Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...
 Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis
 PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 

Nucul: plantare si intretinere - topic dedicat

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
6824 replies to this topic

#91
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008

View Postwoe, on 18th August 2009, 13:02, said:

@Iosif73, ai tu experienta cu o cultura imprejmuita cu catina care a ramas nevandalizata? Eu am de facut ceva similar (nu m-am hotarat la nuci inca)  pe o fasie de pamant (1,5 kmx200m) care traverseaza un fel de faneata, cu pamant slab productiv, care se transforma si intr-un fel de izlaz pt. vite primavara si toamna si ma intereseaza sa nu patrunda. Crezi ca e indeajuns de inalt pt. vite mari (bovine/cabaline)? Cam la ce distanta una de alta trebuie plantata catina si in cat timp ajunge gard viu? Dar nucii, la ce distante au fost plantati? Ce utilaje? Ce costuri aproximative presupune per hectar? Povestirea unei experiente de a ta cred ca mie mi-ar fi de mare ajutor. Eventual pe PM, daca aici sunt orgoliosi colegii.
Poti sa pui catina la 25-30 cm una de alta. Are extrem de multi spini foarte ascutiti. Cand creste, din al doilea an e ca  o tufa foarte deasa. Nu exista animal care sa treaca prin asa ceva.

Nucii, in functie de vigoarea soiului, pot fi plantati  in diverse scheme de plantare, pornind de la 3,5 mx 5 m ( gard fructifer) si terminand cu 12x12m. Schema de plantare de alege in functie de  expozitia terenului , de soi si de zona climatica. Daca ai un caz concret, pot sa te ajut sa identifici care sunt schemele de plantare care s-ar potrivi cazului tau.. Pentru ca sa nu pierzi timpul iti recomand ca gropile sa fie facute mecanizat, cu ajutorul unei foreze cu diametrul cuprins intre 60 si 80 cm, cu o adancime cuprinsa intre 80 si 110 cm. Despre costuri daca vrei sa vb... ai PM la dispozitie. Numai bine!

Edited by iosif73, 19 August 2009 - 14:17.


#92
eureur

eureur

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 600
  • Înscris: 15.07.2009
Intrebare: unde gasesc puiet de nuc soiul Jupanesti? Nu-l mai inmulteste nicio pepiniera? Ca nu e normal sa dai atatia bani pe puiet adus din Franta, cand avem si noi soiuri autohtone, la fel de bune ca si ale lor! Sau facem si la nuc ca la perii Conference si la ciresii amari, ca nu gasesti nicaieri asa ceva... Ma rog, sa zicem ca la parul Conference s-a mai trezit cineva anul trecut si au inceput sa apara, dar ciresi amari si nuc altoit neam!

#93
kappa_man84

kappa_man84

    Fiord

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,226
  • Înscris: 15.02.2007
Incearca la Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi si la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomiculturã Piteºti - Mãrãcineni.

#94
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008

View Posteureur, on 1st October 2009, 15:22, said:

Intrebare: unde gasesc puiet de nuc soiul Jupanesti? Nu-l mai inmulteste nicio pepiniera? Ca nu e normal sa dai atatia bani pe puiet adus din Franta, cand avem si noi soiuri autohtone, la fel de bune ca si ale lor! Sau facem si la nuc ca la perii Conference si la ciresii amari, ca nu gasesti nicaieri asa ceva... Ma rog, sa zicem ca la parul Conference s-a mai trezit cineva anul trecut si au inceput sa apara, dar ciresi amari si nuc altoit neam!


Ce pot sa iti spun din experienta mea despre nucul romanesc vs nuc francez , principalele diferente ar fi cam astea:
1. Durata de intrare pe rod mult mai repede;
2. Cantitatile de nuci produse mai mari pt nucii francezi. Asta deriva in primul rand din tipul de fructificatie ( predominant  fructificare laterala, fata de nucii romanesti care au fructificare  terminala, adica doar in varful crengilor)
3. La soiurile franceze cu fructificatie terminala miezul este de foarte buna calitate  si se extrage in majoritate in jumatati sau intreg, ceea ce determina un pret mai bun de valorificare.
4. Nu exista niciun soi romanesc cu fructificatie laterala, comparabila ca productivitate cu Fernor si Pierral-Lara. Comparativ: Fernor  produce in anul 5 cu 25% mai mult decat produce Jupanesti in anul 12. In anul 8 produce cu 100% mai mult.


Referitor la soiul Jupanesti: stiu sigur ca acum cativa ani inca se mai multiplica la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Valcea. Daca te ajuta cu ceva, iti las un numar de telefon de la Dl. Achim Gheorghe- inginer horticol la statiunea de la Valcea . Daca vrei, de asemenea te pot pune in legatura cu cineva care are deja o livada din acest soi Jupanesti ( de vreo 7-8)  si poti schimba cateva impresii cu el despre acest soi si despre punctele tari si punctele lui slabe.

Referitor la comparatiile legate de pret , iti spun lucruri din propria experienta:

Daca la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Valcea, pentru achizitionarea de puieti altoiti din soiul Jupanesti , a fost nevoie de comanda  lansata si achitata integral in luna ianuarie ( 35 lei /buc plus TVA), cu livrare in luna noiembrie. De abia dupa lansarea comenzii se apucau sa ii altoiasca. Referitor la puietii francezi  pot sa iti spun ca sunt doua alternative: sa ii iei  altoiti de un an, la un pret comparabil cu cel de la Valcea, sau sa ii iei deja de 2  ani, la un pret cuprins intre 16 si 20 de euro , in functie de soi.

Eu am pus in balanta cele doua oferte si din punctul meu de vedere soiurile franceze sunt mai competitive si intra mai repede pe rod. Daca te intereseaza o solutie ieftina, iei 2 kg de nuci si le pui in apa o saptamana si apoi in  ghivece cu pamant de flori. Ai grija apoi cam un an de ei si ii pui in pamant. Dar sa nu te miri daca vor trece 10 ani pana cand ai sa vezi primele nuci din puietii astfel obtinuti. In fond si la urma urmei...e o chestiune legata de intervalul de timp in care te astepti sa obtii niste rezultate financiare. Daca conteaza mai mult pt tine sa investesti putini  bani  si iti poti permite sa astepti cei 10 ani... e o optiune sa pornesti asa. Eu am optat pt nucii altoiti din Franta pt ca vreau sa  ma bucur de veniturile ce le poate genera o livada de nuci acum cand sunt tanar, nu atunci cand deja trebuie sa ies la pensie.

In legatura cu altoitul nucului... nu oricine stie sa il faca ca la carte  si de aici difera si rezultatele.

Subiectul e frumos si merita dezbatut si daca ai vrei sa afli mai multe despre el cauta-ma. :)

Numai Bine!

#95
luciusverus

luciusverus

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 16.07.2009
buna ziua. De curand mi-a dat cineva o idee cu o plantiatie de salcam. Adica pui seminte si vinzi puietul are creste pana la cativa centimetri. DEtin o bucata de teren de cca 1 ha pe marginea Raului Jiu ,ceva utilaje si motopompa si o coloana (cam veche si incompleta-dar poate fi reabilitata). Solul este cam nisipos. Intentionez sa plec cateva luni din tara sa fac niste bani si prin mai sa incep. Salcamul este doar o idee. Vreau sa ma sfatuiesca cineva cu privire la cultura salcamului (sau alt puiet care sa imi aduca profit rapid). Chiar daca e offtopic nu am gasit decat despre nuc pe forum. Daca cineva stie vrerun link sau ceva ar fi bine sa  il posteze:). multumesc
o zi buna

#96
omnitera

omnitera

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 20.08.2009
Iosif 73, unde gasesc de cumparat nuc frantuzesc 2-3 bc ? Exista vreun contact la noi in tara ? Asa ar tb si sper !

#97
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008

View Postomnitera, on 8th October 2009, 07:05, said:

Iosif 73, unde gasesc de cumparat nuc frantuzesc 2-3 bc ? Exista vreun contact la noi in tara ? Asa ar tb si sper !


Salutare!


Acceseaza profilul meu si da un click pe site-ul de acolo. Ai si date de contact.

Numai bine1
Iosif

#98
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008

View Postmconsulting, on 16th October 2009, 21:32, said:

am ras cu lacrimi de una singura,... da ai dreptate la noi inca se mai asteapta soiul care sa faca numai miez de nuca.  Leul moldovenesc valoareaza mai mult decat asta romanesc.  

Bun ma ocup eu de administrarea afacerii pun la dispozitie managementul si la  momentul poatrivit piata de desfacere. Cine vrea sa se asocieze intr-un SA sa ma contacteze. Pic cu pic se face strop. Decat sa vb aici la nesfarsit eu va spun hai sa facem ceva si primul pas il fac eu. Cutam mai multi asociati, facem o cultura mare pe cateva hectare bune si punem o firma care sa asigure managementul si sa garanteze pentru afacere.


Buna,

Ce intelegi dumneata prin " cateva hectare bune" ? Mie unul imi surade ideea cu SA-ul. Mi-ar prinde bine niste detalii in plus.

#99
infinitul8

infinitul8

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 952
  • Înscris: 04.05.2006

View Postmconsulting, on 17th October 2009, 19:56, said:

O suprafata mare. cat de mare o sa vedem in functie de cum ne putem organiza logistic si financiar asta nu e exclus sa o extindem an de an.
Cu ce fonduri? Caci rodul vine dupa ani buni.

Quote

ca si o comparatie in ceea ce priveste productia una de serie este mai ieftina decat una la comanda/ personalizata de acccea m-am referit "cateva hectare bune". Alternative sunt de la a gasi asociati care sa participe cu terenul la fel se poate intampla cu puietul de nuc. Daca cineva produce in tara puiet de nuc il putem lua ca si asociat sau pentru o cantitate mai mare o putem importa direct fara a mai folosi intermediari.

Mai avem costuri cu amenajarea terenului, plantare, ingrijire si paza. Daca facem un SA si reusim sa facem o plantatie mare atunci se merita sa ne apucam de treaba.

De ce nu ar face producatorul respectiv plantatia si ar avea nevoie de asociati? Pentru catva ha de teren? Costul terenului cred ca este variabila cea mai mica din aceasta afacere.

Quote

In ceea ce priveste implicarea mea... eu ma ocup de consultanta in afaceri: management, marketing, investitii. Precum si partea de a initia si dezvolta afaceri.

Referitor la partea asta am o alta intrabare. Pe domeniul tau: stii ce implica "facerea" unei Societati pe Actiuni? SA-ul ala de-l tot canti.

Quote

Am sa fac zilele acestea un mini plan de afacere , ca sa analizez costurile diferitelor variante de a incepe afacerea si pana in primavara va exista si SA  si chiar intentionez sa fac o plantatie mai mare ca in Republica Moldova.

Asteptam extrase din planul respectiv.

Quote

Ma gandesc ca 70 ha ar fi ideal

Eu ma gandesc ca Land Rover Defender este o masina buna pentru ce-mi place mie sa fac dar stiu ca nu am banii necesari achizitionarii iar daca stau sa ma gandesc inca putin si daca o primesc cadou nu am inca banii necesari echiparii si intretinerii ei.

#100
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007

View Postmconsulting, on 17th October 2009, 19:56, said:

Mai avem costuri cu amenajarea terenului, plantare, ingrijire si paza. Daca facem un SA si reusim sa facem o plantatie mare atunci se merita sa ne apucam de treaba.

In ceea ce priveste implicarea mea... eu ma ocup de consultanta in afaceri: management, marketing, investitii. Precum si partea de a initia si dezvolta afaceri.

Am sa fac zilele acestea un mini plan de afacere , ca sa analizez costurile diferitelor variante de a incepe afacerea si pana in primavara va exista si SA  si chiar intentionez sa fac o plantatie mai mare ca in Republica Moldova.

Ma gandesc ca 70 ha ar fi ideal

Pana la urma, dumneavoatra ce rol ati avea in asociere? Vad ca  vorbiti ca si cand ati dispune deja de vreo plantatie ajunsa la varful productiei. Eu unul nu m-as asocia cu cineva doar ca sa ma ajute la desfacere. Daca nu as fi in stare sa scap de marfa, desi la cererea mare a acestui produs m-as indoi, as alege o varianta de colaborare, nimic mai mult. Eu unul nu am vazut de exemplu procesator asociat cu crescatorul!

#101
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
Numai prin faptul ca garantati RISC ZERO unei afaceri imi dovedeste ca nici pe partea de consultanta nu stati bine. Cat despre nucile de pe plantatia dvs chiar ma faceti sa rad! Ati plantat vreodata un pom?
Succes in gasirea credulilor care sa se speteasca pt dvs!

#102
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 426
  • Înscris: 16.08.2007
Iosif, abia acum mi-am dat seama cu parere de rau ca am ratat sa vizitam standul tau de la Indagra, fiindca o suta de discutii virtuale nu fac cat o intalnire pe viu :). Din pacate si aici se repeta experienta discutiilor virtuale contradictorii, specifice forumurilor. Vreau sa intreb cand se asteapta rezultatele discutiei privitoare la creditare pe care ati avut-o cu bancherii, fiindca daca solutia finala ar fi avantajoasa, sunt sigur ca ar fi lume interesata. Cat despre o posibila colaborare sau asociere in SA, cred ca primul pas al fiecaruia ar fi documentarea serioasa in domeniul tehnologiei de cultura, pentru a sti omul in ce se baga. Eu as vrea sa mai intreb cat de cronofaga e aceasta activitate, adica daca poate fi complementara cu alta activitate de cultura vegetala intensiva, in cadrul unei ferme integrate, sau nucul necesita atentie exclusiva.

#103
kappa_man84

kappa_man84

    Fiord

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,226
  • Înscris: 15.02.2007
Eu raman la ideea mea, chiar daca primele nuci apar la 2-3 de la plantare, e vorba totusi de cantitati mici, ori sa investesti o suma maricica sa astepti peste 5 ani sa intri pe productie maricica mi se pare cam mult...

#104
fitness4mind

fitness4mind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 426
  • Înscris: 16.08.2007

View Postmconsulting, on 19th October 2009, 16:30, said:

Datorita cantitatii mari de iod pe care o degaja prin frunze nu este indicata odihna si relaxarea la umbra nucului, iar plantele anuale si perene din zona umbrita de nuc, mor.

Multumesc pentru lamurire, insa voiam sa intreb daca nucul e complementar cu alte culturi dpdv al timpului alocat intretinerii culturii. In mod cert nu se pot infiinta alte culturi in zona livezii de nuc, insa daca exploatatiile sunt apropiate, ma gandesc daca s-ar putea impaca si capra si varza :), dpdv cronofag. Si intreb din cauza ca sunt obisnuit sa fiu direct implicat in activitate, nu-mi place sa ma las la latitudinea angajatului.

#105
infinitul8

infinitul8

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 952
  • Înscris: 04.05.2006
Multumim pentru lamuriri Adelina.

Acum am si eu o intrebare pentru ca, inca, nu am timp sa citesc documentatii:

cum trebuie plantat nucul intr-o gradina intravilana astfel incat sa nu afecteze culturile vecinilor (faneata si vie) prin umbra si/sau iod?


Cu stima,
Dan S

#106
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008

View Postfitness4mind, on 19th October 2009, 09:15, said:

Iosif, abia acum mi-am dat seama cu parere de rau ca am ratat sa vizitam standul tau de la Indagra, fiindca o suta de discutii virtuale nu fac cat o intalnire pe viu :). Din pacate si aici se repeta experienta discutiilor virtuale contradictorii, specifice forumurilor. Vreau sa intreb cand se asteapta rezultatele discutiei privitoare la creditare pe care ati avut-o cu bancherii, fiindca daca solutia finala ar fi avantajoasa, sunt sigur ca ar fi lume interesata. Cat despre o posibila colaborare sau asociere in SA, cred ca primul pas al fiecaruia ar fi documentarea serioasa in domeniul tehnologiei de cultura, pentru a sti omul in ce se baga. Eu as vrea sa mai intreb cat de cronofaga e aceasta activitate, adica daca poate fi complementara cu alta activitate de cultura vegetala intensiva, in cadrul unei ferme integrate, sau nucul necesita atentie exclusiva.

Salutare fitness4mind,


Mi-ar fi placut sa fi aparut pe la stand, mai ales ca am fost singurul de la INDAGRA FARM 2009 care am fost pe domeniul Nucifere. Cu BCR-ul va dura maxim 2 saptamani  pana ajungem la un rezultat final. Laudabil mi se pare faptul ca daca pana acum vorbeam singur cand incercam sa gasesc pe cineva competent  de la oricare banca, pt acordarea de credite de investitii in acest domeni cu scadenta pe 5 si 10 ani, de data asta au venit la mine chiar persoanele responsabile si din BCR si de la Unicredit. Ca o parere personala, BCR mi s-au parut  motivati sa acorde genul asta de credite, pe cand cei de la Unicredit mi-au facut o oferta ( nesolicitata), cu jumatate de gura si de pe pozitii de superioritate nejustificata. Din punctul meu de vedere nu mi-as face sperante prea mari de la Unicredit pentru ca nu mi-au lasat impresia ca au o atitudine cooperanta. In cazul lor mai degraba e genul de relatie "mosier-iobag". Dar sa revenim la nucii nostrii.

In privinta cronofagiei acestei culturi sunt cel putin 3 puncte de vedere diferite:

1. Daca vrei sa mananci neaparat primele nuci in anul de plantare, acest lucru este posibil, avand in vedere ca sunt nuci altoiti. Insa eu recomand calduros ca cel putin in primii 2-3 ani sa fie rupte nucile verzi atunci cand sunt bune de dulceata, pt a lasa nucul sa se fortifice si sa aiba vigoare mai mare.
2. Ca timp alocat intretinerii unei livezi tinere de nuc, acesta depinde de urmatoarele chestiuni: suprafata efectiva a livezii, gradul de mecanizare a lucrarilor de stropire. Daca se fac manual aceste lucrari si livada are 50 de hectare , nu prea vad  cum ai mai avea timp sa faci orice altceva .
3. Daca intentionezi sa utilizezi intervalul dintre randuri, acest lucru este perfect posibil in primii 7-8 ani de la infiintarea culturii, cu precizarea ca pentru fiecare rand de nuci e obligatorie pastrarea unui interval de minim 1 metru  in stanga si in dreapta acestuia, care sa fie mentinut ca ogor negru, pentru a evita  concurenta dintre specii. Ca titlu informativ, pot sa iti spun ca toamna asta am vazut in Franta ca specie de cultura intercalata chiar porumbul. Sunt multe culturi ce pot fi facute , cu rezultate  foarte bune. Eu unul insa optez pentru culturi ca trifoiul, mazarea si fasolea, care pe langa productia propriu-zisa imi asigura un aport excelent de azot atmosferic, ceea ce conduce la  economii majore pe partea de fertilizare, stiut fiind faptul ca un nuc consuma anual aproximativ 100 de grame de azot substanta uscata  x numarul de ani  de vegetatie. Deci din punctul asta de vedere, infiintarea unei culturi de nuc nu presupune pierderi masive de venit fata de cultura clasica /intensiva de cereale, legume sau fructe.

View Postinfinitul8, on 20th October 2009, 08:06, said:

Multumim pentru lamuriri Adelina.

Acum am si eu o intrebare pentru ca, inca, nu am timp sa citesc documentatii:

cum trebuie plantat nucul intr-o gradina intravilana astfel incat sa nu afecteze culturile vecinilor (faneata si vie) prin umbra si/sau iod?


Cu stima,
Dan S


Singura dvs obligatie legala  in privinta asta este cea referitoare la  distanta minima fata de limita proprietatii . Este obligatorie plantarea pomilor de talie mare la minim 3 m de limita proprietatii dvs ( art 9 pct (2) lit b din Legea pomiculturii, legea nr. 348/2003, republicata 2008 in M Of. Partea I, nr. 300/17.04.2008)

Cu stima,
Iosif K.

View Postmconsulting, on 20th October 2009, 00:09, said:

Daca stai sa deduci logic pana la intrarea nucului pe rod poti cultiva probabil coacaz sau altceva dar dupa intrarea nucului pe rod va trebui sa defrisezi sau sa inlaturi celelate culturi avand in vedere ca este un arbore foarte "egoist" si ca degaja substante daunatoare celorlalte plante.







Dar in acelasi timp este un arbore foarte practic reusind sa absoarba din aer metalele grele, apara solul impotriva eroziunilor.

Nucul este folosit ca materie prima pentru diverse industrii: alimentara (miezul de nuca, nucile verzi pentru dulceata sau rachiu) pentru patiserii si comert, se extrage ulei comestibil si tehnic folosit la producerea vopselelor in ulei pt pictura, Turta ramasa dupa extragera uleiului este folosita la fabricarea halvalei, constituind si un nutret concentrat in hrana animalelor si pasarilor. Endocarpul- adica coaja lemnoasa de nuca este un comustibil cu putere calorica ridicata, se foloseste in industrie pentru prepararea carbunelui activ, a pietrei de slefuit si a amestecurilor fine de linoleum.

Nucul este mult apreciat si pentru lemnul sau de calitate superioara, avand o mare rezistenta, plasticitate si finete, fiind folosit in fabricarea mobilei de lux, pentru scluptura, in industria avioanelor si automobilelor. Din acest motiv lemnul de nuc - mai exact cheresteaua- este mai scump decat stejarul
Sucul din frunzele de nuc era foilosit ca vermifug, ca tonic, ca unguent pentru ulcere, dezinfectant urinar, antidiareic, etc. Adeptii homeopatiei il recomanda  pentru tratamentul acneei, iritatiilor, vomelor, etc.

inca nu m-am documentat exact asupra acestei infoematii dar stiu ca se primesc si fonduri europene pentru infiintarea de livezi de nucifere. daca cineva stie ceva mai mult in aceasta privinta rog sa posteze


Deci...  pt ca stiu ceva mai multe decat voi, va spun si voua.

1 Referitor la culturile intercalate: am vazut si culturi de cereale( cum ar fi graul, secara, orz si porumb) si legume ( cartofi, mazare, fasole, ceapa, praz) si arbusti fructiferi ( capsun, zmeur  si coacaz) si alti pomi fructiferi ( piersic, dar numai in cazul culturilor de nuc in sistem clasic).

2. Referitor la fondurile europene, pot spune ca primul dosar  pentru accesarea masurii 121 din Planul National de Dezvoltare Rurala, a fost realizat de  catre un domn din Botosani, cu ajutorul informatiilor pe care i le-am pus la dispozitie. Dansul a facut un dosar pentru  infiintarea a 30 de hectare de livada de nuc. Anul trecut , in luna aprilie acest dosar a fost aprobat si din cate stiu eu acum e in faza de implementare. De asemenea stiu ca a mai fost depus un dosar anul trecut in luna octombrie dar pana in primavara, in luna aprilie, nu se publicase lista proiectelor aprobate. Ulterior am aflat ca nu se mai  acorda fonduri in aceasta directie decat DACA in proiectul respectiv este inclusa si partea de procesare si valorificare superioara a productiilor obtinute. Daca doriti sa vedeti cum arata si cum functioneaza o linie de curatat nuci si o linie de productie de ulei de nuca, contactati-ma.

Cu stima,
Iosif K.

View Postmconsulting, on 19th October 2009, 17:03, said:

Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi a reusit omologarea a patru soiuri de nuc specifice pentru zona Moldovei, si anume: Velnita, Miroslava, Anica si Ovidiu, pepiniera Sarca a mai inmultit soiurile Jupanesti, Germisara, Sibisel si altele.

uite link-ul catre specialistii care ne pot oferi sfaturi concrete in aceasta privinta. http://www.pomicolai.../cercetare.html

Din punctul meu de vedere cei de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi sunt un fel de inventatori ce isi tin brevetul de inventie la sertar departe de ochii potentialilor clienti. Care mai e  rostul muncii de cercetare depuse pana acum daca puietii din aceste soiuri nu se regasesc in oferta lor de material saditor pomicol?  

Daca ai ceva fise tehnice despre soiurile respective, poti sa mi le trimiti si mie ca sa pot face o comparatie cu alte soiuri?

Cu stima,

Iosif K

Edited by iosif73, 20 October 2009 - 09:37.


#107
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008

View Postmconsulting, on 20th October 2009, 19:42, said:

Iosif, pentru nucul francez ce zona din tara e cea mai potrivita pentru cultura? Care e capacitatea maxima de nuci (kg )care o poate produce  la maturitate si care e durata de viata


In Romania sunt 520 de comune cu potential ridicat de productie si peste 1100 de comune cu protential mediu. Cu potential scazut de productie sunt cam tot 1100, iar restul pana la 2864 sunt  total nepotrivite. Una peste alta, Romania are potentialul cel mai mare de productie din lume. Din pacate sau din fericire?

Nucul francez altoit are o durata de viata cuprinsa intre 30 si 40 de ani. Cu cat schema de plantare este mai intensiva, cu atat mai mult scade durata de viata a plantatiei. Avand in vedere vigoarea medie a  soiurilor franceze, productiile cuprinse intre 20 si 25 de kg de fructe uscate/buc sunt frecvente. Detaliile despre

Edited by spare-me, 20 October 2009 - 19:05.


#108
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
@iosif73

n-am nicio problema cu discutia constructiva pe care o aveti insa reclama nu este tolerata.

te rog frumos, de aceasta data, sa nu mai postezi linkuri catre site-ul tau. poti face referire la el fara www si fara link, daca doresti.

@mconsulting

acelasi lucru valabil si pentru tine.

un link la 100 de ani era clar o informare. unul in fiecare post e clar reclama.

sper sa intelegi de bine.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate