Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...
 Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 

Aur versus investitii financiare sau depozite bancare

- - - - -
  • Please log in to reply
1045 replies to this topic

#1
onlyone

onlyone

    - - - GAME MASTER - - -

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,845
  • Înscris: 08.10.2005
Deschid acest thread deoarece imi place cum s-a fisurat bula speculativa a aurului (inca nu s-a spart de tot) si ma amuza foarte tare argumentele pe care le aduc speculantii incercand sa atraga pe piata aurului alte persoane dornice de imbogatire, incercand sa induca pe de o parte ideea ca urma ca aurul sa atinga cotatii gen 2000-3000 dolari uncia si apoi sa urce rapid la 10.000 dolari uncia (unde o uncie = cca 28 grame aur de 24k)
Un alt motiv este acela ca unele persoane se aratau interesate sa "investeasca" in aur.
[ http://img16.imageshack.us/img16/1638/bulabh8.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Ceea ce este cel mai fun este ca de-a lungul timpuluiau existat mai multe bule in care unii au facut ceva bani dar dupa care multi au pierdut bani si s-au retras din jocul cu aurul. Astfel in 1980, aurul urcase pe bula pana la un pret de cca 850 dolari sua, stabilizandu-se apoi undeva pe la 600-700 dolari in cursul aceluiasi an, an bun pentru aur.
[ http://66.38.218.33/LFgif/au1980.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

30 de ani mai tarziu, 2009 vedem ca pretul aurului se invarte undeva in jurul valorii de 850 usd, mai jos regasindu-se variatia pretului aurului in ultimul an, unde se poate observa cum cativa si-au luat teapa ca lumea de tot cumparand aur la 1000 dolari uncia.
[ http://img205.imageshack.us/img205/3896/goldgs1.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

In concluzie, cine poate sa citeasca printre randuri, este invitat sa arunce un ochi pe articolele de pe situl cu pricina.
Indiferent cum merg lurcurile, chiar si acum cand aurul a luat-o la vale, speculantii o sa va zica ca a luat-o la vale ca sa urce mai temeinic dupa.
Sigur ca unii dintre ei isi doresc sa scape de aurul achizitionat in speranta desarta ca va atinge cotatii fantastic de mari.
Stiu ca unii se lasa fraieriti de mirajul aurului si la fiecare mica crestere speculativa au impresia ca gata, apocalipsa a venit si aurul va urca pe culmi nebanuite.

Inchid atragand atentia ca aurul nu este o forma de investitie, este doar o forma de specula si singurul sau scop este acela de tezaurizare.
El nu va produce alti bani decat cei din diferenta intre cotatia de vanzare si cea de cumparare + comisioanele de rigoare, per ansamblu traducandu-se in pierderi financiare pentru cei care se joaca cu el.

Edited by onlyone, 09 February 2009 - 20:04.


#2
enemy2day

enemy2day

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 391
  • Înscris: 04.12.2008
ai si tu un punct de vedere...graficele nu "minte"  :D

dar, au fost momente in istorie cand era bine sa ai aur...nu neaparat ca specula....ci ca "protectie"

de exemplu: in perioada...1935-1939, cine a cumparat aur, a fost cat de cat protejat pe perioada razboiului...nu vreau sa spun ca nu s-au facut bani frumosi si PE PERIOADA razboiului, prin colaborarea cu nazistii, apoi cu americanii...dar punctul meu de vedere e ca DACA ai ceva bani IN AUR, pentru....just in case, nu strica.

inca un exemplu: special forces trimise behind enemy lines, au la ei, pe langa moneda locala, si ceva bucatele de aur...

aurul se poate tranzactiona pe mancare, pe diverse servicii, etc, chiar daca la o valoare mult mai mica decat aia de achizitie, totusi la o valoare mult mai mare decat a banilor in anumite situatii...

#3
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004
In concluzie aurul e bun daca esti speculant, sau daca esti speriat de bombe.

#4
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
In concluzie nu va mai luati dupa orice mason.

Graficele corecte sunt cele de aici: http://home.earthlin.../com-dow-au.htm

[ http://home.earthlink.net/~intelligentbear/dj-au-ratio-lt.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://home.earthlink.net/~intelligentbear/dj-au-ratio-mt.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Quote

The Dow/Gold Ratio chart shows the ratio of the price of the Dow to the price of gold. Another way to look at it is the number of ounces of gold it takes to buy one share of the Dow. For example, with the Dow at 10,000 and gold at 500, it requires 20 ounces of gold to buy one share of the Dow, so the ratio is 20. The reason for using gold is that gold is the most unbiased form of money in existence. Fake government paper money comes and goes, but gold has been money for thousands of years. It is the ultimate store of wealth.

The chart shows the cyclical nature of the battle between paper assets and hard assets. Paper assets excel when everyone is fixated on growth. When the growth phase ends, and preservation of wealth becomes the paramount concern, gold tends to excel. When paper burns, gold shines.

The chart shows that it would be logical to expect the ratio to return to a value around 6. Perhaps a ratio of 6 would be gold 1200, Dow 7200.

Deci acum am scazut de la un raport de 43 la aprox 9. Pana vom scadea la un raport de 2 sau chiar 1 ca in crizele anterioare, mai e cale LUUNGA. Aurul trebuie sa mai creasca de vreo 5-10 ori fata de cat e acum raportat la burse.


Astept ca topicul asta sa fie lipit cu cel de aici:
http://forum.softped...t...18&start=18

Si sa fie eventual adaugate informatiile de aici:
http://forum.softped...t...t&p=5867710

Si cele de aici:
http://forum.softped...t...t&p=5951532

De fapt mai rugasem o data moderatorii sa faca treaba asta si aici:
http://forum.softped...t...t&p=5890519

Asta ca sa nu mai avem x locuri in care se discuta despre aur. Eventual pe viitor si mustrarea celor carora le mai vine ideea sa deschida al n-lea topic despre aur. Asta daca chiar vrem sa facem"ordine" pe arie...

Edited by flaviand, 09 February 2009 - 21:39.


#5
onlyone

onlyone

    - - - GAME MASTER - - -

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,845
  • Înscris: 08.10.2005
1 nu sunt mason
2 suferi de mania persecutiei
3 ce legatura au graficele alea cu pretul aurului care este ala din graficele prezentate de mine mai sus. ce treaba are indicele dow cu pretul aurului in contextul prezentat de mine.

eu am aratat ca daca maica-ta ti-ar fi cumparat aur in 1980 (cand probabil te-ai nascut) in loc sa puna 1000 de dolari la banca si l-ai fi vandut tu acum, ai fi avut in cel mai fericit caz tot 1000 de dolari.
e greu de zis daca 1000 de dolari atunci erau mai valorosi sau nu decat acum caci atunci de banii aia iti luai un tv color cu tub, azi o plasma hd, atunci iti luai un sinclair spectrum cu conectare la tv, astazi iti cumperi un super laptop de aceeasi bani.
aurul a ramas metal pretios numai datorita rolului pe care l-a jucat secole si milenii la randul in schimburile comerciale insa cu cat lumea avanseaza spre o civilizatie care sa zicem tinde spre perfectiune, rolul aurului va fi tot mai mic, pentru ca orice om cu cap intelege ca aurul este la fel de metalic ca si fierul, mai valoros este aerul, apa, pamandul, petrolul. din aur se fac belciuge si atat.

Imi place cum unii vanzatori de aur incerca sa raspandeasca pe anumite situri febra achizitiei acestuia, si imi place si cum unii se entuziasmeaza si achizitioneaza aur scump.

Edited by onlyone, 09 February 2009 - 22:09.


#6
Rocknroll

Rocknroll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,785
  • Înscris: 16.12.2006
Dupa ce am citit zile la rand parerile pro si contra ale celor care sunt convinsi ca pretul aurului va exploda in urmatoarea perioada, odata cu colapsul economiei mondiale vs. ale celor ce cred ca pretul aurului e conjunctural si in niciun caz sursa de investitie, ci doar de protectie intr-un anumit complex de imprejurari, intind sa dau dreptate celor din a doua categorie, dar cu cateva precizari...

Intr-adevar, investitia in aur este mai degraba o forma de specula bazata pe momente dintre cele mai neplacute pentru marea masa a populatiei (crahuri financiare, recesiune, razboi mondial etc), iar evolutia lui, bazandu-ne pe evolutiile de-a lungul timpului, nu-ti poate oferi castiguri consistente, ci mai degraba o oarecare protectie intr-un anumit moment... neplacut. Investitiile, per ansamblu, in imobiliare s-au dovedit a oferi castiguri cu mult mai impresionante, de-a lungul timpului. Dupa marele crah din '33, evreii din State s-au repezit sa cumpere nu aur, ci blocuri intregi din Manhattan, investind masiv in imobiliare. Personal, n-as investi in aur in momentul de fata, chiar daca situatia mondiala nu e pe roze. Intr-un final, criza va trece. Probabil nu intr-un an, poate nici in doi, insa nu va fi sfarsitul lumii si nu cred nici sa inceapa un razboi mondial. Temerile cu pretul aurului ajungand pe undeva pe la 5-10,000 dolari / 31,1 grame (ounce) sunt, cred eu, cam hazardate. E posibil sa se ajunga la 1500-2000 dolari / uncia, pe termen mediu, insa asta doar intr-o situatie extrema de colaps financiar mondial. In fine, sa presupunem ca se va ajunge aici, cine va cumpara acel aur? Ca sa faci... ce, cu acel aur? Cine il depoziteaza, cine il garanteaza, intr-o atare situatie de crah financiar mondial?

Personal, daca as dispune de suficiente finante, dupa ce mi-as termina de zidit casa pe care-am inceput-o, as investi in cateva sute de hectare de terenuri agricole. Iar cu restul de bani, presupunand c-ar mai exista si un... rest, as cumpara actiuni ale firmelor din domeniul energiilor. Conventionale sau nu...

#7
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
1. Am mai discutat: http://en.wikipedia....nce#Freemasonry

2. De fapt NU sufar manipularile :)

3. ARE. Cum adica de ce comparam cu DOW ? Ai uitat care-i titlul topicului deja ? Aur vs alte investitii ?

In criza din 1981 raportul DOW/USD a scazut pana la 1. Adica UNU. Adica de vreo 10 ori mai slab ca acum. Adica aurul poate sa mai creasca de 10 ori pana se termina criza actuala. Asta daca nu punem botul la naivitati de genul ca in juma de an e roza treaba...

Deci de prin 2000 aurul o trage la greu altor investitii bursiere. Raportul s-a depreciat de la 43 la 10. Si are toate sansele sa ajunga de 10 ori mai slab. Sau daca trasam liniile alea mai corect, rapoartele devin:

18/2 = 9
27/1 = 27
43/x = 81

Cu x =0.5 ajungem la o depreciere a DOW fata de aur de 20 de ori fata de nivelul de AZI. Si de 80 de ori fata de nivelul din 1999. Deci e loc de crestere la aur DESTUL. De aia 5000USD aurul e varianta optimista pentru naivii care inca mai joaca la bursa, iar 10.000USD e mai aproape de adevar ;)

Edited by flaviand, 09 February 2009 - 22:40.


#8
Rocknroll

Rocknroll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,785
  • Înscris: 16.12.2006
Flaviand, stii cumva care era cursul aurului prin 1929 si cat a ajuns in 1933? Sunt foarte curios...  ;)

#9
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004

View Postflaviand, on Feb 9 2009, 22:27, said:

In criza din 1981 raportul DOW/USD a scazut pana la 1. Adica UNU. Adica de vreo 10 ori mai slab ca acum. Adica aurul poate sa mai creasca de 10 ori pana se termina criza actuala. Asta daca nu punem botul la naivitati de genul ca in juma de an e roza treaba...

Deci de prin 2000 aurul o trage la greu altor investitii bursiere. Raportul s-a depreciat de la 43 la 10. Si are toate sansele sa ajunga de 10 ori mai slab. Sau daca trasam liniile alea mai corect, rapoartele devin:

18/2 = 9
27/1 = 27
43/x = 81

Cu x =0.5 ajungem la o depreciere a DOW fata de aur de 20 de ori fata de nivelul de AZI. Si de 80 de ori fata de nivelul din 1999. Deci e loc de crestere la aur DESTUL. De aia 5000USD aurul e varianta optimista pentru naivii care inca mai joaca la bursa, iar 10.000USD e mai aproape de adevar ;)
De-ar avea economia vreo treaba cu matematica... ar fi o gramada de analisti bogati. Dar eu nu vad niciunul.

Edited by don_dannielo, 09 February 2009 - 22:50.


#10
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
De-ar avea economia vreo treaba cu matematica... ar fi toata lumea mai castigata. Asa suntem condusi de o haita de bancheri si speculatori care nici macar matematica n-o stapanesc la nivel elementar. Si mai numesc pompos si economia drept "stiinta". Dar nah, ce sa le ceri... ;)

rocknroll - aurul a crescut de la 20USD la 35USD dupa confiscarea facuta atunci. Mari magarii s-au intamplat si in criza din anii 30.. :(

Si tot apropo de valoarea reala a aurului in anii 80 de care se vorbea aici:

Quote

e greu de zis daca 1000 de dolari atunci erau mai valorosi sau nu decat acum

Nu e greu de loc daca luam in calcul inflatia:

[ http://goldprice.org/real-gold-price.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

http://goldprice.org...gold-price.html

Quote

There are a couple of important conclusions from the above chart. First, gold at its present price of $900 today is still very cheap. In other words, it is a long way from the purchasing power an ounce of gold achieved in January 1980. Second, both measures on the above chart show that the dollar is losing purchasing power every month. So if gold in the future were to reach a $6,255 gold price, the inflation between now and then would require gold to reach an even higher price to equal the purchasing power it had in January 1980.


#11
2Fst4U

2Fst4U

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,732
  • Înscris: 03.11.2003
Grfice sau nu, eu astept sa ajunga la 1500$ uncia ca sa-l vand. Ca se intampla intr-o luna, doua sau 9 nu conteaza

#12
Rocknroll

Rocknroll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,785
  • Înscris: 16.12.2006
Conform ultimului grafic prezentat, Flaviand, realizezi cat de mult a pierdut cineva care sa presupunem ca a cumparat aur in 1980 si il mai are si prezent... asteptand ca pretul sa ajunga la 6250 dolari/uncia?  :huh:

Prin comparatie, intaiul cioban al tarii a cumparat teren in Pipera, la inceputul anilor '90, si chiar cu fantastica suma de 25 centi (americani, evident) per metru patrat, ulterior ajungand sa-l vanda si cu 1000 euro/mp. Ca a scazut acum la jumatate de pret chiar nu mai are vreo importanta. In fine, sunt off-topic cu ultima fraza, da' nu m-am putut abtine...  ;)

Aurul poate ca e bun prin comparatie cu investitia pe bursa (in perioade de criza), insa trebuie sa stii cand sa cumperi si de unde sa cumperi (in siguranta), cand sa vinzi si unde sa faci asta (fara a pierde procente cu 2 cifre la comisioane), cum sa-l depozitezi in siguranta etc. Prea multe conditii pentru a-l face atragator pe scara larga. Ca o concluzie, o fi aurul bun (pentru perioadele de criza), nu zic nu, insa nu e pentru muritorii de rand precum cititorii de Softpedia. Oricum, intre a cumpara circa 100 de uncii de aur, 1 milion de actiuni de actiuni la SIF-uri sau a sta acasa, comod in fotoliu, uitandu-ma la Zeitgeist si calculand cam cat mi-ar aduce lunar o dobanda de 7% (anualizata) la un depozit bancar (ce se poate volatiliza oricand) de 100,000 euro, as prefera investitia intr-un teren agricol si culturi cat mai ecologice...  B)

#13
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Tu-i porti de grija aluia din anii 80 acuma, ca nu pricep ?  :confused:

Eu incerc sa-ti explic ca aurul are toate sansele sa treaca de 5000 in curand si tu mori de grija celor care au luat aur atunci ?

Daca ti-e ca ramai cu aurul in brate, poti sa-l vinzi cand ajunge la 1500 cum zicea 2Fst4U, desi eu nu l-as vinde pana nu ajunge la 3000 linistit. Ma rog, acuma fiecare cum apreciaza.

Dar iti zic eu ca nici 2Fst4U n-o sa-l vanda la 1500 ca o sa treaca lejer pe langa pretul ala si criza o sa fie inca in toi. Singurul moment in care te-ai putea gandi sa-l vinzi e dupa linistirea relativa a apelor cu criza. Adica 3-5-10 ani in functie de tara in care te afli... ;)

Eh, acuma cu fermele mai vii de acasa. Asta e si la mine pe primul loc. Dar nitzel "cash" sub forma de aur daca leul o crapa subit nu strica sa ai acolo... :)

Edited by flaviand, 10 February 2009 - 00:14.


#14
2Fst4U

2Fst4U

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,732
  • Înscris: 03.11.2003
Eu mi-am propus sa-l tin pana pe la sfarsitul anului, apoi am nevoie de cash. Pana atunci cu aurul obtin cel mai bun castig comparativ cu un depozit.

Scaderea de azi era de asteptat avand in vederea "entuziasmul" din america legat de noul bailout propus de obama senatului.

onlyone ai si tu dreptate cu graficele dar eu nu prea vad investitori care sa-l tina mai mult de un an. Crizele sunt oportune pentru investitiile in aur, dupa perioada de criza il vinzi si cumperi imobiliare la preturi mici.

Edited by 2Fst4U, 10 February 2009 - 00:11.


#15
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Exact, mai e o smecherie cu aurul asta. Daca urmaresti din nou harta de AICI o sa vezi ca prabusirea s-a petrecut relativ repede, atat in anii 30 cat si in anii 80. Apoi bursele si-au revenit muult mai greu si valoarea aurului raportat la DOW a scazut treptat doar dupa relansarea timida a investitiilor. Asa ca de VANDUT o sa poti vinde lejer, dar de CUMPARAT s-ar putea sa nu mai apuci la o urmatoare prabusire bursiera cum a fost cea din octombrie. Iar urmatoarea corectie severa e estimata undeva in martie, asa ca idee... ;)

Daca vrei sa-l tii pana la finalul anului ai 80% sanse de o surpriza mai placuta decat te-ai fi asteptat ;)

#16
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004

View Post2Fst4U, on Feb 10 2009, 00:07, said:

onlyone ai si tu dreptate cu graficele dar eu nu prea vad investitori care sa-l tina mai mult de un an. Crizele sunt oportune pentru investitiile in aur, dupa perioada de criza il vinzi si cumperi imobiliare la preturi mici.
Dupa perioadele de criza cine ti-l mai cumpara? O sa scada mai rapid decat ai timp sa zici "Au."

Edited by don_dannielo, 10 February 2009 - 00:17.


#17
2Fst4U

2Fst4U

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,732
  • Înscris: 03.11.2003

View Postdon_dannielo, on Feb 10 2009, 00:16, said:

Dupa perioadele de criza cine ti-l mai cumpara? O sa scada mai rapid decat ai timp sa zici "Au."

Vanzarea e la un telefon distanta  :).

Apropo toti cei care contestati investitiile in aur, ce ati face voi cu cateva mii de euro zilele astea?? La banca cu 7% pe an ??

#18
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005

Quote

Dupa perioadele de criza cine ti-l mai cumpara? O sa scada mai rapid decat ai timp sa zici "Au."

GRESIT.

De CRESCUT creste aurul cat n-apuci sa zici AU.

De scazut scade muult mai greu.

Vezi graficul: http://home.earthlin...au-ratio-lt.gif

In anii 30 raportul DOW/AUR a picat de la 18 la 2 in nici 2 ani. Apoi au durat inca 30 ani sa ajunga din nou la 18 !!!

Ma rog, sa zicem ca atunci a fost razboi. Dar in anii 77-80 a picat la fel de repede si au durat apoi inca 15 ani ca sa se ajunga la valorile din 1977. Si a durat tot vreo 30 de ani pana sa ajunga iar la valorea de 27 cat era in  1965.

Deci picajul financiar e brusc, in cateva luni, maxim 2-3 ani. Iar revenirea DOW pe val in defavoarea aurului dureaza 15-30 ani. Economia isi revine mult mai greu si investitiile la fel, iar aurul scade treptat doar atunci cand incepe sa se reinvesteasca masiv.

Nu mai induceti lumea in eroare !

Edited by flaviand, 10 February 2009 - 00:35.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate