Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Joc Drone

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...
 Identificare font

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri
 Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!
 La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...
 

Nucul: plantare si intretinere - topic dedicat

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
6824 replies to this topic

#6337
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Am rugamintea daca are cineva soiul Alsoszentivani 117 intrat pe rod din puiet altoit sa-mi spuna daca este  rezistent la boli , nu in sensul ca fara nici un tratament ramane imun la boli ani la rand , dar totusi 1-2 tratamente pe an hai sa mearga . Am hotarat  sa optez pentru soiurile mai putin productive dar care totusi sunt mai rezistente la boli decat hibrizii si cu fructificare laterala care se pare ca din pacate au mostenit acesta caracteristica negativa . La batranete nu sunt sigur ca voi fi in stare sa le fac nevoile stropind pomi de 8-10 m inaltime din 2-2 saptamani 3-4 luni/an .

#6338
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016

View PostLacilucky, on 07 decembrie 2017 - 15:15, said:

Am rugamintea daca are cineva soiul Alsoszentivani 117 intrat pe rod din puiet altoit sa-mi spuna daca este  rezistent la boli , nu in sensul ca fara nici un tratament ramane imun la boli ani la rand , dar totusi 1-2 tratamente pe an hai sa mearga . Am hotarat  sa optez pentru soiurile mai putin productive dar care totusi sunt mai rezistente la boli decat hibrizii si cu fructificare laterala care se pare ca din pacate au mostenit acesta caracteristica negativa . La batranete nu sunt sigur ca voi fi in stare sa le fac nevoile stropind pomi de 8-10 m inaltime din 2-2 saptamani 3-4 luni/an .

Un alt soi care mi-a atras atentia din prezentari prin rezistenta la boli si constanta in productie cu inflorire tarzie ( sa numai discutam de forma , gustul si alte caracteristici a fructelor ) este soiul Kogalniceanu .Daca cineva are si poate confirma cele spuse .. mii de multumiri  Posted Image
Si inca ceva daca stie cineva pana lac e distanta se face polenizarea de la un nuc la celalalt .

#6339
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
Cu vint din pupa la momentul potrivit ,pina la 100 m,e treaba buna!

#6340
zozo36

zozo36

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 238
  • Înscris: 24.10.2013
Din experienta proprie iti spun ca nu poti sa ai si productie mare si foarte putine stropiri.Cind ai un copac foarte productiv ,el se va concentra pe productie si va neglija lupta cu bolile.Aici  intervine omul cu stropiri.Eu am soiuri foarte productive care necesita stropiri mai dese si sint mai sensibili la brumele tirzii de primavara,si am copacii foarte rezistenti care au productii mici .dar nu necesita multe stropiri pt ca sint foarte rezistenti.Asa ca depinde ce ti doresti.Productie mare si pomi mai sensibili sau recolta mai mica si pomi foarte rezistenti fara prea multe stropiri.Productii mari primesti cind ii dai hrana necesara cu toate elementele si stropirile ca la carte.Altfel vei avea pomi din ce in ce mai bolnavi si productie din ce in ce mai mica.

#6341
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,061
  • Înscris: 17.03.2005
N-are nicio treaba "concentrarea" la fructificare vs lupta cu bolile.
Competitia este pe consumul resurselor si e intre vegetativ si reproductiv, adica intre crestere si fructificare.

Relatia dintre rezistenta si productivitatea soiului tine in principiu de genetica in urmatorul sens:
In selectie,ameliorare, hibridare, omul a neglijat rezistenta in favoarea productivitatii sau a altor calitati, asta cu atat mai mult cu cat in trecut bolile si daunatorii erau mai putin agresivi.
In natura adesea " salbaticiunea" care e mai rustica, mai robusta, rezistenta....e mai putin  productiva si calitatea productiei e mai slaba.
Ce e productiv in general e ai putin rezistent.

In general la alte specii pomicole si nu numai soiurile noi tocmai asta urmaresc/fac...selectia s-a facut in directia pastrarii a cat mai mult din atributele soiurilor valoroase si a infunziei cat mai luternice de gene.rezistente de la "salbaticiuni"

De la tomate si ardei pana la mar sau piersic, chiar si la rasele de animale...peste tot se intalneste aceasta difetenta intre productivitate/aspect/frumusete vs rezistenta la boli sau "temperament" in cazul unor specii de animale.

Dar strict la pomi, nu de aia nu rezista marul sau nucul pt ca produce mult ai nu mai are energie sa se apere, pur si simplu genetic e slab la atacul unor boli sau daunatori





#6342
cry009

cry009

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 20.07.2015
Salut tuturor,

Sunt nou aici si incerc sa invat citind fiecare pagina (am ajuns la pag 50). In noiembrie 2016 am plantat 26 nuci undeva langa Roman  (10 miroslava, 10 anica si 6 selectionati) pe schema 7,5m intre randuri si 10m intre pomi deoarece atat mi-a permis terenul. Anul acest am marit parcela de teren si in toamna 2018 voi incerca sa mai plantez 50 buc. La plantare i-am taiat la aprox. 70-90 cm, unii in toamna au ajuns la aprox 2 m, altii abia au avut lastari de 10-15 cm (2 dintre ei). Nu am reusit sa le ofer apa decat dupa 1 iunie, asa ca dezvoltarea stagnase putin in iunie, dar majoritatea au recuperat in iulie-august!
Am cateva intrebari pentru voi:
  1. Ma gandesc sa plantez in primavara cate un prun intre nuci, oare ce soi de prun (mar sau par) intra pe rod in 2-3 ani, astfel incat sa obtin si profit din ei pana cresc nucii?
   2. Ma gandesc sa cumpar in 2018 soiul Peschiansky (din Rep. Mold), a experimentat cineva acest soi la noi? Oare o fi ok?
   3. Unii nuci au undeva la 2,2m ,dar in Octombrie a fost un ger timpuriu si o parte din varf (20-30 cm ) s-a inegrit - oare va mai inverzi in primavara? Ultima irigare a lor a fost in  10 august, dar au fost cateva ploi in toamna si probabil varful nu a acumulat masa lemnoasa pentru iarna indeajuns.


Mult succes tuturor,
George

#6343
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,061
  • Înscris: 17.03.2005
Oare ce soi de prun( mar sau par)?

Multe, problema e ca tu nu pari sa cunosti speciile si particularitatile lor si deci va fi greu spre imposibil sa faci treaba ...fara sa inveti multe lucruri.

Prunul poate rodi la 3 ani insa recolta e de un compot...vorbim de prunul clasic pe port uzual( corcodus).
Se.poate sa ai cateva fructe si mai devreme, se poate din anul plantarii la unii japonezi( mai apropiati de rude samburoase ce rodesc pe lemn de 1 an)..

Ideea e ca pt a intelege ceva din rod trebuie vreo.3-4 aji sa-i faci pomi...un pui de pom poate intra pe rod repede dar productia va fi oricum " zero" si mai sacrifici si dezvoltarea.

La mar si par...intre 0 si 7 ani....soiul e relevant dar mai milt e relevant portul...
Din fericire exista portaltoi slabi ca vigoare si care imprima o precocitate deosebita,atat la mar cat si la par.
In functie de soi si cum e puietul format in peliniera  la mar poti avea rod chiar din anul plantarii, poti spune ca deja in anul urmator poti avea ce culege iar in anul 3 deja e.pe.rod in adevaratul sens al cuvantului.

La par , o specie mai tardiva, poti avea rod in anil al doilea dupa plantare ( a doua frunza)...rar vezi par care sa rodeasca de la prima frunza( cu exceltia celor produsi special,tinuti practic un an in plus in pepiniera si aia doar anumite soiuri pe anumiti portaltoi)...
In anii 3-4 o sa ineapa productia daca e sa fim realisti

Ambele specii in acest context necesita insa
1. Anume material saditor...nu iei 3 meri si ai mere la anul...
2. Fertilizare si irigatie, sustinere, tratamente... portaltoii slabi au si dezavantajedau mult si.repede sar trebuie sa aiba de unde, dau mult dar vor mai mult.
3. Cunostinte si ingrijire/tratamente.


Pragmatic spus, de putut se poate dar nu e ca pe youtube...nu e ca la nuc unde pui 10 pominpe un ha si visezi 10 ani apoi la mormane de nuci/bani...
De fapt, daca ai sti mai multe decat acum si despre alte specii probabil ca ai fi mers direct pe lrun sau par sau...pt ca nucul e, realist vorbind, deocamdata, departe de profitabilitatea altor specii..singurele avantaje sunt ca nu costa mult infiintarea si e kai outjn solicitant daca ai conditii cat de cat bune si nu ai pretentii de mare performanta.

Ca sa nu para ca sunt rapciugos, sa incerc sa fiu de ajutor, solutia mea de dragul discutiei e asa:
Daca ai rabdare cu prunii si cat de cat nervi sa muncesti...baga prun..prim anul 3-4 obtii oarece...peste inca vreo 2 ani ai productie cat de cat semnificativa.
Daca nu ai...parul nu cred ca e de tine..marul mai degraba.
Iei pe m9 soiuri mai rezistente si/sau populare, florina, topaz, generos, pinova...d'astea..
Ii faci pitici( sa nh ai nevoie de suatinere cine stie ce) si ii irigi cat de cat...
Poti sa reusesti sa faci ceva de prin anul 2-3...

Nu iti imagina ca ala vazut de.tine in rep.Moldova care zicea ca a trait din prun pana in anul 7-8-9 a abordat-o la modul "pun nuci si ca sa fa  ceva bag pruni printre ei"...
Nici pomeneala...ala a zis" pun pruni si printre ei bag nuci, cand or creste nucii mai vedem"...
Adica omul a muncit 10 ani prunii, a stiut prun, a ingrijit ca la carte prun si a dacut productie...intre timp, ici colo in livada de prun a avut si niste nuci...nu invers...

Vreau sa spun ca aceasta complementaritate sau cultura intercalata pt o parioada oarecare nu inseamna ca esti acutit de a munci si de a cunoaste la perfectie cultura " secundara",dimpotriva...de fapt ai cultura principala prun/mar/par/fructe de padure pt 10 ani...nici buruiana nu creste intotdeauna singura.

Din ce si cum intrebi clar ca nu stii sa faci profitabila o cultura de prun/mar/par...sau nu ai posibilitatea sa investesti ..
Sfatul meu e deci sa pui mana sa inveti/te documentezi..lucru pe care trebuia sa-l.fi facut inainte sa pui nuc pt ca de vreme ce vrei profit vrei afacere  si cand vrei sa faci o afacere analizezi in cunostinta de cauza alternativele...pun nuc, sau dud, sau prun sau ce?
Probabil ca daca analizai nu te repezeai sa pui nuc...poate...
Sau daca ai ales nuc nu intrebai azi de soiuri...



Concluzie: se poate orice, exista variante, orice poate fi atat profitabil cat si pagubos sau pierdere de timp...
Nu imi pare ca esti extrem de bine documentat si informat, mai degraba un iubitor de pomi si un visator...deocamdata usor naiv.
E vremea,daca tot ai pornit la un drum, sa pui mana sa inveti si sa te informezi..pe bune.










#6344
cry009

cry009

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 20.07.2015
Multumesc pentru raspunsuri, dar au fost 3 intrebari. Am inteles sfaturile dumneavoastra, dar eu nu traiesc din acesta mini-livada momentan, am un job de 8 ore si am zis ca terenul alocat constructiei unei viitoare case sa nu fie pustiu si nu vreau sa cultiv porumb, grau, etc, deoarece as pierde mai mult timp si nervi si nici nu imi place.
Situatia este cat de cat ok: terenul exista, posibilitate de irigare exista, am o experienta cu nucii de anul I ( 8 tratamente aplicate, 2 fetilizari si vreo 80 gropi sapate Posted Image) Posted Image) ) - deci cred ca nu este un capat de buget achizitia a 80 pomi si plantatul lor!
Incerc sa invat cat de mult pot din mers, am inteles ideea: soiuri sunt multe, depinde tehnologia pe care o aplici!
Legat de soiul precizat din Republica Moldova si varfurile afectate vreo opinie?

Va multumesc,
G

Edited by scaiba, 09 January 2018 - 20:13.
Am eliminat citarea fara sens


#6345
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
Din partile ramase sanatoase vor porni lastari la primavara.Sint colegi care au ceva ani de experienta cu Peschanski(nu mai intra ,probabil dezamagiti de pretul nucii).Eu nu am sa-ti spun nimic intersant despre acest soi,la mine
fiind doar in anul al doilea.A crescut bine,i-am facut 3-4 tratamente,nu are semne de boala.

#6346
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,061
  • Înscris: 17.03.2005
Cry, NU e vorba doar de soiuri mai ales la mar si par, e vorba si de portaltoi sau mai ales de portaltoi,la aceste specii poti gasi usor o varietate mare de porturi care imprima precocitate si au vigoare scazuta, soiurile pot fi foarte rezistente si deci tratamentele pot fi putine.
La prun e mai complicat putin si deci mergi pe clasic. Soiul/soiurile, in masura in care intentia e sa vinzi, ar trebui alese in functie de productivitate si timpurietate( in general, la noi pruna se vinde bine ca d e timpurie dupa care preturile se cam duc in cap) si/sau pretabilitatea la transformare in tuica( daca ai chef de asa ceva)





#6347
cry009

cry009

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 20.07.2015

View Postgheo_55, on 09 ianuarie 2018 - 18:15, said:

Din partile ramase sanatoase vor porni lastari la primavara.Sint colegi care au ceva ani de experienta cu Peschanski(nu mai intra ,probabil dezamagiti de pretul nucii).Eu nu am sa-ti spun nimic intersant despre acest soi,la mine
fiind doar in anul al doilea.A crescut bine,i-am facut 3-4 tratamente,nu are semne de boala.
Multumesc mult,
Este ok , daca nu sunt problematici si s-au dezvoltat bine in 2-3 ani. In ce zona a tarii ii ai plantati? Eu fiind in zona N-E, ma cam incurca gerurile tarzii sau timpurii!

#6348
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
Eu sint in sud.Am altoit Pescianski,Kogalniceanu si Anica de la un prieten, aflat in apropiere. La el pomii sint in anul 4(5) si merg bine.
Vezi ca Pescianski desi e partial homogam,i-ar prinde bine un polenizator ca Kogalniceanu(la rindul lui,polenizat de Pescianski).

#6349
zozo36

zozo36

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 238
  • Înscris: 24.10.2013
Eu va recomand 3 soiuri de prun -Tophit  jojo stanley si un polenizator pt tophit elena.Alceva la mine in zona la Falticeni merge dar nu da randament.Eu am pus si jubileum mdar deocamdata pina in anul 3 nimic.jojo  este un soi foarte bun care fructifica din primul an,daca ai coroana formata si il plantezi toamna.Pescianschi este o investitie fparte buna,insa la nuci astepti 7 ani.Dar dupa mine este cel mai pretios soi de nuca din zona noastra .Si mult peste multe soiuri foarte laudate ,eu am 40 de capacei pusi in 2013 si deja maninc nuci de 2 ani de pe urma lor.Dar adevarata productie se intrezareste dupa 10 ani de la plantare,pina atunci are toata familia nuci.

#6350
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,757
  • Înscris: 07.09.2004
Suntem aproape, eu stau in Ipotesti :)
De unde ai cumparat Tophit, Elena si Jojo? Iar nucii Pescianschi i-ai luat din rep. Moldova sau exista pe la noi un distribuitor? Ce polenizator le-ai pus?

#6351
hersorin

hersorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,015
  • Înscris: 29.04.2011
Tophit   la Moara ,  jojo la Botosani , si Elena nu stiu dar le am eu pe toate plus Toptaste si Topfirst .

Edited by scaiba, 04 February 2018 - 09:22.
Citare fara sens


#6352
zozo36

zozo36

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 238
  • Înscris: 24.10.2013
Pepiniera csaba are jojo si mai nou hani ,thophit  poti sa iei din moara sau de la pomiflora parca sau pepiniera opriseni din Falticeni unde are si jojo care dupa mine este cel mai bun soi
Peschianschi am luat de la doamna bigu bt dar nu mai aduce asa ca te sfatuiesc sa iei legatura cu pep voinesti.Nu prea ii trebuie polenizator la acest soi ,dar e bine sa ai citiva Chisinau costiujeni si cazacu in livada

#6353
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,757
  • Înscris: 07.09.2004
Multumesc!

#6354
andu88

andu88

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 287
  • Înscris: 26.03.2013
Salut, vreau sa cumpar 6 nuci frantuzesti sau alte soiuri am o lungime de 50 m cu latime de 10 si din ce am calculat doar 6buc intra, de unde ii pot procura sa stiu sigur de soiul lor, stau la km 23 Bucuresti- Pitesti.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate