Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
RPL2021: Instructiuni auto-recenzare

Info Coronavirus/Vaccin vs. Fake News

Ajutor pentru refugiatii ucraineni

Energie cu apele reziduale
 La multi ani @BlueKing-69!

La multi ani @CostyNn96!

The importance of being an archit...

City break de 3-4 zile ce locatie...
 10 porunci

Mission: Impossible – Dead ...

Amenajare parcare interioara

Trotineta electrica noua cu 0,7 k...
 Netflix despagubeste statul itali...

Unde depun declaratia 230 redirec...

Reset la Windows 10 si reinstalar...

Redline T30 DVB T2/C
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
10937 replies to this topic

#10729
maxddm

maxddm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 12.06.2012

View Postcamsonat, on 29 decembrie 2021 - 16:16, said:

N-ai fost suficient de atent la demontare si nu ai mai pus toate distantierele la locul lor. Freaca ceva ingrozitor. Asta e concluzia si dupa oprirea instantanee.

0ai am respectat tot ce am demontat. Am scos piulita de la axea elice de plastic...am scos elicea..am scos boltul de pe ax..am scos arcul si b7csa..le-am pus la loc 0e cele noi..am pus boltul..am pus elicea de plastic s. Am stabs piulita cu saiba din capul elicei. Apoi am asamblat pompa cu cele 4 suruburi.
Despre ce distantiere vorbesti  eu nu am dat de ele.


Auzi? E posibil sa nu fi impins suficient elicea de plastic pe ax si sa nu fi intrat 0e bolt suficient?

#10730
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,000
  • Înscris: 09.01.2008
E posibil sa fi mutat pozitia intregului ax in rulmenti si paliere. Desfa din nou si vezi unde freaca. Verifi i daca turbina e intrata la locul ei sau ce s-a intamplat. Cu un lemn si un ciocan poti lovi usor in ax sa-l dai inainte-inapoi daca e necesar.

#10731
maxddm

maxddm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 402
  • Înscris: 12.06.2012

View Postcamsonat, on 29 decembrie 2021 - 19:11, said:

E posibil sa fi mutat pozitia intregului ax in rulmenti si paliere. Desfa din nou si vezi unde freaca. Verifi i daca turbina e intrata la locul ei sau ce s-a intamplat. Cu un lemn si un ciocan poti lovi usor in ax sa-l dai inainte-inapoi daca e necesar.

Iti multumesc mult pentru sjutor.
Maine dimineata ma apuc de treaba.
O eeara buna.

#10732
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,342
  • Înscris: 31.12.2007
Daca a frecat turbina si sa deformat de la incalzire poti sa desfaci de o suta de ori. Piese noi si inlocuite.

#10733
szilar_gergely

szilar_gergely

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 05.01.2020
Buna ziua

O intrebare legata de hidrofoare la care nu reusesc sa gasesc raspuns de zile bune: ce se intampla cand hidroforul ramane fara curent?

Hidroforul se va monta in pod si se va alimenta dintr-un rezervor de acumulare de 500 litri cu flotor, supapa de sens la intrarea in hidrofor, reductor presiune la iesire pentru evitarea fluctuatiilor de presiune. Daca nu este curent apa va continua totusi sa treaca prin hidrofor si tevi prin cadere libera, fara presiunea generata de hidrofor, sau se va intrerupe alimentarea cu apa in intregime? Locuiesc in zona rurala si avem pene de curent imprevizibile, cateodata mai dese si mai lungi.

Hidroforul cu vas de 50L e cumparat si gata de montaj, dar ma gandesc daca sa pun ceva teava si un robinet in plus ca sa pot evita hidroforul in cazul lipsei de electricitate si sa-mi vina apa prin cadere libera (asa cum e si in momentul de fata, presiune foarte mica, dar totusi mai bun decat nimic).

Multumesc

#10734
noxious30

noxious30

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,847
  • Înscris: 18.01.2010
Dacă pui supapă de sens cu clapetă, fără arc, teoretic ar trebui să vină prin cădere, fără alte invenții.
În prima fază vei avea presiune bună, pana se golește vasul de expansiune. Apoi presiune redusă, prin cădere.
Dar dacă pui supapa cu arc, nu va mai curge nimic..

Edited by noxious30, 24 January 2022 - 14:36.


#10735
XTH

XTH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,294
  • Înscris: 23.01.2010
In pod? Vas de acumulare?Izolarea lui?, greutatea, intretinerea, spargerea accidentala, cutremur,
De ce toate astea?


#10736
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,136
  • Înscris: 29.05.2004

 XTH, on 26 ianuarie 2022 - 21:16, said:

In pod? Vas de acumulare?Izolarea lui?, greutatea, intretinerea, spargerea accidentala, cutremur,
De ce toate astea?

lasand la o parte situatia de mai sus un vas de acumulare nepresurizat montat in pod nu e o idee rea. Sistemul, daca e facut cu cap, e mult mai fiabil decat cel cu basica din cauciuc.

#10737
gushpi

gushpi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,112
  • Înscris: 17.01.2012
oare vasul ista nepresurizat nu funcționează doar pe sisteme gravitaționale?

#10738
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,136
  • Înscris: 29.05.2004

 gushpi, on 03 februarie 2022 - 10:10, said:

oare vasul ista nepresurizat nu funcționează doar pe sisteme gravitaționale?

nu doar pe ele, la iesire se poate pune o pompa care are un minuscul vas de expansiune ( 1 cm3) si care porneste doar cand dai drumul la un robinet, vezi pompele folosite la rulote.

#10739
68mitica

68mitica

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 30.06.2021
Salutare dragilor, la hidrofor normal, se poate monta un ejector? Mulțumesc frumos


#10740
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,000
  • Înscris: 09.01.2008
Nu, sunt diferente constructive.

#10741
Scurthea211

Scurthea211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 819
  • Înscris: 11.05.2018
Salutare,

Am o problema fie cu pompa submersibila, fie cu  putul si nu ma pricep suficient incat sa disting intre ele.

Am un put forat la 55 m in care am 2 pompe submersibile: o Pedrollo in sistem hdrofor cu un vas de expansiune de 80l si presostat mecanic cu care alimentez casa si o chinezarie din piata controlata de un fluxostat pentru aspersoare si circuitul din curte. Problema e legata de chinerie. In weekend am dat drumul la circuitul din curte si practic am inceput sa folosesc din nou chinezaria dupa o pauza de cateva luni. La inceput nu a dat nici un semn de oboseala si a functionat la presiunea si debitul  pe care i le permit un furtun de gradina de 19mm diametru si 30ml cam 20 de minute. Dupa timp asta debitul a inceput sa scada incet pana cand a devenit evident ca are o problema. In momentul ala desi presiunea indicata de fluxostat era in jur de 5 atm, apa abia mai curgea la capatul furtunului. La oprirea robinetului, fluxostatul mai tine pompa alimentata o perioada de timp si abia apoi o opreste. In momentul in care a oprit-o pompa, presiunea in instalatia teoretic inchisa a scazut de la 5atm la 4 (video atasat).

In capul meu atunci am avut 2 variante:

1. S-a defectat pompa: destul de surprinzator pentru ca e montata spre finalul verii si una asemanatoare a rezistat cam 3 ani. In astia 3 ani nu am avut aspersoare si o foloseam doar pentru udat cu furtunul. Nu au fost niciodata probleme de debit si udam si in sesiuni de cate 2 ore.
2. Putul nu mai are apa si e nevoie sa ii fac o denisipare

Ca sa verific daca putul a ramas fara apa am oprit alimentarea electrica pentru chinezarie si am deschis un bypass care baga apa de la pompa Pedrollo. Rezultatul a fost ca apa curgea la fel de incet la capatul furtunului. Deci eram aproape convins ca am nevoie e denisipare si ca putul e devina.

Dimineata am zis sa verific teoria asta si am dat drumul din nou si contrar asteptarilor mele (ma asteptam ca peste noapte s-a strans suficienta apa  pt 20 de minute de debit decent) chinezaria merge cam 15 secunde cu debit bun si dupa scade din nou. Cu ocazia asta mi-am dat seama ca nu am nici o posibilitate sa o scot din circuit si practic pompa pedrollo  impinge pe acelasi circuit cu ea. In plus in casa nu am cum sa imi dau seama de debit pentru ca nu imi da voie vasul de expansiune.

Voi ce credeti? A murit si chinezaria asta de tanara sau am umplut putul cu nisip in cei 4 ani de cand il folosesc?

Stiu ca ar fi usor de tras o conluzie daca o scot din put, dar in operatia asta as mai avea nevoie de inca 2 oameni pentru ca amble pompe sunt undeva la 25m adancime si pot fi scoase doar amandoua odata. In plus pana stau sa ma gandesc si sa rezolv, nu mai am nici apa in casa.


TLDNR: Pt o pompa care pierde din debit dupa ce porneste si pierde presiune din instalatie la oprire, e mai probabila o defectiune sau lipsa apei?

Attached Files



#10742
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,057
  • Înscris: 31.12.2006
Ai verificat furtunul (si ce mai e pana la el)? Ca din cate inteleg, pe ala l-as suspecta primul.
Daca-i vorba de nisip, ar trebui sa fie o gramada in filtru sau la robinet, in casa.

#10743
Scurthea211

Scurthea211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 819
  • Înscris: 11.05.2018
Furtunul e mufat intr-un robinet, si daca scot furtunul debitul se mentine scazut.

Pe circuitul de afara nu am filtru: pompa da direct prin cateva t-uri si coturi ingropate direct la robinet.

Pe circuitul din casa nu am nisip in filtru.

Cand ma gandesc ca nu mai e apa nu ma gandesc ca s-a umplu putul cu nisip pana la pompa, ma gandesc doar ca s-a obturat partial zona de captare si a scazut debitul cu care se alimenteaza putul din acvifer. Totusi m-as fi asteptat sa nu se strice chiar asa brusc. La inceputul exploatarii putului acum 4 ani tin minte ca scoteam apa cu debit maxim cateva ore incontinuu fara sa se termine, ieri debitul a scazut dupa 20 de minute, si astazi dupa 20 de secunde. Cumva banuiesc ca am omorat prematur si a doua chinezarie.

Ar putea fi spart vreun teu subteran si sa piarda pe acolo apa? Diferenta de debit e substantiala totusi. Estimez ca sunt  1-2l pe secunda in minus, daca ar fi ceva spart sub pamant nu stiu daca ar putea fi asa mare gaura incat sa se duca atata apa pe acolo .

Edited by Scurthea211, 14 March 2022 - 15:52.


#10744
Scurthea211

Scurthea211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 819
  • Înscris: 11.05.2018
LE: nu cred totusi ca e o spartura undeva in circuit pentru ca fluxostatul nu mai declanseaza dupa ce am inchis robinetul. Daca era o gaura pe undeva care sa justifice pierderea aia de debit cred ca pompa ar fi pornint din cand in cand ca sa refaca presiunea. Problema e doar debitul care scade in timpul functionarii. Si dicutand cu tine incep sa ma autoconving din ce in ce mai mult ca pompa are buba.

#10745
noxious30

noxious30

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,847
  • Înscris: 18.01.2010

View PostScurthea211, on 14 martie 2022 - 14:41, said:

In momentul ala desi presiunea indicata de fluxostat era in jur de 5 atm, apa abia mai curgea la capatul furtunului.

Pompa e OK. Ca altfel nu ti-ar face 5bari.
Problema cu debitul redus poate proveni dintr-o obturație. Poate chiar nisip, depus undeva pe traseu prin coturi, între fluxostat și furtun.
Încearcă sa legi furtunul direct în teul de la ieșire fluxostat, de probă. Parerea mea este că vei avea debit!


#10746
Scurthea211

Scurthea211

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 819
  • Înscris: 11.05.2018
Buna idee !  Asta o sa incerc.

Eu o tot dau pe pompa pentru ca are comportarea aia ciudata dupa ce se opreste din impins. Cand fluxostatul ii taie alimentarea presiunea scade brusc, ca si cum exista o refulare undeva.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate