Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

masina ieftina pentru incepator. ...

Pareri achizitie masina 20-25k

Scuter electric ce se poate condu...
 Taximetristii de la Gara Obor ref...

Dorul, specific romanesc, si o re...

Noul Design Dacia

Pareri despre facultate
 Motocilclistii un pericol

scooter electric

Parere VW GOLF 5 Din 2005 1.4 FSI

Berlin, odinioara unul dintre cel...
 Indicator benzina și tempera...

Tranzitare ape teritoriale straine

aplicații ipa

Pulverizator manual pentru erbicid
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
10993 replies to this topic

#2107
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,366
  • Înscris: 31.12.2007
Cred ca omul vrea o solutie mecanica. Nu are curent acolo. Poti folosi un robinet flotor. Exista mai multe tipuri. Incearca sa alegi ceva de diametru 3/4 sau 1"

Attached Files



#2108
ovidiuluca

ovidiuluca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 31.12.2006
Am un hidrofor Grundfos cumparat de aproximativ un an care a functionat pana in momentul de fata fara nici o problema. De aproximativ o saptamana, incepe sa nu mai tina presiunea. El trage apa dintr-o teava bagata in pamant la 5 m; apa este berechet. Inainte de hidrofor, am o supapa unisens care sa retina apa, sa nu fuga inapoi pe teava si un filtru de impuritati.
Hidroforul e setat sa porneasca la 1.2 bari si se opreste la 3 bari. Problema e ca pentru a face 3 bari, pe manometru acul ajunge la 4-4.5 bari iar  cand se opreste, acul merge pe 3 bari. Daca vreau sa fac 4-5 bari de exemplu, nu am nici o sansa. nu se opreste niciodata, decat daca inchid robinetul dinaintea lui.
Banuiesc ca ar fi supapa unisens care nu isi face treaba.
Sau e dus hidroforul?

#2109
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postovidiuluca, on 28th August 2012, 23:01, said:

....

Hai sa le impartim putin ca sa fie mai clare.
Una este sa nu tina presiunea, si alta este sa nu faca ce presiune vrei.

Dupa ce se opreste si ai o anumita presiune, sa zicem 3 atm, daca stai un 30 miute fara sa folosesti apa rece sau calda din casa, presiunea scade ? Adica in terminologia ta: incepe sa nu mai tina presiunea ?

Daca ai 3 atm si deschizi un singur robinet din casa, la un debit mediu, cit dureaza sa scada de la 3 la 1,2 cind pleaca motorul ?  Dureaza 3-4-5 secunde, sau dureaza mai mult ? Sa zicem 30 secunde sau chiar 1 minut ?

Edited by florin71_skoda, 28 August 2012 - 22:16.


#2110
ovidiuluca

ovidiuluca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 31.12.2006

florin71_skoda said:

Dupa ce se opreste si ai o anumita presiune, sa zicem 3 atm, daca stai un 30 miute fara sa folosesti apa rece sau calda din casa, presiunea scade ? Adica in terminologia ta: incepe sa nu mai tina presiunea ?
Nu, presiunea nu scade. Insa de exemplu, azi il setez sa ridice presiunea pana la 3 bari. Pe maine nu mai ridica decat pana la 2.6 bari.

florin71_skoda said:

Daca ai 3 atm si deschizi un singur robinet din casa, la un debit mediu, cit dureaza sa scada de la 3 la 1,2 cind pleaca motorul ?  Dureaza 3-4-5 secunde, sau dureaza mai mult ? Sa zicem 30 secunde sau chiar 1 minut ?
3-5 secunde.
Daca raspunsurile mele nu sunt concludente, incerc sa fac un filmulet si sa-l uploadez pe youtube.
Multumesc

#2111
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postovidiuluca, on 29 august 2012 - 21:43, said:

...

Bun asa.

Daca presiunea nu scade, atunci nu se poate vorbi de "pierderi de presiune". Asta inseamna ca sorbul din fintina este bun.

Daca-ti scade presiunea de la 3 atm la 1,2 in 3-5 secunde, deschizind un singur consumator, inseamna ca nu mai ai aer in vasul de expansiune.
Se scoate hidroforul din priza si se deschiede cel mai apropiat robinet de apa rece la maxim si se lasa deschis la maxim. Presiunea apei scade la zero. Se ia o pompa de masina, se da jos protectiia de la stutzul de incarcare cu aer al vasului de expansiune si se cupleaza pompa. Bagi aer si verifici cu un manometru. Trebuie sa bagi cam 1 atm. Cind ai reusit, bagi hidroforul in priza si apoi inchizi robinetul.

Faptul ca intr-o zi urca la 3 atm si altadata doar la 2,6 atm nu stiu de unde vine. Posibil sa fie tot de la vas, dar nu sunt sigur. Refa prima data perna de aer si mai vedem dupaia cum se comporta.

Edited by florin71_skoda, 29 August 2012 - 21:55.


#2112
ovidiuluca

ovidiuluca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 31.12.2006

florin71_skoda said:

...Se ia o pompa de masina, se da jos protectiia de la stutzul de incarcare cu aer al vasului de expansiune si se cupleaza pompa. Bagi aer si verifici cu un manometru. Trebuie sa bagi cam 1 atm. Cind ai reusit, bagi hidroforul in priza si apoi inchizi robinetul.
Intrebare: care e protectia de la stutzul de incarcare cu aer?

florin71_skoda said:

Faptul ca intr-o zi urca la 3 atm si altadata doar la 2,6 atm nu stiu de unde vine. Posibil sa fie tot de la vas, dar nu sunt sigur. Refa prima data perna de aer si mai vedem dupaia cum se comporta.
Nu e aleator. Azi urca la 3 bari, maine la 2.6, si de aici incolo ramane doar asa.
Daca fac operatiunea de mai sus, e posibil sa pierd garantia? Vad baietii ca am desfacut ceva?
As duce-o cu drag in service pe garantie, insa nu pot sa stau fara apa pana se desteapta astia sa ma rezolve.
Florin, ai un manual service pt Grundfos JPbasic? Nu de alta dar sa evitam pe viitor intrebarile mele gen "care e protectia de la stutzul de incarcare cu aer".

#2113
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Din pacate nu am manual, dar este posibil sa se gaseasca undeva pe net.

Protectia: Vasul de expansiune este butelia aia mare pe care sta motorul. Intr-o parte, intra furtunul flexibil ce vine de la motor iar in partea opusa, trebuie sa ai o chestiie de plastic neagra, un capac pus pe stuzul de incarcare cu aer. Acel stutz, de incarcare cu aer, este identic cu cel a unei roti de masina. Are aceeasi dimensiune si in el exista un ventil identic cu ventilul unei roti de masina.
Faptul ca refaci perna de aer nu se va observa. Oricum cei de la servis vor baga de vina ca perna de aer nu-i garantie. Iar daca se duce cumva motorul, si nu ai perna de aer, o sa-l scoata din garantie pe motiv ca a mers prea mult si sa uzat datorita lipsei pernei de aer.
Asa ca baga singur aer, ca oricum odata si odata tot va trebui sa inveti operatiunea asta.

Edited by florin71_skoda, 29 August 2012 - 22:49.


#2114
ovidiuluca

ovidiuluca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 31.12.2006

florin71_skoda said:

Protectia: Vasul de expansiune este butelia aia mare pe care sta motorul. Intr-o parte, intra furtunul flexibil ce vine de la motor iar in partea opusa, trebuie sa ai o chestiie de plastic neagra, un capac pus pe stuzul de incarcare cu aer. Acel stutz, de incarcare cu aer, este identic cu cel a unei roti de masina. Are aceeasi dimensiune si in el exista un ventil identic cu ventilul unei roti de masina.
Gata, l-am dibuit. Maine fac  rost de pompa si ii dau bice. Revin cu noutati.
Multumesc.

#2115
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,366
  • Înscris: 31.12.2007
Incarca la 1,5 bar.

#2116
Anne30L

Anne30L

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 02.01.2012

View Postketa, on 27 august 2012 - 19:50, said:

Din cele spuse inteleg ca sistemul functioneaza bine pentru casa, dar problema este pentru udarea gradinii, cand porneste si se opreste prea des. Fara a modifica sistemul ce deja il aveti acasa singura solutie imediata este sa mai montati ceva aspersoare, respectiv unul sau doua care sa asigure un debit suficient in asa fel incat pompa sa lucreze cu cat mai putine opriri, respectiv sa-i asigurati un debit mai mare. De multe ori am recomandat instalatii separate pentru udare intretinere si respectiv pentru casa. Incercati sa mai montati un aspersor sau doua daca este posibil, daca nu incercati sa schimbati duzele de aspersor cu unele de debit mai mare.
Am incercat sa dau drumul la cateva robinete in plus odata cu aspersoarele si pompa porneste in continuare foarte des. Ea scoate cam 12 litri pana porneste iar deci presostatul cred ca e reglat bine. Am auzit ca ar fi bun un presostat brio 2000 care sa o porneasca si sa nu se mai opreasca insa mi s-a spus ca nu ar fi bun ca ar merge pompa in sarcina 15 secunde, ca e pompa prea puternica. Am si specificatiile pompei:
Pomparea apei din puturi/fantani de 5" sau mai mari in diverse aplicatii de uz domestic, alimentare cu apa a microintreprinderilor si mici sisteme de irigatie in agricultura si horticultura.

pompa submersibila centrifugala, multietajata
- motor asincron cu rotorul in scurt-circuit cu 2 poli
- motor etansat mecanic (presetupa)
- condensator inglobat
- termoprotector inglobat
- grad de protectie: IP 58
- clasa de izolatie: B
- capatul axului ghidat in lagar alunecator

carcasa pompei si a motorului din inox
- axul pompei din inox
- rotoare si deflectoare din polipropilena armata cu 30% fibra de sticla
- deflectoarele sunt prevazute cu inel de inox in zona de uzura
- presetupa: ceramica pe grafit sinterizat
- cablu de alimentare H05 RN-F - 20 de metri in functie de tipul pompei

- lichid pompat: curat, fara solide sau fibre, neutru chimic
- temperatura: pana la 40ºC
- numarul maxim de porniri-opriri pe ora: 20
- cantitatea maxima de nisip tolerata de pompa: 50 g/mc



Parametri hidraulici pompa submersibila JAR 63-5:

la adancime de 55 m are un debit de 1 m3/h

la adancime de 45,5 m are un debit de 2 m3/h

la adancime de 34,5 m are un debit de 3 m3/h
la adancime de 17.5 m are un debit de 4 m3/h
  la adancime de 7.5 m are un debit de 5 m3/h.
Eu vreau doar sa fac pompa sa mearga in continuu cand folosesc sistemul de irigatii. Acum ea porneste la 16 secunde si avind maxim 20 de porniri pe ora...nu pot folosi aspersoarele decat 4 minute. Daca ma puteti ajuta..:).
Multumesc.

#2117
ovidiuluca

ovidiuluca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 31.12.2006

florin71_skoda said:

keta said:

Am refacut perna de aer si totul e ok.
Revin asupra afirmatiei cum ca nu imi scade presiunea. Hidroforul ridica presiunea la 3 bari si nu pierde vizibil cand stai langa el insa in 30 min ajunge la 2.6-2.7 bari. Inainte sa izolez fiecare circuit din casa pentru a vedea unde am scurgeri, am decis sa izolez direct hidroforul. Am inchis un robinet imediat inaintea lui si imediat dupa el. Presiunea tot scade la 2.6-2.7 bari in 30 min.
Pareri?

L.E. - am luat o pompa de la un mag de piese auto si nu stiu cat de ok e, insa ce se poate intampla daca presiunea bagata depaseste 1.5 bari?
Acum, de la 3 bari la 1.2 bari ajunge in 30 secunde.

Edited by ovidiuluca, 30 August 2012 - 12:00.


#2118
becalos

becalos

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 08.05.2009
Buna ziua! Am si eu nevoie de ajutor(sfat) in vederea instalarii unui sistem de alimentare cu apa din put, adanc de 17metri si cu luciul apei la 7metri.Am si un camin langa put(la 3 metri de casa si adanc de 2.5metri).Casa are o bucatarie si 2 bai.In rest voi avea nevoie de apa pentru spalat masina. Mentinez ca "am pus ochii" pe un medel Grundfos MQ de 1900 RON , dar am fost atentionat de un amic (neprofesionist) ca trage apa de la max. 8metri. Modelul ma incanta ca face singur tot ce trebuie, eu fiind doar un simplu viitor locuitor de casa la curte, si nu un iscusit al instalatiilor pe care acum incep sa le vad.
De aceea doresc o propunere ca fiind cea mai practica si anume: presiune mare, revizii cat mai putine.
Multumesc anticipat!

#2119
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,366
  • Înscris: 31.12.2007

View Postovidiuluca, on 30 august 2012 - 11:57, said:

L.E. - am luat o pompa de la un mag de piese auto si nu stiu cat de ok e, insa ce se poate intampla daca presiunea bagata depaseste 1.5 bari?
Nu se intampla nimic rau cu hidroforul, doar scade volumul de apa stocat in membrana.

View Postbecalos, on 30 august 2012 - 14:55, said:

Grundfos MQ de 1900 RON
Prietenul a spus bine. trage apa de la maxim 8 m diferenta de nivel intre gura de aspiratie a pompei si luciul de apa. In cazul tau ai luciul de apa la 7 m si daca amplasezi pompa in caminul de langa put care are -2,5 m rezulta ca vei avea o coloana de apa utila de 3,5 m. Acum functie de diametrul putului si de rata lui de reimprospatare poti calcula daca face fata debitului necesar. Eu personal nu as folosi astfel de pompe automate decat in combinatie cu un vas de acumulare tip hidrofor. De obicei un motor sau un ansamblu mecanic se strica datorita regimului tranzitoriu, respectiv trecerea dintr-o stare in alta, ori aceasta pompa cam asa lucreaza, cu extrem de multe cicluri de pornit-oprit, neavand vasul de acumulare care sa compenseze. Aceasta pompa functioneaza ca un sistem hidrofor semidefect (cu membrana sparta).

Ar fi bine sa renunti la idee si de acesti bani sa te reorientezi plus ca aceasta pompa nu exploateaza total posibilitatile putului, ramanand practic aproape 13 m coloana de apa neutilizata.

Edited by keta, 30 August 2012 - 17:41.


#2120
becalos

becalos

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 08.05.2009
Multumesc pentru raspunsul promt.Acum o ora am mai masurat odata nivelul apei din put si luciului este de 7 metri din camin(30cm. de la baza acestuia) , iar restul de coloana este tot de 7 metri.Deci renunt la modelul in discutie si astept in masura timpului dv., o recomandare directa.
Multumesc inca odata.

#2121
ovidiuluca

ovidiuluca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 31.12.2006
Multumesc Keta. Ai idee de ce nu tine presiunea chiar daca e izolat?

#2122
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postketa, on 30 august 2012 - 17:37, said:

... Eu personal nu as folosi astfel de pompe automate decat in combinatie cu un vas de acumulare tip hidrofor. ....
MQ-ul nu este o pompa automata. Este pur si simplu un motor pentru hidrofor, un picut spre industial, si care face o treaba mul mai buna decit un banal hidrofor JP, datorita debitului mare pe care-l poate asigura.
Si binenteles ca trebuie montat asa cum ai spus: cu vas de expansiune si cu presostat, ca sa poata fi functional.

View Postbecalos, on 30 august 2012 - 18:06, said:

...Acum o ora am mai masurat odata nivelul apei din put si luciului este de 7 metri din camin(30cm. de la baza acestuia)  ....
Inseamna ca trebuie sa te orientezi spre o pompa sumersibila. Daca ar fi sa mergi pe Grundfos, va trebui sa te uiti la SQ, care in cea mai slaba varianta stie sa traga apa de la aproape 35 metri. Trebuie insa sa-ti calculezi necesarul de apa ca sa sti si ce debit trebuie sa aiba pompa.

View Postovidiuluca, on 30 august 2012 - 21:21, said:

Multumesc Keta. Ai idee de ce nu tine presiunea chiar daca e izolat?
Sa nu cumva sa fie sparta membrana vasului de expansiune. Daca zici ca ai separat casa si ai separat si sorbul, atunci doar membrana mai ramine. Daca nu separai si sorbul, se putea spune ca sorbul este vinovatul. Sau poate ca nu inchide bine un robinet si te fenteaza.
Trebuie luate pas cu pas si verificate toate variantele pe rind. Nu cumva din greseala ai robineti cu olandez ? Ca sa-i poti desface sa vezi daca inchid bine ?

Edited by florin71_skoda, 31 August 2012 - 02:29.


#2123
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,366
  • Înscris: 31.12.2007
@ becalos, cauta o submersibila in sistem hidrofor. Asa vei folosi toata coloana de apa. Daca vei gasi o pompa de 40 m va fi suficient.

@ Ovidiuluca, Asa cum a spus si Florin ori membrana este fisurata sau are un por, ori se pierde apa pe undeva pe la robineti.

#2124
ovidiuluca

ovidiuluca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 31.12.2006
Multumesc domnilor.
O sa incep cu robinetii. Daca aia ii excludem, mai ramane membrana.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate