Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Gandaci mici negri

La multi ani @Lesbianu!

Adaptor magnetic cablu se incinge
 Recomandare masina economica (GPL...

Vacanta Suedia - Danemarca sfaturi

Ce cadou ati face amantei voastre...

Recomandare upgrade PC
 legile din Italia

Exista pentru Android un ceas car...

Achizitie proprietate (inclusiv c...

Cadou 12 ani
 probleme vizionare netflix

Ajutor alimentare plita inductie

Recunoasteti aceasta boxa

partitionare ssd 1T laptop Asus
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
10993 replies to this topic

#3745
bogdan19711

bogdan19711

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 08.02.2012
Multumesc Keta. O sa verific sorbul. Referitor la protectia termica nu stiu ce sa zic. Sta intr-un camin acoperit la 2 metri sub nivelul solului si temperatura acolo este de 10-15 grade.Daca mai face o sa-l duc la service asa cum spui.

#3746
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,368
  • Înscris: 31.12.2007
Protectia termica nu are nimic de a face cu mediul ambiant, de fapt este influentata si de acesta, dar mai putin. Aceasta protectie este montata in interiorul bobinajului motorului pompei si practic intrerupe alimentarea cu energie a pompei atunci cand temperatura interioara a motorului a atins o anumita limita. Este o protectie presupusa a fi activata rareori si de aceea daca se depaseste un anumit prag de activari aceasta se decalibreaza, pierzand din proprietatile sale originale, implicit putandu-se activa si la puteri de sarcina mai mici sau temperaturi mai mici. Inlocuirea acesteia protectii in service depinde de modul constructiv, Unele protectii sunt incluse in bobinaj odata cu constructia motorului , iar altele (la nivel profi) permit schimbarea acesteia fara interventie asupra bobinajului.

#3747
mihaibbb

mihaibbb

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 05.09.2011

View Postbogdan19711, on 09 aprilie 2014 - 20:03, said:

Salut la toata lumea,
Poate ma puteti ajuta intr-o problema. Am citit destule pagini si am remarcat ca sunt destui cunoscatori si mai ales bine intentionati.
Am un hidrofor Grundfos MQ3 - 45. Este montat din 2011 septembrie. Pana acum nu am avut probleme cu el.
De cateva zile insa, se opreste in timp ce functioneaza ( mai exact s-a oprit de 3 ori ). Se aprinde ledul de la " Alarm " dupa care apas butonul de pe consola si intra in Auto Reset.
Dupa 30 minute incepe sa mearga, functioneaza iar o perioada si intra din nou in protectie, cred, se aprinde iar ledul Alarm si tot asa.
M-am uitat in manual si acolo spune ca se poate intampla acest fenomen daca : functioneaza fara apa ( nu este cazul deoarece am o pompa in put pentru backup si ea functioneaza ), supraincalzirea motorului, porniri dese, temperaturi ridicate etc.
Problema este ca am sunat la la 2 firme de service care sunt date de ei pe site si cei de acolo nu m-au lamurit. Unul din ei chiar mi-a spus ca ei nu au fac pana acum service pentru acest gen de hidrofor. Ori au vandut prea putine cei de la Grundfos ori sunt foarte bune si am eu ghinion.

Daca cineva s-a lovit de aceasta problema sau stie sa-mi spuna ceva de acest hidrofor...
Va multumesc
Verifica daca tine sorbul apa! Pompa are o protectie la lipsa apa prin senzori de curgere; daca teava de aspiratie are aer si senzorii nu simt curgerea apei prin pompa dupa o temporizare de 5-6 sec. intra pe avarie si va reporni numai prin comanda RESET. Bafta!

#3748
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,795
  • Înscris: 17.03.2005
Salutare, vin si eu cu o dilema.

Am un put/foraj, nivelulapei undeva la vreo 9-10 metri, adancimea maxima a putului este pe la vreo 32 de metri.
Am testat putul anul trecut cand l-am facut cu o pompa de vreo 8 mc ora (nu stiu debitele pompei la adancimea la care a fost folosita, adica vreo 20 si ceva de metri dar oricum debitul era, ochiomeric, pe la 4.5-5 mc lejer) si totul e ok pentru un necesar estimat de mine de maxim 3-4 mc/h.
Bun, acestea fiind spuse, a venit momentul pentru a instala un sistem hidrofor cu pompa submersibila. Desi am cat de cat idee cu ce se mananca, sau cel putin asa cred, va solicit pareri , e posibil sa imi supraestimez cunostintele.
Asadar, mai intai necesarul:
- Consum casnic PLUS irigat ....treaba asta cu irigatul nu implica neaparat anumiti parametri ci inseamna ca un bebit mai mare al pompei sau anumiti parametri ai vasului ar trebui luati in calcul.
- nivelul apei, ma refer la cel dinamic pentru o pompa de genul celei mentionate mai sus, sa zicem ca este undeva pe la 20-25 de metri  (nu am masurat, nu am avut cum in lipsa pompei , la acel moment nu am facut-o, etc..)
Ideea este ca o pompa uzuala de max 6 mc ora la 1-5 metri (cu variatiile de rigoare legate de grafice) NU o sa aiba probleme cu lipsa apei la adancimea maxima de lucru, acest interval 20-25m adancime.

intrebarile mele sunt:
1. Ce pompa imi recomandati sub 1000 ron?
  EU am avut vreo 2 wassertechnik si am fost foarte multumit, de asemenea mai stiu vreo 2-3 pompe aceeasi marca si nu am ce le reprosa...
  Sa ma indrept spre alta marca sau e ok asta? Nu ma pricep, nu am experiente cu alte branduri asa ca astept pareri/recomandari..
2. Daca raman la acest brand, are cineva informatii/grafice in ce priveste presiunea de lucru in conditiile date?   FIsele tehnice pe care le-am gasit fac referire doar la debite si adancime, nu si la presiune....
3.Ce vas pentru sistem hidrofor imi recomandati, ma refer la capacitate in primul rand, apoi la brand daca asta are vreo importanta? In vas de 60-80l e suficient sau merita plusul de bani pentru un vas de 100?
Nu am experienta cu hidrofoarele dar stiu ca un vas mic inseamna porniri foarte dese ale pompei.....depinde de consum , stiu, dar nu am idee ce mi-ar fi suficient asa ca intreb, pentru un consum uzual casnic  (exceptam irigatul , acolo lucreaza continuu jumatate de ora sau mai mult) cam care ar fi capacitatea optima a vasului?

ORice pareri, sugestii si comentarii sunt binevenite, multumesc...

PS: stiu ca in principiu o pompa mai puternica e "mai buna" , ideea este ca nu am chef sa arunc cu banii in conditiile in care intr-un put forat la prima panza, adancimea de lucru de 7m , un WT 3000 - 40 sau ceva de genul, cea mai slaba din serie, m-a servit fara probleme pentru ce am eu trebuinta, dar nu in sistem hidrofor e drept,  poate ca un debit o idee mai mare sau presiune de lucru putin mai mare ar fi binevenite dar nu ma pot plange...

#3749
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,368
  • Înscris: 31.12.2007
In principiu un sistem hidrofor cu submersibila se poate "construi" si fara o anume submersibila dedicata. Ai nevoie de componentele necesare (functie de buget) , bazinul hidrofor cat mai mare, si restul componentelor sunt identice. Asta poti sa o faci fara probleme.
Ramane alegeraea pompei.
daca zici ca vrei si irigare ar trebui sa pui necesitatile de irigare pe sistemul folosit. Pentru alimentarea casei nu vor fi probleme, irigarea este cea care "mananca" sistemul.

#3750
bogdan19711

bogdan19711

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 08.02.2012
salut.
multumesc keta si mihaibbb pentru sfaturi. mi-au fost de mare folos. se vede treaba ca stiti despre ce vorbiti.
revin cu detalii, dar se pare ca problema este " lipsa apei " asa cum ati sugerat.
multumesc si bafta la toata lumea.

#3751
LORISILIVIU

LORISILIVIU

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 489
  • Înscris: 19.09.2011
Buna seara domnilor. Am ajuns in faza de tras apa....Puteti sa ma ajutati in cadrul deciziilor si al echipamentelor (o parte achizitionate) pentru a avea o finalitate fericita, adicatelea apa la robinet?
Se da urmatoarea situatie, o sa anexez si ceva poze si o schema dupa care m.am ghidat.

Deci:

1. Fintina destul de potenta, sapata la 10 m, apa la 6 m, trag pentru irigare cu pompa de ape murdare eihalt (parca), urc in bazin, cobor in pompa de irigat de suprafata si nu scade nivelul ei decit dupa ore bune de folosinta (2 sau 3 zone de unde izvoreste apa pe fund)
2. Vreau sa merg pe sistemul pompa submersibila si vas de expansiune in camera tehnica (am eu o problema cu caminele hidrofor si cu iarna...). Anexez schema dupa care m.am ghidat. E ok?
3. In acest moment achizitionata o pompa JAR 35 (am supradimensionat.o intelegind ca la folosirea acestor tip de pompe in sistem hidrofor asa trebuie), o baterie de filtre cu iesire de 1" cu filtru de polipropilena (grosier 10 microni) si bumbac (fin 5 microni), presostat mecanic cu piesa cu 5 cai, un manometru fara prea mari pretentii, vas de expansiune de 50 l... si cam atit.
4. Distanta dintre fintina si magazie este cam de 6 - 8 ml., repet in fintina pina la fund vreo 8 (n.o las pe fund)

Intrebari: Schema e ok? Ar mai trebui ceva pus - scos din instalatie? Ce rol are regulatorul de presiune? Trebuie? Dar racordul antivibrant? Trebuie? Si cum arata dumnealui?   Orice sfat il consider foarte util si va multumesc pe aceasta cale!!!

Attached Files


Edited by LORISILIVIU, 12 April 2014 - 21:14.


#3752
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,368
  • Înscris: 31.12.2007
Poti elimina regulatorul de presiune si racordul antivibrant. Bateria de filtre o montezi doar pe iesirea spre locuinta, pentru irigatii sau altele prin curte nu e nevoie de filtre.

#3753
LORISILIVIU

LORISILIVIU

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 489
  • Înscris: 19.09.2011
Daca am filtrele alea speciale filtrul Y pentru ce mai este ?
Pompa e ok ca si marca ? Eu aveam nevoie de doar 4 hai 5 m inaltime la casa plus 7-8 m in fintina.
Pentru irigatii o sa folosesc tot solutia de pina acum: pompa submersibila de ape murdare (e curata) in butoiul de 1000 l. - pompa de irigatii din acesta.

Edited by LORISILIVIU, 13 April 2014 - 08:54.


#3754
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View PostLORISILIVIU, on 12 aprilie 2014 - 21:07, said:

Ce rol are regulatorul de presiune? Trebuie?
Poti fixa regulatorull la 2 bar si pompa sa o pui sa lucreze intre 2,5-3,5bar sau 3-4bar. Adica la o presiune mai mare decit regulatorul si cu o diferenta mare intre oprire si pornire.
Daca ai avea centrala pe gaz cu preparare ACM instant, ar fi foarte deranjant daca ai avea diferenta mare intre oprire si pornire si ai fi obligat sa setezi pompa sa porneasca la diferente foarte mici (adica prniri mai dese) ca sa nu ai variati mari de presiune la robinet si sa-ti vina apa calda in valuri (calda / rece).
Daca esti pretentios, poti pune si regulatorul. Daca accepti sa-ti vina apa rece (sau apa calda) la robinet in valuri, atunci poti renunta la el. Probabil ca doar 1% din utilizatori de hidrofoare din Romania au regulator de presiune.

--------
Ce model mai exact de pompa ai ales ? Vad ca nu gasesc pe net JAR 35 ca sa-i vad caracteristicile.

#3755
LORISILIVIU

LORISILIVIU

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 489
  • Înscris: 19.09.2011
Scuze, am gresit eu cumva in parte. JAR 5, care impinge la 35 m. Le.am incurcat. Pe certificatul de garantie scrie JAR 5-35-5.
Legat de acea variatie a presiunii, nu e de-ajuns ca am supradimensionat boilerul? O sa fie de 150 l. Facusem o socoteala ca la un dus, destul de generos, folosesc doar in jur de 50 l apa. Stiu ca nu toata se incalzeste in mod egal in boiler, dar primii 50 ar trebui sa fie relativ ok, nu?
Filtrul Y mai trebuie? Voi pune 2 filtre: unul de 10 si unul de 5 microni.

P.S. Inca ceva, ca si teama a mea legat de filtrele cu polifosfati. Din cite stiu, inaintea apei reci care intra in boiler, se pune un filtru de acesta ca sa nu adere calcarul pe instalatii, rezistente, etc. Totusi, din cite am auzit acesta dauneaza intru-citva pielii, mai ales celor care au un factor alergic mai ridicat. Exista aceasta problema sau e un mit? Daca da, se poate evita acest fapt? Fara statie de dedurizare ca momentan nu e loc de asa ceva financiar ...... Deja ma uit lung la una de osmoza si.... tot asa....

Edited by florin71_skoda, 14 April 2014 - 05:31.


#3756
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Pompa este cam micuta. Puteai cumpara una un picut mai mare.

Attached File  Jar 5 - Parametri Hidraulici.png   197.38K   39 downloads

Ai 6 metri in fintina la care mai adaugam ~4 metri pentru verticala din casa si pentru pierderile pe orizontala si avem 10 metri. La astia mai adaugam 20 metri ca sa poti avea 2 bari la robinet si am ajuns la 30 metri. Daca ne uitam in tabel, la 30 metri pompa zice ca asigura 16,7 liti / minut. Asta inseamna 1 dus si un spalat de vase. Dar daca deschizi 3 robineti, atunci o sa ai o problema ca nu mai face fata. Sau daca vor sa faca 2 persoane dus, sau daca uzi gradina si vrei sa faci si dus.

#3757
LORISILIVIU

LORISILIVIU

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 489
  • Înscris: 19.09.2011
Cu udatul nu.mi fac probl. Ud cu o submersibila separata cu care urc in butoiul ala de sus. 2 dusuri odata ? Fac tabel ca.n armata. 3 robineti deschisi ? Pina se obisnuiesc ca nu mai sunt la bloc si tr sa faca economie tr sa schimb pompa (sau baga apa primaria). Multumesc mult pentru sfaturi.
De folosirea polifosfatilor stiti ceva va rog ?

Edited by LORISILIVIU, 14 April 2014 - 10:38.


#3758
Skeletu

Skeletu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 17.01.2008

View Postketa, on 30 martie 2014 - 14:22, said:

Am inteles ca pompa a mers perfect in regim hidrofor pentru consumul casnic. Este corect pentru ca la consumul casnic nu vei avea niciodata cerere de mai mult de 10 l/min.

In cazul tau in particular as face asta : Un bazin de stocare de 1000 litri ingropat sau aparent care sa preia si apele pluviale , si de acolo cu o  alta pompa faci irigarea.

Tocmai a decedat SKM150 -ul meu, mergea din Mai anul trecut.
In regim de irigat a mers doar 2 saptamani, 3 udari pe zi a cate o ora.
Nu stiu daca are legatura cu inceputul irigatiilor sau pur si simplu atat i-a fost dat sa mearga.

Maine o duc la reparat sa vad ce a patit exact.

Lasand deocamdata la o parte varianta cu bazinul separat pentru irigatii, daca vreau sa pastrez configuratia actuala si sa folosesc direct submersibila si pentru udat, m-ar ajuta mai mult un SKM 200 (14 bari si 55l/min) comparatv cu SKM150 (10 bari si 40l/min)? Luand bineinteles in calcul si adancimea la care e bagata pompa, adica 43 metri.

Cu SKM150 aveam presiune doar 1,5 bari cand pornea o zona de irigatie.

#3759
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,368
  • Înscris: 31.12.2007
Binenteles ca ajuta, cu conditia ca putul sa poata furniza apa necesara.

#3760
Skeletu

Skeletu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 17.01.2008
Da, apa este suficienta, de aceea m-am gandit si la varianta cu pompa mai puternica.

Revenind la situatia actuala, in configuratia cu pompa submersibila mai slaba (deci acel SKM150), se poate cumva adauga pe circuitul de irigatii o mica pompa exterioara suplimentara care sa functioneze numai in momentul cand se iriga si care sa mai adauge un 2-3 bari la presiunea actuala de care e capabila submersibila (acei 1,5 bari actuali)?
Cu alte cuvinte, cumva mers pe acelasi volum de apa si ridicata doar presiunea catre aspersoare.

Intreb pentru ca mi s-a sugerat aceasta varianta, insa am dubii daca intr-adevar e posibila o configuratie de acest gen.

#3761
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,368
  • Înscris: 31.12.2007
Cam greu sa le nimeresti in aceleasi debit, Mai degraba bagi cu pompa actuala intr-un bazin de stocare si de acolo preiei cu o pompa de suprafata.

#3762
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,480
  • Înscris: 18.05.2004
Dintr-o eroare am tras o teava PEHD de 20m de 3/4 (25mm) pentru legatura intre pompa submersibila si instalatia hidrofor. Eroarea vine de la faptul ca ar fi fost recomandat 1" (32mm).
Functioneaza normal o pompa in sistem hidrofor la acest diametru pe aceasta distanta ?

Edited by kpk1, 16 April 2014 - 14:36.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate