Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...
 Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana
 Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 

Criza economica globala

- - - - -
  • Please log in to reply
661 replies to this topic

#631
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,044
  • Înscris: 02.03.2003
Nici bancile si nici oamenii prosti nu au vina, marele vinovat este statul.
Statul pe care il sustinem noi nu isi protejeaza cetatenii impotriva abuzurilor economice, chiar ii incurajeaza.
Indatorarea excesiva este o metoda excelenta de control a prostimii. Batul e demodat si naste impotrivire, creditul este mult mai elegant, este un jug pe care omul ti-l cere.
Fintarea afacerilor este o afacere proasta pentru banci si stat deopotriva.  Daca merg firmele automat apar locuri de munca, cerere pe piata fortei de munca, concurenta la salarii (in avantajul angajatului), etc.
Practic firme mai multe si mai dezvoltate inseamna angajati mai bine remunerati.  Aici este problema, un roman cu salariu mediu de 1000euro pe luna incepe sa fie independent de credite.
Banca nu mai are cui sa vand marfa plus ca statul se alege cu oameni multumiti si bogati. Omul bogat incepe sa deschida ochii, sa gandeasca si sa nu mai tolereze minciunile.

Asa ca, potrivit rationamentului meu, situatia actuala este special creata.

BNR era institutia care avea obligatia de a modera politica de creditare si de a informa populatia. Nu au facut asa niciodata, chiar au zis baliverne menite sa incurajeze consumul.

#632
pointiv

pointiv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 18.03.2009

View Postterratec, on 11th September 2009, 11:34, said:

....
Fintarea afacerilor este o afacere proasta pentru banci si stat deopotriva.  Daca merg firmele automat apar locuri de munca, cerere pe piata fortei de munca, concurenta la salarii (in avantajul angajatului), etc.
Practic firme mai multe si mai dezvoltate inseamna angajati mai bine remunerati.  Aici este problema, un roman cu salariu mediu de 1000euro pe luna incepe sa fie independent de credite.
Banca nu mai are cui sa vand marfa plus ca statul se alege cu oameni multumiti si bogati. Omul bogat incepe sa deschida ochii, sa gandeasca si sa nu mai tolereze minciunile.
......

CORECT!

#633
Pitzifelnic

Pitzifelnic

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,409
  • Înscris: 06.03.2009
Ce spuneti voi duce deja cu gandul la o noua teorie a conspiratiei mondiale, de aceasta data a bancherilor. Lucrurile sunt insa mult mai simple. In esenta, prostia se manifesta mult mai plenar la nivelul individului, aceasta nefiind infranata de nimic, decat la nivelul unei organizatii (in speta o firma sa zicem). Intr-o firma sunt in general mai multi oameni implicati, adica unul sau mai multi patroni, in general si un contabil, etc.
Deci cand omul nedus la scoala vede ca varul Georgel si-a luat plasma sau masina, sau nu vede asta dar isi doreste el doar ca sa se impauneze cu ele, se trece urgent de la vorba la fapta: Georgel se duce cu buletinul si adeverinta de la munca la magazinul X si se duce acasa cu ce si-a dorit. Nu-si mai bate capul cu ce il paste dupa miscarea asta.
La o firma mai vine celalalt asociat si iti explica faptul ca nu prea sunt bani, incepe sa planga contabilul, etc. Prostiei si maniei grandorii i se mai pun frane. Asta fara sa vorbim ca de obicei omul aoricum a bagat deja ceva bani si munca in firma respectiva, eventual traieste din ea si nu-i convine s-o duca de rapa. Deci GANDESTE inainte sa actioneze.
Miezul problemei cred ca este insa tot la banci: foarte rau este faptul ca nu i se explica potentialului client foarte exact si pe intelesul sau, ce urmeaza dupa acordarea creditului, ce riscuri exista samd. Este de inteles ca se intampla asa pentru ca banca urmareste doar sa faca profit, nu sa lamureasca un om ca poate nu e bine sa imprumute acum niste bani cu situatia financiara pe care o are. Aici este deficitara legislatia in intreaga lume in opinia mea si exact de aici a aparut si criza. CDS-urile inventate de americani erau un ambalaj frumos si promitator in spatele caruia se ascundeau riscuri foarte mari. Dar ele au trecut din mana in mana si au ajuns la fraierul de pe strada care a platit o groaza de bani pe ele fara sa aiba habar in ce investeste. De exemplu am citit despre o groaza de cazuri concrete in Germania unde un pensionar de exemplu era sunat de banca sa (germana) si i se spunea ca au gasit un mod mai profitabil in care sa-si investeasca banii stransi pentru ultimii ani. El intreba daca chestiile astea sunt sigure, banca ii spunea ca da si se facea tranzactia (chiar si prin telefon!). Si omul a aflat prin 2008 ca de fapt a pierdut toti banii. De aceea se judeca si multi cu bancile acum, prin SUA, Germania sau alte tari. Si parerea mea este ca au dreptate 100%.

#634
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Schimbarile care vor veni

Ieri am avut pe forum o discutie interesanta cu Zarzavat. O dezbatere despre schimbarile de care am tot vorbit in ultima vreme. Despre lectiile valoroase pe care noi ca romani am avut ocazia sa le invatam nu demult. Si care ar trebui sa ne ajute in anii care vor urma si in noua tranzitie care va incepe in curand.

Era vorba de o alta cadere de sistem care se intampla cu cativa ani in urma. La fel de incredibila si inimaginabila pentru omul de rand ca si cea care ne asteapta acum. Si problemele care apar tocmai pentru ca un om aflat in interiorul sistemului care sta sa cada, nu poate in general sa inteleaga corect ceea ce se intampla in jurul lui.

Ia spuneti, in 23 septembrie 1989 cum ati fi reactionat daca va spunea cineva ca in 3 luni Ceausescu e mort ? Ca vom scapa de lipsurile grave de hrana si energie. De cozi vesnice la mancare, de frig si intuneric in case zilnic. Ca in 10 ani televiziunea prin cablu cu zeci de programe si calculatoarele vor fi chestii banale. Ca se va inventa o jucarie numita telefon mobil care incape in buzunar si mai face pe GPS-ul, camera video si aparatul foto simultan. Ca internetul va revolutiona sistemul de comunicatii, de informare si economii intregi. Si noi vom putea pierde vremea pe blog discutand liber economie si facand filozofie...

Stiu, majoritatea ar fi spus ca e un vis frumos. Utopic chiar. Auzi, telefon mobil si internet cand noi nu avem apa calda, stam pe intuneric si murim de foame. In 10 ani de acum ? S.F.-uri domnule, fugi de aici.

A fost numai lapte si miere ? Cat a durat prabusirea ? Dar refacerea ? Cum ar fi evoluat societatea daca nu ar fi venit mineriadele ? Daca nu s-ar fi grabit Ilici si gasca de comunisti ajutati de amicii de la est sa se bage in fata ? Cum s-ar intampla daca fenomenul s-ar petrece la nivel global ? Si n-ar mai avea cine sa-i sprijine pe cei care vor incerca sa "fure" o rasturnare de sistem in folosul propriu ? Si apoi sa traga inapoi educatia, cercetarea si stiinta pentru a indobitoci lumea cu consumerism prin intermediul mass-media ?

Credeam ca noi, ca romani, ar trebui sa fim mai deschisi la minte. Sa fi invatat ceva din lectiile ultimilor ani. Ca totul e posibil daca vrei. Ca trebuie sa inveti sa faci diferenta intre adevarat si fals. Ca e pacat sa iei teapa de la Caritas. Si sa pui apoi botul la FNI. Doar pentru a repeta din nou povestea afirmand ca imobiliarele "doar creste" si nu are cum sa scada.

Multe persoane au inteles din optimismul meu ca daca pica sistemul actual azi, maine ne reformam si ne regularizam si totul e lapte si miere. N-am insistat niciodata ca revenirea se va desfasura brusc si fara unele sacrificii. Ca nici atunci n-a fost roz si bine instantaneu, ci a urmat o perioada de crestere treptata. Insa colapsul s-a desfasurat destul de rapid. Am incercat sa arat ca la fel ca atunci, impactul social va fi major si prabusirea se va intampla peste noapte. Si in ciuda faptului ca acum oamenii se tem de un nou colaps, unii il vad totusi ca un eveniment benefic. Cei care au inteles ca poate fi si mai bine de atat. Cei care doresc la o lume mai buna si sunt aratati cu degetul drept visatori. Pentru ca "sistemul" de acum nu are cum sa pice, nu-i asa ?

Pesimistii pot spune ca de atunci am ramas rataciti in tranzitie, daca ne comparam noi de acum cu vecinii din vest de acum. Dar daca ne vom compara cu noi cei din perioada comunista, devine clar ca in aproximativ cativa ani depasisem deja nivelul de trai de atunci. Iar acum putem spune ca suntem la "ani-lumina" de 1989. Cu toata coruptia, jaful si manipularile de care ne plangem si care ne-au pus bete in roate. Putem sa ne imaginam oare care ar fi fost dezvoltarea daca acestea ar fi fost eliminate de tot atunci ?

Apoi, nu e corect sa privim acum lucrurile ca si cum am fi in exteriorul sistemului. Analizand cu actualele cunostinte, ceea ce traiam si gandeam atunci. Cati din cei care traiau in epoca comunista stiau ce se intampla in vest ? Mai ales cei care erau bombardati zilnic cu manipulari, cu cincinale, cu realizarile partidului si cate si mai cate. Care nu iesisera din tara si nu aveau termen de comparatie decat in ideea "legendelor" si povestilor de la altii. Care visau la un sistem mai bun, dar nu si-l puteau imagina. Care voiau sa scape de Ceausescu dar tremurau la gandul unei revolte si haosului cauzat de prabusirea comunismului.

S-ar putea sa avem niste surprize, la fel cum au avut si cei de atunci. Tin minte ca in timp ce se intampla, totusi multora nu le venea sa creada ca e real. Se uitau la televizor si erau pur si simplu blocati. Chiar si dupa lichidarea de urgenta a cuplului Ceausescu pentru musamalizarea treburilor si eliminarea indoielilor. Incearcati sa va aduceti aminte de acele momente, daca le-ati trait in tara si erati suficient de mari sa vi le amintiti. Sentimentul de incredibil era extrem de puternic in randul oamenilor normali.

Cam asa vedem si noi lucrurile acum, de pe aceasta planeta amarata, o picatura intr-un univers infinit, mult mai mica decat era atunci Romania fata de restul globului. Multi nici macar nu putem sa ne imaginam ca poate exista si altceva. Iar cei care vorbesc despre asta suna de multe ori utopic si neconvingator.

Din pacate si eu ca si voi, sunt in sistem. Si chiar daca unii reusesc sa isi fac o idee despre ce ar putea fi, le e uneori greu sa explice si altora despre asta. La fel ca si cei care pe vremea comunistilor vizitau o tara vestica, citeau un ziar strain sau ascultau emisiuni radio din afara. Incercand apoi sa explice vecinilor cam cum se intampla lucrurile in alte parti, ca au fost deja "revolutii" asemanatoare in alte tari si se apropie si randul nostru. Semnele se adunau si unii stiau ca va urma. Curand. Poate nu in 87 cand s-a incercat la Brasov prima revolta spontana si inabusita. Poate nu in primavara lui 1989 cand s-a intamplat la unguri. Dar pentru unii era din ce mai clar ca nu mai dureaza mult, chiar daca nu reuseau sa-i convinga de asta si pe restul majoritatii.

In final, incerc sa inchei intr-o nota optimista. Si pentru "pesimistii" de meserie, repet: nici acum 20 de ani nu s-a sfarsit lumea. Decat pentru ceasca si inca cativa. Mda, ca sa vezi inca o coincidenta. Imediat sunt exact 20 de ani de atunci. N-ar fi frumos sa ne prinda aniversarea in mijlocul unei alte "revolutii" ? Una adevarata de data asta... ;)

#635
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,552
  • Înscris: 07.02.2003
Legat de caderi, nu cred ca sunt posibile la modul serios, psihic, fizic poate merge dar economic mi se pare imposibil. Criza e una caderea e altceva... pur si simplu viata merge numai inainte orice am face, unii castiga unii pierd, nu inseamna ca pica sistemul, pica cei care pierd atata tot. Ce importanta are ca unii nu-si permit stiu eu apa calda si altii au 5 telefoane mobile, vorbind economic... nu are nici o importanta. Social asta e alta problema, sunt destule tari in situatii mult mai precare, ca sa cazi trebuie sa fii undeva sus si sa pierzi, daca aia sunt jos... n-au de unde sa cada iar sistemul celor care le merge bine nu are cum sa cada ca ala nu cade cand vor caii ci doar daca beneficiarii directi vor sa cada si asta inseamna sa fie bolnavi psihic sau rasisti si vor sa se debaraseze de cei fara posibilitati, ceea ce totusi nu e cazul, fiecare om tine la ce are si la ce castiga.

Viata va fi aceeasi cu grele cu bucurii la cine are parte, castigatori si pierzatori ca in orice sistem chiar si comunist si mai ales in dictaturi, unii intotdeauna o duc mult mai bine ca pleaba, revolutiile vor fi furtuni in pahare si asta e. Vezi in Franta probleme cu emigrantii, fac scandal, se intervine si viata merge inainte.

Edited by andreic, 23 September 2009 - 22:08.


#636
bakix

bakix

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 10.09.2009
flavian, iluzia ca lucrurile s-au schimbat in 89 si au luat o cu totul alta turnura nu e prea reala. e adevarat ca am putut gusta putin din libertate si am putut spera putin la mai bine, iar multi deja am gustat din acest mai bine, desi daca ar fi sa calculam in cantitatea de fericire/implinire pus in balanta inainte si dupa 89, nu cred ca am fi la fel de uimiti cum zici tu ca au fost cei care nu le venea sa creada ce s-a intamplat. ce vreau sa spun de fapt: dupa 89 nesiguranta si lupta pentru un trai conform cu reclamele si publicitatea au schimbat pe multi oameni si i-au transformat in mici (sau mari) animale care traiesc ca in jungla. daca inainte nu era de mancare, e adevarat, dar de foame nu murea nimeni. in schimb, totul era pre-definit, si era mult spatiu pentru un trai oarecum relaxat, fara stresuri prea mari, problemele erau oarecum limitate la relatiile noastre cu colegii de munca, cu familia si la prinderea unui loc bun cand se baga pui la magazin. acum insa problemele sunt poate chiar mai grave, ca oamenii nu se multumesc cu un cotoi de pui ci vor porci peste porci, nu se multumesc sa conduca o dacie fara probleme, ci vor ultimul model de opel, multi au uitat ca inainte nu era nici benzina, si nu se pot bucura de marile visuri furmoase care le-am dobandit si pe care le sugerezi tu. de asemenea, ticalosii nu au pierit dupa 89, ci au schimbat doar "doctrina", securistii au trecut de la comunism si dictatura, la capitalism si masonerie. ma indoiesc ca vor veni schimbari atat de profunde incat sa arda gunoaiele, poate doar vreun cutremur sau vreun razboi - doamne-fereste - sa nu ne facem iluzii, asa cum si-au facut saracii tineri care si-au dat viata pentru o lume noua. nu ca ar fi gresit, dar cand vad filme cu studentii din piata revolutiei, imi vine sa plang de cat de naivi erau. sincer, nu prea inteleg ce sugerezi tu ca se va inampla. ce s-ar putea intampla? ca doar nu vor venii extraterestrii sa ne arate cum sa ne schimbam stilul de viata. cat despre bani, orice s-ar intampla, ori cu ei, ori fara ei, tot nefericiti vom fi, pentru ca punem botul la televizor si ne dorim mereu mai mult decat avem, fara a cauta sa incercam sa ne dorim si altceva decat case, masini, terenuri si vacante. sincer, regret anii studentiei cand mergeam la bere aproape zilnic cu colegii, citeam en-gross noaptea fara sa imi pese sa ma scol a doua zi la munca de dimineata si cand mi se falfaia de cursul euro-ului. si nu eram tinut de parinti, muceam indeajuns cat sa am bani pentru micile placeri, nu eram inca furat de sistem. cred ca te preocupi prea mult, pierzi prea multa energie cu scenarita, orice moneda va castiga si orice schimbari vor avea loc in societate, omul va ramane lup omului si lacomia nu va avea capat. stiu ca mesajul meu nu e prea optimist, dar cred ca este mai realist decat al tau. iarta-ma daca te intreb o chestie mai delicata: esti cumva new-age-ist? ca astia mai au idei de astea utopice, ca vor veni schimbari majore, va fi o noua revolutie in societate, fiecare va dobandi o noua 'constiinta' etc etc

#637
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Mda, viziunea ta e cam pesimista ce-i drept. Te inteleg perfect, impartaseam celeasi ganduri anul trecut, cand vedeam ca situatia e tot mai albastra. Ca problemele energetice si demografice pun o presiune tot mai mare pe resursele planetei acestea amarate. Ca economia se apropie cu pasi repezi de un crash de proportii. Ca aparent nu exista solutii pentru rezolvarea tuturor acestor probleme aparute parca simultan, pentru a elimina orice sansa de supravietuire a civilizatie actuale.

De atunci, insa am tot studiat. Si am incercat sa caut si sa citesc, pentru ca informatia elimina teama, pesimismul si frustrarile. Am aflat ca exista alternative. Reale, nu cele promovate drept alternative de mass-media oficiala ca praf in ochi. Nu este inca timpul lor, va trebui intai sa curatam toata mizeria stransa de atatia ani pentru a putea incepe apoi sa punem bazele unei lumi mai bune.

Sunt asadar un fost peakoil-ist care a reusit sa iasa din butoiul de pesimism in care cazuse anul trecut cand a aflat de aceste probleme si se chinuia sa atraga atentia despre ele celor care aveau un minim de bun simt si dorinta de a iesi din ignoranta.

Si cred ca schimbarea e in avantajul nostru, al celor care am trait pe pielea noastra atat comunism, cat si capitalism. Atat viata simpla, saraca si poate pentru unii mai fericita din comunism. Cat si goana nebuna dupa consum, dupa mai mult, tot mai mult si tot mai nou din capitalism. Ar fi pacat sa fi vazut ce inseamna o schimbare de sistem, ce inseamna o revolutie furata, fara sa fi invatat nimic din asta. Si atunci cand sistemul actual se va prabusi sub propria greutate, si se va prabusi fara indoiala, sa nu gasim in noi curajul si inteligenta pentru a merge mai departe si a face lucrurile mai bine de data aceasta.

Edited by flaviand, 24 September 2009 - 09:17.


#638
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Intr-un articol primit de la madmax zilele trecute si pe care l-am tot citat ulterior in diverse locuri, se atrage atentia asupra unui fenomen ce a inceput sa ia amploare in ultima vreme. E vorba de costul hranei care a inceput sa creasca foarte puternic in contextul "crizei" actuale:

Fastest Food Inflation Since Riots Means Milk Up 39%

Quote

Rice may surge 63 percent to $1,038 a metric ton from $638 on Philippine imports and a shortage in India, a Bloomberg survey of importers, exporters and analysts showed. The U.S. government says nonfat dry milk may jump 39 percent next year, and JPMorgan Chase & Co. forecasts a 25 percent gain for sugar.

Global food costs jumped 7 percent in November, the most since February 2008, four months before reaching a record, according to the United Nations Food and Agriculture Organization. Farm prices this year lagged behind copper futures that doubled and oil’s 57 percent increase.

Asa cum am mai explicat, metalele pretioase, fermele si combustibilii sunt sugestiile mele pentru cazul in care sistemul financiar va intampina dificultati majore pe viitor. Cine are alternative mai bune este invitat sa le expuna.

Am tot recomandat achizitia aurului FIZIC ca si moneda de tranzitie. In timpul crizei din anii 30 nemtii duceau banii de hartie cu roaba la magazin. Si atunci daca lasai roaba la usa, riscai sa gasesti banii pe trotoar si roaba furata. Aurul in schimb isi pastra valoarea. La fel cum a dovedit ca o face si acum in momentul in care lucrurile o iau razna: Hyperinflation Nation

In ultimul an aurul a tot crescut, cu mancarea vedem cum stam, doar combustibilii care au ramas un pic in urma. O fi avand vreo legatura cu faptul ca BDI a scazut cu 94% in doar jumatate de an ? Nu va lasati pacaliti. Petrolul il cumpara electronic doar cei care fac specula. Cine are o casa la tara si un tractoras, poate stoca combustibili necesari macar unui sezon agricol pentru cazul in care importurile ar putea avea de suferit o perioada.

Intr-adevar nu putem deveni toti agricultori. Varianta cu ferma era o alternativa pentru cei care aveau disponibili cateva zeci de mii de euro si ar fi putut face ceva util cu ei, decat sa-i piarda la burse. Din pacate unii au uitat mult prea repede vremurile in care un salam, un pachet de unt sau un kilogram de zahar erau greu de gasit, iar banii nu aveau prea mare valoare.

Cine cumpara acum terenuri agricole la noi, e foarte posibil sa nu vada asta ca o "investitie" asa cum o inteleg unii in acest moment. Multi cand aud de asa ceva, li se aprinde brusc in cap un beculet pe care scrie BULA. Este efectul fenomenului din imobiliarele ultimilor doi ani. Care s-a transformat intr-o obsesie pentru anumite persoane ce vad acum bule si baloane peste tot in jurul lor. Eu am tot incercat sa subliniez diferenta intre "investitie" si "asigurare" dar lumea pricepe greu si uita repede.

Lucrurile devin si mai interesante cand auzi ca apar la noi tot mai multi cumparatori de terenuri agricole din Italia sau Anglia. Probabil ca cineva acolo sus le-a soptit si lor ca e bine sa ai un teren agricol undeva, iar in Romania sunt destul de ieftine. Desi unii se intreaba ce le mai trebe "astora" cand deja s-au mai ars cu bula noastra imobiliara o data.

Ei bine, eu cred ca vom vedea si multi din romanii plecati acum la lucru in tarile respective revenind in tara in urmatorii doi ani. Am multi prieteni care au ales aceasta varianta in momentul in care li s-a parut ca nu mai au o nici o alta sansa. La randul meu am locuit si am lucrat atat in Bucuresti cat si in afara tarii, dar in final am decis sa raman in orasul natal. Spun asta pentru a dovedi ca nu vorbesc fara sa pricep cum stau lucrurile.

Sa nu ma intelegeti totusi gresit cand spun ca se vor intoarce. Nu vor veni capsunarii pentru a ne inunda cu euroi si a cumpara terenuri cum cred unii. Din contra, se vor intoarce aici pentru a nu muri de foame pe acolo. Ce poti sa faci intr-o tara in care nimic nu mai functioneaza in momentul in care sistemul financiar e pe butuci ? Cand realizezi ca esti de fapt intr-o tara straina, iar familia si prietenii care te-ar putea ajuta sunt acasa ?

Nu va vine sa credeti ca vom trai ziua in care Anglia sau Italia vor deveni zone mai putin dezirabile decat Romania, nu-i asa ?

Well... just wait and see...

#639
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,552
  • Înscris: 07.02.2003

View Postflaviand, on 18th December 2009, 12:43, said:

Nu va vine sa credeti ca vom trai ziua in care Anglia sau Italia vor deveni zone mai putin dezirabile decat Romania, nu-i asa ?
Well... just wait and see...
De fapt e chiar SF. Folosesti date din Asia unde sunt multi si e normal sa se moara de foame si pretul sa creasca, in restul regiunilor printre care si a noastra pretul mare e numai la productia interna, importul e mai ieftin la mancare :P De ce crezi ca se spumeaza patronii din industria carnii la noi... prost si scump. In vest de ce crezi ca se duce lumea la supermarket in Ungaria ? Crize financiare au fost si vor mai fi, intotdeauna pierd cei slabi iar aurul la persoane fizice nu cerdca ajuta.

Si ca sa mai si glumim pe seama crizei (chipurile) alimentare, eu prevad o rezolvare foarte simpla a crizei, si anume ca UE sa termine cu tampeniile cu modificarile genetice :P Si ca exemplu as da SUA unde nu numai ca pretul e mic la mancare dar au excedent si-si permit sa hraneasca o buna parte din Africa si alte natii sub forma de ajutoare onu.

Legat de tarile pe care le-ai nominalizat Italia si Anglia astea sunt oarecum diametral opuse... nu le-as pune niciodata in aceeasi oala. Italia e o tara mai saraca (sudul) si are zone bogate (nordul), pe de alta parte Anglia e la cu totul alte standarde.

Edited by andreic, 18 December 2009 - 13:39.


#640
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Vorbeam de Italia si Anglia nu de Asia.

Deocamdata mai este teren si la ei, dar agricultura e total dependenta de infrastructura. Pe noi tocmai subdezvoltarea si ritmul anemic in care am implementat reformele in acest domeniu s-ar putea sa ne ofere acum un avantaj.

La ei totul e bazat pe exploatare mecanizata, pe suprafete mari, in mod eficient. Dar cu un flux precis care depinde in mod critic de asigurarea combustibililor, logisticii, a cashflow-ului si de capsunarii care lucreaza pe maruntis.

La noi treaba e mult mai relaxata, oamenii sunt obisnuiti sa se descurce singuri, sa nu astepte nimic bun de la stat sau marii procesatori, ba chiar din contra.

#641
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View Postflaviand, on 18th December 2009, 15:25, said:

Vorbeam de Italia si Anglia nu de Asia.

Deocamdata mai este teren si la ei, dar agricultura e total dependenta de infrastructura. Pe noi tocmai subdezvoltarea si ritmul anemic in care am implementat reformele in acest domeniu s-ar putea sa ne ofere acum un avantaj.

La ei totul e bazat pe exploatare mecanizata, pe suprafete mari, in mod eficient. Dar cu un flux precis care depinde in mod critic de asigurarea combustibililor, logisticii, a cashflow-ului si de capsunarii care lucreaza pe maruntis.

La noi treaba e mult mai relaxata, oamenii sunt obisnuiti sa se descurce singuri, sa nu astepte nimic bun de la stat sau marii procesatori, ba chiar din contra.
Zici bine cu ferma si combustibilul, cu aurul, nu stiu zau...
S-a mai vazut sa-l confiste statul de la privati, chiar in SUA.

#642
GubyIQ

GubyIQ

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 910
  • Înscris: 05.02.2007

View Postflaviand, on 18th December 2009, 12:43, said:

In ultimul an aurul a tot crescut, cu mancarea vedem cum stam, doar combustibilii care au ramas un pic in urma. O fi avand vreo legatura cu faptul ca BDI a scazut cu 94% in doar jumatate de an ? Nu va lasati pacaliti. Petrolul il cumpara electronic doar cei care fac specula. Cine are o casa la tara si un tractoras, poate stoca combustibili necesari macar unui sezon agricol pentru cazul in care importurile ar putea avea de suferit o perioada.

Intr-adevar nu putem deveni toti agricultori. Varianta cu ferma era o alternativa pentru cei care aveau disponibili cateva zeci de mii de euro si ar fi putut face ceva util cu ei, decat sa-i piarda la burse. Din pacate unii au uitat mult prea repede vremurile in care un salam, un pachet de unt sau un kilogram de zahar erau greu de gasit, iar banii nu aveau prea mare valoare.
frate scrii niste SF`uri aici de ma mir ca nu`ti muta posturile la rubrica de FUN  :kisstogether:
te pomenesti ca toti producatorii din agricultura vor ramane fara combustibili, iar tu vei fluiera un cantecel vesel de pe tractoras  :naughty:
tu pe ce lume traiesti, nu vezi ca exista o abundenta de mancare pt toate gusturile si buzunarele ? care`s vremurile alea de care zici ca nu se gasea salam ? in Germania in 1945 ? tu asta astepti, dar la nivel global ?  :nonobad:
consumul excesiv de bloguri/site-uri apocaliptice dauneaza grav rationamentului logic !

Edited by GubyIQ, 20 December 2009 - 12:32.


#643
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Guby, daca ai ratat citatul anterior privind cresterea galopanta a preturilor hranei, iti mai aduc o mostra:

2010 Food Crisis for Dummies

Quote

If you read any economic, financial, or political analysis for 2010 that doesn’t mention the food shortage looming next year, throw it in the trash, as it is worthless. There is overwhelming, undeniable evidence that the world will run out of food next year. When this happens, the resulting triple digit food inflation will lead panicking central banks around the world to dump their foreign reserves to appreciate their currencies and lower the cost of food imports, causing the collapse of the dollar, the treasury market, derivative markets, and the global financial system. The US will experience economic disintegration.

Over the last two years, the world has faced a series of unprecedented financial crises: the collapse of the housing market, the freezing of the credit markets, the failure of Wall Street brokerage firms (Bear Stearns/Lehman Brothers), the failure of Freddie Mac and Fannie Mae, the failure of AIG, Iceland’s economic collapse, the bankruptcy of the major auto manufacturers (General Motors, Ford, and Chrysler), etc… In the face of all these challenges, the demise of the dollar, derivative markets, and the modern international system of credit has been repeatedly forecasted and feared. However, all these doomsday scenarios have so far been proved false, and, despite tremendous chaos and losses, the global financial system has held together.

The 2010 Food Crisis is different. It is THE CRISIS. The one that makes all doomsday scenarios come true. The government bailouts and central bank interventions, which have held the financial world together during the last two years, will be powerless to prevent the 2010 Food Crisis from bringing the global financial system to its knees.


#644
GubyIQ

GubyIQ

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 910
  • Înscris: 05.02.2007
eu as aprecia daca ai lasa deoparte citatele cu headlines`uri bombastice si ai raspunde romaneste si punctual la ce tot intreb eu pe cateva thread-uri pe care ma contrez cu tine :)
poti incepe cu postul meu anterior.

#645
Gabysh

Gabysh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,326
  • Înscris: 06.08.2008

View Postflaviand, on 21st December 2009, 12:55, said:

Guby, daca ai ratat citatul anterior privind cresterea galopanta a preturilor hranei, iti mai aduc o mostra:

2010 Food Crisis for Dummies
Daca tot pui citatul ala, pune si un comentariu la fel de amplu. Poate altii au citit articolul respectiv, dar vor sa afle si parerea altor persoane.

#646
fsoare03

fsoare03

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 490
  • Înscris: 08.11.2007
http://www.wall-stre...-raspunsul.html

oare asa o fi?

#647
Gabysh

Gabysh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,326
  • Înscris: 06.08.2008

View Postfsoare03, on 11th February 2010, 08:49, said:

Propaganda! Industrie nu avem, agricultura nici atat.

Eu nu inteleg care crestere economica ? Poate a crescut moneda, ca economia e aceiasi de cand mama m-a facut.

#648
popazualexandru

popazualexandru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 122
  • Înscris: 06.04.2008
Cel care a scris articolul asta http://www.wall-stre...-raspunsul.html  vorbeste prostii Romania nu a iesit din recesiune, chiar azi au spus la televizor cei de la Realitatea ca Romania continua sa se afunde din ce in ce mai rau.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate