Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 

casa p+m sau ... p+2!

- - - - -
  • Please log in to reply
103 replies to this topic

#1
erv-1965

erv-1965

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 22.03.2009
Buna ziua!
   In urma cu un an am achizitionat un teren de 1050 mp  fs 14ml intr-o localitate langa Arad ,cu toate utilitatile la poarta ,in ideea de a construi o casa P+M. Pentru demararea proiectului  ne-am hotarat sa vindem un apartament cu o camera, situat in centru ,iar pentu finalizare apartamentul cu trei camere la bloc in care locuim in prezent. La inceputul lui 2009 am luat legatura cu un arhitect  pentru proiect si ...de aici incepe aventura!  A venit , a vazut terenul, a facut poze, iar pe urma ne-am intalnit  pentru a discuta nevoile  si dorintele noastre de spatiu si design si pretul proiectului.
    Noi voiam o casuta de 150-160 mp construiti , cu  living , dining si bucatarie  toate intr-un spatiu deschis , o baie de serviciu  + un mic birou la P ,  trei dormitoare ,  o baie cu cada si cabina dus, spalatorie+ uscatorie si doua balcoane  la M. Garajul am hotarat sa-l construim ulterior, in curte,  pentru a nu incarca pretul constructiei iar pentru designul exterior asteptam propuneri din partea arhitectului . Ne-a aratat cateva proiecte realizate de el  si in urma discutiilor  prelungite am ajuns la concluzia ca e omul potrivit pentu noi : meticulos, atent la detalii , rabdator si ... amator de jazz. Pentru proiectul de arhitectura ne-a cerut 35 lei mp construit urmand ca pentru structura  sa platim 3,5 euro unui colaborator de-al lui.   In timpul discutiilor preliminare a insistat pe faptul ca 150 mp e f. putin, ca trebuie cel putin 180 pentru  ceea ce vrem noi  dar nu m-a convins pentru ca eram cat de cat  documentat de pe internet si eram convins ca in 150 -160 mp construiti se pot realiza toate cele dorite de noi. La sfarsit am batut palma pentru 150 mp  urmand ca in situatia in care  proiectul  va depasii  aceasta suprafata sa facem un act aditional . Dupa trei zile am semnat un contract si am platit avans 50 % .(aprox 2700 lei)
    Demararea proiectului a inceput cu documentatia pentru C.U. A trebuit sa fac ridicarea topografica(700 lei in)  iar la cateva zile dupa ce aceasta a fost gata( avizul de la cadastru a durat 30 zile) arhitectul ne-a chemat la discutii pe marginea unor "crochiuri" facute in 3D pe calculator. Din ridicarea topo rezulta ca terenul e mai jos cu 70 cm fata de nivelul asfaltului strazii(" e-n groapa" a zis arhitectul) si de aici a venit cu propunerea de a ridica  casa  pe stalpi ( " vei avea senzatia ca pluteste pe iarba"  ; " de ce sa bagi o gramada de bani in fundatii" a zis el) , cu 5 trepte la intrare ,  diningul si bucataria cu doua trepte mai jos ca livingul si o terasa legata de dining cu o suprafata vitrata generoasa. Ne-a placut ideea si  daca e si mai ieftin...  am acceptat. A schitat parterul la 70 mpc (" Vedeti !!!... Nu vreau neaparat sa va iau mai multi bani! Am facut-o mai mica de 150 !" ) si ne-a propus sa renuntam la biroul de la parter si sa facem doua camere la M + o camera multifunctionala( birou , camera de oaspeti , etc)  pentru ca terenul e foarte ingust, a zis el , pentru o casa mai mare.  Avand in vedere perspectivele noastre , de a avea un al doilea copil dupa ce ne mutam la casa , nu prea am fost de acord cu doua dormitoare  si discutia s-a incheiat in coada de peste... urmand ca el sa mai lucreze pentru birou si trei dormitoare.
    Au trecut cateva zile si am primit  o noua invitatie la discutii: "Oul lui Columb" zise arhitectul! Foarte amabil si gentil , ca de obicei , spiritual si bine dispus  ne-a invitat in birou , ne-a rugat sa luam loc  in fata calculatorului   alaturi de el si a deschis fisierul cu schita in 3D , rezultat al discutiilor din urma cu cateva zile.  Aveam in fata o vila in toata regula ! ... si a inceput cu explicatiile legate de  pozitionarea terenului fata de punctele cardinale , diferenta de inaltime fata de sosea, nevoile noastre de spatiu si aspectul exterior al constructiei.  Stalpii pe care se sprijina casa  s-au lungit considerabil facand loc la  noul parter unui garaj deschis , unei bucatarii de vara cu camara si terasa in fata , baie de serviciu si spatiu  deschis de aprox 15 mp pentru o eventuala viitoare  crestere a nevoi de spatiu a familiei , totul pavat cu piatra  in stil "opus incertum"   pana la o distanta de 2-3 m fata de limita construita. Intrarea principala e schitata cu o scara in consola acoperita de  scara care face legatura cu etajul superior. La etajul unu  living , dining si  bucatarie intr-un spatiu deschis de aprox 42 mp in forma de L cu o mica terasa din dining de unde coboara o alta scara in curtea din spate, un vestibul de 6mp si o baie de serv de 2mp. In loc de mansarda avem un etaj doi cu doua dormitoare , o camera cu functiune multipla  si o baie de 6mp cu cada si cabina dus. Din camera  multifunctionala avem o scara interioara care urca la o mica mansarda (7mp)care e de fapt iesirea pe acoperisul partial circulabil. Camera multifunctionala de la etajul doi si micuta mansarda sunt unite print-un acoperis tip sarpanta ceea ce face ca-n tavanul "multifunctionalei" sa avem grinzile sarpantei  descoperite. Ferestrele sunt pe colturile camerelor iar  in coltul diningului avem o suprafata vitrata pe ambele laturi de 10mp. Totul arata foarte bine si ca design si dpdv al proportiilor ( la sol 8,35x8,35  iar inaltimea pana la acoperis 8,35 . )  si sunt si alte detalii interesante pe care nu le voi mai descrie aici. Proiectul ne-a placut foarte mult si am intrebat cum se vor reflecta toate aceste modificari in pretul final al constructiei ? Putem cu o marire minima a bugetului initial sa realizam aceasta casa?
Arhitectul zice ca da! Cum si de ce? .  Citez:
- "Planseu oricum trebuie turnat ! Nu-l mai torni la sol ci-l torni suspendat la 2,5m  pe stalpi , nu bagi zeci de tone de beton in fundatii care ar trebui sa fie destul de inalte pentru ca sa nu ai casa-n groapa  si la pretul unui garaj ai:
- o bucatarie de vara cu camara unde poti pune si centrala termica pe gaz ;  
- o baie de serviciu ca sa nu mai urci in casa   vara cand stai prin curte;
-  un spatiu liber pentru o camera in perspectiva maririi  familiei ;
-  o terasa acoperita langa bucataria de vara ca sa nu cari oale, blide si ulcele prin curte pana la locul de gratar ;
si tot acest parter se poate , cu eforturi minime , transforma in viitor chiar intr-un mic apartament  daca  nevoile sunt de asa natura!"


-  "Te costa mai putin sa faci acoperis  cu terasa decat acoperis cu sarpanta iar cu diferenta compensezi o parte din bani ce-i bagi in caramida pentru a  avea etaj si nu mansarda . Pe langa asta  nu arata prea bine mansarda la o casa cu suprafata asa mica .Foarte mica! Trebuie sa arate bine! facem arhitectura!... arta!  ... jazz!... hi hi hi!... sunteti artisti? nu?  Terasa o facem partial circulabila , cu plante, gazon... stai seara si te uiti la stele cu telescopu' ... . Mansarda e mica da' extraordinara cu geamul rotund si cu grinzile acelea pe tavan! Fetita are preocupari artistice? Picteaza cumva ? E excelent locul pentru un mic atelier de pictura ...cu terasa in fata , extraordinar , ce priveliste!"

"-  Renuntati la garduri zidite , face-ti garduri laterale din teava de metal cu plasa de sarma si dati drumul la iedera pe garduri! Va dau eu iedera!... salvati niste bani si construiti casa asta de vis ... ce casa? vila... si mie mi-ar place o asa casa! Merita facuta !"- zise el!

...Si ne-a convins . A doua zi am semnat actul aditional pentru diferenta de suprafata construita de la 150 la 218 mpc  si i-am platit diferenta de bani .
Peste cateva zile , chiar saptamana trecuta luni ,ne-a sunat sa mergem sa aprobam ultimele detalii si finisari si... gata .Asa ramane!  asteptam C.U., care-l primim maine, facem studiu geo si mergem la structurist! Sper sa n-avem surprize cu C.U.!
Mai avem o" mica" problema care incepe sa ne framante din ce in ce mai mult! . De doua luni n-am primit nici un telefon pentru apartamentul din centru !
Nu se vinde - nu sunt bani! Si in vara am vrea sa ne apucam de fundatie! Nu vrea nimeni un apartament in centrul Aradului! Ieftin!
Oare cat o sa ne coste la rosu?

#2
lifestyle2000

lifestyle2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,672
  • Înscris: 25.04.2007

Quote

Nu se vinde - nu sunt bani! Si in vara am vrea sa ne apucam de fundatie! Nu vrea nimeni un apartament in centrul Aradului! Ieftin!
Iti dau si eu unul semicentral in Timisoara  :D. Am stat cu el pe piata 6 luni si nimic, chiar si la un pret bun.
Daca venitul iti permite, ia in considerare si un credit.

Edited by lifestyle2000, 05 April 2009 - 19:40.


#3
bobodinvs

bobodinvs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 837
  • Înscris: 03.03.2009
Cam riscant sa incerci sa faci casa cu banii pe care ''speri ''sa ii ai.Cum zicea lifestyle,daca poti,orienteaza-te la un credit sau poate ai alte resurse.Zici ca deja ai stabilit proiectul,insa din cate ai spus despre el,suna destul de costisitor.Cantareste bine cat crezi ca poti duce si incearca sa nu te inhami la ceva mai greu decat te tine carca,risti sa nu-ti faci nici planul si sa te si cocosezi.In rest,iti urez multa bafta si succes!

#4
erv-1965

erv-1965

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 22.03.2009

View Postlifestyle2000, on Apr 5 2009, 19:39, said:

Iti dau si eu unul semicentral in Timisoara  :D. Am stat cu el pe piata 6 luni si nimic, chiar si la un pret bun.
Daca venitul iti permite, ia in considerare si un credit.

Din pacate am deja unul  luat pentru teren ... asa ca nu-mi ramane decat s-astept pana se vinde apartamentul!


View Postbobodinvs, on Apr 6 2009, 06:09, said:

Zici ca deja ai stabilit proiectul,insa din cate ai spus despre el,suna destul de costisitor.Cantareste bine cat crezi ca poti duce si incearca sa nu te inhami la ceva mai greu decat te tine carca,risti sa nu-ti faci nici planul si sa te si cocosezi.In rest,iti urez multa bafta si succes!

Iata cateva imagini( nu prea bune  din pacate) cu proiectul propus de arhitect!  Evaluarea pentru constructia la rosu , in prima faza, am facut-o calculand la suprafata construita de 218 mp un cost de 185euro/mp deci aprox 40.000 euro. Recunosc ca nu este un proiect foarte obisnuit si s-ar putea sa apara costuri suplimentare ... dar din pacate nu sunt de meserie si nu ma pricem la o estimare mai in amanunt a costurilor !

Edited by erv-1965, 06 April 2009 - 15:13.


#5
sanddy1964

sanddy1964

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,862
  • Înscris: 13.10.2006
SI nu se putea face o umplutura de pamant de 90cm ca groapa ramane oricum...ma rog, iti trebuiau vreo 30 de masini de pamant dar arata mai omeneste. E atata spatiu irosit sub casa aia...Nu trebuia luat terenul daca era in groapa cu 70cm...dar nu cred ca e o tragedie sa te urci nitel cu fundatia casei dar  Nu pe cataligele alea  din poza...eu nu as face proiectul asta. Casa e frumoasa dar nu e functionala. Pai de ce nu a facut garaj la demisol si se inalta toata casa, aveai un demisol hidroizolat si drenat de toata frumusetea. Adica si casa e mica si costurile sunt mari, o sa vezi ca te duce la vreo 60000 la rosu, si umpluturi de pamant tot vei face. In rest sa vorbeasca  cei de meserie.
Ce era asa greu sa bagi 20 de camioane cu pamant si sa te salti de la nivelul solului cu juma de metru pe tot terenul + pardoseala la nivel + 1.00 de la  terenul actual sau sa prevezi un sistem de drenaj al apei care vine de pe drum?

#6
erv-1965

erv-1965

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 22.03.2009
... pai arhiectul chiar asta-mi spune ca e "extrem de functionala! "... "daca nu te deranjeaza scarile! "

#7
akinik

akinik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 888
  • Înscris: 31.03.2007
Eu zic ca nu e rea ideea cu ridicarea casei pe piloni.
Daca se da o funcionalitatea a spatiului de sub parter atunci e foarte bine . In plus trebuie avut in vedere un dren perimetral , pentru ca apa si materialele aduse de apa , sa nu patrunda in acel spatiu.
Se poate incerca si varianta cu spatiu semideschis.

#8
drax

drax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 16.02.2003
proiectul este chiar dragut, dar pare prea urban, nu este asa functional pe cat pare sau zice arhitectul, este mai scump decat estimarea ta

argumentul cu groapa pare mai mult o scuza a arhitectului, exista solutii mai simple si mai putin costisitoare (o umplere partiala, o casa cu etaje decalate...)

pentru ca o casa de genul asta sa iasa bine, in romania, iti trebuie un proiect foarte bine facut si detaliat, si o echipa/firma experimentata (= preturi mai mari)

in final, am inteles ca terenul e ingust, dar e destul de mare si nu vad de ce e novoie de un P+2 cand s-ar putea face un P+M foarte decent si in mod clar mai ieftin

#9
claudiaradu

claudiaradu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 872
  • Înscris: 08.08.2008

View Postdrax, on Apr 7 2009, 12:20, said:

proiectul este chiar dragut, dar pare prea urban, nu este asa functional pe cat pare sau zice arhitectul, este mai scump decat estimarea ta

argumentul cu groapa pare mai mult o scuza a arhitectului, exista solutii mai simple si mai putin costisitoare (o umplere partiala, o casa cu etaje decalate...)

pentru ca o casa de genul asta sa iasa bine, in romania, iti trebuie un proiect foarte bine facut si detaliat, si o echipa/firma experimentata (= preturi mai mari)

in final, am inteles ca terenul e ingust, dar e destul de mare si nu vad de ce e novoie de un P+2 cand s-ar putea face un P+M foarte decent si in mod clar mai ieftin



aprob! :)

#10
erv-1965

erv-1965

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 22.03.2009
Am fost ieri sa ridic certificatul de urbanism. Trebuie aprobarea vecinilor " avand in vedere inaltimea deosebita pentru acea zona, p+2" -zise inginera cu probarile de la primarie- si ca atare trebuie sa bat pe la usile lor bazandu-ma pe faptul ca si ei la randul lor vor avea nevoie de mine ... la un moment dat. Sper sa n-am surprize !

View Postdrax, on Apr 7 2009, 12:20, said:

pentru ca o casa de genul asta sa iasa bine, in romania, iti trebuie un proiect foarte bine facut si detaliat, si o echipa/firma experimentata (= preturi mai mari)

in final, am inteles ca terenul e ingust, dar e destul de mare si nu vad de ce e novoie de un P+2 cand s-ar putea face un P+M foarte decent si in mod clar mai ieftin

Arhitectul e extrem de atent la detalii si  cred ca n-o sa am probleme legate de  proiectare  iar legat de constructor... aici am speranta ca avand in vedere criza din domeniu voi reusi sa negociez un pret bun pentru constructia la rosu!Am auzit de constructori seriosi care lucreaza la ora actuala cu 35 euro mp !
P+2 pentru ca dupa toate calculele la aria construita desfasurata de 218 mp este cea mai ieftina solutie! ... si ne place foarte mult ca design exterior!Am auzit de
I-mi pare ca n-am dreptul sa public  proiectul sau parti ale proiectului fiind protejat de dreptul de autor ca sa pot da explicatii pe imagini

#11
lifestyle2000

lifestyle2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,672
  • Înscris: 25.04.2007

Quote

Am fost ieri sa ridic certificatul de urbanism. Trebuie aprobarea vecinilor " avand in vedere inaltimea deosebita pentru acea zona, p+2" -zise inginera cu probarile de la primarie
Ce vrajeala. In cazul in care te incadrezi in regimul de inaltime prevazut in urbanism, regim ce trebuie sa coincida cu cel din PUZ, nu ai nevoie de acordul vecinilor.
Daca Puz-ul iti permite P+10, atunci 100% iti va permite si cert. de urbanism P+10
Intreab-o pe tanti de la primarie care e inaltimea maxima prevazuta in PUZ pt acea zona. Eventual poti sa o rogi sa iti arate si puz-ul.

Daca puz-ul te limiteaza sub P+2, e nasol. Iti pot cere PUD - care mai trebuie sa fie aprobat in consiliu, eventuale studii de insorire etc. si doar atunci poate interveni acordul vecinilor, dupa caz.

Edited by lifestyle2000, 09 April 2009 - 16:28.


#12
erv-1965

erv-1965

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 22.03.2009
Am fost sa cer acordul vecinului din stanga cel care in urma cu 15 ani a vandut terenul  pe care vrem sa ne facem casa! Cand a vandut terenul cel care l-a cumparat i-a promis ca-i face gard zidit pe limita de proprietate ...si n-a facut! De atunci terenul a mai fost vandut de  7 ori!!!  Omu' nu vrea sa semneze decat daca-i fac gardu' . I-am explicat ca oricum voi face gard  dupa ce-i gata casa... nu gardu' inainte!. Nu si nu! El vrea gardu' ... si pe urma semneza! " ca io-s Stan Patitu " zice !

#13
lifestyle2000

lifestyle2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,672
  • Înscris: 25.04.2007
Pana la urma tu depasesti regimul de inaltime al zonei sau nu? Daca nu-l depasesti nu ai nevoie de nici un acord.

#14
erv-1965

erv-1965

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 22.03.2009
Azi am primit certificatul de urbanism. Regimul  maxim de inaltime este P+1E+M... si-mi cere acordul vecinilor in forma autentica! Cred c-o sa trebuiasca pana la urma sa fac gardu' inainte c-altfel vecinu' din stanga  nu semneza nimic! Stie cineva cat ar costa 31 ml gard zidit... macar aproximativ!

#15
roandre

roandre

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,728
  • Înscris: 26.11.2007
Ca sa faci gardul iti trebuie autorizatie de construire pt imprejmuire. Ai tu sau vecinul asa ceva? Spune-i sa obtina autorizatia asta si apoi ii faci gardul  :D .
Manopera ar fi cam 50 ron/ml.

#16
erv-1965

erv-1965

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 22.03.2009
Vecinu' a semnat cu conditia ca inainte de inceperea constructiei la casa sa fac gardu'.M-am interesat si ma va costa in jur de 2000 euro ! Din care manopera in jur de 700 euro sau 90 ron/ml. N-am gasit mai ieftin!

Edited by erv-1965, 03 May 2009 - 21:37.


#17
erv-1965

erv-1965

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 22.03.2009
O perioada n-am mai scris nimic fiindca am fost extrem de ocupat cu serviciul  ... dar sper ca de-acuma sa reusesc periodic sa trec in jurnal  desfasurarea evenimentelor legate de proiect , toate problemele si  eventual  solutiile gasite.  
La inceputul lui mai (5 mai) am receptionat proiectul de arhitectura faza PAC ( am platit in total 8000 lei)si la recomandarea arhitectului am luat legatura cu ing. de rezistenta cu care ne-am inteles la 2800 lei si termen de predare - o luna de zile. Pentru rezistenta am avut nevoie de studiu geotehnic si ca urmare  structuristul ne-a recomandat o firma cu care colaboreaza . Au venit la teren , au sapat doua gropi  pe locul unde se va sapa fundatia , gropi de aprox. 50-60 cm ... si gata studiu! 500 lei in 10 minute. Grea meserie!   Dupa doua zile mi-au dat o documentatie din care reiese ca : "lucrarea se incadreaza in categoria 2-risc geotehnic moderat , se propune fundarea  incepand cu cota -1m fata  de cota terenului natural  si se recomanda adoptarea unei presiuni conventionale de baza pentru o latime a talpii de fundatie B=1m si o adincime de fundare fata de nivelul solului Df= 2 m de pconv barat = 230 Kpa." (Cate concluzii interesante se pot trage sapand o mica groapa!)
Ajutor!!! Ce draq inseamna  " Df=2m pconv barat= 230 kpa"? e de bine ...o' de rau?

#18
GERULA2006

GERULA2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,828
  • Înscris: 26.08.2006
50 - 60 CM???
La mine au sapat o groapa de 6 m adincime de unde au luat probe de la diferite adincimi.
Vezi sa nu te fi pacalit.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate