Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Izolatie intre OSB si placa de be...

instalatie incalzire apartament 2...

HEV D Segment - intrebari/pareri ...

Hyperos consum excesiv baterie?
 Contractul pentru Salubrizare est...

Elicopterul care-l transporta pe ...

Sfaturi achizitionare apartament ...

Permis de conducere nou
 Packet Loss la Digi

Masurare parametri CATV prin Conn...

Youtube a inceput sa aiba lag!?

Internet Archive - adauga item la...
 Electrica Furnizare + Poșta ...

Probleme cu scurgerea de ulei pe ...

Blocuri cu apartamente de 5+ camere

Casa noua finisata, teava incalzi...
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
12006 replies to this topic

#11557
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,971
  • Înscris: 04.12.2009
Banuiesc ca este necesar  si de modul traductor ...

 va_cristi, on 14 aprilie 2023 - 10:58, said:

Da, dar prin setari el poate lucra in functie de necesitate:
- in temperarura (cu PT1000);
- presiune (cu traductor 0-10V sau 4-20mA);
- nivel apa (cu traductor 0-10V sau 4-20mA, pt. vizualizare exacta a nivelului dintr-un rezervor: am folosit intr-un proces tehnologic,...) ;

Scuze, am vazut schema postata mai sus #11546. Sa inteleg ca ai 4 pompe in total?
Am doua pompe ce trebuiesc automatizate .
Grupul de pe tancul A este full automatizat .

Edited by gi0, 14 April 2023 - 11:04.


#11558
va_cristi

va_cristi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 364
  • Înscris: 02.01.2011

 gi0, on 14 aprilie 2023 - 11:03, said:

Banuiesc ca este necesar  si de modul traductor ...


Am doua pompe ce trebuiesc automatizate .
Grupul este full automatizat .

De un traductor de presiune - postul #11554 -,  0-10V sau 4-20mA si o sursa de 24Vcc / >sau= 0.2A. Dar poti pune o sursa mai mare, de 2A si iti faci toata comanda pe 24V, iclusiv lampile de semnalizare.
Ca automatizare poti sa te folosesti de un microcontroller, sau chiar de Arduino. Pt ca trebuie sa gestionezi pompele:
- pornirea pompei de rezerva cand cealalta se defecteaza;
- pornirea pompei a doua la urmatoarea solicitare - inversarea pompelor - ;
- citirea nivelurilor de apa;
...
Uite cateva exemple:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/rfzrCoQMnUw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

https://www.youtube....rts/rvgyZpHcjs0

Si aici un test la DT320:
https://www.youtube....rts/oPDZ_d0dqqc

#11559
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,575
  • Înscris: 31.12.2006
@gi0 ok, ma inteles acum ce vrei sa faci.
In cazul asta iti trebuie 4 comutatoare plutitoare (se gasesc pe toate drumurile si sunt ieftine):
  • unul pe fundul bazinului B, legat astfel incat sa opreasca pompele B > A cand se goleste bazinul B. Serie, deci daca nu-i apa pompele nu merg, indiferent de alte comenzi.
  • unul pe fundul bazinului A, legat astfel incat sa opreasca pompepe A > consumatori cand se goleste bazinul A. Tot serie - nu-i apa, nu merg.
  • unul ceva mai  jos de nivelul normal al bazinului A, legat astfel incat sa porneasca pompele B > A cand scade nivelul in A prea mult, ceea ce se va intampla cand debitul retelei e sub debitul de consum. Cu cat il pui mai jos reduci numarul de porniri ale pompelor B > A, dar pierzi din rezerva de apa. Pozitia optima trebuie determinata empiric, deci as zice sa faci un sistem care poate fi ajustat usor.
  • unul la nivelul normal (sau ff putin sub el) al bazinului A, care sa opreasca pompele B > A cand bazinul A s-a umplut (din B. din retea, sau ambele). Ai grija sa fie suficient de departe de cel anterior, incat sa nu fie posibil ca apara cicluri rapide de pornit/oprit pompele B > A. Daca nu se poate, adaugi un releu de timp la ele, care sa previna pornirea prea deasa. Mare atentie la asta, ca e o metoda f rapida de a omora pompele.
In functie de ce pompe ai, e posibil sa poti merge direct pe contactele din plutitoare, sau sa ai nevoie de contactoare (relee). In ultimul caz, bistabilul pentru pompele B > A se obtine pe schema clasica de comanda a contactoarelor cu 2 butoane on/off, doar ca butoanele sunt contactele din plutitoare.

#11560
va_cristi

va_cristi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 364
  • Înscris: 02.01.2011
Este corect ce a zis _bcristian_ cu privire la pornirea pompelor folosind relee de timp. Si chiar trebuie aceste relee de timp. Dar daca vei folosi un microcontroller, un PLC,... poti sa faci pornirea intarziata din echipament si nu vei mai avea nevoie de relee de timp externe.

#11561
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,971
  • Înscris: 04.12.2009
Bazinul A nu are nevoie de automatizare pentru consumatori . Pompele ptr consum sunt automaizate .
Doar sistemul dintre A si B trebuie automatizat .
Deci ar trebui doua sigurante  16 A , automata ... diferentiale or fuzibile ,cum ar fi mai bine ?
Doi contactori , minim doua plutitoare electrice ...
Doua lampi de semnalizare functionare pompe , intrerupator general si butoane on/off cu comutare .
Daca reteaua nu asigura apa suficienta , pompa din B va porni de 4 , 5 ori pana la golire B
Daca reteau asigura suficienta apa , atunci pompa B va porni foarte foarte rar .
Gresesc ? Si protectie la lipsa apa .
Sau asa ceva ?
https://www.shop-ein...1689302913.html

Edited by gi0, 14 April 2023 - 15:22.


#11562
va_cristi

va_cristi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 364
  • Înscris: 02.01.2011

 gi0, on 14 aprilie 2023 - 15:19, said:


Pai aceasta automatizare iti asigura cam tot ce ai nevoie.

#11563
raizeno

raizeno

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 17.04.2023
Salutari,

As dori si eu putin ajutor daca se poate in selectia unei pompe submersibile pt sistem de irigatii gazon plus informatii suplimentare unde este cazul.

Datele problemei sunt urmatoarele

- Pompa va fi la o adancime de 20m (luciul apei)
- Metri liniari de teava vor fi cei ~25m din put (ma gandeam sa pun pompa undeva la 5 m sub luciul apei , nu stiu daca este de ajuns aici avand in vedere debitul pompei ) + sa zicem 50 metri liniari per zona plus fittingurile necesare , distribuitor , electrovane. (am estimat o pierdere de 5m coloana de apa dupa ce am mai citit pe unde am gasit informatii)
- Irigarea gazonului se va face pe zone unde as vrea sa pun minim 6 aspersoare pe zona pt a nu fi nevoit sa pun prea multe zone, din ce am citit pe site-ul producatorului aspersoarelor ele au un debit maxim necesar undeva la 0.85 m3/h si o presiune optima de 3.8 bar (55 PSI) pt a atinge distanta maxima afisata , deci la 6 aspersoare as avea nevoie de un consum cam de 5m3/h (de mentionat aici ca probabil nu vor fi toti setati la maxim dar daca exista capacitate disponibila prefer sa mai adaug aspersoare unde e cazul)
- Instalatia va fi facuta pe teava de 25mm PEHD (dar daca e necesar sau indicat pot merge pe o alta grosime in functie de ce imi recomandati)


Dupa niste calcule facute in limita cunsostintelor mele (70m - 20m - 5m = 45m  ceea ce ar insemna undeva la 4.5 bari  in instalatie dar cum ziceam cunostintele mele sunt rudimentare in domeniu si nu sunt sigur ca am calculat bine...) am ajuns la urmatoare pompa Grundfos SQ 5-70 , este aceasta pompa buna pt nevoile prezentate mai sus ? Sau daca nu ce altceva imi recomandati ?

O alta chestie este daca acest brand Grundfos este ok , nu prea am gasit recenzii online si incerc sa imi dau seama daca merita diferenta de bani si castig fiabilitate sau daca sa merg spre alt brand mai ieftin...

Orice sfat si ajutor este binevenit !

#11564
maiandrei

maiandrei

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 735
  • Înscris: 26.07.2003
Dacă prețul de 5-6000 lei nu este o problemă, go4it. Aș adauga - puterea de 1.85kW și cablu 1.5m.
Altfel, uită-te și la un IBO 3.5SDM 3/15 - mult mai ieftin, cablu de 20m, recomandat des aici pe topic.
Eu am WKM5600-95, cablu 15m, foarte mulțumit de asemeni. Dar am doar 4-5 aspersoare instalate pe fiecare zonă.

#11565
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,575
  • Înscris: 31.12.2006
Inainte de a baga o gramada de bani in pompa si instalatie, verifica in primul rand daca putul poate asigura cei 5 m3/h. Este un debit foarte mare, de care majoritatea puturilor domestice nu-s capabile.
Dupa parerea mea, grundfos se pricep mai bine la facut bani decat la facut pompe.

#11566
raizeno

raizeno

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 17.04.2023

 maiandrei, on 17 aprilie 2023 - 06:10, said:

Dacă prețul de 5-6000 lei nu este o problemă, go4it. Aș adauga - puterea de 1.85kW și cablu 1.5m.
Altfel, uită-te și la un IBO 3.5SDM 3/15 - mult mai ieftin, cablu de 20m, recomandat des aici pe topic.
Eu am WKM5600-95, cablu 15m, foarte mulțumit de asemeni. Dar am doar 4-5 aspersoare instalate pe fiecare zonă.
Arata interesant aceasta pompa. EU ma gandeam ca daca dau mai multi bani ma tine de 2 - 3 ori mai mult, consumer nu e neaparat o problema pt cat va fi ea in functiune.

 _bcristian_, on 17 aprilie 2023 - 09:15, said:

Inainte de a baga o gramada de bani in pompa si instalatie, verifica in primul rand daca putul poate asigura cei 5 m3/h. Este un debit foarte mare, de care majoritatea puturilor domestice nu-s capabile.
Dupa parerea mea, grundfos se pricep mai bine la facut bani decat la facut pompe.
Cum as verifica daca forajul e in parametri ? Chem o echipa din asta de se ocupa de puturi , sau e ceva ce pot verifica singur ?

Edited by Dany_Darke, 17 April 2023 - 13:29.


#11567
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,575
  • Înscris: 31.12.2006
Verifici pompand cu 5m3/h timp de vreo ora-doua. Nu conteaza in ce - cisterna, camp, sant, groapa, doar sa ai unde, si o metoda rezonabila de a estima debitul (de ex timpul de umplere al unui IBC de 1200l). Este important sa pompezi macar o ora pentru ca rezultatul sa fie edificator. Asta daca tine, desigur.

Iti faci singur calculul daca e mai ieftin sa cumperi 1-2 pompe ieftine plus conducta necesara sau sa apelezi la serviciile cuiva. Parerea mea e sa cumperi o pompa ieftina cu turbine de vreo 400 de lei, de ex Dawer QJD120-1.5, si sa facu un test cu un IBC sau butoi de >100 litri. Daca pompa asta nu-ti goleste putul, are rost sa continui cu teste mai serioase.

Apropos de teava, pentru debite de 5 m3/h vorbim de teava de 50, nu de 25.
La un debit de 5 m3/h, pierderile de presiune prin 100 de metri de teava PEHD sunt 0.33 bar prin teava de 50, 0.97 bar prin teava de 40, 2.89 bar prin cea de 32, si 9.75 bar prin teava de 25.

Attached File  teava.png   98.61K   13 downloads

Edited by _bcristian_, 17 April 2023 - 14:16.


#11568
raizeno

raizeno

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 17.04.2023

 _bcristian_, on 17 aprilie 2023 - 14:15, said:


Apropos de teava, pentru debite de 5 m3/h vorbim de teava de 50, nu de 25.
La un debit de 5 m3/h, pierderile de presiune prin 100 de metri de teava PEHD sunt 0.33 bar prin teava de 50, 0.97 bar prin teava de 40, 2.89 bar prin cea de 32, si 9.75 bar prin teava de 25.

teava.png

Ok dar pompele astea de obicei vin cu iesire de 1 1/2 deci echivalentul la teava de 40 si banuiesc ca si certificarea de m3/h si presiune sunt tot la acea grosime de teava ? asta inseamna ca trebuie sa am teava de 40 peste tot ?

Nu prea vad cum ar fi asta cazul cand mai toate produsele de irigatii sunt gandite pt sisteme de 25 ( electrovane , distribuitoare ) , cand ar trebui sa fac trecerea de la 40 la 25 doar cand ajung inainte de distribuitor pt a micsora lungimea de teava de 25 ?

#11569
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,575
  • Înscris: 31.12.2006
1 1/2'' inseamna teava HDPE DN 50. Diametrul nominal este exterior.
Un aspersor de 0.85 m3/h la 3.8 bar poate merge cu teava DN 25 (3/4''). Dar tu vrei sa pui 6 pe o ramura.

#11570
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,211
  • Înscris: 09.01.2008
DN 25=1"
Teava PEHD D=25 inseamna 3/4".
D nu este egal cu DN.

#11571
raizeno

raizeno

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 17.04.2023

 _bcristian_, on 18 aprilie 2023 - 07:58, said:

1 1/2'' inseamna teava HDPE DN 50. Diametrul nominal este exterior.
Un aspersor de 0.85 m3/h la 3.8 bar poate merge cu teava DN 25 (3/4''). Dar tu vrei sa pui 6 pe o ramura.

Da pai am curtea destul de mare, si nu vreau acum sa am 8 - 10 zone , sau sa stau sa ud jumate de zi de aia incerc sa pun cat mai multe pe zona ... o sa incerc sa pun macar de 32 sa vad cum fac , deci daca electrovanele sunt de 1" asta inseamna ca la ele trebuie teava de 32 sa se potriveasca diametrul interior al tevii cu diametrul valvei ?

Chestia e ca am cumparat deja 6 electrovane de 1" si nu as vrea acum sa le arunc.

 camsonat, on 18 aprilie 2023 - 08:54, said:

DN 25=1"
Teava PEHD D=25 inseamna 3/4".
D nu este egal cu DN.

da nu stiam merci de informatie

#11572
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,575
  • Înscris: 31.12.2006

 camsonat, on 18 aprilie 2023 - 08:54, said:

DN 25=1"
Teava PEHD D=25 inseamna 3/4".
D nu este egal cu DN.

Diametrul nominal (DN) este exterior.

Standardul relevant este EN 12201.

Am mai pus asta de cateva ori:

3.1.1 Geometrical characteristics
3.1.1.1
nominal size
DN/OD
numerical designation of the size of a component related to the outside diameter
Note 1 to entry: It is a convenient round number approximately equal to the manufacturing dimension in
millimetres (mm). It is not applicable to components designated by thread size.
3.1.1.2
nominal outside diameter
dn
specified outside diameter assigned to a nominal size DN/OD
Note 1 to entry: Nominal outside diameter is expressed in millimetre

 raizeno, on 18 aprilie 2023 - 09:30, said:

Da pai am curtea destul de mare, si nu vreau acum sa am 8 - 10 zone , sau sa stau sa ud jumate de zi de aia incerc sa pun cat mai multe pe zona ... o sa incerc sa pun macar de 32 sa vad cum fac , deci daca electrovanele sunt de 1" asta inseamna ca la ele trebuie teava de 32 sa se potriveasca diametrul interior al tevii cu diametrul valvei ?

Chestia e ca am cumparat deja 6 electrovane de 1" si nu as vrea acum sa le arunc.

Verifica intai ce debit duce putul, ca altfel vorbim discutii. 5 m3/h este un debit foarte mare pentru puturi casnice. Eu inteleg ce vrei sa obtii, dar daca nu ai debit suficient o sa dai banii, o sa vezi ca nu merge, si va trebui sa te apuci de dezgropat si refacut. Si tine cont ca debitul de la vara poate sa fie mai mic decat cel de acum.

Electrovanele le poti folosi, cu reductiile necesare, exista chiar mufe de compresie DN 50 cu filet de 1'' (cauta "mufa compresie 50x1"). Vor adauga o sarcina dinamica, dar mult mai mica decat 50 m de conducta de 32 prin care incerci sa inghesui 5 m3/h (1.45 bar pierdere, vezi tabelul).

#11573
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,211
  • Înscris: 09.01.2008
Nu stiu ce standard e ala dar realitatea e cumva diferita.
Teava de otel de 21mm la exterior este DN 15 si este echivalata la 1/2".
Teava PEHD de 20mm la exterior este DN 15 si este echivalata la 1/2". Avand in vedere tendinta umanitatii de a deveni tot mai toleranta, nu m-ar surprinde ca un tol sa aiba intre 20 si 30mm. :)

#11574
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,575
  • Înscris: 31.12.2006
Este standardul in vigoare in EU privind tevile de HDPE. Confuzi cu standardul de la tevile de instalatii din otel, in toli, la care diametrul nominal era cel interior (cu multe precizari si clauze speciale).

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Facebook (1)

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate