant si o eventuala schita constructiva.
Multumesc!

#194
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Butelie este goala in interior si intradevar in ea se amesteca turul cu returul.. Butelia se poate monta intre cazan si puffer, iar in acest caz o sa ai o pompa intre cazan si BEP, pompa care porneste cind apa din cazan are peste 45grd (sau cit setezi), si invirte apa doar intre cazan si BEP, dupa care ai 2 plecari din BEP, una dintre ele fiind  cu o pompa ce trimite apa in serpetina boilerului cind BEP are peste 60grd si o alta pompa ce trimite apa din BEP in puffer, cind apa din BEP are peste 70grd.

Intre puffer si radiatoare, poti monta o vana de amestec, care este de preferat sa fie motorizata si controlata de un controler electronic si dupaia un distribuitor/colector cu cele 2 pompe. Sau poti pune D/C si cele 2 pompe si sa pui pe fiecare pompa cite o vana de amestec motorizata (doua vane de amestec mai mici). Totul este sa permita bugetul.

Edited by florin71_skoda, 31 May 2019 - 07:56.


#195
FClaudiustefan

FClaudiustefan

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 30.05.2019
OK. Multumesc!
Deci pot renunta dupa puffer la butelie si merg direct in d /c.
Care e diferenta intre vanele de amestec motorizate si cele fara?
Nu vorbesc de pret ci ce face una in plus fata de cealalta.
Intreb pt ca diferenta de pret e semnificativa si vreau sa stiu daca e posibil montarea vanelor fara servomotor

#196
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Pentru traseul puffer-radiatoare, exista in mare cam 2 tipuri de vane de amestec.

- Vane de amestec termostatice, numite VTA, care au in interiorul lor un bulb termic. Ca si exemplu: Vana termica de amestec pt boiler VTA 322 1'' 35-60°C care costa aproximativ 210 lei. Pe fiecare iesire din distribuitor colector pui cite o vana dinasta si dupaia o pompa, plus o supapa de sens cu arc. Vana o poti regla manual intre 35-60grd (sau cit o fi in functie de modelul vanei). In cazul tau, cum ai radiatoare, o pui pe 60grd si acolo ramine. Mai departe trebuie sa faci automatizare. In puffer bagi un termostat setat pe 50grd. Cind in casa trebuie caldura, daca in puffer ai peste 50grd, termostatul de ambient porneste pompa aferenta si in casa o sa ajunga apa de 60grd, ca atit ai setat vana de amestec. Fireste, daca in puffer nu ai peste 60grd, o sa ajunga apa la temperatura celei din puffer. Problema acestor vane este ca nu fac amestecul perfect si nu poti lega la ele multe radiatoare. Dar nu-i cazul la tine, ca banuiesc ca nu ai foarte multe radiatoare pe un nivel.

- Vane de amestec manuale. Exemplu: Vana cu 3 cai ESBE VRG 131-25/10 - 1'' FI-FI. Pretul este cam la fel, insa astea sint greu de reglat. Cine merge sa tot invirta de ea ? Asa ca daca vrei mai complex, trebuie sa-i cumperi si un motoras. Aici sint mai multe variante. Eu o sa o prezint pe aia care este preferata mea. Adica un Servomotor rotativ compact ESBE ARA 651, care costa cam mult, respectiv 475 lei, dupa care mai trebuie sa cumperi si un controler cum ar fi Euroster 11M , care mai costa si asta un 350 lei, ca sa ai cu ce sa automatizeazi toata treaba. Controlerul are 2 sonde de temperatura si una o bagi in puffer si alta pe teava de tur ce duce in casa. Termostatul de ambient si pompa se leaga tot in controler. Cind termostatul de ambient cere caldura, se activeaza controlerul si daca in puffer ai mai mult decit ai setat, da drumul la pompa si se deschide vana de amestec. Ulterior vana de amestec se tot inchide si se deschide ca sa-ti trimita in casa temperatura ceruta. Cind in casa este cald, termostatul de ambient opreste controlerul si acesta opreste pompa si inchide vana

#197
FClaudiustefan

FClaudiustefan

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 30.05.2019
Deci daca pun vana motorizata este de ajuns una la iesirea din puffer. Daca da diferenta de pret de la doua vane termostatice nu e de speriat. Multumesc pentru lamuriri.

Din cate am vazut in specificatii controlerul respectiv poate comanda doua pompe dar are numai doi senzori. Eu avand doua circuite independente pt incalzire (6 radiatoare etaj si 7 parter) nu ar trebui 3 senzori - unul puffer si doi pentru cele doua circuite

#198
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Controlerul Euroster 11M stie sa comande o singura pompa, asculta de un singur termostat si furnizeaza o singura temperatura.

Varianta:
Cumperi o vana cu 3 cai de tip VRG, dar mai mare. Sa zicem ca de 1 1/4"
Servomotorul si controlerul sint acelesi.
Faci un tablou de automatizare cu 3 relee sau 3 contactori cu bobina la 220V.
Termostatul din parter, actioneaza releu 1, releu TA-P.  (Termostat Ambient Parter)
Termostatul din etaj, actioneaza releu 2, releu TA-E. (Termostat Ambient Etaj)
Iesirea de pompa a lui Euroster 11M actioneaza releu 3, releu PI (Pompa Incalzire)
Mai departe totul este sa legi intre ele contactele releelor.
Un rind de contacte a lui TA-P si TA-E vor veni legate in paralel si legate in Euroster pe post de TA
Prin contactele releului PI trimiti faza catre pompe, dar o treci si prin alt rind de contacte al releelor TA-P si TA-E. Astfel tensiunea trimisa de euroster, va ajunge doar la pompa la care este cuplat TA-ul
Cost tablou, intre 150 si 400 lei, in functie de ce marfa bagi in el. Pote ca-i pui si 1 siguranta, sau poate ca-i pui 3 sigurante, plus citeva reglete, etc. Varianta simpla este cu 3 relee ieftine , la un 30-40 lei si legi firele cum poti. Varianta complexa ar fi sa ai 3 contactori mai de firma, care costa 80 lei bucata, sa ai o siguranta generala, plu siguranta pe fiecare pompa, plus reglete pentru sina in care sa legi firele.

Ca si temperatura apa, fixezi Eurosterul pe un 60grd si atit o sa ai si in parter, dar si in etaj (pe tur). De citit citesti ce iasa din vana, inainte sa ajunga in distribuitor/colector. Sau mai exact, citesti ce intra pe tur in distrribuitor.
Daca ai fi avut la parter incalzire in pardoseala si la etaj cu radiatoare, atunci trebuia obligatoriu sa ai 2 controlere ca-ti trebuiau temperaturi diferite. Dar cum ai peste tot radiatoare, mergi cu aceasi temperatura pe amindoua circuitele.

Edited by florin71_skoda, 31 May 2019 - 13:14.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate