Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 

Pronumele de politețe pe forum

- - - - -
  • Please log in to reply
189 replies to this topic

#1
LoveDemon

LoveDemon

    Internet Lodger

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,418
  • Înscris: 22.09.2003

View PostAdiJapan, on Mar 25 2009, 17:44, said:

Nu țin la formalitate, dar cîtă vreme nu știu cu cine vorbesc sînt nevoit să adopt poziția cea mai precaută. Din păcate pe internetul românesc prea multă lume presupune (automat și fără motiv) că toți ceilalți sînt copii. Sau poate internetul li se pare atît de virtual încît aplică alte reguli decît cele obișnuite din societate.


View PostAdiJapan, on Mar 26 2009, 08:40, said:

Ce mi se pare ciudat este că multă lume are pe internet alt comportament decît în societate. Aceiași oameni, dacă s-ar întîlni pe stradă, n-ar îndrăzni să vorbească la fel. Concluzia mea e că pe internet lumea profită de anonimat pentru a încălca niște convenții sociale. Probabil că unii o fac inconștient.
Pentru că cei care împărtășesc punctul de vedere al lui AdiJapan par că sunt extrem de puțini, chiar mi-ar plăcea să văd o dezbatere pe această temă.  
  
Pe forumuri (cel puțin pe ăsta) există o regulă nescrisă care dă voie oricui să se tutuiască cu oricine, chiar dacă - da - în viața reală e foarte probabil că pe unii nu i-am tutui (cum ar fi serie_noire, de exemplu, care e medic. Toți puștiulicii îl iau cu "tu". Dacă l-ar fi cunoscut în spital, i-ar fi vorbit cu totul altfel).  
  
Poate mie nu mi se mai pare atât de frapant, pentru că locuiesc într-o țara fără cultura adresărilor politicoase, cu o limbă fără pronume de politețe și în care toată lumea își zice pe nume, iar "domnul" și "doamna" sunt folosite mai mult peiorativ sau în glumă. Am lucrat o vreme mult cu americani. Era un american bogat, foarte în vârstă, care ne sponsoriza firma. Nici prin cap nu-i trecea cuiva să-i zică "domnul Cutare".
  
Deci adresarea politicoasă de care pomenește AdiJapan e o particularitate a culturii și limbii române (e drept, nu numai, dar despre asta vorbim aici). Ar trebui ea aplicată pe forum, și în general pe internet (în afara mailurilor "oficiale"), sau internetul a devenit un teren mai aparte de desfășurare a relațiilor sociale?

Edited by LoveDemon, 27 March 2009 - 08:00.


#2
Rhah

Rhah

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 27.03.2009
In mediul virtual folosirea pronumelui de politete ar trebui sa fie obligatorie - intr-o lume perfecta -, pentru ca aici nu percepi inflexiuni vocale care sa-ti permita sa simti respectul in vocea celuilalt...

Dar sincer sa fiu, tocmai din cauza ca discutiile se leaga mult mai usor aici... politetea trebuie sa se simta in fond, nu in forma.

Votez pentru contra pronumelui de politete pentru simplul motiv: cata vreme ti se permite sa opinezi in orice discutie, fie ca te priveste sau nu, fie ca ai ceva de spus sau nu, e futil sa folosesti "dvs" cand ii dai celuilalt peste bot cu parerea ta, sau cand esti offtopic.

Dar DACA vrei sa "domnesti" pe cineva neaparat, evident ca o poti face. Nu cere acelasi lucru la randul tau, ca sa nu fii luat in tarbaca.

#3
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006
LoveDemon, ești dovada vie că femeile au o intuiție deosebită. Chiar mă gîndeam ieri să deschid același subiect, în același loc și cu același titlu. (Că tot vorbim de asta, pentru cine nu știe adaug că am vorbit cu LoveDemon și în privat, așa se face că ne tutuim.)

Aș preciza că nu pe tot internetul se poartă discuții la per tu. Există situații în care subiectele discutate sînt de o factură intelectuală, așa încît oamenii nu vor să încălce regulile minime ale comportamentului civilizat, pentru că ar risca să-și contrazică prin asta tocmai pretențiile de om cult. Asemenea situații apar pe unele forumuri mai aparte, de exemplu cele care au funcționat sub supravegherea lui George Pruteanu și Sorin Olteanu. Tot așa se întîmplă și la Wikipedia, unde utilizatorii care nu se cunosc între ei își spun la început dumneavoastră (excepțiile sînt relativ rare). Presupun că o situație similară are loc și acolo unde, după discuțiile purtate pe internet, urmează ca persoanele în cauză să se întîlnească și în viața „reală”, de exemplu la agențiile de voiaj, serviciile matrimoniale și alte locuri unde discuția pe internet e numai o primă etapă a comunicării. De asemenea oamenii care se recomandă pe internet cu numele real au o tendință mai mică de a tutui pe oricine.

N-am citit ce spun lingviștii pe tema asta. Bănuiesc oricum că nu le-a scăpat fenomenul. Explicația care îmi vine acum în minte este că în societate oamenii nu folosesc adresarea politicoasă din simpla dorință de a fi politicoși, ci de nevoie, mai exact din teama de a nu obține ceea ce își doresc. Așadar nu cred că pronumele de politețe și pluralul de politețe sînt un fenomen natural, ci unul impus prin condiționări sociale: dacă îmi vorbești „frumos”, te servesc; dacă nu, nu. Apoi intervine obișnuința.

Îmi amintesc că eu, pe la 6-7 ani, nu sufeream nicicum pluralul de politețe și trebuia să trag serios de mine să-l folosesc. Iar cuvîntul dumneavoastră îl uram pur și simplu. Preferam să tac decît să-l spun. Între timp mi-a „trecut”, dar bănuiesc că și alții au avut dificultăți similare și sînt în diferite stadii de „vindecare”. Iată că internetul, prin anonimatul pe care îl oferă, îi face pe mulți să nu mai simtă nevoia de a respecta normele sociale și deci să se comporte așa cum le dictează „naturelul”.

Cum vor evolua lucrurile? Se va ajunge ca și pe internet să se aplice aceleași reguli din societate? Sau, dimpotrivă, vom ajunge să renunțăm și în societate la politețea gramaticală? Pentru că nu cred că vom vorbi la nesfîrșit într-un fel pe internet și în alt fel pe stradă. Cred că răspunsul stă în ceea ce va deveni internetul. Astăzi internetul este mai mult locul unde ne jucăm, unde ne amuzăm, unde ne pierdem timpul. Aș prezice că în viitor internetul va deveni locul unde trăim, într-o măsură mai mică sau mai mare. Dacă azi lumea virtuală este aproape prin definiție una neserioasă, de care ne putem lipsi, probabil că în viitor vom avea nevoie de internet ca de aer. (Nu exagerez: acum avem nevoie de electricitate, de mașini, de industrie etc., deși strămoșii noștri nu tocmai îndepărtați trăiau foarte bine fără ele).

În momentul în care o parte importantă a vieții noastre se va desfășura pe internet sau va avea nevoie de el, cînd aspecte esențiale ale vieții noastre vor depinde de felul cum comunicăm cu ceilalți pe internet, cînd vom avea ceva de pierdut dacă sîntem nepoliticoși, atunci vom avea grijă să respectăm și pe internet aceleași norme sociale.

Prognoza mea este că internetul va deveni esențial în viața noastră în următorii 20-50 de ani, timp care e prea scurt pentru ca politețea gramaticală să dispară (limba se schimbă lent). Deci cred că la întrebarea „Cum vor evolua lucrurile?” răspunsul e că vom reîncepe să vorbim politicos și pe internet. (Și asta, Rhah, nu se va petrece în urma unui vot sau a unei obligativități, ci pentru că noi înșine vom vrea să trăim mai bine.)

#4
mircea21

mircea21

    Rătăcit între viitor și trecut

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,704
  • Înscris: 19.12.2007

View PostAdiJapan, on Mar 27 2009, 12:28, said:

Explicația care îmi vine acum în minte este că în societate oamenii nu folosesc adresarea politicoasă din simpla dorință de a fi politicoși, ci de nevoie, mai exact din teama de a nu obține ceea ce își doresc. Apoi intervine obișnuința.
Permiteți-mi să vă contrazic. Nu toată lumea este politicoasă "de nevoie". Mai sunt oameni, ce-i drept puțini, care sunt politicoși "din fire", ca spun așa. Obținerea unui serviciu de orice fel de pe urma politeții vine ca un lucru firesc, ci nu ca o recompensă (

Quote

dacă îmi vorbești „frumos”, te servesc; dacă nu, nu.
). De fapt, poți numi pe cineva "politicos" dacă la prima critică pe care i-o faci sau la prima problemă când nu-l mai ajuți își schimba haina și te tratează cu dispreț, deși până în acel moment fusese cel mai politicos om ?!

Quote

Iată că internetul, prin anonimatul pe care îl oferă, îi face pe mulți să nu mai simtă nevoia de a respecta normele sociale și deci să se comporte așa cum le dictează „naturelul”.
La acest lucru contribuie și discuțiile de pe Messenger, Mirc, etc. în care o mare parte dintre interlocutori sunt persoane cunoscute, iar modul de a scrie folosit în aceste cazuri se răsfrânge inevitabil și asupra modului de a scrie pe un forum, de exemplu, unde aproape nimeni nu te cunoaște. Pe de altă parte, un forum ar trebui să fie un loc de discuție, de prezentare a unor probleme, de oferire a unor răspunsuri, într-un mod civilizat bineînțeles. Acum ce-ar însemna ca aproape toate mesajele să conțină pronumele de politețe?

Quote

Cum vor evolua lucrurile? Se va ajunge ca și pe internet să se aplice aceleași reguli din societate?
Vor exista în continuare discuții "politicoase", dar puține. În primul rând trebuie să învățăm să scriem corect românește, pentru că în vorbire greșelile sunt mai ușor trecute cu vederea.

Quote

Astăzi internetul este mai mult locul unde ne jucăm, unde ne amuzăm, unde ne pierdem timpul.
Și va continua să fie așa pentru foarte, foarte mulți oameni, pentru mulți ani de acum încolo, din păcate.

Quote

În momentul în care o parte importantă a vieții noastre se va desfășura pe internet sau va avea nevoie de el, cînd aspecte esențiale ale vieții noastre vor depinde de felul cum comunicăm cu ceilalți pe internet, cînd vom avea ceva de pierdut dacă sîntem nepoliticoși, atunci vom avea grijă să respectăm și pe internet aceleași norme sociale.
Aveți dreptate, așa ar trebui să fie, dar ...

Quote

Deci cred că la întrebarea „Cum vor evolua lucrurile?” răspunsul e că vom reîncepe să vorbim politicos și pe internet.
Asta se va întâmpla în ideea că vom știi cu cine vorbim, adică știm vârsta interlocutorului, eventual avem și o cameră web, unde să îl vedem. Cât privește discuțiile unde interlocutorii nu se cunosc, gen forum, nu cred că se vor schimba multe lucruri față de situația din prezent.

LoveDemon said:

Poate mie nu mi se mai pare atât de frapant, pentru că locuiesc într-o țara fără cultura adresărilor politicoase, cu o limbă fără pronume de politețe și în care toată lumea își zice pe nume, iar "domnul" și "doamna" sunt folosite mai mult peiorativ sau în glumă. Am lucrat o vreme mult cu americani. Era un american bogat, foarte în vârstă, care ne sponsoriza firma. Nici prin cap nu-i trecea cuiva să-i zică "domnul Cutare".
Pentru mulți, renunțarea la adresările politicoase îi face să se simtă mai în largul lor, îi face să-și expună probleme mai clar, fără teama de ridicol, îi face să dea randament mai bun în muncă.
Consider că o soluție, cel puțin pentru un forum, ar fi ca pentru fiecare utilizator să fie afișată vârsta. Bineîneles că mulți ar introduce date false, din amuzament sau răutate. Dar mi se pare absurd, de exemplu, ca o persoană adultă să-i vorbească unui copil cu vârsta mai mică de 15 ani cu "dumneavoastră".

#5
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008
on topic sau nu, la misto sau nu, hotarati voi - sau dumneavoastra - asta: cat de superba ar fi intrebarea "dumneavoastra inghititi"?  :D (recunoasteti autorul?).

pe acea arie mi-am petrecut, probabil, jumatate din timpul acordat acestui forum. fiindca vorbim de forum in general, nu de o arie sau alta in particular.

eu una nu pot pune semnul egal intre viata reala si cea virtuala. ma mai gandesc daca-i felicit sau ii compatimesc pe cei care o fac :)

#6
December

December

    Liberate te ex inferis !

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 20,304
  • Înscris: 14.06.2006

View PostLoveDemon, on Mar 27 2009, 07:47, said:

Eu sunt aproape de aceeasi varsta cu serie_noire si ne tutuim.Ma tutuiesc cu toti cei cu care vorbesc,indiferent daca sunt femei sau barbati,am discutat si cu copii care au incercat(si probabil in mintea lor au si reusit)sa ma ia la misto dar nu m-am simtit niciodata jignit sau sa am vreodata pretentia sa mi se vorbeasca cu dumneavoastra. Aici e o lume virtuala si presupunem ca toti suntem prieteni(sau cel putin asa-mi place mie sa cred). Dar credeti-ma(toti cei care cititi acest post) ca daca m-as intalni vreodata cu serie_noire,sau cu tine LoveDemon,AdiJapan,Cici,Charme sau Adadoi sau oricare mai vreti voi nu v-as vorbi altfel decat cu dumneavoastra(sau cel putin pana in momentul in care mi-ati cere sa vorbim la per-tu). Mai putin cu CFS care mi-a reprosat in privat ca vorbesc cu el cu "dumneavoastra" si l-am salutat cu "buna seara"(iar el mi-a atras atentia sa fim mai putin formali si sa-i spun "salut").
Prin urmare eu cred totusi ca respectul sta foarte mult in felul in care te exprimi,sau in felul in care scrii(da asta am vrut sa scriu). Eu ii respectpe toti cei care merita si totodata cred ca toti ne dam seama cand cineva se exprima respectuos sau la misto.

Lung postul asta dar sper ca m-am facut inteles cat de cat.

L.E. Nu ar fi rau ca acest topic sa fie sticky astfel incat toti cei care ajung pe acest forum sa-l vada.Presimt ca vor fi niste discutii foarte interesante si educative aici.

Edited by December, 27 March 2009 - 17:03.


#7
geo13ana

geo13ana

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,157
  • Înscris: 08.02.2008
Daca in viata reala persoana cu care discuti direct o poti masura ca nivel de varsta, pozitie sociala si cultura, in mediu virtual si mai ales pe un forum pentru discutii diverse este aproape egal cu imposibilul.

Daca din start nu iti este data nicio descriere despre interlocutorul virtual si nu te poti raporta nici macar la un timbru vocal, nu poti decat sa folosesti adresarea cea mai directa. Daca am incepe toti in fiecare discutie cu "Buna ziua, ma numesc xulescu am 50 de ani si sunt profesor universitar de 20 de ani" atunci poate am putea diferentia pozitiile ierarhice si ne-am putea adresa in conformitate cu realitatea. Dar ar fi foarte comic sa adresez un "dumneavostra" virtual unui copil de 12 ani care isi da cu parerea la un comentariu facut de mine (asta in ideea in care eu am o varsta mult peste a lui).

Internetul este o bun deschis tuturor! Singurele delimitari se gasesc in domenii acolo unde de la sectorul de 4 ani - 80 ani se limiteaza pe un target de varsta pe care s-a bazat si deschiderea domeniului. De exemplu daca ne ducem pe un forum de masini, limita de varsta si sex e mai clar definita decat cea a unui forum generalist.
Personal mi se pare aproape de absurd sa se doreasca o discutie pe un astfel de forum, in care aruncam cu pronume de politete care in cel mai rau caz vor avea un accent peiorativ. O persoana respectuoasa si capabila este in stare sa se muleze pe situatie si sa foloseasca in contextul potrivit, formula potrivita de adresare.

Cand am stiut clar ca vorbesc cu un doctor (desi varsta nu-mi era cunoscuta) m-am adresat conform chiar daca am fost luata in gluma, fiindca am aflat ulterior ca diferenta de varsta era de 2-3 ani! Cand nu stiu nimic despre persoana din dialog, ma voi adresa direct dar respectul va reiesi din cuvintele alese si maniera exprimarii, nu dintr-un pronume.

#8
C.F.S.

C.F.S.

    Jos comunismul!

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,214
  • Înscris: 04.10.2007
@December
Ai spus foarte bine, colega. :)

@Geo13ana
Si tu zici bine

Edited by C.F.S., 27 March 2009 - 17:15.


#9
kspr

kspr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 12.09.2008
Presupunand ca acest topic nu este numai pentru membrii cu vechime incerc sa-mi exprim si eu un punct de vedere din activitatea mea pe forumuri. Este adevarat, petrec timpul pe forumul unor jocuri online, dar consider ca acolo se cunoaste adevarata rabdare si politete a unei persoane. Personal, am 19 ani, si nu mi-am ascuns niciodata varsta sau data nasterii pe un forum. Multi m-au luat la misto (mai mici sau mai mari decat mine), multi m-au respectat (desi aveau ani mai multi ca mine) si multi imi vorbesc la per-tu.

Ce vreau insa sa evidentiez, este faptul ca desi ai o varsta, mai mica sau mai mare decat interlocutorul tau, nu este singurul factor care determina folosirea pronumelor de politete. Consider ca cel mai important lucru, intr-o discutie, este exprimarea, iar emoticonurile aduc un plus de exprimare in propozitiile pe care le scrii.

Salutari, kspr

#10
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postmircea21, on Mar 27 2009, 22:57, said:

Nu toată lumea este politicoasă "de nevoie". Mai sunt oameni, ce-i drept puțini, care sunt politicoși "din fire", ca spun așa.
Eu vorbesc de cum s-a născut și cum s-a perpetuat exprimarea politeții în vorbire. Bineînțeles că apoi îți intră în fire. Ce vreau să spun este că politețea gramaticală nu vine dintr-o necesitate a limbii, așa cum este conjugarea verbelor, ci dintr-o necesitate socială. În mod obiectiv ne putem înțelege între noi perfect fără pluralul și pronumele de politețe. Dar le folosim pentru că în societate ele joacă un rol.


View Postmircea21, on Mar 27 2009, 22:57, said:

La acest lucru contribuie și discuțiile de pe Messenger, Mirc, etc. în care o mare parte dintre interlocutori sunt persoane cunoscute, iar modul de a scrie folosit în aceste cazuri se răsfrânge inevitabil și asupra modului de a scrie pe un forum, de exemplu, unde aproape nimeni nu te cunoaște.
Eu le pun pe toate în aceeași oală, cel puțin din punctul de vedere al politeții. Folosesc felurite programe de messenger și IRC de multă vreme, începînd cu ICQ prin 1995, dar nu-mi amintesc să mă fi abordat vreodată cineva în toți acești ani cu pluralul de politețe. De ce oare?


View Postmircea21, on Mar 27 2009, 22:57, said:

Acum ce-ar însemna ca aproape toate mesajele să conțină pronumele de politețe?
Care ar fi problema? De ce într-o discuție cu un vînzător, cu un medic, cu un polițist etc. folosim pronumele de politețe fără să ne punem probleme, dar pe internet renunțăm automat la el?


View Postmircea21, on Mar 27 2009, 22:57, said:

Asta se va întâmpla în ideea că vom știi cu cine vorbim, adică știm vârsta interlocutorului, eventual avem și o cameră web, unde să îl vedem. Cât privește discuțiile unde interlocutorii nu se cunosc, gen forum, nu cred că se vor schimba multe lucruri față de situația din prezent.
Exact aici e buba. După mintea mea, dacă nu știu vîrsta interlocutorului, optez pentru varianta cea mai precaută, deci mă adresez cu pronumele de politețe. După mintea altora lucrurile par să se judece așa: „Dacă-l iau cu tu și apoi aflu că e adult, atunci mă doare-n cot, și-așa nu-mi poate face nimic; nici măcar nu știe cine sînt. Dar dacă-l iau cu dumneavoastră și apoi aflu că e copil, atunci mă șifonez rău.”


View Postmircea21, on Mar 27 2009, 22:57, said:

Pentru mulți, renunțarea la adresările politicoase îi face să se simtă mai în largul lor, îi face să-și expună probleme mai clar, fără teama de ridicol, îi face să dea randament mai bun în muncă.
Nu înțeleg, eu mă simt ridicol să-i vorbesc unui adult cu tu, iar dacă-i spun dumneavoastră unui copil nu mi se pare nici o nenorocire. Îmi spune că e copil, trec la tu și gata povestea. Mi s-a întîmplat de nenumărate ori la Wikipedia și nu m-am șifonat.


View PostDecember, on Mar 27 2009, 23:57, said:

Aici e o lume virtuala si presupunem ca toti suntem prieteni(sau cel putin asa-mi place mie sa cred).
Lumea virtuală e un joc pe calculator, un roman sau un film. Eu cînd vă vorbesc nu-mi imaginez că sînteți un personaj virtual dintr-un joc, ci un om în carne și oase. Un om. În afară de faptul că nu vă văd la față nu simt nici o diferență față de o discuție undeva, pe o bancă în parc. Și cum în parc nu v-aș aborda cu tu, n-o fac nici aici.

„Prieten” nu poate fi o persoană pe care nu o cunoști. Altfel demonetizăm cuvîntul de nu mai rămîne nimic din el. Eu n-am 6 miliarde de prieteni; n-am nici măcar 100.


View Postgeo13ana, on Mar 28 2009, 00:05, said:

Daca din start nu iti este data nicio descriere despre interlocutorul virtual si nu te poti raporta nici macar la un timbru vocal, nu poti decat sa folosesti adresarea cea mai directa.
De ce?! De ce rușinea de a spune dumneavoastră unui elev vi se pare mai mare decît rușinea de a spune tu unui profesor? Eu asta nu pricep.

#11
December

December

    Liberate te ex inferis !

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 20,304
  • Înscris: 14.06.2006

View PostAdiJapan, on Mar 27 2009, 17:51, said:

Lumea virtuală e un joc pe calculator, un roman sau un film. Eu cînd vă vorbesc nu-mi imaginez că sînteți un personaj virtual dintr-un joc, ci un om în carne și oase. Un om. În afară de faptul că nu vă văd la față nu simt nici o diferență față de o discuție undeva, pe o bancă în parc. Și cum în parc nu v-aș aborda cu tu, n-o fac nici aici.

„Prieten” nu poate fi o persoană pe care nu o cunoști. Altfel demonetizăm cuvîntul de nu mai rămîne nimic din el. Eu n-am 6 miliarde de prieteni; n-am nici măcar 100.
.
Poate m-am exprimat eu putin gresit? Nu stam de vorba fata in fata ci la distanta foarte mare deci cred totusi ca e o lume virtuala. Si poate trebuia sa spun "amic" in loc de "prieten" sau ai luat termenul un pic cam altfel? Nu discutam? Nu ne cerem pareri? Nu ne ascultam unul pe altul si nu incercam sa urmam sfaturile care le primim de la cei de pe forum? Sau sa dam sfaturi? Nu ne salutam dimineata? Nu discutam vrute si nevrute,de la tot felul de cacaturi pana la lucruri serioase?   Si acum o sa-mi spui ca e doar un forum de discutii si ca e normal sa facem asta. Poate sunt eu mai ciudat dar imi place sa cred ca daca te-as intreba ceva ce nu stiu mi-ai raspunde corect si m-ai ajuta.Oare nu asta fac amicii?(ca sa nu mai folosesc termenul "prieten").

#12
lansat

lansat

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 15.03.2009

View Postcharme, on Mar 27 2009, 16:29, said:

on topic sau nu, la misto sau nu, hotarati voi - sau dumneavoastra - asta: cat de superba ar fi intrebarea "dumneavoastra inghititi"?  :D (recunoasteti autorul?).

pe acea arie mi-am petrecut, probabil, jumatate din timpul acordat acestui forum. fiindca vorbim de forum in general, nu de o arie sau alta in particular.

eu una nu pot pune semnul egal intre viata reala si cea virtuala. ma mai gandesc daca-i felicit sau ii compatimesc pe cei care o fac :)

aia care scriu cate 30-40 de mesaje au voie sa foloseasca "dumneavoastra" pe forum?

haha! intrebarea aia devenise marca inregistrata softpedia acu vreo 4 ani...cred.

#13
kspr

kspr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 12.09.2008

View PostAdiJapan, on Mar 27 2009, 17:51, said:

De ce?! De ce rușinea de a spune dumneavoastră unui elev vi se pare mai mare decît rușinea de a spune tu unui profesor? Eu asta nu pricep.

Pentru ca in ziua de azi, daca spui dumneavoastră unui elev, acel elev incepe sa te ia peste picior. In liceu, profesorii folosesc dumneavoastra. Acest lucru ii face pe asa-zisii "baieti de cartier" sa se creada superiori, sa se creada mai buni decat restul. Iar acest lucru alimenteaza o situatie pe care noi (tara noastra, dumneavoastra, eu) incercam sa o evitam.

#14
sorin520

sorin520

    OM

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,572
  • Înscris: 05.09.2008
Folosirea pronumelui de politețe este oarecum aleatorie și cred că ține,mai mult de educație
Am observat ,totuși,o realitate oarecum ciudată-Cei trecuți de o vîrstă(să zicem 35-37 ani)au o aplecare normală spre folosirea lui -dumneavoastră

#15
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View PostDecember, on Mar 28 2009, 01:03, said:

Nu stam de vorba fata in fata ci la distanta foarte mare deci cred totusi ca e o lume virtuala.
Și scrisorile și telefonul permit o distanță foarte mare între interlocutori, deci după logica asta și ele creează o lume virtuală. Să zicem, de dragul argumentului, că ar fi. De ce în scrisori și la telefon nu renunțăm la pronumele de politețe?


View PostDecember, on Mar 28 2009, 01:03, said:

Si poate trebuia sa spun "amic" in loc de "prieten" sau ai luat termenul un pic cam altfel?
Poate sînt eu de modă veche. Pentru mine prieten (și amic) înseamnă mult mai mult decît a sta de vorbă. Dar, tot de dragul argumentului, să presupunem că prieteni sînt oricare două persoane care stau de vorbă (mă abțin de la alte comentarii). De ce e musai ca acești „prieteni” să-și vorbească la per tu? Atunci cînd vine femeia cu factura de energie electrică și stăm de vorbă (deci sîntem prieteni), de ce n-o iau cu tu? Cînd mă oprește polițistul de la circulație și îmi cere permisul (deci stăm de vorbă, de prieteni ce sîntem), de ce nu-l iau cu tu?


View Postkspr, on Mar 28 2009, 01:06, said:

Pentru ca in ziua de azi, daca spui dumneavoastră unui elev, acel elev incepe sa te ia peste picior. In liceu, profesorii folosesc dumneavoastra. Acest lucru ii face pe asa-zisii "baieti de cartier" sa se creada superiori, sa se creada mai buni decat restul. Iar acest lucru alimenteaza o situatie pe care noi (tara noastra, dumneavoastra, eu) incercam sa o evitam.
Deci toată lumea de pe forum evită pronumele de politețe într-o încercare comună de a le veni de hac băieților de cartier. Chiar credeți ce spuneți?

Edited by AdiJapan, 27 March 2009 - 18:26.


#16
Rigips

Rigips

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 21.02.2005

View PostLoveDemon, on Mar 27 2009, 07:47, said:

...
Deci adresarea politicoasă de care pomenește AdiJapan e o particularitate a culturii și limbii române (e drept, nu numai, dar despre asta vorbim aici). Ar trebui ea aplicată pe forum, și în general pe internet (în afara mailurilor "oficiale"), sau internetul a devenit un teren mai aparte de desfășurare a relațiilor sociale?
E foarte adevarat ca adresarea politicoasa e o particularitate a culturii si a limbii romane, insa un forum este un forum.
Scopul principal al forumului este de a-ti spune parerea, cu premiza ca fiecare are acest drept si orice opinie cantareste la fel. Tutuirea pe forum presupune o adresare directa si fara prejudecati cu scopul de exprimare a parerii proprii si nimic mai mult; chiar nu vad scopul in folosirea prenumelor de politete mai ales in forumuri.
Parerea mea...

Edited by Rigips, 27 March 2009 - 18:36.


#17
December

December

    Liberate te ex inferis !

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 20,304
  • Înscris: 14.06.2006

View PostAdiJapan, on Mar 27 2009, 18:24, said:

Poate sînt eu de modă veche. Pentru mine prieten (și amic) înseamnă mult mai mult decît a sta de vorbă. Dar, tot de dragul argumentului, să presupunem că prieteni sînt oricare două persoane care stau de vorbă (mă abțin de la alte comentarii). De ce e musai ca acești „prieteni” să-și vorbească la per tu? Atunci cînd vine femeia cu factura de energie electrică și stăm de vorbă (deci sîntem prieteni), de ce n-o iau cu tu? Cînd mă oprește polițistul de la circulație și îmi cere permisul (deci stăm de vorbă, de prieteni ce sîntem), de ce nu-l iau cu tu?
Exemplele date de tine nu sunt elocvente(cu postasul si politistul). Dar lasand acestea la o parte vreau sa te intreb ceva: ti-am dat vreodata cumva senzatia atunci cand am vorbit/scris cu tine ca nu te respect sau ca am vorbit "la misto"? Eu nu cred acest lucru! Si nu am folosit "dumneavoastra" . Mie nu mi-e greu de loc sa folosesc acest termen si crede-ma ca l-as folosi cu mare drag.

#18
blackcat

blackcat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,217
  • Înscris: 29.11.2001
Internetul schimba putin regulile de adresare pt simplificare. Asta nu inseamna lipsa de respect atunci cind nu folosesti dumneavoastra.
Sincer, daca m-as intilni in viata reala cu cineva de pe forum as folosi pronumele de politete, dar pe forum nu-mi bat capul.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate