Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE
 

Incepem o casa. Cu cine construim? La cine apelam?

- - - - -
  • Please log in to reply
245 replies to this topic

Poll: Incepem o casa. Cu cine construim? La cine apelam? (207 member(s) have cast votes)

Avem autorizatia, cerem oferte de pret. Cu cine facem executia?

  1. Firma autorizata (contract, deviz, garantie, etape de plata) (82 votes [39.61%])

    Percentage of vote: 39.61%

  2. Echipe de muncitori (la mica intelegere) (87 votes [42.03%])

    Percentage of vote: 42.03%

  3. In regie proprie (ne descurcam, mai avem un prieten, o ruda, ii dam noi de cap) (38 votes [18.36%])

    Percentage of vote: 18.36%

Cum prefer sa fie oferta pentru executia casei la rosu de exemplu?

  1. Pret / mp construit. (35 votes [16.91%])

    Percentage of vote: 16.91%

  2. Vreau un pret final, sa stiu daca ma incadrez. (49 votes [23.67%])

    Percentage of vote: 23.67%

  3. Pret stabilt comform unor calculatii de pret, materiale, manopera, transport, utilaje, etc..., vreau sa stiu ce platesc. (123 votes [59.42%])

    Percentage of vote: 59.42%

Imi fac proiectul. Apelez la un arhitect. Ce am nevoie?

  1. Un PAC pentru primarie e suficient! Cu restul ma descurc. (22 votes [10.63%])

    Percentage of vote: 10.63%

  2. PAC + DDE, nu ma las pe mana constructorului sa-mi gandeasca el structura. (31 votes [14.98%])

    Percentage of vote: 14.98%

  3. Proiect complet, PAC, DDE, instalatii. Totul ca la carte, (154 votes [74.40%])

    Percentage of vote: 74.40%

Vote Guests cannot vote

#19
akinik

akinik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 888
  • Înscris: 31.03.2007
Hai ca ma bag si eu ca musca in lapte si imi dau si eu parere vis a vis de aceasta tema. O sa va cam surprinda parerea mea , dar asta e , daca tot suntem pe un forum cred ca fiecare are dreptul lui de a si impartasi propria opinie.
Daca as fi in situatia sa-mi construiesc  fara a lua in considerare statutul meu profesional , cred ca as merge pe un tandem diriginte-proiectant(i) si cred ca atata timp cat am garantie(factura , certificate de calitate etc) la materialele folosite in respectiva constructie , partea de manopera nu prea m-ar interesa in mod deosebit.
Atata timp cat am un coordonator(diriginte) si un proiectant cu care am putut stabili fiecare detaliu in parte a ceea ce trebuie construit , eu consider ca as fi in masura sa construiesc si cu unul de pe strada, sa aiba cat de cat deprinderile de a tine un ciocan in mana, sa stie sa lege doua scanduri si sa monteze o carcasa de armatura.
Observ ca ajungem sa facem dintr-o simpla constructie(executie) , o dificultate in realizare , de parca ar fi bomba atomica ,care ar trebui facuta numai de roboti sau ing. cu sapte scoli.
Nu vreau sa starnesc reactii pro si contra , dar eu as pune accent mai mult pe un coordonator de lucrare , care sa-mi tine in frau toate problemele care apar si sa vina tot timpul sa-mi spuna ce mai e de facut , de ce mai e nevoie , cum sa facem aia , aia . In schimb echipa , sau seful de echipa m-ar interesa sa fie de treaba , adica sa stie sa-si coordoneze muncitorii cum trebuie , sa-i instruiasca sa nu faca prostii , sa nu vina bauti , sa aiba fler de ale explica muncitorilor sarcinele pe care le are fiecare , de a stii sa puna un practica anumite sfaturi si pareri aduse de diriginte/proiectant/beneficiar , si binenteles sa aiba atat el cat si muncitorii cunostiinte cat de cat ,de cum decurge un flux tehnologic cu toate etapele ce decurg pe toata perioada ridicarii unei constructii.
Degeaba angajez o firma sau o echipa super profesionista. Oricand se pot ivi portite sa ma traga in piept si sa ma duca cu zaharelul de anumite chestii , iar coraborata cu lipsa cunostiintelor pe care nu le am , e posibil sa-mi dau seama de acest lucru mult prea tarziu si sa ajung sa-mi para rau sau sa fiu in imposibilitatea de a mai reactiona intr-un fel.
Legat de pretul de ridicare al constructie . As ruga dirigintele sa ma ajute sa fac un pret aproximativ(pentru executie) , care sa ma ajute la verificarea  viitorelor oferte care le-as primi de la cei carora le-as solicita pentru executia constructiei.
Iar legat de garantie. Nu m-as baza prea mult pe garantia muncitorilor si as lasa acest lucru in seama dirigintelui sau proiectantului (i lor).
In concluzie : as cauta un proiectant bunishor , sa mi realizeze un proiect complet cu toate detaliile de executie si cu explicatiile aferente  ; as cauta un diriginte care sa-mi stea 2-3 ore pe zi la lucrare, sa tina legatura cu mine , sa ma tina la curent cu tot  si sa ma sfatuiasca cu ceea ce e bine de facut; iar cu echipa de muncitori , as alege ceva de prin cunostiinte cu recomandare si cu referinte de la fostele executii.
Referitor la firma , posibil sa aleg asa ceva doar in eventualitate unei lucrari de mare anvergura , de dimensiuni mai mari si care ar necesita intradevar o garantie sau doar daca as avea nevoie de finantare de la banca.

PS. scuzati eventualele greseli de exprimare sau ortografie :) ...asa e cand scrii 2 fraze , suna telefonul , sau mai ai si alte discutii in parelel cu alte persoane :)

#20
sanddy1964

sanddy1964

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,862
  • Înscris: 13.10.2006
Statul a prevazut inspectarea obligatorie a acestor case de catre IGSIC,,,sau cum se numeste acuma, ca pe vremea mea asa  se numea parca...
Ei bine, acesti domni vor veni la fata locului si vor analiza daca se construieste ok sau nu. Aceeasi domni vin si la o Fima super vestita si la un particular ce-si face "singur"casa...deci statul nu gresteste prea mult.
In rest, fara un case history nu se poate zice prea mult despre constructii prabusite, pereti dusi la vale, samd.Astea ori nu sunt contabilizate de cei in masura, nefiind raportate, ori nu se constituie intr-un fenomen ingrijorator si Statul nu ia masuri.
In rest, cineva intreba cine e nea Caisa in acest caz.
Pai s-a mentionat clar ca SILE=CAISA. Ceea ce, pana la proba contrarie eu zic ca nu e 100% adevarat!
Altfel nu papa vreo 10-20 de case/vile doar de pe Forum! Era suficient sa dea un rateu si avem threaduri Anti -Caisa de km intregi.
Si eu am vazut o firma care lucra  ff frumos in Otopeni dar cand am intrebat pretul mi-a venit rau. Nu ca era chiar atat de umflat dar modul de raspuns, aroganta si indiferenta m-au facut sa apelez la alte surse de informare (Forum).Alte firma au dat preturi duble fata de Sile sau fata de devizul prezentat aici la acea casa similara cu a mea-BTW, pretul este super ok, poate  faceam cu firma daca  stiam dinainte. Dar nu a zis nimeni, bai, vezi ca e firma lui X, au preturi corecte.
Si nu sunt de acord cu avansul de 30% dat firmelor sau a particularilor. No way!  Poate sa achiti organizarea de santier in avans DA-dar e o suma modica, nu se pune, 1000 de euro acolo...
Si toate firmele cu care am discutat au bagat vreo 20% in plus la materiale. De exemplu la Otel Beton, ii intrebam sa spuna la cat pun fierul.Ziceau 2.3 +PLUUUS TVA. pai de ce sa nu bag eu banu in buzunar pt acest adaos (19% la 10000Euro) si sa cumpar grosul materialelor eu. Maruntisurile le dau lu' Sile, imi face o suma forfetara pt cuie si consumabile si asta e...tot mi-am scos vreo 5-8k per total.

IN REST SUBSCRIU 100%  la cele scrise in postul de deasupra! Ideea e ca pt un doctor de galci sau un violonist sau politai ori fotbalist, FIRMA e ceva ce se impune. Pt oameni mai practici, de formatie tehnica, care poate au construit ceva la viata lor, un nene cuo echipa buna poate fi solutia optima. Si obligatoriu, ZILNIC la constructie ore intregi, chiar daca costa 800 euro pe luna un diriginte.

Edited by sanddy1964, 21 January 2009 - 12:52.


#21
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,531
  • Înscris: 10.05.2007
O sa comentez si eu poll-ul si optiunile mele.

1. De ce consider mai avantajoasa executia cu firma? Pai in primul rand am certitudinea ca prin semnarea unui contract sunt protejat, nu e litera de lege ca nu pot fi probleme, dar un deviz ferm + un contract pe baza acelui deviz imi garanteaza un pret final, n-are cum sa se schimbe pe parcurs dupa cum are chef constructorul. Imi da teapa sau nu executa cum trebuie, ok, exista cai legale. Sunt anevoioase, pierdere de timp dar exista la un moment dat o finalizare si am sanse destul de mari sa ies in castig de cauza si sa-mi recuperez banii.
Va rog sa observati ca n-am vorbit aici de facturi. Eu vorbesc de deviz si de contract semnat.
In plus orice firma are pe cineva care verifica demersul lucrarilor, asa este normal. La o echipa nici nu se pune problema. La ce ma refer eu cand spun echipa. O mana de oameni care vin sa lucreze la o casa si atat. Se stabileste ceva verbal si apoi te rogi sa mearga bine pana la final. Daca nu iese bine, daca ai luat teapa...nasol, posibilitatea de a recupera ceva este 0.

2. Pretul sa fie pe baza de deviz. De ce spun eu ca nu e ok pretul pe mp? Pentru ca nu e real si nu e corect. Pot avea o casa de 200 mp cu pereti exteriori si o compartimentare greoaie, multi pereti interiori, multe centuri, multe dificultati de executie la realizarea unor stalpi cu diverse forme, sau pot avea pereti exteriori foarte vitrati, mai mult stalpi si goluri si interior cativa stalpi si restul open-space doar pereti de compartimentare ce pot fi facuti la stadiul de finisaje. Cum pot fi cele 2 case comparate ca si pret, desi au aceeasi suprafata?
Cine poate stabili cat costa una si cat costa alta daca nu un calcul riguros cu suprafete, volume si antemasuratori?
Sa luam de exemplu cazul devizului pe care l-am prezentat, poate asa va vedea si Sanddy unde e smecheria cu pretul pentru care s-a bucurat el.

Facem un exercitiu de matematica pentru P+E+M.
Pentru 386 mp
      Infrastructura               - manopera:           24.828         ron

    Parter                               - manopera:           21.319         ron

    Etaj                                  - manopera:           21.690         ron

    Mansarda                           - manopera:           6.830           ron

    Sarpanta                            - manopera:           7.283           ron

  Total manopera:                                              81.950         ron

                                    19.058         euro

                                                                       49.5 euro/mp

  ok, astea sunt valorile din deviz. Probabil va intrebati cun sa reiasa o manopera de 50 de euro/mp facut de o firma. Pai va explic imediat si ce rol are devizul in calculul pretului real.
Scoatem etajul, facem pretul decat pentru P+M ok?
Pentru 257 mp (eliminam etajul)
Infrastructura               - manopera:           24.828         ron

    Parter                               - manopera:           21.319         ron

        Mansarda                           - manopera:           6.830           ron

    Sarpanta                            - manopera:           7.283           ron

  Total manopera:                                              60.260         ron

                                    14.014         euro

                                                                       54.5 euro/mp
Deci concluzia? Adaug un etaj, se micsoreaza pretul/mp, scot un etaj, se mareste. De ce? Simplu, Infrastructura si acoperisul nu se contorizeaza ca si suprafete construite, si au aceeasi suprafata infiferent de nr. de nivele construite. Daca ai decat un parter sau ai 4 nivele, infrastructura si acoperisul raman aceleasi numai ca pretul lor se imparte odata la suprafata parterului, odata la suprafata celor 4 nivele si logic ca pretul/mp sa scada.
Mai facem un exercitiu. La casa asta mai adaugam un etaj cu aceeasi valoare. deci pentru P+E1+E2+M.
Pentru 515 mp (am adaugat inca un etaj)

Infrastructura               - manopera:           24.828         ron

    Parter                               - manopera:           21.319         ron

    Etaj1                                 - manopera:           21.690         ron

Etaj2                                 - manopera:           21.690         ron

     Mansarda                           - manopera:           6.830           ron

    Sarpanta                            - manopera:           7.283           ron

  Total manopera:                                             103.640         ron

                                    24.102         euro

                                                                       46.8 euro/mp

Deci pretul scade dupa cum vedem. Am pastrat ace;las deviz, aceleasi valori, aceleasi taxe&shit, acelasi TVA, deci care e smecheria? Deci vezi Sanddy, mie-mi iese un pret sub al tau la o suprafata de 515 mp, pentru ca am facut un calcul corect si bazat pe antemasuratori. Eu stau linistit ca-mi ajung banii pentru constructie, tu stai linistit ca sti cat face, sti ce ai discutat, sti ce lucrari si ce cantitati intra in casa ta. D-aia spun ca pretul spus la ochi/mp e teapa curata, sunt foarte multi factori care se iau in calcul la calculul unui deviz.
In fine, n-am vrut decat sa demonstrez ca niste calcule facute cu simt de responsabilitate nu poate fi decat in beneficiul ambelor parti. Eu stau linistit ca-mi iau banii, tu stai linistit ca treaba merge. La asta ma refeream cand spuneam de concediu in Hawaii, nu la modul propriu ci la modul figurat, adica liniste. Si linistea asta conteaza cand faci o casa timp de 3-4-5 luni.
Concluzia? Un pret pe mp nu reflecta valoarea reala a executiei unei case. Exista riscul de a face un pret dupa ureche si sa nu-ti ajunga banii pentru realizarea ei. De aceea si anumite firme si toti meseriasii in general umfla preturile pe mp pentru a fi siguri ca le ajung banii.
In plus pentru a dovedi afirmatiile mele va mai agaug ceva ce se poate scoate din acest program prin care realizez devizele. Chiar daca de exemplu contractez decat manopera programul scoate o lista cu toate materialele necesare executiei si se pot cumpara imediat, neavand problema cand nea Caisa cere zilnic ori o scandura, ori un cui iar tu trebuie sa alergi toata ziua ca pe dansul nu-l intereseaza nici timpul nici benzina ta.
Attached File  raport_articole_cumulate.doc   40K   75 downloads

3. Cat despre proiect, mie-mi place ca un proiect sa fie complet. Din pacate proiectul de instalatii ar trebui discutat din start cu inginerul de instalatii, unde sa vina caloriferele, ce tip de teava, ce centrala, unde amplasam sursele de lumina, aplicele, prizele, interfon, cablu, etc....Nu prea se face asta pentru ca in momentul acela omului ii e greu sa prevada toate aceste lucruri. Abia dupa ce vede ridicata casa isi da seama cam unde vor fi toate amplasate asa ca proiectul de instalatii se respecta in proportie de 20%.

#22
euribiontuL

euribiontuL

    dibaci

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,275
  • Înscris: 15.07.2006

View Postconu71, on Jan 21 2009, 09:16, said:

ce-ai patit ebb? pacat ca nu ti-ai deschis si tu jurnal sau ca nu le-ai citit pe alea vechi inainte sa te apuci de casa. aveai ce invata. ai putea posta un minijurnal de casa. cei care urmeaza dupa noi se vor putea feri sa cada in plasa. sincer imi pare rau.
:huh:  :angry:  :death:
e puțin probabil ca în plin sezon de construcții, cu vreme din plin favorabilă, să poți găsi o echipă disponibilă. majoritatea au angajamente. și cu toate astea, ce-am remarcat e faptul că niciunul nu refuză un nou angajament, oricât de obosiți ar fi, oricât de "în aer" ar sta la capitolul forță de muncă disponibilă. ca executant, să gâdili așteptările beneficiarului și să promiți fără acoperire e cel mai facil lucru. și câinele meu când este câteodată bolnav latră din poziția lungit parcă să arate că, no way, el tot viteaz rămâne.
dar cel mai incredibil lucru rămâne să plătești în avans și să nu ți se prezinte oamenii la turnare.
pănă și dirig mi-a fost greu să găsesc, dar și acela, mai mult de...nu știu. ornament?
am avut "noroc" pe linie.
15k euro manopera pt 172mp, construcție din cărămidă tip porotherm, la roșu, nu mi se pare puțin. pt banii ăștia aș fi avut pretenții. aș fi preferat ca până în iarnă să fi finalizat și o parte din finisaje.

facand un jurnal aș fi avut temeri să nu rămân captiv în hățișul de probleme de pe parcursul execuției, deși, una din modalitățile de a le depăși ar fi tocmai evocarea lor. adică un bun rol terapeutic.
rămâne mulțumirea că, deși am avansat cu dificultăți și anevoie, am finalizat roșu,învelit,geamuri - optim pt conservarea pe timpul iernii.

L.E. aaaaa, și am stat 100% pe șantier. la fel și taică-miu.

Edited by euribiontuL, 21 January 2009 - 14:06.


#23
cgrosu

cgrosu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 692
  • Înscris: 02.01.2008

View Postakinik, on Jan 21 2009, 12:40, said:

Atata timp cat am un coordonator(diriginte) si un proiectant cu care am putut stabili fiecare detaliu in parte a ceea ce trebuie construit , eu consider ca as fi in masura sa construiesc si cu unul de pe strada, sa aiba cat de cat deprinderile de a tine un ciocan in mana, sa stie sa lege doua scanduri si sa monteze o carcasa de armatura.
.....
eu as pune accent mai mult pe un coordonator de lucrare , care sa-mi tine in frau toate problemele care apar si sa vina tot timpul sa-mi spuna ce mai e de facut , de ce mai e nevoie , cum sa facem aia , aia . In schimb echipa , sau seful de echipa m-ar interesa sa fie de treaba , adica sa stie sa-si coordoneze muncitorii cum trebuie , sa-i instruiasca sa nu faca prostii , sa nu vina bauti , sa aiba fler de ale explica muncitorilor sarcinele pe care le are fiecare , de a stii sa puna un practica anumite sfaturi si pareri aduse de diriginte/proiectant/beneficiar , si binenteles sa aiba atat el cat si muncitorii cunostiinte cat de cat ,de cum decurge un flux tehnologic cu toate etapele ce decurg pe toata perioada ridicarii unei constructii.

IN ASTA CRED SI EU CA STA SECRETUL UNEI BUNE EXECUTII: IN ACEST COORDONATOR. INDIFERENT CA LUCREZI CU FIRMA SAU CU ECHIPE, DACA AI IN SANTIER UN ASTFEL DE OM DE INCREDERE, ATUNCI EL FACE DIFERENTA DINTRE UN PROIECT BINE EXECUTAT SI UNUL PROST.
ACEST COORDONATOR POATE FI SI BENEFICIARUL - DOAR DACA ARE EXPERIENTA NECESARA SI DACA ARE POSIBILITATEA DE A STA 100% IN SANTIER.


.....In concluzie : ..... as cauta un diriginte care sa-mi stea 2-3 ore pe zi la lucrare, sa tina legatura cu mine , sa ma tina la curent cu tot  si sa ma sfatuiasca cu ceea ce e bine de facut;

DIN PACATE, UN DIRIGINTE CARE SA STEA 2-3 ORE LA LUCRARE E MARFA RARA....SI DACA O GASESTI, E DESTUL DE SCUMPA CHIAR SI PT UN PROIECT P+1+M.
AI PLATI 1000EUR/LUNA PT O ASTFEL DE PERSOANA?

Edited by cgrosu, 21 January 2009 - 13:53.


#24
stuiberv

stuiberv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,808
  • Înscris: 10.08.2006
Am votat: cu firma, pret detaliat, proiect complet.

Dar: voi construi cu firma doar pana la rosu - ei nici nu se ocupa mai departe.
Geamuri voi pune tot cu o firma, am mare incredere.
Instalatiile, voi lucra cu persoane cunoscute, cu atestat, si acolo am incredere.

Din pacate contractul meu pt rosu nu detaliaza cum as fi vrut cheltuielile, dar s-a facut o mica greseala la suprafata in contract, am vorbit cu ei, vom reface contractul. Ei, atunci voi avea foarte multe intrebari de pus, si de insistat sa vad devizul mai amanuntit.

Pentru mine ar conta foarte mult ca un contract de constructie sa contina destul de detaliat devizul.
Sau daca nu, macar sa contina un paragraf in care sa fie descris sistemul de constructie - adica detalii legate de: grosime izolatie (nu doar sa spuna: izolatie din materialul xxx, sa specifice niste parametri ai materialului ce va fi folosit).

Legat de proiectare: am ales sa fac totul cap coada pentru ca si pretul a fost unul bun, dar si pentru ca arhitectul colaboreaza strans cu constructorul, se pricepe la ce face.
Acum, sa vad cum arata proiectul de instalatii, mai ales cel pentru instalatia electrica, pentru ca acolo s--ar putea sa mai vreau o priza doua in plus. Tot asa, s-ar putea sa vreau ca pe langa instalatia electrica sa imi fac si o instalatie pentru televiziune si cablu utp pt retea, in cazul in care vreau sa pun un televizor undeva, sau un computer, sa nu ma plimb cu firele prin casa.
Cei cu care voi executa pot face asta, sa vad cu cat se vor modifica diversele calcule.

#25
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,531
  • Înscris: 10.05.2007
Stiu ca vrei sa construiesti pe lemn. Uite cam ce inseamna dupa mine un deviz complet penteru o casa sa zicem la gri pe structura de lemn.:
Am scos preturile din motive evidente, nu asta era scopul ci desfasuratorul.

Attached Files



#26
stuiberv

stuiberv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,808
  • Înscris: 10.08.2006
Multumesc mult, seamana cu ce am primit eu, dar e mai detaliat.
M-am mai linistit :).
Cred ca voi scana ce am primit eu, sterg datele legate de pret sau constructor, postez in jurnalul meu si apoi cer pareri, sa stiu unde sa insist cand voi semna noul contract/sau anexa la contract (nu stiu inca ce va fi).

#27
akinik

akinik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 888
  • Înscris: 31.03.2007

View PosteuribiontuL, on Jan 21 2009, 13:46, said:

facand un jurnal aș fi avut temeri să nu rămân captiv în hățișul de probleme de pe parcursul execuției, deși, una din modalitățile de a le depăși ar fi tocmai evocarea lor. adică un bun rol terapeutic.

bine zis ...iar daca ai o persoana in care te poti baza (sa-ti coordoneze) , atunci "evacuarea problemelor" se face mult mai rapid :)


Cgrosu, eu zic ca un 800 ar merita , pentru 2-3 ore la 1-2 zile. Dar depinde cat de fashnetz e si cam ce iti face de banii aia.
Decat sa dau cu 3k-5k-10k de euro in plus la o firma , mai bine prefer varianta cu dirigintele.

Edited by akinik, 21 January 2009 - 14:25.


#28
septimiu80

septimiu80

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,315
  • Înscris: 27.01.2008
mai am si eu o intrebare . ce crede-ti ca poate sa faca un diriginte pe un santier la un P+1+m 100-150m pe nivel  2 ORE!!!!!!!!!!
pai daca ii trebuie 2 ore sa verifice o trasare de pereti cat dracu' ii ai sa o faca, sau daca verifica o armare de placa 2 ore? mai statea 2 si era gata plasa de jos la o placa de 100mp.
asta e prosteala Beneficiarului: o sa vin la 2-3 zile si stau 2-3 ore. si mai vreau si vreo 800 de euro pe luna.
pana acum singura lucrare de pe forum la care un diriginte ar fi avut ceva de facut 1 ora la 2-3 zile e a lui cgrosu.
in rest, da la 2-3 zile dar nu are fizic ce sa faca mai mult de 20min max jumate de ora, la vre'o armare de placa la care ii pune sa remedieze ceva si sta acolo sa vada ca o si remediaza...

#29
sanddy1964

sanddy1964

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,862
  • Înscris: 13.10.2006

View PostAstrul, on Jan 21 2009, 14:38, said:

Deci vezi Sanddy, mie-mi iese un pret sub al tau la o suprafata de 515 mp, pentru ca am facut un calcul corect si bazat pe antemasuratori. .

Daca am calculat corect, cu o firma faceam casa cu 20k in loc de 25 , plus ca aveam garantie?
Pai recomanda-mi si mie o firma care-mi face hardughia aia cu 20k, cu materialele mele, ca-l las pe SILE, si fac cu firma..pierd 500 de euro dar castig 4500k plus  siguranta  ca e o FIRMA, contract, etc..
Sincer, Nu face nici o firma care plateste  impozite si taxe  la banul asta.Si daca o face ca sa ramana in biznis , in speranta ca  salta preturile si cererea din nou, s-ar putea sa fi fost mai bine sa inchida pt 2 ani. Am un exemplu atat de bun chiar in fata ochilor cu o firma care s-a tzepuit singura...incat nu cred in preturi de dumping. PE BUNE!  Si fraierii s-au tzepuit de vreo catvea milioane( DE COCO!!!) aproape....exact din motivul asta:
-subevaluare a lucrarii
-dorinta de a arata ei cat de tari sunt
-jocul preturilor pe piata internationala
-termeni de livrare  depasiti de  altii, nu de ei
-si in primul rand studiu gresit al proiectului, au refacut totul practic, nu mai au bani s aplateasca personalul practic...sunt in galeata.

Edited by sanddy1964, 21 January 2009 - 21:34.


#30
akinik

akinik

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 888
  • Înscris: 31.03.2007
poate ca dirigintele ala verifica , da sfaturi , face necesare de materiale si discuta despre ce mai trebuie facut ; poate "ii place" sa se implice mai mult nu sa vina pe la lucrari si sa asiste ca la un meci de fotbal , asemeni unui microbist , iar dupa 20 min. "rugam" arbitrul sa fluere sfarsitul de meci ...deh ca sa poata pleca microbistul :)
mai rau e ca sunt unii microbisti care n-au habar in ce poarta sa marcat :))
da in fond , pe cine intereseaza ...conteaza ca mingea e rotunda :))
seara buna !

#31
sanddy1964

sanddy1964

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,862
  • Înscris: 13.10.2006

View Postseptimiu80, on Jan 21 2009, 21:18, said:

mai am si eu o intrebare . ce crede-ti ca poate sa faca un diriginte pe un santier la un P+1+m 100-150m pe nivel 2 ORE!!!!!!!!!!
Eu zic ca are multe de facut. Si anume sa faca ce nu face MAISTRUL sau sefu' de echipa poate. Sa le atraga atentia ca ce fac nu e bine(daca e cazul), sa faca PV la diferitele ocazii in care acestea se fac. Sa verifice daca e ordine  in santier si materialele sunt depozitate corect, are multe multe de facut. S adiscute ce s eface a doua zi, ce probleme sunt cu materialele, pai daca as sta aici sa insir ce POATE FACE cineva pe un santier...inclusiv sa vorbeasca cu vecina (apropos, arata bine!) care sa-i zica ce-au mai comis muncitaurii cand nu e el acolo sau proprietarul...
Intr-un cuvant, sa usureze munca Constructorului in folosul Beneficiarului.

#32
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,531
  • Înscris: 10.05.2007

View Postsanddy1964, on Jan 21 2009, 21:17, said:

Daca am calculat corect, cu o firma faceam casa cu 20k in loc de 25 , plus ca aveam garantie?
Pai recomanda-mi si mie o firma care-mi face hardughia aia cu 20k, cu materialele mele, ca-l las pe SILE, si fac cu firma..pierd 500 de euro dar castig 4500k plus  siguranta  ca e o FIRMA, contract, etc..
N-ai inteles, uite-te inca o data pe devizul si antemasuratorile pe care le-am atasat. Sunt proaspete, reale, facute cu 2 zile in urma, este o oferta pe baza careia voi incheia un contract, cu garantie, facturi........tot tacamul. Ti-am spus pe topicul lui Forumeanu, ca sa nu fac acolo o varza ca iti voi demonstra faptic nu doar verbal ca a da peste 40 de euro/mp unor echipe/firme/mesteri cum vrei tu fara a avea nimic la mana, nici macar o copie dupa buletin este teapa pura. Am construit si cu 45, si cu 55 si cu 75 in functie de cantitatile rezultate din proiect, acelasi pret la manopera si la material, numai ca difereau cantitatile.
N-am cum sa-ti recomand pe nimeni, devizul imi apartine. Nu stiu si nu ma intereseaza preturile altor constructori. Nu este singura mea sursa de venit, am inca 3 afaceri de condus, asa ca imi permit luxul de a nu transforma din orice client un potential fraier. N-am cum sa stiu cat face casa ta. Nu am niste puteri paranormale cum au altii de a scoate preturi dupa culoarea costumului. De multe ori trimit oferte fara a ma interesa cine e omul, nu am pret dupa masina, cravata sau trening. Abia dupa aceea selectez omul daca vreau sa colaborez cu el sau nu.
Da! O casa de 385 mp o voi realiza cu 19k care-i problema? Ti se par banii astia putini? Logic avand in vedere cati ..... exista pe lumea asta si platesc 10-15-20-30k unor amarasteni cu 4 clase logic ca ti se pare greu de crezut ca exista firme care pot construi sub pretul meseriasilor. Si crede-ma ca am prieteni in constructii cu firma si tot ce le trebuie, supraveghetori, soferi, etc...care fac sub pretul meu. Ti-am spus nu sti unde sa cauti. Atata tmp cat am angajati carora le platesc dari la stat cum crezi ca justific banii pe care-i dau? Am vreun sac de bani din care tot scot de atatia ani? Nu! Din lucrari, cu facturi cu tot ce trebuie, ca asa e normal.
Pretul pe care ti l-a facut este foarte mare. Poti sa te imbeti cu apa rece ca ai facut afacere, eu nu am cum sa-ti fac deoarece sunt destul de prins in lucrari si ar insemna sa mai angajez alti oameni si nu vreau sa ajung depasit de situatie. Dar nu te culca pe o ureche, mai cauta, la mine pe mail primesc zilnic oferte de la constructori care cauta de lucru ca disperatii deci nu cred ca multi ar face fite si ar cere atatia bani.
Ok, multi spun ce sa fac eu cu facturile, sa ma spal la ... cu ele, ca n-am nevoie. Nici de contract, nici de garantie nici de nimic. Doamne fereste sa nu ai vreodata probleme cu casa, se mai surpa terenul, mai crapa un zid, mai cedeaza un perete facut aiurea, mai vine un seism, ce faci atunci? Pe cine chemi? Iti spun eu, pe altii...ca p-aia de i-ai luat nu-i mai gasesti vreodata.
Caz real. Ii fac omului casa, contract, facturi, garantie, etc....Se trezeste omul ca avea probleme cu terenul, s-a trezit cu un frate ca de fapt terenul nu s-a impartit bine si ca de fapt terenul pe care a construit el ii revenea lui. Casa era deja gata. Nu se stie, a aparut din senin. Nu vreau sa dezbat probleme juridice, clar a fost faptul ca eu am fost pionul cheie in toata treaba, caci omul avea pretentia si la casa cum ca ar fi construit-o el cu meseriasi, etc....proiectul era pe numele parintilor, etc... Totul a durat o zi la judecator, a prezentat omul contractul, facturile, problema era ca inca nu facuse receptia la casa, si a demonstrat ca acea casa ii apartinea. Si i s-a dat dreptate si celalalt a luat terenul in alta parte fata de unde era amplasata constructia. Spune-mi si mie ce se facea omul daca n-avea nici un act pe casa? Cum dovedea ca a construit-o el? Pierdea o casa si banii pe care i-a cheltuit? A fost un singur exemplu, nu stiu cat de relevant insa cu o importanta destul de mare pentru clientul in cauza. Cat s-o fi imbatat dupa aia ca n-a construit cu Caisa.....

Edited by Astrul, 21 January 2009 - 23:39.


#33
Ca Castelul Bran

Ca Castelul Bran

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 15.01.2007

View Postsanddy1964, on Jan 21 2009, 21:41, said:

Eu zic ca are multe de facut. Si anume sa faca ce nu face MAISTRUL sau sefu' de echipa poate. Sa le atraga atentia ca ce fac nu e bine(daca e cazul), sa faca PV la diferitele ocazii in care acestea se fac. Sa verifice daca e ordine  in santier si materialele sunt depozitate corect, are multe multe de facut. S adiscute ce s eface a doua zi, ce probleme sunt cu materialele, pai daca as sta aici sa insir ce POATE FACE cineva pe un santier...inclusiv sa vorbeasca cu vecina (apropos, arata bine!) care sa-i zica ce-au mai comis muncitaurii cand nu e el acolo sau proprietarul...
Intr-un cuvant, sa usureze munca Constructorului in folosul Beneficiarului.



Si daca nu este ordine, va face el; eventual dupa ce pleaca muncitorii da cu matura..... :peacefingers:  Atita timp cit este platit Euro/luna nu-l intereseaza ca Dorel si Sile trebuie sa ocoleasca 100m (sau 3 minute) nu stiu ce gramada de nisip aruncata aiurea.  Eu consider ca scopul prezentei lui la santier este de superviser  tehnic : armaturi executate corect, cote ca in proiect, calitatea materialului .
Optimizarea timpului de executie, parerea mea, cade in sarcina sefului de echipa,  asta implica atit aprovizionarea santierului cu materiale cit si depozitarea lor.
Cred ca este  mult de discutat despre  rolul fiecaruia pe santier ( sef echipa, diriginte, inspector ISC) si ar fi bine sa schitam o fisa   a postului ( teoretica)  care sa poate fi aplicata in cele 2 situatii echipa/ firma.  Cei care sunt in domeniu, sau care au avut  experiente nefericite sa scrie citeva sfaturi.

Vreau sa stiu cum se defineste "o  firma de constructii" sau o " echipa de constructii".
In acceptiunea mea (pentru  un P+1+M)   firma constructii = echipa constructori + diriginte profesionist; mai departe, pentru P+2+x+ s+....,  se impune o firma de constructii.
Am vazut pina acum, atit pe forum cit si pe teren echipe de constructori care in afara de o lopata si o roaba nu aveau "nimic pe inventar", la fel cum am vazut  echipa ce avea macara, cofraje, schela etc. Pentru mine ca beneficiar un plus de incredere il are echipa mai bine echipata tehnic, nu neaparat pretul negociat. Cu ce ma incinta faptul ca nea Dorel vrea 50E/mp daca trebuie sa cumpar-alerg dupa cherestea pt cofrag ,  sa inchriez vibrator  beton, poate si  schela,   :nonobad:  cind nea Costel imi cere putin mai mult dar are echipamentul descris mai sus  :thumbup: . Cred ca asta face diferenta intre echipe.
Echipa vine cu manopera, eu platesc materialele si dirigintele si tot nu ajung la pretul unei firme in conditiile unei maxim P+2. Daca este mai mult de atit, repet, cred ca se impune firma.

#34
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,531
  • Înscris: 10.05.2007
Firma de constructii = persoana juridica atestata, deci care are cel putin un angajat cu studii de specialitate, de regula ar trebui sa fie chiar managerul, cu care semnezi un contract si isi asuma responsabilitatea asupra executiei, materialelor, etc....
Sanddy, un sfat cat se poate de prietenesc. Nu te astepta de la prea multe din partea dirigintelui. Va veni in mare parte sa verifice armarea si sa mai arunce un ochi pe ce s-a facut. Nu este seful de echipa al mesterilor sa vorbesca cu ei ce vor face a doua zi sau unde va sta cimentul, nisipul etc...Pentru cateva sute de euro sa spui mersi ca va veni macar o data pe saptamana.
Sa-ti spun ca unii constructori atat de smecheri incat platesc dirigintele sa inchida ochii? Ce te faci atunci? Au fost nenumarate cazuri de beneficiari pe forum care desi aveau diriginte punand poze pe forum s-au descoperit greseli si erori destul de mari pentru o lucrare supravegheata "profesionist". Te inteleg esti foarte entuziasmat, discutam mai incolo, cand poate n-o sa mai fie atat de roz situatia.

#35
sanddy1964

sanddy1964

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,862
  • Înscris: 13.10.2006

View PostAstrul, on Jan 22 2009, 00:51, said:

Sanddy, un sfat cat se poate de prietenesc. Nu te astepta de la prea multe din partea dirigintelui.

Pai nici nu astept. Am spus ca la lucrare vor fi doua persoane.Plus ca e posibil ca dirigintele sa vina  la receptie doar si sa semneze contra cost ce e de semnat, cum a facut si vecina. Si atunci isi ia 200 euro si barem am scapat si el si eu de o grija. :lol:
Inainte de turnari il chem pe structurist. Da si el cu subsemnatul acolo, ne mai uitam si "noi" ...se mai uita si un Forum intreg! pana la urma poate fi si un ghinion ceva dar e bine sa gandesti pozitiv!Eu nu  plec cu raul inainte.
Si da, cred ca sunt destule firme sau persoane care ar construi si cu 20 sau sub 20. Insa cred ca Sile, daca chiar s-a aruncat la pret, e smeker nene! Plus o chestie: caramida GVP 240x115x88 care e  de pus la mine ridica pretul la orice constructor cu 2-3 mii..zic eu...tu ai luat in calcul Porotherm-nut si feder.Aia o zidesti in 2 zile cealalta mai va...
BTW, vezi ca te-ai contrazis undeva: zici ca nu stii proiectul meu, nu ai cum sa estimezi dar pe e alta parte SILE care a tinut dosarul vreo 3 zile si avea tot felu de hartiute pe-acolo pe masa,..., m-a tzepuit nene! Cum de  stii asta? Ti-a zis ceva? Sau evb de suprafata construita, de metrul patrat construit luat ca indice,...atat de gresit de unii dar aplicat de toata lumea! :lol:

Edited by sanddy1964, 22 January 2009 - 07:57.


#36
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,906
  • Înscris: 09.12.2004

View PostAstrul, on Jan 20 2009, 21:06, said:

Oricum mult timp n-am s-o mai fac, incerc sa mai ajut cat mai pot.

View PostAstrul, on Jan 20 2009, 23:37, said:

Oricum sunt interesat de mentalitate, sincer am crezut ca in 2 ani de cand ma tot lupt cu morile de vant am reusit macar sa constientizez cativa oameni de responsabilitatea pe care o poarta o constructie. Si ma intereseaza rezultatul pentru a vedea daca mai sunt sperante sau ma apuc sa postez pe aria de Gastronomics.
:coolspeak:
:naughty: gata??? cedezi???

end offtopic

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate