Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Soluție iluminare trepte int...

Recomandare SIM cu date 2G pentru...

Masina de spalat Hotpoint-Ariston...

Plata TVA cumparare teren
 Ce melodie ati vrea sa va fie can...

LED auto H4

Se oprește motorul la Golf 5...

GPS Aonerex ajutor Harti
 Probleme MacBook Air A1466

Transfer de fisiere intre 2 pc-uri

Panasonic HC VXF990 in modul 4K n...

Compresor (domestic). recomandari?
 Placa de baza veche

Mazda CX-60 Homura - Machine Grey

Kraven the Hunter - 2024

TV 4K
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11826 replies to this topic

#11521
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,456
  • Înscris: 31.12.2006
La irigatie pompa trebuie sa mearga continuu, altfel o omori din cauza pornirilor f dese.
Pompa e f puternica, si va face presiune mare cand apa e la doar 9 metri adancime. Pune un regulator de presiune (recomandat Honeywell) catre casa, reglat la 2-3 bar, ca sa nu risti sa-ti plezneasca fittinguri sau racorduri de la presiunea mare.

Deci trebuie suntat presostatul pe irigatie. Dar exista posibilitatea ca cineva sa uite suntul pus si irigatia inchisa, chestie care nu va deveni evidenta decat dupa moartea pompei, ca pana atunci apa va fi in casa.

O varianta e sa folosesti un comutator cu 3-4 poli pentru sunt si o electrovalva normal inchisa pentru irigatie. 2 poli sunteaza presostatul (atentie sa nu inversezi faza cu nulul), restul deschid electrovalva. Poti adauga si un releu de timp, pentru cazul in care uiti irigatia pornita. Pune si un presostat suplimentar, reglat la o presiune mare, de ex pMax 5-7 bar, deltaP cat mai mic, legat incat sa taie alimentarea intregului sistem daca presiunea devine prea mare - de ex pentru ca s-a blocat electrovalva sau aspersorul.

#11522
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,767
  • Înscris: 17.03.2008
Pai nu ar fi mai simplu presostat 3-7 bari si regulator presiune pt casa?
Daca pun presostat de 3-7 bari, la butelie trebuie modificata prediunea pernei de aer?

#11523
Don_Costica

Don_Costica

    Mos cam nebun

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,761
  • Înscris: 18.07.2022

 gushpi, on 29 martie 2023 - 07:56, said:

dacă utilizez pompa submersibilă DOAR pt irigare, de ce să mai pun pe traseu ȘI clapetă de sens?
nu de alta, dar tare greu se mai scoate un sistem pompă/cablu/țeavă de la 44 metri adâncime

întârzierea la refulare este de fix 18 de secunde, n-aș pre-aș crede că mă deranjează! Posted Image

(după cum ziceam, la pornirea pompei, luciul de apă este la 14 metri)
Pai... opresti pompa. Apa se intoarce in put si invarte turbina invers. Inainte de a se goli coloana, pornesti pompa. Fleosc, nu mai merge, ca s-a ars.

#11524
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007

 Don_Costica, on 29 martie 2023 - 21:30, said:


Pai... opresti pompa. Apa se intoarce in put si invarte turbina invers. Inainte de a se goli coloana, pornesti pompa. Fleosc, nu mai merge, ca s-a ars.

Supapa de sens, care este obligatorie intr-un sistem presurizat, zice ca NU.
Adica apa nu se va intoarce in put ca sa roteasca turbina pompei in sens invers. A doua chestie este ca turbina pompei are o alta constructie decat ca a uneia dedicata producerii de energie alternativa.


Asta a fost odata in vremuri de mult apuse, cand pompele erau construite diferit, acum cu clasele de consum economic au mai schimbat designul turbinelor.

Edited by keta, 30 March 2023 - 00:20.


#11525
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,456
  • Înscris: 31.12.2006

 sacos, on 29 martie 2023 - 21:05, said:

Pai nu ar fi mai simplu presostat 3-7 bari si regulator presiune pt casa?
Daca pun presostat de 3-7 bari, la butelie trebuie modificata prediunea pernei de aer?

E mai simplu, dar omori pompa.
Intr-un vas de 80 de litri, cu presiunea aerului de 2.9 bar, pMin 3 bar, pMax 6 bar ai ~33 litri de apa intre pornire si oprire. La un debit de irigare de 30 l/min (1.8 m3/h), asta inseamna putin peste 1 min de pauza, intre reprize de cateva minute de mers. In regimul asta, risti ca pompa sa nu aiba viata lunga - pornirile dese sunt mult mai solicitante decat mersul continuu.

Presiunea pernei de aer trebuie sa fie cu 0.1 - 0.2 bar sub presiunea minima reglata la presostat.

#11526
maiandrei

maiandrei

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 724
  • Înscris: 26.07.2003
Eu am un vas de expansiune de 100 litri, presurizat la 2.9 bar.
Presostatul mecanic e setat pe plaja 3-6 bar. Catre casa am regulator HoneyWell setat la 3.25bar.
Am 6 zone de irigatie, iar presiunea pe fiecare se stabilizeaza undeva intre 4 si 5 bar, deci pompa functioneaza constant pe toata perioada irigarii. Nici macar nu apuca sa se opreasca la schimbarea zonelor.
Pompa este WK5600 - in continuare super (multumesc @_bcristian_ pentru recomandare).
Ce voiam sa zic - in functie de numarul de aspersoare, colegul nostru isi poate stabiliza presiunea in plaja de lucru a presostatului.

#11527
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,482
  • Înscris: 18.01.2010

 maiandrei, on 30 martie 2023 - 10:15, said:

...in functie de numarul de aspersoare, colegul nostru isi poate stabiliza presiunea in plaja de lucru a presostatului.
Bine punctat. Exact asa trebuie făcut când irigi cu hidrofor. Corelezi debitul pompei cu necesarul aspersoarelor prin incercari, (prin deschiderea mai multor ramuri simultan), pana când pompa nu mai poate ajunge la Pmax setat pe presostat.
În felul asta, ai sistem hidrofor pentru casa și sistem irigat cu mers continuu, folosind o singură pompa.

#11528
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,456
  • Înscris: 31.12.2006
Ideal asa e, dar el are o pompa care scoate peste 4.5 m3/h la 6 bar. Daca se bazeaza doar pe faptul ca presostatul limiteaza presiunea si nu stie de limita frecventei pornirilor, risca sa se mire de ce s-a ars atat de repede o pompa altfel f capabila.

#11529
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,767
  • Înscris: 17.03.2008
Pai....e clar! Ca nu am ce sa irig astfel incat pompa sa nu atinga Pmax. Iar solutia cu suntarea presostatului, cu electrovana si contactor, costa cam cat pompa..... Eram disperat ca nu va fi debit suficient, atat la foraj cat si la pompa.  Acum caut solutii de limitare a debitului

#11530
maiandrei

maiandrei

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 724
  • Înscris: 26.07.2003
Dar cat de mica este suprafata de irigat? Daca ai macar 200mp, ii lasi pe toti pe o zona si cred ca te incadrezi.
Eu am primele 4 zone pe 600mp iar ultimele 2 pe mai putin de 150mp fiecare.
Pompa mea este WKM5600-95/3.5, debit 5600 l/h, h= 93 m.
Este similara cu a ta ca si specificatii, altfel nu interveneam.

#11531
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,482
  • Înscris: 18.01.2010

 _bcristian_, on 30 martie 2023 - 13:16, said:

Ideal asa e, dar el are o pompa care scoate peste 4.5 m3/h la 6 bar. Daca se bazeaza doar pe faptul ca presostatul limiteaza presiunea si nu stie de limita frecventei pornirilor, risca sa se mire de ce s-a ars atat de repede o pompa altfel f capabila.
Mai exista varianta reducerii debitului din robinet. Dacă nu merge "pe liber" strângi robinetul pana te încadrezi în plaja presostatului.
Sau un variator de turație, din ala pârnaie care de fapt reduce tensiunea...
Parca a cumpărat un coleg și e ok.
Dar ma îndoiesc ca nu reușește sa tina debitul sub control din aspersoare.
Le dă drumul la toate, și cred ca se încadrează.
Trebuie testat. Dacă nu merge, aplică variantele de mai sus.

Eu la un singur aspersor nu am reușit "schema". Era de probă...
Anul asta voi avea 3, deci cred ca mă încadrez cu debitul...
Ținem aproape! 😁

#11532
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,767
  • Înscris: 17.03.2008
Toata suprafata terenului este de 400 de m². Am renuntat la a monta presostatul care functiona intre 5-6 bari. Am reglat presostatul intitial sa functioneze intre 2-4 bari. Am mai redus debitul pompei.
Ce variator de turatie recomandati?

#11533
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,482
  • Înscris: 18.01.2010
Nu știu ce sa zic...
Eu știam ca e nevoie de variator de frecventa ca sa modifici turația pompei.
Un coleg a luat un variator de tensiune, care din ce-mi amintesc funcționa.
E ceva similar cu autofiletanta cu turație variabilă. Doar că pompa funcționează în curent alternativ.
A fost o discuție aprinsă, în urmă.
Din ce-mi amintesc, nu prea s-a tras o concluzie... sau n-am fost atent.
Deci, habar n-am!😁


Dacă reușești să reduci debitul cumva electronic, e super (asta daca e si ieftin). Reduci și consumul de curent.

Edited by noxious30, 30 March 2023 - 20:58.


#11534
AWE

AWE

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,469
  • Înscris: 12.10.2005

 sacos, on 30 martie 2023 - 16:48, said:

Ce variator de turatie recomandati?

A fost o intreaga discutie pe aici, un coleg sustinea functioneaza doar daca motorul pompei e trifazat. Totusi, vad ca exista modele cum ar fi asta care merg si pe monofazate. Pare scump dar daca ai o pompa care costa mult, poate merita investitia ca sa o protejezi.

#11535
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,482
  • Înscris: 18.01.2010
Exista și acel regulator de tensiune, ieftin, (30÷50 lei) care am înțeles ca ar funcționa.
Sau unul scos dintr-un flex cu turație variabilă.
Personal, nu am testat. Nu știu nici ce efect ar avea asupra pompei, etc..
Deși cred că reducerea tensiunii pe la 160÷180v nu ar trebui să dăuneze.
Uneori, pe la tara, cam atât era tensiunea în retea..

Attached Files


Edited by noxious30, 31 March 2023 - 13:43.


#11536
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,767
  • Înscris: 17.03.2008
Păi, pompa a costat 1000 de lei. Dacă dau pe chestiile alea mai mult decât valoarea ei..... Acum, dacă eram disperat că nu am debit, trebuie să aștept să se ardă.

#11537
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,482
  • Înscris: 18.01.2010
Pai ia-l pe ala ieftin, pui aparatul pe borne cu pompa pornită, reglezi la 200v sau 180v, vezi dacă e ok.
E clar ca la o tensiune mai mică vei avea un debit mai mic. Cat va fi, nu știu...
Rămâne să ne comunici și nouă.

Uite-l pe eMAG la 25 lei

Un pachet de țigări!

Attached Files


Edited by noxious30, 31 March 2023 - 15:43.


#11538
maiandrei

maiandrei

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 724
  • Înscris: 26.07.2003
Ce urmeaza mai jos sunt doar idei nedocumentate, sa ii zicem "educated guess". Nu dati cu parul. Invatam impreuna, mai bine decat separat.
Este necesar VFD (Variable Frequency Drive). Orice alta "solutie" este de joaca.
Motoarele astea merg la turatii direct proportionale cu frecventa retelei. Pentru simplitate, sa consideram 3000rpm = 50Hz x 60s - aici se incadreaza majoritatea.
Daca vrem debit mai mic, vrem turatie mai mica. Micsorand doar tensiunea, scoatem motorul din zona de lucru eficient - la 2400 rpm nu se mai suprapune cu sinusoida de 3000 si uneori e in contratimp - de aceea VFD-ul va furniza o tensiune alternativa cu amplitudine mai mica si la 40Hz.
Cu toate astea, pentru ca nu am studiat subiectul, nu pot explica de ce avem debit mai mic odata cu cresterea presiunii, altfel decat prin scaderea turatiei - ceea ce contrazice ce ziceam mai sus.
VFD-uri se gasesc cu gramada pentru motoarele trifazate. Pentru astea mono, cu infasurare si condensatori de pornire, am vazut niste schite de adaptare dar ideile se cam contraziceau - unii spuneau ca ar rebui eliminati condensatorii, altii ca nu. Eu as vrea sa stiu ce defazaj este intre infasurarea ajutatoare si cea principala, si daca putem folosi 2 din fazele invertorului trifazic pentru infasurarile motorului monofazic.
Poate ne (ma) ajuta cineva cu niste explicatii mai pe intelesul tuturor, sau macar niste linkuri de tip "luati de invatati".
Scuzati salata de idei si exprimarea neacademica.

PS: eu am un VFD 1ph -> 3ph dar nu l-as incerca pe pompa mea ca e prea buna.

Edited by maiandrei, 31 March 2023 - 19:34.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate