Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum v-a apucat dragostea pentru p...

Intrebare hdmi laptop lenovo

Fezabilitate - Adaugare microinve...

inmatriculare autoturism reprezen...
 2 aere conditionate pe un singur ...

Intarzietor de priza zahar

Oprire update Asus ZenFone 10

Concediu Canada - Gestiunea banil...
 Folii faruri - plastic sau sticla...

Alternative, reducere costuri, pa...

SUMMER HITS!

Conducta pluviala sparta la bloc....
 Medii admitere 2023 UPB - Faculta...

Cum pot crea o iluzie de tipul Fa...

Cand crezi ca le-ai vazut pe toat...

Damsel (2024)
 

intrebare css

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
cnnbs

cnnbs

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 01.09.2008
Am facut o intrebare... Cum fac un site cu css sa arate ca site-ul de mai jos.
Site-ul este facut cu html cu frame-uri. Cand apas pe un link dintr-un frame se deschide o pagina in alt frame. Cum as putea sa fac asta cu css, ca sa nu mai folosesc frame-uri?



Attached File  untitled.jpeg   1.65MB   32 downloads

#2
adormitu

adormitu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 384
  • Înscris: 28.08.2008
nu poti face asta din CSS, CSS e doar pentru still... poti fie face asta:

- cu javascript si cereri asincrone [pentru a lua continutul]), nerecomandat din punct de vedere SEO
- javascript ca si tabbed browsing (pentru pagini cu continut mic), care incarca tot continutul odata si doar ascunde layerele, astfel e ok din punct de vedere SEO
- cu iframe, care iarasi e nerecomandat deoarece orice search engine iti va indexa pagina (ceea din frame), iar un vizitator va putea sa mearga pe aceea fara sa mai vada meniurile/headerele/etc, ceea ce se poate intampla cu frameuri normale de asemenea

fie a doua varianta, fie nu alegi ca contentul sa apara fara schimbare de pagina curenta...

#3
RoDP

RoDP

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 131
  • Înscris: 07.05.2006

View Postadormitu, on Feb 28 2009, 20:13, said:

nu poti face asta din CSS, CSS e doar pentru still... poti fie face asta:

- cu javascript si cereri asincrone [pentru a lua continutul]), nerecomandat din punct de vedere SEO


Din ultimele informatii care le am s-ar parea ca cel putin google reuseste sa acceseze continutul din javascript, adica sa nu fie nici o diferenta pentru seo.


Revenind la topic. Probabil vrei sa folosesti frame-uri ori pentru ca viteza de incarcare sa fie mai mare, ori pentru a nu scrie headerul si meniul de fiecare data.

Daca e primul caz, timpul de incarcare castigat mi se pare nesemnificativ.

Daca e al doilea caz, poti face asta si fara frame-uri, poti face paginile .php, sa le pui pe un server care stie php, cam toate stiu, si sa faci fisiere separate pentru header/sidebar/footer, etc. Apoi faci fisierele normale si incluzi celelalte pagini acolo unde ai nevoie: <?php include("header.php"); ?> .
Modificarile ulterioare aduse paginilor incluse se vor vedea cand pagina care le include va fi incarcata.

Mai poate exista si un al treilea caz, sa vrei ca toata navigarea in site-ul tau sa fie facuta teoretic in aceeasi pagina, fara sa se schimbe url-ul. poti face si asta din php, dar o sa trebuiasca sa cauti putin, desi nu vad de ce ai vrea sa blochezi direct linking-ul catre paginile site-ului.

#4
cnnbs

cnnbs

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 01.09.2008

View PostRoDP, on Feb 28 2009, 20:21, said:

Din ultimele informatii care le am s-ar parea ca cel putin google reuseste sa acceseze continutul din javascript, adica sa nu fie nici o diferenta pentru seo.


Revenind la topic. Probabil vrei sa folosesti frame-uri ori pentru ca viteza de incarcare sa fie mai mare, ori pentru a nu scrie headerul si meniul de fiecare data.

Daca e primul caz, timpul de incarcare castigat mi se pare nesemnificativ.

Daca e al doilea caz, poti face asta si fara frame-uri, poti face paginile .php, sa le pui pe un server care stie php, cam toate stiu, si sa faci fisiere separate pentru header/sidebar/footer, etc. Apoi faci fisierele normale si incluzi celelalte pagini acolo unde ai nevoie: <?php include("header.php"); ?> .
Modificarile ulterioare aduse paginilor incluse se vor vedea cand pagina care le include va fi incarcata.

Mai poate exista si un al treilea caz, sa vrei ca toata navigarea in site-ul tau sa fie facuta teoretic in aceeasi pagina, fara sa se schimbe url-ul. poti face si asta din php, dar o sa trebuiasca sa cauti putin, desi nu vad de ce ai vrea sa blochezi direct linking-ul catre paginile site-ului.

Mersi pt raspuns!

Daca sa zicem ca as alege varianta a 2, desi nu prea stiu php, cum fac sa afisez meniul exact cum am facut in poza de mai sus, adica sa fie mereu in stanga?
Si ce functie e mai utilizata  include() sau request() si de ce? ca am inteles ca face cam acelasi lucru..

#5
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View Postcnnbs, on Feb 28 2009, 21:49, said:

Mersi pt raspuns!

Daca sa zicem ca as alege varianta a 2, desi nu prea stiu php, cum fac sa afisez meniul exact cum am facut in poza de mai sus, adica sa fie mereu in stanga?
Si ce functie e mai utilizata  include() sau request() si de ce? ca am inteles ca face cam acelasi lucru..

require() nu request(). require() afiseaza o eroare daca nu gaseste fisierul, include() nu o face. E mai bine sa folosesti require() pentru ca vezi din start care e cauza pentru care nu este afisata o portiune care te astepti sa fie afisata (astfel observi ca ai facut o greseala pe undeva, php iti va spune clar ceva de genul "file meniu.html not found on line ..." etc).

Sa zicem ca fisierul "meniu.html" contine:
<a href="/hello.html">hello page</a>
Si tu in mod normal, daca ar fi fost intr-un singur fisier index.html, ai fi scris ceva de genul:
...
<td><a href="/hello.html">hello page</a></td>
...
Atunci cu PHP pur si simplu in loc sa scrii acel cod, incluzi acel fisier PHP care contine codul html dorit:
...
<td><?php require 'meniu.html';?>></td>
...

Avantajul este ca poti crea asa-numite templates (sabloane), in loc sa scrii de fiecare data acel cod iar si iar in fiecare dintre paginile tale
pagina1.html, pagina2.html, index.html, pur si simplu incluzi meniu.html acolo unde vrei sa fie afisat, iar paginile nu trebuie sa mai contina decat ce trebuie sa contina (continutul principal), pe langa acele includes.

Edited by OriginalCopy, 28 February 2009 - 22:14.


#6
cnnbs

cnnbs

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 01.09.2008
Deci sa inteleg ca trebuie sa fac tabel pt a pune meniul ala in stanga... Alta alternativa mai e in afara de tabel? de exemplu cu div-uri se poate face sablon d'asta?  nu prea imi plac mie tabelele, nu ma intreba de ce   :D

Edited by cnnbs, 28 February 2009 - 23:01.


#7
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View Postcnnbs, on Feb 28 2009, 23:00, said:

Deci sa inteleg ca trebuie sa fac tabel pt a pune meniul ala in stanga... Alta alternativa mai e in afara de tabel? de exemplu cu div-uri se poate face sablon d'asta?  nu prea imi plac mie tabelele, nu ma intreba de ce   :D
Era doar un exemplu, nu am spus niciunde asta, ai inteles gresit. Tu scrie-ti index.php intr-o singura pagina, doar in html pur, fara PHP, pagina care sa arate exact asa cum vrei sa arate. Apoi cut/paste secventele din cod care vrei sa apara pe toate paginile in alte fisiere .html sau .php, fiecare secventa in fisierul ei. In locul gol care ramane incluzi fisierul .html/.php corespunzator.

Pentru a crea apoi alte pagini principale (meniul de exemplu nu este o pagina principala si de sine statatoare), copy/paste index.php, si in loc de continutul specific index.php (Sa zicem ca acolo ar scrie "Bine ai venit") pui textul specific noii pagini.

Greu, greu sa-ti folosesti putin imaginatia/inteligenta :D

#8
RoDP

RoDP

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 131
  • Înscris: 07.05.2006

View Postcnnbs, on Mar 1 2009, 00:00, said:

Deci sa inteleg ca trebuie sa fac tabel pt a pune meniul ala in stanga... Alta alternativa mai e in afara de tabel? de exemplu cu div-uri se poate face sablon d'asta?  nu prea imi plac mie tabelele, nu ma intreba de ce   :D

Da, poti face si fara tabele, lucrezi din css.
Css-ul e simlpu la baza, definesti anumite portiuni pe site.
Imparti site-ul in header, menu si content sa zicem. Pentru fiecare din aceste sectiuni, in fisierul css o sa ai:

#header {
//aici definesti toate proprietatile pentru header, poti sa nu il folosesti deloc dar l-am pus ca exemplu
width: 800px;
text-align:center;
}

#menu {
text-align: left;
float: left;
width: 200px;
}

#content {
text-size: 15px;
float: right;
}


Sunt doar niste exemple , poti folosi ce atribute vrei, poti cauta pe google cam toate atributele de care ai nevoie in css

Dupa cum poti observa, atributul float pozitioneaza intr-o directia sau alta sectiunea.


In html o sa ai asa:

<html>
<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" >	
<title>titlu</title>
</head>
<body>
<div id="header">
<h1>Headline</h1>
</div>
<div id="menu">
<a href=page1>Page 1</a>
<a href=page1>Page 2</a>
</div>
<div id="content">
<p>continut</p>
</div>
</body>
</html>


unde style.css e fisierul .css care contine ceea ce am scris prima data.

De exemplu, in css, pentru ca doar link-urile din meniu sa aiba o anumita dimensiune, poti folosi:

#menu a {
text-size: 12px;
color: #FAFAFA;
}

sau orice vrei tu.


Dupa ce faci asta intr-o pagina, o imaprti in header.php menu.php ca sa ramana mereu aceeasi

Eu am scris un articol putin mai detaliat despre cum sa incepi a folosi css, dar sper ca ce am scris aici sa fie indeajuns, daca mai e ceva o sa iti mai zic. Cred ca iti poti da seama singur de aici in colo, trebuie doar sa experimentezi si sa cauti.

Poti dealtfel sa pui sectiuni una intr-alta, de exemplu sa mai creezi o sectiune #main in care sa incluzi si menu si content. Sau poti ca numai uneia dintre ele sa ii pui float pe o directie, dar e doar un exemplu.

#9
cnnbs

cnnbs

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 01.09.2008
Mersi mult! Mi-ai explicat mai mult decat aveam nevoie :coolspeak:

Imi poti da articolul pe care zici ca l-ai scris? nu mi-ar strica la cum vad ca explici :D :rolleyes:

#10
adormitu

adormitu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 384
  • Înscris: 28.08.2008

View PostRoDP, on Feb 28 2009, 20:21, said:

Din ultimele informatii care le am s-ar parea ca cel putin google reuseste sa acceseze continutul din javascript, adica sa nu fie nici o diferenta pentru seo.

Depinde, varianta clasica de folosinta a javascriptului nu e indexata http://www.brainhand...ripted-content/

Varianta indexabila e atunci cand folosesti fragment identifier, adica partea aia din fundul (curtii) urlui care incepe cu #

un exemplu (cam prost ca nu-mi veni rapid altul in minte): http://www.deezer.co...result/all/tool
desigur e un exemplu de url pe baza caruia se poate indexa (daca si ajax [sau ce o folosii]) functioneaza in functie de el...

p.s. e exemplul aiurea cel cu deezer deoare e flash, dar principiul e acelasi

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate