Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Gradinita particulara versus gradinita de stat

- - - - -
  • Please log in to reply
147 replies to this topic

#1
adadoi

adadoi

    scorpie bătrână

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,603
  • Înscris: 25.10.2006
Hai sa incercam sa facem o comparatie, cu avantaje si dezavantaje, pentru ca fiecare parinte sa stie la ce sa se uite, ce sa aleaga, in functie de felul cum vrea sa-i fie tratat copilul. Incep eu, pentru ca am trecut prin ambele faze:

Gradinita de stat:

    dezavantaje: educatoare plictisite, blazate, mancare proasta, materiale educative de pe vremea cand eram si eu p-acolo, serbari absolut cretine, lungi si obligatorii (da, repertoriul e tot de pe vremea mea), somn cu forta, prea multi copii intr-o grupa, scos copiii afara numai daca si cand au educatoarele chef, loc de joaca dotat mai prost decat in parcurile de pe vremea lu' impuscatu', bani in plus pentru fondul clasei, apa, servetele, hartie igienica, prosoape, carti, creioane, acuarele, plastilinuri, sapun etc (nu e vorba de suma, cat de un stres in plus: trebuie sa-ti amintesti in fiecare luna de toate astea), hartogaraie cat cuprinde pentru cele mai idioate motive, parinti cu patru clase care-si educa mucosii conform principiului "mama, sa nu-mi vii batut" sau care se crizeaza la primul muc
    avantaje: educatoare cu experienta, copii multi

Gradinita particulare:

    dezavantaje: educatoare tinere, care nu stau mult: concurenta e mare si de cum se aude ca la "X" e una/unul bun sar alte trei gradinite cu oferte mai bune pentru respectivul; foarte putini copii, de unde rezulta ca cei prezenti vor fi mega-ultra-super rasfatati, ca sa fie parintele fericit si sa dea banul, program prea flexibil care face ca trecerea de la gradi la scoala sa fie dificila pentru copil, foarte multe lectii suplimentare (engleza, ski, pian, balet), care tenteaza parintii dar obosesc copiii, parinti extrem de informati in ceea ce priveste educati copiilor care se leaga de cele mai tampite "nereguli" (adica nu-i cum scrie la cartea pe care au citit-o ei)
    avantaje: mancare excelenta, ingrijire foarte buna, lipsa stresului cu rechizite si consumabile, educatoare tinere care inca nu s-au plictisit sa pazeasca puradeii altora, somn de voie, medic , camere via internet...

Nu am luat in calcul criteriul pretului, in ideea ca in definitiv cel care nu are bani de-o super-gradinita nu-si va trimite copilul acolo indiferent de cate avantaje ii prezentam noi. Eu am ales intr-un final o gradinita de stat pentru simplul motiv ca am sperat ca rasfatatul cel mic va gasi un alt copil cu frati mai mari care sa-i dea peste nas din cand in cand. N-a tinut, vad ca nimeni nu mai face cate doi, si pentru ca e foarte incapatanat si voluntar, si acum l-as trimite inapoi la gradinita particulara, dar mi-e mila sa-l separ de prieteni. In plus, nu-i strica deloc sa nu-l bage educatoarele in seama si sa nu aiba de ales la meniu.
Mai haideti si voi cu pareri, poate ajutam pe cineva.

#2
BugHunter

BugHunter

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 377
  • Înscris: 03.11.2003
Si tu ce ai ales?

#3
adadoi

adadoi

    scorpie bătrână

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,603
  • Înscris: 25.10.2006

 adadoi, on Feb 9 2009, 12:19, said:

Eu am ales intr-un final o gradinita de stat pentru simplul motiv ca am sperat ca rasfatatul cel mic va gasi un alt copil cu frati mai mari care sa-i dea peste nas din cand in cand. N-a tinut, vad ca nimeni nu mai face cate doi, si pentru ca e foarte incapatanat si voluntar, si acum l-as trimite inapoi la gradinita particulara, dar mi-e mila sa-l separ de prieteni. In plus, nu-i strica deloc sa nu-l bage educatoarele in seama si sa nu aiba de ales la meniu.
:D

#4
XZY

XZY

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,527
  • Înscris: 02.09.2007
Eu am ales pentru Delia o gradinita de stat. Motivul principal a fost cel financiar. Spre norocul meu ( si al ei ) am nimerit o gradi chiar buna, in care educatoarele sunt majoritatea de 30-35 de ani, iar directoarea este obsedata de carnea de pui, astfel incat astia nu vad carne tocata sau porc. In 3 ani de gradi nu am capatat nicio enterocolita sau mai stiu eu ce alta minune, decat inevitabilele viroze si acum varicela.
Jucariile sunt de acum 100 de ani, e adevarat, numai ca la grupa ei ( Waldorf) nu prea le folosesc. Mai repede fac ei diverse chestii de genul acum citim povestea si dupa aceea o transpunem in piesa de teatru, sau hai sa decupam si sa lipim nu stiu ce.
Ca si la Adadoi, noi ducem lunar sapun, hartie igienica, servetele, etc. Numai ca, eu, ca sa nu uit, am dus la inceputul anului cate un bax din fiecare si am scapat.
Pentru restul chestiilor ( hartie de desenat, culori, plastelina, etc) am stabilit de comun acord la sedinta cu parintii un fond al clasei din care se cumpara toate astea.
Si o ultima chestie, desi nu stau intr-un cartier central al Bucurestiului, vreau sa va spun ca am intalnit parinti absolut OK. Am fost impreuna in excursii, ne mai intalnim si in vacante in parc ( nu accidental); sincer, cred ca aici e si mana directoarei care am vazut ca a fost foarte selectiva la inscrieri.

#5
maltese

maltese

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,847
  • Înscris: 16.04.2006
Aha, bun subiect.

Luna trecuta am intrebat-o pe vecina mea care lucreaza la cea mai buna cresa de stat din Iasi cum decurge o zi obisnuita. Raspunsul m-a naucit si apoi am intrebat si pe altii sa vad daca sigur e la fel:
Se face adunarea pana la 9 apoi le dau de mancare la copii, 8 copilasi la o masuta, o educatoare.
EU: si cum, asteapta fiecare pana ii vine randul la lingurita?
EA: la inceput nu mananca, dar dupa o saptamana cand vad ca raman flamanzi cand vad ca le-a ajuns randul la lingura deschis gura si  mananca. Li se pune in fata oricum painea cu ce mai e si unii mananca si singuri.
Apoi program de stat la oala la 10.
EU: dar eu pe a mea nu vreau sa o puna pe oala inca, e prea mica si nu sta, cand ii schimbati in conditiile astea?
EA: de obicei se iau unii dupa altii si stau toti la oala, dar daca nu...cand le atarna pampersul ii mai schimbam si noi

Apoi joaca pana la 12:
EU: Li se canta, le spune povesti? Ce fel de jocuri fac?
EA: cum adica, sa ne jucam noi??? NUuuuuuuuuu, se joaca ei cum vor, unii stau la masute, altii pe jos, sunt singura la 25 de copii, cum adica sa ma joc cu fiecare? Noi de asta avem chef??

Apoi somn:
EU: cum faceti sa ii adormiti pe toti?
EA: poi nu ii adormim, in primele saptamani plang toti, dar apoi se obisnuiesc si adorm de oboseala

Programul continua asa pana seara, masa, oala , joaca , somn.
Mi-a recomandat calduros ca pe langa cele 2 mil cat m-ar costa mancarea la cresa de stat sa mai pun 3 mil si sa o dau la privat.
Am vorbit si la o cresa privata, altfel sta treaba.Grupa are 6 copii si dupa caz sunt una pana la trei educatoare. Activitatile mi se par interesante in conditiile in care se incearca dezvoltarea multilaterala, uite am dat copy-paste de pe site-ul unei crese la care am vorbit:
Program scurt
7:30-12:30 7:30 sosirea copiilor
9:00 activităţi de grup
10:00 gustare
10:30 centre de interes (activităţi educative)
11:00 activităţi de dezvoltare a vocabularului, lectura
12:00 muzică şi mişcare
12:30 plecarea copiilor
Program scurt cu demipensiune
7:30-13:30 12:30 masa de prânz
13:30 plecarea copiilor
Program prelungit cu pensiune completă
7:30-18:00 13:30 odihnă sau activităţi relaxante pentru copiii care nu dorm
15:00 activităţi educative cu manipulative
15:45 gustarea de dupa amiaza
16:15 centre de interes (opţionale)
17:00 activităţi recreative în aer liber
17:45 activităţi de grup, lectură
18:00 sfârşitul programului


De anul trecut pe terenul viran de langa bloc s-a construit o gradinita privata si am urmarit reactia copiilor cand ajung si pleaca de la gradi. Or sa fuga pustiul din masina  spre usa gradinitei si dupa-amiaza la 6 sa planga de mama focului ca il ia mama-sa acasa inseamna ca e interesant, e bine.

Cresele de stat mi se par locuri cu supraveghere organizata si disciplina de turma. Am intrebat-o pe doamna daca nu le aplica metode de disciplina, a zis ca nu isi bat capul, de ce sa bata un copil si sa aiba probleme cand il pot lasa sa urle si sa se tavaleasca in voie pe jos.

Concluzie: din sept incepem cresa privata, mi-ar fi placut alta mai mult (ca pret si program, sau mai bine ca atitudinea patroanei) dar era departe, o ora in trafic pierdeam numai pentru asta, asa va merge la asta de langa bloc, pentru cateva luni va fi cea mai micuta dar sper ca se va adapta bine. daca nu, cautam a 4-a bona :)

Uitati aici si programul la gradinita de langa bloc, chestia cu excursiile e pe bune, vine un microbuz si ii plimba pe copii, copii tinuti de mana de educatoare, nu in sir indian ca la armata.
Activitati COMUNE:
Sunt desfasurate cu intreaga grupa de copii pe categorii de activitati:

      Educarea limbajului;
      Activitati matematice;
      Cunoasterea mediului;
      Educatie pentru societate;
      Educatie plastica;
      Activitati practice si elemente de activitate
     casnica;
      Educatie fizica;
      Educatie muzicala.
Activitati EXTRACURRICULARE:
Cel putin o data pe luna, copiii exploreaza mediul inconjurator si obiectivele culturale ale orasului prin participarea la activitatile extracurriculare:

      Spectacole de teatru;
      Vizite la muzee, expozitii;
      Plimbari in parc;
      Excursii tematice;
      Tabere scolare;
      Organizarea unor serbari cu diferite ocazii.
      Actiuni caritabile, aniversare, concursuri etc.
Alte activitati desfasurate cu copiii:
Aceste activitati se desfasoara in interiorul gradinitei sau in spatiul verde aferent, conform programului:

      Limba Engleza;
      Educatie sanitara;
      Educatie rutiera;
      Jocuri si activitati in aer liber.
Activitati OPTIONALE:*
Sunt sustinute de profesori calificati si sunt alese de catre parinti in urma consultarii cu educatoarele si a personalului administrativ:

      Initiere in lumea calculatorului;
      Cursuri de actorie;
      Cursuri de dans;
      Cursuri de sah;
      Cursuri de muzica.


#6
adadoi

adadoi

    scorpie bătrână

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,603
  • Înscris: 25.10.2006
la cresa cred ca nici nu incape indoiala daca nu se pune problema banilor: numai sa treci pe langa una de stat si te imbolnavesti cand auzi cum plang saracii, sau simti cum miroase mancarea aia.

Am inteles ca exista niste dispozitii ale ministerului referitoare la mancarea copiilor, ca mi se plangea o bucatareasa ca nu mai au voie sa puna nici macar vegeta in supa. Dupa parerea mea, cu sau fara vegeta aia tot nemancabila iese, doar ca ar trebui folosita mai multa carne :D , asa ca de-aia nu mai exista in meniu fasole, varza, tocaturi si carne de porc.

#7
XZY

XZY

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,527
  • Înscris: 02.09.2007
Noi la cresa nu am fost ca a stat mama cu ea. Iar cand am hotarat ca e momentul sa incepem gradi, la gradinitele particulare din Bucuresti pretul era de minim 11 milioane. Ceea ce spui tu la 5 mil./luna cresa e foarte convenabil.

#8
roua

roua

    Purtam marea in buzunarul de la piept.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,901
  • Înscris: 05.11.2006
@adadoi

Nu sunt mamica inca insa am lucrat in ambele sisteme, atat in garadinita privata cat si in gradinita de stat.
Recomand cu multa caldura ca tot e frig afara gradinita de stat, costurile sunt infinit mai mici iar daca nimeresti educatoare responsabile copilul are beneficii cat cuprinde. Gradinita de stat nu presupune numai educatoare blazate, ba chiar dimpotriva la gradinita la care lucrez eu nicio educatoare nu pare a fi satula de viata si de copii, si unele se apropie de pensie. Programa e foarte bine pusa la punct si oricand poti cere de la educatoare informatii despre cum si ce se va lucra in saptamana in curs daca cumva doresti sa verifici si copilul si cadrul didactic  ;) De altfel ele sunt obligate sa prezinte ceea ce au lucrat impreuna cu copii si daca nu o fac parintii isi pot exprima dorinta de a vedea materialele, fisele, de a cere poeziile si cantecele acasa etc.
Pe de alta parte la gradinita la care lucrez eu clasele nu sunt pline pana la refuz de copii, sunt inscrisi in jur de 25 in fiecare grupa, dar prezenti zilnic sunt in jur de 20, se poate lucra excelent cu ei daca stii ce ai de facut si daca te preocupa. E excelent pentru un copilut sa socializeze cu copii cat mai multi la numar si din diverse clase sociale, ceea ce gradinitele particulare nu ofera, ba dimpotriva ofera foarte mult pupincurism de care la un moment dat mi s-a facut greata.
Bun acestea fiind spuse ca sa nu scriu un roman am intervenit pentru a spune ca toate gradinitele au primit fonduri pentru restructurarea exterioara si interioara a institutiei astfel ca in grupele din gradinita mea s-au cumparat enorm de multe jucarii, diversificate...in plus fiecare grupa are calculatorul propriu, imprimanta, xerox, televizor si cd-player, calculatorul dispune de internet., carti foarte multe, cd-uri cu povesti si cu lectii in power-point; restructurarea exterioara a presupus geamuri termopan, amenjarea spatiului exterior gradinitei daca acesta exista, brazi si podoabe de craciun etc dar inspectoratele scolare au lasat la latitudinea fiecarei gradinite cum isi administreaza banii, ceea ce vreau sa scot in evidenta e ca din acest punct de vedere al dotarilor diferente prea mari nu mai sunt. In plus educatoarele beneficiaza de 100 de euro pentru a-si cumpara carti, materiale si ceea ce considera ele ca le-ar ajuta in procesul de invatare a micutilor. Salile sunt puse la punct cu tot ceea ce trebuie de la zugraveala si geamuri termopan pana la mobila noua si ceea ce am enumerat mai sus.
Dincolo de toate insa e vorba de interesul pe care educatoarea il are pentru grupa ei. In legatura cu serbarile, e o prostie imensa, e chinuiala si pentru educatoare (da care totusi mai spera ca vin ceva plase cu ocazia serbarii -_- ) si pentru copii, insa atunci cand una dintre educatoarele de la gradinita unde lucrez eu a incercat sa propuna pentru copii si parinti deopotriva ceva distractiv si relaxant au sarit toti cu gura-n sus: "cum, fara serbareeee de craciun, fara poezii, fara colinde? pai vreau sa-mi filmez copchilu'" :lol: ...asa ca parerile sunt impartite in legatura cu treaba asta. Educatoarele nu se mai pot plange acum de lipsa materialelor didactice fiindca au mai multe surse de unde se pot aproviziona. In legatura cu optionalele dans, limba engleza etc., in gradinita la care lucrez  parintii sunt intrebati daca sunt dispusi sa faca asa ceva, mai toti doresc asa ca se face in incinta gradinitei sub supravegherea educatoarelor si a ingrijitoarelor ceea ce s-a hotarat ca ar trebui facut (ma refer aici la dansuri moderne sau populare). In general optiunea majoritara merge pentru limba engleza, in rest fiecare se orienteaza si isi duce copilul ori la sport ori la alte activitati extrascolare organizate de particulari sau de palatul copiilor.

Edited by roua, 09 February 2009 - 13:42.


#9
adadoi

adadoi

    scorpie bătrână

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,603
  • Înscris: 25.10.2006
roua, 25 de copii este enorm, in special la grupele mici. Stiu ca s-au facut imbunatatiri, le-am vazut, stiu ca s-au cumparat televizoare (btw, nu-s deloc de acord cu chestia asta), xerox-uri etc, s-au pus termopane si asa mai departe, ca pot oricand sa intreb educatoarele ce mai face piticul, dar nu mi se pare suficient. Pentru copilul meu, gradinita de stat e in acelasi timp un lucru bun si un lucru foarte rau. E bine pentru ca are multi prieteni si pentru ca educatoarele nu se pot ocupa numai de el, asa ca e fortat sa stea cuminte si sa astepte; pentru ca nu i se da de ales la mancare, pentru ca vrea-nu vrea trebuie sa se imbrace singur etc. E rau pentru ca e fortat sa doarma, sa deseneze la comanda, sa faca acelasi lucru pana pricep toti, si se plictiseste. Are o sora mai mare cu sase ani jumate, s-a obisnuit sa se joace cu copiii mult mai mari si stie, la modul general, mai multe lucruri decat un copil de varsta lui, iar programa nu permite educatoarelor sa-i dea altceva de lucru, mai complicat, chiar daca ar vrea. Daca ai din douazeci de copii trei plangaciosi dependenti de bunica sau mamica, si doi sturlubatici ca Tudor al meu cu prietena lui, ai incurcat-o, cu toata bunavointa.

#10
maltese

maltese

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,847
  • Înscris: 16.04.2006
Mai e la gradinita concursul ala cu cine sta mai mult cuminte cu manutele la spate pe scaunel?? Nu era chiar concurs, dar asa imi amintesc ca se desfasurau lectiile la gradi.

#11
tonks

tonks

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,824
  • Înscris: 15.08.2007
am avut doua experiente: una cu o gradinita particulara de colea de linga bloc, la care ma angajasem si eu, si o inscrisesem si pe oana. am plecat in doua sapt mincind pamintul. probabil am avut eu ghinion. nu am auzit pe nimeni sa se vaicareasca cum ma vait eu de gradinita respectiva. mincarea era sanatoasa, dar apucaturile ingrijitoarelor... :cursing:

a doua experienta, este gradinita de stat de la tara. au program scurt, de la 8 la 12, cu gustare de la pachetel, servita la 10. in restul timpului, copiii au activitati separate si impreuna, nu se intimpla sa fie pierdere de vreme. sunt doua educatoare, tinere, cu foarte multe experienta, si ma ingrozeste cita hirtogaraie fac fetele alea, planificari si planuri de lectie mai ceva ca alea de le fac eu. grupele sunt de 20 copii.

daca nu m-ar stresa gindul ca trebuie sa o scol pe oana de la 6 jumate ca s-o duc la gradi, care incepe la 8, si ca nu rezista pina la 1:30 cind ajungem acasa, eu as inscrie-o de azi la gradinita de la tara.

la celelalte gradinite de stat din cartier, este mafie mare, trebe sa ma duc de acum s-o inscriu pentru septembrie, si sa dau cadouri ca sa avem o sansa... o sansa, nu siguranta... iar la particulara nu imi permit s-o duc.

#12
roua

roua

    Purtam marea in buzunarul de la piept.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,901
  • Înscris: 05.11.2006

 adadoi, on Feb 9 2009, 17:32, said:

roua, 25 de copii este enorm, in special la grupele mici. Stiu ca s-au facut imbunatatiri, le-am vazut, stiu ca s-au cumparat televizoare (btw, nu-s deloc de acord cu chestia asta), xerox-uri etc, s-au pus termopane si asa mai departe, ca pot oricand sa intreb educatoarele ce mai face piticul, dar nu mi se pare suficient. Pentru copilul meu, gradinita de stat e in acelasi timp un lucru bun si un lucru foarte rau. E bine pentru ca are multi prieteni si pentru ca educatoarele nu se pot ocupa numai de el, asa ca e fortat sa stea cuminte si sa astepte; pentru ca nu i se da de ales la mancare, pentru ca vrea-nu vrea trebuie sa se imbrace singur etc. E rau pentru ca e fortat sa doarma, sa deseneze la comanda, sa faca acelasi lucru pana pricep toti, si se plictiseste. Are o sora mai mare cu sase ani jumate, s-a obisnuit sa se joace cu copiii mult mai mari si stie, la modul general, mai multe lucruri decat un copil de varsta lui, iar programa nu permite educatoarelor sa-i dea altceva de lucru, mai complicat, chiar daca ar vrea. Daca ai din douazeci de copii trei plangaciosi dependenti de bunica sau mamica, si doi sturlubatici ca Tudor al meu cu prietena lui, ai incurcat-o, cu toata bunavointa.



E mult pentru ca ne-am obisnuit cu fite de prin occident, dar la noi inca grupe cu mai putini copii la stat nu se va intalni prea curand pentru ca sunt o groaza de probleme cu imobilele si in plus la particulari sunt mai putini nu pentru ca ei isi doresc asta ci pentru ca nu are foarte multa lume bani de dat.  ;)  Eu sunt consilier scolar, si am vazut grupe cu 30 de copii prezenti zilnic, ca pe foaie erau si mai multi aia-i alta mancare de peste. Se poate lucra crede-ma, dar depinde foarte mult ce fel de grupa e, fiecare colectiv e altfel chiar si la copiluti :) Intr-adevar la cei mici e mult insa nu e imposibil de lucrat frumos, din experienta iti spun, si poti avea rezultate frumoase. Depinde foarte mult de stilul educatoarei. Eu lucrez la gradinita cu program scurt, nu stiu la cele cu program prelungit cum e treaba.
Din cate inteleg eu tu ai dori mai mult o centrare pe copil, va fi destul de dificila treaba asta desi se poate, dar in niciun caz tot timpul. La scoala va fi la fel, va fi nevoit sa astepte dupa altii, asta inseamna colectivul (parca-s comunista :lol:)Aceeasi problema o avem noi cu copii supradotati pe care ii avem, necesita multa atentie si o altfel de directionare educationala si cand nu se intampla treaba asta iese cu plictis si cu unele accese de agresivitate, dar se pot rezolva.
Da, intr-adevar problema sa stii ca nu e a copiilor ci a parintilor care vin cu diverse pretentii, pe unele le inteleg pe altele fac eforturi sa le inteleg. Puiul mamii va ramane intotdeauna asta e clar, dar la gradi sau la scoala trebuie lasat in pace (ma refer aici la a-i da mana libera educatoarei sa isi coordoneze grupa si sa dea roluri fiecarui copilut, ma mai refer la a incuraja independenta copilului), asa ca daca vorbim despre copii foarte mici ei au toti diverse probleme de adaptare e si normal se desprind de un mediu unde vrand nevrand beneficiaza de atentie mai multa si in plus apare si anxietatea de separare peste care se poate trece daca parintele doreste acest lucru si conlucreaza cum trebuie cu cadrele didactice, daca intaresti comportamentul dependent nu-l mai desprinzi veci de tine, si iese cu diverse scandaluri in fiecare dimineata, o da le cunosc  :D  Acuma eu nu am intalnit grupa de gradinita care sa nu aiba vreo 2-3-4 exemplare de copiluti asa cum ii descrii tu dar saracutii de ei vin cu metehnele de acasa, ce iti explicam mai sus. Nu e usor sa creezi armonia dar se poate, asta fara discutie. Optiunea mea ramane gradinita de stat.

 maltese, on Feb 9 2009, 18:10, said:

Mai e la gradinita concursul ala cu cine sta mai mult cuminte cu manutele la spate pe scaunel?? Nu era chiar concurs, dar asa imi amintesc ca se desfasurau lectiile la gradi.

Mai e  :rolleyes: cand iti pierzii nervii se intampla asta.

Eu le-am spus fetelor ca in loc sa le faca observatii copiilor si sa premieze pe ala care reuseste sa stranga manuta la spate mai tare si mai rapid, sa dezamorseze prin joc orice situatie de haos*...si iese bine  ;)



*haos= situatie des intalnita cand un copil se apuca de urlat ca alt copil i-a luat masinuta rosie pe care o vroia el , si pentru ca incepe scandalul se mai adauga inca vreo 15 indivizi la fel de scandalagii si iese de o revolutie :lol:

Edited by roua, 09 February 2009 - 20:22.


#13
adadoi

adadoi

    scorpie bătrână

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,603
  • Înscris: 25.10.2006
draga mea, poate ca din punctul tau de vedere se pot obtine rezultate si cu o grupa de 30 de copii, dar pe mine nu ma intereseaza nici cinci minute chestia asta. In schimb ma intereseaza sa-mi mearga copilul cu placere la gradinita, nu rezultatele educatoarei. Dar daca ai un drac cum e al meu, ii dai sa invete prima poezie din toata serbarea si atat, sa nu cumva sa mai ai pretentia sa stea linistit o ora, si sa-l mai si pedepsesti ca nu sta pe scaunel sau sa ma trimiti cu el la medic ca are ADHD. Nu de alta, dar acasa imi recita toata serbarea cap-coada, deci e atent. Poate n-ai inteles: am ales gradinita de stat ca sa nu fie rasfatat, sa invete sa astepte pana-si termina si cel mai incet de facut lectia si alte tampenii care tin de "lucrul in echipa", dar asta nu inseamna ca situatia ma multumeste. Stiu ca se poate mai bine, si ma deranjeaza faptul ca la gradinitele de stat nimeni nu-si bate capul cu asta: din categoria "ce mai vrea si proasta asta, ma invata pe mine cum sa-mi fac meseria".
Exista copii si copii: unii sunt dependenti de parinti, si trebuie sa te ocupi de ei, nu poti sa spui "ma-sa e de vina" si sa-l lasi sa planga, altii sunt independenti si curiosi. Daca educatoarea nu se poate adapta fiecarui copil, in acelasi timp, nu e vina parintilor, e meseria ei. De-aia spun ca 20 sunt prea multi, oricata bunavointa ar avea, omeneste nu se poate. Copiii au si ei zile proaste, la fel ca adultii, si asta nu-i un motiv sa-i trimiti la colt, sau sa le declari parintilor nonsalant ca "n-are cei 7 ani de-acasa si nici n-o sa-i aiba niciodata", mai ales daca zilele astea proaste se manifesta doar la una din cele doua educatoare.
Poate ca am eu un copil problema. Poate ca e greu de lucrat cu el intre alti 20. Inteleg ca e mai simplu sa dai vina pe parinti. Nu inteleg de ce la gradinitele particulare parintii nu sunt "absurzi", "cu fite" etc.

#14
roua

roua

    Purtam marea in buzunarul de la piept.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,901
  • Înscris: 05.11.2006

 adadoi, on Feb 9 2009, 20:37, said:

draga mea, poate ca din punctul tau de vedere se pot obtine rezultate si cu o grupa de 30 de copii, dar pe mine nu ma intereseaza nici cinci minute chestia asta. In schimb ma intereseaza sa-mi mearga copilul cu placere la gradinita, nu rezultatele educatoarei. Dar daca ai un drac cum e al meu, ii dai sa invete prima poezie din toata serbarea si atat, sa nu cumva sa mai ai pretentia sa stea linistit o ora, si sa-l mai si pedepsesti ca nu sta pe scaunel sau sa ma trimiti cu el la medic ca are ADHD. Nu de alta, dar acasa imi recita toata serbarea cap-coada, deci e atent. Poate n-ai inteles: am ales gradinita de stat ca sa nu fie rasfatat, sa invete sa astepte pana-si termina si cel mai incet de facut lectia si alte tampenii care tin de "lucrul in echipa", dar asta nu inseamna ca situatia ma multumeste. Stiu ca se poate mai bine, si ma deranjeaza faptul ca la gradinitele de stat nimeni nu-si bate capul cu asta: din categoria "ce mai vrea si proasta asta, ma invata pe mine cum sa-mi fac meseria".
Exista copii si copii: unii sunt dependenti de parinti, si trebuie sa te ocupi de ei, nu poti sa spui "ma-sa e de vina" si sa-l lasi sa planga, altii sunt independenti si curiosi. Daca educatoarea nu se poate adapta fiecarui copil, in acelasi timp, nu e vina parintilor, e meseria ei. De-aia spun ca 20 sunt prea multi, oricata bunavointa ar avea, omeneste nu se poate. Copiii au si ei zile proaste, la fel ca adultii, si asta nu-i un motiv sa-i trimiti la colt, sau sa le declari parintilor nonsalant ca "n-are cei 7 ani de-acasa si nici n-o sa-i aiba niciodata", mai ales daca zilele astea proaste se manifesta doar la una din cele doua educatoare.
Poate ca am eu un copil problema. Poate ca e greu de lucrat cu el intre alti 20. Inteleg ca e mai simplu sa dai vina pe parinti. Nu inteleg de ce la gradinitele particulare parintii nu sunt "absurzi", "cu fite" etc.

Probabil nu m-am facut bine inteleasa de esti asa ofensiva. Rezultatele educatoarei se reflecta in cat de imobagatit vine copilul acela acasa atat didactic cat si social, nu ma refeream la altceva. Faptul ca are memoria foarte buna si mai are si distributivitate nu-l absolva de oarescare probleme pe oricare copil :) Diagnosticul de ADHD il pune un psiholog nu o educatoare, daca ea a observat unele lucruri poate sa ti le spuna, e decizia ta daca mergi sau nu cu el unde trebuie. Alte tampenii asa cum le spui tu trebuiesc facute si fiecare copil ar fi de dorit sa se acomodeze cu situatia, depinde cum incurajezi asta. Ti-am explicat din ceea ce inteleg eu, tu doresti centrare pe copil, asta se poate face cu doar cativa copii intr-o grupa, e de preferat sa mergi cu el la particular, la scoala te vei lovi insa de acelasi lucru. Educatoarea are responsabilitatea de a cunoaste si de a educa copilul nu are insa obligatia de a educa si parintii care fac uneori greseli infioratoare, asta e realitatea. Copilul are niste date personale cu care se naste insa mediul in care creste e definitoriu ca atare si comportamentul lui la gradinita va fi in consecinta, datoria educatoarei e sa-l linisteasca nu sa ii cante in struna nici lui nici parintelui. O educatoare cu coloana vertebrala va spune parintelui ceea ce crede despre o anumita situatie nu va face frumos din buze ca sa fie multumit parintele si mintit asijdeea.
Nu, copilul nu trebuie trimis la colt pentru ca are zile proaste, nu trebuie trimis la colt deloc si nici nu trebuie persecutat si nici tie ca mamica nu trebuie sa ti se spuna verde in fata unele lucruri pentru care educatoarele nu au competenta sau pur si simplu rabdare, sunt de acord.
Nu stiu cum e copilul tau, deci nu ma pronunt. Da e posibil sa fie greu de lucrat cu el, dar nu e unicul de pe planeta iar educatoarele stiu asta, ti-am zis rar sunt grupe unde sa fie copii ingerasi, si atunci e problematic :lol:
Nu am dat vina pe parinti, am dorit doar sa subliniez ca de felul in care evolueaza copilul chiar si la gradi sunt responsabili si parintii nu numai educatoarele sau sistemul, atat tot..si nu vorbesc ca sa ma aflu in treaba.
La gradinitele particulare daca iti spune ca, copilul tau e absurd a doua zi nu mai vii si ele nu mai incaseaza banul. Ti se vorbeste foarte frumos dar rar ti se spune realitatea. Nu am spus ca parintii sunt absurzi si nici fitosi, eu nu am personalizat, am spus ca ne-am obsinuit cu fite aka cu un sistem care in Romania nu poate fi integrat inca, asta e pararea mea.

Edited by roua, 09 February 2009 - 20:57.


#15
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004

 adadoi, on Feb 9 2009, 20:37, said:

INu inteleg de ce la gradinitele particulare parintii nu sunt "absurzi", "cu fite" etc.

pentru ca e "foame de bani?"

cand a fost vorba sa o dam pe pitix la gradi o prietena mi-a zis sa o dam la gradi particulara unde este fiica ei. inainte de asta am participat la o petrecere unde au fost invitati copiii si educatoarele grupei fiicei prietenei mele! sincer...am crezut ca bat o educatoare! in afara de faptul ca era o taranca super proasta plina de fite cu unghii false super lungi (mai lungi ca alea nu am vazut in viata mea nicaieri), vorbea agramat si tipa la copii... am intrebat-o pe prietena mea de ce naiba accepta asta pe banii ei! ea, profesoara, dupa cateva luni de experienta gradi particulara incepuse sa aiba tare multe semne de intrebare. pana la urma eu am inscris-o pe pitix la jumatatea anului (cu multe pile) la o gradi de stat, la inceputul anului urmator prietena mea a adus-o pe fiica ei la gradi de stat unde este si pitix. sunt cateva gradi particulare in pl.si despre fiecare am auzit cate ceva...sau am vazut ceva ce nu mi-a placut in timpul vizitelor(una dintre chestiile care mi s-au parut aiurea la gradi particulare a fost faptul ca daca al tau copil e bolnav ti-l primeste si asa...poti sa ii dai educatoarei chiar antibioticul sa i-l dea la program daca e nevoie). exista si o gradinita step-by-step de stat si m-ar fi tentat, doar ca nu aveau decat grupa mare si pregatitoare si eu am dat-o pe pitix la 3 ani la grupa mica...acum mi-a fost mila sa o mut pentru ca se invatase cu colegii, educatoarele si ingrijitoarele si ma gandeam ca daca e OK aici...acolo cine stie peste ce dau. eu sunt multumita, toata lumea se comporta super civilizat la gradinita (ce e drept le ating mereu cu cate un cadou), au o programa nu foarte stufoasa...dar nici nu se joaca toata ziua.

#16
adadoi

adadoi

    scorpie bătrână

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,603
  • Înscris: 25.10.2006
pai tocmai asta e problema, ca puradelul nu vine imbogatit deloc. El trebuie sa recunoasca "triunghi", "cerc" "patrat", cand el stie diferenta intre con si cilindru. Trebuie sa spuna "mingea e langa masa", cand el stie ca e "la dreapta". Normal ca se plictiseste, nu crezi?
Mi-ar conveni sa mi se spuna adevarul, dar o educatoare imi spune ca e creativ dar neastamparat si alta imi spune ca e antisocial si nu se poate lucra cu el. Acuma, eu imi cunosc copilul, nu spun ca-i sfant, dar daca stii cum sa-l iei faci orice cu el, si cunosc si educatoarele: una iubeste copiii, cealalta e satula de ei de cand avea 20 de ani.
Insist sa cred ca sistemul pe care mi-l doresc poate fi implementat linistit in Romania, cu conditia sa nu ne intre in cap ca nu se poate si sa cerem ca acest sistem sa fie pus in practica, in loc sa incercam sa bagam copii pe anumite tipare. Nu se potriveste, clar, ADHD. Niciodata un copil cu frati mai mari nu va reactiona ca un copil unic sau ca unul cu frati mici. Educatoarele ar trebui sa renunte la ideea ca "asta-i standardul varstei", si cele tinere o fac mai usor.

#17
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
asta nu inseamna ca gradi particulare intrunesc acel standard altfel pe care ti-l doresti tu...sau, ma rog, nu toate! mie imi e foarte clar ca gradi particulare din pl.sunt o afacere si atat!

au aparut la stat gradinite step-by-step, e indicat sistemul asta pentru copiii cu multa energie (acuma...si pitix are mult prea multa energie, dar am observat ca educatoarele reusesc sa o struneasca si sa o faca sa canalizeze energia catre ceva creativ)

#18
adadoi

adadoi

    scorpie bătrână

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,603
  • Înscris: 25.10.2006

 anknic, on Feb 9 2009, 21:05, said:

pentru ca e "foame de bani?"

cand a fost vorba sa o dam pe pitix la gradi o prietena mi-a zis sa o dam la gradi particulara unde este fiica ei. inainte de asta am participat la o petrecere unde au fost invitati copiii si educatoarele grupei fiicei prietenei mele! sincer...am crezut ca bat o educatoare! in afara de faptul ca era o taranca super proasta plina de fite cu unghii false super lungi (mai lungi ca alea nu am vazut in viata mea nicaieri), vorbea agramat si tipa la copii... am intrebat-o pe prietena mea de ce naiba accepta asta pe banii ei! ea, profesoara, dupa cateva luni de experienta gradi particulara incepuse sa aiba tare multe semne de intrebare. pana la urma eu am inscris-o pe pitix la jumatatea anului (cu multe pile) la o gradi de stat, la inceputul anului urmator prietena mea a adus-o pe fiica ei la gradi de stat unde este si pitix. sunt cateva gradi particulare in pl.si despre fiecare am auzit cate ceva...sau am vazut ceva ce nu mi-a placut in timpul vizitelor(una dintre chestiile care mi s-au parut aiurea la gradi particulare a fost faptul ca daca al tau copil e bolnav ti-l primeste si asa...poti sa ii dai educatoarei chiar antibioticul sa i-l dea la program daca e nevoie). exista si o gradinita step-by-step de stat si m-ar fi tentat, doar ca nu aveau decat grupa mare si pregatitoare si eu am dat-o pe pitix la 3 ani la grupa mica...acum mi-a fost mila sa o mut pentru ca se invatase cu colegii, educatoarele si ingrijitoarele si ma gandeam ca daca e OK aici...acolo cine stie peste ce dau. eu sunt multumita, toata lumea se comporta super civilizat la gradinita (ce e drept le ating mereu cu cate un cadou), au o programa nu foarte stufoasa...dar nici nu se joaca toata ziua.
nu-i chiar asa, cu foamea de bani. La prima gradinita, cea particulara, directoarea era o profesoara care n-avea nici o jena sa spuna adevarul, dar intai iti explica punctul ei de vedere. Au fost parinti cu pretentii absurde, dar li s-a explicat elegant ca bat campii, si culmea, au priceput.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate