Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Valoare salariu tarifar dupa unir...

Copyright carte din 1940

Mini laptop No Audio Output Devic...
 Zdrobitor de fructe

Cort familie

Cum a fost pedepsit un medic care...

Camera frontala Alcatel 1S (2019)
 Achizitie mtb off road

Reteta speciala pt a fi preparata...

Raport suprafata vitrata la casa.

In interes propriu sau interes al...
 Magazin romanesc din Londra talha...

Seat ibiza 1.2 bxv

Cat traieste un purece?

Oglinda pentru barbati
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
10993 replies to this topic

#10927
gushpi

gushpi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,225
  • Înscris: 17.01.2012

View Postsflorin_001, on 16 mai 2022 - 22:32, said:

1. La ce adancime sa bag pompa, acum la inceput de utilizare a putului, dar si dupa ce-si face rodajul?

ești conștient că este o pompă pt ape reziduale, deci ea va scoate debit, mai puțin presiune.
nu sunt convins că nisipul și argila din fundul puțului n-o va afecta... :(
oricum, pt că ea poate trage de la 15 metri, cel mai bine scufund-o la jumătatea înălțimii de apă, deci la -10 metri
unele modele sunt fără flotor, deci atenție să nu rămâi fără apă...

2. Reducerea la 1,5 sau la 1 inch nu va afecta motorul pompei, nu e pericol sa se arda?

pompa este centrifugă, deci nu are niciun efect nociv reducerea refulării
doar că debitul va fi mai mic...

3. Ce fel de furtun imi recomandati? Sau este mai bun un sistem teava + furtun?!

-până cureți puțul pune furtun de pompieri
NU te păcăli cu alte furtunuri (albastre/roșii/etc, că alea se distrug imediat)



#10928
liviu9

liviu9

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,112
  • Înscris: 20.04.2006
Eu as recomanda un tronson de furtun de la pompa pana la iesirea din put, furtun de aspiratie; furtunele astea de diametre mari au prostul obicei sa se gatuie destul de rau la schimbarile de directie; e mai scump, dar na... eu folosesc o pompa de genul ala, tot 2 toli pt. golit fosa septica; vreo 10m de furtun de aspiratie, mufe, apoi furtun ieftin, vreo 120m; ala ieftin are traseu in linie dreapta.

Mai e varianta cu tronson pehd...

#10929
sflorin_001

sflorin_001

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 16.05.2022
Va multumesc pentru sfaturi!
Voi folosi furtun aspiratie + furtun simplu. Are flotor, dar oricum o sa incep de la -10 m.

#10930
XTH

XTH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,393
  • Înscris: 23.01.2010
Daca qi luciul la - 10m nu o sa aspiri nimic, indiferent ce pompa ai la suprafata.
Iar aia de ape uzate, are debit bun pentru o inaltime decenta de 1...2...3m
Daca o bagi la -10m, sus o sa ajunga ceva apa probabil cit sa bea un ciine , adica debit f mic spre deloc.Adica debit zero la intimea de 15m  cum spune fabricantul.
Cum ai luciul la -7m, o sa impinga ceva apa.
Daca luciul apei nu coboara sub -9m, poti trage lejer de la suprafata cu orice pompa,, evident cit mai mare / mare debitul, si cit mai mica/mic debitul.Sorbul bagat tocmai jos in coloana, la maxim.

Edited by XTH, 19 May 2022 - 16:12.


#10931
UnForsaken

UnForsaken

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,682
  • Înscris: 11.02.2005
Buna ziua, am săpat un puț la aprox. 12m, cu luciul apei pe la 6m. Am cumpărat o pompa Gospodarul profesionist de 1,1kw, max. 3mc pe oră (330ron), introdusa cam la 10m adâncime. Problema e că debitul e la maxim 1mc pe oră pe traseu de țeavă de 1", redus cu robinet la 3/4, furtun de 3/4. Daca conectez furtunul la un aspersor pulsatoriu practic îmi intră prescontrolul in alarma, atât de mult scade debitul. Chiar nu înțeleg de ce scoate așa puțin, o fi pompa? Am verificat traseul de doua ori, n-are pierderi.

#10932
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,072
  • Înscris: 31.12.2006
Ce model de pompa si ce lungime de teava/furtun?

#10933
UnForsaken

UnForsaken

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,682
  • Înscris: 11.02.2005

View Post_bcristian_, on 22 mai 2022 - 09:52, said:

Ce model de pompa si ce lungime de teava/furtun?
https://simpletools....-l-h-cablu-15m/
Sunt cam 10m de țeavă pehd 1", apoi robinet de 3/4, apoi un furtun de 25m.

#10934
XTH

XTH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,393
  • Înscris: 23.01.2010
Diupa ce pornesti pompa si merge 10min, unde coboara luciul apei in coloana putului?

#10935
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,072
  • Înscris: 31.12.2006
Dupa ce verifici daca nu cumva ramai fara apa.
Specificatiile pompei sunt umflate grosolan, dar nu ar trebui sa cada atat de mult.
Cum ai masurat debitul de 1 mc/h si unde?
Ce fel de "prescontrol" ai si cum e legat?

#10936
UnForsaken

UnForsaken

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,682
  • Înscris: 11.02.2005

View PostXTH, on 22 mai 2022 - 11:24, said:

Diupa ce pornesti pompa si merge 10min, unde coboara luciul apei in coloana putului?
Nu se modifică, apa are.

View Post_bcristian_, on 22 mai 2022 - 12:16, said:

Dupa ce verifici daca nu cumva ramai fara apa.
Specificatiile pompei sunt umflate grosolan, dar nu ar trebui sa cada atat de mult.
Cum ai masurat debitul de 1 mc/h si unde?
Ce fel de "prescontrol" ai si cum e legat?
Am umplut o găleată de 10L in 40 sec.
Prescontrol Brio 2000-m, montat după un cot de 90 la suprafață.

Edited by UnForsaken, 22 May 2022 - 13:34.


#10937
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,072
  • Înscris: 31.12.2006
Ceva e dubios.
Lasa doar teava PEHD, porneste pompa pe direct, si masoara debitul.
Daca tot asa anemic iese, du pompa la garantie.

#10938
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,366
  • Înscris: 31.12.2007
Vezi ca presostatele electronice lucreaza doar in pozitie verticala din ce imi aduc aminte. Daca tu l-ai montat dupa un cot la 90 atunci ar fi orizontal.

#10939
victor29cr

victor29cr

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.06.2016
Am si eu o intrebare de necunoscator.

De unde se masoara H-ul pentru pompa?

De la nivelul hidrostatic in sus? De la nivelul hidrodinamic in sus? De unde este efectiv pompa in sus?

De exemplu, daca eu am pompa la 77 metri, nivelul hidrostatic este la 68, dinamic la 60, si doresc sa am 4bari in vasul de expansiune cand declanseaza presostatul, ce H trebuie sa aiba pompa?

#10940
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,072
  • Înscris: 31.12.2006
Daca te referi la inaltimea de pompare, de la nivelul hidrodinamic, care e mai jos decat cel hidrostatic. Si calculul e mai complicat.
Daca te referi la adancimea de imersie, de la cel hidrostatic.

Metoda de calcul pe scurt e asa: te hotarasti ce debit si presiune vrei la robinet. Valori orientative pt o casa, 3 bar si 2.5 mc/h.
Adaugi la presiunea dorita restul de sarcini pe care trebuie sa le invinga pompa: inaltimea de pompare si frecarea cu tevile.
Inaltimea de pompare e simpla - 10 metri = 1 bar.
Pierderile prin tevi nu se pot calcula exact, dar luam uzual un 0.5 bar in casa si din tabel pentru conducta de alimentare. De ex, la 100 m de teava HDPE DN 32 PN 10, avem 0.53 bar la 2 mc/h si 1.12 bar la 3 mc/h. Pierderile prin tevi sunt lineare doar cu distanta, influenta diametrului si a debitului e puternic neliniara (de-asta le luam din tabel). Lungimea tevii se socotestea cu toata teava, sub apa in put, prin beci, etc.

Deci ai avea nevoie de o pompa care poata sa scoata 2.5 mc/h la o inaltime de 68 + 30 + 5 + 8 = 111 metri.
Atentie ca cele doua valori trebuie sa se gaseasca pe sau sub graficul debit/presiune al pompei, iar modul uzual de a specifica performantele pompelor este prin extremele graficului. Deci o pompa de 3 mc/h si 120 m, de exemplu, va scoate 3mc/h doar de la adancime zero, respectiv ca face 12 bari la debit zero.
Si mai in practica, specificatiile sunt de obicei "ajustate optimist". Si chiar daca nu ar fi, valorile sunt date pt tensiunea nominala (230V) la motorul pompei. Dar in practica avem pierderi pe fir, tensiune mai mica in retea, etc.

#10941
victor29cr

victor29cr

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.06.2016

View Post_bcristian_, on 28 mai 2022 - 12:50, said:

Daca te referi la inaltimea de pompare, de la nivelul hidrodinamic, care e mai jos decat cel hidrostatic. Si calculul e mai complicat.
Daca te referi la adancimea de imersie, de la cel hidrostatic.

Metoda de calcul pe scurt e asa: te hotarasti ce debit si presiune vrei la robinet. Valori orientative pt o casa, 3 bar si 2.5 mc/h.
Adaugi la presiunea dorita restul de sarcini pe care trebuie sa le invinga pompa: inaltimea de pompare si frecarea cu tevile.
Inaltimea de pompare e simpla - 10 metri = 1 bar.
Pierderile prin tevi nu se pot calcula exact, dar luam uzual un 0.5 bar in casa si din tabel pentru conducta de alimentare. De ex, la 100 m de teava HDPE DN 32 PN 10, avem 0.53 bar la 2 mc/h si 1.12 bar la 3 mc/h. Pierderile prin tevi sunt lineare doar cu distanta, influenta diametrului si a debitului e puternic neliniara (de-asta le luam din tabel). Lungimea tevii se socotestea cu toata teava, sub apa in put, prin beci, etc.

Deci ai avea nevoie de o pompa care poata sa scoata 2.5 mc/h la o inaltime de 68 + 30 + 5 + 8 = 111 metri.
Atentie ca cele doua valori trebuie sa se gaseasca pe sau sub graficul debit/presiune al pompei, iar modul uzual de a specifica performantele pompelor este prin extremele graficului. Deci o pompa de 3 mc/h si 120 m, de exemplu, va scoate 3mc/h doar de la adancime zero, respectiv ca face 12 bari la debit zero.
Si mai in practica, specificatiile sunt de obicei "ajustate optimist". Si chiar daca nu ar fi, valorile sunt date pt tensiunea nominala (230V) la motorul pompei. Dar in practica avem pierderi pe fir, tensiune mai mica in retea, etc.
Multumesc frumos pentru raspuns, am inteles.

pot sa fac o deducere ca, daca maresc cu 1 bar presiunea in casa, automat adaug 10m in inaltime, si implicit reduc debitul unei pompe?

Adiacent, ce fel de robinet ar fi ideal pentru a regla debitul unei pompe submersibile?

Am inteles ca cele cu scaun sunt ideale, insa sunt N tipuri, de la 30 ron la 400, oblice, drepte, etc.

#10942
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,072
  • Înscris: 31.12.2006
Da, ai inteles corect.
Unde si de ce vrei sa reglezi debitul cu robinet?

#10943
victor29cr

victor29cr

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.06.2016

View Post_bcristian_, on 29 mai 2022 - 09:48, said:

Da, ai inteles corect.
Unde si de ce vrei sa reglezi debitul cu robinet?
Am o problema cu pompa submersibila de la forajul de acasa.

Imi baga nisip. Nu mult, nu cred ca depasesc 100g/mc, dar se aduna. Primul filtru cu sita de 50mcr sa zicem ca e usor de rezolvat, dar ma dispera schimbarea celor de 20mcr.
Mai grav, daca depasesc 20-25 minute de functionare, nisipul se amplifica.

Am rezolvat-o partial cu un softstarter de cateva zile, dar tot imi baga. Nu mult, dar tot bagal. Nisip negru ce ramane blocat in cel de 50mcr, si un nisip maro/mal in cel mic.

Principalul robinet este unul cu bila, si limitarea debitului cu acel robinet nu e tocmai perfect, nu prea reusesc sa impac un debit bun si nisipul. Ca sa pun unul cu scaun/sertar/cum se numeste, trebuie sa chem pe cineva si mai dureaza.

Sunt constient ca problema se rezolva diferit, masurand nivelul hidrostatic, dinamic, pompand la epuisment si apoi reducand debitul, sau schimbat pompa cu una mai mica.
Insa nu mai am fisa de la foraj, sa ma plimb cu pompa in sus si in jos e cam greu, forajul fiind de 110m, pompa fiind la 77 acum.

Exclus varianta ca e in dreptul filtrelor caci am incrcat si varianta asta in trecut si nu a dat rezultate.

Se rezolva la denisipare, dar dupa 5-7 zile fenomenul se repeta.
Desi am consum de 1mc pe zi, este in sistem hidrofor, si ma gandesc ca nu consum suficient de multa apa incat sa se rezolve problema singura.

Doream sa incerc sa reduc un pic debitul din presostat, sa ridic pornirea la 3bari si sa o opresc la 4.4

Forajul, desi materialele folosite sunt de calitate(sper, tuburi valplast, filtre din fabrica nu date cu flexul, etc) probabil executia nu a fost tocmai in parametri la momentul respectiv.

Incerc sa o rezolv si eu cum pot.

Ca sa iau alta pompa doar sa fac teste, cam greu. Si financiar(1800ron+) si efortul de a scoate pompa.

Ma gandeam ca daca mai pun 1bar (1m inaltime) ii mai reduc din debit.

La liber, fara presiune, cand fac proba scoate fix 2.4mc pe ora(ZDS q4p2-24 sau ceva de genul). Este de fapt si maximul ei. testat cu galeata de 25L si timer pe telefon de mai multe ori.

Din pacate, nu am un robinet de golire sa fac o proba ce debit imi baga cand este sub presiune, si aici imi dau seama ca este o problema cu aproximarea debitului.

Ar mai fi si problema ca, atunci cand merge apa in curte, si in casa, si pompa porneste, in drum spre casa se loveste de 2bari, dar calea spre curte nu are nicio presiune, si din ce imi imaginez, o mare parte din apa o ia pe calea cea mai usoara, si iar imi da peste cap debitul.

In situatia de fata cu nisipul, nu am trecut cu nicio pompa de 5 ani. De fapt una a tinut 5 ani, prima 4 si acum sunt la a 3 a. Primele doua erau Bellardi.

Deci da, am deviat. Vreau sa pun un robinet care-mi permite sa limitez debitul cat mai fin posibil. Sunt o gramada de modele si preturi si nu stiu ce sa cumpar. Ma refer sa fie si eficient, sa nu dau 500ron pe unul aiurea cum vad ca costa unele inclinate(oventrop).

#10944
XTH

XTH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,393
  • Înscris: 23.01.2010
Limitarea debitului poate face apa sa vina fara nisip.
Dar pornirile dese vor face mai mult rau, va antrena nisip.
Pompa trebuie sa extraga si sa impinga debit de apa sub nivelul disponibil al forajului.Daca incerci sa depasesti debitul forajului vei aduce la suprafata inclusiv in filtre ce este in apa, nisip si mil.
1m inaltime = 0,1 atm, pentru 1atm trebuie inaltime de 10m col apa.

Merge orice robinet, si ala cu bila daca ai.
O rezolvare, incarci in vas tampon, cub de 1tona din care intri in filtre si casa, scapi de nebunia infundarii.

Edited by XTH, 29 May 2022 - 17:35.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate