Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Nucul: plantare si intretinere - topic dedicat

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
6824 replies to this topic

#1081
iulian75p

iulian75p

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 30.06.2009
Eu am infiintat o livada ???? de 1ha nuci cu soiuri comune aclimatizate zonei de deal din vrancea si in mare masura mi-au fost foarte utile sfaturile dvs
motiv ptr care va multumesc dle. Iosif.

Edited by iulian75p, 18 April 2012 - 19:25.


#1082
emilaluas

emilaluas

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 16.02.2012
Gunoiul de cal e bun la nuc? Ca de bivol e mai greu de procurat pe la mine. Sau care ar fi cel mai bun?

#1083
vibeo

vibeo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,443
  • Înscris: 17.08.2007

View Postemilaluas, on 23rd April 2012, 00:24, said:

Gunoiul de cal e bun la nuc? Ca de bivol e mai greu de procurat pe la mine. Sau care ar fi cel mai bun?

Da, puteți! Nivelul de nutrienți este de aproximativ jumatate fata de gunoiul de pasari, dar mai bogat în azot decât gunoiul de grajd provenit de la taurine/bovine.
Mare atentie insa! Nu folosiți niciodată gunoi proaspăt (la cald, sau verde cum se spune in unele locuri), deoarece contin in cantitati mari compuși de azot solubile și amoniac, care "ard" plantele și inhibă pornirea in vegetatie.  Gunoiul de grajd pus pentru compostat cel puțin șase luni, este ideal, - cel vechi de un an  sau mai mult este si mai recomandat, dar cu greu veti gasi asa ceva.  Compostul vechi, daca este  amestecat cu  gunoi de grajd proaspat  va accelera procesul de compostare.

Edited by vibeo, 24 April 2012 - 20:46.


#1084
vibeo

vibeo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,443
  • Înscris: 17.08.2007
Zonarea economica si ecopedologica a nucului
Nucul intalneste in Romania conditii de crestere si fructificare aproape pe tot teritoriul tarii, pana la o altitudine de cca.800-1000m.
Peincipalele judete producatoare de nuc sunt: Bihor,Neamt, Botosani,Bacau,Vrancea,Prahova, Timis, Arad,Arges, Gorj, Hunedoara,Valcea s.a.
Totusi , dupa raspandirea livezilor de nuc pe baza zonalitatii fitoclimatice respectand criteriile de zonare a pomiculturii, au fost identificate si delimitate urmatoarele zone de cultura a nucului.

a)Zona I – de maxima favorabilitate – include suprafete mari din partea de vest a Transilvaniei,Platforma Carpatilor Getici, Subcarpatii de Curbura si Podisul Barladului.
In general aceasta zona cuprinde teenuri plane sie dealuri de mica si medie altitudine. Resursele energetice sunt moderate, durata reala de strelucire a soarelui insumeaza in perioadade vegetatie 1400- 1700 ore, suma temperaturilor globale insumeaza 3000-4000 grade cels., temeperatura medie anuala insumeaza 9,0 -11,5 gr.cels., cu precipitatii medii anuale de 500-800 mm. Resursele de apa se diminueaza treptat spre est si sud, iar cele termice spre nord si est. Numarul zilelor cu umezeala relativa a aerului este sub 30%,, iar in perioada aprilie august este pana la 40%. Producerea acestor fenomene se reduce spre nord-vest. Primul inghet apare pe 16 octombrie, iar numarul de unitati cu ger de -20gr este de maximum 8.
Vestul tarii se afla sub influenta maselor de aer oceanic se mediteranean fiind ferit de arcul carpatic de masele se aer reci ce intra dinspre continentul eurasiatic.
Terenul framantat insa produce  o mare diversitate a factorilor climatici, creand o multitudine de microclime locale, mai mult sau mai putin favorabile pentru cultura nucului. Prin urmare este foarte important stabilirea microclimei a percelei/percelelor ce urmeaza a fi plantate.
Solurile dominante din zona sunt cele din clasa cernoziumurilor,  brune argilo-iluviale, brune luvice, luvisolurilor albice, clasa solurilor neevoluate (rogosoluri), soluri brune eumezobazice, si soluri hidromorfe (lacovisti sau soluri gleice). In  sistemul de clasificare din 2011 aceste soluri sunt redenumite astfel: cernisoluri, preluvisoluri, luvosoluri, regosoluri, cambisoluri iar lacovistile sunt denumite faeoziomuri gleice.

b)Zona II – de mare favorabilitate – cuprinde Dealurile Vestice, Campia Somesului, Depresiunea Carasului si Alamajului, cu terenuri plane sau usor valurite.
Climatul aerului este infuentat de de circulatia aerului din vestul si sud-vestul continentului. Prin urmare precipitatiile medii sunt de 600-800mm/an, insa cu o mai buna distributie in timpul perioadei de vegetatie. Uneori pot aparea ploi cu caracter totential, accelerand procesul de eroziune a solului. Resursele heliotermice sunt moderate, respectiv 1400-1500 ore de stralucire a soareui, temperatura media anula fiind de 8.5-10.5 grade, cu 180-190 zile de durata fara inghet. Frecventa zilelor cu URA<30% este de 5-10 ori pe an.
Ca si in zona precedenta, se pot delimita subzone cu caracter microclimatic diferit.
Zonei ii sunt specifice solurile brune luvice si luvisoluri albice, brune eumazobazice, negre de faneata (faeoziom clinogleic in sistemul actual de clasificare), soluri erodate se soluri aluviale pe langa cursurile de apa.

c)Zona cu favorabilitate buna  III– este o zona relativ restransa, dar distinsa climatic, situata in partea de sud a Campiei Jijiei, care se caracterizeaza printr-o insolatie mai accentuata, cu 1500-1600 orede durata de stralucire a soarelui pe perioada de vegetatie, numarul zilelor fara inghet fiind de 180-200 zile, precipitatii medii multianuale de 450-500 mm/an, iar temperatura medie de  9.0-10.0 grade.
Prima zi de inghet incepe in 19 octombrie, iar numarul unitatii de ger estede 4-7.
In  aceasta zona este evidenta influenta maselor de aer provenita dinspre continetul eurasiatic, sarac in precipitatii, veri tropicale dar ierni geroase.
In zona sunt dominante solurile cernoziomice (cernisoluri), argiloiluviale (preluvosoluri) si cele aluviale. Local apar si soluri cenusii.

d)Zona IV –de favorabilitate medie – ocupa Dealurile Savenilor,, partea estica a Podisului Sucevei, Podisul Central Moldovenesc, Depresiunea Cracau-Bistrita, cu valori termice mai modeste (temperatura medie anuala de 8-9 grade, 3000-3600 grade suma temperaturilor globale si 170-190 zile fara inghet) cu precipitatii de 500-800 mm/an.
Cele mai frecvente soluri sunt cele brune luvice 9luvosoluri), vertisolurile si soluri aluviale.

e)Zona V –de medie favorabilitate, insa de o mai mare complexitate, fiindca datele climatice varieaza in limite destul de largi, datorita spectului de culoar a reliefului cat si a distributie altimetrice, cuprinzand cuoarul Muresului si Campia Sarmasului. Temperatura medie este de 7.0-9.5 grade, numarul de zile fara inghet de 170-190 zile, cu suma temperaurilor globalede 3200-3600 grade.
Este o zona de confluenta a curentilor de aer de circulatie sud-vestica care patrund prin Culoarul Muresului, si a celor dinspre nord-vest spre Culoarul Somesului.
Solurile predominante sunt insa foarte fertile din clasa cernoziumurilor, dar si din clasa regosolurilor si a solurilor erodate, precum si soluri aluviale.

f)Zona cu favorabilitate submedie  VI– cuprinde o parte insemnata din Campia Transilvaniei, parte centrala a Podisului Trarnavelor si toata depresiunea Fagarasului. Resursele termice sunt modeste, temperatura medie anuala de 8-9 grade, suma temperaturilor globale de 3200-3500 grade, cu preciptatii de 550-800 m/an . primul inghet apare timpuriu, in a doua decada a lunii octombrie.
Dominante sunt solurile brune luvice, luvisoluri albice, dar in Campia Transilvaniei foarte raspandite sunt si cernoziumurile, iar izolat apar soluri negre de faneata si soluri eumezobazice.

g)Zona cu favorabilitate redusa VII – cupride mare parte din Campia Romana, exceptand esul Campiei Baraganului si Campia Covurliului. Heliotermic zona este foarte calda, cu temperaturi medii peste 10 grade, suma temperaturilor globale fiind de 4000-4300 grade. Resursele hidrice sunt insa limitate, cu precipitatii medii de doar 400-500 mm/an.
Solurile in schimb sunt foarte fertile cuprinzand cele din clasa cernoziumurilor si soluri brun roscate, precum si solurile aluviale.

h)Zona VIII -  foarte putin favorabila – cuprinde Dobrogea, estul Campiei Baraganului si Campia Covurliului, cu temperaturii medi anuale mai mari de 11 grade, suma temperaturilor globale fiind de 4000-4500 grade, iar precipitatiile sunt limitate intre 350-500mm/an, deci foarte putin.

Bineinteles ca exista o zonare altitudinala a nucului, zona I fiind intre 500-900m, zona II – intre 300-500 m si zona III-a sub 300m.


Continuare...


Pretabiliatea terenului pentru cultura nucului

Incadrul zonelor aratate mai sus nu toate terenurule sunt favorabile pentru cultura nucului. O seama de terenuri au o serie de restrictii care merg pana la eliminarea culturii nucului.
Pe scurt:

Terenuri fara limitari:
-versanti uniformi scurti, pana la 500m, cu inclinarea pantei sub 15%;
-versanti uniformi mijlocii, peste 500 m in lungime, cu panta sub 10%;
-jumatatea inferioara a versantilor uniformi mijlocii, ca panta intre 1-15%;
-treimea mijlocie si inferioara a versantilor uniform lungi, cu panta sbub10%;
-terenuri fara riscuri de alunecare;
-versantii cu soluri neerodate sau sla erodate;
-toate expozitiile terenurilor, mai putin cele nordice din Campia Transilvaniei, si nord estice din Moldova;
-platourile cu soluri drenate;
-coamele rotunjite si largi;
-campiile si luncile inalte (piemontane sau fragmentare.

Terenuri cu restrictii
-versanti uniformi scurit sub 100 m, cu pante intre 15-20%
-versantii neuniformi, cu inclinarea pantei intre 10-20%;
-versntii cu eroziune moderata sau puternica;
-expozitiile sudice, sud-vestice si sud-estice doar in zonele moderat calduroase;
-terenuri cu alunecari stabilizate;
-luncile joase si largi;

Terenuri excluse
-versanti cu inclinare peste25%;
-versantii puternic si excesiv erodati, pana la orizontul B, C sau Cca (C calcic);
-versanti cu ogase si ravene;
-versanti cu alunecari si prabusiri de mal active;
-expozitiile nordice din Transilvania, nordice si nordestice din Moldova, si cele insorite si suprainsorite din Dobrogea cu panta peste 10%.
-fundul de vale ingusta, fara lunca;
-depresiunele adanci deschise

Pretabilitatea dupa natura solului

a)Terenuri fara limitari
-solurile fara exces de apa, bine aerate si negleizate  (adica fara influenta panzei de apa freatica aflata la mica adancime);
-terenuri cu panza apei freatice peste 2m, neinundabile;
-terenuri cu grosimea solului de cel putin 100 cm, fara schelet (adica fara pietris si bolovanis);
-soluri cu apartitia orizontului Cca peste 80cm, cu continut de CaCO3 activ sub 9%;
-soluri nesalinizate si nealcalizate;
-soluri cu ph cuprins intre 5.5 – 7.2, iar continutul de Aluminiu schimbabil sa nu depaseasca 50ppm (part per milion);

b)Terenuri cu restrictii
-terenuri cu grosimea solului intre 80-100cm, si volum edafic util peste 70%;
-soluri la care apare orizontul Cca peste 80 cm, insa cu continut de  9-10% carbonati activi;
-soluri cu salinizare si alcalizare slaba peste 100 cm;
-soluri cu ph  sub 5.4,  dar cu Al schimbabil sub 50 ppm, si soluri cu ph>8.7 (dar cu contnut de Na sub 5% la ph de 8.4)

c)Terenuri excluse
-terenuri cu grosimea solului sub 80 cm si volum edafic util sub 60%;
-soluri cu stratiicatii groase la adancime mica;
-soluri cu ph<5.2 si ph >8.7
-soluri cu aparitia orizontului Cca sub 60 cm, si continutului de CaCO3 activ de peste 12%;
-soluri cu adanciemea apei freatice sub 2m;
-soluri saraturate s  alcalizate puternic la o dancime mai mica de 100cm.


Scuzati greselile de ortografie, nu am avut timp sa-l editez.

Detalii in PM, sau [email protected]

Edited by vibeo, 26 April 2012 - 10:24.


#1085
daree

daree

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 11.10.2011
Buna ziua
Ma puteti ajuta si pe mine cu, care din subpunctele urmatoare trebuiesc (obligatoriu) pentru o analiza agrometeorologica.

1. Elaborarea Buletinului Agrometeorologic - format MS Word - (diagnoza/prognoza) -saptamanal sau la cererea utilizatorului din domeniul agricol.

2. Elaborarea de avertizari privind producerea unor fenomene meteorologice cu impact negativ asupra agriculturii.

3. Recomandari pentru alegerea celor mai bune alternative tehnologice si practici agricole in scopul prevenirii si diminuării impactului fenomenelor meteorologice în agricultură.

4. Diseminarea sistematica a informatiilor agrometeorologice catre utilizatori.


Va multumesc

#1086
horatiuhh

horatiuhh

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 11.07.2010
Vreau sa plantez nuci intr-o mini-livada in satul Buciumi, Maramures.
Am citit ca solurile cu adanciemea apei freatice sub 2m trebuie evitate: pentru ca nucii incep sa se usuce cand intra pe rod.
Nu stiu exact la ce adancime e panza freatica (cum pot determina?), dar terentul este destul de apos.

Intrebare pt. Dl. Kiss in special:
Ce amenajari pot face pentru a cultiva nuci pe un asemenea teren si care din soiurile Pieral-Lara, Fernor, Fernette, Ferjean si Franquette s-ar preta cel mai bine?
Sunt total neavizat in domeniu, dornic sa invat cat de mult, din pasiune pentru nuc.

Am parcurs topicul dedicat nucului si va apreciez pasiunea si cunostintele despre nuc Dl. Kiss.

Va multumesc

Edited by horatiuhh, 30 April 2012 - 01:39.


#1087
daree

daree

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 11.10.2011
Dupa o analiza agrochimica a terenului facuta la OSPA vei sti cu exactitate calitatea terenului dar si ceea ce trebuie facut  pentru imbunatatirea acestuia

#1088
Svetlanchik

Svetlanchik

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 30.04.2012
Salutari din  Republica Moldova la toata lumea ,sunt o contabila ,dar dorinta mea ma mistui de a cultiva o livada de nuci ,am gasit teren  3 ha intr-o regiune in sudul Moldovei ,sunt singurica ,dar am tendinte foarte mari ,toata lumea imi spune ca nu e usor dar sper ca voi reusi ,as vrea sa ma consult cu voi ,nu prea am mari posibilitati financiare pentru puieti altoiti ,cum as putea eu pe o cale mai ieftina si sigura  sa plantez acesti trei ha de nuci  ?, in ce perioada a anului e mai bine sa-i sadesc ?ar trebui puieti ? sau as putea chiar cu nucile ?
la ce distanta intre ei? multi ma sfatuie la 10 m intre fiecare pom?
Ajutati-ma va rog
Multumesc anticipat

#1089
sibisel44

sibisel44

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 319
  • Înscris: 12.12.2010

View PostSvetlanchik, on 30th April 2012, 13:05, said:

Salutari din  Republica Moldova la toata lumea ,sunt o contabila ,dar dorinta mea ma mistui de a cultiva o livada de nuci ,am gasit teren  3 ha intr-o regiune in sudul Moldovei ,sunt singurica ,dar am tendinte foarte mari ,toata lumea imi spune ca nu e usor dar sper ca voi reusi ,as vrea sa ma consult cu voi ,nu prea am mari posibilitati financiare pentru puieti altoiti ,cum as putea eu pe o cale mai ieftina si sigura  sa plantez acesti trei ha de nuci  ?, in ce perioada a anului e mai bine sa-i sadesc ?ar trebui puieti ? sau as putea chiar cu nucile ?
la ce distanta intre ei? multi ma sfatuie la 10 m intre fiecare pom?
Ajutati-ma va rog
Multumesc anticipat
din 2 mai ma apuc de contabilitate))))))))))))))))))))

#1090
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009

View PostSvetlanchik, on 30th April 2012, 14:05, said:

sunt singurica
In afara de sibisel nu se mai ofera nimeni voluntar ? Hai baieti ,putin curaj !

View PostSvetlanchik, on 30th April 2012, 14:05, said:

cum as putea eu pe o cale mai ieftina
Sa pui nuci in pamant si puietii ce vor rasari ii altoiesti cu soiuri.

View PostSvetlanchik, on 30th April 2012, 14:05, said:

cum as putea eu pe o cale sigura sa plantez acesti trei ha de nuci  ?
Sa cumperi pomii de gata.

View PostSvetlanchik, on 30th April 2012, 14:05, said:

in ce perioada a anului e mai bine sa-i sadesc ?
Toamna daca terenul este imprejmuit.

Iosife, multumesc de raspunsul de pe subiectul cu arenda. Abia de curand am vazut raspunsul tau. N-am mai urmarit subiectul vazand raspunsul aiurea primit de la cei de pe Juridic.

#1091
Svetlanchik

Svetlanchik

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 30.04.2012
Nu stiu ,dar toti de-ai mei ,rudele ,prietenii ,ma contrazic ,ca nucii ,sunt pritentiosi si trebuie stropiti ,si mereu arati ,eu stiu contrariul,nu zic ca orice pom ,poate sa se imbolnaveasca ,dar nu si in situatia mea ,eu tot am crezut ca ar fi bine sa sadesc nucile ,apoi sa -i altoiesc ,dar as putea sa ma bazez pe asa ceva ,pai atunci nucile trebuie sa le sadesc toamna?

#1092
alexandru68

alexandru68

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 287
  • Înscris: 15.06.2011
buna seara domnilor.mai pot face taierile de formare a coroanei la niste nuci de 3 ani daca nu am reusit pana acum si ce risc?daca folosesc silicon in loc de mastic ce se poate intimpla?

#1093
daree

daree

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 11.10.2011
Buna ziua
Stie cineva unde pot gasi noua lege a arendarii in codul civil?
Multumesc mult

#1094
mib6565

mib6565

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 15.01.2012

View Postwoe, on 9th July 2009, 18:23, said:

Vad ca majoritatea doritorilor de business ati ramas la stadiul de intentie.

Ofer cui e interesat asociere pt. realizare astfel de livada. Teren 10 ha arabil (fost vie CAP) propice livada de pomi fructiferi la 70 km de Bucuresti (Valea Mare, AG). Nu aproape de intravilan.

Eu nu locuiesc in zona si am si alte prioritati, asa ca pot veni in asociere doar cu atat.

Hai sa vedem cine are coragiu.
daca mai este valabil dati-mi un semn
multumesc

#1095
bala86

bala86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 04.11.2011

View Postserbanmihai, on 27th March 2012, 23:31, said:

Anul trecut am incercat si eu in ochi crescand si ochi dormind altoirea la vreo 50 de nuci dar nu a reusit nici unul , iar anul acesta am incercat dupa videoclipul http://gartenfernseh...selber-veredeln si am reusit cu randament de 1/10 Attachment vgas_159.jpg
serban am vb cu sibisel 44 si te roaga sa-l suni cat mai repede pe nr.00447731629971 sau sa ma suni pe mine la 0749282033 in  vederea achizitionarii puietilor pt. toamna

#1096
STALINGRAD

STALINGRAD

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 15.04.2012
Si la NUCUL, ALTOIT SI LA CEL NEALTOIT , la PLANTARE, trebuie sa i faci groapa de 1m/1m/0.80m sau cine are posibilitatea sa fie GROAPA ,de 1,5m/1.5m/1m(cine are utilaj de sapat sau banii...........????).PE FUNDUL GROPII SE PUNE gunoi de grajd(vaca), dupa care se pune un strat de pamint........dupa care se , fixeaza ,NUCUL, in pamint.NUCUL va avea o dezvoltare mult mai rapida  pentru a si dezvolta radacinile in pamintul AFI                    NAT+GUNOIUL DE GRAJD...................... ???

#1097
StGermain

StGermain

    RL 118

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,517
  • Înscris: 04.04.2004
:)
Asta e afirmație, sau întrebare, după cum se încheie?

#1098
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009

View PostSTALINGRAD, on 24th May 2012, 23:53, said:

Si la NUCUL, ALTOIT SI LA CEL NEALTOIT , la PLANTARE, trebuie sa i faci groapa de 1m/1m/0.80m sau cine are posibilitatea sa fie GROAPA ,de 1,5m/1.5m/1m(cine are utilaj de sapat sau banii...........????).PE FUNDUL GROPII SE PUNE gunoi de grajd(vaca), dupa care se pune un strat de pamint........dupa care se , fixeaza ,NUCUL, in pamint.NUCUL va avea o dezvoltare mult mai rapida  pentru a si dezvolta radacinile in pamintul AFI                    NAT+GUNOIUL DE GRAJD...................... ???

De acord cu tine.....groapa de 1m/1m/0.80m e cam micuta....ideala ar fi una de 2m/2m/1.5m....  :D
Cred ca exagerezi putin....

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate