Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!
 Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...
 orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus
 Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...
 

Pompe caldura AER-Aer, AER-Apa

* * * * - 19 votes
  • Please log in to reply
13442 replies to this topic

#1171
laurentiu_florin

laurentiu_florin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 729
  • Înscris: 02.05.2007
salut,

revenind putin la PDC, COP obtinut in ultimele zile 3.96-4,01 pentru incalzire cu 32 -33 grade Celsius temperatura apa; temperatura interioara 23,5-24 grade Celsius.
trecut ventilatia cu recuperare de caldura in mod de iarna cu functionare in reprize/12 ore zi ventilare si temperatura aerului introdus cu preincalzire daca este mai mica de 18 grade Celsius.
continuat cu termoizolarea conductelor/distribuitorului din camera tehnica.

laurentiu

Edited by laurentiu_florin, 10 October 2017 - 13:26.


#1172
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,722
  • Înscris: 25.01.2007
Tu cum calculezi cop? Stie interfata pac 61? Eu am interfata pac 32 si nu cred ca stie sa calculeze cop.

#1173
laurentiu_florin

laurentiu_florin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 729
  • Înscris: 02.05.2007
Tu cum calculezi cop...

salut,
la inceput, am masurat aproape o luna de zile consumul de energie electrica al pompei ca sa fiu sigur de indicatiile interfetei pe partea primara. dupa ce am constatat ca indicatiile interfetei sunt OK pentru energia consumata, am calculat COP pe baza consumului de energie primara/alimentare si raportul PDC de cit a produs.
am spus mai demult ca am Hidrobox - cu interfata inclusa FTC4.
nativ, interfata contorizeaza cita energie electrica a consumat de la ultima pornire si cita energie termica a produs pina la oprire;interfata specificata tine minte consumul si energia produsa pentru un an de zile; interfata Melcloud, presupune prezenta modulului wireless si inregistrarea PDC pe site ul Mitshubishi.
odata inregistrat, ai acces la un meniu stufos despre PDC si consumuri, grafice si alte optimizari; aici poti face toate calculele pe care le doresti, plus ca programul tine minte cind ai folosit PDC pe incalzire sau racire.

laurentiu

#1174
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,722
  • Înscris: 25.01.2007
Impresionant...

#1175
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
O alta varianta ar fi sa instalezi un contor de energie electrica (~ 150 RON) si un contor de energie termica (~ 700 RON).

#1176
dudu76

dudu76

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 990
  • Înscris: 24.02.2010
o intrebare pentru specialisti, pentru o pompa de caldura sol apa in ce consta ~~Direct evaporation .~~, sau mai bine zis care e diferenta dintre colectorul plan  traditional care e umplut cu antigel si evaporarea directa care presupune tot construirea unui colector plan de dimensiuni mai mici(din cate am inteles eu ) dar cu ce se umple??????, si care ar fi mai rentabil ?

#1177
dredis2016

dredis2016

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 12.07.2016
Buna seara tuturor, am citit tot topicul si sunt " in ceata ".
Am casa 150mp, actualmente incalzire cu lemne, puffer. Din puffer pleaca tot catre casa si ACM. Veeau o pompa aer apa sa montez cu un schimbator de caldura si sa imi incalzeasca 200l din virful pufferului la 50 grade. As incalzi ziua cind e mai cald cu PDC si seara as incali pufferul cu un foc pe lemne cind e mai frig si nu duce pompa. Ma gindeam la 10kw pompa. Nu inteleg functionarea pompei adica daca zice 2.2kw atita consuma ca sa faca 50 gr tur intr-o ora ? Merge la maxim tot timpul ? Sau in functie de temp exterioara ? Daca e mai cald afara consuma doar 1kw. Sau cum e situatia mea, merge la maxim pina incalzeste cei 200l la 50 grade ? Daca nu e consum termic se opreste, cind scade temp puffer porneste iar la maxim ? Multumesc.
La. Ce componente din contruirea pompei sa fiu atenta sa fie bune?
Am gasit la 170 mil, si la 120 mil, si la 220. Mie imi trebuie doar unitatea care face cei 50 grade .
Multumesc
Cum sa imi calculez consumul ce curent ?
Cele pe trifazic sunt mai bune ?

#1178
dredis2016

dredis2016

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 12.07.2016

View Postsiven01, on 27 iunie 2010 - 12:03, said:

Particularități privind calculul de dimensionare al puterii necesare pentru pompele termice

Diagrama prezentata mai jos expliciteaza modul de dimensionare corect in cazul utilizarii de pompe termice pentru incalzire.
S-a figurat variatia aproape lineara a pierderii de caldura a imobilului (cu albastru).Aceasta este cu atat mai accentuata cu cat temperatura exterioara este mai scazuta.Pentru a mentine in imobil temperatura prestabilita, este necesar ca pierderea de caldura a imobilului sa fie acoperita de aportul de caldura al sursei, in cazul nostru pompa termica.
Se observa insa ca diagrama de functionare a pompei termice (figurata cu rosu), arata ca puterea pompei termice scade odata cu scaderea temperaturii mediului exterior.
Pentru o anumita temperatura a mediului exterior, diagrama puterii pompei luata ca exemplu, intersecteaza diagrama pierderii de caldura a imobilului, in punctul denumit “punct de bivalenta”.

INTERPRETARE:
1. In punctul de bivalenta, puterea pompei termice, acopera integral necesarul de caldura al imobilului, care in cazul  luat ca exemplu in diagrama este de 10 Kw si corespunde unei termperaturi a mediului exterior de -4º C.
2. Pentru temperaturi ale mediului exterior mai mari decat -4º C, (zona diagramei situata in dreapta punctului de bivalenta), acordarea puterii pompei termice la necesarul de caldura al imobilului, se realizeaza de catre sistemul de automatizare prin oprirea secventiala a functionarii pompei termice, sau la pompele moderne, prin reducerea puterii pompei termice.

3. Pentru temperaturi ale mediului exterior mai mici decat -4º C, (zona diagramei situata in stanga punctului de bivalenta), necesarul de caldura al imobilului, dupa cum rezulta din diagrama, nu mai poate fi asigurat de pompa termica, a carei putere scade progresiv, cu scaderea temperaturii mediului exterior.Daca privim diagrama, observam de exemplu, ca pentru o temperatura a mediului exterior de - 11º C, necesarul de caldura al imobilului este de 13,2 Kw, in timp ce pompa termica poate livra numai 8 Kw.Rezulta ca diferenta de 5,2 Kw, trebuie livrata de sursa alternativa, care in general este o sursa electrica.Cum are loc acest reglaj? Termostatul de interior, este reglat pentru temperatura dorita (uzual 25º C) .Atunci cand temperatura interioara tinde sa scada sub aceasta valoare acesta va comanda pornirea sursei de caldura (electrica) alternativa.In fapt, sursa de energie alternativa are o functionare limitata deoarece, sub temperatura punctului de bivalenta, pompa termica nu mai reuseste sa incalzeasca agentul (apa glicolata) din sistemul de incalzire la temperatura normala de 50 - 55 º C.Aceasta va avea temperaturi din ce in ce mai scazute (40-35º C).Sursa alternativa nu va face altceva decat sa ridice temperature agentului de incalzire de la 35-40º C, cat este aceasta sub punctul de bivalenta, la 50-55º C, care este temperatura normala de functionare a sistemului.

Alegerea punctului de bivalenta stabileste nivelul de economicitate al pompei termice.

Aceasta alegere se face in functie de zona geografica a imobilului, de amplasarea acestuia in curentii de aer, de particularitatile zonei, intr-un cuvant, in functie de diagrama de pierdere de caldura a imobilului.
- Pozitia punctului de bivalenta se deplaseaza spre stanga, cu cat puterea pompei este mai mare, adica pompa acopera necesarul de caldura pentru temperaturi progresiv mai scazute ale mediului exterior.Pare atractiv, deoarece se apeleaza mult mai putin la sursa de caldura alternativa.Se poate adopta, in extremis,  chiar o pompa termica cu o putere care sa acopere necesarul de caldura al imobilului pana la - 30º C, ceea ce ar conferi, pentru teritoriul Romaniei, garantia ca nu mai este necesara sursa alternativa.Totul pare perfect, deoarece, fara sursa alternativa consumul de e.e cu pompa termica este mai mic.Totul arata bine la temperaturile extrem negative, insa la temperaturi sub puncul de bivalenta, se afla “reversul medaliei”,  adica sub aceste temperaturi, puterea pompei este extrem de mare fata de necesar, iar oprirea secventiala sau reducerea puterii nu reusesc sa diminueze considerabil consumul mare de e.e implicat de puterea pompei.
Cu ale cuvinte, este total neeconomic, sa se adopte o putere a pompei termice care sa acopere necesarul de caldura in zilele extrem de friguroase (sub -5 º C), care pot fi maximum 5-6 pe an, pentru ca daca se face acest lucru, si se adopta o pompa cu putere mare, numai pe acest considerent, aceasta pompa va produce pierderi pe toata durata restului de zile ale anului, adica infinit mai mult.



Concluzii:
- Alegerea punctului de bivalenta depinde de harta termica a zonei de amplasare a imobilului (de ponderea temperaturilor scazute- vezi harta de mai jos) – se stabileste prin calcul.
- Alegerea punctului de bivalenta va constitui “compromisul optim” intre consumul sursei alternative si supradimensionarea puterii pompei termice. – se stabileste prin calcul.
Sunt din Tg. MURES, cum sa imi calculez punctul de bivalenta, la o casa de 150 mp geam triplan, izolatie de 10 pereti, 20 pe pod ?
O pompa de 10kw aer apa ar anunge ? Am 100mp IP si calorifere in restul de 50 mp.

Edited by dredis2016, 22 October 2017 - 06:01.


#1179
alios24

alios24

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,781
  • Înscris: 08.10.2006
nu cere sfaturi aici, cauta un model anume de pompa care iti inspira calitate si fiabilitate, si suna importatorul sau distribuitorul si cere astfel  de informatii

Edited by Daco_Get, 24 October 2017 - 15:50.


#1180
dredis2016

dredis2016

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 12.07.2016

View Postalios24, on 22 octombrie 2017 - 07:05, said:

nu cere sfaturi aici, cauta un model anume de pompa care iti inspira calitate si fiabilitate, si suna importatorul sau distribuitorul si cere astfel  de informatii

aici vei gasi numai vanzatori de pompe ieftine care iti vor zice ca toate sunt bune... ca nu e nicio diferenta intre un zubadan de 12.000 lei si un vailant sau nibe de 20.000 lei.... realitatea fiind alta evident Posted Image
Aveti pompa montata ? De care ? Firma ? Putere ? Casa de cit ?
Multumesc

#1181
dredis2016

dredis2016

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 12.07.2016

View Postalios24, on 22 octombrie 2017 - 07:57, said:

trimiteti un mesaj privat, apoi iar sar graurii pe aici Posted Image
ok, am trimis

Am gasit pompe de 7kw fara racire la un pret bun. Pot pune 2 ? in cascada sau in paralel ? Doua de 7 fac mai putin decit una de 12kw, costa mai putin

#1182
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postdudu76, on 20 octombrie 2017 - 10:46, said:

o intrebare pentru specialisti, pentru o pompa de caldura sol apa in ce consta ~~Direct evaporation .~~, sau mai bine zis care e diferenta dintre colectorul plan  traditional care e umplut cu antigel si evaporarea directa care presupune tot construirea unui colector plan de dimensiuni mai mici(din cate am inteles eu ) dar cu ce se umple??????, si care ar fi mai rentabil ?
La Evaporarea Directa, prin colector circula agentul frigorific ("freonul") din circuitul frigorific al pompei de caldura.
Teoretic evaporarea directa asigura o eficienta mai buna.
Practic, colectorul acesta in sol este o piesa destul de sensibila si este mai mare riscul sa se strice la montaj sau ulterior in exploatare, cu consecinte neplacute (se pierde tot "freonul").
La PDC cu antigel exista un schimbator de caldura in placi antigel -> "freon" in interiorul pompei.

View Postdredis2016, on 21 octombrie 2017 - 21:40, said:

Veeau o pompa aer apa sa montez cu un schimbator de caldura si sa imi incalzeasca 200l din virful pufferului la 50 grade.
Astea nu-s conditii potrivite pentru o pompa de caldura aer-apa. Temperatura ceruta este prea mare si nu va fi deloc eficienta.
Incearca sa re-gandesti schema sa poti alimenta incalzirea in pardoseala direct de la pompa de caldura...


View Postalios24, on 22 octombrie 2017 - 07:05, said:

aici vei gasi numai vanzatori de pompe ieftine care iti vor zice ca toate sunt bune... ca nu e nicio diferenta intre un zubadan de 12.000 lei si un vailant sau nibe de 20.000 lei.... realitatea fiind alta evident Posted Image
Realitatea este ca, in afara de tine, n-a facut nimeni nici o comparatie de acest fel,
Mesajele tale sunt argumente de tip "om de paie", care prezinta doar situatii fictive, intentionat denaturate, si care nu au nici o legatura cu realitatea.

Edited by Daco_Get, 24 October 2017 - 15:50.


#1183
dredis2016

dredis2016

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 12.07.2016
Pot sa regindesc schema și să alimenteze direct IP și caloriferele, dar tot 50 grade am nevoie și atunci trebuie făcuți instant, daca nu colectez in puffer. Așa e mai eficient ?

#1184
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Nu e eficient din cauza temperaturii ridicate (50 C).
PDC aer-apa sunt mai eficiente cu 35 - 40 C. Cu cat mai mica temperatura, cu atat mai bine.

Esti sigur ca ai nevoie de 50 C?

#1185
dredis2016

dredis2016

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 12.07.2016

View Postkolfleading, on 24 octombrie 2017 - 13:51, said:

Nu e eficient din cauza temperaturii ridicate (50 C).
PDC aer-apa sunt mai eficiente cu 35 - 40 C. Cu cat mai mica temperatura, cu atat mai bine.

Esti sigur ca ai nevoie de 50 C?
Acum sunt pe lemne si usor fac 50 grade. Am setat consumatori pe 40 grade, e bine si asa, merg pompele mai mult dar dace fata. Sa vad la temp ext mai mici. Pompa vreau sa folosesc pina pe la -5 exterior, apoi trec pe lemne, initial cu un foc pe zi seara, apoi mai vad cum consuma pompa. Vreau sa reduc consum lemne cit mai mult. Sa ramin 4 luni numai cu lemne din 8 cit fac foc. Pusa pe puff acumuleaza ziua cind e mai cald ca sa aiba si noaptea. Daca ramine fara intra rez electrica si merge 1:1.

#1186
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
In conditiile astea, ar merge.
Trebuie insa sa ai grija la conectarea la puffer, pompe si supape de sens, ca sa nu apara circulatie nedorita (de ex. apa incalzita de PDC sa ajunga sa circule si prin cazan).

#1187
dudu76

dudu76

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 990
  • Înscris: 24.02.2010
merci pentru raspuns kolfleading, astept pana la anul ,sa vad cum ma descurc cu caloriferele la 40 de grade cand vine frigul ,anul acesta le-am marit pe toate si eu sunt in situatia lui dredis ma gandesc sa reduc consumul de lemne in viitor, gaz nu am asa ca doar un PDC pot instala

#1188
dredis2016

dredis2016

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 12.07.2016

View Postdudu76, on 26 octombrie 2017 - 14:15, said:

merci pentru raspuns kolfleading, astept pana la anul ,sa vad cum ma descurc cu caloriferele la 40 de grade cand vine frigul ,anul acesta le-am marit pe toate si eu sunt in situatia lui dredis ma gandesc sa reduc consumul de lemne in viitor, gaz nu am asa ca doar un PDC pot instala
La mine merge bine, poate mai bine ca inainte. Am pus 45 grade si pompele pe 1 ca turatie. Merg pompele mai mult dar incalzirea e mai uniforma. 23 grade e 23 nu mai urca la 23,5 24. Si pentru vanele de amestec este mai bine, merg mai mult in aceeasi pozitie. Dupa o trecere la calorifere merge pe recirculare in mare parte. Termostatele de camera le-am modificat sa tina cam aceeasi temperatura si sa inceapa sa incalzeasca mai repede decit venim acasa cu 1h. Pufferul tine mai mult si casa mai placuta. Fac un foc seara pe puffer gol si casa calda, tine peste noapte temp si umple puffer, dimineata am centrala goala si o si inchid. Dimineata am 70 grade in puffer. PDC ar trebui sa continue sa tina casa cit de cit calda dupa ce se termina pufferul. La temp de acum sigur face fata 10  grade ziua si 5 grade noaptea. Cum am 2 puffere pe cel mai mare vreau sa pun un panou solar, care sa preincalzeasca apa pentru cel mic unde e PDC. Fiecare grad conteaza. Toamna aceasta a fost foarte luminoasa. Vara ajuta la ACM, primavara toamna la incalzire. Ideea este, cred, sa ai izolatie si sa nu te zgircesti sa scazi prea mult temp cind nu esti acasa. Daca scazi nu poate sa incalzeasca rapid. Vreau sa vad daca trec iarna cu temp acestea. Am gasit o PDC  Terra second 15kw la un pret bun si cred ca o montez. Apoi panoul la primavara sau tot acum daca imi ramin bani. Daca tot golesc pufferele si lucrez pe ele

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate