Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

La multi ani @Lesbianu!

Adaptor magnetic cablu se incinge

Recomandare masina economica (GPL...
 Vacanta Suedia - Danemarca sfaturi

Ce cadou ati face amantei voastre...

Recomandare upgrade PC

legile din Italia
 Exista pentru Android un ceas car...

Achizitie proprietate (inclusiv c...

Cadou 12 ani

probleme vizionare netflix
 Ajutor alimentare plita inductie

Recunoasteti aceasta boxa

partitionare ssd 1T laptop Asus

Recomandare enclosure usb 3.0 to ...
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
10993 replies to this topic

#2143
danlucyan

danlucyan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 347
  • Înscris: 19.12.2010
Multumesc pentru sfaturi . O seara fumoasa va doresc

#2144
corsa

corsa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 24.05.2007
Buna ziua
Azi dimineata nu a mai pornit hidroforul.Dadea semne de oboseala de mai mult timp.Nu am avut timp sa vad ce are,pentru ca ma grabeam sa plec la serviciu,asa ca am scos ceva apa cu submersibila (pe care o am in fantana si am folosit-o numai la udat) pentru nevoile de dimineata si am plecat.Acum m-am gandit(tot citind aici pe forum) sa cuplez submersibila direct la hidrofor.Prima intrebare pe care mi-am pus-o este daca submersibila va face suficienta presiune pentru a functiona presostatul intre valorile normale(1,5-2,5).Luciul apei este cam la 7 metri diferenta de nivel fata de hidrofor.Submersibila nu stiu cam ce poate sa faca,nu am citit caracteristicile de functionare,tot ce stiu este ca are cam 40 cm inaltime,vreo 10-12 cm diametrul,inox,si am cumparat-o din Obor acum vreo 2 ani cu ~1.5 mil. lei vechi.Probabil este o ,,chinezarie" care are pana acum vreo 100 de ore de functionare.Probabil ca trebuie sa intercalez pe furtun,deasupra submersibilei , o clapeta de sens ,pt. ca atunci cand o opresc(submersibila),se goleste furtunul pe care urca apa spre suprafata, pana la nivelul luciului apei .Ce mai stiu despre submersibila este ca inainte sa o pui in functiune trebuie sa o umpli cu ulei pe la un surub aflat la partea inferioara a pompei.
Deci am doua nelamuriri:ce clapeta de sens tb. sa cumpar,si daca pompa va face suficienta presiune pt. a functiona presostatul hidroforului.Si poate mai sunt si alte probleme pe care eu nu le stiu in acest moment,dar poate le stiti voi,colegii de forum.
Cu multumiri.

#2145
nechifor-adrian

nechifor-adrian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 22.05.2012

 danlucyan, on 04 septembrie 2012 - 20:10, said:

Buna seara . As avea nevoie de un sfat de la cunoscatori la intrebarea mea care ar fi  : A m o fantana undeva la 230 metri de casa , la o altitidudine de  de 20 metri fata de casa si o adancime a fantani de cca 2metri , intrebarea mea ar fi ce pompa/hidrofor i-mi recomandati sa utilizez montata acasa nu la fantana . Va multumesc.Posted Image

E cam la limita imposibilului sa realizezi functionalitatea asta. Cel mai bine este sa instalezi o submersibila. Te pot ajuta mai departe?

 ciutulica, on 03 septembrie 2012 - 14:11, said:

Am o pompa submersibila cu tocator DAB Grinder 1400 m care s-a strica dupa nici 3 ani de functionare, am dus-o la reparat si surpriza, statorul este ars si nu mai poate fi reparat deoarece este capsulat. Aceasta pompa era montata intr-o canalizare care prelua apa menajera(WC, bucatarie)  de la doua apartamente aflate la demisol si evacua apa la o inalime de( 1.5m -2 m ) in canalizarea din strada, aceasta pompa este legata  la un tablou electric automat. Imi puteti recomanda o astfel de pompa dar mai ieftina care sa faca acelasi lucru, mentionez ca pompa nu a fost cumparata/montata de mine si ma intreb daca nu exista vreo pompa mai ieftina care sa faca evacuarea apei la o inaltime de 2 m, din ce am citit pe specificatiile pompei grinder cred ca este prea performanta si prea scumpa (5000- 6000 ron )pentru ce am eu nevoie.

Din cate imi dau seama motorul pompei s-a ars din mai multe motive printre care ca nu a fost aleasa corect Posted Image . Daca vreti putem dezvolta problema si ajunge la solutia corecta.

 corsa, on 12 septembrie 2012 - 11:29, said:

Buna ziua
Azi dimineata nu a mai pornit hidroforul.Dadea semne de oboseala de mai mult timp.Nu am avut timp sa vad ce are,pentru ca ma grabeam sa plec la serviciu,asa ca am scos ceva apa cu submersibila (pe care o am in fantana si am folosit-o numai la udat) pentru nevoile de dimineata si am plecat.Acum m-am gandit(tot citind aici pe forum) sa cuplez submersibila direct la hidrofor.Prima intrebare pe care mi-am pus-o este daca submersibila va face suficienta presiune pentru a functiona presostatul intre valorile normale(1,5-2,5).Luciul apei este cam la 7 metri diferenta de nivel fata de hidrofor.Submersibila nu stiu cam ce poate sa faca,nu am citit caracteristicile de functionare,tot ce stiu este ca are cam 40 cm inaltime,vreo 10-12 cm diametrul,inox,si am cumparat-o din Obor acum vreo 2 ani cu ~1.5 mil. lei vechi.Probabil este o ,,chinezarie" care are pana acum vreo 100 de ore de functionare.Probabil ca trebuie sa intercalez pe furtun,deasupra submersibilei , o clapeta de sens ,pt. ca atunci cand o opresc(submersibila),se goleste furtunul pe care urca apa spre suprafata, pana la nivelul luciului apei .Ce mai stiu despre submersibila este ca inainte sa o pui in functiune trebuie sa o umpli cu ulei pe la un surub aflat la partea inferioara a pompei.
Deci am doua nelamuriri:ce clapeta de sens tb. sa cumpar,si daca pompa va face suficienta presiune pt. a functiona presostatul hidroforului.Si poate mai sunt si alte probleme pe care eu nu le stiu in acest moment,dar poate le stiti voi,colegii de forum.
Cu multumiri.

Cu siguranta va functiona in locul pompei de suprafata inclusiv presostatul poate fi folosit. Sunt unele modele de submersibile cu motorul impregnat in rasina si altele umplute cu ulei dielectric - dar acestea vin deja cu ulei in ele. Trebuie o clapeta de sens pe refularea pompei daca aceasta nu cumva o are integrata. Clapete de sens gasiti la magazinele/depozitele de instalatii si difera in functie de racord si aplicatie.

#2146
danlucyan

danlucyan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 347
  • Înscris: 19.12.2010
Multumesc , am rezolvat problema . Posted Image

#2147
ciutulica

ciutulica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 156
  • Înscris: 07.07.2008

 nechifor-adrian, on 12 septembrie 2012 - 18:33, said:


E cam la limita imposibilului sa realizezi functionalitatea asta. Cel mai bine este sa instalezi o submersibila. Te pot ajuta mai departe?



Din cate imi dau seama motorul pompei s-a ars din mai multe motive printre care ca nu a fost aleasa corect Posted Image . Daca vreti putem dezvolta problema si ajunge la solutia corecta.



Cu siguranta va functiona in locul pompei de suprafata inclusiv presostatul poate fi folosit. Sunt unele modele de submersibile cu motorul impregnat in rasina si altele umplute cu ulei dielectric - dar acestea vin deja cu ulei in ele. Trebuie o clapeta de sens pe refularea pompei daca aceasta nu cumva o are integrata. Clapete de sens gasiti la magazinele/depozitele de instalatii si difera in functie de racord si aplicatie.

Da asi vrea sa aflu cum si de ce s-a  ars pompa, am reusit sa o bobinez si ma chinui sa o montez acum.
Acum imi ies din bobina 4 fire in loc de 5, am inteles ca al 5-lea fir era de la un senzor de temperatura din bobina care acum nu mai este, am facut un scurt in tablou sa anulez acel senzor, acum pompa primeste curent dar nu porneste decat daca o ajut eu si invart de ea.
Azi astept pe cineva mai priceput sa vina sa o montam, dar astept sa imi spui parerea ta despre ce am relatat mai sus, multumesc anticipat.

#2148
Inginerul_bv

Inginerul_bv

    CNC programming Engineer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,176
  • Înscris: 12.03.2010
O intrebare as avea si eu. Am una bucata teava batuta la 12-13 metri adancime si scot apa cu una bucata hidrofor tricomserv jet 1100/50. L-am reglat in asa fel incat sa mearga la 3,5 atmosfere si sa plece iar la 1,5 atmosfere. Momentan il folosesc la udat gradina dar as vrea sa-l conectez la casa pentru masina de spalat si bai. In afara de un filtru de impuritati si eventual unul cu cristale de polifosfati, as putea sa montez si un regulator de presiune inainte de intrarea in casa ? Ma gandesc sa nu-mi pocneasca cumva racordurile de la baterii si as vrea sa maximizez presiunea apei pe la 2,5 atmosfere.

#2149
raduk

raduk

    Instalatorul de Iași

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007

 Inginerul_bv, on 13 septembrie 2012 - 14:41, said:

[...] as putea sa montez si un regulator de presiune inainte de intrarea in casa? [...]
Nu numai că poți, dar chiar este recomandată folosirea unui regulator de presiune în cazul folosirii unui sistem hidrofor.


 Inginerul_bv, on 13 septembrie 2012 - 14:41, said:

[...] Ma gandesc sa nu-mi pocneasca cumva racordurile de la baterii [...]
Nu cred că te va ajuta în legătură cu fitingurile și armăturile din casă. Oricum, eu nu mi-aș face probleme, acestea fiind proiectate, în general, pentru minim 6 bari.


 Inginerul_bv, on 13 septembrie 2012 - 14:41, said:

[...] as vrea sa maximizez presiunea apei pe la 2,5 atmosfere.
Încearcă mai întîi cu 2 bari și mărește doar dacă nu ești mulțumit cum curge apa la etaj/mansardă.

#2150
nechifor-adrian

nechifor-adrian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 22.05.2012

 ciutulica, on 13 septembrie 2012 - 06:24, said:

Da asi vrea sa aflu cum si de ce s-a  ars pompa, am reusit sa o bobinez si ma chinui sa o montez acum.
Acum imi ies din bobina 4 fire in loc de 5, am inteles ca al 5-lea fir era de la un senzor de temperatura din bobina care acum nu mai este, am facut un scurt in tablou sa anulez acel senzor, acum pompa primeste curent dar nu porneste decat daca o ajut eu si invart de ea.
Azi astept pe cineva mai priceput sa vina sa o montam, dar astept sa imi spui parerea ta despre ce am relatat mai sus, multumesc anticipat.

Cel mai probabil s-a ars din cauza supraincalzirii motorului generata de un curent mare absorbit. Ce putea duce la acest fenomen: 1 blocarea rotorului cu diverse corpuri filamentoasa (carpe, pungi, sfori etc.), 2 functionarea prelungita in zona hidraulica cu sarcina maxima a motorului, 3 imersarea pompei incompleta. Totusi in toate cazurile senzorul de temperatura trebuia sa-si faca datoria. Iti sugerez instalarea altei pompe dimensionate corespunzator.
Nu porneste din cauza condensatorului care poate fi defect sau a bobinajului executat defectuos. Dar ia in considerare prima varianta si verifica/inlocuieste condensatorul.

 Inginerul_bv, on 13 septembrie 2012 - 14:41, said:

O intrebare as avea si eu. Am una bucata teava batuta la 12-13 metri adancime si scot apa cu una bucata hidrofor tricomserv jet 1100/50. L-am reglat in asa fel incat sa mearga la 3,5 atmosfere si sa plece iar la 1,5 atmosfere. Momentan il folosesc la udat gradina dar as vrea sa-l conectez la casa pentru masina de spalat si bai. In afara de un filtru de impuritati si eventual unul cu cristale de polifosfati, as putea sa montez si un regulator de presiune inainte de intrarea in casa ? Ma gandesc sa nu-mi pocneasca cumva racordurile de la baterii si as vrea sa maximizez presiunea apei pe la 2,5 atmosfere.

Bineinteles ca poti monta un regulator de presiune pentru intrarea in casa. De pocnit racorduri nu cred asa cum a zis raduk mai ales ca toate materialele ar trebui sa reziste la 6 bar, aici intervine si bunul montaj al diverselor elemente. Normativul prevede o presiune in instalatie de pana in 5 bar si un necesar de 1 bar pentru robineti (pentru masinile de spalat si alte masini electrocasnice se foloseste presiunea inscrisa in cartile lor tehnice).

#2151
meconu

meconu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 02.10.2009
Buna dimineata, de unde ma indrumati sa cumpar o pompa submersibila pentru un put, "ieftina si buna"? Adancimea de la care vreau sa traga apa este de 15m. Multumesc

#2152
Inginerul_bv

Inginerul_bv

    CNC programming Engineer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,176
  • Înscris: 12.03.2010
Va multumesc pentru raspunsuri. Posted Image

#2153
nechifor-adrian

nechifor-adrian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 22.05.2012

 meconu, on 14 septembrie 2012 - 07:01, said:

Buna dimineata, de unde ma indrumati sa cumpar o pompa submersibila pentru un put, "ieftina si buna"? Adancimea de la care vreau sa traga apa este de 15m. Multumesc

Bineinteles ca de la mine Posted Image ... dar trebuie sa cunosc mai multe aspecte pentru a dimensiona corect pompa.

#2154
corsa

corsa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 24.05.2007
pentru meconu:in targ la Obor.

#2155
Dragon55H

Dragon55H

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 30.08.2010
Am un hidrofor TricomServ, model ?? (nu mai am eticheta de pe hidrofor si nici hartiile de la cumparare), cu pompa autoamorsata, carcasa fonta, motor 1,1Kw (cel mai probabil; aceeasi problema cu eticheta) sau 1,5KW, cu ejector (2 conducte: 1 tol+ 1 tol si un sfert), refulare pe teava  1 tol, care teoretic  trage de la 20-25 de m si impinge cca 40m, debit 60l/min, debit real (in configuratia mea) cca 20-25l/min, rezervor initial de 24l (acum 35l). Distanta pe verticala de la hidrofor la apa 6-8 m, coloana de apa 6-7 m cu diametru de 30 cm, necesar de impingere cca 10m (asta cu tot cu pierderile de la coturi, filtere),  extrag  cca 20-30mc apa /luna pt casa si curte.
Ma simt  “norocos” cu acest hidrofor deoarece in cei 6 ani de cand il exploatez, am avut probleme mici (o basica de 24l sparta, 1 presostat care putea fi reparat dar l-am schimbat, 1 butelie de 24l pe care am inlocuit-o cu una mai incapatoare de 35l,  un racord cu 5 cai pe care l-am stricat infiletand prea mult manometrul ) si mentenata minima (am verificat si completat presiunea numai de 2-3 ori, in perioada cand s-a spart basica).
Se pare ca in ultimul an mi-am fortat “norocul” (de cateava ori am udat curtea si am lasat sa mearga motorul hidroforului continuu mai mult de 1h- adica apa o consumam mai repede decat putea hidroforul sa umple butelia si sa ajunga la presiunea de oprire; presiunea in butelie era de 1,8-2 atm;   stiam ca limita maxima de functionare continua ar fi de 1 minut, apoi pauza) si am ajuns la probleme serioase. Hidroforul inca functioneaza, dar problema este ca motorul se incalzeste binisor si miroase a ulei ars (probabil de la infasurarea motorului).
Prima intrebare este daca din specificatiile de mai sus puteti sa imi identificati ce motor am nevoie pentru hidroforul meu+ de unde din Bucuresti, pot sa cumpar (sau rebobinez) un astfel de motor?

OBS. TricomServ nu are timp de mine. Mi-au spus ca pretul unui motor este egal cu pretul intreg al hidroforului.

Revin cu o rugaminte in a ma ajuta sa intocmesc  un “plan”  pentru o revizie generala a hidroforului (vechime 6ani+). Eu m-am gandit la:
  • verificare put: masurare distanta pana la luciu de apa, distanta pana la fundul putului, sa masor capacitatea de refacere a rezervei de apa
  • verificare sorb ( sa nu fie infundat, sa fie plasat la min 0,5m de fund)
  • sa desfac pompa si sa o curat (am inteles ca pe undeva pe la fulie se depune calcar+ ca in pompa poate sa fie nisip si alte solide; este indicat sa umblu la pompa?; daca nu o mai pot monta si resigila corespunzator? )
  • sa verific contactele la presostat, presiunea de pornire si oprire
  • sa verific butelia- basica si presiunea
Orice sfat din partea unui specialist este binevenit.

#2156
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,368
  • Înscris: 31.12.2007
Un motor de acel gen se poate rebobina cu 100 ron. De ce folosesti hidrofor de adancime daca ai luciul de apa la 8 m ? Nu a functionat cu hidrofor normal ?
Ca revizie generala la hidrofor : rulmentii schimbati, presetupa, verificat vizual partile componente turbina, rotor, tub venturi, rectificat rotor electric in zona de actionare presetupa . Ca si verificare instalatie cum ai spus, sorb etansari, injector, membrana, contrapresiune aer, verificare regim de lucru (reglaj presostat).

#2157
nechifor-adrian

nechifor-adrian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 22.05.2012

 Dragon55H, on 14 septembrie 2012 - 13:03, said:


Se pare ca in ultimul an mi-am fortat “norocul” (de cateava ori am udat curtea si am lasat sa mearga motorul hidroforului continuu mai mult de 1h- adica apa o consumam mai repede decat putea hidroforul sa umple butelia si sa ajunga la presiunea de oprire; presiunea in butelie era de 1,8-2 atm;   stiam ca limita maxima de functionare continua ar fi de 1 minut, apoi pauza) si am ajuns la probleme serioase. Hidroforul inca functioneaza, dar problema este ca motorul se incalzeste binisor si miroase a ulei ars (probabil de la infasurarea motorului).


E alt caz clasic de alegere gresita a pompei care a dus la supraincalzirea motorului daca a mers mai mult. Normal orice pompa, adecvata aplicatiei, poate merge 24/24. Cu pompa asta la fel o sa se intample si data viitoare cand o vei folosi mai intens.
Asa ca orice incercare de rebobinare/remediere si intretinere sunt inutile. Iti recomand sa-ti schimbi pompa dar apeleaza la un specialist. Vei afla ca se va reduce si din factura de energie :)
Daca vrei mai vorbim.

#2158
Dragon55H

Dragon55H

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 30.08.2010
@ all
Am desfacut motorul. Foto atasate.
Nu ma pricep, dar din ce spunea un vecin electrician si tipul de la bobinaj problema a aparut din cauza unui condensator defect care a facut ca motorul sa se arda.  Am inteles ca condensatorii se “usuca” in timp ( in cazul meu condensaorul are mai mult de 6 ani; un condensator ca asta este foarte ieftin –costa 10 RON) si  nu mai fac fata la solicitari ceea ce duce la incalzirea motorului.
Pe de alta parte in poza se vede si un scurt la firele condensatorului + o arsura la una din bornele condensatorului.
Voi ce parere aveti? Arderea motorului a fost determinata de condensator sau de la utilizarea intensiva a motorului?    

@Keta.
Prima varianta este sa rebobinez motorul. Am gasit si in Bucuresti cu 140 ron (deci comparabil J), dar era cam ocupat in aceasta saptamana. Mai caut.
Am optat pentru pompa cu ejector pentru a folosi hidroforul si cand nivelul de apa scade sub 9m (acum este la  6-8 m de hidrofor; nu am masurat capacitatea de regenerare)
Multumesc de info. Motorul se invarte bine (nu cred ca sunt probleme cu rulmenti; preventintiv le-am pus vaselina), presetupa este etansa (nu am infiltratii de apa), etc. In schimb instalatia trebuie neaparat sa o verific.

@ nechifor- adrian
A doua varianta este sa inlocuiesc pompa si motorul (fie ca pompa de suprafata, fie ca pompa scufundata) – pare cea mai sigura, dar si cea mai SCUMPA optiune. Ajuta-ma sa inteleg de ce ar trebui sa fac acest lucru.

#2159
Costi_68

Costi_68

    Membru de o r o a r e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,988
  • Înscris: 03.11.2009
Am facut a doua fantana in curte, la vreo 150 metri de cea initiala, care (mai) are cam juma' de metru de apa, dupa juma' de ora e cam gata! Asa ca a doua fantana era necesara. dupa seceta din vara asta

Fantana noua are 4 metri adancime, cam un metru si jumatate de apa adancime, diametru aproximativ un metru.

In mod normal, consumul mare de apa e vara cand tre' sa ud gazon, gradina, sera, etc, undeva intre doua si trei tone pe zi, presiune de vreo 6 Bar.

Ce pompa imi recomandati?...ar fi bine sa fie si cu plutitor ca sa opreasca la un minim de adancime.

In fantana veche am un DAB 4-8... merge bine, dar stiu ca nu se mai fabrica...

#2160
Dragon55H

Dragon55H

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 30.08.2010
Acum atasez si pozele. Sper sa fie explicite.

Attached Files



Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate