Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vecin problematic

Instalare lustra (realizare legat...

SSD Adata SU650 cu temperatura 10...

Iese AXN de la DIGI si intra Film...
 clonare hdd Xbox one

Sistem Intel low end pentru Windo...

Semnatura electronica pe token na...

Permis auto in alta tara
 Scula slefuire acoperita cu parti...

functia NAS pe anticul Eboda HD f...

Firma in construcții neserio...

Revolta transportatorilor polonez...
 Solutie cheder autoturisme fara r...

Reglare volum sonerie Iphone12

Hyundai lanseaza Uni Wheel

V-a placut/va place Depeche Mode?
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11832 replies to this topic

#11539
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,484
  • Înscris: 18.01.2010
Asta-i buba... ca nici eu nu știu precis!
Doar bănuiesc ca scăderea tensiunii va duce la scăderea debitului și a Pmax.
Asa îmi pare mie logic.
Nu am încercat.
Dar daca-mi amintesc bine, a încercat un coleg și a fost mulțumit de rezultat.


#11540
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,938
  • Înscris: 09.01.2008
Scaderea tensiunii va diminua puterea, pompei ii va fi mai greu sa tina turatia constanta (corelata cu frecventa) si astfel sarcina ei se va dubla/tripla si se va arde rapid. Colegul @maiandrei a zis bine ce a zis.
Cat despre utilizarea unui convertizor trifazic pe un monofazic cu ajutatoare, este imposibila pentru simplul fapt ca la pornire, convertizorul masoara cele 3 infasurari si daca nu sunt egale nu porneste. Ajutatoarea cu condensator nu poate avea aceeasi rezistenta cu infasurarea primara, care si ea e doar una.


#11541
Alltrack

Alltrack

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,737
  • Înscris: 01.08.2020
Salut ! O sa incerc o varianta prescurtata .
Se da un hidrofor care alimenteaza o casa . Deoarece imi place presiunea si in casa si la irigat gradina plus o ''instalatie'' in caz de incendiu&altele , am setat presostatul intre 3,5 si 4,5 . Pentru asemenea presiune am montat o pompa foarte buna si puternica de 2,3 Kw .

Pana aici totul minunat cu exceptia pornirilor pompei care cred ca poate duce consumul instant la pornire de minim 3 X adica vreo 7 Kw din cei 9 de putere instalata, fapt care face sa palpaie becurile pe faza respectiva . In plus cand se opreste curentul imi forteaza la maxim generatorul la pornire si nu mai vreau asta . Sa nu mai zic ca am primit de cateva ori instiintare de la Enel ca am depasit puterea din contract .
Am zis ca voi reveni la o pompa Grundfos , care sa ofere aceeasi parametri DAR de 1,5 Kw .
Am facut comanda de Hidrofor Grundfos JP 5-48 PT-H , arata binisor...promite parametri buni dar de la prima vedere plasticul pare ieftin si are si rotorul din compozit .
L-am facut retur si am intrebat la vanzator de o pompa serioasa...ca eu de aia vreau Grundfos...nu jucarele din plastic .

Mi s-a recomandat sa ma uit la pompele CM care sunt deja serioase si la nivel de calitate dar si la pret . Am stabilit ca debitul sa fie de peste 4 mc/h , iar puterea sa fie intre 0,9 si 1,3 Kw , nu am nevoie de inaltime mai mare de 10 m .
Si aici m-am impotmolit , sunt o gramada de valori de alimentare , putine la 230 V . O alta chestie ar fi la numarul de rotoare , inteleg ca mai multe sunt mai ''de bine'' dar nu stiu daca asta scade fiabilitatea in timp .
M-am oprit la GRUNDFOS CM 5-6 A-R-I-V-AVBV C-A-A-N si la CM 5-5 A-R-I-V-AVBV C-A-A-N , doar pentru ca sunt in parametrii propusi de mine dar nu stiu daca sunt construite cu destinatia pentru hidrofoare , poate exista alte variante mai bune .
Am mai gasit si gama CMB , de exemplu CMB3-55 A-C-A-C-C-A (EU) . Nu stiu cu ce difera de cele de mai sus .

Deoarece costa destul de usturator si imi propun sa dureze multi ani de acum incolo as aprecia niste sfaturi de la cunoscatori !

Edited by Alltrack, 01 April 2023 - 02:41.


#11542
gushpi

gushpi

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,430
  • Înscris: 17.01.2012

View PostDon_Costica, on 29 martie 2023 - 21:30, said:

Pai... opresti pompa. Apa se intoarce in put si invarte turbina invers. Inainte de a se goli coloana, pornesti pompa. Fleosc, nu mai merge, ca s-a ars.

de ce aș porni imediat pompa după ce am oprit-o? că o opresc pt că nu mai e apă-n puț!
(nu uita că io doar irig cu ea)

apoi, pompa este comandată de o priză wifi, cu program clar: 15' on / 60' off

altfel: pompa nu-i cu turbine, e cu „șnec” :) și am observat că are propria clapetă antiretur incorporată :P :o (o bucată de plastic ranforsată exact la ieșirea apei din pompă)

#11543
MihaiManu81

MihaiManu81

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 11.05.2021
Bună seara  Am un put forat(la 19m este sapat) de curând,băieți au băgat un compresor cu aer și furtun de fi40 si la final au curățat puțul. Eu acum doresc sa cumpăr o pompa sa scot apa dar ma gândesc ca nu este curățat de tot. Ce pompa submersibila îmi recomandați,la o asa adâncime și sa nu fie foarte scumpa deoarece sigur se va strica repede .Am i teles ca trebuie să-l curat câteva ore pe zi sa meargă să-l golesc ,las sa se umple și tot asa   Multumesc frumos

#11544
gushpi

gushpi

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,430
  • Înscris: 17.01.2012
unii au nevoie de debit, alții de presiune. (adică la ce utilizezi apa aia)
când te hotărăști, ne spui!

a! să ne zici și cam care-i debitul puțului..., aproximativ...

Edited by gushpi, 03 April 2023 - 12:44.


#11545
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 04.12.2009
Buna ziua .
Poate aveti priceperea sa ma sfatuiti  ce  elemente sunt necesare  la un tablou de comanda pentru o pompa sau doua , de suprafata .
Se da un tanc de consum A si unul de alimentare B .
Tancul A se alimenteaza din tancul B cu ajutorul a doua pompe , una lucreaza , una rezerva , dar doar cand in retea debitul de apa nu face fata consumului .
In restul timpului se alimenteaza direct din retea .
Un plutitor electric porneste pompa cand tancu A este gol si opreste pompa cand A este plin .
Dar se poate ca si tancul B sa ramana fara apa , se alimenteaza direct din retea  , in acest caz trebuie protejata pompa , sa nu mearga fara apa .
Ce elemente sunt necesare pentru a construi un panou de comanda ?
Nu este nevoie de presostat , instalatia este deschisa .
Deci flotorul va actiona una din pompele tancului B, numai cand apa din retea nu are suficient debit .
Multumesc .

Edited by gi0, 11 April 2023 - 15:07.


#11546
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 04.12.2009
O mica schita .

Attached Files



#11547
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,460
  • Înscris: 31.12.2006

 gi0, on 11 aprilie 2023 - 15:02, said:

Tancul A se alimenteaza din tancul B cu ajutorul a doua pompe , una lucreaza , una rezerva , dar doar cand in retea debitul de apa nu face fata consumului .
In restul timpului se alimenteaza direct din retea .

Cum determini ca reteaua nu faca fata consumului? Ai ceva specificatii (sau orice altceva) in sensul asta?
Comutarea intre pompe e facuta deja?

#11548
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 04.12.2009
De ce am nevoie de comutare intre pompe , daca una este de rezerva ?
Da , de acord , ar fi buna o automatizare care sa ajute in cazul in care una din pompe se strica ... dar se va face manual .
Nu trebuie sa determin daca reteaua va face fata . In general totul este ok , dar mai sunt lucrari sau caderi de presiune vara , cand sezonul este in plin .
Deci , lasand toate la o parte , ce trebuie sa pun in panoul de comanda ?
O pompa are 1,36 HP si 6,6 A la 240 V .

Edited by gi0, 12 April 2023 - 04:14.


#11549
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,460
  • Înscris: 31.12.2006
Cum adica nu trebuie sa determini daca reteaua face fata?
Despre ce intrebi, in cazul asta? Ca aveam impresia ca discutia e despre cum sa faci automatizarea.

#11550
liviu9

liviu9

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,243
  • Înscris: 20.04.2006
Inteleg ca ambele tancuri sunt alimentate doar din retea? adica nu exista alta sursa de alimentare cu apa a tancului B decat reteaua?  in cazul asta as recomanda alimentarea pompelor prin contactori si protectii termice; protectie pentru lipsa apa se gaseste - arata la fel ca presostatul de hidrofor; sau se jongleaza cu plutitoarele inseriate cu bobinele contactorilor; un exemplu: https://www.shop-ein...1689307691.html

Deci in cutia de comanda ar fi de pus urmatoarele (nu sunt critice):
1 x intreruptor general cu actionare de pe usa panoului (nu musai).
2 x sigurante automate 16A (necesare)
2 x contactori
2 x protectii termice 10A inseriate cu alimentarile pompelor sau relee termice
4 x butoane de comanda in functie de cum vrei: push cu automentinere sau 2 x on/off cu comutare pentru pornire / oprire / comutare pompe.
2 sau 4 x lampi semnalizare daca vrei sa vezi starea sistemului (nu musai)
Accesorii: sina omega, iluminat interior, alarma sonora semnalizare lipsa apa, etc.

Se poate si mai simplu fara contactori prin inserierea plutitoarelor cu protectiile termice, butoane on/off, protectii lipsa apa si alimentarile pompelor in doze de ramificatie PT de exterior.

#11551
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 04.12.2009
Da , ambele tancuri se alimenteaza din retea , tancul A fiind de consum , se va alimenta continuu din retea , si doar , foarte rar (lipsa apa retea sau presiune mica) , din tancul B .
Aceasta este prima automatizare .
Spuneti , va rog , ce  traductor de presiune este indicat , astfel incat , daca scada presiunea sub 2 bar ,  in retea , sa actioneza automat o electrovalva  cu trei cai , pentru inversarea directiei de functionare ?
Plutitorul electric din tancul B poate actiona o electrovalva normal deschis in functie de nivelul din tanc ?
Adica daca B  este plin , sa se opreasca umplerea lui pana la golire . Si aici este nevoie de siguranta automata sau inseriere cu un contactor ?
Multumesc .

 _bcristian_, on 12 aprilie 2023 - 09:34, said:

Cum adica nu trebuie sa determini daca reteaua face fata?
Despre ce intrebi, in cazul asta? Ca aveam impresia ca discutia e despre cum sa faci automatizarea.
Automatizarea se face pentrutancuri si pompe , nu pentru retea .
Multumesc .

Domnul @liviu9 , multumesc pentru sfaturi .
Am un panou de comanda care are o placuta arsa .
Voi posta imagini cu elementele din panou , sa vedem ce putem pastra si ce este in plus .

#11552
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 04.12.2009
Acesta este vechiul panou , placuta din dreapta este arsa .
Voi folosi contactorii , intrerupatorul general , voi schimba sigurantele vechi cu sigurante automare , restul la gunoi .
In rigleta era un traductor de presiune , dar fara placuta care este arsa nu pot folosi ansamblul  original care avea si comutatie pompe .

Attached Files



#11553
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,460
  • Înscris: 31.12.2006
Cum faci ca pompele sa porneasca numai cand debitul retelei e insuficient, si nu de fiecare data cand scade nivelul in rezervorui A?
Protectia la golirea rezervorului B a banala, cu un plutitor de pompa ancorat de fund.

#11554
va_cristi

va_cristi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 364
  • Înscris: 02.01.2011
@gi0 , era bine sa atasezi o schema dinamica.

Daca vrei sa ai un control asupra pompelor poti folosi/iti recomand un regulator Delta DT320 si un traductor de presiune cu iesire 0-10V sau 4-20mA. Eu folosesc aceste regulatoare de mai bine de 20 de ani si nu am avut probleme cu ele. Acest regulator are una/doua iesiri si doua iesiri pt alarme. Alarmele se pot folosi si ele pt pornirea pompelor. De exemplu cum ar fi o pompa pilot,...

Attached Files



#11555
gi0

gi0

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 04.12.2009

 _bcristian_, on 14 aprilie 2023 - 09:11, said:

Cum faci ca pompele sa porneasca numai cand debitul retelei e insuficient, si nu de fiecare data cand scade nivelul in rezervorui A?
Protectia la golirea rezervorului B a banala, cu un plutitor de pompa ancorat de fund.
Ambele tancuri se umple din retea .
Plutitorul din tancul A da comanda la pompa in serviciu cand acesta ajunge la nivelul minim , dar numai in situatia cand reteaua nu face fata sa umple tancul A in timpul consumului .
Tancul B este o rezerva si va fi suficient maxim doua ore , dupa care tot sistemul se opreste pana cand revine reteaua .
Protectia la lipsa apei va opri pompele .

 va_cristi, on 14 aprilie 2023 - 09:21, said:

@gi0 , era bine sa atasezi o schema dinamica.

Daca vrei sa ai un control asupra pompelor poti folosi/iti recomand un regulator Delta DT320 si un traductor de presiune cu iesire 0-10V sau 4-20mA. Eu folosesc aceste regulatoare de mai bine de 20 de ani si nu am avut probleme cu ele. Acest regulator are una/doua iesiri si doua iesiri pt alarme. Alarmele se pot folosi si ele pt pornirea pompelor. De exemplu cum ar fi o pompa pilot,...
O schita m-ar ajuta mai mult , daca se poate .
Multumesc .

 _bcristian_, on 14 aprilie 2023 - 09:11, said:

Cum faci ca pompele sa porneasca numai cand debitul retelei e insuficient, si nu de fiecare data cand scade nivelul in rezervorui A?
Protectia la golirea rezervorului B a banala, cu un plutitor de pompa ancorat de fund.
A nu trebuie sa se goleasca complet . Nu ma deranjeaza sa lucreze sa ajute si pompa odata cu reteaua .
Din A aspira grupul de pompare .

 va_cristi, on 14 aprilie 2023 - 09:21, said:

@gi0 , era bine sa atasezi o schema dinamica.

Daca vrei sa ai un control asupra pompelor poti folosi/iti recomand un regulator Delta DT320 si un traductor de presiune cu iesire 0-10V sau 4-20mA. Eu folosesc aceste regulatoare de mai bine de 20 de ani si nu am avut probleme cu ele. Acest regulator are una/doua iesiri si doua iesiri pt alarme. Alarmele se pot folosi si ele pt pornirea pompelor. De exemplu cum ar fi o pompa pilot,...
Bag seama ca este un regulator de temperatura ...

#11556
va_cristi

va_cristi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 364
  • Înscris: 02.01.2011

 gi0, on 14 aprilie 2023 - 10:49, said:

Bag seama ca este un regulator de temperatura ...


Da, dar prin setari el poate lucra in functie de necesitate:
- in temperarura (cu PT1000);
- presiune (cu traductor 0-10V sau 4-20mA);
- nivel apa (cu traductor 0-10V sau 4-20mA, pt. vizualizare exacta a nivelului dintr-un rezervor: am folosit intr-un proces tehnologic,...) ;

Scuze, am vazut schema postata mai sus #11546. Sa inteleg ca ai 4 pompe in total?

Edited by va_cristi, 14 April 2023 - 11:00.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

10 user(s) are reading this topic

0 members, 10 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate