Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Problema instalare windows 10

Procesul Microsoft Edge repornest...

Recomandare caști open earbu...
 Lanterna in 3 trepte

Husa saltea temperatura spalare

Viteza scazuta extern digi Fiberl...

Recomandare placa de baza, proces...
 Unde pot gasi informații despre u...

Mac Shortcuts

Dureri de cap dupa ceas

Transport alternativ - de ce doar...
 Izolatie fonica dormitor apartament

Stalp de lemn inclinat la terasa.

Greseala? Nivel zgomot unitate in...

Inlocuire sim Telekom cu sim Oran...
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11069 replies to this topic

#3781
spik1

spik1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,634
  • Înscris: 12.08.2012

 florin71_skoda, on 23 aprilie 2014 - 05:16, said:

@spik1, sa sti ca daca ma ginesc mai bine, imi aduc aminte ca am reparat odata o pompa ce nu avea clapeta de sens. Asa ca ai dreptate, nu toate au clapeta de sens. Insa pompa respectiva era una cu paleta gen paleta de hidrofor. Pompe care ca si constructie aduc mai mult a pompe de ape uzate si drenaj. Cum ar fi in pozele urmatoare:

pompa_submersibila_fgc.jpg TrCtXpzHJFU19i4L.jpeg

In schimb modelele ce seamana cu poza urmatoare, le-am vazut cu supapa de sens incorporata:
pompa-submersibila-cu-surub-jar-4-x85-.jpg

Pina si modelul urmator are supapa de sens
pompa-apa-stern-gp3800a-300w_13213_1_1330885713.jpg
Daca te referi la o clapeta din cauciuc ce se vede la iesirea din pompa, aia numai supapa de sens nu este, iar cele rusesti, cu vibratie, trebuie supapa prin definitie.

#3782
Skeletu

Skeletu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 17.01.2008
@florin71_skoda  Multumesc pentru informatiile legate de pompa, insa nu stiu cat de corecte sunt.
Manual eu nu am primit cand am cumparat-o, probabil pompele sunt poloneze, fabricate pe vreo barja in China si pe drum se pierd cartile cu instructiuni.

Ideea era ca dupa ce am demontat supapa de sens de la iesirea din pompa, am observat ca exista acum 3-4 secunde dupa fiecare pornire a pompei in care nu intra nimic in bazinul hidrofor. De aici am dedus ca apa de pe coloana (43 metri) se retrage la fiecare oprire a pompei, deci nu exista supapa incorporata in pompa.

Referitor la sanatatea pompei, cum spuneau si Keta, si _bcristian_, am inteles ca pericolul mare este sa porneasca pompa in intervalul in care apa curge inapoi.
Am montat un rezervor de 100L, care chiar daca nu se umple la maxim, presupun ca acumuleaza apa suficienta in el incat sa nu fie nevoie sa porneasca din nou pompa chiar in secundele in care se retrage apa de pe coloana.

Edited by Skeletu, 23 April 2014 - 11:25.


#3783
kamikz

kamikz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 581
  • Înscris: 04.08.2006
am si eu o curiozitate.
presupunand ca pompa submersibila se afla tot timpul sub nivelul apei, iar supapa de sens este deasupra solului, sa zicem la intrarea in filtru, atunci cum se poate ca, coloana de apa din teava dintre pompa si supapa sa "o ia la vale" iar spatiul respectiv sa se umple cu aer?

Ma gandesc si eu la un asemenea sistem, dar la un hidrofor, din considerentul ca pentru a monta sorbul la capatul tevii din bazinul de acumulare al apei, ar trebui sa-l golesc pe acesta, macar partial, iar apa scoasa de acolo s-ar duce irecuperabil.

#3784
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,110
  • Înscris: 31.12.2006

 Skeletu, on 23 aprilie 2014 - 11:21, said:

Am montat un rezervor de 100L, care chiar daca nu se umple la maxim, presupun ca acumuleaza apa suficienta in el incat sa nu fie nevoie sa porneasca din nou pompa chiar in secundele in care se retrage apa de pe coloana.

In mod normal, folosind apa in casa, nu se va intampla asta. Pericolul e daca o folosesti la irigat sau spalat masina, chestii care consuma debit mare de apa. Scenariul nasol e sa irigi gradina, inchizi robinetul ca sa muti furtunul/aspersorul, pompa se opreste, si nimeresti sa deschizi din nou robinetul taman dupa ce pompa tocmai se opries. La o coloana de 43 m, sunt sanse sa se strice pompa din doar cateva astfel de evenimente.

 kamikz, on 23 aprilie 2014 - 17:03, said:

am si eu o curiozitate.
presupunand ca pompa submersibila se afla tot timpul sub nivelul apei, iar supapa de sens este deasupra solului, sa zicem la intrarea in filtru, atunci cum se poate ca, coloana de apa din teava dintre pompa si supapa sa "o ia la vale" iar spatiul respectiv sa se umple cu aer?

Presiunea atmosferica echivaleaza cu o coloana de ~10 m de apa. Deci daca inaltimea este mai mare, deasupra celor 10 m apare teoretic vid. Practic nu ramane vid, ci ies gazele dizolvate in apa (aer in cea mai mare parte) respectiv apa in sine se vaporizeaza. Astea nu mai intra inapoi in apa cand porneste pompa, si asa apare aerul.
Alt aspect este ca fittingurile la conductele de PE nici macar nu sunt facute sa asigure etanseitatea la presiune negativa, asa ca se mai infiltreaza niste aer si pe acolo.

#3785
raduk

raduk

    Instalatorul de Iași

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007

 _bcristian_, on 23 aprilie 2014 - 17:25, said:

[...] Presiunea atmosferica echivaleaza cu o coloana de ~10 m de apa. Deci daca inaltimea este mai mare, deasupra celor 10 m apare teoretic vid. Practic nu ramane vid, ci ies gazele dizolvate in apa (aer in cea mai mare parte) respectiv apa in sine se vaporizeaza. Astea nu mai intra inapoi in apa cand porneste pompa, si asa apare aerul.
Alt aspect este ca fittingurile la conductele de PE nici macar nu sunt facute sa asigure etanseitatea la presiune negativa, asa ca se mai infiltreaza niste aer si pe acolo.
Bravo! Posted Image  Punctul pe „i”. Posted Image

#3786
mangelescu

mangelescu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 13.10.2011
Buna seara,

Am si eu cateva intrebari de om nepriceput de fel la pompe:

1. Ce este inaltimea de refulare?
2. pompa o aleg in functie de inaltimea de pompare (am un put de 25 m deci pompa trebuie sa aiba inaltimea de pompare peste 25m?)
3. daca inaltimea de pompare este de ex de 50 m asta inseamna o presiune mai mare la apa scoasa din put?
4. pompele grundfos sunt cu surub sau cu turbina?

Va multumesc pentru timpul alocat raspunsurilor

Mircea

#3787
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
1- Inaltimea maxima la care pompa poate ridica apa.
2- Se alege in functie de debitul si presiunea pe care o doresti la robinet. Daca pentru putul tau de 25m alegi o pompa tot de 25m, o sa ai debit si presiune zero. (nu va curge nimic la robinet)
3- Da. Daca alegi o pompa de 50m si o bagi in putul tau de 25m, inseamna ca la buza putului mai ramin disponibili 25m care se vor traduce in presiune si o sa ai presiune de 2,5 bar.
4- Eu stiu ca au niste turbine etajate.

#3788
mangelescu

mangelescu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 13.10.2011
Multumesc frumos pentru raspuns.
Am cautat o multime pe net dar nu gaseam raspunsurile acestea - acum am raspunsuri f. clare si la obiect.
Inca o data multumesc pentru timpul acordat.

Intrebare in continuare - pompele Wasswekonig sunt fiabile? Dar cele Gundfos? Stiti ceva de pompele Wilo?
Multumesc

#3789
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Eu pina acum am folosit Grundfos si de cind cu criza am folosit si Wasswekonig. Nu am folosit Wilo ca nu am apucat, cu toate ca sunt mai bune ca si Wasswekonig. Ca si Grundfos nu stiu daca-s mai bune sau nu. Eu zic ca-i mai bun Grundfos, dar nu trebuie sa te iei dupa mine deoarece este clar ca-s subiectiv.

-------------
Sfatul meu este sa incearci sa citesti macar 20 pagini din topicul asta inainte sa iei o decizie. Incepe macar de pe la pagina 190, daca nu ai timp sa-l citesti de la inceput si dupaia fa-ti planul si revino cu intrebari.

#3790
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,397
  • Înscris: 31.12.2007
Vorbim de game diferite aici. Ca si cum ai compara Stanley, Makita si Bosch. Toate sunt bune si fiabile pentru segmentul lor de piata.

#3791
mangelescu

mangelescu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 13.10.2011
De acord ca sunt segmente diferite, dar eu intrebam in valoare absoluta sau in principiu - asta presupune o comparatie indiferent de costuri (iau in discutie numai calitatea, nu si pretul)
Evident ca pretul e foarte important si determinant pana la urma - dar exista produse super-scumpe care sunt slabe calitativ totusi....
Intrebarea mea viza strict aspectul fiabilitatii facand abstractie de costuri (Wasserkonig sunt la jumate de pret fata de Grundfos dar sunt ele fiabile doar 50% fata de Grundfos?)

Eu unul sunt interesat de o pompa cat mai buna care sa scoata apa din put si pe care sa o folosesc cu un sistem (cu un hidrofor banuiesc cu un vas de expansiune de 1-200l? ) in care sa alimenteze casa (4pers, 4 camere, bucatarie si 2 bai) cu apa cand nu e destula la robinet si sa ma ajute si la
udat 400 mp de gazon plus niste ronduri de flori. Sunt destul de sarac ca sa nu imi permit sa imi iau o pompa care sa ma lase dupa un an sau mai repede si de aceea sunt constient ca daca vreau
calitate trebuie sa platesc pentru ea.....Cu alte cuvinte, daca dau banii pe o Grundfos vreau sa stiu ca imi face treaba pe care o astept de la ea si ca ma tine niste ani....

#3792
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,397
  • Înscris: 31.12.2007
Am intalnit mai mult decat frecvent aceasta sintagma " Sunt prea sarac ca sa-mi cumpar lucruri proaste" . Si in general se refera la produse fabricate in CHINA. Cam toti marii producatori folosesc subansamble china, care functie de Brand (renume) trec prin anumite filtre de selectie.
Nu ne mai lungim la vorba. Mergi pe Wasserkonig. Daca esti priceput la tehnica vei simti imediat daca este un defect in sistem si daca-l remediezi la timp poate ca vei avea un sistem super cu o pompa de 150 ron din targ. Oricum ar fi necesita inspectie regulata in fiecare an si reparatie la 3 ani. Asa merge treaba.

Edited by keta, 28 April 2014 - 20:49.


#3793
mangelescu

mangelescu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 13.10.2011
Multumesc pentru sfat!

#3794
b44efs

b44efs

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 28.01.2010
Salut,

Vreau sa fac o intalatie de udat gradina. In prima faza ma intereseaza dimesiunea tevilor - vreau sa pun apa intr-un bazin iar diferenta de nivel apa - bazin este de 10 m si distanta de la put la bazin 50 m. Daca pompa este de un tol este vreo diferenta daca pun teava PE de 32 sau 40 ? (intrebarea ar fi: exista un avantaj daca pun teava de diametru mai mare decat iesire pompei ?

Multumesc

#3795
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,397
  • Înscris: 31.12.2007
Daca financiar nu te deranjeaza mai bine este sa folosesti Pe 40. Sunt pierderi hidraulice mai mici.

#3796
b44efs

b44efs

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 28.01.2010
Poti sa explici un pic te rog. Ma deranjeaza financiar, insa daca e un plus important fac efortul. As vrea totusi sa si inteleg cum sta treaba. Sau daca ai un link cu ceva documentatie. Multumesc

#3797
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Nu stiu exact de ce debit ai tu nevoie ca sa umpli bazinul, dar hai sa presupunem ca-ti ajung 10 litri / minut. Tu ai o distanta destul de mare pe orizontala si din aceasta cauza o sa ai o pierdere de presiune pe traseul repectiv.
- Pentru o teava de 32 ai o pierdere de presiune de 0,7 metri / 100ml de teava. Cum tu ai 50 metri, putem spune ca vei pierde ~0,35 metri (adica 0,035 bar) pe traseul respectiv.
- Daca mergi pe teava de 40 pierderea de presiune este de 0,3  metri / 100ml , si in cazul tau la 50 metri o sa ai doar 0,15 metri (0,015 bar) pierdere.

Pentru cazul tau particular, nu prea conteaza asa de mult teava deoarece tu umpli un bazin si banuiesc ca nu ai nevoie de debite foarte mari si nici nu ai nevoie de cine stie ce presiune

Daca ai avea nevoie de un debit mai mare, hai sa zicem ca de ~2,5 mc/h , automat se schimba si datele problemei.
- Cu teava de 32 ai avea o pierdere de ~3,75 metri (0,37 bar) pentru cei 50m
- La teava de 40 ai avea o pierdere de ~1,5 metri (adica 0,15 bar).

Diferenta este destul de mare (mai mult decit dublu) intre cele 2 cazuri, dar nu este neaparat si semnificativa. Totusi, la teava de 32 ai avea de acoperit si o pierderea de aproape 0,4 bar. Mai avea putin si era jumatate de atmosfera.

-----
Ce pompa ai ? Care este adincimea putului ?

#3798
b44efs

b44efs

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 28.01.2010
Adancimea putului este de aproximativ 11m iar bazinul este la 3m de la sol - deci in total in jur de 14m. Acum am o pompa kama veche dar intentionez sa cumpar o pompa grundfos basic3 sau poate basic4.
Inteleg ca presiunea depinde de diamerul tevii iar debitul de diametru iesirii din pompa. Este corect ce spun ?
Deci chiar daca iesirea pompei este de 1 tol (aproximativ egala cu teava de 32) si se foloseste teava de diametru mai mare decat iesirea - sa zicem 40 sau mai mare - ajuta foarte mult.

Exista un tabel cu aceste pierderi ?

Multumesc

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate