Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei
 E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM
 Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard
 3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...
 

Pompe caldura AER-Aer, AER-Apa

* * * * - 19 votes
  • Please log in to reply
13384 replies to this topic

#19
gall71

gall71

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,972
  • Înscris: 12.08.2007

Vizualizare mesajscurt_pe_2, pe 29th March 2011, 20:23, a scris:

Prea multe subiecte legate de pompele de caldura... Si mai sunt si pe arii diferite....
De acord cu prima parte,totusi aparatele de aer conditionat sunt incadrate in categoria pompelor de caldura,iar eficienta unor echipamente de tip aer-aer cum ar fi Mitsubishi electric Kirigamine Zubadan,care este privit ca un aer conditionat, ajunge la un COP de 5.33,la-15 grade temperatura exterioara

Attached Files


Edited by scheleton, 10 April 2011 - 21:51.


#20
scurt_pe_2

scurt_pe_2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,968
  • Înscris: 23.06.2008

Vizualizare mesajgall71, pe 30th March 2011, 11:31, a scris:

De acord cu prima parte,totusi aparatele de aer conditionat sunt incadrate in categoria pompelor de caldura,iar eficienta unor echipamente de tip aer-aer cum ar fi Mitsubishi electric Kirigamine Zubadan,care este privit ca un aer conditionat, ajunge la un COP de 5.33,la-15 grade temperatura exterioara
Nu contest stiinta si informatiile tale privind pompele de caldura aer-aer(aparate de aer conditionat). Insa eu cred ca iti lipsesc informatii adiacente, care la pompele de caldura aer-apa, sol-apa si apa-apa, sunt totusi diferite de cele de la o pompa de caldura aer-aer.
O pompa de caldura aer-aer poate prepara apa calda menajera?! Tare mi-e ca nu se poate... Sau pt productie apa calda menajera folosim un boiler electric?! Sau optam pt inca o alta pompa, de alt tip?
De asemenea, daca luam in calcul versiunea Zubadan aer-apa, spune-mi te rog si cu cat i se diminueaza COP-ul in cazul in care aceasta prepara si apa calda menajera, nu doar functioneaza pe termic(cu radiatoare sau IP)?
Daca este o pompa asa minunata, de ce nu este continuta in lista atasata?
Presupun ca ai auzit de BAFA, daca vorbesti de pompe de caldura... :)

In alta ordine de idei, insa pe acelasi fagas, am un amic ce a achizitionat o asa marca(model aer-apa), neascultandu-ma, probabil considerand la acea vreme ca-s vreun pitpalac daca i-am vorbit de Thermia, Wolf, IVT(si alte marci), iar el, baiat studios si chiar foarte capabil la capul lui, s-a informat si a citit cat a gasit pe net. Ajungand pana la urma, dupa vreun an, sa imi spuna ca a gasit o pompa de caldura grozava si parea impresionat(marca de care, eu la acea vreme nu auzisem, dar ulterior m-am informat). Si dupa nici doua saptamani de la livrare si montaj, a dat-o retur, cu un ditamai scandalul. Fiindca i se promisese una, iar realitatea era... alta. Nu detaliez. Acum are o pompa de caldura aer-apa(nu nume consacrat si nici de top), de care el este multumit. Mie doar imi pare mult subdimensionata(deocamdata deserveste doar parterul - din P+2 - si preparare ACM pt 2 persoane). O sa vedem sezonul urmator daca e cum cred sau nu...

Attached Files


Edited by scurt_pe_2, 30 March 2011 - 23:04.


#21
gall71

gall71

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,972
  • Înscris: 12.08.2007
Nu te-ai gandit poate ca Mitsubishi pregateste noul model compact,renuntand la vechiul producator ECODAN(http://www.boroe.com/),nu inteleg ce insinuezi pe aici dar poate ar fi bine sa citesti forumurile nordice,in mod special,cele din Finlanda,te astept cu impresii;si uite ca sa fii mutumit :lol: o sa afisez si listele de pret Mitsubishi,urmeaza sa le pun si pe forumul dedicat de la sectiunea CASA VERDE,sa vedem atunci cati potentiali clienti o sa mai plateasca mii de euro numai pe foraje

Componente necesare:Unitate exterioare,interfata,schimbator


PS O pompa de caldura AER-AER poate produce apa menajera(chiar si la 70 de grade)cu ajotorul unui modul ACM,uneori chiar gratis daca are recuperare de caldura

Attached Files


Edited by scheleton, 10 April 2011 - 21:52.


#22
gall71

gall71

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,972
  • Înscris: 12.08.2007
Mitsubishi electric a renuntat unilateral la programul BAFA(programul casa verde german)alocand 10 milioane de euro pe an subventii pentru sprijinirea eventualilor clienti cu pana la 200000 de euro per proiect,acest lucru s-a facut la cererea partenerilor si din dorinta de a include in program alte tehnologii noi pe care BAFA nu le subventiona,cum ar fi R22 REPLACE TEHNOLOGYMitsubishi Electric R2-system with heat recovery  sistemul unic cu doua tevi de la Mitsubishi
Cat priveste COP-ul Zubadan,atunci cand se prepara ACM,chiar nu te inteleg,noua interfata de comunicare PAC -31 permite comanda vanei in trei cai si a pompelor,poate fi setata atat prioritatea ACM cat si incalzire,iar varianta de incalzire ECO,permite in raport cu temperatura exterioara armonizarea temperaturilor interioare
Atasat ai si COP-ul ZUbadanului

Attached Files


Edited by scheleton, 10 April 2011 - 21:52.


#23
scurt_pe_2

scurt_pe_2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,968
  • Înscris: 23.06.2008
Eu, unul, ma bucur ca exista alternative, si ca utilizatorul final are de unde alege, fiindca tehnologia avanseaza. E si firesc. Acu` daca o sa se renunte la foraje sau nu, sau o sa aiba o trecere mai mare o pompa de caldura aer-aer/aer-apa Mitsubishi, in fata uneia aer-apa, sol-apa sau apa-apa de-a nordicilor, ramane de vazut.
Si apropos de forumuri si ce as putea citi pe ele, numai ce ma gandesc la forumul asta al nostru cu pompe de caldura, incalzire in pardoseala, constructii, aparate de aer conditionat, s.a.,  si ma ia groaza la cati "specialisti", "recomandaci" si "raspandaci" fiinteaza pe ele. Si am citit si forumuri din strainezia si crede-ma ca nu erau departe de astea ale noastre, autohtone, prin continutul de prostii si tampenii debitate pe mp.
Preturile de lista pot pune punct oricarui comentariu. Insa punctul pus(sau virgula) vor sosi dupa feedbackuri, dupa ce mai multi beneficiari vor avea si in Romanica asa ceva. Eu de-abia astept sa am posibilitatea sa studiez un atare agregat aflat in functiune, si sa il intorc pe toate fetele. Vreo doua-trei sezoane reci. Referitor la pret, am mai intalnit eu pompe de caldura la un pret mic-mic-mic, la un producator abia intrat pe piata de cativa ani. Dar care de fapt aveau agregatele "chele", fiecare accesoriu costand niste bani in plus(mai pune un boiler, doua vane cu trei cai, doua pompe de circulatie, cativa senzori, termostate, o automatizare basic sau alta mai desteapta, un agent frigorific R404A, etc), ajungand pana la urma sa coste aproape la fel cu o PDC a unui producator consacrat. Plus ca la pret se mai adauga si transportul din strainezia pana in Ro, la locatia beneficiarului, care putea costa cu inca 600 km in plus decat daca ar fi fost in alta localitate. :)
Oricum, posteaza preturi si fa lobby acestei pompe pe care o recomanzi. Poate este un produs extraordinar ce va scoate de pe piata producatorii consacrati, si totodata majoritatea semenilor mei din Romanica poate vor fi incantati si de pret, desi, la cat ii cunosc, te intreb in numele lor: Domnu`, da` moka nu ai? :)

Edited by scheleton, 10 April 2011 - 21:52.


#24
element94_2008

element94_2008

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 122
  • Înscris: 19.07.2008
Buna tuturor.
Sunt in faza de inceperea lucrarilor la o casa a carui planuri am atasat aici.
Caut o pompa de caldura Aer - Apa care poate servi aceasta casa pentru incalzire si ACM.

Se poate folosi o asemenea pompa : Attached File  proiectcasa.pdf   460.58K   395 downloads
Attached File  pompa_apa_calda.jpg   8.24K   135 downloads
si la incalzire ?
Am inteles ca o pompa de asemenea dimensiuni se poate conecta la incalzire in pardoseala fara mari probleme ?

Apreciez recomandari.As dori sa nu trec de 6000 / 7000 euro cu totul.

Attached Files


Edited by scheleton, 10 April 2011 - 23:16.


#25
scurt_pe_2

scurt_pe_2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,968
  • Înscris: 23.06.2008

Vizualizare mesajelement94_2008, pe 31st March 2011, 19:16, a scris:

Apreciez recomandari.As dori sa nu trec de 6000 / 7000 euro cu totul.
Cu totul sub 7000 si sa fie si de calitate, ma cam indoiesc...
Poate sa gasesti o pompa de caldura "cheala" la banii astia. Adica fara boiler, fara pompe de circulatie, far armaturi, etc.
Vezi ca mai sunt doua subiecte legate de pompele de caldura(tot pe aria "casa mea"), scrie si acolo mesajul de aici, poate vei primi vreo oferta interesanta.
Dar eu zic mai inainte sa te informezi privitor la PDC, apoi sa ceri oferte. Vanzatori gasesti. Consilieri buni, nu.

#26
LG_voice

LG_voice

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 348
  • Înscris: 01.04.2008
Buna ziua,

V-am atasat brosura de pompe de caldura aer-apa LG; de asemenea, pentru o cotatie completa pe baza imobilului dvs v-as indruma catre unul din partenerii nostri specializati si cu experienta in acest tip de solutie; puteti alege intre DAS Instalatii din Cluj si Cominvest HVAC din Bucuresti.
Firma din Cluj lucreaza ca brand-uri cu LG si cu Mitsubishi Electric; cea din Bucuresti doar cu LG.

Asta nu implica nici un fel de costuri din partea dvs; trebuie doar sa luati legatura cu ei si sa le dati toate detaliile, iar ei va vor face o propunere completa.

Toate bune si succes in alegere, oricare ar fi ea.

Vizualizare mesajelement94_2008, pe 31st March 2011, 18:16, a scris:

Caut o pompa de caldura Aer - Apa care poate servi aceasta casa pentru incalzire si ACM...

Attached Files


Edited by scheleton, 10 April 2011 - 23:10.


#27
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006
hai sa vedem si cum arata, principial:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/wrmX6EiTz0o?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/DLFiO3rIIz0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Supun dezbaterii urmatoarea tema: sunt adecvate pompele de caldura cu sursa AER climei din Romania ?
Da / Nu, de ce.., de unde stii.., ce crezi.., parerea mea..

Vizualizare mesajelement94_2008, pe 31st March 2011, 19:16, a scris:

Se poate folosi o asemenea pompa ..si la incalzire ?
Nu.
Dupa cum ii spune si denumirea, e o pompa doar pentru preparare apa calda menajera.

Edited by scheleton, 10 April 2011 - 23:19.


#28
gall71

gall71

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,972
  • Înscris: 12.08.2007

Vizualizare mesajscheleton, pe 11th April 2011, 00:18, a scris:

Da / Nu, de ce.., de unde stii.., ce crezi.., parerea mea..

Nu.
Dupa cum ii spune si denumirea, e o pompa doar pentru preparare apa calda menajera.
Eu unul am in lucru doua proiecte cu Mitsubishi electric Zubadan(14 kw si 2 buc  22 kw),toate terminalele sunt de tip ventiloconvectori(clientii au dorit si racire) bineteles si preparare ACM si pot sa va spun ca cea mai mare problema am intalnit-o la calculul necesarului de putere,am refuzat sa cred ca o pompa de caldura de 14-16 kw poate acoperi o suprafata de 300m2 la o casa foarte bine izolata-vezi atasament
Parerea mea este ca merita,am gasit foarte multe date pe forumurile finlandeze,unde foarte multi folosesc Mitsubishi Zubadan, clientii au avut de  ales intre Mitsubishi electric Zubadan,Toshiba Estia,Hitachi Yutaki si Fujitsu,cele comercializate de A---N,Hitachi si Fujitsu au un suport tehnic inexistent,Toshiba Estia are un COP excelent la  A7W35 dar coboara vertiginos la temperaturi negative,asa ca singurul a ramas Mitsubishi Zubadan la care modelul de 14 kw costa 5314 euro fara tva,incluzand schimbatorul si interfata care cuprinde si telecomanda,si al caror suport tehnic este exceptional,sa va dau un exemplu :punerea in functiune la cererea dealerului se face de catre importator-lucru dealtfel absolut normal in alte tari-dar destul de rar in Romania

Pentru o dimensionare corecta,va atasez traducerea in romana a DIN EN 12831,folosit in Germania,astept eventuallele pareri vis-a-vis de acest calcul eu folosind pana acum alte formule la climatizare la care foloseam metrii cubi,de aici provenea retinerea initiala

Attached Files



#29
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

Vizualizare mesajgall71, pe 11th April 2011, 01:04, a scris:

..am refuzat sa cred ca o pompa de caldura de 14-16 kw poate acoperi o suprafata de 300m2 la o casa foarte bine izolata-vezi atasament
esentialul din documentul atasat e acest extras:
Attached File  calcul_necesar_termic_pompa_caldura.jpg   48.42K   445 downloads
pe la Pompe de caldura (Sol) s-a mai discutat chestiunea asta, fara concluzii decisive..

Toata treaba e cum echivalam izolarea termica nemteasca cu cea practicata prin Ro..
Parerea mea e ca sunt putine case in Ro cu care poti socoti cu 50 W/m2 necesarul termic..
Ne-ar trebui o consultatie din partea uni constructor, care sa cunoasca si casele romanesti, dar si standardele germane.
Am putea sa calculam si noi (cu ceva transpiratie  :ewwpu: ), insa cred ca cineva care se ocupa zi de zi cu asta ii da mai repede de cap..
(l-as delega pe raduk pe Aria de Constructii, cu caciula in mana, la o consultatie de specialitate.. Ca e mai de-acolo, e altfel privit si primit).  :peacefingers:

Vizualizare mesajgall71, pe 11th April 2011, 01:04, a scris:

punerea in functiune la cererea dealerului se face de catre importator-lucru dealtfel absolut normal in alte tari-dar destul de rar in Romania..
nu este rar la producatorii profesionisti: si Viessmann, si Bosch sunt prezenti la PIF. Si cred ca si altii.

Este o raritate la importatorii de aer conditionat, care dealtfel nici garantia n-o asigura, ci o paseaza pe umerii SRL-urilor de montaj, fara prea multa scoliarizare, fara personal de specialitate, fara documentatie profesionista.
Cei care sunt supusi regimului Iscir lucreaza mult mai riguros.
..dar asta e alta poveste, sa nu divagam.

Vizualizare mesajscheleton, pe 11th April 2011, 00:18, a scris:

.. sunt adecvate pompele de caldura cu sursa AER climei din Romania ?
gall, m-ai ignorat cu gratie..  :)
Presupun ca o sa zici ca n-ai experienta de exploatare (o s-o ai la anul, inteleg eu..), poate iti dai totusi cu parerea.

Edited by scheleton, 11 April 2011 - 09:14.


#30
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,304
  • Înscris: 30.01.2008

Vizualizare mesajscheleton, pe 11th April 2011, 00:18, a scris:

hai sa vedem si cum arata, principial:

Hehehe ,danfoss adica thermia :naughty:

Vizualizare mesajelement94_2008, pe 31st March 2011, 19:16, a scris:

Buna tuturor.
Sunt in faza de inceperea lucrarilor la o casa a carui planuri am atasat aici.
Caut o pompa de caldura Aer - Apa care poate servi aceasta casa pentru incalzire si ACM.
o Varianta: cu montaj total exterior, cu montaj total interior,cu montaj unitate exterioara si unitate interioara:

Attached Files



#31
LG_voice

LG_voice

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 348
  • Înscris: 01.04.2008

Vizualizare mesajscheleton, pe 11th April 2011, 10:14, a scris:

Toata treaba e cum echivalam izolarea termica nemteasca cu cea practicata prin Ro....
Buna,

Iata si de la LG:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/nHqhJPbsCLE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

- LG asigura PIF la cererea partenerilor oriunde in Romania (gama VRF si pompe de caldura aer-apa)
- Garantia este asigurata de reprezentanta (militam si noi pe toata caile pentru "iscir-izarea" domeniului climatizare
- despre izolarea termica romaneasca versus cea germana, se poate discuta zile intregi (unele cazuri particulare sunt chiar suprinzatoare); la fel si despre regimul termic din Romania si aplicabilitatea pompelor de caldura aer-apa

Revin.

Toate bune.

Edited by scheleton, 11 April 2011 - 12:10.


#32
gall71

gall71

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,972
  • Înscris: 12.08.2007

Vizualizare mesajscheleton, pe 11th April 2011, 10:14, a scris:

gall, m-ai ignorat cu gratie..  :)
Presupun ca o sa zici ca n-ai experienta de exploatare (o s-o ai la anul, inteleg eu..), poate iti dai totusi cu parerea.
Niciodata :lol: ,te-ai grabit putin,citez:Parerea mea este ca merita...
Nu stiu daca regulamentul imi permite sa postez un link catre un forum finlandez sa vezi de ce sunt atat de convins,am eu putine emotii dar cand imi pun ceva in cap reusesc,iar daca o sa ma impotmolesc la capitalul termice,cu toate ca am apelat la firma partenera de instalatii,apelez cu incredere la prietenii de pe Softpedia forum,Thanks again
PS Sper ca apreciezi faptul ca nu ma bag pe sectorul instalatiilor :lol: ,raman pe sectorul frigotehnic si abia astept sa le pun in functiune Pana atunci un video cu Mitsubishi  Zubadan[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/vuIBe25935Y?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Vizualizare mesajLG_voice, pe 11th April 2011, 12:54, a scris:

Buna,



- despre izolarea termica romaneasca versus cea germana, se poate discuta zile intregi (unele cazuri particulare sunt chiar suprinzatoare); la fel si despre regimul termic din Romania si aplicabilitatea pompelor de caldura aer-apa

Revin.

Toate bune.
Ma bucur ca ai revenit,LG ce instructiuni are pentru dimensionarea corecta a  ATW-ul?Ma bate gandul sa  cumpar o camera cu termoviziune,si nu glumesc deloc

Edited by gall71, 12 April 2011 - 00:00.


#33
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008

Vizualizare mesajgall71, pe 12th April 2011, 00:59, a scris:

Pana atunci un video cu Mitsubishi  Zubadan[video
  
  -Pana acum nici nu ma gandeam la o PDC, asta din cauza pretului, dar incepe sa devina interesant cu Zubadan si cu cei 8000 de lei de la guvern. -Ce vreau sa intreb, poti instala agregatul care in mod normal sta afara sa-l instalez in interior?
  -O sa spui poate ca merge si la temperaturi negative, cu acelasi COP nu cred. Din ce am studiat despre chestia asta cand temperatura exterioara agregatului este mult sub zero consumul creste considerabil, de aceea ma gandeam daca poate sa stea unitatea exterioara in interiorul unei cameri care are un gol 0,3 metri patrati in loc de fereastra iar temperatura nu a coborat sub zero nici cand au fost -26 de grade.

Edited by sandy76, 12 April 2011 - 08:15.


#34
LG_voice

LG_voice

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 348
  • Înscris: 01.04.2008

Vizualizare mesajgall71, pe 12th April 2011, 00:59, a scris:

Ma bucur ca ai revenit,LG ce instructiuni are pentru dimensionarea corecta a ATW-ul?Ma bate gandul sa cumpar o camera cu termoviziune,si nu glumesc deloc
Good to be back.

O sa incerc sa iti trimit pe PM soft-ul de dimensionare pentru Therma V.

Good idea cu termovisiunea; avem doi parteneri care au facut investitia asta si rezultatele (tehnice si comerciale) i-au multumit.

Toate bune.

Edited by scheleton, 12 April 2011 - 09:43.


#35
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

Vizualizare mesajsandy76, pe 12th April 2011, 09:15, a scris:

.. poti instala agregatul care in mod normal sta afara sa-l instalez in interior?
exista variante indoor: uite de ex. la Dimplex
[ http://www.dimplex.de/uploads/pics/milieu-li-2007_01.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]Attached File  vitocal_A_I.jpg   198.01K   161 downloads

#36
gall71

gall71

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,972
  • Înscris: 12.08.2007

Vizualizare mesajsandy76, pe 12th April 2011, 09:15, a scris:

-Pana acum nici nu ma gandeam la o PDC, asta din cauza pretului, dar incepe sa devina interesant cu Zubadan si cu cei 8000 de lei de la guvern. -Ce vreau sa intreb, poti instala agregatul care in mod normal sta afara sa-l instalez in interior?
  -O sa spui poate ca merge si la temperaturi negative, cu acelasi COP nu cred. Din ce am studiat despre chestia asta cand temperatura exterioara agregatului este mult sub zero consumul creste considerabil, de aceea ma gandeam daca poate sa stea unitatea exterioara in interiorul unei cameri care are un gol 0,3 metri patrati in loc de fereastra iar temperatura nu a coborat sub zero nici cand au fost -26 de grade.
Nu,nu se poate monta in interior,oricum Mitsubishi HRP ZUBADAN functioneaza 100% din capacitate si la -15 grade

Vizualizare mesajLG_voice, pe 12th April 2011, 10:36, a scris:

Good to be back.

O sa incerc sa iti trimit pe PM soft-ul de dimensionare pentru Therma V.

Good idea cu termovisiunea; avem doi parteneri care au facut investitia asta si rezultatele (tehnice si comerciale) i-au multumit.

Toate bune.
Multumesc frumos,m-ai facut curios sa vad cum rezolva Lg problema dimensionarii ATW

Attached Files



Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate