Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mp4 car se reseteaza in timpul de...

Ati castigat vreodata ceva? Loto,...

Shogun!

Initiativa europeana pentru taxar...
 Instalare centrala de apartament ...

V-ați culturalizat cu ajutorul te...

Monitor

Boala mar
 Schimbare bascula (si altele) For...

Problema anxioasa, e normal cum g...

Vitrina sucuri

F.Charm - La inalțime
 Marker de scris pe bidoane

Lecțiile trase de comandanti...

Recomandare telefon pt poze si ba...

Casa de paie
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11873 replies to this topic

#11737
mg1795

mg1795

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 02.07.2022

View Postpuiut, on 27 iulie 2023 - 21:13, said:

Vasul de expansiune normal are un balon de cauciuc, deci nu vad relevanta atat de mare intre inox si otel. Daca pretul e apropiat merita inox.
Eu nu am inteles, ai 4,75 de apa sau pana la apa? Daca sunt 1,25 de apa ar trebui sa ai un debit bun la izvor.
Am doua hidrofoare, unul cu vas de 25 si unul cu vas de 50l. Diferenta intre ele e mica. Daca ar trebui sa schimb vasul de 50l, cred ca as pune de 25l.

4.75m e adancimea fantanii masurat de la luciu, 1.25 de la capac pana la luciu, deci 6m in total. Interesanta comparatia hidrofor cu 25l vs 50l. In teorie la ala cu vas de 50 ar trebui pompa sa porneasca mai rar. E cineva care a facut un calcul pe alt topic, se consumau 10l de apa intre doua porniri succesive ale pompei cu vas de 50l. diferenta fiind de 1 bar intre pornire si oprire. Multumesc pentru comentariu!

#11738
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,569
  • Înscris: 18.01.2010

View Postpuiut, on 27 iulie 2023 - 21:13, said:

Daca ar trebui sa schimb vasul de 50l, cred ca as pune de 25l.
Ar fi o greșeală.
Un sistem cu vas de 50L bine reglat, e super. Net peste cel de 25L

#11739
mg1795

mg1795

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 02.07.2022
Pentru un hidrofor cu vas de 50l, ce pompa ma sfatuiti sa iau? Conteaza puterea? Am variante intre 750W si 1500W. Am gasit de exemplu pompa de 1000W care are debit de 50l/min. Pare a fi suficient, dar am zis sa intreb si aici. Diferente mari de pret nu ar fi. merita sa merg pe putere maxima 1500W? Am nevoie de atata sau n-are sens?
Mai scriu aici inca o data conditiile de lucru: casa la tara, sursa de apa: fantana, adancime 6m, distanta hidrofor de fantana cam 4m, hidroforul e in pivnita casei, casa are doar parter, deci din pivnita urcam pe verticala maxim 2 m si orizontala maxim 20m (am inclus toate punctele de consum inclusiv in afara casei).
Ca si marci sunt bune IBO Dambat, Omnigena (ambele poloneze) sau Alpin Profi? E vreun brand mai de calitate din astea sau chiar nu conteaza?
Pentru un astfel de sistem construit, care ar fi presiunea minima de pornire si maxima de oprire. Tin sa mentionez ca dupa hidrofor o sa am cel mai probabil un dedurizator(potential pierdere 0.5bari) si unu-doua filtre de impuritati inainte de dedurizator. Eu ma gandeam la intervalul 2.5 - 3.5bari. E ok asa sau ... ?

#11740
gushpi

gushpi

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,799
  • Înscris: 17.01.2012
puterea motorului nu contează-n raport cu volumul vasului, ci cu presiunea și debitul necesar
în cazul tău, cu casă parter aș zice că 750W e suficient
cât despre interval, io aș lăsa 2...3,5 (dar doar pt că vrei dedurizator)

#11741
mg1795

mg1795

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 02.07.2022

View Postgushpi, on 31 iulie 2023 - 11:35, said:

puterea motorului nu contează-n raport cu volumul vasului, ci cu presiunea și debitul necesar
în cazul tău, cu casă parter aș zice că 750W e suficient
cât despre interval, io aș lăsa 2...3,5 (dar doar pt că vrei dedurizator)

Multumesc pentru raspuns!

#11742
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,569
  • Înscris: 18.01.2010

View Postgushpi, on 31 iulie 2023 - 11:35, said:

io aș lăsa 2...3,5 (dar doar pt că vrei dedurizator)
La vas de 50L, eu am 2,8ś3,5.
Deci cam 0,7 Dp. Eu personal nu as depăși 1bar Dp. Preferabil ar fi chiar 0,5 pentru confort. Dar eu la 0,7 nu simt variația de presiune.
Dar la 1,5 nu știu ce sa zic..

#11743
mg1795

mg1795

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 02.07.2022

View Postnoxious30, on 31 iulie 2023 - 14:46, said:

La vas de 50L, eu am 2,8÷3,5.
Deci cam 0,7 Dp. Eu personal nu as depăși 1bar Dp. Preferabil ar fi chiar 0,5 pentru confort. Dar eu la 0,7 nu simt variația de presiune.
Dar la 1,5 nu știu ce sa zic..

Si eu ma gandeam la un ecart mai mic de 1bar initial, insa nu porneste pompa mai des si cumva anuleaza facilitatea de a avea vas de 50l?

#11744
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,569
  • Înscris: 18.01.2010
Pai tocmai asta e cu vasul de 50L.
Îți permite un Dp de 1bar sau sub, fără porniri dese. Nu se compară cu cel de 24L.
Nu mai vorbim de vas de 100L, care cu Dp de 0,5 bari porneste mai rar decât decât 24L cu Dp de 2 bari. Bine, sunt multe de luat în calcul, gen debit pompa/necesar...
Una peste alta, vasul de 50L e minim după părerea mea...
Vasul fiind mare, pompa merge mai mult ca să umple, cu pauze mai lungi.
Și mai e o chestie pe care mulți nu o iau în calcul: rezerva de apa!
Când se ia curentul, e diferența mare între 24/50/100L

Pfoai ce gură avusăi!
Tocmai se luă curentul, aud alarmele în cartier

Edited by noxious30, 31 July 2023 - 17:38.


#11745
gociuman

gociuman

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 27.05.2023
Salutare
Pot folosi doua presostate, am o pompa submersibila și am făcut doua circuite, unul de gradina și unul pentru casa. Momentan am un singur presostat electronic ce îmi comanda ambele circuite la deschiderea robineților. Vreau pe circuitul de apa sa montez un vas de expansiune de 200 litri, dar am văzut ca și acesta vine cu un presostat mecanic. Intrebare: pot folosi în serie ambele presostate?

#11746
mg1795

mg1795

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 02.07.2022

View Postnoxious30, on 31 iulie 2023 - 17:32, said:

Pai tocmai asta e cu vasul de 50L.
Îți permite un Dp de 1bar sau sub, fără porniri dese. Nu se compară cu cel de 24L.
Nu mai vorbim de vas de 100L, care cu Dp de 0,5 bari porneste mai rar decât decât 24L cu Dp de 2 bari. Bine, sunt multe de luat în calcul, gen debit pompa/necesar...
Una peste alta, vasul de 50L e minim după părerea mea...
Vasul fiind mare, pompa merge mai mult ca să umple, cu pauze mai lungi.
Și mai e o chestie pe care mulți nu o iau în calcul: rezerva de apa!
Când se ia curentul, e diferența mare între 24/50/100L

Pfoai ce gură avusăi!
Tocmai se luă curentul, aud alarmele în cartier

Multumesc pentru informatii. Uite asa incet incet, am invatat lucruri foarte utile pe aici.
Si la mine pica curentu des, noroc ca dureaza de ordinul secundelor.
M-am gandit la un moment dat sa fac un hidrofor cu vas de 100l, dar nu sunt asa raspandite si am zis ca o sa imi fie mai greu cu eventuale probleme tehnice, membrana de schimb. Plus ca toti "specialistii" din magazine ma intrebau de zor la ce imi foloseste vas de expansiune de 100l, ca ala de 24 e arhisuficient, hai maxim 50 daca vrei asa o aroganta.

#11747
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,569
  • Înscris: 18.01.2010

View Postgociuman, on 31 iulie 2023 - 18:57, said:

Intrebare: pot folosi în serie ambele presostate?
Nu poți.
Dacă decupleaza oricare din ele, celălalt devine inutil.
Nici în paralel nu merge, din același motiv. Unul dintre ele devine inutil.

Trebuie sa ai un singur presostat.


Ce tip de presostat electronic ai?
Ca sunt de vreo două feluri, și se comportă total diferit

#11748
gushpi

gushpi

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,799
  • Înscris: 17.01.2012

View Postgociuman, on 31 iulie 2023 - 18:57, said:

Pot folosi doua presostate, am o pompa submersibila și am făcut doua circuite, unul de gradina și unul pentru casa.

ramura pt grădină o scoți înainte de sistemul vas tampon, dar după presostat
astfel submersibila pornește la deschiderea robinetului și se oprește la-nchidere
io prin „grădină” înțeleg udarea răsadurilor, a ierbii - adică mult timp de funcționare a pompei

când deschizi robinetul din casă, se utilizează apa din vasul tampon și sistemul pornește-oprește după presiunile setate...

#11749
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,569
  • Înscris: 18.01.2010

View Postgushpi, on 01 august 2023 - 11:09, said:



ramura pt grădină o scoți înainte de sistemul vas tampon, dar după presostat
astfel submersibila pornește la deschiderea robinetului și se oprește la-nchidere

Nope
Când deschizi robinetul de grădină, prima oara va consuma din vas, pana scade presiunea și cuplează presostatul.
Apoi pompa bagă și în grădină, și în vas.
Pana decupleaza.
Apoi iar consumi din vas, etc..
Dacă nimerești sa consumi multă apă la grădină, astfel încât presiunea sa nu mai ajungă la Pmax, pompa va merge continuu.
Dar la pornire, tot din vas va merge în grădină

Edited by noxious30, 01 August 2023 - 15:12.


#11750
gushpi

gushpi

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,799
  • Înscris: 17.01.2012
de ce, tu nu ai clapetă de sens prin magazii? :o :P

(că dacă îmi aduc aminte, există și robineți cu 3 căi...)

#11751
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,527
  • Înscris: 31.12.2006
Cu ce ajuta clapeta de sens in cazul asta? Sigura ca ai putea sa faci o schema in care apa din vas nu curge catre gradina, dar daca pompa, la debitul de irigare, poate ridica presiunea peste limita de oprire (chestie care nu are nimic de-a face cu vasul) o sa se comporte presostatul ca o sonerie, iar din pompa o sa iasa fumul magic.

Edited by _bcristian_, 02 August 2023 - 12:04.


#11752
gushpi

gushpi

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,799
  • Înscris: 17.01.2012

View Post_bcristian_, on 02 august 2023 - 12:04, said:

...dar daca pompa, la debitul de irigare, poate ridica presiunea peste limita de oprire...

hei, vb acilea de pompe centrifuge?
te anunț că o pompă centrifugă poate funcționa minute bune cu refularea închisă
iar dacă chiar ar exista o pompă atât de puternică, încât să depășească debitul cu robinetul deschis pe irigare, atunci va ceda o garnitură a pompei, nu s-ar arde motorul!

#11753
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,569
  • Înscris: 18.01.2010
_bcristian_ are perfecta dreptate.
Clapeta va izola vasul, presostatul va lucra în cod morse.

Sau poate nu

Depinde cum ti-e norocul. Mai exact Depinde cu ce debit uzi. Ca dacă uzi dcu furtun de pompieri, e ok.
Altfel, o sa arzi pompa prin porniri foarte dese.
Pentru că asa se comportă un sistem hidrofor din care elimini vasul de expansiune.

Trebuie reținut faptul că presostatul este reglat pentru casa, adică funcționare cu vas de expansiune.
Sa zicem 3,5 bari.
Pompa nu ajunge sa meargă la blană, pana sar garniturile.
Pentru ca se va opri la 3,6.
Și după fracțiune de secundă va porni iar.

Edited by noxious30, 02 August 2023 - 13:00.


#11754
tal3ntat

tal3ntat

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 311
  • Înscris: 01.04.2007
Salut
Am o pompa ce consuma 850-900w în mers.
În prezent este alimentata de o siguranta fuzibila veche de 10A.
Vreau sa înlocuiesc tabloul electric. Credeți că va funcționa cu siguranță de curba B10? Sau sa merg pe direct pe curba C?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate