Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips
 Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?

Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone
 Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...
 Identificare font

problema ping in jocuri online

Problema calculator

Samsung Galaxy A35
 

Cartea preferata dintre operele lui Jules Verne

- - - - -
  • Please log in to reply
124 replies to this topic

#37
wegviLVGAsdf

wegviLVGAsdf

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 789
  • Înscris: 21.03.2009

 bogdy68, on 15th August 2009, 22:44, said:

Am citit cam toate operele lui....din ce a anticipat(submarinul, zborul catre Luna, insula artificiala, etc..) am observat ca ,cam, aparitia Internetului a fost omis :lol: ...in rest, le-a cam nimerit.. :first:

Era in "Insula misterioasa" ceva de genu...cum comunicau ei din stanca aceea cu tarcul parca, un fel de mess :coolspeak:

#38
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

 wegviLVGAsdf, on 19th August 2009, 21:01, said:

Era in "Insula misterioasa" ceva de genu...cum comunicau ei din stanca aceea cu tarcul parca, un fel de mess :coolspeak:
Nu era mess, hi, hi, ci telegrafia clasica, prin Morse. Ce e Mosrsele si istoria lui e simplu de aflat..

#39
wegviLVGAsdf

wegviLVGAsdf

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 789
  • Înscris: 21.03.2009

 Prien, on 20th August 2009, 09:51, said:

Nu era mess, hi, hi, ci telegrafia clasica, prin Morse. Ce e Mosrsele si istoria lui e simplu de aflat..

Eh na...am zis ceva de genu...adica ceva asemanator ;)

#40
dakian67

dakian67

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 834
  • Înscris: 24.07.2008
Am citit ( si recitit !!!) practic tot ce-a scris JV (si-am reusit sa gasesc tiparit, chiar si-n franceza)...Carti minunate ale copilariei, care te introduc intr-un univers magnific...prima mea carte citita (ever ! ) a fost Insula Misterioasa, o editie groasa, cartonata, de prin 1936...aveam 5ani, si invatasem sa citesc dupa "Regulamentul de navigatie fluviala pe Dunare" prin grija bunicului meu...

Edited by dakian67, 08 September 2009 - 09:25.


#41
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
5 saptamini in balon :w00t:

#42
Razvan91

Razvan91

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,558
  • Înscris: 19.09.2008
20.000 de leghe sub mari, o calatorie spre centrul pamantului si acum citesc castelul din carpati. mai am inca 2 romane care urmeaza citite, nu le-am retinut numele pentru ca nu am citit inca nici un cuvant din ele.

#43
danimovistu

danimovistu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 04.07.2008
doi ani de vacanta e super

#44
Verne

Verne

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 16.11.2008
Orice carte scrisa de JULES VERNE ar trebui citita, in special de cititorii carora le plac aventurile, inventiile si un anumit limbaj tehnic/geografic etc (prezent in majoritatea cartilor).

#45
ctatar

ctatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 15.08.2009
Apropo de ''Doi ani de vacanta'' (adica nr. 8 din colectia originala), azi m-a anuntat furnizorul meu de la un anticariat ca mi-a gasit-o. E ultima care imi lipsea si cu asta s-a incheiat pentru mine o cautare ce dureaza de 25 de ani. Acum nu o sa mai alerg  la rafturile cu carti albe, cartonate, sa verific daca au cartile ce imi lipsesc. Legat tot de ''calatoria'' asta de un sfert de secol (suna groaznic, dar am numai 34 de ani) am un sentiment ciudat cand le vad pe tarabe zilele astea. Ma bucur insa ca si alte generatii au acces la creatia unui scriitor EXCEPTIONAL. Fara sa exagerez, Jules Verne a insemnat enorm in formarea mea, sub toate aspectele.
Ca sa fiu si on topic, cartea cu care am inceput a fost ''Copiii Capitanului Grant''. Eram fascinat de Paganel, un adevarat Google si de aventurile tovarasilor lui de-a lungul Americii de Sud, Australiei si Noii Zeelande.

#46
malmoth

malmoth

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,849
  • Înscris: 11.10.2006
Colectia JV a avut 40 de volume; Am Tara blanurilor, dar nu in colectia cartonata si inca una, aparuta demult in Ed Tineretului in 1959 - Mathias Sandorf (nu am citit-o deloc - daca nu erau in colectia de la Ion Creanga nu erau captivante).
Insula cu elice si Casa cu aburt sun precursoarele supercruiserelor de lux actuale si respectiv caravanelor pe roti din ziua de azi. Si in Insula cu elice este sugravita societatea cu toate fatetele ei; conflicte de interese obscure duc la scindarea societatii traitoare pe insula si la final insula este distrusa prin actiunea gruparilor de directii opuse - "muncitorimea", executantii n-au mai vrut sa asculte de elita conducatoare si fiecare a facut ce a vrut, cand unul a zis cea alalalt hais, pana cand au subrezit la propriu insula (unul din porturile si implicit sala motoarelor au luat alte decizii fata de celallt port aflat sub comanda elitei). Personaje de pe acolo: Cyrus Bikerstaff si Athanase Doremus

Trei din romane au ceva in comun: 20000 de leghe sub mari, Insula misterioasa si Copii Capitanului Grant: Nemo si Ayrton (daca nu si iahtul lordului Glenarvan), actiunea celor trei romane se petrece cam in aceasi perioada de timp. In timp ce profesorul Aronnax calatorea pe fundul marii, Mary si Robert porneau in cautarea tatalui lor. Povestea din Insula Misterioasa se petrece dupa aventurile din celelalte doua romane. Este interesant de ce Nemo si respectiv Ayrton apar in doua romane, de ce Verne a vrut sa mai reinvie cele doua personaje si in alte povestiri?
Nemo mai avea un rol in Insula..., dar Ayrton fusese lasat pe o insula de Glenarvan (nu stiu daca insula era cea unde fusese gasit cpt Grant) cand s-a descoperit ca le pusessera bete in roate.

Cat curaj au avut eroii din "Copiii..." cand s-au salvat de maori exploatand superstitiile lor, provocand o eruptie vulcanica (deh, "se suparasera zeii" pe bietii maori).
Primele citite au fost "Cele 500 de milioane ale Begumei" si "Sarpele de mare" (asta a fost reeditata ulterior in nr 37 sub titlul "Inchipuirile lui Jean Marie Cabidoulin" !)

Incapatanatul Keraban prezinta o calatorie cu trenul spre Beijing, pasagerul clandestin din tren, ascuns intr-o lada era un roman, pe nume Cincu, care voia sa ajunga la iubita lui. Faruskiar insa vrea sa le puna bete in roate.

Edited by malmoth, 29 January 2010 - 19:06.


#47
ctatar

ctatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 15.08.2009
[quote name='malmoth' date='29th January 2010, 19:05' post='7724951']
Colectia JV a avut 40 de volume; Am Tara blanurilor, dar nu in colectia cartonata si inca una, aparuta demult in Ed Tineretului in 1959 - Mathias Sandorf (nu am citit-o deloc - daca nu erau in colectia de la Ion Creanga nu erau captivante).

Am si eu ''Mathias Sandorf'', cartea pe care ai amintit-o, anul de aparitie 1959. Sigur, si eu sunt atasat colectiei de la editura Ion Creanga (cea cartonata), dar si ea merita citita. E povestea unor nobili maghiari care au pus la cale o revolutie impotriva imperialilor austrieci, pentru eliberarea ungurilor etc. Jules Verne era un idealist, care se aprindea cand auzea de impilari, nedreptati...chiar si in conditiile in care mai gresea uneori cu geopolitica vremii. (inclusiv in cazul de fata). Cu toate micile erori, JV se documenta, pentru ca unul dintre nobili, Stefan Bathory, avea domenii si in Transilvania. In Principatul Transilvaniei a existat o familie nobiliara Bathory extrem de influenta care a dat principi si chiar un rege al Poloniei. In fine, complotistii sunt tradati si prinsi, intemnitati, singurul care scapa este Mathias Sandorf. In timp acesta isi va cladi o avere impresionanta si va pune la cale razbunarea impotriva tradatorilor. Povestea seamana izbitor cu Contele de Monte-Cristo, fara a fi un plagiat.
Alte doua carti ce nu se regasesc in COLECTIE si pe care le-am gasit intr-un anticariat sunt ''In fata steagului'' si ''Aventurile celor trei rusi si trei englezi in Africa Australa''. Nu pot spune ca sunt favoritele mele, se regasesc multe teme din alte carti ale lui JV.

#48
malmoth

malmoth

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,849
  • Înscris: 11.10.2006
"Aventurile celor trei rusi..." prezinta o calatorie in scop topografic, faceau tot felul de masuratori pe acolo. In Colectie au fost incluse mai mult lucrari de anticipatie sau de calatorii, fara  atingere politica evidenta, ceva care sa-i captivese pe copii. Nu stiu daca ar fi dat bine Mathias Sandorf in colectia de la Ion Creanga.
"Un oras plutitor"? prezinta intr-o forma romantata o calatorie a lui Verne peste ocean, la bordul lui Great Eastern; Unul din apsageri avea o inclinatie nesanatoasa spre catastrofe, isi dorea sa se intample un naufragiu, ceea ce i s-a si intamplat, dar pe alt vapor - ii scrie personajului pricipal ca i s-a implinit dorinta, ca vasul lui a esuat nu stiu pe unde.
"Prichindel" povestea unui copil orfan care si-a gazit un drum in viata prin propriile puteri, poveste care are loc in Irlanda. Cartea incepe cu copilul exploatat de un "papusar" fara scrupule. Este smuls din ghearele lui pentru a ajunge intr-un asa-zis orfelinat, unde nimeni nu are grija de cei de acolo. Scapat de acolo ajunge in grija unei actrite de teatru, apoi ca un fel de sluga la niste bogatasi. Pleaca si de la ei si isi ia viata in propriile maini; in peregrinarile sale se intalneste cu doi "tovarasi de suferinta" de la orfelinat. Singurii oameni pe care i-a considerat familia lui au fost niste fermieri care l-au gasit inghetat pe campie. Dar vremurile de restriste si necazurile au lovit ferma Kerwan, de unde Princhindel a fost nevoit sa plece. De aici incepe partea interesanta a poveztii, cand copilul, ajutat si de prietenii sai incepe sa dezvolte calitati de afacerist, ajungand ca pana la urma sa-si deschida o frumoasa afacere cu tot felul de produse. Reintalnirea emotionanta cu familia sa adoptiva la ferma Kerwan, cand o mica comoara ingropata al baza unui brad s-a transformat in bani.
Cartea am primit-o de craciun, in 1988, si nu mai stiu daca nu am terminst-o in aceeasi zi de citit.

#49
ctatar

ctatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 15.08.2009
Si mie mi-a placut ''Prichindel''. Reda foarte bine modul in care erau tratati copii in sistemul britanic de ''protectie'' a drepturilor acestora. De altfel in aceleasi culori sumbre l-a descris si Charles Dickens in Oliver Twist si David Copperfield. JV descrie si drama irlandezilor siliti sa isi paraseasca tara pentru a-si cauta norocul in America si in Australia. In acei ani cumpliti, de foamete, s-au pus bazele marii comunitati irlandeze fara de care SUA nu erau ce sunt azi.

#50
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
M-am uitat pentru cateva secunde, pt ca am auzit ca intra metroul in statie..
Dar am senzatia ca noua editare de la Adevarul  nu respecta ordinea de la vechea colectie. Nu ca asta ar fi ceva rau.
Gresesc?
Oricum, auzind reclama de la Tv, goanga mea, usor stimulata si de tacsu', atat moral cat si finaciar, hi, hi, a luat cu el  cele " 5 saptamani .."pt timpul liber din saptamana de vacanta..

PS. Si mie imi lipsesc 6 carti din colectia veche, iar unele volume sunt destul de roase. Asa ca si eu alerg dupa cele vechi..

#51
ctatar

ctatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 15.08.2009

 Prien, on 31st January 2010, 08:57, said:

M-am uitat pentru cateva secunde, pt ca am auzit ca intra metroul in statie..
Dar am senzatia ca noua editare de la Adevarul  nu respecta ordinea de la vechea colectie. Nu ca asta ar fi ceva rau.
Gresesc?
Oricum, auzind reclama de la Tv, goanga mea, usor stimulata si de tacsu', atat moral cat si finaciar, hi, hi, a luat cu el  cele " 5 saptamani .."pt timpul liber din saptamana de vacanta..

PS. Si mie imi lipsesc 6 carti din colectia veche, iar unele volume sunt destul de roase. Asa ca si eu alerg dupa cele vechi..
Asa e, editia Adevarului nu respecta ordinea colectiei editurii Ion Creanga. Colectia ''originala'' incepe cu ''O calatorie spre centrul pamantului', iar cea noua cu ''20.000 de leghe sub mari''.  DE abia '' Steaua Sudului'' are acelasi nr. 4 in ambele colectii. Or fi avand motivele lor ce tin de marketing. Am stat mult pe ganduri daca sa o cumpar si pe asta, dar pana la urma am renuntat, din motive financiare + motive sentimentale (am alergat 25 de ani dupa carti prin toate orasele unde ajungeam si vedeam un anticariat, asa ca a le cumpara comod de la ghereta din colt mi se pare prea simplu  :D ). Am facut insa un lobby turbat la birou si vad la colegii mei noile carti si sunt bucuros. Cred ca aceste carti sunt un excelent instrument pentru a atrage generatia tanara spre lectura. Altfel internetul ii mananca de vii.

#52
sext

sext

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 28.12.2009
"Ocolul Pământului în 80 de zile" și "5 săptămâni în balon". Dar mai toate erau fascinante.
Jules Verne era magic. De multe ori nu mai aveam răbdare să ajung acasă de la bibliotecă și primele cam 50-60 de pagini le citeam în parcul din apropiere.

Mult timp după, am încercat să-l recomand și să-i fac pe toți copiii din jurul meu să fie curioși și să răsfoiască măcar o carte de Jules Verne.
Din păcate depedența lor de calculator n-o să mai facă posibilă magia lui niciodată. Excepțiile sunt rarissime.


E trist, dar Jules Verne a murit. El mai este viu doar în amintirile generațiilor 30 ani + și atât.


PS. E bine că Adevărul reface colecția, o să mi-o cumpăr pentru copiii mei, cine știe, măcar pe ei poate o să-i atrag să citească Jules Verne, când o să vină vremea lui

Edited by sext, 31 January 2010 - 11:13.


#53
malmoth

malmoth

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,849
  • Înscris: 11.10.2006
Au ales ca prim numar 20000 de leghe sub mari de oarece in colectia veche avea numarul 13, colectia de la Adevarul lansandu-se pe 13 ianuarie :D. Majoritatea titlurilor apar in aceeasi ordine.

#54
ctatar

ctatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 123
  • Înscris: 15.08.2009

 malmoth, on 1st February 2010, 00:52, said:

Au ales ca prim numar 20000 de leghe sub mari de oarece in colectia veche avea numarul 13, colectia de la Adevarul lansandu-se pe 13 ianuarie :D. Majoritatea titlurilor apar in aceeasi ordine.
Da, dar nu era vineri  ;) Si poate or fi angajat vreun vrajitor, specialist in chestii violet. :wacko:
Nu stiu cati fani are JV, probabil foarte multi. Si cred ca toti se (ne) transforma(m) volens-nolens in promotori ai colectiei de acum. Daca ne constituim in asociatie, eu zic sa cerem procent din afacere.
Adevarul e ca nu reusesc sa imi inchipui un cititor patimas care sa nu fi tinut in mana o carte scrisa de JV. Si dupa ce ai citit-o pe prima...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate