Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Sa ne facem o ferma si sa ne mutam la tara !

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
745 replies to this topic

#613
eureur

eureur

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 600
  • Înscris: 15.07.2009
De Romsilva nu stiu, dar cred ca mai degraba sunt producatori si ei, au floare de tei si alte boroieni de leac in subordine.
In rest, i-am luat pe toti la rand, cum intram intr-un magazin, ma duceam direct la ceaiuri si cautam pe pachete relatii de contact, telefoane, mailuri, web.
Senzatia mea a fost ca toti au materia prima asigurata peste nevoi, fie din productie proprie fie din import.

#614
Schimbul3

Schimbul3

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 22.01.2009

 kappa_man84, on 25th November 2009, 17:59, said:

a, da , ala e al dracu :D

deschide cu IE si dai save as, cu firefox nu stiu cum :D


eur, man, macar nu te-ai apucat, ai gandit-o la inceput si n-ai luat teapa.
Totusi, asa sa fie cu plantele astea? Romsilva parca mai cumpara asa ceva... :huh:
Producatori de ceaiuri, tincturi, cosmetice. Nici astia?

A mers cu IE, sa-ti dea Dumnezeu sanatate!

Incercati sa luati legatura si cu Fitoterapia SA din Bucu. In urma cu multi ani am negociat cu ei sa le dau niste galbenele si ei ofereau si samanta si consultatia tehnica.
Nu mai stiu acum in ce situatie sunt.

FITOTERAPIA SA
Location: 50, Timisoara Blvd, Bucharest, Sector 6, Phone: +40-21-777.6562, Fax: +40-21-430.0155. Acquisition, cropping and processing of medicinal and aromatic herbs, production of tea-leaves and extracts of medicinal and aromatic herbs

Edited by Schimbul3, 25 November 2009 - 18:22.


#615
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 eureur, on 25th November 2009, 18:08, said:

....In rest, i-am luat pe toti la rand, cum intram intr-un magazin, ma duceam direct la ceaiuri si cautam pe pachete relatii de contact, telefoane, mailuri, web.
...

La Hofigal ai incercat ? Celmar si Fares ?

#616
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
http://www.penexport...d=10005&lang=ro

Asta am gasit si eu la intamplare.

Cu desfacerea este greu si va fi greu intotdeauna, insa in mod normal se rezolva, daca productia este eficienta automat va atrage dupa ea si desfacerea care va fi la un pret competitiv. Bineinteles ca daca esti si plin de relatii este si mai bine, daca stii pe cine sa suni si ces a-i spui iti vei vinde si marfa, si de multe ori poate si peste pretul pietei.  :rolleyes:

http://www.anuntrapi...nte medicinale/

http://www.ziaruldei...dicinale~ni3vnm

http://megaajutor.bi...inde-levantica/

Edited by tavktm, 26 November 2009 - 00:09.


#617
catalina_c

catalina_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 19.07.2009
nu cred ca avicola tartasesti nu mai vinde pui de o zi. eu ultima transa de pui i-am luat in septembrie. e adevarat ca doamna de acolo mi-a zis ca iarna nu comercializeaza pui de o zi ca nu are cine sa-i cumpere, dar daca suni si spui ca e comanda ferma, iti vand. deci suna-i si cred ca se va rezolva.

#618
kappa_man84

kappa_man84

    Fiord

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,226
  • Înscris: 15.02.2007
Cum spuneam offtopic pe topicul despre capre, upload-ez un document foarte interesant despre cresterea porcilor in sistem free-range. De fapt sunt mai multe sisteme aici, totul se reduce la bunastarea animalelor din punctul de vedere al celor care l-au scris, insa din punctul meu de vedere e un semn ca se poate si asa. Sigur! :)

Foarte interesanti porcii Mangalica, ii doare in 14 iarna, parca ar fi oi nu porci. :lol:

Attached Files


Edited by kappa_man84, 27 November 2009 - 21:00.


#619
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Da, Kappa are dreptate, pe topicul cu capre eram off topic, de aceea postez si eu aici parerile mele despre tipurile de ferme.

Este clar ca ambele tipuri, si fermele industrializate cat si cele familiale au si avantaje si dezavantaje. Si eu as opta, cel putin la inceput, pentru tipul de ferma mixta familiala.
Cel mai mare dezavantaj al unei ferme mari industrializata este faptul ca necesita o investitie foarte mare, este foarte greu sa construiesti o hala de 2000 de porci cu doua maternitati, cu anexe si silozuri pentru furaje, si cu tehnologie de ultima ora. Stiu ca pretul de productie pe kilogramul de carne este mai mic, insa si investitia initiala este imensa (daca nu ma insel in jur de 200.000 de euro).

Si atunci nu ne ramane sa incercam decat tot asa in stilul nostru de roman, cu 10 porci, cu 5 taurasi, vreo 300 de pasari, 5 iepuri si un caine, si incet incet sa evoluam atat financiar cat si in experienta. Tot acest concept si fenomen daca pot spune asa  ce include expresii de genul : free-range, mancare ecologica, junk food, chimicale in mancare, E-uri, oua de tara, lapte proaspat, rosii de carton fara gust, legume injectate, pui umflati cu pompa, branza cu aracet, si poate multe altele, ne-ar ajuta  in eventualitatea unei ferme mici mixte.

Este foarte probabil ca multe din produsele care rezulta dintr-o astfel de -micro ferma mixta familiala- sa fie mult mai bune si mai sanatoase, insa se stie clar ca multe nu sunt asa. Totul depinde de moralitatea, organizare si pricepera acelor ferme, atat mici si mixte cat si mari si industriale.
Daca se poate trece peste bariera "banul dicteaza tot" atunci produsele devin din ce in ce mai bune. Si asta este un alt aspect al unei ferme mici si mixte. Intr-o ferma mica familiala se poate imbina mult mai cu succes munca cu placerea.

Problemele cele mai mari la noi, indiferent de tipul de ferme, sunt urmatoarele: infrastructura de toate tipurile la toate nivelurile, nu suntem organizati, nu exista asociatii care sa reglementeze sau macar sa inteleaga cat de cat ce se intampla in domeniu, nu exista acces la informatie, nu exista interes atat pentru informatie cat si pentru distribuirea si extinderea ei (aici primarii de comune sunt cei mai vinovati), nu exista o moralitate corecta a romanului in general, mai ales a muncitorului (daca nu fura nu este bine, daca poate fenta munca este perfect), legile si reglementarile sunt de multe ori gresite, interpretabile, stufoase si greu de descifrat, si chiar haotice uneori. Si sigur ca mai sunt si alte probleme, insa trebuie sa incercam, este imperios necesar ca noi sa facem ceva, si sa incercam sa schimbam putin treaba in tara asta, daca vrem ca ai nostri nepoti sa nu pateasca ca noi. Cu fiecare cartof produs si consumat in tara asta, Romania este mai bogata, si cum masini, plasme, iahturi, elicoptere, cipuri si altele nu stim si nu putem face, haideti macar cartofi sa facem si noi.  :P

#620
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 tavktm, on 28th November 2009, 09:43, said:

... este foarte greu sa construiesti o hala de 2000 de porci cu doua maternitati, cu anexe si silozuri pentru furaje, si cu tehnologie de ultima ora.
...
Fermele industriale de porci sunt organizate separat: ori reproductie (vieri si scroafe, maternitate si cresa) - produc purcei pentru ingrasatorii, ori ingrasatorii - preiau purceii de ingrasat de la fermele de reproductie, ii ingrasa si ii abatorizeaza.
Aceasta separare este facuta si din motive sanitare - se intrerup niste lanturi de raspandire pe orizontala a virozelor (mai ales) si a bacteriozelor - de la animalele adulte (purtatoare) la tineret.

Quote

Si atunci nu ne ramane sa incercam decat tot asa in stilul nostru de roman, cu 10 porci, cu 5 taurasi, vreo 300 de pasari, 5 iepuri si un caine, si incet incet sa evoluam atat financiar cat si in experienta.

Sa stii ca am vazut asa ceva si in Belgia. Si daca tot sunt "on topic" acum, sa va povestesc.
Prin 2005 am petrecut mai mult timp in Belgia, la un instructaj ("training", deh ...). Am fost cazat intr-un club de golf, la tara, undeva in partea de nord-est a Belgiei, aproape de granita cu Germania.

Dezavantajul de a nu fi cazat intr-o zona urbana am incercat sa-l transform in avantaj, facand lungi plimbari pe jos dupa-amiezele, prin imprejurimi.

Ce am vazut ? Respectivul club de golf fusese facut dintr-o fosta ferma de vaci. In casa fermei se mai amenajasera camere si in pod, facut mansardabil, astfel ca in total - parter si mansarda - erau cam vreo 20 de camere micute, destul de inghesuite, fiecare cu baita proprie - iar unele chiar fara televizor ...
Din grajdul (fost) de vaci, care era facut din piatra si lipit de casa, pe toata lungimea acesteia, facusera restaurant, bar si bucatarie, foarte spatios si cu aspect rustic / intim.

In rest, pasunile din jurul casei fusesera transformate in terenuri de golf - cu stegulete, cu oameni angajati (vreo 2-3) sa tunda zilnic iarba etc.

Vecinii acestui club de golf erau toti fermieri cu vaci de lapte. Dimineata, asteptand pe cineva sa ma ia cu masina, imi beam cafeaua pe terasa "restaurantului" si vedeam angajatii clubului de golf cum ieseau cu masinutele de tuns iarba pe coline, iar vecinii isi scoteau si ei vacutele la pascut.

Multe din fermulitele vecine (care nu renuntasera la a creste vaci) aveau cate un adapost pe langa casa, cu vreo 15-20 de porci. De asemenea, diminetile (cetoase, deh ... c-asa e-n Belgia) rasunau de cantat de cocosi.

Asa ca, nu numai la noi, Tavi, sunt astfel de fermulite. Pot sa spun ca [,] cu exceptia curateniei (ca toate sclipeau, si strazile si fermele si casele...) si a lipsei hotilor, nu era mare diferenta fata de Romanica ...

Spun lipsa hotilor fiindca intr-o seara, plimbandu-ma pe o sosea printre fermulite, am vazut in fata unei case cum a sosit omul, a deschis portbagajul si a inceput sa-si care in casa cutiile din portbagaj. A carat vreo doua si mai ramasesera vreo 5-6, dar nu a vut nici o treaba: masina statea pe sosea, in fata casei, cu portbagajul larg deschis (si plin...), si timp de vreo jumatate de ora n-a venit nimeni din casa sa ia ceva din masina sau sa inchida potbagajul ... Pur si simplu nu considera ca cineva poate sa-i fure ceva ... M-am dus eu vreo 2 km inainte si, cand m-am intors, masina era in aceeasi pozitie.

Quote

.... altele nu stim si nu putem face, haideti macar cartofi sa facem si noi.  :P
Ei, nici chiar asa - facem si altele, si destul de bine... Nu vreau sa devin off topic si aici...

Edited by horia66, 28 November 2009 - 14:55.


#621
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 Anin73, on 27th November 2009, 20:36, said:

....
In ceea ce priveste ferma mixta perfect adevarat, iar Horia ca intotdeauna a punctat foarte bine ideea.
Sunt pentru tot ce aduce bani, numai ca idee de sfirsit spune totul ,,Ochiul stapinului ingrase animalul" cu conditia sa mai apuci sa-l mai si vezi. Vacile pot fi hranite la padoc, la fel si caprele, cu un apasat de buton se hraneste gainile,la fel si porcii,etc,dar trebuie facute furajele cu care sa hranesti aceste animale si destule ca le hranesti la padoc, trebuiesc mulse si caprele si vacile si separat, laptele de vaca la fabrica sau piata cel de capra prelucrat, oualele adunate si vandute, porcii vanduti,angajati putini cu salarii mici ca mai mult nu se poate.Si peste toate astea imaginati-va ca v-a lasat caprarul sau vacarul numai doua zile,sau amandoi odata la sfarsitul lui iunie in plin sezon.
Va propun o alta idee de dezbatut si anume ce animale pot fi combinate intr-o ferma familiara mixta astfel incat pot fi valorificate eficient cu un minim de efort si un maxim de rentabilitate si argumentati?
  Exemplu: Caprele de lapte cu porci la ingrasat. Caprele pot fi intretinute cu un singur angajat pe pasune, mulse mecanic,laptele prelucrat iar zerul in amestec cu cereale si  sau masa verde la porci.Caprele maxim de atentie iar porcii de doua ori pe zi cand le pui mancarea, tu sau caprarul.
        Daca mai bagi in ecuatia asta in schimb 200 de gaini outoare care cred ca au un regim foarte strict in ceea ce priveste intretinerea lor cred ca lucrurile se cam complica, sau gresesc?

Tipul activitatii (ce specii sa cresti sau sa cultivi) intr-o ferma familiala mixta depinde de doi mari factori: 1. ce piata, ce si ca^ti cumparatori ai in zona, cui te poti adresa cu produse agro-zootehnice si 2. ce specific geografic, hidrografic, pedologic si climatic ai in zona (munte, deal, pasuni, teren arabil) si in vecinatati (fan ieftin, cereale ieftine, paie/coceni ieftini, tarate de grau ieftine etc.)

Intr-o zona colinara - unde ai destul teren, unde iti este usor sa produci fan de buna calitate, mai ai si vreo fabrica de zahar in apropiere (de unde poti cumpara taietei de sfecla, borhot si melasa, ieftin) e chiar pacat sa nu te ocupi de ingrasarea taurasilor, precum si de cresterea altor rumegatoare - capre (ca tot sunt la moda pe Softpedia ...), vaci sau oi...  Asta combinat cu ceva livada si vie.

Intr-o zona de campie - unde poti cumpara ieftin cereale "la capu' locului", in perioada recoltarii, este pacat sa nu cresti pasare si porc, combinat cu ceva legume in solar sau chiar sera.

Pana la urma, decizia trebuie luata in functie de piata (unde iti vei vinde productia ?...) si de conditiile pe care ti le-a daruit Al de Sus in zona respectiva ... Nu este aceeasi reteta pentru toate zonele.

Hai sa punem cateva intrebari, sa vedem daca a inteles lumea ce vorbim p-acilea ...

1. Te afli intr-o zona colinara, aproape de un oras (10-15 km), in oras este fabrica de lapte, moara (fabrica de paine) si fabrica de bere (sursa de borhot de bere) - atat. Ce va fi cel mai rentabil sa cresti ?

A. Vaci de lapte
B. Taurasi la ingrasat
C. Porci

2. Te afli tot intr-o zona colinara, dar departe de oras (80-100 km). Nu ai la dispozitie subproduse ale industriei alimentare - tarate, borhot, melasa. Ai la dispozitie surse foarte diversificate de fan si masa verde. Ai abator la cca. 80-100 km. Ce cresti ?

A. Vaci de lapte
B. Taurasi la ingrasat
C. Porci

3. Te afli tot intr-o zona colinara, destul de aproape de un oras (10-15 km), in oras este fabrica de lapte, fabrica de paine (cu moara), fabrica de bere, fara abator. Populatia din zona nu consuma in mod special branza de capra - o considera mai mult o productie domestica, in familie, si nu da banii pe asa ceva in piata. Orase mari ai la distante de peste 250-300 km.
Ce cresti ?

A. Vaci de lapte
B. Capre
C. Taurasi la ingrasat

4. Te afli intr-o zona colinara, aproape atat de un oras mic (10-15 km) cat si relativ aproape de un oras mare sau foarte mare - cu sosea foarte buna gen autostrada (cca. 100-130 km). Poti gasi relativ ieftin tarate, borhot sau melasa. Branza de capra se vinde cu un pret foarte bun in orasul mare sau foarte mare, mai putin in orasul mic. Ai posibilitatea de a vinde lapte de vaca la o fabrica in apropiere. Ce cresti ?

A. Vaci de lapte.
B. Capre.
C. Taurasi la ingrasat

5. Te afli intr-o zona de campie, destul de departe de un oras mare, dar aproape de litoral. Gasesti destul de ieftin cereale si tarate de grau. Ce cresti ?

A. Vaci de lapte.
B. Capre
C. Taurasi la ingrasat.

Hai sa ne lamurim cu astea si dup-aia trecem mai departe...

 kappa_man84, on 27th November 2009, 20:52, said:

Eu, pentru o ferma mixta, as merge pe varianta: gaini ouatoare+taurasi la ingrasat. Bine, eu am si un abator la 40km de locul unde va porni totul, so e si logic sa merg pe taurasi. :)
...

Intrebari:

- de unde obtii taurasii pt. ingrasat ?
- Ce rasa sunt ?

Ca ti-ar trebui Bruna sau Baltata Romaneasca, daca sunt Holstein uita de ingrasatorie ...

Ingrasatoria de taurasi necesita adaposturi minimale - pot fi si din cele semi-deschise (sau inchise pe trei laturi).

Gainile ouatoare ar trebui sa aiba si ceva cocosi printre ele, sa produci (mai mult) pui pentru vanzare din Aprilie pana in Septembrie - cand nu mai renteaza pretul la oua...

 horia66, on 24th November 2009, 15:56, said:

- drujba
- motosapa
- motocoasa
- generator de curent (mic, sau ... mai mare)
- incubator
- moara cu ciocanele
- bormasina
- tractoras
- remorcuta (min. 2 tone)
- fantana cu pompa / hidrofor
- lopeti, cazmale, tarnacoape, furci, topoare, baros, foarfeci de vie etc
- furtune pentru irigat gradina


 wiseguy76, on 25th November 2009, 17:55, said:

Total- vreo 300 de meleoane...Si n-ai cumparat inca animale, samanta, motorina, adapatori, hranitori, etc.

Da, dar poti fara ?

Inainte sa-mi iau drujba, trageam cu socru-meu la firiz de ne ieseau ochii la amandoi pana taiam lemne pentru o iarna ... Plus ca mai aveam si un circular electric, dar cam slabut ...

Fara motosapa, dai la sapa la vie sau in gradina de te trec toate apele.
Ca sa nu mai spunem ca, de fapt, sapa a fost unul din factorii de accelerare a migratiei tinerilor de la sat la oras ...

Fara generator electric pierzi "n" generatii de pui din ouale puse la incubat.

In loc de tractoras si remorca ai varianta cal + carutza. Care costa mai mult la intretinere si care e mai eficient ?

Inteleg ca toate adunate costa destul de mult, dar o ferma nu-i o pravalie ...

#622
kappa_man84

kappa_man84

    Fiord

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,226
  • Înscris: 15.02.2007
Horia, eu ma gandeam la inceput la taurasi din rasa Bruna, cu timpul m-ar tenta si taurasi de carne, gen Limousin sau Simmental, da' pana acolo mai e ceva. De cumparat o sa ii cumpar de unde trebuie, iar aici intervii tu cu sfaturi. :lol: :P

#623
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,152
  • Înscris: 24.05.2006

 horia66, on 28th November 2009, 16:56, said:

Inteleg ca toate adunate costa destul de mult, dar o ferma nu-i o pravalie ...


Stiu dl. doctor, spune-le si la meseriasii care cred ca daca are bunicu' pamant la tara, s-au facut fermieri si in doi ani de zile le sta Q7-le la poarta  :lol: .

#624
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 wiseguy76, on 28th November 2009, 20:23, said:

Stiu dl. doctor, spune-le si la meseriasii care cred ca daca are bunicu' pamant la tara, s-au facut fermieri si in doi ani de zile le sta Q7-le la poarta  :lol: .

Las' ca afla ei singuri cum sta treaba ... Plus ca eu n-am prea vazut fermieri cu Q7.
Cu camionete gen Hilux, Ranger, L200, da ...

#625
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,152
  • Înscris: 24.05.2006

 horia66, on 28th November 2009, 20:42, said:

Las' ca afla ei singuri cum sta treaba ... Plus ca eu n-am prea vazut fermieri cu Q7.
Cu camionete gen Hilux, Ranger, L200, da ...


Am eu un vecin, da' ce-i drept are si un Range Rover  :D . Ia zi, dau astia subventiile? Ca mie mi-au trimis un mail, sa ma duc la APIA sa-mi dea o adeverinta si cu aia sa ma duc la banca sa-mi dea banii. Beleaua e ca am si credit agricol, si de ala nu zice nimeni nimic. N-ai auzit nici un zvon?

#626
kappa_man84

kappa_man84

    Fiord

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,226
  • Înscris: 15.02.2007

 wiseguy76, on 28th November 2009, 20:23, said:

Stiu dl. doctor, spune-le si la meseriasii care cred ca daca are bunicu' pamant la tara, s-au facut fermieri si in doi ani de zile le sta Q7-le la poarta  :lol: .

Ai vazut pe'aici vreun meserias d-asta si nu-l vad eu?  :huh:

#627
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 426
  • Înscris: 16.08.2007

 tavktm, on 28th November 2009, 09:43, said:

Si sigur ca mai sunt si alte probleme, insa trebuie sa incercam, este imperios necesar ca noi sa facem ceva, si sa incercam sa schimbam putin treaba in tara asta, daca vrem ca ai nostri nepoti sa nu pateasca ca noi. Cu fiecare cartof produs si consumat in tara asta, Romania este mai bogata, si cum masini, plasme, iahturi, elicoptere, cipuri si altele nu stim si nu putem face, haideti macar cartofi sa facem si noi.  :P

Scuze daca am sa abat putin discutia, dar mi-au sarit in ochi aceste fraze. Generatia dinaintea noastra (pe care eu o numesc balast social) a dormit in papuci la locurile de munca socialiste robotizante, multumindu-se cu o casa de la stat, un tv alb-negru, rachiul zilnic si eventual un concediu anual in statiunile clasei muncitoare. Mai rau e ca generatia asta a bagat pumnu-n gura permanent tineretului capabil, incepand de la votul acordat unor gunoaie comuniste cosmetizate, pana la impunerea si catre odrasle a stilului de viata nemernic pe care l-au avut ei. Am trecut prin astea si stiu ce inseamna.

Stii ce vor tinerii Tavi? Exact ce vrei si tu, si kappa, si atatia altii, anume sa-si permita ca din munca proprie sa aiba un standard de viata diferit de al majoritatii puturosilor needucati din jurul nostru, care de o viata traiesc pe datorie si-si cumpara doar gunoaie second-hand aruncate de altii, si alimente-furaj. Excluzand cazurile de privilegiati, necazul e ca majoritatea tinerilor aleg 2 directii extreme de actiune:
1. o cariera de birou sau in vanzari (unde toti se inghesuie), costum si cravata, bonusuri, teambuilding, lifestyle corporatist, casa pe credit in cutare ansamblu rezidential, si pe la 35-40 de ani se trezesc cu burta, ateroscleroza, colesterol, diabet, plus alte boli moderne.
2. o ocupatie agricola conventionala, munca multa, dar placuta in anii energici ai tineretii, insa cu timpul se acumuleaza stresul si oboseala din atatea cauze (expunerea la samsari si autoritati, lipsa sprijinului elementar, neplata subventiilor, concurenta neloiala...), incat la un moment dat respectivul fermier apare la tv strigand impreuna cu colegii de breasla "dati-ne subventiile".

Necazul e ca amandoua alegerile sunt carari mult prea batute, si cu performante economice mediocre: 1. de obicei chestii intangibile, cu prea putin impact in bunastarea generala, si 2. satisfacerea nevoii elementare de hrana, sau materie prima ieftina pentru diversi procesatori. Valoarea adaugata in ambele cazuri e minuscula dpdv economic, din cauza concurentei mari. Din pacate din tot acest tablou lipseste exact ceea ce ne defineste ca generatie moderna, si anume crearea de bunuri care sa raspunda nevoilor noastre diferite de cele elementare. Adica exact ce ai spus tu, cipuri, iahturi, masini, plasme, elicoptere, fiindca sunt sigur ca toti vrem sa ne ridicam mult mai sus decat conditia parintilor nostri, care erau multumiti ca au burta plina, ca in evul mediu. Iar bunuri high-tech nu cred ca nu putem face, am amici care construiesc in tara inclusiv avioane si elicoptere usoare!

Asa ca eu cred ca nu trebuie sa ne limitam la cartofi, porci, capre si gaini, ci sa incercam sa ne bagam si pe domenii mai high-tech, chiar in cazul in care ne mutam la tara. Ti-am spus la Indagra cu ce ma (mai) ocup ;), in urma ultimelor evolutii cred ca am sa ma ocup in principal de asta. Un avantaj urias pentru cei care aleg mutarea la tara e ca au costuri mult mai mici fata de oras, de la chirie sau cumpararea de teren pentru investitie, pana la mana de lucru, iar desfacerea in ziua de azi e mult inlesnita de comenzile online, curierat, si pana mai ieri creditare. Din fericire negrii ani 90 au ramas mult in urma, dominati de inflatie, bisnita, camatarie, jocuri piramidale si crahuri bancare. Azi exista mult mai multe sanse sa incepi o afacere sanatoasa, bazata pe munca de calitate, mai ales ca lumea s-a mai intors cu picioarele pe pamant cu ocazia crizei, nu prea mai e loc de castiguri usoare. In conditii de austeritate s-au creat dintotdeauna cele mai sanatoase afaceri. Asa ca e nevoie doar de identificarea unui domeniu de perspectiva, si apoi tras tare exclusiv in acea directie. Poate fi chiar agricol, insa ceva cu concurenta mica si valoare adaugata mare. Cam asa vad eu treaba, fara a intentiona sa te combat, cred ca ar trebui sa ne punem mintea si osul la treaba ca sa mai facem si altceva decat cartofi, porci, capre si gaini :).

#628
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Da, scuze ca am fost putin rau si exagerat, normal ca mai producem si noi cate ceva in tara asta, nu am vrut deloc sa spun ca nu am fi capabili, insa pana una alta cam importam majoritatea lucrurilor.
Este foarte greu, cat om fi noi de destepti, sa facem o fabrica producatoare de procesoare si sa concuram cu succes pe cei de la Intel, asta este, n-avem ce face, si in multe domenii suntem la fel, ramasi in urma din cauza celor 45 de ani de pauza.

Insa pe cuvant daca un ardei sau o rosie nu este la fel si aici si in Olanda si peste tot, la fel se intampla si cu o capra, si cu o gaina. Aici avem o nisa de exploatat, tocmai de aceea eu mi-am indreptat atentia in ultimul timp si pe o alta directie, si anume in mediul rural.

Si aici pe forum am dezbatut despre acest mediu rural, si acum tin minte emotiile cand rasfoian prin softpedia si am gasit topicul "Sa ne facem o ferma si sa ne mutam la tara", pentru mine a fost aproape un soc, in sfarsit mai gandea cineva "bazaconii" d-astea ca mine.
Si tot am dezbatut, si pana la urma am ajuns la free-range. De ce crezi ? Pentru ca in sistem free-range pot exista exploatatii mici, ferme micute, cu INVESTITII MICI, asta e toata smecheria, se poate incepe ceva cu investitii mai mici. Bineinteles ca exista o diferenta de calitate intre produsele free-range si cele rezultate dintr-un sistem super industrializat, si multumesc Doamne ca asa este, ca altfel nu aveam noi aici nici o sansa cu mini-fermele noastre.

Sa fim seriosi, daca era vreunul din noi cu vreo 2-3 milioane de euro, lichiditati nu active, mai statea el sa calculeze ce fel de toporisca-i trebuie in gospodarie, sau rindea ? Nu cred, se ducea la un super avocat, si un super jurist, si la prietenul lui de la Nutricom si la un alt prieten care are un lant de abatoare, si trantea o ferma de porci cu mii de capete, si nu il mai interesa stresul porcului, sau de cata verdeata a avut parte.
Banul dicteaza tot, avem super profesionisti in unele domenii, avem super afacerisiti, avem de toate, din pacate marele public nu este si nu intelege deloc sa fie cat de cat intreprinzator.

Nici unul din prietenii nu m-a inteles, sau mai bine zis nici unul nu a fost interesat catusi de putin de o eventuala viata mai intreprinzatoare, nici o ruda de-a mea de la tara nu m-a inteles cand am vrut sa le spun ca trebuie sa ne schimbam putin in gandire si actiuni, nimeni nu pare interesat decat de ce mananca azi si ce imbraca, si toti si-ar dori un lux pe care nu si l-ar permite.
A trebuit sa cumpar eu cu mana mea becuri ecologice si sa le montez la diferite rude, ca sa le fac sa inteleaga ca se va reduce consumul, si surpriza, unii chiar au ras de mine, nu intelegeau deloc "afacerea" de a cheltui mai putin fara sa faci nimic in plus sau in minus.

Am cumparat si eu in gospodaria pe care incerc cu greu sa o pun pe picioare o (una) caprita, si mergand prin sat am vazut ca mai are lumea capre, cate una, cate doua, nici nu conteaza exact. Sa vedeti ce fata au facut cei de acolo cand le-am spus ca pot face o asociatie de crescatori de capre  ^_^ , credeau ca i-am injurat, iar cand am incercat sa le spun ca am mai citit si eu pe internet despre ce ar trebui sa manance si ce-i mai trebuie, mi-au replicat sec si rapid "da ce ? noi n-am mai crescut capre ?". Cam asta este problema la noi, mare parte a romanilor sunt sarci, fuduli, nestiutori si nedeschisi catre noi informatii.

Edited by tavktm, 29 November 2009 - 11:09.


#629
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 wiseguy76, on 28th November 2009, 21:25, said:

...Ia zi, dau astia subventiile? Ca mie mi-au trimis un mail, sa ma duc la APIA sa-mi dea o adeverinta si cu aia sa ma duc la banca sa-mi dea banii. Beleaua e ca am si credit agricol, si de ala nu zice nimeni nimic. N-ai auzit nici un zvon?

La chestia asta cu subventiile bancile imprumuta statul - care stat n-are bani acum de subventii. Deci, subventia o sa ti-o dea banca si statul o sa-i dea banii inapoi (cu oaresce dobanda, banuiesc eu, cu mintea mea de femeie proasta ...) :)

Nu inteleg, ce e cu "beleaua cu creditul agricol" ? Ce are una cu alta ?

 fitness4mind, on 29th November 2009, 09:30, said:

...
Stii ce vor tinerii Tavi? Exact ce vrei si tu, si kappa, si atatia altii, anume sa-si permita ca din munca proprie sa aiba un standard de viata diferit de al majoritatii puturosilor needucati din jurul nostru, care de o viata traiesc pe datorie si-si cumpara doar gunoaie second-hand aruncate de altii, si alimente-furaj. Excluzand cazurile de privilegiati, necazul e ca majoritatea tinerilor aleg 2 directii extreme de actiune:
1. o cariera de birou sau in vanzari .....
2. o ocupatie agricola conventionala, munca multa, dar placuta in anii energici ai tineretii, ....

Tinerii se arunca in general cu capul inainte in programe extrem de aglomerate de munca, cu un singur scop: sa castige bani. Multi si repede. Majoritatea covarsitoare a tinerilor sunt gata sa-si sacrifice viata si energia (pentru ca la acea varsta, are balta peste ...) in programe de lucru care depasesc deseori - in mod real, nu pe hartie - 14-16-18 ore pe zi.

Chiar si eu, am avut momente in viata - acum vreo 10 ani, cand am reusit sa adun 27 de ore muncite "intr-o zi" ! Da, de "azi" de la ora 6:00, pana "maine" la ora 9:00. In continuu.

Mutarea la tara, la aer curat, la cantatul cocosilor dimineata, la pranzul luat zilnic in familie, la rosiile si ardeiul rupt din vrej din gradina din spatele casei, la mierea scoasa din stupii proprii, la casul proaspat facut in casa, la taiatul porcului si sca^rta^itul zapezii sub bocanci cand vii cu bradul de Craciun in spate - ei bine, toate astea le alegi (cu buna stiinta) cand te mai coci putin la minte.

Cand iti dai seama ca n-ai decat o singura viata, si ca ai datoria - fata de tine insuti, in primul rand - sa ti-o traiesti cat mai placut, cat mai confortabil (din toate punctele de vedere), cat mai frumos - si sa te bucuri de toate frumusetile ei...


 tavktm, on 29th November 2009, 11:06, said:

....
Am cumparat si eu in gospodaria pe care incerc cu greu sa o pun pe picioare o (una) caprita, si mergand prin sat am vazut ca mai are lumea capre, cate una, cate doua, nici nu conteaza exact. Sa vedeti ce fata au facut cei de acolo cand le-am spus ca pot face o asociatie de crescatori de capre  ^_^ , credeau ca i-am injurat, iar cand am incercat sa le spun ca am mai citit si eu pe internet despre ce ar trebui sa manance si ce-i mai trebuie, mi-au replicat sec si rapid "da ce ? noi n-am mai crescut capre ?". Cam asta este problema la noi, mare parte a romanilor sunt sarci, fuduli, nestiutori si nedeschisi catre noi informatii.

Acum intelegi de ce Al de Sus i-a plimbat pe evrei cu Moise in frunte, 40 de ani prin desert ?
Pentru ca Tara^mul Fagaduintei era chiar "dupa colt"... era usor de ajuns acolo, in doi-trei ani ...

Ei bine, trebuia sa se "consume" generatia nascuta si educata ca sclavi ...
Pentru ca noua generatie, educata si formata ca oameni liberi, si mai ales invatati de mici cu greutatile - in desert - sa "ia in ma^na" noul teritoriu si sa-l gospodaresca.

Se pare ca si la noi trebuie sa se intample la fel. Asa ca mai avem 20 de ani. Si pentru ca ne-am nascut atunci cand ne-am nascut, si nu putem trai cat pamantul, tot ce facem acum, facem pentru copiii nostri.

Ei vor construi "tara^mul fagaduintei". Noi nu putem decat sa punem temelia.

#630
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,152
  • Înscris: 24.05.2006

 horia66, on 30th November 2009, 00:45, said:

La chestia asta cu subventiile bancile imprumuta statul - care stat n-are bani acum de subventii. Deci, subventia o sa ti-o dea banca si statul o sa-i dea banii inapoi (cu oaresce dobanda, banuiesc eu, cu mintea mea de femeie proasta ...) :)

Nu inteleg, ce e cu "beleaua cu creditul agricol" ? Ce are una cu alta ?


Asta stiam si eu ca n-au bani si o sa-i dea banca...Ma gandeam ca esti mai in tema. Creditul agricol e subventionat 20% de stat. Stii- subventii- guvern- n-are bani- etc.

 horia66, on 30th November 2009, 00:45, said:

Mutarea la tara, la aer curat, la cantatul cocosilor dimineata, la pranzul luat zilnic in familie, la rosiile si ardeiul rupt din vrej din gradina din spatele casei, la mierea scoasa din stupii proprii, la casul proaspat facut in casa, la taiatul porcului si sca^rta^itul zapezii sub bocanci cand vii cu bradul de Craciun in spate -

Ei vor construi "tara^mul fagaduintei". Noi nu putem decat sa punem temelia.

Pacat ca n-au astia attach de fisiere audio, ca ar fi mers "Balada" de Ciprian Porumbescu.  :lol:

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate