Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Asigurare RCA in functie de cati ...

Suma mare cash, calatorie cu avio...

Sevraj benzodiazepine

Calitate procesuala
 Crapaturi la bloc din 1980

Masina sport britanica - Aston Ma...

Vouchere TAROM Black Friday

Manea reclama medicament
 Știrile cu Valea Prahovei

Alerte Google

Problema neintuitiva de matematica

La multi ani @_RBT_!
 La multi ani Romania!

La multi ani Forumului Softpedia&...

Nu pot instala aplicatii de la su...

TV-ul nu detecteaza modul/card CI+
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11826 replies to this topic

#11575
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,937
  • Înscris: 09.01.2008

Acum am vazut, e un standard special pt teava PE. Suntem cumva pe alaturi. Nu putem ignora grosimea tevii si sa zicem gata 20 masuram, DN 20 sa fie.

Edited by camsonat, 18 April 2023 - 16:02.


#11576
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,460
  • Înscris: 31.12.2006
Cum adica nu putem? Pai ala-i standardul, dupa ala e normal sa vorbim, indiferent daca suntem de acord cu motivatia lui sau nu.
Mai ales cand spunem cuiva sa cumpere "teava DN 25", iar omul se duce cu recomandarea in magazin.

Standardul in toli avea la origine o logica - sa indice diametrul util, fata de care faci calcule hidraulice. Doar ca in practica in scurt timp asta nu a mai fost adevarat. Tevile se imbina mereu pe exterior, si in functie de presiunea de lucru e nevoie de pereti mai grosi sau mai subtiri. Este complet nepractic si foarte periculos sa existe tevi cu diametrul exterior de 1.25'', 1.275'', etc, mai ales ca filetul tevii era conic si cu tolerante mari - exista riscul de a se folosi accidental filete apropiate care insa nu se imbinau suficient, si iesea si un cosmar logistic cu numarul de combinatii posibile. Asa ca s-au standardizat diametrele exterioare, pornind de la anumite valori anterioare, iar diametrul interior varia in functie de presiunea maxima. Altfel spus, nu toate tevile de 1'' aveau acelasi diametru interior, iar la cele uzuale era de fapt putin mai mare de 1''.

La elaborarea noilor standarde metrice insa, s-a ales de la bun inceput sa se foloseasca ca dimensiune nominala diametrul exterior, cel care poate fi usor masurat, si care este oricum cel care conteaza pentru majoritatea situatiilor. Proiectarea oricum se facea si inainte si acum dupa dimensiunile standardizate si tabele cu caracteristicile lor.

Intrucat evident ca nu se pot schimba toate instalatiile peste noapte, la fel ca si la celelalte revizuiri ale standardelor s-au pastrat elemente comune, astfel incat sa se poata imbina - filetele. Care din aceleasi motive si-au pastrat si numele.

Apropos de numele filetelor de tevi: intrucat denumirile nu indica vreo dimensiune fizica, mai toti strungarii aveau la indemana un tabel cu elementele geometrice ale filetului pentru tevi. Asa ca au aparut tot felul de interpretari surprinzatoare, de genul 1'' ar fi cam 33 mm si ceva (mi-e lene sa deschid cartea :D ), sau ca inch-ul e altceva decat tzoll-ul, sau ca tzoll-ul interior e diferit de cel exterior, sau cea mai tare auzita, ca tzollul se face din ce in ce mai mare pe masura ce teava e mai mare :D

#11577
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,937
  • Înscris: 09.01.2008
Eu ziceam ca nu putem ignora grosimea pt ca una e o teava de Cu cu peretele de 1mm si alta e una de ppr cu perete de 6mm. Amandoua pot avea acelasi diametru exterior dar... dupa mintea mea DN-uri diferite.

#11578
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,483
  • Înscris: 18.01.2010
Tabelul cu pierderea de presiune este pentru țeavă PEHD, PN10. Deci cam subțire in carne...
E clar ca dacă schimbi pe ppr pn25, nu prea mai e valabil, trebuie ținut cont de acest aspect

Edited by noxious30, 18 April 2023 - 19:50.


#11579
raizeno

raizeno

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 17.04.2023

View Post_bcristian_, on 18 aprilie 2023 - 15:06, said:


Verifica intai ce debit duce putul, ca altfel vorbim discutii. 5 m3/h este un debit foarte mare pentru puturi casnice. Eu inteleg ce vrei sa obtii, dar daca nu ai debit suficient o sa dai banii, o sa vezi ca nu merge, si va trebui sa te apuci de dezgropat si refacut. Si tine cont ca debitul de la vara poate sa fie mai mic decat cel de acum.

Electrovanele le poti folosi, cu reductiile necesare, exista chiar mufe de compresie DN 50 cu filet de 1'' (cauta "mufa compresie 50x1"). Vor adauga o sarcina dinamica, dar mult mai mica decat 50 m de conducta de 32 prin care incerci sa inghesui 5 m3/h (1.45 bar pierdere, vezi tabelul).

Ok vineri imi ajunge pompa si voi face niste teste o alta intrebare mai am la ce adancime sub luciul apei ar trebui coborata pompa pt a micsora riscul de a seca forajul de apa la debit de 5m3/h ?

Exista recomandari pe partea asta  sau o las cat de jos pot din ce stiu eu putul mai are destula adancime disponibila dar pompa curenta e instalata destul de aproape de suprafata si nu stiu exact adancimea putului pt ca nu a ajuns informatia asta la mine din pacate... dar voi incerca sa il masor maine din nou.

#11580
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,460
  • Înscris: 31.12.2006
Presupun ca e vorba de un put facut din teava de palstic, diametrul undeva la 150 - 250 mm?
In primul rand, masoara adancimea. Si incearca sa afli macar unde sunt fantele prin care intra apa - pompa ar trebui sa stea deasupra lor.

#11581
raizeno

raizeno

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 17.04.2023

View Post_bcristian_, on 19 aprilie 2023 - 08:06, said:

Presupun ca e vorba de un put facut din teava de palstic, diametrul undeva la 150 - 250 mm?
In primul rand, masoara adancimea. Si incearca sa afli macar unde sunt fantele prin care intra apa - pompa ar trebui sa stea deasupra lor.


Ok am mers si am facut niste masuratori:

Adancimea totala a putului 43m
Luciul apei 14m

diametru interior put 12.5cm
diametru exterior put 14.5cm

Fantele alea de apa nu am nici o idee unde ar fi situate si nici cum sa aflu , nici de intrebat nu am pe cine singurul care stia probabil era taicamiu.

Pmpa comandata e de 90mm diametru scrie ca e conceputa sa lucreze in foraje de minim 4" deci eu am undeva la 5" diametru interior

#11582
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,460
  • Înscris: 31.12.2006
As zice sa incerci cu pompa la vreo 25-30 metri adancime fata de sol.
Cand faci testele nu pleca de langa pompa/furtun, ca sa poti opri repede daca ramai fara apa. Pompa nu rezista mai mult de cateva minute fara apa.

#11583
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 04.12.2009

View Postva_cristi, on 15 aprilie 2023 - 10:17, said:


Pai aceasta automatizare iti asigura cam tot ce ai nevoie.
Probabil , dar ma uit la panou , totul este electronic , daca se arde ceva ... e bun de aruncat .
Asa cum este cel vechi pe care il am si costa peste 4000 ron .

#11584
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 04.12.2009
Deci nu stiu daca acest panou propus de mine nu este prea complex pentru un simplu transfer ...

Attached Files



#11585
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,460
  • Înscris: 31.12.2006
Ce reprezinta bara de sus?
Flotoarele sunt niste comutatoare SPDT (chiar SPST uneori). Pentru a obtine logica "porneste pompa cand bazinul e gol, opreste-o cand e plin" e nevoie de 2 floatoare, ti-am explicat deja o posibilitate pe pagina anterioara.
Alternativ, exista gata facut ceva care se cheama releu nivel pompa, care are 2-3 senzori de prezenta apa si logica incorporata. Unele se pot programa si pt scenarii mai complexe.

#11586
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 04.12.2009

View Post_bcristian_, on 20 aprilie 2023 - 08:08, said:

Ce reprezinta bara de sus?
Flotoarele sunt niste comutatoare SPDT (chiar SPST uneori). Pentru a obtine logica "porneste pompa cand bazinul e gol, opreste-o cand e plin" e nevoie de 2 floatoare, ti-am explicat deja o posibilitate pe pagina anterioara.
Alternativ, exista gata facut ceva care se cheama releu nivel pompa, care are 2-3 senzori de prezenta apa si logica incorporata. Unele se pot programa si pt scenarii mai complexe.
Un flotor electric , sa zicem , doar unul , opreste pompa cand tancul este plin , porneste pompa cand tancul se goleste pana la un anumit nivel .
Ce face al doilea flotor ?
Cum il leg la panou ?
Multumesc .

Am gasit ceva de genul ..
https://www.shop-ein...1689307557.html

Sau .. https://zella.ro/pro...rezervor-bazin/

#11587
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 04.12.2009
Sau ceva de genul .. la care adaug sigurante automate sau fuzibile 18 A si un releu control nivel cu zenzori sau flotor electric .
Si neaparat protectie lipsa apa
https://vectro.ro/pr...otectie-drg09a/.

Edited by gi0, 20 April 2023 - 20:59.


#11588
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,460
  • Înscris: 31.12.2006
Plutitoarele contin un comutator cu 3 fire: NO - COM - NC. Uneori lipseste NO sau NC. Cand plutitorul e vertical, COM e in contact cu NC, NO e neconectat. Cand plutitorul sta pe o parte, contactul se muta intre COM si NO, NC ramane in aer. Verifica pe plutitorul cumparat daca nu cumva le-au denumit altfel, sau invers (NO/NC).
Asta inseamna ca daca pui sa zicem un singur plutitor sus, ancorat de fund, si alimentezi pompa prin COM-NO, pompa va porni cand plutitorul se va lasa pe o parte, pe fundul bazinului. Dar se va opri de indata ce va fi suficienta apa in bazin ca sa stea din nou in picioare, nu cand apa ajunge sus. Oricum legi electric si fizic un singur plutitor, nu poti obtine efectul dorit - pompa sa porneasca la nivelul inferior si sa se opreasca la cel superior, in mod deterministic.
Schema cu un singur plutitor nu e folosibila decat la pompe de golit gropi pentru acumulat apa nedorita, unde nu este nevoie de precizie si intervalul dat de bascularea fizica a plutitorului e suficient.

Poti folosi 2 plutitoare legate in paralel cu butoanele unui contactor precum cel pus de tine - in felul asta ai si comanda manuala si cea automata.

Pentru protectie lipsa apa ti-am spus deja cum faci. Daca folosesti schema cu contactor si plutiroare, inseriezi contactul care-i deschis al plutitorului de pe fundul vasului sursa cu comanda de oprire a contactorului.

Cu contactoare (sau relee si butoane) e mai ieftin si ai si posibilitatea de control manual. E si mai simplu de depanat.

#11589
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 04.12.2009
https://total-electr... 2 buc

https://total-electr... buc

Doua lampi rosii si doua verzi freder 220v

intrerupator panou general si ... https://www.emag.ro/...2/pd/DD04KHMBM/

sigurante automate 16 A ( trebuie una pe partea de comanda si una pe partea de forta pe fiecare pompa ) ?

Trei flotoare electrice , cleme sir , puncte cleme , panou si ce mai trebuie ...

Edited by gi0, 22 April 2023 - 19:56.


#11590
raizeno

raizeno

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 17.04.2023

View Post_bcristian_, on 18 aprilie 2023 - 07:58, said:

1 1/2'' inseamna teava HDPE DN 50. Diametrul nominal este exterior.
Un aspersor de 0.85 m3/h la 3.8 bar poate merge cu teava DN 25 (3/4''). Dar tu vrei sa pui 6 pe o ramura.
[Update]

Ok am bagat pompa in put pe teava de 50mm la 30m adancime deci undeva la 15m sub luciul apei,  am incercat sa fac testul ala sa vedem daca are putul apa dar dupa 45 de min era toata curtea inundata asa ca a trebuit sa opresc pt ca nu am avut teava sa duc destul de departe capatul de scurgere

O sa imi vina si peste cateva zile un rezervor de apa de ploaie de 1000L si atunci o sa pot masura si debitul

Am cuplat si o reductie de la 50mm la teava de 25 mm de test si am testat cu 6 aspersoare pe teava care pare sa mearga destul de bine , am undeva la 3.6 bar cu 6 aspersoare dar nu toate tipurile de duze sunt la fel de fericite. Cele mai lacome imi scad presiunea prea tare ea fiind undeva pe la 3 bar cu 6 aspersoare, voi mai face saptamana asta cu ceva teste pe teava de 32 mm sa vad daca este diferenta mare pe un diametru de teava mai mare

#11591
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,460
  • Înscris: 31.12.2006
Daca dupa 45 de minute aveai lac in curte si inca apa in put e bine - chiar daca nu o duce cei 5 m3/h doriti, tot ai debit bun.
Cu ce pompa si ce instalatie ai facut testele?

#11592
raizeno

raizeno

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 17.04.2023

View Post_bcristian_, on 23 aprilie 2023 - 20:13, said:

Daca dupa 45 de minute aveai lac in curte si inca apa in put e bine - chiar daca nu o duce cei 5 m3/h doriti, tot ai debit bun.
Cu ce pompa si ce instalatie ai facut testele?

https://www.emag.ro/...8/pd/DQSB84MBM/

Asta a fost pompa aleasa la 30m adancime , 15 sub apa

Instalatia a fost doar teava de refulare de 50mm pehd 40m lungime
Cand am testat aspersoarele am facut o reductie la 25mm unde am avut inca un tronson cam de 35m lungime  iar de-a lungul acestui tronson mufe T de compresie cu cate un aspersor in capat unui segment de cativa metri. 6 aspersoare rainbird de tip spray insa ca duze am testat diferite modele , cred ca in final voi merge cu cele rotative de tipul R-VAN24 270 grade reglabile sau 360 grade pe segmente inguste voi pune probabil duze de tipul HE-VAN

[ https://www.linkpicture.com/q/Screenshot-from-2023-04-23-21-43-40.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

www.emag.ro/pompa-submersibila-grundfos-sq-5-70-96510217/pd/DP462JBBM/
www.emag.ro/pompa-submersibila-grundfos-sq-5-70-96510217/pd/DP462JBBM/
Pentru moment lucrez la partea electronica si de controller vreau sa fie controlate smart.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate