Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
M-am inregistrat in e-factura. Ca...

Voi cum faceți fața ava...

Spital stomatologic sector 4 grat...

Pastrare numar inmatriculare !
 Supraveghere autoturism in parcar...

Bsod repetat

Angst Romania - Oficial in Insolv...

Pocket PC Handheld ajutor.
 Intrerupere utilitati casa tempor...

Care credeti ca este probabilitat...

paravan geam / obturare vedere

Motorola E32, se aprinde flashlig...
 La mulți ani @sylvius!

Joy Berceni Biruintei 87

Recomandare suport tableta

Vanzare apartament
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11952 replies to this topic

#11449
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Aveam impresia ca am mai intrebat, insa acum cautand in urma nu mai gasesc... Este vorba despre alimentarea cu apa a doua case situate cam la 100m distanta din putul aflat pe tereneul uneia dintre case. Intre case e trasa o teava neagra de 32. Sistemul e cu pompa submersibila, vas de expansiune de 100l (cam mic as zice) si presostat mecanic reglat la 2-4 bari. Casa 2 se plange de presiune redusa la apa, mai ales inainte sa porneasca pompa. Ce solutie ar fi mai buna pentru remedierea situatiei? Marind Pmin si tinand pe loc Pmax nu e cea mai fericita solutie pentru ca scade cantitatea de apa stocata si timpul de pauza pentru pompa. Ar fi poate o solutie daca se mai adauga un vas de expansiune. Ar fi viabila o varianta cu presiune crescuta in vasul de expansiune si reductoare de presiune la intrarea in fiecare casa? As inclina catre varianta cu un al doilea vas de expansiune, poate chiar montat la casa care e mai departe de put pentru ca atunci se reduc pierderile de presiune pe teava pentru casa 2 si e posibil ca sistemul sa functioneze bine si la presiunile actuale. Are sens? Ca pret cred ca solutiile nu sunt departe pentru ca un reductor de presiune mai serios nu e tocmai ieftin, si trebuie doua din astea. Pe de alta parte, varianta cu vasul de expansiune suplimentar cred ca e mai usor de implementat si loc ar fi.

#11450
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,185
  • Înscris: 09.01.2008
Ar fi simplu sa ne exprimam o parere daca am avea ceva cifre. Adica la cati bari scade presiunea de intra in zona de "se plange"?
Posibil sa rezolvi doar cu un REGULATOR (care reduce presiunea atat dinamic cat si static, majoritatea regland doar dinamic) reglat la 2 bari. Poate ca eliminand fluctuatiile vei scapa de disconfort. Si da, la 100m pierderile liniare sunt mari. Am mai discutat problema ta acum ceva timp.

#11451
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,049
  • Înscris: 17.01.2012

View PostM_ierdnA, on 18 ianuarie 2023 - 10:36, said:

Marind Pmin si tinand pe loc Pmax nu e cea mai fericita solutie pentru ca scade cantitatea de apa stocata si timpul de pauza pentru pompa.

cantit de apă stocată scade DOAR dacă o consumi!
aș înțelege să crească consumul dacă mărești Pmax, astfel crește consumul pt că utilizezi un debit mai mare...

și, da, cred că al-2 lea vas de expansiune rezolvă problema
nu știu cum o rezolvi cu pornirea/oprirea pompei! lași un singur presostat?

#11452
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Nu am cifre, numai impresii ale utilizatorilor, si nici alea foarte precise. Ai un exemplu de regulator din asta care scade presiunea si static? Ar fi esential pentru a putea seta presostatul pentru presiuni mai mari. Eu ma gandeam ca toate stiu sa se opreasca si sa inchida complet cand nu mai e consum ca sa nu creasca presiunea aiurea dupa el. Ma gandeam pentru orice eventualitate de pus o supapa de presiune dupa presostat ca sa descarce in caz ca nu inchide perfect, dar daca nu e in stare sa mentina presiunea aia dupa el deloc atunci cand nu e consum e nasol ca ar insemna sa curga supapa aia intr-una. Cred ca incep sa imi aduc aminte mai precis de intrebarea de randul trecut. Eram si eu implicat, adica putea fi un proiect pentru 3 case, dar mie mi s-a parut complicat si am renuntat. Acum sistemul e functional pentru cele doua case, dar cu problema cu presiunea la casa mai departata de put.

@gushpi, sistemul actual e cat se poate de simplu, cu un vas de expansiune si un singur presostat si tot un presostat va ramane chiar daca va mai intra un vas de expansiune in ecuatie.

P.S. Cred ca mai e ceva ce am omis, dar acum imi dau seama ca e esential. Exista si un dedurizator la casa de langa put si probabil ca trebuie luata in calcul si caderea de presiune prin el. Asta insa cred ca inseamna ca daca e de montat al doilea vas de expansiune, acesta nu va putea fi pus dupa dedurizator, adica la locatia unde sunt probleme cu presiunea.

P.P.S. Dar oare o pompa de ridicare a presiunii nu ar merge?

#11453
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,619
  • Înscris: 18.01.2010

View Postgushpi, on 18 ianuarie 2023 - 14:07, said:



și, da, cred că al-2 lea vas de expansiune rezolvă problema

Din păcate nu rezolvă problema.
Eu as ridica Pmin cu 1 bar și Pmax cu 0,5 bari.
As monta regulator de presiune pe prima casă, setat la 2,5 bari.
A doua casă, cea cu 100m de țeavă as lăsa-o "la liber"
Al doilea vas nu are rost, DACĂ cel actual e bine reglat.

Eventual un vas de expansiune cât de mic, montat în aval de regulator.

#11454
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
La al doilea vas ma gandeam ca ar merge ca sa cresc cantitatea de apa stocata la presiuni mai mici ex 2,5 - 3,5 la care nu ar fi nevoie de reductor si posibil ca si casa defavorizata sa fie multumita. Pmax crescut inseamna ca acea presiune poate exista efectiv in casa 2 in regim static. Cred ca e un pic cam mult, de asta ma gandeam ca ar fi bun reductor si la casa 2 ca sa nu existe situatii potential periculoase.

#11455
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,619
  • Înscris: 18.01.2010
Nu mai știu dacă există diferența de nivel între case.
Ca dacă sunt 10m, deja se pierde 1 bar din cei 2 (Pmin). Plus pierdere hidraulică, se alege praful...
De-asta recomand Pmin la 3 bari.

#11456
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,185
  • Înscris: 09.01.2008
Prin dedurizator pierzi sigur un bar.
Singurele regulatoare de presiune sunt cele de la Honeywell. Nu are nimeni altcineva de pe piata noastra. Reprezentantii tehnici ai producatorilor (IMI, Giacomini, Herz etc) nici nu inteleg intrebarea cand le ceri sa spuna daca au reductor sau regulator (ala de la gaze e tot regulator).
Maresti presiunile, la presostat si perna de aer, pui regulator de pres si ai rezolvat. Regulatorul de presiune se alege in functie de debit, nu dupa dimensiunea filetului. Spor!

#11457
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Multam. Ff util de stiut faza cu regulatoarele/reductoarele de presiune. Herz mi se parea ca sunt in top, dar daca reprezentantii sunt praf, e clar.

Nu e diferenta de nivel intre case.

#11458
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,619
  • Înscris: 18.01.2010

View PostM_ierdnA, on 18 ianuarie 2023 - 16:14, said:

La al doilea vas ma gandeam ca ar merge ca sa cresc cantitatea de apa stocata la presiuni mai mici ex 2,5 - 3,5
Deja ai 4 bari și e ok. Ridică Pmin la 3, că nu se întâmplă nimic rău. Eu merg cu 2,8ś3,8 cu vas de 50L
La 100L, 3ś4 e ok. Adică diferența de 1 bar.
Dacă ai un manometre, verifica presiunea în regim static, în ambele case. Posibil sa fie diferențe în funcție de diferența de nivel.

View PostM_ierdnA, on 18 ianuarie 2023 - 16:25, said:


Nu e diferenta de nivel intre case.
Poate la ochi...
Nu se știe. Verifică totuși presiunea.

Pardon, presiunile.

La capitolul modificări, as schimba presostatul mecanic cu unul electronic, care e muuuult mai precis. Nu mai stai sa zgârmi la arcuri, în speranța că vei nimeri la fix presiunile dorite.

Astea mecanice sunt un pic cam "rustice"
Își fac treaba, dar na...
La finețuri sunt cam muci

Edited by noxious30, 18 January 2023 - 16:44.


#11459
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,049
  • Înscris: 17.01.2012
păi dacă la casa 1 ai dedurizator, iar problema este la casa 2 e puțin de discutat
dedurizatorul îți reduce presiunea pe casa 1, deci scade și debitul utilizat în această casă.
atunci de ce mai e problemă la casa 2? :o

oare să fie din cauza recirculărilor dedurizatorului?

#11460
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Dedurizatorul e si el comun, dar nu stiu nimic despre el, de exemplu daca e potrivit pentru consumul de apa a 2 case. Daca prin dedurizator si pe traseu se pierde 1 bar, atunci din 2 cat e minmul ramane disponibil 1 bar, care recunosc si eu ca e cam putin. O sa mai cresc putin Pmin si sa mentin Pmax  sa vedem ce se mai intampla.

@noxious diferenta de nivel nu este. Locul e complet plat. Maxim 1m daca e, deci neglijabil. Cu presostatul nu ma bag. Nu e instalatia mea. Oricum odata reglat nu mai ai treaba cu el, ca e electronic sau mecanic. De acord, astea mecanice, avand piese in miscare, pot avea probleme in timp. Chiar la instalatia despre care am intrebat, am schimbat unul in vara. Nu cred ca avea 2 ani. Nici nu imi e clar ce avea, contactele probabil nu mai mergeau cum trebuie. Totusi, al meu, cred ca face 10 ani si merge ca in prima zi si desi am si eu unul electronic cumparat nu ma inghesui sa il schimb, atata timp cat isi face treaba.

#11461
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 953
  • Înscris: 24.11.2021
Am un prieten care folosete doar Herz si zice ca merg bine. Eu am folosit doar Honeywell. Fiecare cu preferintele lui :D
Sfatul meu este sa montezi regulatoare de 1" . Un exemplu la 362 lei : Reductor de presiune Honeywell D06F – 1 A
Soacra-mea are ziua 7 bari de le reteaua orasului si cum ma grabeam, am luat unul de 3/4 de la Dedeman, ca nu aveau de 1" si se pare ca la asta de 3/4 daca deschizi 2 robineti are cadere de presiune de peste 0,5bar. Deaia recomand sa cumperi unul de minim 1" ca sa fie cit mai mica caderea de presiune pe regulator.
(cum spunea si Camsonat: "Regulatorul de presiune se alege in functie de debit, nu dupa dimensiunea filetului" )

#11462
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,619
  • Înscris: 18.01.2010

View PostM_ierdnA, on 18 ianuarie 2023 - 16:25, said:

Multam. Ff util de stiut faza cu regulatoarele/reductoarele de presiune. Herz mi se parea ca sunt in top, dar daca reprezentantii sunt praf, e clar.



Atenție la un aspect. Presupun ca ai boiler electric. Înainte de a monta regulatorul, verifică sa existe supapa de suprapresiune. Când montezi regulatorul practic ramai fără vas de expansiune.
Dacă plânge supapa, va trebui sa montezi un vas micuț pe intrarea AR a boilerul, între supapa și boiler. Pui un teu.

#11463
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,185
  • Înscris: 09.01.2008
Supapele boilerelor au si supapa de sens ce nu le permite sa "beneficieze" de vasul de expansiune de la hidrofor. Vorbesc de supapele standard, la 8bari, cu care vin echipate de producator. Deci nu e cazul de alte masuri.

Edited by camsonat, 19 January 2023 - 14:04.


#11464
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 953
  • Înscris: 24.11.2021
Majoritatea supapelor de genul asta:

Attached File  supapa boiler.jpg   45.68K   1 downloads

sint de fapt 3 in 1, deoarece au in ele si o mica supapa pe invers ca sa scape inapoi. (am postat pe undeva si poze cu minunea asta de supapa de sens, cu dublu sens)
Asa ca o supapa dinasta, intodeauna va scapa inapoi in retea (daca are unde) si niciodata nu se deschide "supra-presiunea".

In cazul de fata, daca se monteaza regulator la intrarea in casa, nu mai are unde sa "scape" si trebuie vas de expansiune la boilere (cum spunea si Noxious)

Edited by reborn_21, 19 January 2023 - 14:34.


#11465
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,185
  • Înscris: 09.01.2008
De vreme ce au sageata pe ele sunt unisens. Or fi unele mai speciale cu dublu sens. E ciudat pt ca e interzis sa intorci apa din boiler in apa potabila. Uite o fisa tehnica elocventa. Daca mai gasesti imagini cu cea de care vorbesti as fi curios sa le studiez.

Attached Files



#11466
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,619
  • Înscris: 18.01.2010
Săgeata e ca sa le montezi corect.
Majoritatea au acest dublu sens, ca să "scape" in sens invers.
Apa din boiler e în continuare potabilă, e doar apa rece incălzită, nu e antigel.
Și nu ajunge în instalație, se duce maxim juma de metru pe țeavă.


Se vede clar în poza ta, că sunt 2 supape, doua arcuri.
Cea mare dă înapoi în instalație, cea mică dă afară când cea mare nu are unde să dea.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate