Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...

Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...
 Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet

Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...
 De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!

Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...
 schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...
 

Recoltare CELULE STEM

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
61 replies to this topic

#1
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,658
  • Înscris: 26.11.2001
Stem cells have the remarkable potential to develop into many different cell types in the body. Serving as a sort of repair system for the body, they can theoretically divide without limit to replenish other cells as long as the person or animal is still alive. When a stem cell divides, each new cell has the potential to either remain a stem cell or become another type of cell with a more specialized function, such as a muscle cell, a red blood cell, or a brain cell


Poate va aduceti aminte ceva de la lectiile de biologie.

Undeva, candva, celulele se diferentiaza si se transforma in celule specializate (ex: neuroni, celule musculare, epiteliale etc).
Pana relativ de curand a fost o mare problema in a gasi celula originala (desi s-a banuit de multa vreme existenta ei), cu posibilitati de transformare nelimitata (in orice tip de celula specializat)!

Aceasta este celula STEM, celula PLURIPOTENTA.

In general aceste celule se afla in orice tesut, in sa in cantitati mici si sunt foarte greu/imposibil de gasit in mod practic.

La nastere, sangele ce poate fi extras din cordonul ombilical contine o concentratie mare de celule stem adulte.

La aceasta ora celulele respective nu sunt folosite in foarte multe tratamente, insa pot oferi un avantaj imens copilului vostru pe viitor, pe masura ce medicina evolueaza.

Exista foarte multe explicatii despre acest subiect pe internet.

Resurse
http://en.wikipedia.org/wiki/Stem_cell
http://stemcells.nih.gov/info/basics/
http://celula-stem.w.....FACE-EA?.html

In ceea ce priveste serviciile de recoltare existente in Romania, o sa revin cu informatii maine.

Tare imi este ca blogul respectiv dispare... (weblog e pe duca)

Quote

CE ESTE CELULA STEM? CE FACE EA?

In timpul in care cititi aceasta fraza, de la formarea unui embrion se dezvolta mii de celule stem. Initial aceste celule sunt nespecializate, ceea ce inseamna ca soarta lor este nedecisa, dar ele au un mare potential . Celulele stem sunt pluripotente, ceea ce inseamna ca pot deveni orice celula, tesut sau organ din viitorul organism.  


Singurile limitari in domeniul celulelor stem sunt date de cercetarile aflate la inceput. Sa ne imaginam ca am putea reda memoria celor suferinzi de Alzheimer, ca am putea inlocui pielea celor care si-au lezat-o intr-un accident sau ca am putea reda mersul unei persoane dependente de carucior. Inainte ca oamenii de stiinta sa foloseasca celulele stem in scopuri terapeutice, trebuie ca mai intai sa le poata controla imensul potential. Nu se poate trata o boala pana nu se cunoste cum se pot manipula si controla celule stem astfel incat sa produca tesutul sau organul dorit.

In acest articol vom putea vedea celule stem , cum lucreaza, descoperi potentialul imens in tratarea bolilor si vom intra in controversata lume a dezbaterilor legate de utilizarea celulelor stem in tratamente.  


Ce sunt celulele stem?
O celula stem este caramida de baza a organismului uman. Celulele stem ale unui embrion vor da nastere oricarei celule, tesut, organ din corpul fatului. Spre deosebire de o celula obisnuita care se poate diviza si sa dea nasterea la o noua celula , dar de acelasi tip , celulele stem sunt pluripotente. Cand se divid pot da nastere oricarui tip de celule din cele 220 celule diferite existente in corpul uman. Celulele stem au capacitatea de a se reinnoi -- se pot auto-reproduce de mai multe ori.  


Exista doua tipuri de celule stem: celulele stem embrionare si celulele stem adulte. Celulele stem embrionare provin din embrioni -- celule provenite din primul stadiu al dezvoltarii umane. Un embrion aflat intre trei si cinci zile, contine celule stem angajate in crearea de diferite tesuturi si organe pentru viitorul fat.

La adultii celule stem se mai gasesc in inima, creier, oase, plamani si alte organe. Sunt rezerva noastra pentru regenerarea celulelor distruse de boli din organism. Initial se credea ca celule stem adulte sunt cu mult mai limitate in posibilitati decat cele embrionare si ca ar da nastere doar la tesuturi de tipul celor din care provin, dar noile cercetari ne indica faptul ca celulele stem adulte pot genera si alte tipuri de tesuturi . De exemplu, celulele hepatice pot fi folosite pentru producerea de insulina, care de obicei este creata de pancreas. Aceasta capacitate este cunoscuta ca plasticitate sau transdiferentiere.

De unde obtin cercetatorii celulele stem?  


Obtinerea de celule stem pentru cercetare
La inceputul anilor 1980 cercetatorii reuseau sa extraga celule stem embrionare de la soareci, si sa-i dezvolte sub observatie in laborator. In 1998, au produs celule stem embrionare umane pentru prima data in laborator.  


De unde obtin cercetatorii embrioni umani? Embrionii pot fi obtinuti prin reproductie -- prin fecundarea ovului de catre un spermatozoid -- sau prin clonare. Cercetatorii nu sunt nevoiti sa creeze embrioni din spermatozoizi si ovule, pentru ca ii pot obtine la clinicile de fertilizare. Uneori cuplurile care incearca sa aiba un copil creaza mai multi embrioni (prin metoda in-vitro) dar nu sunt toti folositi. Ei ii pot dona pentru cercetare, altfel vor fi distrusi.

O alta metoda de creare a embrionilor este prin tehnica numita clonare terapeutica. Aceasta tehnica contopeste o celula (de la pacientul care era nevoie de terapia prin celule stem ) cu un ovul donat. Nucleul ovulului este inlocuit cu nucleul din celula pacientului. (vezi cum se face clonarea ptr detalii despre tehnica). Acest ovul este stimulat chimic sau electric sa se divida iar embrionul rezultat va purta materialul genetic al pacientului astfel scazand sansele ca organismul sa respinga celulele stem implantate.  


Ambele metode sunt controversate (folosirea de embrioni existenti, sau creare de embrioni in scopuri terapeutice ) . Dar mai intai sa aflam cum pot cercetatorii inmulti controlat celule stem in conditii de laborator pentru studiu.  


Inmultirea celulelor stem in Lab
Un embrion dupa 3-5 zile este numit blastocist. Un blastocist este format din ~100 de celule.

Celulele stem sunt celule din cercul din interiorul blastocistului. Ele urmeaza a se specializa in cellule, tesuturi, organe.  


Cercetatorii extrag celule stem din blastocist si le cultiva (sunt depuse intr-o solutie bogata in nutrienti ) in eprubete in laborator. Dupa ce celulele s-au divizat de cateva ori , si au devenit prea multe ptr o eprubeta sunt depozitate in mai multe eprubete. In numai cateva luni se pot obtine milioane de celule stem. Celulele stem embrionare aflate in cultura dupa cateva luni , fara a se specializa, sunt asa numitele linii de celule stem. Liniile de celule pot fi inghetate si distribuite catre laboratoare.  


Celulele stem adulte sunt mai greu de extras si produs decat cele embrionare. Celulele stem adulte, pe langa faptul ca sunt foate greu de gasit sunt si foarte dificil de manipulat.

Dar si celule stem embrionare sunt greu de manipulat si controlat in conditii de laborator. Cercetatorii inca mai au probleme in modul de obtinere a unui anumit tesut.  


Stadiul cercetarilor
Cercetatorii ar dori sa poata dezvolta un anumit tip de celule, doar cele necesare unui transplant pentru a putea inlocui tesutul bolnav. Din pacate cercetatorii nu stiu inca sa poate face ca celulele stem sa se diferentieze intr-un anumit tesut sau celula si sa controleze aceasta diferentiere din momentul transplantului.  


Daca luam in considerare diabetul.... Pentru ai trata pe diabetici, cercetatorii trebuie nu numai sa obtina celule ce produc insulina, dar si sa determine cum aceste celule vor crea insulina necesara in organism.

In mod natural, celulele stem se diferentiaza datorita unor cauze interne si externe. Cauzele interne sunt genetice, informatia aflata in fiecare celula fiind ca o serie de instructiuni despre functionare. Cauzele externe sunt de natura chimica eliberata de alte celule, care pot modifica evolutia celulei stem.

Cercetatorii stiu ca transmiterea materialului genetic este esentiala in procesul de diferentiere. Este necesara identificarea unor semnale ce duc la diferentierea celulelor. Cercetatorii inca studiaza aceste semnale.  
Mai sunt si alte obstacole in utilizarea celulelor stem ca tratament. Exista problema respingerii, in cazul in care celulele sunt provenite de la un embrion donat, sistemul imunitar al organismului primitor poate respinge transplantul. Folosirea celulelor stem adulte ar putea rezolva aceasta problema, numai ca celulele stem adulte sunt mai putin 'flexibile' decat celulele stem ebrionare si sunt mult mai greu de manipulat in laborator.  


Utilizarea celulelor stem in tratarea bolilor
Atunci cand cercetatorii vor putea controla modul de diferentiere al celulelor, le vor putea folosi in tratarea unor variate tipuri de boli.  


In primul rand, celulele stem pluripotente pot fi folosite pentru testarea medicamentelor pentru a le creste eficienta. Un medicament ar putea fi incercat pe un anumit tip de celula, astfel rezultatele ar fi mai rapide si mai evidente, decat prin metoda clinica actuala. Ca exemplu cercetatorii ar putea folosi o celula stem cancer daca este oprita de la dezvoltare sau inmultire sub influenta unui medicament.

Celulele stem pot fi folosite pentru vindecarea unor celule sau tesuturi care au fost distruse de boli sau leziuni. Acest tip de tratament este cunoscut ca terapie bazata pe celule. O potentiala aplicatie ar putea fi injectarea in inima a unor celule, pentru a le substituii pe cele moarte in urma unui atac de cord. In Clinica Mayo cercetatorii studiaza acest scenariu pe soareci. Li se induce un atac de cord dupa care li se injecteaza in inima celule stem embrionare. Celulele Stem implantate, se transforma in celule musculare ptr a inlocui tesutul muscular afectat, imbunatatind astfel functionarea inimii.

Celulele stem pot fi folosite si la tratarea maladiei Parkinson. La pacientii ce sufera de Parkinson celulele ce produc substanta chimica numita dopamina sunt in deficit. Fara dopamina, miscarile lor sunt bruste si necoordonate, si insotite de un tremur incontrolabil. In studii , cercetatorii au implantat in creierul unor soareci  celule embrionare. Celulele stem transplantate au inceput sa produca dopamina imbunatatind conditia soarecilor suferinzi.

Bolile care ar putea fi tratate prin celule stem ar putea fi:  
Parkinson  
Diabet  
Afectiuni cardiace  
Arsuri  
Alzheimer  
Tulburari ale vederii


Din 1991, cand a fost diagnosticat cu maladia Parkinson (o boala degenerativa a creierului care afecteaza miscarea), actorul Michael J. Fox a alocat prin fundatia lui mai mult de 35 milioane $ pentru cercetare si spera ca cercetatorii sa poate obtine dopamina, o substanta chimica aflata in deficienta la pacientii sufererinzi de Parkinson.

De asemeni, fosta prima doamna Nancy Reagan este un avocat al cercetari in domeniul celulelor stem dupa ce sotul ei, ex presedintele Ronald Reagan -diagnosticat cu Alzheimer, alta boala degenerativa a creierului, a murit in vara anului 2004.


Studiul celulelor stem a devenit un subiect fierbinte atat in comunitatea stiintifica precum si in cea religioasa. La baza acestei dispute sta o singura intrebare: ?Cand embrionul are suflet? ?

Pentru a avea celule stem cercetatorii trebuie sa foloseasca un embrion. Pentru a obtine celule stem , embrionul va fi sacrificat. Cu toate ca acel embrion nu contine decat 4-5 celule, unii lideri religiosi spun ca distrugerea embrionului este echivalenta cu o crima.

Adesea apare si idea de clonare. Teama de clonare, a aparut odata cu reusita unor cercetatori scotieni, care au creat oaia Dolly in 1997.

Pentru a evita disputa, cercetatorii folosesc celule stem adulte fortate sa se comporte ca celule stem embrionare. Cu toate acestea celulele stem adulte nu sunt la fel de pluripotente ca cele embrionare.


Celulele Stem si Politica  
Celulele stem au fost motiv de dezbatere in alegerile prezidentiale din 2004. In timpul campaniei prezidentiale candidatul John Kerry vroia sa ridice interdicatia de cercetare in domeniul celulelor stem, pentru ca ar fi o metoda de tratament a unor persoane suferinde de diferite disabilitati. Presedintele George W. Bush a spus ca este de acord cu cercetarea pe actualele linii de celule, dar din motive etice nu este de acord cu producerea de alte linii noi. Presedintele Bush a castigat al doilea madat la Casa Alba.


Cercetatorii reusesc sa multiplice celule stem adulte

Datorita controverselor ce planeaza asupra metodelor de obtinere a celulelor stem embrionare, cercetatorii si-au concentrat eforturile pe cele adulte, care ar putea deveni o arma la fel de redutabila impotriva bolilor.

Totusi, pana in prezent, reproducerea lor in laborator a fost aproape imposibila, si asta datorita ?refuzului? celulelor stem adulte de a se diferentia in tesut matur odata izolate de organism.


Din fericire,  o echipa de cercetatori condusa de Profesorul de Biologie Harvey  
Lodish a descoperit o metoda de a multiplica o celula stem adulta de 30 de ori, o reusita ce promite progrese substantiale, mai ales pentru transplanturile de maduva.

"O crestere de 30 de ori este de zece ori mai mult decat a reusit cineva pana acum", a declarat Harvey Lodish, autorul lucrarii publicate in Revista de Medicina.

"Cercetatorii au lucrat ani de zile cu aceste celule si nu am vazut niciodata o astfel de crestere", a adaugat Chengcheng Zhang, unul dintre cei implicati.

In prezent, unii pacienti cu diferite afectiuni sanguine sunt tratati cu celule stem, ce pot fi obtinute fie din maduva donatorului, fie din cordonul ombilical al unui nou-nascut.

Totusi, in ambele cazuri, numarul efectiv al celulelor stem este aproape tot timpul mai mic decat cel necesar pentru tratarea pacientului. Aceasta tehnica ar putea remedia problema.

Pe langa beneficiile legate de tratamentele cu celule stem, aceasta noua descoperire contribuie la o mai buna intelegere a procesului ce are loc cand celula stem se hotaraste sa se diferentieze intr-una de un anumit fel.

"Vrem sa aflam o multime de lucruri, cum ar fi tipul genelor active din aceste celule stem sau cum decide celula sa se dezvolte intr-un anumit tip", a declarat Lodish.


#2
Roxana_Dobos

Roxana_Dobos

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 04.06.2009
E într-adevăr o mare găselniță. Eu am născut în aprilie și i-am recoltat celule fetiței mele. Mă bucur mult că am putut să-i ofer oportunitatea asta care nu exista când m-am născut eu. Din câte știu eu sunt 2 firme în România care se ocupă cu așa ceva: Cord Blood Center din Cluj-Napoca și Biogenis din București. Prima în România a fost cea din Cluj-Napoca, firma mamă este de fapt din Slovacia. Site-ul lor este www.cordcenter.ro, iar a celor din București www.biogenis.ro. Noi așteptăm încă să vină prin poștă confirmarea că celulele recoltate sunt valabile și facturile.  :D  Recomand tuturor viitorilor părinți care își permit să recolteze celule stem pentru copiii lor.

#3
CBogdan

CBogdan

    Moderator

  • Grup: Members
  • Posts: 438
  • Înscris: 28.11.2001
Salutare,

Si eu sunt interesat de acest subiect. Tot studiem problema si ne gandim sa apelam si noi la asa ceva (mai avem cam vreo luna termen) dar dupa ce am mai citit on-line (e.g. http://en.wikipedia....ord_blood_bank), avand in vedere istoricul nostru genetic, riscul relativ la greutatea beneficiarului (legatura dintre volumul de celule existente si greutate), riscul ca celulele sa aiba deja "defectele" (care se doresc remediate) in codul lor genetic - ceea ce restrictioneaza numarul de afectiuni care pot fi remediate, statisticile relativ la necesitatea de transplant care ar putea apare in timp, faptul ca in tari europene acest tip de afacere este interzis, etc. nu stiu daca chiar se merita. Avem cumva acces si noi la banci publice de celule stem? Se pare ca asta ar fi o optiune mai buna, si nu ma refer aici la pretul care trebuie platit in cazul in care apelam la o banca privata. Oricum opinia generala pare sa incline mai mult catre ideea ca bancile private sunt o afacere cu profituri destul de mari si nu neaparat cu beneficii pentru donator(i)...

Btw. pe langa Cord Blood Center si Biogenis am mai gasit pe Cryo-sys (http://www.2.cryo-save.com/romania/).

Multumesc,

#4
vlad2006

vlad2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,804
  • Înscris: 05.02.2006
firmele astea doar vand un vis fara acoperire in realitate, asemanator cu alte firme care ofera ca solutie criogenia celor care sufera de boli incurabile in speranta ca in viitor o sa se descopere un leac (ceea ce multi nu stiu ca la inghetare peste 80% din celule mor distruse de cristalele de gheata).

cel putin acum cand nu exista tratamente viabile bazate pe celule stem - aceasta practica poate fi catalogata mai degraba ca o escrocherie decat ca o asigurare pentru viitorul copilului. frica de boala ii impinge pe multi la acest lucru, dar acum e inutil.

cu siguranta in viitor acest domeniu se va dezvolta foarte mult, o sa se ajunga sa poti realiza inclusiv organe pentru transplant. plus ca nu exista nicio garantie ca peste 30-40  ani o sa mai existe firma respectiva.

mult marketing, multi hoti si foarte multi oameni neinformati --- cu siguranta o afacere de succes.

PS : daca ai bani si ai incredere in firma ca o sa pastreze celulele stem 30-40 ani merita, dar sa faci imprumut la banca pentru asta  :cursing:

Edited by vlad2006, 11 July 2009 - 08:22.


#5
gamezcdr

gamezcdr

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 26.08.2005
Costa mult recoltarea, taxa anuala e modica ~50 de lei/an.

#6
lalea

lalea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,542
  • Înscris: 30.01.2007
Dar mai e nestiut de unii si ca exista substante care se adauga in mediul de inghetare si care previn formarea cristalelor de gheata.
Sigur ca fiecare alege, dupa experienta sa de viata si buget...

As vrea sa stiu daca stiti ce se intampla cu celulele in cauza daca nu mai platiti, ca am vazut uimita contract (de a carui legalitate ma indoiesc) ce prevedea ca ele devin proprietatea societatii care le tinea depozitate... si ea le poate dona cui vrea...
Acest lucru nu imi pare nici corect si nici ok, e lipsa de respect cu privire la dreptul meu de a decide cand si daca sa donez ceva de-al meu altcuiva.

Ce pareri aveti?

#7
gamezcdr

gamezcdr

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 26.08.2005
Asa scrie in contract. La o adica n-ai vrea sa ajuti un semen al tau ajuns la anaghie ? Dar daca ai fi tu in locul lui ? Stiu, asta nu mi se poate intampla tocmai mie.

#8
lalea

lalea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,542
  • Înscris: 30.01.2007
De ce sa nu mi se poata imtampla si mie?  :confuzzled:

Nu vad ce legatura e intre drepturile mele si posibilitatea de a ajuta pe altul...
Celulele alea sunt ale copilului cica, ok, nu e normal sa dispuna el de ele? Sa le doneze verisoara-si daca vrea, unui strain sau sa le puna in borcan pe birou? Asta spun, atata tot...
Ca ce misto e sa se faca o donatie din cauza ca eu nu mai am banuti sau chef de plata, asta imi cam pare o donatie fortata... poate ca nu o doresti, sunt oameni care nu vor asta din cauze de ideologie, religie, treaba lor.
Ar fi normal sa poti alege ce se intampla cu ele, ca nu le-au gasit pe drum...
Cel mai mult pare deranjanta prima parte, aceea ca devin proprietatea lor, lucru care nu imi pare ca duce neaparat la donatii, pentru ca ei POT sa doneze si nu se obliga sa o faca.  :D

Evident ca e numai o parere, nu e musai sa fie nici corecta si nici adoptata de majoritatea.

Edited by lalea, 12 September 2009 - 20:52.


#9
gamezcdr

gamezcdr

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 26.08.2005
Daca nu mai ai bani (10euro/an) se presupune ca nu te mai intereseaza celulele si ei pot face ce vor cu ele daca nu faci cerere sa ti le dea inapoi. Apoi le poti arunca la gunoi.

#10
lalea

lalea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,542
  • Înscris: 30.01.2007
Care cerere? Nu exista in unele contracte posibilitatea asta... Or tocmai acest fapt ma deranjeaza.
Ca ei presupun, asa o fi... Dar poate ca vreau sa schimb locatia de stocare, de exemplu, se termina cat am platit si le spun ca nu mai platesc, sa mi le puna la dispozitie...
Fara sa ma notifice ei ca sa platesc ori altfel le dau la altul!

ASta ma deranjeaza, ca nu exista in unele contracte o astfel de posibilitate si ma intrebam daca pe unii dintre voi nu-i deranjeaza asta sau nu i-ar deranja in caz ca asa ar sta lucrurile.

Ce firma e cu 10 euro pe an? Se pare ca-mi lipseste una din cele cercetate de mine.

Edited by lalea, 14 September 2009 - 13:00.


#11
gamezcdr

gamezcdr

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 26.08.2005
Deci platesti taxa ii anunti ca ai o problema si ai nevoie de celule, ei ti le aduc tu le iei si le arunci. Nu 10, 15 euro mea culpa.

#12
lalea

lalea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,542
  • Înscris: 30.01.2007
Da-mi si mie linkul la firma asta, nu am un asemenea pret si asta inseamna ca-mi lipseste una.

De ce tre' sa mint ca sa mi le dea? Nu e normal, asta spun, atata tot. MI se pare ok sa le spun sa le distruga si s-o faca ori sa mi le trimita sa le arunc eu, donez eu etc.
E o chestiune de a avea dreptul sau nu, eu stau sa tin minte la toate contractele incheiate ce mismasuri tre' sa fa sa-mi iasa cum vreau eu? E normal sa mi se respecte drepturile inca de la inchieierea contractului. Or, daca asa procedeaza, probabil ca mai au si alte situatii de decizii abuzive... sau e posibil sa ma trezesc cu unele pe parcursul derularii contractului.

#13
gamezcdr

gamezcdr

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 26.08.2005
Pai nu ti-ai facut temele daca cea mai mare firma din Ro ai ratata-o :). http://www.cordcenter.ro
Platesti taxa, le ceri, le arunci. Simplu.

Edited by gamezcdr, 15 September 2009 - 13:32.


#14
lalea

lalea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,542
  • Înscris: 30.01.2007
MIe nu imi pare simplu, simplu ar fi ca ei sa-mi respecte mie drepturile pe care mi le da legea, ca eu ii platesc pe ei!
Sunt cam 30 de euro, nu 10-15, nu? Mie asa imi iese din calcul...
Am citit contractele lor, sincer, de la ele mi-a plecat intrebarea... prefer sa caut altii...

Stie cineva de cei din Ucraina ceva? Nu inteleg de ce pretul e atat de diferit, nu i-am contactat. Partea dificila e ca nu le cunosc legislatia si cred ca ar fi mai greu sa am siguranta unei alegeri corecte.

#15
gamezcdr

gamezcdr

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 26.08.2005
Pai am platit in mai 50 de lei acuma nu stiu poate e alt pret pentru contractele noi, nu stiu. Recoltarea s-a facut in 2007. Baza lor de date era cam franjuri mi-au cerut sa le pun pe mail copii dupa platile din 2008 si 2007 noroc ca le aveam salvate PDF.

Edited by gamezcdr, 15 September 2009 - 19:08.


#16
lalea

lalea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,542
  • Înscris: 30.01.2007
:w00t: Serios? Pai era problema ta ca ei isi pierdusera datele sau ca nu le-au sistematizat cum trebuie?
Ce-au motivat?

Cat despre pret, tu ai garantat prin contract pretul anual? Am citit un contract de acest fel, dar nu mai retin de la ce firma.
Oricum, nu pretul anual mi se pare deranjant, fie ca e 50 sau 200 de lei, nu e capat de lume... deranjanta e atitudinea de genul: asta e oferta, o vrei, bine, nu, iarasi bine.
UN contract care nu se poate negocia e o jignire la adresa consumatorului, ca sa nu mai spun ca e nul.  :photo: O astfel de atitudine aproape garanteaza ca vor aparea probleme, chiar de genul celei aratate de tine.

In 2007 aveau banca de celule in tara? ca parca sunt din 2008 aici, nu as vrea sa gresesc... Ai vizitat-o?

#17
gamezcdr

gamezcdr

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 26.08.2005
Atunci nu aveau, s-au depozitat la Bratislava, pretul nu stiu sigur daca e garantat fiind o suma mica sincer nu prea mi-am batut capul.

Prima bancă de celule stem din România, Cord Blood Center, a primit certificatul ISO 9001 de management al calității . Potrivit unui comunicat transmis de bancă, certificarea a fost făcută de compania TUV Austria.

Cord Blood Center a fost înființată în anul 2004 și a fost prima companie autorizată în România să ofere servicii "family banking" de sânge placentar. Prima recoltare a avut loc în martie 2006, iar în iulie 2008 s-a înființat, la Cluj-Napoca, prima banca de celule stem din România. În martie 2009 a fost deschisa prima banca de celule stem si la București.
Până acum (3 iulie 2008 articool mai vechi), sângele placentar prelevat de la pacientele care au cerut acest lucru era prelucrat și păstrat în laboratoarea din Slovacia. "În depozitele din Bratislava sunt stocate 3.000 de unități de celule stem prelevate de la gravidele din România", a declarat Sergiu Habago, președinte Cord Blood Center Ro, compania autorizată să ofere servicii "Family banking" de sânge placentar.
Compania a anunțat că va extinde programul prin dezvoltarea unei laturi sociale. În cazul mamelor care solicită prelevarea de sânge placentar pentru cel de-al doilea copil, după ce în familie mai există un copil cu leucemie, această din urmă recoltare se face gratuit, a mai spus Habago. De asemenea, grefele de transplant la care mamele au renunțat din diverse motive devin bunuri publice, gratuite, la care au acces toți cetățenii români, prin intermediul Fundației Eurocord România, care administrează registrul public de sânge placentar.


#18
lalea

lalea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,542
  • Înscris: 30.01.2007
Stiu ca e mica, ce garanteaza ca va ramane mica si nu va ajunge... jumatate din salariu?  :nonobad: OK, nu zic sa ramana fixa, dar sa am un control asupra modificarii, sa fiu instiinta si sa pot rezilia cu predarea "marfii" daca nu sunt de acord cu noua suma.
Sau sa-mi scie in contract suma maxima la care poate ajunge, raportat la un indice obiectiv (national, de preferinta).

Ti-au adus celulele in tara sau ale tale raman acolo de-acum?

Aia cu familiile care au deja un copil cu leucemie e de plans... cati crezi ca mai fac al doilea copil? E un fel de plan social care nu prea are cui se aplica. E cineva din politica in firma asta? Ca seamana mult cu unele legi sau planuri guvernamentale si marketingul lor.
Eh! Noroc de clienti, ca nu-si stiu drepturile!

M-am lamurit cu astia!
Mersi mult pentru info, sa fie cel mic fericit si sa nu aveti nevoie de celule vreodata!

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate