Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Praf la aparat nou, fara schimburi de obiective. problema :

- - - - -
  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#1
aljivan

aljivan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 09.04.2008
Am un 40d care a fost achizitionat NOU iin urma cu aprox. o luna. inca din prima zi avea 2 puncte vizibile doar la f30 incolo. dupa care am pus un tamron 18-250 pe cae nu l-am mai schimbat. si , cu tot cu self-cleaning-ul lui, acum are vreo 10 puncte de praf care se vad de la f16 incolo. Am  ceteva intrebari, poate cineva cu experienta ma poate ajuta:
         1) Desi l-am curatac cu pompita de 2 ori, nu s-au dus decat vreo 2 punctuletze si au aparut de atunci mai multe, desi nu am mai scos obiectivul. Se poate ca acesta sa actioneze ca o pompa care sa traga praful pe senzor? mai ales ca e si un zoom mare (14x)
         2) Am un kit de curatare DUSt-AID cu solutie, de la f64, dar am ezitat sa ma bag la operatiune. De cate ori as putea sa curat senzorul cu solutie fara sa-l afectez? mai ales ca aparatul e nou. Pe scurt, mi-e frica sa fac asta....
         3) ce sa fac ca sa nu  mai apara blestematele cand nu scot obiectivul? sau ar fi mai bine sa iau un altul?



                                                               Multumesc anticipat, o sa pun si niste poze cu "praful" .

#2
aljivan

aljivan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 09.04.2008
nimeni nu ma poate sfatui?

Attached Files


Edited by aljivan, 30 January 2009 - 13:09.


#3
useralex

useralex

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.11.2006
daca nu reusesti sa scapi de praf poti oricand apela la solutia software (vine odata cu aparatul pe cd). Nu am incercat-o dar am auzit ca si-ar face treaba.
M-ai facut curios... o sa verific si eu daca am praf pe senzor  <_<

#4
elfos

elfos

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 684
  • Înscris: 12.02.2007
Praful se mai poate vedea si prin blocarea oglinzii in partea de sus si daca privesti atent pe senzor ai sa vezi cat e de grava situatia (pe langa varianta expusa de tine). Bon, acum depinde si de tipul de praf, poti incerca sa sufli, sa aspiri sau sa dai cu o pensula + solutie de curatare. Eu am avut o problema cu vizorul, rezolvata numai cu varianta aspirare, restul au esuat. Parerea mea este sa incerci mai intai metodele "fara atingere". Daca nu esti multumit, testeaza si restul.

#5
aljivan

aljivan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 09.04.2008
mostra de mai sus este luata dupa ce am suflat de 2 ori cu pompitza... si cele 2 particule mai mari se vad clar pe senzor cand blochez oglinda. Problema mea este ca nu vor sa iasa prin suflare! si deci oare stie cineva cat de tare afecteaza curatarea cu solutie? pot sa am ceva probleme pe senzor dupa curatare cu solutie?  si daca exista posibilitatea ca obiectivul sa fie "aspiratorul de praf" ....

#6
wyo

wyo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 612
  • Înscris: 17.04.2005
Nu toate particulele de praf sunt la fel. Unele sunt lipicioase si nu se desprind la suflat, ba chiar unele nici la curatat cu spatula asa usor. Curatatul senzorului cu spatula, daca e facut cum trebuie, nu are cum sa afecteze, de fapt cureti un filtru pus in fata senzorului. Riscuri sunt, e o operatiune migaloasa, de oarecare precizie si sange rece. Adica e un anumit grad de risc, ca si la operatia chirurgicala cea mai simpla. Poti sa umectezi prea mult "servetelul" si sa se prelinga solutie sub filtru, sa ai o miscare nepotrivita sau sa nu fixezi bine "servetelul" si sa zgarii senzorul (adica filtrul, dar e la fel de grav) etc. Trebuie o mana cumva delicata, precisa si un sprit calm si rabdator. Plus ustensilele necesare. Daca nu, mai bine du-l la un service. Dar trebuie sa te si obisnuiesti sa traiesti cu praful pe senzor. La diafragme pana in 8 nu se vede, iar cand se vede se scoate foarte usor la editare. Oricum, nu exista fotografie care sa nu necesite o interventie in Photoshop, cat de mica, si cu ocazia asta razi si petele.

Edited by wyo, 31 January 2009 - 14:50.


#7
phila_eos

phila_eos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 03.07.2006
singura metoda este cea prin "atingere" cu solutii si spatule DARRRRR...
fa TESTE pe dvd-uri sau cd-ri (pt ca sunt ieftine) ; vei vedea ce usor se zgarie un dvd care este mai sensibil putin decit senzorul aparatului. Pe dvduri te poti antrena. cu cit freci mai putin cu atit sunt sanse mai mici sa zgarii. Eu am zgariat senzorul putin dar nu apar pete in poze.
Alt sfat este sa te obisnuiesti cu praful, ai rabdare ; doar cind apar  frecvent petele in poze atunci  poti sa te apuci de treaba.

Edited by phila_eos, 05 February 2009 - 20:32.


#8
nicolaie

nicolaie

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 6,158
  • Înscris: 07.03.2006
salut, si eu am avut multe meciuri cu praful pe senzor, dar niciodata nu am folosit instrumente de curatire prin contact pentru ca am scapat de el prin alte metode.

in primul rand, zici ca praful se vede peste f/16 - f/30 incolo. si te intreb, cat de des tragi la f/16 ? ca eu nu trec de f/8 decat cand trag macro de pe trepied.

apoi, daca sufli cu pompita faci mai mult rau pentru ca praful ce intra in camera obscura nu se duce direct pe senzor si sta acolo, praful intra si se depune peste tot, pe pereti, oglinda, geam mat, samd. cand tu vii cu pompita si sufli, antrenezi tot praful ala de acolo din camera, si se poate ca la sfarsitul operatiunii sa ai mai mult decat inainte.

eu fac altfel, vin cu o bucata de plastic bine electrizat si il bag in camera obscura, fara sa ating absolut nimic. prin asta ma asigur ca particulele de praf care nu erau bine fixate s-au depus pe batul electrizat.

apoi testez senzorul, si daca nici asa nu merge, imi iau pompa racheta si suflu cat pot de tare pana cand nu mai am particule pe senzor.

pana acum am scapat de praf dupa operatiunea cu batul electrizat, sau dupa cea cu pompa.

si sa iti povestesc o intamplare de groaza. eram la o nunta cu un aparat de 6 megapixeli. pe senzorii aia praful se vede mai putin, pentru ca "pixelii" sunt mai mari.  nunta era la tara, eu aveam mai multe obiective, imi place sa lucrez cu obiective dedicate. am tras cateva cadre, si apoi eram afara si am vazut o vrabiuta. am pus tele-ul, am tras niste cadre, apoi am schimbat. cred ca batea si vantul usor. apoi merg in casa, pozez mireasa, si cand iau pozele la inspectat vad ca pe fiecare poza trasa dupa ultima schimbare apare o particula maare de praf, in acelasi loc.

cum nu aveam pompita la mine, sau alte minuni, am scos obiectivul, si am vazut ca pe senzor era un praf cam de 1 mm. am luat microfibra cu care sterg obiectivele, si cu grija am sters senzorul in zona in care stiam ca e firul ala de praf, cu mare delicatete, incat sa desprind praful, nu sa zgarai "senzorul". si asta a fost tot, nici urma de praf dupa :)

#9
dj_stv

dj_stv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 486
  • Înscris: 08.08.2006

View Postnicolaie, on Feb 7 2009, 16:14, said:

cum nu aveam pompita la mine, sau alte minuni, am scos obiectivul, si am vazut ca pe senzor era un praf cam de 1 mm. am luat microfibra cu care sterg obiectivele, si cu grija am sters senzorul in zona in care stiam ca e firul ala de praf, cu mare delicatete, incat sa desprind praful, nu sa zgarai "senzorul". si asta a fost tot, nici urma de praf dupa :)

Fooooooooarte curajos ai fost! Eu nu ma baga nici in ruptul capului cu o carpa pe senzor. Mai bine stateam la prelucrare dupa asta pana imi ieseau ochii din cap insa nu aveam curajul sa fac ceea ce ai facut tu.

Ca sa revin la subiect, eu iti recomand sa te duci sa ti-l curete cineva cu spatula si solutie. La mine s-a intamplat acelasi lucru, tot la 40d. Am doua particule maricele pe care de obicei le scot in ps, pana cand mi-oi face timp sa-l rezolv.

#10
mcazacu

mcazacu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 04.02.2009
Eu ma aceeasi problema cu praful. Am schimbat de cateva ori obiectivele si inevitabilul s-a produs. Vreau sa folosesc pompa dar nu stiu cum sa ridic oglinda din calea senzorului. Banuiesc ca metoda cu betisorul de plastic electrizat este eficienta imediat dupa ce s-a suflat cu pompa, pentru ca atunci particulele de praf sunt oarecum dezlipite.

#11
Kunzite

Kunzite

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,838
  • Înscris: 12.06.2004
Cleaning mode. Trebuie sa scrie si-n manual.
Ca metoda de curatare cu contact, eu sunt multumit de kitul de curatare Pentax - O-ICK1. Mi se pare mult mai sigur decat sistemele cu solutii de curatare (chiar daca vorbim de Eclipse).

#12
andreiuc88

andreiuc88

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,256
  • Înscris: 21.09.2007
Si eu am o problema asemanatoare cu cea a initiatorului topicului. Desi nu am schimbat niciodata obiectivul, de o saptamana am observat ca in toate pozele un punct de praf. Cum naiba a ajuns acolo, daca nu am scos niciodata obiectivul? Plus ca am destula grija de aparat, dupa fiecare folosire il curat la exterior cu periuta din kitul de curatare, si obiectivul de asemenea il curat cu solutie, deci nu poate fi vorba de murdarie pe obiectiv.

#13
Mr. Incredible

Mr. Incredible

    It's showtime!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,635
  • Înscris: 07.10.2005
Pentru cei care folosesc aparate dslr si nu stiu: mai devreme sau mai tarziu veti avea praf pe senzor indiferent daca ati schimbat sau nu obiectivul,e un lucru normal.
E normal sa apara mai devreme la cei ce schimba des obiectivele dar va aparea si la cei ce folosesc un singur obiectiv. Cata vreme nu deranjeaza foarte mult e bine sa-l lasam acolo,operatiunile de curatare sunt variate si e bine sa le faca cineva priceput.

Operatiunea cea mai simpla pentru necunoscatori ar fi curatarea cu pompita,una speciala pentru asa ceva.

Proper Sensor Cleaning Detailed Tutorial: Video (de vizionat)  ;)

Edited by catalinmariescu, 26 April 2009 - 21:27.


#14
edri

edri

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,688
  • Înscris: 26.02.2008
pana acum am reusit sa eliminpraful de pe senzor cu deja obisnuita pompa giottos. probabil ca cei mai multumiti din acest punct de vedere sunt cei care au olympus, sistemul lor de curatare a prafului se pare ca e cel mai eficient.
sper sa nu fiu nevoit sa utilizez vreodata metoda prezentata aici  :huh:

http://www.narcisvir...uratare-senzor/

#15
koon

koon

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 06.12.2005
Eu as sfatui pe oricine sa evite atingerea senzorului, chiar si cu solutii dedicate. Se zgarie usor si e foarte scump. Din pacate, dupa o faza de genul asta nu mai ai undo decat pe bani... Asa ca mai bine mergeti la profesionisti ca se ocupa ei de asta. Mai mult, isi asuma si responsabilitatea, in caz ca se intampla ceva nasol. Va recomand chiar service-ul Canon, am inlocuit de curand la ei o camera scumpa si au avut o atitudine excelenta. Am inteles ca ofera si servicii de curatare de senzor, ii gasiti aici: http://crisprofessionalservices.ro/

#16
ralcr

ralcr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,337
  • Înscris: 03.07.2007

View Postedri, on Apr 27 2009, 08:50, said:

pana acum am reusit sa eliminpraful de pe senzor cu deja obisnuita pompa giottos. probabil ca cei mai multumiti din acest punct de vedere sunt cei care au olympus, sistemul lor de curatare a prafului se pare ca e cel mai eficient.
sper sa nu fiu nevoit sa utilizez vreodata metoda prezentata aici  :huh:

http://www.narcisvir...uratare-senzor/

mie mi se pare f buna, n-am citit sa vad ce este chestia din fata dar aspirator are toata lumea. un aspirator e clar mai bun decat o pompita pentru ca extrage praful nu-l imprastie.

#17
c_baias

c_baias

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 382
  • Înscris: 02.01.2007
Deci:
Senzorul se poate zgaria, daca folosesti un cui, si apesi bine de tot, asta pentru a patrunde prin FILTRUL ANTIALIASING de deasupra senzorului.

Vorba lui catalinmarinescu: mai devreme sau mai tarziu tot va ajunge praful la senzor. Atata timp cat nu e deranjant (nu se vede la f/8-11), imi vad fericit de pozareala. Cand ma deranjeaza, bag sensor-schwab-ul inmuiat in eclipse e2, si il curat. Nu inainte de a-l sufla voios cu Giottos rocket pump (asta cam odata pe luna).

Un ultim sfat: decat sa pozati praful de pe senzor la f/30-40, mai bine iesiti afara din casa, bucurati-va de aparatul vostru, si faceti ceva fotografii! Acumularea de praf e un lucru natural fie ca schimbi sau nu obiectivele. Body-urile nu sunt ermetic inchise. Solutii pentru indepartarea prafului exista.

Lumina blanda!

#18
edlund

edlund

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 751
  • Înscris: 31.12.2007
se poate inlocui filtrul ala?
am un 350D de backup si are filtru antialiasing zgariat destul de rau si as vrea sa-l schimb sau sa-l scot :P

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate