Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 

Romania Interbelica

- - - - -
  • Please log in to reply
437 replies to this topic

#19
Anjin`

Anjin`

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,160
  • Înscris: 10.05.2005

From Apr 15 2009, 15:09:

evident ca exista inca o tona de dobitoci care vorbesc fara ei despre cit de minunata era romania interbelica. romania interbelica era ca si cea de-acuma, numai ca atunci se cacau in curte 95% din populatie in loc de 50% cum e in prezent
:roflmaofast:  :roflmaofast:  :roflmaofast:  :roflmaofast:
Era prea tare.

#20
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

View Postallyn1985, on Apr 16 2009, 12:05, said:

Romania  era departe de Vestul civilizat. Cum e si acum , de altfel,decalajul s-a pastrat.

Undeva la intrarea în Austria dinspre Sud-Est este un motel care are poze din perioada interbelică. Și eu am poze din vremea aia, cu bunicii mei, și carul și șura și hainele erau la fel. Cred că după Unirea din 1918 decalajul dintre Ardeal  și restul fostei Austro-Ungarii s-a adâncit. România în ansamblu și-a păstrat locul de codașă alături de Portugalia, Grecia și cu voia dumneavoastră, Albania. Comunismul pe ansamblu a adâncit aceste decalaje. Grecia și Portugalia ne-au luat-o înainte, au progresat mai rapid. După ce va intra în U.E. veți constata în câțiva ani că ne întrece și Albania.

Până în 1918 Trasilvania și Banatul nu erau chiar ultimele provincii din Austro-Ungaria. Până în 1500 Moldova stătea alături de orice țară europeană. Același lucru era valabil pentru Valahia până în 1400. Mă scuzați pentru aceste vești triste.

Edited by Pierde_verile, 16 April 2009 - 11:46.


#21
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,035
  • Înscris: 02.03.2003

View Postallyn1985, on Apr 16 2009, 11:05, said:

Romania nu se reduce la Bucuresti.
Mai bine iti intrebi bunicii, strabunicii care au copilarit la tara ca sa-ti spuna cum se traia atunci.
Informatii direct de la sursa, nu din carti.
Romania  era departe de Vestul civilizat. Cum e si acum , de altfel,decalajul s-a pastrat.



:) Partea nasoala este ca nu prea am avut bunici care sa fi trait la tara.
Dar iti pot spune cum s-a trait in majoritatea oraselor importante din Romania.

Partea cu viata de la tara in acea perioada este piesa de rezistenta a propagandei comuniste.
Cert este ca taranii care aveau proprietati au ramas fara ele. Mai mult nu trebuie spus.

#22
skandal

skandal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,241
  • Înscris: 09.11.2003

View Postallyn1985, on Apr 16 2009, 12:05, said:

Mai bine iti intrebi bunicii, strabunicii care au copilarit la tara ca sa-ti spuna cum se traia atunci.
Informatii direct de la sursa, nu din carti.

Eu pot sa-ti spun de ai mei. Jumatate din familie vine din zona Giurgiu-Calugareni, jumatate din zona Brailei. Despre Braila, nu prea am pe cine intreba, nu vreau sa intru in detalii, chestiuni personale.

Ramura din zona Giurgiu, respectiv din partea tatalui, au fost mici proprietari (a.k.a. "chiaburi"), meseriasi rurali si carausi (caraus = mic intreprinzator care detinea care cu boi folosite pentru transportul de marfuri in/din/spre portul Giurgiu).
Bunicii mei, parintii tatalui meu, au fost alfabetizati, ca oricine din zona, in anii '20, la varsta scolara. Nu de catre comunisti sau de catre extraterestri.

Dupa o suma de generatii (primul de care stim e un mos de-al nostru participant la Razboiul de Independenta) se stransese o bruma de avere (animale, pamanturi, cativa galbeni etc.), care a fost confiscata de comunisti, ca ai mei erau "chiaburi".

Exploatarea crunta de catre boieri se manifesta in faptul ca pe aia ii mai durea'n paispe de sarbatorile pe care taranii voiau sa le tina (de exemplu, Dragaica), dar departe de cacatul mancat in manualele comuniste de istorie.

Nici vorba de saracie lucie, murit de foame, bordeie si alte basme.

Un aspect care pe mine m-a amuzat prin contrastul cu ce fusesem invatat la scoala a fost relatarea privind conditiile mai mult decat civilizate in care s-a desfasurat ocupatia/incartiruirea trupelor germane in zona versus salbaticia de animale nespalate a rusilor "eliberatori".

Cat despre situatia generala din tara, nu cred ca era Raiul pe pamant, dar comparativ cu restul Europei, trebuie sa fi fost cu MULT mai bine decat acum. Din punctul meu de vedere, observatiile de bun simt sunt suficiente pentru a argumenta aceasta, dar nu asta voiam sa scriu mainly si nu o sa ma obosesc.

Edited by skandal, 16 April 2009 - 12:57.


#23
blitz09

blitz09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 05.11.2007
Nu era nici pe departe o societate perfecta. E clar ca era mai bine decat a fost dupa razboi, dar existau probleme serioase. Eu cred ca in viitor, perioada actuala va fi considerata mai buna dacat perioada interbelica. Noi acum vedem problemele imediate, coruptia, incompetenta, jocuri politice idioate. Dar toate astea existau si atunci! In plus, exista violenta politica. In afara de '90, cu minerii si restul, nu-mi aduc aminte sa fi existat vreun act violent motivat politic. Eventual cerneala aruncata in fata lui Constantinescu. Se compara cu asasinarea lui Duca, a prefectului de la Iasi? Si nu era vorba doar de legionari. Nu cred sa fi fost vreo campanie electorala fara morti. Adauga instabilitatea politica, 3 regi in douazeci de ani! Uitati-va cati prim-ministri a avut Romania in perioada respectiva!

In referatul respectiv se tot lauda protectionismul liberalilor. Nu era chiar asa de minunat. Dezvoltarea industriei autohtone se facea pe spinarea consumatorilor, in primul rand a taranilor. E ca si cum azi ar fi taxe mari la importul de masini, ca sa mergem cu totii cu Logan. Ati fi fericiti?

Probabil ca daca nu ar fi fost comunismul, problemele de atunci s-ar fi putut atenua, si acum ne-ar fi fost mai bine.

#24
Teophileos

Teophileos

    I am who I am, so don't even try to think about bothering me

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,180
  • Înscris: 02.01.2007
Bre , oltenasule moldovean - alias "Peter Pan" , vezi ca , intre timp, au aparut si alte carti de istorie, in afara celor scrise de admiratorii lui C.Z. Codreanu si Horia Sima  , cred ca esti cu cel putin 10 ani mai tanar decat mine "pustiule pitic , imberb , scatofag si natang" , legionari nu au murit pentru Ardealul de Nord , Basarabia , Bucovina de Nord si Cadrilater , erau niste demagogi  indopati cu idealuri dacologice perimate !

Dupa 30 decembrie 1947 multi dintre fosti legionari au devenit activisti bolsevici sau sekuristi tortionari , halal onestitate la niste cozi de topor pseudo-romane!


"Pustiule de Galaxie Picard ", matale nu ai cunostinte elementare despre motivele pentru care au aparut ca o emanatie fetida , aceasta scursura a societati omanesti interbelice , recte legionarii gaozari , ei s-au aliat cu tot felul de partide , au participat la bataile , crimele si scandalurile electorale , au fost implicati in actiuni teroriste / asasinate , conducatorii statului (de la aceea vreme ) mai intai  M.S.R. Carol al - II -lea (altfel si el o mare pramatie ) , maresalul I. Antonescu sa descotorosit de ei ca de niste masele stricate !

Oare ce fapte de bravura jalnica au infaptuit ei in efortul de propasire a Romaniei Mari

si in lupta impotriva revizionismului ungar , bulgar si bolsevik (ciuma rosie ) ?

Cati s-au jertfit pentru pastrarea Romaniei Mari ?

Trebuie sa inveti si in ce mod au contribuit la indobitocirea multor studenti , elevi de liceu si tarani !

Antonescu a facut bine ca sa descotorosit de ei ca de niste "oameni netrebnici" ce erau , ei legionarii lu' Mikiduta Scaraotchi  , o creatie abominabila  a P.N.T. !

Edited by Teophileos, 16 April 2009 - 14:36.


#25
CapitanuPICARD

CapitanuPICARD

    I love SRI & DNA

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,426
  • Înscris: 10.01.2005
teofilu' lu' nenea capitano,
matale ai sisi.
daca te referi la Iorga, afla ca nenea asta a fost initial purator de camasa de o anumita culoare. ;) ba cjiar si-a adus aportul la redactarea unui anumit program. ;) dupa care s-a dat lovit in aripa si i-a considerat pe fostii camarazi ca fiind cah. iar astia i-au explicat, pe limba lor, ca nu e asa.
faptul ca idealurile initiale ale miscarii legionare au fost deturnate de conducatori mai putin potriviti care s-au lasat inselati, pacaliti, sau poate au bagat si ei mana pan' la cot, nu schimba cu nimic momentul initial.

esti un simplu comunist notoriu, aterizat p-acilea cu niste scopuri, ca tot comunistu'. :)
iar creatie abominabila sunt comunistii tai de kkt, internationalilstii pilulii!

tre' sa fii taca-paca pentru a afirma ca legionarii nu au murit pentru Ardeal sau pentru Bucovina. de ce? pentru ca habar nu ai tu ce orientare avea fiecare dintre cei care au murit pe acele fronturi.
da' vorbesti si tu ca sa te dai mare.

de obicei, ratatii care-si reneaga radacinile aruncand cu noroi in strabunii proprii, capata, mai devreme sau mai tarziu, ceea ce merita.

LE:
terratec, esti tare nene cu viata la tara! pe bune daca nu esti!
in cazul in care pana acum nu ai avut buna inspiratie sau norocul sa vezi ori sa citesti Morometii, iti recomand sa procedezi la aceasta activitate. :) o sa vezi ce bine o duceau taranii.
desigur, propaganda comunista de kkt, n-a uitat sa "explice" cum a indobitocit victor balosu intreaga populatie a satului. ;)

Edited by CapitanuPICARD, 16 April 2009 - 15:16.


#26
zippo68

zippo68

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,745
  • Înscris: 10.11.2008

View Postallyn1985, on Apr 16 2009, 12:05, said:

Romania nu se reduce la Bucuresti.
Mai bine iti intrebi bunicii, strabunicii care au copilarit la tara ca sa-ti spuna cum se traia atunci.
Informatii direct de la sursa, nu din carti.
Romania  era departe de Vestul civilizat. Cum e si acum , de altfel,decalajul s-a pastrat.


Exat ca atunci acum avem acelasi tip de clasa politica .,doar ca nu avem regele cu suita lui.
Dezinteres pe tara ,hotie si imbogatirea familialilor care se trateaza in caz de boala pe dincolo, nepotismul e in floare.
minciuna ,spaga,si multe altele.Aceste ,,calitati,, ai clasei politice ROMANESTI nu sa inventat acum.
Partidele politice umblau din sat in sat,  oras in oras mintind si incercand sa atraga de partea lor votantii.
Erau ca si acum o multime de partide unele cu traditie si importante dar si altele de toata jena cum ar fi Partidul Soarele, Partidul Luna.Si pe toate in general le importa sa ajunga la ciolan.Cind vre-un alegator iesea de la sectia de votare si se intalnea cu cate un grup de votanti era intrebat cu cine a votat.Daca nu a votat cu cine au votat aceeia .,il bateau mar.
In sectile de votare in sate in scoli unde intra taranul sa voteze in tavan se facea o gaura.Iar cel din pod ii presara putina faina pe spate daca nu vota cu cine ar fi vrut el.
Era insemnat si cand iesea afara il luau baietii la paruiala.Si de nivelul de viata ce sa mai povesti ,era floarea Europei.
Ca si acum tara merge pe copca si marii alesi nu mai pot de ea.Ce plan de pensie,sosele,fabrici ,spitale scoli,industrie,saracie lucie pt majoritatea.Erau unii care traiau super ,dar majoritatea in mizerie.Taxe nici nu mai spun.
Aveau taxe si pe saracie.,cum astia o sa ne puna taxe pe aer.


View PostCapitanuPICARD, on Apr 16 2009, 16:13, said:

teofilu' lu' ratatii care-si reneaga radacinile aruncand cu noroi in strabunii proprii, capata, mai devreme sau mai tarziu, ceea ce merita.

LE:
terratec, esti tare nene cu viata la tara! pe bune daca nu esti!
in cazul in care pana acum nu ai avut buna inspiratie sau norocul sa vezi ori sa citesti Morometii, iti recomand sa procedezi la aceasta activitate. :) o sa vezi ce bine o duceau taranii.
desigur, propaganda comunista de kkt, n-a uitat sa "explice" cum a indobitocit victor balosu intreaga populatie a satului. ;)


Mai era o carte de care nu-mi amintesc titlul ,. stiu doar ca era de Geo Bogaz.
Sa vezi acolo viata Romanului in general.Ifloritoare ca nici nu aveau dupa ce caca.

#27
Anjin`

Anjin`

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,160
  • Înscris: 10.05.2005

Quote

daca te referi la Iorga, afla ca nenea asta a fost initial purator de camasa de o anumita culoare.
Eu nu cred ca se gandea la Iorga. De fapt legat de el se prea poate sa fi fost o actiune necugetata a unui grup mic.
Poate se referea la alte chestii, cum ar fi asasinarea lui Duca si Calinesu, nonsalanta cu care ucideu ei diverse persoane si asa. De exepmplu tipul ala care i-a dat de gol pe Codreanu si Mota cand planuiau sa puste mai multi politicieni, nu-mi aduc aminte anul dar era foarte tanara miscarea.
Sau aia cu Stelescu. :w00t:
LOL
Am ajuns eu care am o oarecare simpatie pentru Codreanu sa explic cat de criminali si de teroristi au fost. Well e adevarat, si nici un numar de posturi nu va schimba asta.

#28
zippo68

zippo68

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,745
  • Înscris: 10.11.2008
Scuze Geo Bozga

#29
Teophileos

Teophileos

    I am who I am, so don't even try to think about bothering me

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,180
  • Înscris: 02.01.2007
Komunist si fascist esti chiar tu crapitane picat in cloaca fariseilor patriotarzi vanzatori de neam si tara !

Eu sunt un roman adevarat nu un anarhist ca tine !

Comunism = Fascism = Nazism = Legionarism = autodistrugere cauzata de megalomani retarzi impulsionati de idei soviniste perimate si retrograde

Edited by Teophileos, 16 April 2009 - 15:36.


#30
zippo68

zippo68

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,745
  • Înscris: 10.11.2008

View PostAnjin`, on Apr 16 2009, 16:27, said:

Eu nu cred ca se gandea la Iorga. De fapt legat de el se prea poate sa fi fost o actiune necugetata a unui grup mic.
Poate se referea la alte chestii, cum ar fi asasinarea lui Duca si Calinesu, nonsalanta cu care ucideu ei diverse persoane si asa. De exepmplu tipul ala care i-a dat de gol pe Codreanu si Mota cand planuiau sa puste mai multi politicieni, nu-mi aduc aminte anul dar era foarte tanara miscarea.
Sau aia cu Stelescu. :w00t:
LOL
Am ajuns eu care am o oarecare simpatie pentru Codreanu sa explic cat de criminali si de teroristi au fost. Well e adevarat, si nici un numar de posturi nu va schimba asta.


Daca si politicienii de atunci erau ca cei de acum meritau glontul.
Oare cati dintre astia de acum asa zisi oamenii politici Romanesti ar merita glontul.Ar merita sau nu dupa cat de cinstiti au fost unii si sant altii.Si in ce stare au adus munca si sacrificiul unui popor in epoca de aur.

#31
CapitanuPICARD

CapitanuPICARD

    I love SRI & DNA

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,426
  • Înscris: 10.01.2005

View PostTeophileos, on Apr 16 2009, 16:33, said:

Komunist si fascist esti chiar tu crapitane picat in cloaca fariseilor patriotarzi vanzatori de neam si tara !

Eu sunt un roman adevarat nu un anarhist ca tine !

Comunism = Fascism = Nazism = Legionarism = autodistrugere cauzata de megalomani retarzi impulsionati de idei soviniste perimate si retrograde


nene, daca tu esti capabil sa pui semnul egal intre comunism si legionari inseamna ca esti fara scapare. :)
domnul cu tine fiule! :)

#32
nmg

nmg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,454
  • Înscris: 07.09.2005

View PostCapitanuPICARD, on Apr 16 2009, 16:38, said:

nene, daca tu esti capabil sa pui semnul egal intre comunism si legionari inseamna ca esti fara scapare. :)
domnul cu tine fiule! :)

Lasa-l ... nu merita :) Nu e in stare sa recunosca propriul citat din semnatura cand ii bate cineva apropoul :)

#33
Teophileos

Teophileos

    I am who I am, so don't even try to think about bothering me

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,180
  • Înscris: 02.01.2007
Un fascist anarhist - "crapitan Picat" si un fundamentalist arab - "nmq" ,  doi "rromani" de soi !

Romania e in starea in care se afla din cauza unor cozi de topor alogene precum sunteti voi !

Edited by Teophileos, 16 April 2009 - 17:11.


#34
twitterfire

twitterfire

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 612
  • Înscris: 21.10.2008
România interbelică este idealizată aiurea. Eram într-un anumit stadiu de dezvoltare economică  și socială, poate dpdv economic stăteam mai prost decât englezii, dar mai bine decât italienii sau grecii. N-a fost să fie. Muluțumim din inimă rușilor, americanilor și englezilor.

Dpdv social, dacă evoluam, tot aici ajungeam: între maneliști și fițoși care merg în bamboo...

#35
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,035
  • Înscris: 02.03.2003

View PostCapitanuPICARD, on Apr 16 2009, 15:13, said:

LE:
terratec, esti tare nene cu viata la tara! pe bune daca nu esti!
in cazul in care pana acum nu ai avut buna inspiratie sau norocul sa vezi ori sa citesti Morometii, iti recomand sa procedezi la aceasta activitate. :) o sa vezi ce bine o duceau taranii.
desigur, propaganda comunista de kkt, n-a uitat sa "explice" cum a indobitocit victor balosu intreaga populatie a satului. ;)


Am avut timpul sa citesc si acea carte si continuarea neterminata.
Nu am ramas socat de ceea ce am citit acolo.
Singura chestie pe care a subliniat-o si Preda este ca regimurile noi s-au folosit de oameni prosti si frustrati pentru a conduce.

Necazurile lor(Moromete&Co.) au inceput odata cu schimbarile politice.
Nu scrie nicaieri in carte ca mureau aia de foame sau ca nu aveau unde sa doarma. Traiau exact ca niste oameni normali de la tara.

#36
PeterPan 42

PeterPan 42

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,453
  • Înscris: 15.06.2007

View PostTeophileos, on Apr 16 2009, 15:19, said:

vezi ca , intre timp, au aparut si alte carti de istorie, in afara celor scrise de admiratorii lui C.Z. Codreanu si Horia Sima  , cred ca esti cu cel putin 10 ani mai tanar decat mine "pustiule pitic , imberb , scatofag si natang" , legionari nu au murit pentru Ardealul de Nord , Basarabia , Bucovina de Nord si Cadrilater , erau niste demagogi  indopati cu idealuri dacologice perimate !
Dupa 30 decembrie 1947 multi dintre fosti legionari au devenit activisti bolsevici sau sekuristi tortionari , halal onestitate la niste cozi de topor pseudo-romane!
Ia mai cauta prin carti, citeste-l pe D. Bacu, pe Ierunca, vezi care a fost legatura intre Turcanu si Legiune; vorbim abia dup-aia.  Al'minteri, de-ai fi trecut si tu pe la Pitesti sau Gherla, azi te-ai fi declarat bosiman, papuas sau orice altceva, ba si pe ma-ta ai fi inclus-o intr-un arbore genealogic pigmeu.
Baiete, sincer acum: in spatele tastaturii se poate gasi un mos senil sau un pusti gaozar, insa analiza textului, argumentatia lipsita de logica si firavele-ti cunostinte in domeniul istoric, induc senzatia ca cel de-al doilea tip e autorul aberatiilor.

View PostTeophileos, on Apr 16 2009, 16:33, said:

Eu sunt un roman adevarat nu un anarhist ca tine !
Comunism = Fascism = Nazism = Legionarism = autodistrugere cauzata de megalomani retarzi impulsionati de idei soviniste perimate si retrograde
Ti s-a explicat indeajuns ca e o absurditate ce scrii aici, insa pentru a intelege iti trebuie si niscaiva minte, chestie care-ti lipseste vadit.
... si cum iti spuneam: indiferent de ce  scrie la tine-n buletin, tu nu poti fi mai mult decat un locuitor al Romaniei, in niciun caz roman.

View PostTeophileos, on Apr 16 2009, 18:10, said:

Romania e in starea in care se afla din cauza unor cozi de topor alogene precum sunteti voi !
Vezi mai sus.

Edited by PeterPan 42, 16 April 2009 - 21:19.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate