Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11933 replies to this topic

#2179
Costi_68

Costi_68

    Membru de o r o a r e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,332
  • Înscris: 03.11.2009

View Postketa, on 19 septembrie 2012 - 17:55, said:

Din ce am inteles diametrul fantanii este de 1 m si ai 1,5 m apa, asta inseamna cam 1000 l. O submersibila capabila poate seca fantana intr-un timp scurt daca nu ai un izvor bun. un alt aspect este legat de constructia pompei. Unele au admisia in partea de jos si motorul pozitionat superior, altele au motorul la partea de jos si admisia la partea superioara, deci vei pierde o coloana de apa egala cu inaltimea pompei. Nici in cazul celalalt nu vei avea inaltimea utila a coloanei de apa la 1,5 m pentru ca nu poti pune admisia pompei pe fundul fantanii, tot va trebui sa-i lasi un spatiu sa nu antreneze impuritati. Vei avea nevoie de un filtru cu sita fina pentru a nu infunda diuzele de la aspersoare.
Abia a fost terminata fantana... inca n-am probat sa vad cat pot scoate.

In fantana veche am un DAB ES 4-8 care in juma' de ora goleste fantana, iar acolo am probabil cam 50 cm de apa peste sorb...

In fantana noua, am sa fac niste masuratori... cand voi avea timp, dar o pompa pentru nevoi trebuie sa cumpar. Pompa noua va fi cam ca cea veche, sorbul aproape de fund... undeva la 30-50 cm de fund... e corect? Am sa pun niste mozaic pe fundul fantanii... cica actioneaza  ca un filtru mecanic pentru impuritati.

Duzele de la aspersoare sunt OK, se pot schimba, depunerile de piatra ma dor cel mai mult.
Pentru in casa am dedurizare, dar pentru afara e apa care vine din fantana, in timp imi afecteaza ba una, ba alta. Trebuie sa fac o analiza si la apa din fantana noua sa vad cum stau cu duritatea..

#2180
fleur

fleur

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 31.05.2007
Salut tuturor,

Am nevoie de un sfat cu privire la urmatoarea situatie:
Foraj 32 metri, nivel static al apei 24 metri, debit 150 litri/zi (nu am scris gresit - astept ziua in care Primaria va racorda intreaga comuna la apa)
Forajul este situat la 40 metri de casa la o altitudine mai mica cu 20metri de ultimul consumator.
Casa are 240 mp utili, P+M, 6 camere, 6 bai si o bucatarie.

Sunt acum la etapa de construire a caminelor (put) si caut sa aleg o schema cat mai eficienta.
Ce cred eu ca este clar din lecturarea topicului este nevoia achizitionarii unei pompe submersibile care sa fie montata in put (de preferat cu un debit cat mai mic) si nevoia montarii unui vas tampon de acumulare nepresurizat in care pompa sa verse "picaturile" extrase (pompa cu automatizarile aferente)

Ce nu imi este clar este unde sa amplasez vasul tampon si ce echipamente sa achizitionez dupa vasul tampon.
Adica:
1. pot pune vasul tampon si un hidrofor (pompa+vas hidrofor de 100l) in acelasi camin cu putul adica la 40 metri de casa orizontal si 20 vertical. Incertitudinea mea se refera la capacitatea hidroforului de a mentine presiunea necesar pentru ultimul consumator.
2. pot monta vasul tampon in camera tehnica (la parter), o pompa ce urca 100m ar trebui sa poata alimenta vasul - iar in vasul tampon ma gandeam ca as putea sa pun o alta pompa submersibila (cea mai mica si ieftina) care sa pompeze apa intr-un vas hidrofor de 100l presurizat situat in camera tehnica (as merge pe varianta asta ca sa evit zgomotul hidroforului)
3. pot face un alt camin la 2-3 metri de casa la aceeasi altitudine cu casa in care sa montez vasul de expansiune si un hidrofor (sau pompa). Aceasta ar fi cea mai costisitoare operatiune pentru mine si observ ca este si cea mai intalnita metoda. Motivul este dat de faptul ca pompa hidroforului face fata mai bine la pornirile dese decat o pompa submersibila introdusa in vasul de acumulare?

Multumesc

#2181
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Vasul de acumulare poti sa-l amplasezi unde vrei cu conditia sa nu inghete si sa nu stea in bataia soarelui (alge). De la vasul de acumulare poti folosi un hidrofor cu butelie de 50 l, este suficient.

#2182
fleur

fleur

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 31.05.2007
Multumesc mult pentru raspuns
Exista vreo formula cu care se poate calcula presiunea la ultimul consumator? Mie imi este cel mai comod sa instalez si vasul de acumulare si hidroforul intr-un singur camin mai mare ingropat facut langa put dar mi-era frica ca din cauza distantei fata de casa si a inaltimii necesare de ridicare o sa am probleme cu presiunea la mansarda. Nu este asa?

Apoi, daca tot "te-am prins", motivul pentru care nu este de preferat o pompa submersibila instalata in vasul de acumulare urmata pe traseu (in casa) de un vas hidrofor (de 50litri) este dat de fiabilitatea in timp? Sau este si o diferenta de debit/presiune de impingere?. Adica cred ca se pot gasi pompe fara pretentii (inaltime mica) la pret de hidrofor.
Fac o paranteza sa intreb: pentru ca apa sa intre in vasul hidroforului (presurizat) presupun ca are nevoie de o anumita presiune, o simpla montare a vasului de acumulare in amonte de vasul hidroforului, si curgerea gravitationala a apei nu ar fi suficienta pentru alimentarea vasului presurizat nu?

#2183
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Ca sa montezi o submersibila in vasul de acumulare trebuie ca acea submersibila sa poata da cel putin 3 bar presiune, apoi trebuie ca fizic ea sa poata intra in acel vas, apoi trebuie prevazuta cu un plutitor pentru a sesiza lipsa apei. In cazul unui hidrofor compact cumparat de-a gata din magazin nu ai nevoie decat de o admisie de apa de la punctul cel mai de jos din vasul de acumulare, de o supapa de sens cu sensul spre hidrofor si poate merge asa cu conditia sa ai apa in vas. Ai putea sa-i pui un plutitor inseriat cu alimentarea ca sa ai o protectie suplimentara. In mod obisnuit orice hidrofor din magazin asigura o presiune de 3 bar ceea ce este suficient pentru tine cu conditia sa mergi pe teava de 1 " de la caminul de langa put pina la intrarea in casa unde se face repartitia pe camere.

#2184
fleur

fleur

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 31.05.2007
Multumesc, teava de 1 tol am pana la intrarea in casa (inca neingropata). Asa o sa fac.

Cu riscul de a pune niste intrebari puerile (altele nu am deocamdata) as dori aflu ce parere aveti de instalarea in caminul putului si al vasului tampon (la 40 metri de casa) doar a pompei hidroforului in timp ce vasul hidroforului presurizat de 50 litri (montat vertical) sa fie bine-mersi in camera tehnica in casa.

Edited by scheleton, 19 September 2012 - 20:47.


#2185
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postfleur, on 19 septembrie 2012 - 18:17, said:

...
Forajul este situat la 40 metri de casa la o altitudine mai mica cu 20metri de ultimul consumator.
....

Hai sa lamurim un aspect, ca sa nu vorbim prosti. Eu din ce ai scris, chiar daca ai folosit cuvintul "altidudine" ce te duce cu gindul ca ai avea putul mai sus decit casa, eu totusi din "mai mica" inteleg ca de fapt ai casa mai sus cu 20 metri fata de put. Deci putul este jos in vale si casa este sus in deal. Corect ?

Un lucru este clar, ca daca montezi rezervorul linga put, ai nevoie de o sumersibila mica bagata in put, care teortic poate fi una care sa scoata 1mc/h de la 35 metri. Nu stiu daca exista mai mica de atit, dar ne va lamuri @keta.
Pompa asta indiferent de care o fi, va trebui controlata de un releu de nivel cu 3 senzori de nivel. Releul este obligatoriu si nu cred ca poate fi inlocuit de plutitoare clasice.

Probleme: apa din rezervor trebuie pompata in casa de un hidrofor. In cazul asta, diferenta de nivel va face ca in hidrofor sa ai aproape 2 atm doar din faptul ca ai umplut tevile cu apa. Ca sa ai 2 atm la cel mai inalt consumator, care se afla la 20m inaltime sau cit o fi el, ai nevoie de un hidrofor al carui presiune sa nu scada niciodata sub 4 atm. Asa ca nu ai cum sa montezi rezervorul linga put.
Daca era invers si aveai putul mai sus cu 20m fata de casa, era simplu, ca aveai 2 atm asigurate doar prin cadere libera.
Asa, ai nevoie de 4 atm la baza, adica la hidrofor, ca sa ai 2 atm la consumatorul de le parter. Nu stiu exact inaltimea pentru ca rezervorul va fi ingropat si se mai aduna ceva metri.

Concluzia: Va trebui sa bagi rezervorul in casa, in pivnita sau pe unde poti. In put sa bagi o sumersibila care scoate 1mc de la 55 metri. La rezervor cuplezi orice hidrofor vrei, nu mai conteaza de care o fi si il protejezi cu un banal plutitor. Sau daca vrei mai mult, se pot folosi si relee de nivel care sa te avertizeze cind apa a scazut sub jumatate si sa inchida eventuali consumatori. Dar asta este o alta poveste.

Edited by florin71_skoda, 19 September 2012 - 22:29.


#2186
fleur

fleur

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 31.05.2007
Ai inteles perfect problema mea cu altitudinea.
De aceasta pierdere de presiune imi era teama si nu stiam cum sa o cuantific (sau sa v-o explic). In cazul acesta, voi face un alt camin langa casa - se pare ca nu am alta solutie eficienta economic.
Si un pic de teorie daca se poate: Care este formula (grosiera) prin care calculezi cati bari se pierd pe instalatie in aval de hidrofor? Presupun ca depinde de diferentele verticale si orizontale intre hidrofor si ultimul consumator. Cantitatea de tevi folosita la instalatii (instalatie radiala vs liniara sau telescopica) influenteaza intr-o anumita masura scaderea presiunii?

Multumesc



#2187
Dragon55H

Dragon55H

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 30.08.2010
Am cercetat “in diagonala” piata din Bucuresti pentru a gasi cea mai buna varianta (raport cat mai mare fiabilitate/pret) pentru o pompa submersibila care sa “impinga” minim 50 m si sa asigure un debit de 2-3 mc/h. O astfel de pompa ar putea fi utilizata in sistem hidrofor si va extrage apa dintr-un put cu diametru de 30 cm si cu 6-7 m coloana de apa, distanta de impingere pe verticala ar fi de 6-8 m (de la nivelul apei la camera hidroforului)+ alti 10 m pt casa si gradina, restul de presiune fiind necesara pentru pt asigurarea celor 3,5 atm in “butelie” si pentru o eventuala scadere a nivelului (detalii in postul #2155)
Am gasit urmatoarele pompe submersibile de min 50 m, debit 2-3mc/h, puteri  de cca 750-1100w:
1 Pompe chinezesti, no name. Incepand de la 130 RON, garantie teoretica 1 an, garantie reala zero ani.
2. Pompe asamblate in tara noastra, cu componente din diverse tari. Eu am gasit JAR5-50-3- model nou, 950 w,  la 580 RON, cu 5 ani garantie.
3. Pompe de marca, gen Grunfos, Wilo. Incepand de la 3000 Ron. Chiar daca ar avea 10 ani garantie, tot este sub varianta anterioara din punct al vedere fiabilitate/pret.
Din experienta dvs, va rog sa imi comunicati ce pompe (tipuri, marci) sunt fiabile si nu  foarte scumpe.

@keta: imediat ce mai desfac inca o data motorul de hidrofor am sa fac masuratorile si am sa comunic rezultatele.

#2188
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postfleur, on 20 septembrie 2012 - 12:24, said:

.... Care este formula (grosiera) prin care calculezi cati bari se pierd pe instalatie in aval de hidrofor? ...

Pai in aval de hidrofor nu te intereseaza. Doar in amonte eventual.

La tine, partea cu realizarea instalatiei este simpla.
- O submersibila in fintina, care sa fie de 1mc la 35 metri. (sau mai mica ca inaltime)
- Submersibila urca apa pina linga casa si o baga intr-un rezervor.
- Un hidrofor trage apa din rezervor si o trimite in casa

Cam asta ar fi schema:
Attached File  Schita.JPG   19.46K   45 downloads

Pompa submersibila daca este de 1-35, inseamna ca daca ai avea o teava verticala de 35 metri atasata de pompa si ai porni pompa, la capatul tevi verticale ai avea un debit de ~1000 litri pe ora. La tine inaltimea se pare ca este mai mica, adica de 20 metri. In cazul asta, debitul va fi mult mai mare si depinde de caracteristicile pompei utilzate, adica de curba pompei. Luam spre exemplu un Grundfos SQ 1-35. Atasez curba acestei pompe:
Attached File  Curba SQ 1-35.JPG   31.66K   43 downloads

Conform curbei, la 20 metri inaltime aceasta pompa scoate cam 1500 litri pe ora. Daca inaltimea pina la rezervor ar fi de 40 metri, ar scoate ~700 litri pe ora.

In cazul tau, nu prea ai ce calcula deoarece zici ca ai doar 150 litri pe zi. Indiferent ce pompa vei cumpara in citeva secunde seaca fintina. Asa ca singurul citeriu in selectarea pompei este inaltimea. Trebuie sa poata scoate apa la o inaltime de 20 metri, sau cit ai tu acolo, si sa scoata cit mai putina apa.

Hidroforul. Asta scoate apa din bazin si o trimite in casa. Deoarece este vorba de o casa mica si datorita faptului ca hidroforul va fi montat foarte aproape de casa, sau chiar in pivnita, poti sa ignori distantele orizontale si chiar si cele verticale.
Tot ce trebuie sa sti este ca daca ai lua o teava lunga de 10 metri si o pui pe verticala si apoi o umpli cu apa, la baza tevi ai presiune de ~1 bar. Nu conteaza diametrul tevi ci inaltimea coloanei de apa. O coloana de apa de 1 metru, exercita la baza ei o forta de aproximativ 0,1 bar. Asta inseamna ca o coloana de apa de 10 metri exercita o presiune de 1 bar.
Asta inseamna ca daca ai urca apa cu un hidrofor la o inaltime de 10 metri, cind hidroforul are presiunea 1 bar, sus la 10 metri nu curge apa deloc. Daca la hidrofor ai 2 bar, sus la 10 metri inaltime ai 1 bar.
Ori la tine nu este cazul.

Tu ai nevoie de un rezervor mare, ca sa aduni cit mai multa apa, ca nu te poti baza pe cei 150 litri pe zi dati de fintina. Eventual sa racordezi rezrvorul si la pluviala ca sa aduni si apa de ploaie.

Edited by florin71_skoda, 21 September 2012 - 09:53.


#2189
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
In situatia ta speciala cu probleme legata de fantana cea mai buna varianta de submersibila este cea cu pompa cu electromagnet. Desi de multe ori am spus ca nu recomand astfel de pompe in cazul tau cred ca este cea mai buna solutie deoarece are un debit mic si si nu creeaza aspiratie puternica ce ar tulbura apa, realizeaza presiune mare, consuma putin curent.

Este de luat in seama colectarea apei pluviale prin orice metoda.

Iata un ex :
http://bricomax.ro/P...0A-9701-pd.ashx

Edited by keta, 21 September 2012 - 17:27.


#2190
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

View Postcosticucu, on 19 septembrie 2012 - 11:08, said:

Nu merg musai pe low price, dar nici sa dau de 3 ori pretul. Daca voiam pret mic, luam o pompa de 200 RON de la targ, sau una la mana ca sa fac muschi
Cu un Grundfos cumpar aproape 3 DAB (exemplele mele). OK... ma tine Grundfos 10 ani? Ar fi bine, pentru ca altfel as putea sa iau 3 DAB... la fiecare 3 ani si un pic...
In general "trend-ul" este economia de consum, pe care o simtim cu totii. Nu se mai fac lucruri care tin o viata, nici macar nemtii nu mai fac... pentru ca trebuie sa apara modele noi, care trebuie sa se vanda, cercetarea trebuie platita.
C'est la vie... astea-s vremurile...
nu sunt deloc de acord cu filosofia asta.. Remarca te rog trend-ul ce ia amploare al relocarii productiei firmelor americane din China in USA. Da, e vorba deja de un trend, sunt nenumarate informatii despre asta..
-motivele sunt diverse: scumpirea transportului china-US, cresterea salariilor chinezilor, cresterea in general a costurilor de productie in china, devalorizarea yuan-ului ce nu mai poate fi mentinuta.. si imbunatatirea conditiilor de productie in USA (americanii au invatat din criza..).

Revenind la pompe si la calculul tau strict economic: te informez ca pompele au obiceiul sa se strice de Pasti, iar urmatoarea data de Craciun. Stii ce distractivi sunt userii cu pompa arsa cand vin cu texte: ce sa fac acum.. am si eu invitati de Pasti si na ! belea.
-bine, tu zici ca o iei doar pt. gradinarit, asa ca poate iti permiti sa te ocupi cu schimbatul des al pompelor ..

Edited by scheleton, 23 September 2012 - 14:37.


#2191
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,551
  • Înscris: 31.12.2006
Sau la cat costa o pompa din targ, pastrezi una de rezerva.
Apropos, recomandarea mea sunt cele la ~230 ron - sunt cu turbina multietajata, cele la ~150 sunt cu surub.

#2192
iulian90

iulian90

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 493
  • Înscris: 06.04.2011
Salu am luat de curand un hidrofor ( debit 3600l/h ) grosimea tevilor la sorb si refulare de 1 tol (1") recent singur mi-am construit un put cu diametrul de 50 mm insa am o nelamurire sa zicem ca montez sorbul de 1 tol si poate se intampla ca putul sa nu mai aiba apa atunci hidroforul ar merge in gol si s-ar arde, intrebarea mea este urmatoarea.  Pot reduce teava de aspiratie (sorb) la o jumatate de tol ? adica pe jumatate ? vreau acest lucru deoarece vreau sa se reduca din debituld e apa aspirat ca sa nu raman fara apa in put. daca a mai facut cineva asa rog sa confirme ar putea cauza probleme hidroforului ?

#2193
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Da mai multe detalii despre put.

#2194
Costi_68

Costi_68

    Membru de o r o a r e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,332
  • Înscris: 03.11.2009

View Postiulian90, on 24 septembrie 2012 - 15:47, said:

Pot reduce teava de aspiratie (sorb) la o jumatate de tol ? adica pe jumatate ? vreau acest lucru deoarece vreau sa se reduca din debituld e apa aspirat

Restrictia de debit la orice pompa centrifuga se face pe refularea pompei... deci lasa aspiratia pompei la dimensiunea care este din fabrica

Edited by costicucu, 24 September 2012 - 17:04.


#2195
fleur

fleur

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 31.05.2007
Multumesc keta si florin71_skoda pentru sfaturile foarte utile si prompte.

#2196
bogus75ro

bogus75ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 16.04.2007
Am si eu nevoie de ceva sfaturi, doresc sa fac un sistem automatizat de alimentare a casei cu apa potabila din fantana, pana acum la vechea casa am avut urmatorul sistem:
pompa submersibila de adancime care imi scotea apa de la 14m si o aducea intr-un vas de plastic de 500l, acest vas era dotat cu un plutitor electric care comanda deschiderea si inchiderea pompei daca rezervorul era gol respectiv plin, mai apoi apa era preluata din acest rezervor de un mic hidrofor aflat chiar langa vas si era popmpata in toata casa. Sincer sistemul este cat de cat ok cu exceptia fluctuatilor de presiune. Acum cineva imi recomanda sa merg pe alt sistem adica sa inlocuiesc acel vas cu plutitior cu un vas de expansiune de 200l... in fine nu prea intaleg cum ar fi sistemul asta asa ca va cer un sfat pentru conceperea unuia performant

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate