Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Incepem o casa. Cu cine construim? La cine apelam?

- - - - -
  • Please log in to reply
245 replies to this topic

Poll: Incepem o casa. Cu cine construim? La cine apelam? (207 member(s) have cast votes)

Avem autorizatia, cerem oferte de pret. Cu cine facem executia?

  1. Firma autorizata (contract, deviz, garantie, etape de plata) (82 votes [39.61%])

    Percentage of vote: 39.61%

  2. Echipe de muncitori (la mica intelegere) (87 votes [42.03%])

    Percentage of vote: 42.03%

  3. In regie proprie (ne descurcam, mai avem un prieten, o ruda, ii dam noi de cap) (38 votes [18.36%])

    Percentage of vote: 18.36%

Cum prefer sa fie oferta pentru executia casei la rosu de exemplu?

  1. Pret / mp construit. (35 votes [16.91%])

    Percentage of vote: 16.91%

  2. Vreau un pret final, sa stiu daca ma incadrez. (49 votes [23.67%])

    Percentage of vote: 23.67%

  3. Pret stabilt comform unor calculatii de pret, materiale, manopera, transport, utilaje, etc..., vreau sa stiu ce platesc. (123 votes [59.42%])

    Percentage of vote: 59.42%

Imi fac proiectul. Apelez la un arhitect. Ce am nevoie?

  1. Un PAC pentru primarie e suficient! Cu restul ma descurc. (22 votes [10.63%])

    Percentage of vote: 10.63%

  2. PAC + DDE, nu ma las pe mana constructorului sa-mi gandeasca el structura. (31 votes [14.98%])

    Percentage of vote: 14.98%

  3. Proiect complet, PAC, DDE, instalatii. Totul ca la carte, (154 votes [74.40%])

    Percentage of vote: 74.40%

Vote Guests cannot vote

#73
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,539
  • Înscris: 10.05.2007
Hmmm...e ceva ciudat la poll-ul asta.
Mai mult de jumatate vor sa lucreze cu echipe, deci nea Caisa cu nea Vasile fac echipa si maine isi iau Bemveu, si altii care din lipsa de finante vor construi cu parintii, rudele, un vecin mai priceput, etc..
Jumatate vor pretul foarte detaliat pentru a sti pe ce arunca banii, o gramada de bani, bani care probabil vor fi platiti cu mari sacrificii timp de zeci de ani. Sunt curios cum se pupa astea doua?
Echipa -> deviz, antemasuratori, calculatii de pret, caci n-a auzit pana acum vreun nea Caisa sa stie macar un articol de deviz, sau sa calculeze cati mc de beton intra intr-o scara.
Foarte multi doresc proiect cat mai detaliat, multi chiar si cu instalatii, ceea ce nu face decat sa ma bucure si sa vad ca in sfarsit romanul a inteles ca nu mai poate arunca banii dupa cum il taie pe el sau pe meseriasul lui capul, ci va construi dupa cum gandeste o echipa de profesionisti pe diferite discipline.

Ceea ce ma duce la urmatoarea concluzie:
- userul nostru de pe forum vrea calitate
- userul nostru de pe forum vrea sa stie ce plateste
- userul nostru de pe forum vrea sa construiasca inteligent dupa un proiect gandit temeinic
dar
- userul nostru de pe forum nu are bani de calitate sau are dar nu stie ca-si permite
- userul nostru de pe forum nu prea stie unde sa caute calitate si cei care stiu s-o faca
- userul nostru de pe forum alege ca si compromis sa execute cu oricine ii face pretul cat mai acceptabil din puctul lui de vedere
- userul nostru de pe forum pana la urma habar nu are pe ce va da banii pentru ca nu stie de fapt cat costa in realitate
- userul nostru de pe forum nu e interesat de contracte, garantii, linistea de a nu fii pacalit
- userul nostru de pe forum prefera sa apeleze la prieteni pe un forum care sa-i spuna ce si cum decat sa angajeze un profesionist care sa urmareasca bunul parcurs al lucrarii
- userul nostru de pe forum foarte rar se intereseaza si-si planifica cu foarte mult timp inainte constructia casei

Cred ca este suficient pana acum. Vreau, imi doresc, sper, cred, insa nu-mi permit. Cam asta este mentalitatea.
Din pacate multi dintre voi nu stiti care sunt preturile reale in cazul executiei unei case. Pretul care se vehiculaza de multa vreme pe forum este mai mult o medie a ce s-a cerut de catre diversi insi care-si spun constructori, echipe, in fine un grup care executa lucrari de constructii fara a avea nici o respnsabilitate, singura metoda de a lua masuri in cazuri de erori grave este ori de a nu plati ceea ce este executat gresit, ori de a da afara acea echipa. Ambele metode fiind pana la urma o gaura in buzunar, reparatii, costuri suplimentare, intarzieri, cautari pentru o noua chipa, etc...

Cand eram mai mic supravegheam niste santiere, unul dintre ele, singurul, era facut de o echipa de particulari, pentru ca firma desi avea peste 30 de angajati nu putea face fata. Lucrarea era mare, banii promisi foarte multi. Totul era gandit in cele mai mici detalii. Proprietarul avea bani sa mai faca inca 10 case de genul acela, in fine. Cred ca acei meseriasi, foarte laudati de toata comunitatea restransa din care faceam parte, n-au executat macar o grinda corect, un stalp, o turnare, o zidarie, nimic.
Nu spun ca tipul era extrem de pretentios dar in cazul acela si unul care si-ar fi construit o coliba de 20 mp tot ar fi strambat din nas.
Nu era vorba de greseli mari de planeitate sau de verticalitate, meseriasii le au in felul lor, insa ca si parte tehnica, lucruri uzuale pentru un constrctor cu experienta, o jontare, o agrafa, o legatura sanatoasa, un etrier facut exact pe dimensiune, erau la pamant.
Nu puteai sa te intelegi cu ei de nici o culoare, desi banii erau multi, desi greselile erau evidente, de fiecare data cand vroiam sa-i intorc inapoi sa remedieze, aveam nenumarate scandaluri, imi venea sa urlu, insa nu-i puteai scoate din ale lor nici daca ii aruncai de pe placa.
Particularul este obisnuit sa castige repede o mare suma de bani. Si fara durri de cap.
Si patronul de firma la fel insa este o mica diferenta. Daca un patron de firma, care dicteaza ce si cum in firma sa, este interesat de o reputatie sanatoasa, de recomandari, de a-si face un renume, este nevoit sa remedieze orice greseli pe cheltuiala lui. Si credeti-ma de multe ori se retine poate din salariul muncitorului/lor care a gresit sau sefului de echipa, sau supraveghetorului, deci pierderea se rasfrange si asupra vinovatilor principali. Astfel se responsabilizeaza si angajatul care a lucrat neglijent.
Asta e singura difereta d.p.d.v. al calitatii si executiei.

Pe cand Vasile zice: ba Ioane asta iar face figuri ca nu-i plac stalpii, stam pana maine cand ne da banii, vedem ce putem sa luam si plecam pana se-mpute treaba, ca stiu eu pe unu de vrea sa-si faca casa in Popesti.

Edited by Astrul, 26 January 2009 - 23:28.


#74
kamikz

kamikz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 581
  • Înscris: 04.08.2006
Astrule, de maine numele tau va fi "sintetizator"  :P

Lasand gluma la oparte, m-am gandit si la urmatorul aspect, care nu apare mentionat mai sus. Daca acel Gigel si Dorel si Vasilica este defapt organizat intr-o firma, care din dorinta de a obtine profit mai mare iti face lucrarea la negru, emitand factura pentru 5 sau 10% din valoarea totala. Asta ii face neseriosi? Sau doar "practici"?

Eu sunt ferm convins ca doar in zona asta de est a europei se procedeaza asa, iar costurile sunt mult mai mari daca totul este pe hartie. Chiar credeti ca beneficiarii nu s-ar bucura daca pretulile platite real ar fi pe baza de factura si chitanta, bazate pe un contract care nu este doar o simpla hartie?

O alta parte este garantia lucrarilor efectuate. Este o chestie care o tragem cu noi de foarte multa vreme, zeci de ani. La asta se mai adauga teama executiei deficitare, care intr-un final il indruma pe roman sa fie un DIY amator dar perseverent. Sloganul este: " daca fac prost, macar fac eu si nu dau banii la altul". Si romanul face. Se documenteaza, intra pe forumuri, inventeaza chestii noi, le aplica. Este adevarat ca de cele mai multe ori declansatorul procesului DIY este si lipsa fondurilor suficiente. Iar asta vine din prisma faptului ca pentru lucrarile de calitate in tara asta se cere mult prea mult pentru buzunarul omului obisnuit.

Mai exista si un alt aspect. Chestia cu vreau casa, vreau apartament a devenit prea trendy printre romani. Ceeace nu a inteles romanul este ca nu toti oamenii sunt sortiti sa traiasca intre proprii 4 pereti, sau daca da, astia nu trebuie sa fie toti la fel (unii au 4 pereti de garsoniera, altii cei 4 pereti ai unei vile, etc). Indarjirea de a ajunge totusi la aceasta performanta cred ca le da multora dintre noi batai mari de cap, mai ales in ultima perioada.

#75
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,539
  • Înscris: 10.05.2007
Foarte corect si de bun simt raspunsul. Se pare ca substanta mesajului nu reiese asa cum ar trebui din expunerile mele. Nimeni nu vrea sa plateasca bani in plus la stat, taxe, impozite, TVA. Suma facturata prin contract poate fi si 1 RON. Daca prin acel RON primit se recunoaste lucrarea, implicit toate respunderile legale este din start o batalie castigata. Obligati-i pe acesti mesteri, echipe, in orice forma de organizare ar fi ei, sa emita macar acel RON, sa semneze un act prin care isi recunosc responsabilitatea. Am mai spus-o si cu alte ocazii garantia este stabilita prin lege, nu conteaza ce scrie in contract. Poate contractul stipuleaza garantia structurii de 1 an, daca legea precizeaza ca garantia de buna executie este de minim 20 de ani, ura si la gara. Nici un contract si nici o intelegere nu poate fi mai presus de lege.
In felul asta orice constructor ar avea cel putin frica de a fi tras la raspundere in caz de vicii, nerespectarea proiectului, neutilizarea si neexploatarea corecta a materialelor puse in executie, si, de ce nu, tepele cu care ne-am obisnuit.

Edited by Astrul, 27 January 2009 - 10:30.


#76
cretu22

cretu22

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 837
  • Înscris: 25.01.2007
In teorie suna frumos chestia cu garantia pe care sunt obligati prin lege sa o asigure furnizorii/prestatorii.Dar in cazul concret al constructiilor, prefer sa urmaresc indeaproape ce se face pe santier chiar daca nu cu firma, decat sa stau "linistit si acoperit de garantie".Ca sa apelezi la aceasta garantie probabil ca trebuie sa dovedesti intai ca eventuale defecte sunt din cauza constructorului, de exemplu si nu din cauza materialelor folosite, iar peste 3-5-7 ani vreau sa vad daca mai ai de unde sa ii iei pe respectivii de la acea firma.Nu de putine ori s-au vazut cazuri cand lucrul cu firme a iesit mai prost decat cu un nea "mesterica" urmarit indeaproape.
Toate bune.

#77
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,539
  • Înscris: 10.05.2007
Nu e teorie. Ne-am obisnuit noi sa nu ne cunoastem drepturile, si preferam sa aruncam cu banii in dreapta si-n stanga fara nici un fel de discernamant.
Nu pot sa cred asemenea mentalitate tipic romaneasca!
Adica daca dau 7-20.000 de euro pe o masina noua, stau juma de an pe forumuri sa vad daca sunt ptobleme, cat are garantie, cat costa piesele de schimb, tinuta de drum, etc...si cand imi fac o casa de 70-100.000 de euro pana la final spun, asta e, daca se strica vad eu ce-i fac.
Imi place cum striga toti, hotii aia de constructori, proiectanti, las ca ma descurc eu si singur, ies mai ieftin, si cand au probleme si nevoie intra pe forum si spun "am nevoie de parerea unui specialist". Zau?
Dar ma intreb eu pentru ce ia ala banii pentru proiect daca noi ne batem capul pe forum sa-i spunem ce e bine si ce e gresit? Pentru ce dam meditatii altruiste sa invatam omul ce sa-i spuna lui nea Caisa, noi pierdem vremea, nea Caisa incaseaza banul. Si d-aia ma oftic cand vine cate un ciumpalac pe forum sa strige hotii! Macar din respect pentru ce fac o mana de oameni care culmea au firme, castiga bani si mai au si timp de meditatii. Macar din respect!
De fapt, cat voi mai fi in functie pe aria asta, m-am decis sa declar razboi oricarei persoane ce mai spune un lucru urat despre constructori, arhitecti, structuristi, etc... Nu cred ca intra cineva pe medical, cere sfaturi ca-l doare stomacul, apoi striga in gura mare, ba doctorilor, sunteti niste hoti! Din pacate numai aici este atat de larg raspandit fenomenul asta.

Edited by Astrul, 28 January 2009 - 00:58.


#78
matzu_2003

matzu_2003

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 872
  • Înscris: 19.02.2008
astrule ai dreptate in ceea ce afirmi dar sunt foarte multi care aleg varianta cu gigel constructor la negru , gresete si comite nenumarate greseli si cine plateste pana la urma?beneficiarul ......ca daca nu a ales o firma care sa ii acorde o garantie per lucrare ......asta este mentalitatea romanului si nu o poti schimba....ca vin tot felul de ageamii de prin spania,italia care nu au avut nici o treaba acolo cu constructiile si ce zic hai sa ii pacalim pe astia ca nu cunosc ei ce meserie stim noi,beneficiarul ce zice in gandul lui ....hai ca ii iau pe astia ca stiu meserie ca au lucrat afara si pana la urma vin pe forum si se plang de nenumarate greseli aparute pe parcursul constructiei care in general nu mai pot fi reparate.....

o casa nu este un lucru usor de construit....

parerea si sfatul meu este asa ....:(ceea ce am si votat)

Firma autorizata (contract, deviz, garantie, etape de plata)

Pret stabilt comform unor calculatii de pret, materiale, manopera, transport, utilaje, etc...

Proiect complet, PAC, DDE, instalatii

#79
akinik

akinik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 888
  • Înscris: 31.03.2007

View PostAstrul, on Jan 27 2009, 23:54, said:

Dar ma intreb eu pentru ce ia ala banii pentru proiect daca noi ne batem capul pe forum sa-i spunem ce e bine si ce e gresit? Pentru ce dam meditatii altruiste sa invatam omul ce sa-i spuna lui nea Caisa, noi pierdem vremea, nea Caisa incaseaza banul. Si d-aia ma oftic cand vine cate un ciumpalac pe forum sa strige hotii! Macar din respect pentru ce fac o mana de oameni care culmea au firme, castiga bani si mai au si timp de meditatii. Macar din respect!
De fapt, cat voi mai fi in functie pe aria asta, m-am decis sa declar razboi oricarei persoane ce mai spune un lucru urat despre constructori, arhitecti, structuristi, etc... Nu cred ca intra cineva pe medical, cere sfaturi ca-l doare stomacul, apoi striga in gura mare, ba doctorilor, sunteti niste hoti! Din pacate numai aici este atat de larg raspandit fenomenul asta.

Ma uimesti , parca suntem de o mama :))
E adevarat ce zici si mai observ ca se inmulteste prostia si nesimtirea onora care intra pe aici si forumuleza o cerere de parca ai fi obligat sa-i raspunzi , alftel breaslea noastra e facuta cu ou si otet.
Astrule la exemplul cu partea medicala ,mai adaug si eu "partea" juridica din Romania , la modul cum te jupesc de bani pentru orice sfat minor. Sa-mi zica unul de aici care a primit sfaturi moca de la un avocat , jurist etc.
O zi buna !

#80
cretu22

cretu22

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 837
  • Înscris: 25.01.2007
Cu tot respectul pentru "antevorbitori", intentia mea nu este de a polemiza cu cineva vis-a-vis de constructorul casei.Dar nu pot impartasi ideea ca este absolut gresit de a construi o casa cu "nea caisa" si trebuie neaparat cu o firma.Din proprie experienta, atunci cand am inceput sa caut constructor pentru casa, prima idee a fost de a construi cu firma, pentru teoreticele avantaje pe care credeam ca unele firme le pot oferi:garantie, pricepere,seriozitate,etc.Am fost si am vizitat cateva constructii ale unor firme cu care am avut discutii pentru inceperea constructiei.Dpdv calitativ nu am fost multumit.Unii isi prezentau oferta in 2 moduri.:Te costa x lei cu contract, carte tehnica, garantie,etc, sau x-30-40% (tva, cas, somaj, profit declarat si impozitat, etc) fara acte.Nu mai vorbesc de 30-40% avans, asigurarea unor conditii de locuit,etc.Iar in cazul in care firma se dovedeste neserioasa, ai de tras nu gluma...Chiar aici pe forum cativa oameni au povestit prin ce au trecut din  cauza neseriozitatii unor constructori.Iar despre recuperarea eventualului prejudiciu pe calea instantei.... traim in Romania.Nu vreau sa se inteleaga sub nici o forma ca am ceva impotriva firmelor de constructii, nici pe departe, sunt convins ca sunt foarte multe care chiar stiu ce fac si isi fac treaba ok.Eu vreau doar sa spun ca exista posibilitatea ca o constructie sa iasa prost sau ca beneficiarul sa ia teapa indiferent ca o faci cu firma sau cu "nea caisa".In conditiile in care dai avans e mai greu sa scapi de o firma care nu isi face treaba cum trebuie.Si sa nu uitam un lucru, unele firme au ca angajati muncitori tot niste "nea caisa", beneficiarul poate avea sansa ca respectiva firma sa aiba 1-2 ingineri constuctori foarte buni si care tin la meserie.
A, si sa nu uit de partea de proiectare:M-am dus la 2 astfel de birouri de proiectare, le-am spus ca doresc un P+M cu amprenta la sol 7x8-10 m, ceva simplu, fara fite si cine stie ce fantezii.Preturile pentru proiect au fost de 15.000 si 20.000 de RON, in primavara lui 2007.In conditiile in care in acesti bani nu intrau proiectele pentru racorduri la utilitati,nu se asigura o prezenta pe santier la fazele determinante,obtinere de avize, acorduri sau alte acte si orice modificare de proiect ar fi costat alti bani, mi s-au parut exagerate si nefondate aceste preturi.Spun asta in conditiile in care un astfel de proiect consider ca poate fi realizat in maximum o saptamana.Din acea suma ar fi scazut cheltuieli, licente,salarii, etc. dar tot cred ca ceea ce ramanea era mult prea mult.Am preferat un tanar arhitect fara renume,birou, masina,etc. care a fost mai mult decat ok.Dar ma rog, este o piata libera, fiecare poate sa ceara cat doreste pentru serviciile pe care le presteaza.
Toate bune.

#81
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Zilele trecute am fost nevoit sa negociez un nou proiect cu un mic dezvoltator. Multi frustrati prefera sa'i spuna "bisnitar" dar nu era bisnitar pt. ca omul cumpara terenuri sau constructii vechi si construieste sau consolideaza-renoveaza si vinde, adica dezvolta.

Dupa ce am facut solutia (cam1 saptamina) ne'am intilnit sa o prezint. OK, fain, misto, tare, totul a fost bine. S'a ajuns sa discutam de pret.

I'am ofertat relaxat 15 E / mp pt. ca stiu cum stam in piata si nu mi'am facut griji ca nu o sa accepte. Suprinzator, asteptarile mele au fost corecte si omul a fost deacord cu pretul. Relaxat i'am spus detaliile, mersul lucrurilor, blah blah....

La un moment dat m'a intrabat cu cit lucram acum 6 luni respectiv 12 luni. I'am raspuns ca ceream acelasi onorariu.

OK, a spus el. Daca acum 6 luni euro era 3.7 roni si acum 12 luni era 3.3 roni, inseamna ca raportat la RONI, lucram mai ieftin. Acum, euro fiind 4.3, inseamna ca lucrez mai scump. (un punct de vedere corect si onorabil).

Omul mi'a propus urmatoarele. Luam minimul din cele 12 luni si maximul de azi si facem o medie. Am convenit amindoi o valoare nominala de 3.7 roni pt. 1 Euro si am batut palma.

Trebuie sa recunosc ca a pus problema corect si echitabil si o astfel de negociere trebuie facuta cind cumperi un serviciu. Majoritatea preturilor la constructii sunt in RONI pt. ca manopera este in roni, materialele sunt in roni (cu unele exceptii majoritatea sunt produse in Romania).

Fiind vb. de o constructie de birouri si pt. ca exista neincrederea in evolutia economiei pe termen scurt si mediu, omul isi asuma un risc investind intr'un imobil de birouri si la fel de probabil, daca eram cocos si cu nasu' pe sus, ar fi comisionat lucrarea cu o alta firma, doar din orgoliu, nu neaparat ca ar fi fost mai ieftin.

Pe cei aflati acum in negociere va sfatuiesc sa faceti la fel pt. ca este echitabil si corect.!

#82
petre69

petre69

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,785
  • Înscris: 27.01.2009

View Postaurora56, on Jan 23 2009, 09:04, said:

Eu intentionez sa fac casuta in regie proprie dar...
Am nevoie de niste sfaturi. De la proiectant am negociat ca vom obtine PAC si proiectul de rezistenta (casa parter 50 mp + pod inalt ,deci  ~100 mp).Acum sotul vrea sa apeleze la un prieten care are o firma de constructii ,utilaje dar niste muncitori despre care nu prea am auzit prea multe despre competenta lor,mai avem facute vorbele si cu un diriginte de santier care o se ne ajute el dar nu cred ca e dispus sa stea toata ziua pe santier .Sotul e de profesie inginer profilat pe constructii metalice ,schele si el mi-a zis sa renuntam la DDE pentru proiect ca stie el ce va face si se pricepe .Eu sunt cam sceptica mai ales in privinta echipei de muncitori si a patronului care mai are cateva firme  din alte domenii precum si alte lucrari, asa ca vreau sa fiu mai sigura pe ceea ce se construieste si doresc si DDE mai ales ca nu prea ma pricep sa verific muncitorii desi eu voi avea mai mare disponibilitate de timp sa verific constructia case spre deosebire de sotul meu care nu va putea veni decat dupa ora 16.(eu am multe recuperari de luat).Cum sa fac , sa cer si sa platesc la proiectant si DDE .Ce importanta ar avea acesta.
buna aurora
am inteles ca sotul tau lucreaza in constructii metalice
de ce nu faceti structura de rezistenta din metal gen europrofile ,tevi rectengulare etc s-ar putea sa iesiti mai ieftin mai rapid si de ce nu mai in siguranta in cazul unui cutremur

#83
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,539
  • Înscris: 10.05.2007
cretu, sti cum e treaba, acum cativa ani, ai fi fost uimit care era mentalitatea omului care intra pe forum referitor la procesul de proiectare, niste hartii pentru a-ti da primaria voie sa construiesti ce-ti trece tie prin cap cand te vezi cu AC-ul in mana. Acum, dupa cum arata si poll-ul situatia s-a schimbat radical, asta datorita unor oameni care au explicat foarte clar de ce este bun un proiect complet, gandit si executat de profesionisti.
Acum rolul meu este de a lucra pe cealalta parte, de executie, din pacate sunt cam singur, banuiesc ca ceilalti, si sunt destui au foarte mult de lucru si nu ii invinuiesc. Sunt multi profesionisti pe forum incepand cu proiectantii punkt, akinik, gecs, vacanta mica, edihaller, constructori, evergreen, as xxl, zen, ovidiu, septimiu, adi, deianadrian, x-plane, matzu, si multi altii pe care nu mi-i amintesc acum si imi cer scuze, care prin prezenta lor, prin sfaturile care le dau pe acest forum au reusit sa ridice standardele unor discutii referitoare la proiectarea si executia unei case. Si oamenii astia au firme, lucreaza cinstit, castiga o paine muncita si nu cred ca merita atatea invective cate am auzit in astia 2 ani pe aria asta.
Multi poate au renuntat sa se mai lupte cu morile de vant, insa eu sunt mai capos din fire, multi o stiu pe propria piele :naughty: , si nu ma las cu una cu doua, pana n-o sa elimin mentalitatea de a mai apela la nea Caisa pana cel putin nu s-a studiat minutios piata firmelor de ctii.
Repet, re-search-ul este foarte important, conteaza mult unde cauti. Este de ajuns sa treci printr-o zona in constructie, sa vezi case ridicate calitativ, sa intri in vorba cu proprietarul, sa ceri recomandari si vei avea surprize.
Ma bucur ca mai intra si baietii veseli sa-si spuna parerea aici, demonstreaza ca nu sunt ca nebunul care urla-n vant a paguba.
Punkt, daca pretul unui serviciu este exprimat in euro, mi se pare chiar decent a pune problema de asemenea natura. Cand exista cresteri peste noapte a cursului cum s-a intamplat acum de la 3,5 la 4,3 ron/euro, este normal o revizuire a tarifelor, daca nu, a cursului euro ce se aplica.
Si sa-ti mai spun un lucru. Intr-adevar multi au dat chix si cu firme dar n-au lucrat legal sau daca au lucrat au renuntat prea usor, si cand au fost probleme au urlat in gura mare ce-au patit. Pe cand sunt mult mai multi, asta o stiu sigur, care au schimbat si 2-3 echipe de nea Caisa ca sa termine o casa, unii nici pana acum n-au facut-o, casa este ridicata de 10 maini si se observa calitatea fiecarui "mese", dar n-au mai strigat in gura mare, poate si din cauza faptului ca le-a fost rusine sa recunoasca ca au luat decizii gresite si pripite.
E mai usor sa strigi uite ba am facut cu Astru asta, mi-a dat teapa ba, acum ma cert cu el, ai dracu hotii astia de patroni, decat sa spui, am zis ca fac afacerea p.... si am platit mai mult decat daca as fi facut cu firma si nici macar casa nu e gata, sau e facuta cu picioarele. Mai greu recunosc unii oameni asta. Abia cand ajung pe la finisaje, stai ca stalpii aia sunt strambi, zidaria nu e plana, verticalitate din parti, acoperisul e ca dracu, e stramb sau imi ploua in casa, etc...

Edited by Astrul, 28 January 2009 - 11:23.


#84
cgrosu

cgrosu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 692
  • Înscris: 02.01.2008

View PostAstrul, on Jan 28 2009, 11:14, said:

....
Si sa-ti mai spun un lucru. Intr-adevar multi au dat chix si cu firme dar n-au lucrat legal sau daca au lucrat au renuntat prea usor, si cand au fost probleme au urlat in gura mare ce-au patit. Pe cand sunt mult mai multi, asta o stiu sigur, care au schimbat si 2-3 echipe de nea Caisa ca sa termine o casa, unii nici pana acum n-au facut-o, casa este ridicata de 10 maini si se observa calitatea fiecarui "mese", dar n-au mai strigat in gura mare, poate si din cauza faptului ca le-a fost rusine sa recunoasca ca au luat decizii gresite si pripite.
E mai usor sa strigi uite ba am facut cu Astru asta, mi-a dat teapa ba, acum ma cert cu el, ai dracu hotii astia de patroni, decat sa spui, am zis ca fac afacerea p.... si am platit mai mult decat daca as fi facut cu firma si nici macar casa nu e gata, sau e facuta cu picioarele. Mai greu recunosc unii oameni asta. Abia cand ajung pe la finisaje, stai ca stalpii aia sunt strambi, zidaria nu e plana, verticalitate din parti, acoperisul e ca dracu, e stramb sau imi ploua in casa, etc...

Astrul, in mare parte, sunt de acord cu tine - firma,contract, garantie, etc

dar ... in cazul meu am avut 3 ''maini'' pana la acest moment. Prima firma - cu contract, garantie ...etc, ca la carte. Au comis-o la momentul in care armarea de la placa peste et1 a fost rejectata de structurist. Adica nu a fost executata conform proiectului. Am pierdut 1 luna sa dea jos tot si sa o refaca - oricum, mai bine intarziati decat cu o structura executata prost. Costurile suportate de constructor. Dupa acest moment au aparut si mai multe tensiuni ...si, in final a abandonat lucrarea - nu-si mai putea permite sa livreze in pretul la care s-a angajat.
A urmat a 2-a 'mana'(muncitorii stresati de beneficiari :P  au abandonat lupta), si am terminat cu a 3-a firma.

Ce vreau sa spun este ca as urma din nou aceeasi reteta, tinand cont ca firme cu 'nume' mi-au cerut pt aceeasi structura (pe care - in final - am facut-o cu 330.000euro) sume de peste 400.000 euro.
Da, am diferente de planeitate pe fatada principala si pe cea posterioara, dar stii cat de ieftin e polistirenul? Am platit overall cu vreo 5000euro in plus pentru diferente de planeitate de pana la 10cm.

Si atunci intreb - merita sa dau peste 70.000euro in plus si sa imi iasa blocul cu planeitate +/- 2cm?

#85
aurora56

aurora56

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 25.02.2007
buna aurora
am inteles ca sotul tau lucreaza in constructii metalice
de ce nu faceti structura de rezistenta din metal gen europrofile ,tevi rectengulare etc s-ar putea sa iesiti mai ieftin mai rapid si de ce nu mai in siguranta in cazul unui cutremur
[/quote]
BUNA !Am pus si aceasta varianta in discutie dar sotul meu mi-a adus destule argumente contra in defavoarea constructiilor structuri metalice .El lucreaza pe santier de nave si a constatat ca acele profile nu-s chiar atat de rezistente .In plus chiar acum la mine la servici se extinde un spatiu prin suprainaltare( proiect structura metalica) ,azi am intrat in incinta de la etajul 1 si 2 si am observat o gramada de grinzi din profile ce mananca din spatiul util si asezate astfel incat  ulterior nici nu o sa mai stim cum sa asezam mesele de lucru, nisele si sa avem si spatiu de circulatie.

Edited by aurora56, 30 January 2009 - 14:13.


#86
akinik

akinik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 888
  • Înscris: 31.03.2007

View Postcgrosu, on Jan 29 2009, 12:08, said:

Astrul, in mare parte, sunt de acord cu tine - firma,contract, garantie, etc

dar ... in cazul meu am avut 3 ''maini'' pana la acest moment. Prima firma - cu contract, garantie ...etc, ca la carte. Au comis-o la momentul in care armarea de la placa peste et1 a fost rejectata de structurist. Adica nu a fost executata conform proiectului. Am pierdut 1 luna sa dea jos tot si sa o refaca - oricum, mai bine intarziati decat cu o structura executata prost.

de ce ? unde era dirigintele ? pastea oile printr-o crasma sau nu stia care e rolul sau pe santier ?

eu cand am zis ca dirigintele trebuie sa stea 1-2 ore , ma refeream la zilele cand intradevar sunt niste mai faze mai delicate , care necesita o verificare mai atenta , tocmai pentru a nu se inainta prost si sa fii nevoit sa strici peste 2-3 zile cand au loc vizitele lui nenea dirigu' ;
am observat mai multe ironii ref, la faptul ca dirigintele nu are ce face pe santier o perioada prea mare. corect . ca doar nu sa vina la lucrare cand descarca aia caramida(fierul) , sau cand fac curatenie , sau cand numara banii dati de patron. dar ,cand sunt chestii mai importante , eu zic ca se merita 1-2 ore pe zi ,evident cu o pauza de cafea , un suculetz , ca mai apoi sa mai traga si cate o geana la ce fac baietii.
ca doar nu o sa stea saracu ca statuia libertatii vreo 2 ore , iar daca intre timp apare vreo problema grava sa fie nevoit sa primeasca si vreo olitza ,,,sa nu i se umfle care cumva vezica  :) ;

#87
cgrosu

cgrosu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 692
  • Înscris: 02.01.2008

View Postakinik, on Jan 30 2009, 15:44, said:

de ce ? unde era dirigintele ? pastea oile printr-o crasma sau nu stia care e rolul sau pe santier ?

eu cand am zis ca dirigintele trebuie sa stea 1-2 ore , ma refeream la zilele cand intradevar sunt niste mai faze mai delicate , care necesita o verificare mai atenta , tocmai pentru a nu se inainta prost si sa fii nevoit sa strici peste 2-3 zile cand au loc vizitele lui nenea dirigu' ;
am observat mai multe ironii ref, la faptul ca dirigintele nu are ce face pe santier o perioada prea mare. corect . ca doar nu sa vina la lucrare cand descarca aia caramida(fierul) , sau cand fac curatenie , sau cand numara banii dati de patron. dar ,cand sunt chestii mai importante , eu zic ca se merita 1-2 ore pe zi ,evident cu o pauza de cafea , un suculetz , ca mai apoi sa mai traga si cate o geana la ce fac baietii.
ca doar nu o sa stea saracu ca statuia libertatii vreo 2 ore , iar daca intre timp apare vreo problema grava sa fie nevoit sa primeasca si vreo olitza ,,,sa nu i se umfle care cumva vezica  :) ;

la momentul ala era 100% pe santier, dar la un moment dat a incetat sa mai citeasca planurile si sa le confrunte cu ce trebuia sa fie pus in opera. Incet incet a inceput sa supervizeze pe baza 'experientei' lui si a uitat sa se verifice si planurile.

structuristul a constatat ca experienta supervizorului era in contradictie cu modul de punere in opera a fierului - asa cum il desenase el in proiect.

#88
sanddy1964

sanddy1964

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,862
  • Înscris: 13.10.2006

View Postcgrosu, on Jan 29 2009, 13:08, said:

5000euro pentru diferente de planeitate de pana la 10cm.

merita sa dau peste 70.000euro in plus si sa imi iasa blocul cu planeitate +/- 2cm?

10 cm se vad si de pe google earth! :lol: bine ca ai pus polistirenul.
Cam mult 10cm-astia se depistau inainte sa fie prea tarziu, cred-daca se facea o inspectie amanuntita a lucrului day by day.  
Nu am inteles prea bine. A iesit zidaria stramba de 10 cm? sau grinda  pe care se sprjina e fugita 10cm si s-au ghidat sa mearga drept dupa ceva stramb?
Nu merita sa dai cei 70k daca elementele structurale iesite din tolerante nu au o functie principala in asigurarea stabilitiatii constructiei. Altfel merita. Ca stai si tu in blocul ala, nu? B)

Edited by sanddy1964, 30 January 2009 - 18:07.


#89
julian6

julian6

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 28.08.2006
am sa va ocup putin timp din perspectiva lui "stan patitul".
din punctul meu de vedere , fiecare din opiniile exprimate spun un adevar. m-am aruncat cu capul inainte in aventura construirii unei case pe pamant. cuvantul de ordine a fost obtinerea unui buget care sa imi permita de doream.
dupa achizitia terenului care a fost o aventura dpdv locatie, pret, facilitati etc, am reusit sa gasesc un arhitect cu care sa merg mai departe. aici m-am lovit de unul care mi-a spus ca el nu poate sa proiecteze sub 120 mp parterul, altul care stia el mai bine in ce fel de casa trebuie sa stau etc, si varianta finala, cel cu care am mers mai departe, care mi-a oferit mai multe propuneri si variante si cu care am semnat contractul de proiectare dupa ce m-am hotarat ce si sum imi doresc. adica l-am chinuit cu 4 proiecte cu 2-3 variante fiecare. am platit proiectul complet.
aventura a continuat cu cautarea unei firme care sa execute o constructie care sa respecte proiectul. aici am avut parte de problema "cu acte sau fara " care implica a avea sau nu garantie pe lucrarea facuta. dupa ce am vazut case mai bine sau mai prost facute(esti dus sa vezi cum arata dar nu vezi decat o structura in care nu stii ce materiale s-au bagat si poti sa vezi daca peretii sunt drepti si caramida bine asezata), am ales solutia "echipa" de muncitori care chiar munceau la amici de-ai mei.
pentru ca in afara desenului tehnic din generala si a geometriei sunt un atehnic desavarsit, am cautat un diriginte de santier. unul dintre cei cu care m-am intalnit in drumul pana la masa la care ma asezasem a comandat deja o cafea cu 100 de vodca in ea. altul a cerut proiectul sa il vada si primul lucru pe care mi l-a sugerat a fost sa scot din fierul prevazut in proiect. cel cu care am contractat a verificat de fiecare data prevederile din proiect si ce faceau muncitorii iar din cauza asta am refacut armarea placii de peste parter.
m-am apucat de treaba, adica aleargarea dupa materiale. am prins scumpirile incepute in mai 2008 si toata constructia s-a facut pana in noiembrie.
lemnul: 380, 420, 560 ron/ mc
fier: 3,6 ron/kg
beton: medie de 250 ron/mc
caramida : 371 rom/mc
sarma si cuie: 4,5- 5,5 ron/kg
scule: betoniera, flex mic si mare, bormasina, lopeti si roabe, put si pompa, cumparate de 2 ori ca in romania se fura
manopera: la final a iesit 55 de euro/mp pt ca am turnat placa peste etaj in loc de lemn cum era prevazut( am modificat proiectul cu structuristii)
am respectat proiectul in totalitate , am pus 2 randuri de plase de buzau la placa parte, la cea peste etaj pot sa spun ca am trei randuri chiar. si stiti ceva? la final am iesit sub preturile ofertate de firme, calitatea structurii finale chiar e buna iar eu sunt supermultumit si linistit ca sa pot sa ma apuc mai departe de treaba.
si la final pentru ca asa se obisnuieste, multumiri celor care dupa ce isi mananca ficatii pe santiere sau la plansete mai au bunavointa sa raspunda la diferitele probleme pe care le avem noi, cei care platim pentru visele noastre pana la pensie, pentru servicii de calitate care nu ar mai avea nevoie de intrebari suplimentare si rezolvari gasite pe forumuri.

#90
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,539
  • Înscris: 10.05.2007
Respectele mele :clapping:

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate