Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Regionalismele
Last Updated: Jul 17 2020 05:44, Started by
diorama
, Feb 11 2009 12:36
·
0
#37
Posted 16 February 2009 - 17:57
Mi se pare ca in timp, limbajul tinde sa se simplifice, cel putin in sectorul "legume si fructe". De exemplu, nu mai se foloseste numele de patlagea rosie a legumei Lycopersicon esculentum, eliminandu-se primul cuvant. La fel si cu vinetele. Cu toate ca in anumite regiuni din sudul tarii se foloseste cuvantul platagean in loc de rosie.
Asa si cu lubenita. De ce nu s-ar inlocui cu harbuzul moldovenesc? Edited by Laberta, 16 February 2009 - 18:02. |
#38
Posted 16 February 2009 - 18:01
crisdiac, on Feb 16 2009, 07:40, said: Legat de criteriile pentru "țărism". Ai dreptate, însă ar fi de preferat și ca acel cuvînt propus să fie scurt, lumea preferă cuvintele scurte și pline de înțeles. Da, "cârcotaș" e mult mai popular, asta și datorită domnilor Huidu și Găinușă. Cât privește "machea", este folosit și in Oltenia, destul de des. |
#39
Posted 16 February 2009 - 18:19
#40
Posted 16 February 2009 - 18:35
#41
Posted 16 February 2009 - 18:51
Laberta, on Feb 16 2009, 17:57, said: Cu toate ca in anumite regiuni din sudul tarii se foloseste cuvantul platagean in loc de rosie. Quote Asa si cu lubenita. De ce nu s-ar inlocui cu harbuzul moldovenesc? |
#42
Posted 16 February 2009 - 19:01
mircea21, on Feb 16 2009, 18:51, said: Eu știam că se zice platagea, cel puțin așa pronunță toți cei pe care îi cunsoc și folosesc acest cuvânt. "n"-ul s-a pierdut... În acest caz ambele regionalisme au arie de răspândire destul de mare, așa că nu cred că unul din ele poate fi impus forțat. Impunerea aceasta ar trebui să se facă de la sine, în timp, iar mass-media are un rol important în această privință. Pluralul "platagele" e mai greu de pronuntat ca "platageni" Atunci sa se zica harbuji la lubenitele mari si lubenite la cele mici. |
#43
Posted 17 February 2009 - 13:03
Io ii zic lebenita, nu lubenita, si si cunoscutii mei.
|
#44
Posted 18 February 2009 - 20:14
#45
Posted 18 February 2009 - 20:36
#46
Posted 20 February 2009 - 18:20
|
#47
Posted 23 February 2009 - 14:57
crisdiac, on Feb 14 2009, 00:19, said: Bun, dar atunci există și un regionalism pentru "pepene galben" ? Problema lui "lubeniță" e că desemnează același lucru cu un alt regionalism, anume "harbuz". http://dexonline.ro/....php?cuv=harbuz regionalismul moldovenesc pentru pepene galben este "zămos" iar harbuzul, dupa cum bine s-a spus, este pepenele verde. votez si eu cu scrânciobul (sună mai bine decat "hintă") |
#48
Posted 23 February 2009 - 19:39
luna_mai, on Feb 23 2009, 14:57, said: regionalismul moldovenesc pentru pepene galben este "zămos" iar harbuzul, dupa cum bine s-a spus, este pepenele verde. |
#49
Posted 23 February 2009 - 22:41
Ne învârtim prea mult în jurul pepenilor. Credeam că ne-am pus de acord că nici una nici alta din cele două variante ("lubeniță", "harbuz") nu poate fi folosită în toată țara pentru că sunt foarte mulți oameni care folosesc o variantă sau alta.
Așteptăm alte propuneri. |
#50
Posted 24 February 2009 - 10:12
Laberta, on Feb 23 2009, 19:39, said: De obicei pepenii (vorbesc de pepeni, nu de lubenite) sunt inecaciosi, asa ca "zamosul" ala al tau nu prea se potriveste. Poate doar la hibridul obtinut din pepene si turkestan. Mai "zamos" ca lubenita nu cred ca poate fi. nu e vorba de cita zeama au, ci de cum se numesc... asa la zice in moldova (sau cel putin la tara la bunicii mei)..... zamos=pepene galben 250px_Melao.jpg 15.03K 1 downloads harbuz=pepene verde 03k_09k_curapepene2_1_.jpg 13.8K 1 downloads @mircea21, cred ca in situatia pepenilor se afla cam toate regionalismele... nu cred ca putem convinge tot poporul sa spuna harbuz in loc de lubenita, scrinciob in loc de hinta, barabula in loc de cartof, curechi in loc de varza sau carpator in loc de fund (de lemn) parerea mea.... |
#51
Posted 24 February 2009 - 10:54
Mai ales ca in unele cazuri mai exista o varianta: in Muntenia nu e valabil nici harbuz, nici lubenita, ci pepene, nici hinta, nici scrinciob, ci leagan sau balansoar (depinde la ce va referiti), nici papusoi, nici cucuruz, ci porumb. Oltenii au si ei cel putin un regionalism - dragavei pentru stevie.
Alte fructe incerte pentru unele zone sint zarzarele - am auzit ca desemneaza ori corcoduse, ori caise verzi, ori altceva, in functie de zona, ba am aflat si alta denumire pentru corcoduse, folosita cel putin in Iasi, dar am uitat-o. La fel dudele - agude in alte zone. Ardei iute - ardei piscator - ardei usturat - ciusca. E valabil si la bucatarie, de pilda cartofi prajiti in sud = cartofi pai la Cluj. Desi si in Bucale exista si termenul de cartofi pai - desemnind cartofi prajiti taiati foarte subtire. Piftie e totuna cu racituri? Dar dovleac cu bostan? Edited by abancor, 24 February 2009 - 10:55. |
|
#52
Posted 24 February 2009 - 11:00
#53
Posted 24 February 2009 - 11:01
@luna, aia din poza tot nu sunt pepeni galbeni, sunt turkestan.
In Oltenia la ardeii rosii iuti si uscati li se mai spune si raci. Gospodinele, ca sa dea un gust mai picant sarmalelor, mai pun printre ele cate un rac din asta umplut cu carne. E o bunatate! Edited by Laberta, 24 February 2009 - 11:30. |
#54
Posted 24 February 2009 - 11:23
Laberta, on Feb 24 2009, 11:01, said: @luna, aia din poza, tot nu sunt pepeni galbeni, sunt turkestan. bine, bine, m-ai prins da' astia-s buni? thumbs.php.jpg 54.04K 7 downloads |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users