Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

programator z80

- - - - -
  • Please log in to reply
67 replies to this topic

#55
0sAND1s

0sAND1s

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 01.02.2006
Salut!
Am si eu un hobby legat de Z80, sau mai bine zis, calculatorul HC.
Pentru cei interesati: http://groups.yahoo....ianHomeComputer - am infiintat un grup pentru cei care inca sunt interesati de calculatoarele romanesti bazate pe Z80. Veti gasi lucruri utile acolo, contributie a peste 25 de membri: documentatie tehnica, scheme, programe pentru compatibile Spectrum, programe de PC pentru lucrul cu dischete de HC (BASIC, CP/M), imagini de disc cu jocuri/programe, poze, etc.
Sunt si eu interesat de scheme pentru calculatoare romanesti cu Z80, mai ales Cobra, de care am facut rost de curand, si sunt tare curios sa-l pun in functiune.
Sper sa putem discuta. Adresa mea (fara spatii): george_chirtoaca @ yahoo . com.

#56
liviu9

liviu9

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,244
  • Înscris: 20.04.2006
Poate sa-mi zica si mie cineva mai multe detalii despre creionul optic de la hc?
Cum se folosea ,eventual o schema de interfata;Principiul este acelasi ca la jocurile cu pistol din piata?
Am vazut poza de pe Computer Museum si pare un jack mono care se cupleaza la o interfata de joystick;
?Am vazut ca hc91 are interfata de joystick incorporata?Se poate manufactura acest creion optic sa poata fi conectat direct? Deocamdata am vazut decat poza aia.

#57
bit 61

bit 61

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,567
  • Înscris: 17.09.2005
Daca vrei sa realizezi un creion optic (ligft pen) cauta documentatie despre INTEL 8275.
A fost folosit pe scara larga  la noi in tara de catre FEPER Bucuresti in special la DAF 2015.
Lucreaza foarte bine cu Z 80.

#58
danip00

danip00

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 103
  • Înscris: 23.05.2006
am avut eu creion optic.
practic functiona in felul urmator. se baleia imaginea de pe tv cu doua benzi negre una verticala si una orizontala. in varful creionului fiind un fototranzistor, se putea determina pozitia li pe ecran. programul era facut in basic. normal ca toata chestia era o aiureala dar interfata avea si partea pt joystick portul de intrare era 31 acelasi ca pt joystick dar nu mai stiu care bit. nu mai stiu ce am facut cu interfata asa ca nu mai pot pune nici poze nici o schema.

#59
liviu9

liviu9

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,244
  • Înscris: 20.04.2006

View Postbobyca2003, on Nov 11 2006, 13:41, said:

Microcontrollerele sunt facute nu ca sa te sperie ,ci pentru a te ajuta ! Sunt multe , pentru orice tip de buzunar si pentru orice tip de "geniu". Mai pe inteles pentru toti ... si pentru avansati dar si pentru incepatori.E foarte pacat ca sunt privite cu atata neintelegere...cand de fapt sunt foarte simple.Am inteles ca vrei sa faci comanda cu cateva porti nand sau in fine ...cu cdb-uri? DE CE? Stii cat de usor se programeaza un microcontroller? De exemplu un attiny13 cu 8 pini cost 43 de mii lei , am mai postat eu pe aici despre asta. Din cei 8 pini 2 sunt ptr alimentare, si 6 pini i-ti ramane ptr I/O. Dar attiny2313 are 20 de pini din care 18 I/O ,costa pana in o suta de mii... dar economisesti sute de cdb-uri, plus ca cu cdb-urile nu poti face mare lucru ...dar in combinatie cu un microcontroller ...da.Are si posibilitatea a comunica prin com cu calculatorul sau cu alt microntroller.Schemele ptr programator sunt f simple.Am facut o pagina pe tema asta,atat cat m-am priceput si eu, ca nu sunt specialist, ci un simplu curios, si ma supara faptul ca pe multi i-i sperie un microcontroler. DE CE?Chiar ma gandeam ca ar fi cool daca as castiga si bani din asta. Dar nu7 ma prea pricep la asta. Pagina care am facut-o ptr voi este... http://costy35.3x.ro/attiny13.htm


Ma gandeam la o chestie: oare cat dintr-un hc se poate inlocui cu pic-uri? Am cautat scheme si documentatie pe net ,dar se pare ca in general pasionatii incearca mentinerea arhitecturii originale

#60
0sAND1s

0sAND1s

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 01.02.2006

View Postliviu9, on Nov 13 2006, 13:43, said:

Ma gandeam la o chestie: oare cat dintr-un hc se poate inlocui cu pic-uri? Am cautat scheme si documentatie pe net ,dar se pare ca in general pasionatii incearca mentinerea arhitecturii originale

Salut,
Legat de construirea unui Sinclair Spectrum din componente contemporane, eu am gasit 2 link-uri interesante:

http://www.chuntey.com/speccybob/
http://aticatac.alte...g/mainframe.htm
http://www.sinclair....zxclones_en.htm - alte clone relativ noi

#61
arus

arus

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 13.11.2006
Daca sunt persoane interesate de Z80 sugerez o modalitate de a-si practica acest hobby . Z80 se foloseste in unele mp3-uri , cum ar fi cele chinezesti denumite generic s1 mp3 player . De fapt circuitul este ATJ2085 si include un Z80 , un DSP , memorie si altele . Exista si un o mica organizatie in jurul unui site si a unor liste de discutie pe tema asta , si-au facut si wikipedia pe aceasta tema : http://www.s1mp3.org . Comunitatea incearca sa dezvolte firmware open source pentru aceste mp3/mp4 playere . Au facut si un simulator pentru PC .

Cum am ajuns eu la ei ? Mi-am luat un mp3 player chinezesc si interesat de un update de firmaware am gasit site-ul si comunitatea . Apoi situatia s-a cam albastrit , mp3 player-ul a "murit"  :D  , am incercat sa fac update firmware dar am pus un firmware nepotrivit si am reusit sa-l fac practic inutilizabil . Pe portul USB nu mai pot sa fac nimic cu el . Singura posibilitatea de a-l "readuce" la viata ar fi sa reprogramez direct circuitul lipind niste fire direct la microcontroler ( modelul meu este cu ATJ2051 dar negasind documentatie il voi folosi ca pe un ATJ2085 in speranta ca o sa mearga ) . Problema s-a complicat cand umbland la mp3 player am reusit sa rup band a de plastic cu fire care avea contactele pentru display .

De fapt asa am ajuns pe acest forum , cautand un forum de electronica unde sa pot pune cateva intrebari . Poate cineva imi recomanda un astfel de forum in caz ca nu gasesc aici raspunsurile .

Imi trebuie un aparat de lipt cu varf foarte subtire si o lampa cu lupa . Am gasit la conexelectronic ciocan de lipit ANTEX cu varf de 0,12 mm am gasit si lampa cu lupa dar nu stiu ce lampa sa aleg si nu stiu daca ciocanul ANTEX e cea mai buna oferta . Poate cineva sa-mi recomande ce ma interseaza ?

Mentionez ca imi pot permite sa-mi cumpar alt mp3 player ( pe asta am dat 1,5 mil lei iar numai un ciocan ANTEX ma costa 1 milion lei ) dar defectiunea mi se pare un pretext excelent ca sa mai acumulez ceva cunostinte  in domeniul asta ( electronica digitala + software microntroler + simulare + interfata PC-embeded systems + port USB + etc. ) care mi se pare interesant .

Edited by arus, 14 November 2006 - 20:07.


#62
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,916
  • Înscris: 03.12.2005
mai bine baga banii intr-un microcontroller, un breadboard si eventual programator. mai putine sanse s-o zbarcesti fara sa-ti dai seama.

#63
arus

arus

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 13.11.2006

View Postsebulbus, on Nov 14 2006, 21:10, said:

mai bine baga banii intr-un microcontroller, un breadboard si eventual programator. mai putine sanse s-o zbarcesti fara sa-ti dai seama.

E un sfat bun , dar am deja un microcontroler PIC 16F84 , am si programatorul pe portul serial de la PC , facut dupa schema cu 2 tranzistori gasita pe internet . Mi-am facut un ceas cu el , cu afisaj cu led-uri , am scris soft-ul in asamblare . Pana la urma m-am cam plictisit de el .
Ai putea sa-mi recomnazi un ciocan de lipit cu varf foarte subtire si o lampa cu lupa  ? Sau un forum de electronisti unde as putea sa cer astfel de sfaturi ?

#64
bit 61

bit 61

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,567
  • Înscris: 17.09.2005

View Postarus, on Nov 14 2006, 20:24, said:

Ai putea sa-mi recomnazi un ciocan de lipit cu varf foarte subtire ?

Cauta la Vitacom statia de lipit Weller WS-51 sau WECP-20 la care poti pune letconul
MLR-21 (tot Weller),este echipat cu varfuri foarte subtiri.

#65
dan_pescaru

dan_pescaru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 26.09.2006

View Postmegadeth, on Apr 21 2005, 14:28, said:

ba il stiu dar nu l-am gasit la biblioteca
:wallbash:


  Ai putintica rabdare sa caut cartea si mai vedem noi!

View PostRAN, on Aug 11 2005, 21:30, said:

Z80 nu e o copie a lui 8080. E o varianta imbunatatita :D (daca imi aduc bine aminte, Z80 a fost produs la Zilog de un inginer plecat de la Intel). Oricum, un procesor remarcabil pentru vremea lui.
  

Punct ochit punct lovit .Bravo

View Postdanld02, on Nov 15 2005, 00:24, said:

M-ar interesa si pe mine scheme (sau manuale de utilizare) de la calculatoarele romanesti pe baza de Z80, daca mai are cineva...




La un"spectrum"sau "cobra" mai trbui si un casetofon pentru a incarca programele.deci atentie!

#66
gec

gec

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 10.08.2005
Microcalculator personal compatibil ZX Spectrum

Din cartea: Microprocesoare Circute-Proiectare, de Cristian Lupu, Stefan Stancescu, Ed. Militara, Bucuresti  1986

Microcalculator personal compatibil ZX Spectrum

Din cartea: Microprocesoare Circuite-Proiectare, de Cristian Lupu, Stefan Stancescu, Ed. Militara, Bucuresti  1986

Attached Files



#67
djklauss

djklauss

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 09.05.2004
Sunt interesat de toate schemele care le aveti pentru spectrum.
astept un raspuns la id de mess: djklauss sau pe mail


Caut scheme pentru orice tip de calculator spectrum.
Astept raspuns la id de mess: djklauss sau pe e-mail: [email protected]
10x

#68
MikeC

MikeC

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 224
  • Înscris: 22.06.2008
Salutare!

doresc sa-mi confectionez o interfata de floppy pt. microcalculatorul romanesc Cobra.
Am nevoie de continutul prom-ului 74S188 din aceasta interfata. Il are cineva?
Sau, are cineva vreo interfata de floppy pt. Cobra? (sau care a fost functionala)? O pot imprumuta doar cat sa copii continutul acestui prom.

Multumesc,
Mihai

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate