Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Procedura accident fara pagube ma...

Cum se regleaza aceste balamale?

Renovare ap interbelic, Centru - ...

Chit rosturi gips carton
 Gasesc echipa de proiectare pentr...

Demisie la fostul job - mutare in...

Probleme rețea

A folosit cineva sistemul din foto?
 Comodatarul poate fi si persoana ...

Durere antebrat, cred

Tehnologia Blockchain NU are viit...

Phishing - mailuri aparent de la ...
 Recomandare reparare/inlocuire ca...

Apartament in bloc nou, sfat fonic

Scadere presiune centrala din cau...

Economii in EURO sau USD?
 

FINLANDA

* * * * * 2 votes
 • Please log in to reply
1976 replies to this topic

#37
Karhu

Karhu

  Heretic member

 • Grup: Super Moderators
 • Posts: 37,997
 • Înscris: 25.06.2007
Incet, incet, au trecut deja doi ani de cand am aterizat in Finlanda...
Astazi am avut motiv de chef  :clapping:  :cheers: :band:   :coolspeak:

#38
beastie

beastie

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 748
 • Înscris: 08.12.2004
Felicitari si La Multi Ani! :)

Edited by Bogdan R, 15 November 2009 - 08:39.
[i]Multumesc mult![/i] ;)


#39
SuperDuper

SuperDuper

  Inactive

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 13,294
 • Înscris: 25.04.2006
Stai sa inteleg... daca am pasaport de EU, tot ce imi trebuie ca sa emigrez in Finlanda sunt banii aia calculati dupa numarul de persoane (cca 5000 Euro)? Si daca lucrez 3 luni ca vanzator de... ceva, dupa aia imi dau 2000 Euro pe luna (pe familie) pana imi gasesc de lucru sau pana trec 500 zile??

Noroc ca au clima aia, ca se umpleau de emigranti pana acum. Si nu vad pe unde scoteau camasa.

Edited by SuperDuper, 14 October 2009 - 02:10.


#40
Karhu

Karhu

  Heretic member

 • Grup: Super Moderators
 • Posts: 37,997
 • Înscris: 25.06.2007

 SuperDuper, on 14th October 2009, 03:09, said:

Stai sa inteleg... daca am pasaport de EU, tot ce imi trebuie ca sa emigrez in Finlanda sunt banii aia calculati dupa numarul de persoane (cca 5000 Euro)?
In primul rand e esentiala obtinerea statutului de rezident si a henkilötunnus-ului (un fel de CNP sau SSN). Nu e foarte greu insa pe langa banii amintiti mai e necesar si un motiv intemeiat in temeiul caruia persoana cere aceasta rezidenta ( de exemplu urmarea unor studii cu durata de cel putin doi ani sau existenta unui contract de munca). In lipsa acestui motiv statutul de rezident poate fi refuzat si persoana va putea ramane in tara maxim 6 luni (timp considerat suficient pentru gasirea unui loc de munca). Evident statutul va fi de turist si nu se pune problema  primirii vreunui ajutor de integrare, social sau a altor beneficii.

 SuperDuper, on 14th October 2009, 03:09, said:

Si daca lucrez 3 luni ca vanzator de... ceva, dupa aia imi dau 2000 Euro pe luna (pe familie) pana imi gasesc de lucru sau pana trec 500 zile??
In primul rand nimeni nu angajeaza vanzatori care nu cunosc limba locala (finlandeza sau suedeza) la un nivel cel putin mediu.
In al doilea rand ajutorul social sau de somaj se da doar persoanelor care raman fara loc de munca independent de vointa lor. Daca o persoana care are loc de munca renunta voluntar la el, nu va primi nimic timp de cateva luni (nu stiu exact, nu am studiat problema).
In al treilea rand venitul minim garantat (poate sa fie mai mare sau mai mic decat cei 2000 euro amintiti, depinde de dimensiunea familiei) se acorda de catre Departamentul de Protectie Sociala al municipalitatii de resedinta, in urma unui interviu amanuntit si a unei anchete sociale. Au dreptul la acest interviu doar persoanele ce au rezidenta permanenta si henkilötunnus. Ajutorul de somaj e alta treaba si se acorda de catre KELA, in urma unei cotizari (deci vechime in munca) de cel putin 3 luni (cand se obtine de fapt si KELA-cardul). Daca acest ajutor de somaj e mic (depinde de salarizarea anterioara) se fac face o completare a acestei sume de catre Departamentul de Protectie Sociala al municipalitatii de resedinta astfel incat venitul total obtinut sa fie egal cu venitul minim garantat. Ca sa rezum, ajutorul banesc al unei familii in dificultate poate veni de la 1) KELA  2) municipalitate 3) KELA + municipalitate
Stiu cazuri de straini care au avut necazuri cu obtinerea dreptului de rezidenta, a henkilötunnus-ului si a beneficiilor ce decurg din ele. Sistemul este birocratic si destul de impenetrabil.
Pentru evitarea oricaror neplaceri obtinerea unui contract de munca pe durata de cel putin doi ani este esentiala.
Cele 500 de zile de care amintesti sunt altceva, e vorba de durata maxima a planului de integrare, in care imigrantul care face cursuri de limba poate beneficia de o indemnizatia pentru curs (550 euro/luna pentru persoanele fara copii, ceva mai mult pentru cele cu copii).

 SuperDuper, on 14th October 2009, 03:09, said:

Noroc ca au clima aia, ca se umpleau de emigranti pana acum. Si nu vad pe unde scoteau camasa.
Clima este asemanatoare cu a Canadei, tara in care emigreaza sute de mii de persoana anual.
Imigranti sunt si aici, in orasele mari chiar destul de multi.
Motivul pentru nu are loc o ''invazie'' este limba si o piata a muncii restrictiva si de mici dimensiuni.
In niciun caz clima...

#41
SuperDuper

SuperDuper

  Inactive

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 13,294
 • Înscris: 25.04.2006
Sunt niste bizari, zice solista trupei Vaya con Dios, Dani Klein:

Quote

Spre exemplu, în Finlanda publicul este mai rece. Sunt părți în care oamenii care vin la concert pur și simplu stau și ascultă melodiile atât de liniștiți, încât mă îngrijorez și încep să-mi pun întrebări de genul „Oare nu le place muzica mea? Nu cânt bine? Oare care-i motivul pentru care nu reacționează în niciun fel?”.
Și în momente de genul acela nu-mi doresc decât să se termine mai repede concertul și să cobor de pe scenă. Apoi se întâmplă ca, după concert, să vină oameni la mine ca să mă felicite și să-mi spună cât de mult le-a plăcut concertul. În astfel de momente rămân mută, e puțin ciudat.


#42
Karhu

Karhu

  Heretic member

 • Grup: Super Moderators
 • Posts: 37,997
 • Înscris: 25.06.2007
Stirea nu are legatura cu emigrarea dar are legatura cu Finlanda, mai precis cu capacitatile tehnologice existente in aceasta tara:

http://www.hs.fi/eng...e/1135250367371

http://www.capital.ro/articol/cel-mai-luxo...apa-127161.html

http://turism.evz.ro...ntr-una-singura

Edited by Bogdan R, 01 November 2009 - 08:21.


#43
oli_mr

oli_mr

  New Member

 • Grup: Members
 • Posts: 16
 • Înscris: 14.11.2009
Nu-si manifesta emotiile,vorbesc calm,mai rad cand se imbata,nu sunt rai si daca esti ok din punctul lor de vedere esti chiar apreciat si ti se si spune asta in fata,dar.........sunt nordici reci,ff reci si noi latinii nu ne potrivim cu stilul lor de viata,cunosc multi romani care spun ca sunt satisfacuti din orice punct de vedere in Finlanda,dar sunt multi care recunosc ca niciodata nu s-au simtit aici acasa,in plus financiar,nu prea ai sanse sa te realizezi ,decat o casa cumparata undeva pe la periferie si aia daca nu ai vreo 2 copii de crescut,destul de greu.Fara limba nu ai sanse sa lucrezi nici la curatenie.Cu engleza se poate in It,companii internationale si daca un finlandez binevoitor se ofera sa  te recomande la un loc de munca,care nu-i usor de gasit.

#44
Karhu

Karhu

  Heretic member

 • Grup: Super Moderators
 • Posts: 37,997
 • Înscris: 25.06.2007

 oli_mr, on 14th November 2009, 13:48, said:

financiar,nu prea ai sanse sa te realizezi
Asta depinde de veniturile obtinute, venituri care oricum sunt mult mai mari decat in Romania (pentru o meserie/profesie/pozitie similara).
E foarte important de adaugat ca o impozitare (aici impozitul e progresiv) a salariului ca in Romania (32,5%) este atinsa abia in cazul salariilor de aprox. 4800 - 5000 euro/luna brut. Pentru salariile mai mici decat suma mentionata impozitul e mai mic decat in Ro!


Evident, e greu sa ajungi milionar daca ai un salariu lunar de 2000 euro net.
Dar nu cred ca cineva vrea sa emigreze aici pentru a ajunge milionar...

#45
oli_mr

oli_mr

  New Member

 • Grup: Members
 • Posts: 16
 • Înscris: 14.11.2009
Financiar,ma refeream la o casa decenta cumparata intr-o zona nici periferica ,dar nici centrala.Aici si majoritatea finlandezilor stau cu chirie,nu-i un lucru rau,am prieteni finlandezi care nici nu-si pun in discutie cumpararea unui apartament in Helsinki de exemplu.Ca emigrant ,ca om de rand cu un salariu mediu  ai sanse sa stai toata viata in chirie si cu vreo masina cumparata la mana a-2-a.Binenteles ca daca ai pregatire superioara si salariul este pe masura,dar ai acces la locurile de munca unde ei au deficit de personal,in rest este foarte greu de intrat pe piata de munca.

Apropo de chinezarii,in orasul in care locuiesc eu se afla un mare Chinacenter cu marfa identica ca la noi in Romania,preturile sunt la fel.Adevarul este ca marfa asta se vinde numai acolo.

Edited by Bogdan R, 15 November 2009 - 17:55.


#46
Karhu

Karhu

  Heretic member

 • Grup: Super Moderators
 • Posts: 37,997
 • Înscris: 25.06.2007

 oli_mr, on 15th November 2009, 09:53, said:

Financiar,ma refeream la o casa decenta cumparata intr-o zona nici periferica ,dar nici centrala.
IMHO, e mai de preferat o casa situata periferic, intr-o zona verde si linistita decat aceeasi casa situata in aglomeratia din centru si la un cost cel putin dublu (indiferent ca vorbim de chirie sau pret cumparare).

 oli_mr, on 15th November 2009, 09:53, said:

Apropo de chinezarii,in orasul in care locuiesc eu se afla un mare Chinacenter cu marfa identica ca la noi in Romania,preturile sunt la fel.Adevarul este ca marfa asta se vinde numai acolo.
Da, cand spuneam ca magazinele serioase din centru nu au acest tip de marfa nu am fost crezut. Adevarul e ca am descoperit si eu intre timp magazine periferice cu marfa ieftina (gen Halppa-Halli, Hong-Kong etc) dar totusi mult mai de calitate decat marfa ieftina din Romania.
Ca o confirmare vine si articolul http://turism.evz.ro/emain/articolul/875530/STUDIU-Romania-tara-anonima unde tarile cu produsele cele mai calitative sunt considerate a fi Japonia, SUA, Germania, Finlanda si Elveția.

#47
oli_mr

oli_mr

  New Member

 • Grup: Members
 • Posts: 16
 • Înscris: 14.11.2009
Intre Finlanda si Romania nu exista termen de comparatie in privinta sistemului social ,sanatate etc.Bogdan ai dreptate din toate punctele de vedere,sunt cu mult inaintea noastra,desi ma doare sa spun lucrul acesta despre tara mea.Dar tu privesti lucrurile din punctul tau de vedere,pentru ca ai prins un job bun.
Piata de munca e restrictiva si repet daca ei nu au deficit de personal intr-o anumita arie,ai sanse sa gasesti un loc de munca minime si cu limba stiuta,mai ales in aceasta perioada.Piata de munca nu e restrictiva doar acum cu criza.Uite sa-ti dau un exemplu: 3 rusoaice prezente in Finlada de vreo 5 ani cu limba bine stiuta,fac cursuri de perfectionare la fortele de munca,femei cu pregatire ,care cunosc limba(repet) care mi-au spus ca de 5 ani de zile cu toate ca au incercat foarte mult nu au putut sa obtina un loc de munca in Fi in domeniul lor . Intrebarea mea este : Care este motivul?

#48
Karhu

Karhu

  Heretic member

 • Grup: Super Moderators
 • Posts: 37,997
 • Înscris: 25.06.2007

 oli_mr, on 16th November 2009, 11:29, said:

Dar tu privesti lucrurile din punctul tau de vedere,pentru ca ai prins un job bun.
Asa este, recunosc...

 oli_mr, on 16th November 2009, 11:29, said:

sa-ti dau un exemplu: 3 rusoaice prezente in Finlada de vreo 5 ani cu limba bine stiuta,fac cursuri de perfectionare la fortele de munca,femei cu pregatire ,care cunosc limba(repet) care mi-au spus ca de 5 ani de zile cu toate ca au incercat foarte mult nu au putut sa obtina un loc de munca in Fi in domeniul lor . Intrebarea mea este : Care este motivul?
Nu am de unde sa stiu dar presupun ca au o meserie/profesie care nu se cauta.
Oricum in 5 ani puteau sa se recalifice (exista o multime de cursuri de reconversie profesionala) sau sa incerce sa se privatizeze etc
E enorm sa stai atata timp pe ajutor social. In afara faptului ca e deprimant, inseamna si venituri mai mici decat daca ai merge la munca, chiar si sub pregatirea ta...

#49
oli_mr

oli_mr

  New Member

 • Grup: Members
 • Posts: 16
 • Înscris: 14.11.2009
Iti dau eu un raspuns.Nu vor straini la locurile de munca si asta nu ca sunt rasisti,oricum rasismul este un subiect tabu in Finlanda,au reguli stricte din acest punct de vedere ci pentru ca daca ai venit ca emigrant ori stai pe banii statului ,ori ai luat locul de munca al uni prieten de-al lui,care saracul finlandez nu are ce sa munceasca, eu am raspuns unei provocari de gen "anuntul a stat 3 saptamani pe site;de ce nu ai sunat?".Ai de munca atata timp cat au nevoie de tine si nu au  de unde sa aleaga.Finlanda e prietenoasa cu strainii politic vorbind,pe "teren"lucrurile stau altfel,a nu se intelege discriminare
,departe de gandul asta,chiar sustin ca in Finlanda sunt mult mai ajutati strainii decat  in alte parti.Tara este mica  si prefera oameni de  ai lor.

#50
Karhu

Karhu

  Heretic member

 • Grup: Super Moderators
 • Posts: 37,997
 • Înscris: 25.06.2007
Hyvää itsenäisyyspäivää!

Astazi e Ziua Nationala a Finlandei!
:band:

http://forum.softped...a...t&id=686333

Chiar daca nu are legatura cu emigrarea, ar fi interesant de amintit traditionala receptie, urmata de bal, oferita de presedinta Tarja Halonen cu ocazia Zilei Nationale a Finlandei.
Evenimentul, extrem de mediatizat si asteptat, a fost transmis in direct, ca in fiecare an, de televiziunea nationala.
Ceremonia e grandioasa si se desfasoara dupa un tipic si norme caracteristice mai degraba monarhiilor.
Sute de invitati, in tinute de mare gala stau la rand si isi prezinta omagiile presedintei si sotului sau.
Sunt invitati membrii guvernului si parlamentului, corpul diplomatic, mari sportivi, oameni de litere, savanti si cercetatori, sefii armatei, veterani de razboi, reprezentanti de frunte ai vietii economice (patroni, industriasi, bancheri), rectorii universitatilor iar la sfarsit, fostii presedinti.
Costumatiile sunt in general de inalta clasa, clasice, cu afisarea decoratiilor si ordinelor, dar unii prefera si costumul popular national.
Tinutele invitatilor (si mai ales ale invitatelor) sunt subiecte savuroase de barfa pentru cateva saptamani.
Dupa prezentarea omagiilor urmeaza dineul si balul.
Anul acesta a avut loc si un eveniment mai deosebit, unul dintre invitati facand stop cardio-respirator in toiul ceremoniei dar din fericire a fost resuscitat cu succes.

Galerie de poze: http://yle.fi/linnan...vagalleria.html
Prim-ministrul Finlandei si proaspata sa sotie: http://www.hs.fi/kot...n/1135251282438

Edited by Bogdan R, 07 December 2009 - 10:05.


#51
Cutzu

Cutzu

  SefuLaUrati

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 12,103
 • Înscris: 06.07.2006
atentat cu victime intr`un mall in apropiere de Helsinki

Edited by Cutzu, 31 December 2009 - 15:34.


#52
Karhu

Karhu

  Heretic member

 • Grup: Super Moderators
 • Posts: 37,997
 • Înscris: 25.06.2007

 Cutzu, on 31st December 2009, 15:30, said:


Iata aici si ce spune mass-media finlandeza:

http://www.hs.fi/eng...f/1135251813619

http://yle.fi/uutise...ge_1331619.html

Probabil ca acest eveniment va grabi masurile, preconizate de ceva vreme, de limitare a accesului la armele de foc (cu toate ca Ibrahim Shkupolli nu avea permis pentru arma crimei).

#53
Cutzu

Cutzu

  SefuLaUrati

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 12,103
 • Înscris: 06.07.2006
iti imaginezi ca sunt praf in ochi masurile
in orice tara exista trafic de arme, cu mentiunea ca in tarile nordice nu prea am auzit de atentate armate

#54
jumborom

jumborom

  E bine așa cum e.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 10,593
 • Înscris: 25.11.2007

 Cutzu, on 3rd January 2010, 23:34, said:

iti imaginezi ca sunt praf in ochi masurile
in orice tara exista trafic de arme, cu mentiunea ca in tarile nordice nu prea am auzit de atentate armate

Au mai fost cazuri:

"Finlanda a fost deja traumatizată de alte două atacuri mortale în ultimii doi ani. În noiembrie 2007, un tânăr de 18 ani a ucis opt persoane într-un liceu, apoi s-a sinucis. În septembrie 2008, un student de 22 de ani a ucis zece persoane tot într-un liceu, apoi s-a sinucis. Aceste atacuri au dus la o consolidare a legislației privind armele." Sursa.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate