Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

China vs US

- - - - -
  • Please log in to reply
85 replies to this topic

#55
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
China vs US: faza a doua ? Ah, dileme, dileme. Va avertizez, articolul de azi e aparent economic. Dar s-ar incadra de minune la seria gen: negrul e alb, albul e negru  si totul  e relativ. De ce ? Sau mai bine... de ce nu ? :-)

Sa revenim totusi. Despre faza intai va tot povesteam pe aici de mai bine de un an. Atunci cand chinezii au inteles ca rezervele in dolari vor incepe sa-si piarda valoarea destul de curand, dar aruncarea lor prea brusc in piata ar fi grabit acest fapt. Astfel au trecut la achizitionarea pe sub mana de petrol, metale rare, metale pretioase, companii de exploatare si alte bunuri tangibile. Reducand in acelasi timp achizitia de bonduri americane si scazandu-si astfel expunerea. In timpul asta baietii de Washinton le trimiteau delegatii de care radeau pana si studentii atunci cand incercau sa explice cat de sigure sunt finantele americane.

Well, se pare ca in ultima vreme chinezii s-au cam saturat sa avertizeze politicos sau sa zambeasca frumos atunci cand SUA continua cu bullshitul. Iar americanii simt acum din ce in ce mai tare cum se apropie funia de par. De aceea lupta e tot mai pe fata si am impresia ca incet-incet asistam la trecerea in urmatoarea faza a dansului dintre cei doi mari jucatori ai economiei mondiale.

Tineti minte vesnica intrebare a europenilor: de ce acelasi produs fabricat in China se vinde mult mai ieftin in America ? Ani de-a randul am vazut acolo calculatoare, camere video, televizoare si multe altele la preturi fara taxe. Toate cumparate cu un dolar atotputernic si lasat sa-si faca de cap fara oprelisti in fata yuanului slab. Incepti sa pricepeti unde bat apropoul ? Era bine atunci cand cursul valutar si lipsa taxelor avantaja o anumita parte. Acum nu mai este. In schimb a venit randul chinezilor sa-i certe cu degetul pe americani: Ati uitat ?

Ati uitat ca pana acum un secol voi erati saracii lumii plecati cu bocceaua in spate de acasa pentru a va face un rost si a munci din greu pentru o viata mai buna ? Ati uitat cata poluare ati produs si exportat pe toata planeta sau cate resurse ati papat si inca mai papati ? Ati uitat in doua decenii in care v-ati mutat toata productia catre tari cu mana de lucru mai ieftina de ce ii dispretuiati pe vremuri asa tare pe englezi si imperialismul lor ? Ati uitat cat de repede s-a destramat vechiul imperiu atunci cand oamenii au inceput sa uite ce inseamna munca si sa traiasca doar din exploatarea coloniilor ?

China vs US de azi e un fel de America vs UK de acum cateva sute de ani. Chinezii inca saraci, dar pusi pe munca si luptand pentru iesirea de sub tutela imperiului de facto. Americanii dezvatati cu munca in ultimii douazeci de ani si obisnuiti cu traiul usor pe spinarea altora. Traind de pe urma ingineriilor financiare si razboaielor pentru resurse de cand si-au mutat productia in China si au cam ramas fara petrol. Ramane de vazut daca in final chinezii vor reusi sa supravietuiasca pana la un "Beijing tea party". Sau daca aceasta eliberare de sub influentele americane se va resimti si in plan intern printr-o schimbare de regim sau nivel de trai. Eu raman optimist, mai ceva ca google... ;-)

Tot apropo de regim, interesant este si modul in care media vestica prezinta acum cealalata fata a monedei apropo de o alta inversare de situatii. Vorbim aici sistemul asa-zis capitalist si cel asa-zis comunist, asta daca e sa folosim etichetarile uzuale. Banuiti deja probabil la ce ma refer. Anume la modul in care "victoria" US in fata Rusiei in urma cu 20 de ani era automat tradusa ca o victorie a "capitalismului" si modelului sau economic. In timp ce acum o tara etichetata drept "comunista" incepe sa dea peste nas celor care au fost zeci de ani sinonimi cu "capitalismul". Eh, ca sa vezi cum se intoarce roata. Si cand va spuneam eu ca aceste mandrii de gradinita gen "a mea e mai mare" sunt degeaba. Si mai ales ca etichetarile de tot soiul sau lupta in doctrine si dogme sunt de fapt inutile.

Si daca tot am pornit pe aceasta cale, poate ar fi interesant sa vedem unde se afla si Europa in toata aceasta poveste. Pai Europa are si ea "China" ei daca vorbim de productie. E vorba de Germania si tarile nordice, care au actionat insa in mod diferit. S-a promovat libertatea exporturilor, a eliminarii taxelor si a "libertatii" comertului in spatiu UE. Nimic rau pana aici, ba chiar frumos ca s-a incurajat concurenta si cresterea randamentului in celelalte regiuni. Mai trist insa cand se uita despre aceasta "egalizare" a sanselor atunci cand vine vorba de resurse sau forta de munca.

Adica nu-i frumos sa profiti de faptul ca ai in subsol resurse naturale si sa subventionezi astfel companiile locale. Este mai corect sa le dai spre exploatare austriecilor de exemplu, care ti le vor revinde apoi la pret ridicat, pentru a "egaliza" sansele producatorilor autohtoni. Tot pentru a "egaliza" aceste sanse nu-i bine nici ca lucratorii din tarile folosite pe post de piata de desfacere sa circule prea liber prin Europa. Nici sa beneficieze de dreptul de a lucra la companiile concurente din tarile producatoare pe salarii apropiate. Nu, e bine ca ei sa stea acasa incasand salarii minime pe o munca asemanatoare cu cea facuta de colegii vestici, in timp ce cheltuielile cu hrana si energia sunt aproape la fel. In momentul in care apar nemultumiri, se rezolva rapid un ajutor sau imprumut. Cu dobanzi evident. Iar daca oamenii se invata prost ca in Grecia, ba chiar sunt "ajutati" sa-si mai si ascunda datoriile in timp ce coruptia interna infloreste... nasol... asta e sistemul... mergem inainte...

Am exagerat ? Doar va avertizasem ca asta e un articol de-a-ndoaselea. Fata de ceea ce a cam aparut in ultima vreme pe net. Despre modul in care nemtii cei muncitori ii ajuta pe grecii cei lenesi. Sau americanii buni la toate se lupta cu teroristii arabi fara nici un interes in zona. In timp ce saracul google se cearta cu chinezii care cenzureaza bietii oameni. Sunt sigur ca variantele astea le stiati de fapt drept cele "corecte". Eh, daca nu va place, asta e. Si eu care credeam ca e bine sa vezi o poveste din cat mai multe unghiuri pentru a intelege unde-i mijlocul.. pardon .. adevarul... :-)

P.S. Ca de obicei unele linkuri din text sunt scoase datorita regulamentului ariei, politicii softpedia blabla. Curiosii stiu deja unde sa le gaseasca.

Edited by flaviand, 23 March 2010 - 09:07.


#56
pointiv

pointiv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 18.03.2009
stau si ma gandesc la o chestie, apropo de China vs US.
Chinezii au dolari multi, dar au nevoie de spatiu, pt ca sunt prea multi. Asta e avantajul si totodata dezavantajul lor ( ca sunt multi).
Cand e de munca, produc la greu ( avantaj), cand e criza, trebuiesc intretinuti (dezavantaj).
Daca le trec in cap celor de la putere de la Beijing sa "finanteze" familii sa se mute in US?
Adica:
pas 1.
studierea terenului
cat e o casa la tara (proprietate)  in Utah de exemplu sau in Colorado?
50000$? poate si mai ieftin??? Acum cu criza, poate chiar mult mai ieftin.

pas 2.
gasirea de familii numeroase

pas3
cumpararea pe numele unei familii numeroase o proprietate in Utah, in paralel cu semnarea unui acord (de chinez cu statul chinez) prin care se obliga sa restituie imprumutul in 20 ani, la o dobanda X si sa-si reintregeasca tot neamul ( specificat in acte) in US pe cheltuiala lor, evident, nu a statului chinez.

pas 4.
Nu cred ca US ar putea impiedica un cetatean care are proprietate in US sa intre si sa se bucure de folosirea proprietatii.

pas 5.

INVAZIA


cat au acum chinezii rezerve?
au 1000 mld $? suficient sa cumpere pt inceput cateva orasele cu totul si sa le populeze cu chinezi fideli.

Hmmmm......cum ar fi?

PS. Asta este doar o teorie, nu "instig" pe nimeni, asa ca nu ma "huiduiti"
:nonobad:

#57
arcond

arcond

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 2,116
  • Înscris: 15.11.2006

View Postpointiv, on 24th March 2010, 16:49, said:

Chinezii au dolari multi, dar au nevoie de spatiu, pt ca sunt prea multi.

pas 5.

INVAZIA
Fiind destepti , nu numai ca s-au gandit la asta , dar chiar solutioneaza problema :
http://www.e-transpo...s23851-p83.html

#58
pointiv

pointiv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 18.03.2009

View Postarcond, on 24th March 2010, 22:57, said:

Fiind destepti , nu numai ca s-au gandit la asta , dar chiar solutioneaza problema :
http://www.e-transpo...s23851-p83.html

interesant articolul...si ceea ce eu doar gandeam....se pare ca ei deja fac...ba fac chiar mai mult.
Peste 20 ani,  o sa invatam chineza la scoala, si nu engleza.
:thumbup:

Poate ar trebui sa ne apucam de pe acum cu invatatul limbii chineze....

#59
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004
China a scos un nou sistem de rating, si SUA are ratingul picat  :)

http://www.dagongcre...able=web_e_zxzx

Quote

Among the 50 countries, the local currency sovereign credit risk for such countries as Norway, Australia, Denmark, Luxembourg, Switzerland, Singapore, New Zealand were assigned "AAA" ratings; China, Canada, the Netherlands, Germany were assigned "AA +"s, the United States and  Saudi Arabia "AA"s; France , the United Kingdom, Korea and Japan got "AA-"s. The countries that were assigned local currency sovereign credit rating of "A-" level include Belgium, Chile, Spain, South Africa, Malaysia, Estonia, Russia, Poland, Israel, Italy, Portugal and Brazil.

Edited by don_dannielo, 13 July 2010 - 09:11.


#60
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Even in China, Cheap Human Resources Are Becoming Scarce

Quote

Even in a country of 1.3 billion people there’s a limit to the supply of very cheap labour. China’s new generation are not happy to accept low-paid factory jobs. Dutch importers, such as Wim Verdoorn, are searching the length and breadth of the country for workers. But the days of cheap mass production appear to be over.

In Dongguan, shoe manufacturer Mr Liu shakes his head. No, he just doesn’t dare take on new orders. "I haven’t finished these boots for a Spanish customer yet. I've taken the leather to my hometown to have it stitched, because I couldn’t find the staff here. I make a loss on an order like this."

That’s bad news for Wim Verdoorn from the Dutch shoe importer Intermedium, who is eagerly looking for manufacturers. "There’s no staff, so the conveyor belts grind to a halt. Your own staff will be poached at the door. Competitors say ‘Come and work for me, I’ll pay you more'. And then you lose your people," he explains.

People born in the 1980s and 1990s prefer working in air-conditioned factories making high-tech products rather than in hot workshops that smell of leather and glue. And the export industry in Guangdong is no longer the only possibility for young workers. Economic growth means that there are also employment opportunities in their home towns in China’s interior.

He warns that consumers will feel the pinch when the summer 2011 shoes go on sale. "They will soon be 25 percent more expensive. And not only shoes, but also clothes and other everyday items. China was the last country for cheap mass production."


#61
totedati

totedati

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 09.09.2008

View Postflaviand, on 25th August 2010, 14:00, said:


mdea ... era și timpul ... semn că în china începe tot mai mult să lucreze la propria piață internă și să se bazeze tot mai puțin pe exporturi ... după 20-30 de ani de acum încolo când piața internă chineză și extinzând cea asiatică, china + japonia + india + restul vor fi number one, SUA vor fi doar o amintire, o umbră, a ce erau cândva

fără să fie nevoie a trage nici măcar un glonț ...

ce văd eu, ca diferență fundamentală dintre felul cum interacționează china cu restul lumii față de vechea lume occidentală e faptul că china nu dă doi bani pe ceilalți ... toți, la grămadă, doar niște barbari ... nu peroiativ și disprețuitor cum cred unii ci efectiv, literal 100% ... china se crede centrul lumii pe bune și de-aia NU O INTERESEAZĂ CE FACE RESTUL ... cum se organizează, ce sistem politic ... nu impune struțo-cămila capitalisto-comunistă nimănui ... nu se bate cu pumnul în piept să controleze nimic ... nici măcar accesul la piața globală ... pe termen lung cred că nu dau doi bani nici pe globalizare ... strategia lor absonsă cred că e prin noi înșine ... la o adică e destul de bogată în materii prime ... la tehnologie recuperează rapid ... o populație mai bogată și cu un orizont mai larg va putea fi în sfârșit stabilizată din punct de vedere demografic ...

e de bine? e de rău? eu cred că e de bine! cu o chină ca putere dominantă vom putea  în sfârșit să ne dezvoltăm cum vrem noi atât politic cât și social ... fără nenorocirile trecute comuniste sau cele mai noi capitaliste ...

mai rămâne micul detaliu al organizării politice ... ce va ieși oare!? un fel de democrație efectivă, eficientă, nu declarativă a formelor fără fond gen românica!?
nu cred că va rămâne încremenită în comunism/partid unic ... potențialul distructiv de corupție la nivel absolut al comunismului/sistemului partidului unic nu mi se pare că poate fi limitat și controlat prin lozinci ...

altfel spus oricât de bogați și puternici vor deveni ca țară la un moment dat, tovarășii vor fura așa de mult și cu atât de mult tupeu, în ciuda execuțiilor sumare, încât vor trebui să schimbe ceva în zona asta ... cred că vor începe să implementeze un fel de conducere de tip corporatist/descentralizat în care deciziile efective vor fi tot mai mult și mai des împinse în jos pe scara ierarhică ...

Edited by totedati, 12 September 2010 - 22:08.


#62
papagalisback

papagalisback

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 37
  • Înscris: 05.09.2010
N-au semnat dragilor chinezii un contract de 200 BILLION dollars cu Iranienii ? (Gaze naturale & Oil)
Haha!

Chineza mandarina ne face cu manuta!

#63
dan_1072

dan_1072

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 644
  • Înscris: 24.01.2007
O intrebare scurta:
-daca economia Chinei este pe locul 2 in lume, inseamna si nivelul de trai al chinezilor este tot pe locul doi ? Mai exact, ma intreb daca chinezii o duc mai bine decat romanii.

#64
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
China vs US - faza a treia

Despre faza intai va tot povesteam de acum vreo doi ani. De atunci cand chinezii au inteles ca rezervele lor imense in dolari vor incepe sa-si piarda valoarea destul de curand, dar aruncarea lor prea brusc in piata ar fi grabit acest fapt. Astfel au trecut la achizitionarea pe sub mana de petrol, metale rare, metale pretioase, companii de exploatare si alte bunuri tangibile. Reducand in acelasi timp achizitia de bonduri americane si scazandu-si astfel expunerea. In timpul asta baietii de Washinton le trimiteau delegatii de care radeau pana si studentii atunci cand incercau sa explice cat de sigure sunt finantele americane.

Apoi va avertizam in primavara despre inceputul fazei a doua. Aceea in care chinezii s-au cam saturat sa avertizeze politicos sau sa zambeasca frumos atunci cand SUA continua cu bullshitul. Iar americanii simt acum din ce in ce mai tare cum se apropie funia de par. In ultimele luni lupta a devenit pe fata. Cu amenintari privind masuri drastice daca unii nu-si devalorizeaza moneda sau altii mai arunca bani in exces prin QE-uri. Cu companii chineze de rating scazand punctajul americanilor. Cu aliante la G20 si propuneri tot mai serioase de inlocuire a dolarului ca moneda de rezerva internationala.

Ei bine, am impresia ca faza a doua se apropie si ea de final. Se apropie incetisor momentul urmator. Chinezii au cam scapat de dolari facand diverse investitii. Nu doar aur, ci si materii prime din africa sau america de sud, petrol din rusia sau iran, industrii si fabrici din toata lumea. Multe dintre tranzactii fiind negociate pe contracte viitoare sau pe schimburi directe, eliminand necesitatea utilizarii dolarilor ca mijloc de schimb. Se apropie momentul in care costul sustinerii deficitului americii devine mai mare decat renuntarea la rezervele in dolari pe care le mai au.

Toata lumea stie asta. Toti stau cu ochii pe usa. Americanii mai incearca sa traga de timp. Baga un QE2 si apoi mai atrag un pic atentia asupra problemelor din Irlanda, mai fac o diversiune in Coreea. Dolarul isi mai revine o vreme. Dar spectatorii sunt tot mai nervosi. Semnul de exit de langa usa clipeste tot mai tare. E doar o chestiune de timp pana cineva o sa strige foc si toti se vor inghesui sa scape. De treasuries si dolari. Iar atunci va incepe distractia. Faza a treia si probabil ultima.

Intre timp eu continui sa imi aduc aminte de povestea imperiului sovietic. Daca povestea cu Leo Wanta contine macar o farama de adevar, ma gandesc ca ar fi mult mai simplu pentru chinezi sa incerce o astfel de abordare in locul unei confruntari directe. Diferenta majora este insa alta. Dar pentru a o intelege trebuie sa facem un pic de recurs la istorie.

Povestea e lunga si am mai explicat ca prin anii 30 in timpul ultimei mari crize americanii i-au pacalit pe toti sa accepte dolarul ca moneda de rezerva internationala in locul metalelor pretioase. Adica daca tu roman vrei sa cumperi calculatoare din china, trebuie sa schimbi leii in dolari, ii dai pe laptop si apoi chinezul schimba dolarii in yuan la randul lui. Smecheria a fost ca initial americanii au promis acoperire in aur si spuneau ca inflatia va ajuta la stimularea economiilor in perioade de recesiune. Cu timpul insa, nu s-au mai tinut de cuvant si au inflationat mai mult decat le permiteau rezervele de metale pretioase. La fel ca hotii de la 1800, care emiteau mai multe chitante pentru acelasi aur.

Prin anii 70 celelalte tari s-au prins de pacaleala, au incercat sa cumpere aur la cursul oficial si atunci americanii au zis: teapa, decuplam dolarul de aur. Simultan a venit si PeakOil USA, la fel cum in acest moment tocmai experimentam PeakOil global. A urmat o vreme tulbure in care pretul la aur a explodat brusc, sistemul financiar mondial s-a clatinat rau de tot si era cat pe ce sa fie game over.

Ce viseaza unii azi este ca se va repeta povestea din anii 80 cand Volcker a ridicat dobanzile la 20% si s-a reluat consumul. Cand america a reusit sa scape la mustata de crashul financiar cauzat de desprinderea dolarului de aur. Iar PeakOil USA a fost vindecat prin importuri de petrol din Opec, materie prima din america de sud sau fostele tari comuniste. In anii 81-83 americanii au muncit sa-si faca ordine in ograda. Apoi au muncit sa faca praf rubla, ca sa puna mana ieftin pe resursele comunistilor vreo 5 ani mai tarziu. Vedeti ce ziceam mai sus de Leo Wanta. In 89 a inceput destramarea imperiului sovietic, adica accesul la noi piete de desfacere si tari cu mana de lucru sau resurse ieftine. De atunci trenuri intregi de materii prime au luat si la noi calea vestului, intai fier din vechile fabrici demolate, apoi paduri intregi de lemn brut si ulterior petrol. Europenii se incalzesc azi cu gaz de la rusi, iar americanii ard petrolul exportat tot de acestia.

Diferentele de acum sunt insa majore. USA nu mai poate face figura lui Volcker din anii 80 ca sa salveze dolarul. De data asta au datorii infinit mai mari ca atunci si ar intra pur si simplu in faliment. Pana la urma alegerea e simpla: print or go broke. Se pare ca au ales prima varianta. Unii zic ca de fapt nici nu a prea fost o alegere. De aceea Ben are dobanzile la zero si tocmai a incarcat helicopterul cu inca 600 miliarde. Deci Ben nici nu poate si nici nu vrea sa faca la fel ca Volcker pentru a salva lumea financiara. Acum Ben are de fapt un alt model: Zimbabwe School of Economics

Ziceam asadar ca exista o diferenta intre povestea USA vs Rusia din anii 80 si cea China vs USA de acum. Aceea ca in anii 80 inca mai existau la nivel global resurse suficiente pentru a opri prabusirea vechii paradigme economice bazate pe crestere infinita intr-un sistem finit. Problema este ca de atunci americanii au devenit importatori. Ceea ce insemna ca pe masura ce ei continuau sa consume un sfert din resursele mondiale pentru a-si mentine stilul de viata si economia bazata pe consum, datoriile continuau si ele sa creasca. De aceea acum nu mai pot repeta figura de atunci: peak resurse USA a insemnat si peak economy USA. Ce a urmat de atunci a fost doar o crestere virtuala, bazata pe imprimare de dolari si externalizari de servicii.

Dupa colapsul dolarului, chinezii nu vor mai beneficia de resurse ieftine asa cum au facut-o americanii dupa prabusirea imperiului sovietic si a rublei. Pentru ca se termina petrolul la arabi si rusi, s-au cam taiat padurile si in Brazilia sau Romania. Au papat altii tot deja. Chinezii in schimb sunt obisnuiti sa se descurce cu putin. Nu au inca pretentiile si mentalitatea de consum a vesticilor si nici nu cred ca vor apuca sa mai ajunga acolo. Dar la ei nu asta e problema. Problema ? Asa cum bine enumera cineva... nu exista libertate de expresie, e dictatura la vedere, nu se respecta drepturile omului, nu exista democratie, nu exista putere judecatoreasca independenta, nu exista presa libera, nu exista dreptul la uniune sindicala, este cenzurat pana si internetul, este un stat militar-politienesc, tot ce stim este punctul oficial de vedere, sunt executati mii de oameni anual, au rata de sinucideri sky high, lucreaza pe seminte in orezarii, nu exista alta putere in stat decat partidul comunist si altele de genul.

Cu toate acestea lucrurile se imbunatatesc si la ei pe zi ce trece. De aceea unii raman pe ganduri cand vad filmulete de genul asta. Diferenta fata de lumea vestica se diminueaza. Comertul a deschis calea, cercetarea a insemnat educatie si libertatile tot mai multe vin si ele din urma. In final va trebui sa invatam ce e mai bun din ambele sisteme. Puterea de munca si rezistenta asiatica. Deschiderea spre nou si dorinta de libertate a vestului. Sa utilizam resursele in mod economic si sa punem la lucru tehnologia in folosul nostru. Sa creem o retea globala de comunitati cu acelasi set de valori care colaboreaza intre ele. Lumea veche se destrama sub ochii nostri si va trebui sa incepem reconstructia cat de curand. Dar despre asta intr-un alt episod... :)

P.S. Ca de obicei unele linkuri din text sunt scoase datorita regulamentului ariei, politicii softpedia blabla. Curiosii stiu deja blogul pe care sa le gaseasca.

#65
Winn3r

Winn3r

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 164
  • Înscris: 21.04.2011

View Postflaviand, on 18th February 2011, 11:56, said:

China vs US - faza a treia

Despre faza intai va tot povesteam de acum vreo doi ani. De atunci cand chinezii au inteles ca rezervele lor imense in dolari vor incepe sa-si piarda valoarea destul de curand, dar aruncarea lor prea brusc in piata ar fi grabit acest fapt. Astfel au trecut la achizitionarea pe sub mana de petrol, metale rare, metale pretioase, companii de exploatare si alte bunuri tangibile. Reducand in acelasi timp achizitia de bonduri americane si scazandu-si astfel expunerea. In timpul asta baietii de Washinton le trimiteau delegatii de care radeau pana si studentii atunci cand incercau sa explice cat de sigure sunt finantele americane.

Apoi va avertizam in primavara despre inceputul fazei a doua. Aceea in care chinezii s-au cam saturat sa avertizeze politicos sau sa zambeasca frumos atunci cand SUA continua cu bullshitul. Iar americanii simt acum din ce in ce mai tare cum se apropie funia de par. In ultimele luni lupta a devenit pe fata. Cu amenintari privind masuri drastice daca unii nu-si devalorizeaza moneda sau altii mai arunca bani in exces prin QE-uri. Cu companii chineze de rating scazand punctajul americanilor. Cu aliante la G20 si propuneri tot mai serioase de inlocuire a dolarului ca moneda de rezerva internationala.

Ei bine, am impresia ca faza a doua se apropie si ea de final. Se apropie incetisor momentul urmator. Chinezii au cam scapat de dolari facand diverse investitii. Nu doar aur, ci si materii prime din africa sau america de sud, petrol din rusia sau iran, industrii si fabrici din toata lumea. Multe dintre tranzactii fiind negociate pe contracte viitoare sau pe schimburi directe, eliminand necesitatea utilizarii dolarilor ca mijloc de schimb. Se apropie momentul in care costul sustinerii deficitului americii devine mai mare decat renuntarea la rezervele in dolari pe care le mai au.

Toata lumea stie asta. Toti stau cu ochii pe usa. Americanii mai incearca sa traga de timp. Baga un QE2 si apoi mai atrag un pic atentia asupra problemelor din Irlanda, mai fac o diversiune in Coreea. Dolarul isi mai revine o vreme. Dar spectatorii sunt tot mai nervosi. Semnul de exit de langa usa clipeste tot mai tare. E doar o chestiune de timp pana cineva o sa strige foc si toti se vor inghesui sa scape. De treasuries si dolari. Iar atunci va incepe distractia. Faza a treia si probabil ultima.

Intre timp eu continui sa imi aduc aminte de povestea imperiului sovietic. Daca povestea cu Leo Wanta contine macar o farama de adevar, ma gandesc ca ar fi mult mai simplu pentru chinezi sa incerce o astfel de abordare in locul unei confruntari directe. Diferenta majora este insa alta. Dar pentru a o intelege trebuie sa facem un pic de recurs la istorie.

Povestea e lunga si am mai explicat ca prin anii 30 in timpul ultimei mari crize americanii i-au pacalit pe toti sa accepte dolarul ca moneda de rezerva internationala in locul metalelor pretioase. Adica daca tu roman vrei sa cumperi calculatoare din china, trebuie sa schimbi leii in dolari, ii dai pe laptop si apoi chinezul schimba dolarii in yuan la randul lui. Smecheria a fost ca initial americanii au promis acoperire in aur si spuneau ca inflatia va ajuta la stimularea economiilor in perioade de recesiune. Cu timpul insa, nu s-au mai tinut de cuvant si au inflationat mai mult decat le permiteau rezervele de metale pretioase. La fel ca hotii de la 1800, care emiteau mai multe chitante pentru acelasi aur.

Prin anii 70 celelalte tari s-au prins de pacaleala, au incercat sa cumpere aur la cursul oficial si atunci americanii au zis: teapa, decuplam dolarul de aur. Simultan a venit si PeakOil USA, la fel cum in acest moment tocmai experimentam PeakOil global. A urmat o vreme tulbure in care pretul la aur a explodat brusc, sistemul financiar mondial s-a clatinat rau de tot si era cat pe ce sa fie game over.

Ce viseaza unii azi este ca se va repeta povestea din anii 80 cand Volcker a ridicat dobanzile la 20% si s-a reluat consumul. Cand america a reusit sa scape la mustata de crashul financiar cauzat de desprinderea dolarului de aur. Iar PeakOil USA a fost vindecat prin importuri de petrol din Opec, materie prima din america de sud sau fostele tari comuniste. In anii 81-83 americanii au muncit sa-si faca ordine in ograda. Apoi au muncit sa faca praf rubla, ca sa puna mana ieftin pe resursele comunistilor vreo 5 ani mai tarziu. Vedeti ce ziceam mai sus de Leo Wanta. In 89 a inceput destramarea imperiului sovietic, adica accesul la noi piete de desfacere si tari cu mana de lucru sau resurse ieftine. De atunci trenuri intregi de materii prime au luat si la noi calea vestului, intai fier din vechile fabrici demolate, apoi paduri intregi de lemn brut si ulterior petrol. Europenii se incalzesc azi cu gaz de la rusi, iar americanii ard petrolul exportat tot de acestia.

Diferentele de acum sunt insa majore. USA nu mai poate face figura lui Volcker din anii 80 ca sa salveze dolarul. De data asta au datorii infinit mai mari ca atunci si ar intra pur si simplu in faliment. Pana la urma alegerea e simpla: print or go broke. Se pare ca au ales prima varianta. Unii zic ca de fapt nici nu a prea fost o alegere. De aceea Ben are dobanzile la zero si tocmai a incarcat helicopterul cu inca 600 miliarde. Deci Ben nici nu poate si nici nu vrea sa faca la fel ca Volcker pentru a salva lumea financiara. Acum Ben are de fapt un alt model: Zimbabwe School of Economics

Ziceam asadar ca exista o diferenta intre povestea USA vs Rusia din anii 80 si cea China vs USA de acum. Aceea ca in anii 80 inca mai existau la nivel global resurse suficiente pentru a opri prabusirea vechii paradigme economice bazate pe crestere infinita intr-un sistem finit. Problema este ca de atunci americanii au devenit importatori. Ceea ce insemna ca pe masura ce ei continuau sa consume un sfert din resursele mondiale pentru a-si mentine stilul de viata si economia bazata pe consum, datoriile continuau si ele sa creasca. De aceea acum nu mai pot repeta figura de atunci: peak resurse USA a insemnat si peak economy USA. Ce a urmat de atunci a fost doar o crestere virtuala, bazata pe imprimare de dolari si externalizari de servicii.

Dupa colapsul dolarului, chinezii nu vor mai beneficia de resurse ieftine asa cum au facut-o americanii dupa prabusirea imperiului sovietic si a rublei. Pentru ca se termina petrolul la arabi si rusi, s-au cam taiat padurile si in Brazilia sau Romania. Au papat altii tot deja. Chinezii in schimb sunt obisnuiti sa se descurce cu putin. Nu au inca pretentiile si mentalitatea de consum a vesticilor si nici nu cred ca vor apuca sa mai ajunga acolo. Dar la ei nu asta e problema. Problema ? Asa cum bine enumera cineva... nu exista libertate de expresie, e dictatura la vedere, nu se respecta drepturile omului, nu exista democratie, nu exista putere judecatoreasca independenta, nu exista presa libera, nu exista dreptul la uniune sindicala, este cenzurat pana si internetul, este un stat militar-politienesc, tot ce stim este punctul oficial de vedere, sunt executati mii de oameni anual, au rata de sinucideri sky high, lucreaza pe seminte in orezarii, nu exista alta putere in stat decat partidul comunist si altele de genul.

Cu toate acestea lucrurile se imbunatatesc si la ei pe zi ce trece. De aceea unii raman pe ganduri cand vad filmulete de genul asta. Diferenta fata de lumea vestica se diminueaza. Comertul a deschis calea, cercetarea a insemnat educatie si libertatile tot mai multe vin si ele din urma. In final va trebui sa invatam ce e mai bun din ambele sisteme. Puterea de munca si rezistenta asiatica. Deschiderea spre nou si dorinta de libertate a vestului. Sa utilizam resursele in mod economic si sa punem la lucru tehnologia in folosul nostru. Sa creem o retea globala de comunitati cu acelasi set de valori care colaboreaza intre ele. Lumea veche se destrama sub ochii nostri si va trebui sa incepem reconstructia cat de curand. Dar despre asta intr-un alt episod... :)

P.S. Ca de obicei unele linkuri din text sunt scoase datorita regulamentului ariei, politicii softpedia blabla. Curiosii stiu deja blogul pe care sa le gaseasca.

Bati campii , in China comunismul este doar pe foaie in realitate este capitalism !

#66
totedati

totedati

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 09.09.2008

View PostWinn3r, on 25th July 2011, 18:12, said:

Bati campii , in China comunismul este doar pe foaie in realitate este capitalism !

serios? ia bagă repede de un troc cu marijuana pe la chinezoi și o să vezi cât de repede îți iei un glonț în țeastă! ia toarnă mai mult de 2 copii și afli repede dacă e comunism sau capitalism în china!

și normal, pune de un falung-jong pe post de partid alternativ verde și o să afli repede că free entreprise e valabil doar când vinzi zarzavaturi în piață! nu că ar fi în pirncipiu un lucru rău dar în china e un sistem unic, pragmatic, eficient, care a șters pe jos cu toate principiile și teoriile capitaliste sau comuniste! partid unic, libertatea de a întreprinde la cele mai joase nivele, gospodina din piață sau micul vânzător ambulant, ăia nu trebuie nici să plătească impozite nici să țină contabilitate de nici un fel, totul legal!, cu cât se urcă mai sus restricțiile și controlul cresc pe măsura pericolului și profitului potențial!

nu te teleportezi în china ca să trântești o fabrică oriunde așa, că vrea mușchiul tău de liber întreprinzător, ci numai după ce cotizezi la partid ... cum între stat și partid nu e nici o diferență ceea ce le noi are numele de spagă la ei poate fi legal numit cotizație la partid sau impozit legal! cum pentru un capitalist nu contează cui plătește dreptul stăpânului ci doar cât și de câte ori, economia chinei iese în câștig pentru că plătești o singură dată! la noi plătești de două ori, o dată statului impozitele după aia baronului local dreptul locului și nici atunci nu ești sigur că nu ai uitat pe cineva!

alegerile și democrația într-un astfel de sistem sunt doar un cost inutil în plus, o dată la 4 ani mai plătești o dată ce ai plătit deja! cum e cu bechtel de preturile se tot umflă și autostrada tot nu e gata!

nu e vina lor, au demonstrat în kosovo că dacă vor pot, la noi nu pot pentru că oricât ar plăti umflând prețurile tot nu e destul!

în china nu e nici comunism pur nici capitalism 100% e o sinteză a celor două sisteme! ne-au demonstrat live faptul că teoria sistemelor politice e inutilă, că cel mai mult contează rezultatele practice nu ideologiile politice!

partidul comunist chinez e ca un fel de megacorporație națională chineză similară cu corporațiile multinaționale americane ... nu am auzit ca în cocacola sau microsoft să se plângă cineva de lipsa alegerilor democratice o dată la 4 ani sau de lipsa partidelor politice alternative! alegătorii corporatiști votează cenzitar, cumpărând sau vânzând acțiuni! nu e democrație, dreptul de a alege e dat de numărul de acțiuni!

până la urmă democrația e o ficțiune în care nu mai crede nimeni! cât timp nu ai și alte mijloace de coerciție și control o dată la 4 ani alegi pe unul mai tupeist și mai jmecher, unul care știe să te mintă mai cu tupeu ca băsescu, care din minutul doi după ce l-ai ales uită tot ce a promis și face cu totul altceva decât a promis în campania electorală!

în democrația antică ateniană aleșii care se abăteau chiar și cu un milimetru de la hotărârile pe care în alegeri alegătorii decideau că trebuie implementate de cei aleși se numeau demagogi și erau scurtați de cap, și dați jos imediat cum începeau să facă altceva decât ce a fost hotărât prin alegeri! simpla nerespectare a deciziilor luate prin vot invalida statutul de ales al acestuia!

ceva logic! cum poti pretinde că reprezinți voința majorității când nu îi respecți deciziile!? majoritatea decide PRIN VOT că trebuie ridicată o casă cu un etaj și pentru asta trebuie cheltuiți nu mai mult de 100 de lei și pentru asta te-au ales pe tine să îi reprezinți și să asiguri îndeplinirea voinței majorității! și după ce eși ales ce faci? decizi de capul tău că e nevoie de o casă cu 2 etaje și de 300 de lei pentru a o construi! păi asta nu mai e voința majorității ci voința ta! NU MAI REPREZINȚI VOINȚA MAJORITĂȚII! NU MAI E DEMOCRAȚIE! MANDATUL TĂU DE ALES AL POPORULUI E INVALID!

nu se acceptau compromisuri, erai ales ca să să faci X și Y și Z! se alegea prin vot inclusiv CUM să faci X și Y și Z! alesul trebuia doar să supravegheze implementarea hotărârilor alegătorilor, nu avea voie să vină cu idei și soluții proprii! alesul reprezenta la modul cât se poate de literal voința alegătorilor nu la modul ipotetic și general până la imposibilitatea de a stabili responsabilități cum e acum! așa au apărut demagogii care au încercat prin persuasiune și vrăjeală, vorba bună, să convingă alegătorii că soluțiile propuse de ei nu cele agreate de majoritate sunt cele mai bune și după ce nu a mai mers cu vorba bună tiranii care nu au mai așteptat votul de confirmare al alegătorilor ci sau apucat să își impună propria voință chiar și prin forța armelor pentru că ei credeau sincer că au soluții mai bune decât cele ale majorității!

din ce văd eu în vremurile noastre a apărut o specie nouă și mai parșivă decât tiranii sau demagogii, care până când sunt aleși se dau de partea majorității, nu fac opinie separată, după ce sunt aleși devin demagogi tot timpul argumentând că ceilalți sunt proști, cei care i-au ales, și că soluțiile lor de acum sunt cele mai bune nu cele pe care le sustineau și ei până să fie aleși și dacă doamne ferește se întâmplă să încerce cei care i-au ales să îi dea jos înainte de termen devin tirani și se opun cu forța schimbării lor înainte de vreme în numele alegătorilor care i-au ales și pe care pretind cu tupeu că încă îi reprezintă!

în aceste condiții sistemul comunist chinez nu mai pare de loc atât de rău! în mod practic pare mai eficient ca democrația occidentală!

#67
chinaman

chinaman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 560
  • Înscris: 23.06.2008

View Posttotedati, on 31st July 2011, 17:29, said:

serios? ia bagă repede de un troc cu marijuana pe la chinezoi și o să vezi cât de repede îți iei un glonț în țeastă! ia toarnă mai mult de 2 copii și afli repede dacă e comunism sau capitalism în china!

și normal, pune de un falung-jong pe post de partid alternativ verde și o să afli repede că free entreprise e valabil doar când vinzi zarzavaturi în piață! nu că ar fi în pirncipiu un lucru rău dar în china e un sistem unic, pragmatic, eficient, care a șters pe jos cu toate principiile și teoriile capitaliste sau comuniste! partid unic, libertatea de a întreprinde la cele mai joase nivele, gospodina din piață sau micul vânzător ambulant, ăia nu trebuie nici să plătească impozite nici să țină contabilitate de nici un fel, totul legal!, cu cât se urcă mai sus restricțiile și controlul cresc pe măsura pericolului și profitului potențial!

nu te teleportezi în china ca să trântești o fabrică oriunde așa, că vrea mușchiul tău de liber întreprinzător, ci numai după ce cotizezi la partid ... cum între stat și partid nu e nici o diferență ceea ce le noi are numele de spagă la ei poate fi legal numit cotizație la partid sau impozit legal! cum pentru un capitalist nu contează cui plătește dreptul stăpânului ci doar cât și de câte ori, economia chinei iese în câștig pentru că plătești o singură dată! la noi plătești de două ori, o dată statului impozitele după aia baronului local dreptul locului și nici atunci nu ești sigur că nu ai uitat pe cineva!

alegerile și democrația într-un astfel de sistem sunt doar un cost inutil în plus, o dată la 4 ani mai plătești o dată ce ai plătit deja! cum e cu bechtel de preturile se tot umflă și autostrada tot nu e gata!

nu e vina lor, au demonstrat în kosovo că dacă vor pot, la noi nu pot pentru că oricât ar plăti umflând prețurile tot nu e destul!

în china nu e nici comunism pur nici capitalism 100% e o sinteză a celor două sisteme! ne-au demonstrat live faptul că teoria sistemelor politice e inutilă, că cel mai mult contează rezultatele practice nu ideologiile politice!

partidul comunist chinez e ca un fel de megacorporație națională chineză similară cu corporațiile multinaționale americane ... nu am auzit ca în cocacola sau microsoft să se plângă cineva de lipsa alegerilor democratice o dată la 4 ani sau de lipsa partidelor politice alternative! alegătorii corporatiști votează cenzitar, cumpărând sau vânzând acțiuni! nu e democrație, dreptul de a alege e dat de numărul de acțiuni!

până la urmă democrația e o ficțiune în care nu mai crede nimeni! cât timp nu ai și alte mijloace de coerciție și control o dată la 4 ani alegi pe unul mai tupeist și mai jmecher, unul care știe să te mintă mai cu tupeu ca băsescu, care din minutul doi după ce l-ai ales uită tot ce a promis și face cu totul altceva decât a promis în campania electorală!

în democrația antică ateniană aleșii care se abăteau chiar și cu un milimetru de la hotărârile pe care în alegeri alegătorii decideau că trebuie implementate de cei aleși se numeau demagogi și erau scurtați de cap, și dați jos imediat cum începeau să facă altceva decât ce a fost hotărât prin alegeri! simpla nerespectare a deciziilor luate prin vot invalida statutul de ales al acestuia!

ceva logic! cum poti pretinde că reprezinți voința majorității când nu îi respecți deciziile!? majoritatea decide PRIN VOT că trebuie ridicată o casă cu un etaj și pentru asta trebuie cheltuiți nu mai mult de 100 de lei și pentru asta te-au ales pe tine să îi reprezinți și să asiguri îndeplinirea voinței majorității! și după ce eși ales ce faci? decizi de capul tău că e nevoie de o casă cu 2 etaje și de 300 de lei pentru a o construi! păi asta nu mai e voința majorității ci voința ta! NU MAI REPREZINȚI VOINȚA MAJORITĂȚII! NU MAI E DEMOCRAȚIE! MANDATUL TĂU DE ALES AL POPORULUI E INVALID!

nu se acceptau compromisuri, erai ales ca să să faci X și Y și Z! se alegea prin vot inclusiv CUM să faci X și Y și Z! alesul trebuia doar să supravegheze implementarea hotărârilor alegătorilor, nu avea voie să vină cu idei și soluții proprii! alesul reprezenta la modul cât se poate de literal voința alegătorilor nu la modul ipotetic și general până la imposibilitatea de a stabili responsabilități cum e acum! așa au apărut demagogii care au încercat prin persuasiune și vrăjeală, vorba bună, să convingă alegătorii că soluțiile propuse de ei nu cele agreate de majoritate sunt cele mai bune și după ce nu a mai mers cu vorba bună tiranii care nu au mai așteptat votul de confirmare al alegătorilor ci sau apucat să își impună propria voință chiar și prin forța armelor pentru că ei credeau sincer că au soluții mai bune decât cele ale majorității!

din ce văd eu în vremurile noastre a apărut o specie nouă și mai parșivă decât tiranii sau demagogii, care până când sunt aleși se dau de partea majorității, nu fac opinie separată, după ce sunt aleși devin demagogi tot timpul argumentând că ceilalți sunt proști, cei care i-au ales, și că soluțiile lor de acum sunt cele mai bune nu cele pe care le sustineau și ei până să fie aleși și dacă doamne ferește se întâmplă să încerce cei care i-au ales să îi dea jos înainte de termen devin tirani și se opun cu forța schimbării lor înainte de vreme în numele alegătorilor care i-au ales și pe care pretind cu tupeu că încă îi reprezintă!

în aceste condiții sistemul comunist chinez nu mai pare de loc atât de rău! în mod practic pare mai eficient ca democrația occidentală!

omul a spus ca e capitalism, nu democratie. intradevar sistemul financiar e capitalist cu state incentivuri destul de serioase.

#68
onlyone

onlyone

    - - - GAME MASTER - - -

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,845
  • Înscris: 08.10.2005
Pana una alta, Nouriel Roubini, într-un interviu pentru Bloomberg afirma deunazi ca China se pregătește de prăbușire
"China se va prăbuși și sunt 60% șanse ca economia globală să intre din nou în recesiune."

Chinezilor le lipseste inovatia, ei copiaza si copiaza bine (sau uneori prost) dar cand nu mai ai de la cine sa copiezi, ce faci?

Edited by onlyone, 02 September 2011 - 15:25.


#69
totedati

totedati

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 09.09.2008
o să i se lungească urechile la roubini și la americani + europeni până se sparge bula imobiliară chineză așa cum vor ei! ei uită că acolo e sistem capitalist când vrea partidul comunist chinez și când nu mai vrea încep să zboare gloanțele! ai furat cu tupeu corporatist, iei rapid în mufă 1 glonț si după aia familia plătește glontul + manopera gropii!

când o să vină scadența, să se spargă bășica imobiliară, o să fie spectacol organizat ca o manifestație de 23 august! cu voie de la partid și cu pierderile distribuite în mod democratic unor bănci falimentare care vor cădea la ordin, organizat, nu alandala! așa cum e normal vor zbura câteva capete de bancheri pe care nu îi va iubi sau regreta nimeni în afara soției și copiilor dar în rest nici o problemă!

și după ce moare creditorul care va fi marea nenorocire? aia că datornicii rămân cu casa sau masina dar nu mai e nimeni care să le ceară împrumutul?! prost să fii să regreți asta!

deștepți chinezii! capitalism doar când e profitabil! când nu, repede întoarcem foaia! că doar nu sunt tâmpiți ca noi! datoria dispare și economia capitalistă merge mai departe! pentru asta nu e nevoie decât ca partidul să fie jupânul nu bancherii!

asta e ce nu au reușit să priceapă deștepții de genul lui roubini, în sistemul monetar fracționar crizele sunt obligatorii! fără ele nu se poate! și atunci dacă nu le poti evita măcar le gestionezi eficient! ei bine lăcomia sistemului capitalist occidental nu permite această gestionare eficientă a crizelor pentru că nu poate accepta lichidarea periodică a dreptului de proprietate a creditorilor! creditorii au cea mai mare putere și țin cu dinții de averea acumulată în timpul expansiunii economice cu orice preț chiar dacă asta înseamnă ruina întregii societăți! se apără cu faptul că sunt prea mari ca să intre în faliment!

ei bine în china COMUNISTĂ nu vor fi prea mari ca să le fie scurtat capul și averile!

vom asista live în 10-20 de ani de acum încolo  la o astfel de scurtare de cap a macaroanei insolente a băncilor chineze + a celei internaținale! cine vor fi câștigătorii? chinezii? looseri? toti restul lumii! după aia e drum liber pentru al treilea război modial, că eu nu prea cred că sistemul bancar internațional va accepta să contabilizeze doar la rubrica pierderi si să îi scape din mână masa de debitori chinezi ...

vom trăi și vom vedea! eu am făcut deja pariul!
:thumbup:

#70
inius

inius

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,960
  • Înscris: 02.02.2011

View Posttotedati, on 5th September 2011, 21:59, said:

o să i se lungească urechile la roubini și la americani + europeni până se sparge bula imobiliară chineză așa cum vor ei! ei uită că acolo e sistem capitalist când vrea partidul comunist chinez și când nu mai vrea încep să zboare gloanțele! ai furat cu tupeu corporatist, iei rapid în mufă 1 glonț si după aia familia plătește glontul + manopera gropii!

când o să vină scadența, să se spargă bășica imobiliară, o să fie spectacol organizat ca o manifestație de 23 august! cu voie de la partid și cu pierderile distribuite în mod democratic unor bănci falimentare care vor cădea la ordin, organizat, nu alandala! așa cum e normal vor zbura câteva capete de bancheri pe care nu îi va iubi sau regreta nimeni în afara soției și copiilor dar în rest nici o problemă!

și după ce moare creditorul care va fi marea nenorocire? aia că datornicii rămân cu casa sau masina dar nu mai e nimeni care să le ceară împrumutul?! prost să fii să regreți asta!

deștepți chinezii! capitalism doar când e profitabil! când nu, repede întoarcem foaia! că doar nu sunt tâmpiți ca noi! datoria dispare și economia capitalistă merge mai departe! pentru asta nu e nevoie decât ca partidul să fie jupânul nu bancherii!

asta e ce nu au reușit să priceapă deștepții de genul lui roubini, în sistemul monetar fracționar crizele sunt obligatorii! fără ele nu se poate! și atunci dacă nu le poti evita măcar le gestionezi eficient! ei bine lăcomia sistemului capitalist occidental nu permite această gestionare eficientă a crizelor pentru că nu poate accepta lichidarea periodică a dreptului de proprietate a creditorilor! creditorii au cea mai mare putere și țin cu dinții de averea acumulată în timpul expansiunii economice cu orice preț chiar dacă asta înseamnă ruina întregii societăți! se apără cu faptul că sunt prea mari ca să intre în faliment!

ei bine în china COMUNISTĂ nu vor fi prea mari ca să le fie scurtat capul și averile!

vom asista live în 10-20 de ani de acum încolo  la o astfel de scurtare de cap a macaroanei insolente a băncilor chineze + a celei internaținale! cine vor fi câștigătorii? chinezii? looseri? toti restul lumii! după aia e drum liber pentru al treilea război modial, că eu nu prea cred că sistemul bancar internațional va accepta să contabilizeze doar la rubrica pierderi si să îi scape din mână masa de debitori chinezi ...

vom trăi și vom vedea! eu am făcut deja pariul!
:thumbup:

Si eu sunt de acord cu tine, mai putin cu perspectiva razboiului. China nu poate fi inteleasa cu instrumentele de gandire occidentale. Pe langa asta, americanii au pornit in ultima vreme un razboi violent al declaratiilor, nu doar impotriva Chinei, dar si impotriva Uniunii Europene (a se vedea declaratiile despre iminenta cadere a euro) pentru ca lumea sa uite de problemele lor interne.

#71
YourNightmare

YourNightmare

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 76
  • Înscris: 03.07.2011

View Posttotedati, on 5th September 2011, 21:59, said:

o să i se lungească urechile la roubini ?i la americani + europeni până se sparge bula imobiliară chineză a?a cum vor ei! ei uită că acolo e sistem capitalist când vrea partidul comunist chinez ?i când nu mai vrea încep să zboare gloan?ele! ai furat cu tupeu corporatist, iei rapid în mufă 1 glon? si după aia familia plăte?te glontul + manopera gropii!

când o să vină scaden?a, să se spargă bă?ica imobiliară, o să fie spectacol organizat ca o manifesta?ie de 23 august! cu voie de la partid ?i cu pierderile distribuite în mod democratic unor bănci falimentare care vor cădea la ordin, organizat, nu alandala! a?a cum e normal vor zbura câteva capete de bancheri pe care nu îi va iubi sau regreta nimeni în afara so?iei ?i copiilor dar în rest nici o problemă!

?i după ce moare creditorul care va fi marea nenorocire? aia că datornicii rămân cu casa sau masina dar nu mai e nimeni care să le ceară împrumutul?! prost să fii să regre?i asta!

de?tep?i chinezii! capitalism doar când e profitabil! când nu, repede întoarcem foaia! că doar nu sunt tâmpi?i ca noi! datoria dispare ?i economia capitalistă merge mai departe! pentru asta nu e nevoie decât ca partidul să fie jupânul nu bancherii!

asta e ce nu au reu?it să priceapă de?tep?ii de genul lui roubini, în sistemul monetar frac?ionar crizele sunt obligatorii! fără ele nu se poate! ?i atunci dacă nu le poti evita măcar le gestionezi eficient! ei bine lăcomia sistemului capitalist occidental nu permite această gestionare eficientă a crizelor pentru că nu poate accepta lichidarea periodică a dreptului de proprietate a creditorilor! creditorii au cea mai mare putere ?i ?in cu din?ii de averea acumulată în timpul expansiunii economice cu orice pre? chiar dacă asta înseamnă ruina întregii societă?i! se apără cu faptul că sunt prea mari ca să intre în faliment!

ei bine în china COMUNISTĂ nu vor fi prea mari ca să le fie scurtat capul ?i averile!

vom asista live în 10-20 de ani de acum încolo  la o astfel de scurtare de cap a macaroanei insolente a băncilor chineze + a celei interna?inale! cine vor fi câ?tigătorii? chinezii? looseri? toti restul lumii! după aia e drum liber pentru al treilea război modial, că eu nu prea cred că sistemul bancar interna?ional va accepta să contabilizeze doar la rubrica pierderi si să îi scape din mână masa de debitori chinezi ...

vom trăi ?i vom vedea! eu am făcut deja pariul!
:thumbup:

   :roflmaofast:  :clapping:
  Pe langa ca esti un comunist frustrat mai si semnalizezi .
Succesul economic chinez se datoreaza capitalismului nici decum comunismului deci sectorul privat este motorul economiei chineze nu statul .  :boxing:
Daca China era comunista , faliment scria pe fruntea ei ! (Communism doesn`t work , deal with it !  :naughty: :clapping:  )

Edited by YourNightmare, 09 September 2011 - 19:28.


#72
moshmondica

moshmondica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 710
  • Înscris: 11.11.2010
Nu se poate despre China ca este un stat capitalist,  dar nici ca este un stat comunist asa cum este Coreea de Nord.
Sistemul economic chinez funtioneaza dupa un principiu care ar putea fi numit "capitalism controlat de stat".
Statul are o mare influenta asupra sectorului privat.
Societatile sunt sustinute de autoritati.

Edited by moshmondica, 11 September 2011 - 18:21.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate