Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

SUEDIA

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
1366 replies to this topic

#19
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,912
  • Înscris: 25.06.2007

 beastie, on 22nd August 2009, 16:23, said:

Gresit

Depinde ce se intelege prin bani.
Tiriac, Patriciu, Becali etc etc au bani si nu pleaca.
Vorbind serios acum, nu emigreaza cei foarte saraci si cei foarte bogati, cu mentiunea ca cei foarte saraci plecati la munca fizica in Italia si Spania se exclud din calcul (nu sunt emigranti, sunt lucratori sezonieri).

 iconicpaul, on 22nd August 2009, 09:55, said:

Referitor la limba, e discutabil acel clasament pentru va depinde de foarte multi factori, dar multi spun ca cel putin din limbile vorbite in europa si in jurul ei, islandeza ar fi cea mai grea.

Islandeza e o limba indo-europeana, germanica. O mare parte din vocabular e similar cu al celorlalte limbi germanice, are doar 4 cazuri gramaticale etc
Nu vad cum ar putea fi mai dificila decat estoniana care are 14 cazuri gramaticale, finlandeza  care are 15 cazuri sau maghiara care are 17 cazuri.
Plus ca aceste 3 limbi fino-ugrice sunt aglutinative.

 iconicpaul, on 22nd August 2009, 09:55, said:

Despre celelalte categorii de imigranti, si aici lucrurile sunt mai complicate pentru ca multi arabi au primit ajutor oficial de la statul suedez, prin tot felul de programe si contracte intre state

Cred ca vorbesti de ajutoarele date refugiatilor, care nu sunt preponderent arabi, majoritatea sunt kurzi, negri, asiatici...
Acele ajutoare nu se dau datorita vreunui contract intre statele respective ci datorita legislatiei suedeze care protejeaza persoanele refugiate sau care cer azil politic.

Edited by Bogdan R, 23 August 2009 - 08:13.


#20
iconicpaul

iconicpaul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 293
  • Înscris: 17.07.2009
Am uitat sa mai fac cateva precizari pentru eventualii sau potentialii doritori de emigrare, temporara sau definitiva. Multe lucruri mi le aduc aminte pe parcurs de aia nu le-am postat pe toate intr-un singur post. In ordine cronologica, ar fi:
1. Cazarea rapida, temporara: la unul din hostelurile STF HI:  http://www.hihostels...y-054483.en.htm
2. Procurarea unui mijloc de locomotie: avand de parcurs distante mari in oras, o bicicleta e indispensabila, fiind mijlocul de locomotie cel mai ieftin si comod. Ori inchiriata ( aprox. 5 euro/zi), ori cumparata, ori o duceti din ro, cumva.
3. Gasirea unei chirii la o garsoniera, se face cel mai usor pe un site: blocket.se   http://www.blocket.se/
4. Cautarea unui loc de munca: in general, nu va pierdeti timpul cu agentiile de ocupare a fortei de munca. Cel putin in Malmo, erau vreo 4 - 5 agentii, dispersate in tot orasul, fiecare cu domeniul ei: una cu comertul, alta cu constructiile.....etc.  http://www.arbetsformedlingen.se/
Agentiile alea sunt mai mult de ornament.

Pana in Suedia, drumul cu autocarul e foarte lung si obositor si nu il recomand. Cu avionul e mult mai comod. Cel putin in Malmo, eu am fost cu avionul, cu Malev, pe ruta Timisoara - Budapesta - Copenhaga ( eu locuiesc in Timisoara). Malmo e foarte aproape de Copenhaga, distanta e scurta, vreo 15 min cu trenul, adica un fel de metrou. Am trecut peste Oresund Bridge, e superb. Desi Malmo are aeroport, el are o importanta mai mult secundara, din punctul asta de vedere, Malmo fiind "legat" de aeroportul din Copenhaga.
De la distanta, am vazut si HSB Turning Torso, dar nu am facut poze pentru ca nu am dus aparat foto si oricum nu m-am dus acolo doar sa casc ochii. Dar recunosc ca sunt locuri desprinse parca din cartile de basme.

Si ca sa extrag esenta, adica gasirea unui loc de munca in suedia, ca pana la urma asta cel mai important lucru si de fapt si scopul threadului: suedezii sunt oameni suspiciosi, mai ales cu strainii si ii intereseaza mai putin cv-ul, adica ce stii sa faci si ii intereseaza mai mult caracterul, punctualitatea, sinceritatea. Degeaba esti specialist intr-un domeniu daca esti gunoi ca om. Deci socializarea este cruciala, socializare care cere timp. Odata ce lumea incepe sa te cunoasca, incepe sa-si dea drumul la gura si sa recomande sau sa spuna ca stie pe cineva care are nevoie de un om. fara sa te cunoasca ca om, nu te angajeaza nimeni. Experienta e relativa pentru ca oricum cam trebuie sa inveti totul de la 0 dupa cerintele si preferintele lor si setul de valori invatate aici nu valoreaza acolo nici cat o ceapa degerata.
Restul cazurilor particulare nu cred ca are rost sa le discutam.

Ca o idee generala, eu m-am dus acolo mai mult de curiozitate, si sa incerc marea cu degetul. Oricum, eu aveam doar vreo 500 Euro in buzunar si era limpede de la inceput ca nu am sanse sa ma lipesc acolo din prima.
Aici deja depinde fiecare cum gandeste: unii merg intr-o tara straina fara sa se gandeasca cum se intorc, adica joaca totul pe o singura carte.
Eu am avut 500 euro ca mai mult nu am avut.
De asta am spus la inceput ca cei care au bani, nu emigreaza. Si eu, daca as avea un loc de munca bine platit, de preferinta la stat, pe un 1.500 euro/luna si as avea aici tot ce-mi trebuie, nu as mai pleca nicaieri, pentru ca aici as fi cineva. Acolo esti nimeni, indiferent de cum ajungi acolo. Pe suedez nu-l intereseaza ce mare sef ai fost aici, ca nu da doi bani pe cv-ul de aici.

Edited by iconicpaul, 23 August 2009 - 13:53.


#21
cocoshel-suedia

cocoshel-suedia

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 14.10.2008
Un forum al romanilor din sau in drum spre Suedia:
http://suediainfo.fr...s.net/forum.htm

#22
rox

rox

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 6,348
  • Înscris: 28.11.2004
Intrebare stupida: doneaza/ imprumuta/ vinde cineva Svenska utifr?n Larobok? Sau un xerox dupa? Sau un scan? Sau orice?

Edited by rox, 08 October 2009 - 18:53.


#23
enkelt

enkelt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 74
  • Înscris: 27.11.2008

 iconicpaul, on 23rd August 2009, 12:31, said:

Si eu, daca as avea un loc de munca bine platit, de preferinta la stat, pe un 1.500 euro/luna si as avea aici tot ce-mi trebuie, nu as mai pleca nicaieri, pentru ca aici as fi cineva.
da, cineva cu 1.500 €/luna.. :coolspeak:

 iconicpaul, on 23rd August 2009, 12:31, said:

Acolo esti nimeni, indiferent de cum ajungi acolo. Pe suedez nu-l intereseaza ce mare sef ai fost aici, ca nu da doi bani pe cv-ul de aici.
say what? esti ce esti, dupa cap si educatie.. :naughty:

#24
gabigowriel

gabigowriel

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,254
  • Înscris: 07.12.2009

 rox, on 8th October 2009, 18:49, said:

Intrebare stupida: doneaza/ imprumuta/ vinde cineva Svenska utifr?n Larobok? Sau un xerox dupa? Sau un scan? Sau orice?
Rox tupen!  :naughty:

#25
danke_1971

danke_1971

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 09.03.2009
Buna seara,
sunt pe cale sa plec in Suedia la un interviu cu un angajator (spital), si pe care cu noroc/perseverenta l-as putea trece cu bine.Ar putea cei care locuiesc de ceva vreme acolo sa imi spuna daca se poate trai cu 27.000 SEK (brut)?Ma refer la o familie de 2 adulti +2 copii(1 si 5 ani), la care sotia (inca ) nu lucreaza.Nu stiu la aceasta suma cam cat ar fi impozitul.
multam'

#26
florinf57

florinf57

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 25.01.2010
Asta vine cca 2,640Eur din care o sa scazi impozitul (?15-20%?). Adica sub 2000 netto.
Din Franta, stiu din experienta, pot trai cu acesti bani maxim doua persoane si nu nemaipomenit.
Un salariu bun insa in Norvegia (stiu asta de la niste prieteni universitari acolo) este echiv 5500-6500Eur netto per luna, asta in mediu academic, la apogeul carierei. In mediul muncitoresc in Norvegia media este pe la 2500Eur, cam cum vi se ofera dvs. Iar Suedia are un nivel de viata comparativ cu Norvegia.

Edited by florinf57, 25 January 2010 - 03:04.


#27
sygeplejersken

sygeplejersken

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 289
  • Înscris: 18.01.2010

 danke_1971, on 25th January 2010, 02:06, said:

Buna seara,
sunt pe cale sa plec in Suedia la un interviu cu un angajator (spital), si pe care cu noroc/perseverenta l-as putea trece cu bine.Ar putea cei care locuiesc de ceva vreme acolo sa imi spuna daca se poate trai cu 27.000 SEK (brut)?Ma refer la o familie de 2 adulti +2 copii(1 si 5 ani), la care sotia (inca ) nu lucreaza.Nu stiu la aceasta suma cam cat ar fi impozitul.
multam'

Acum depinde de necesitatile fiecaruia. Vei primi si o deducere de impozit pe salariu ptr ca sotia nu lucreaza + alocatie ptr copii. Eu zic ca se poate. Cauta in zona unde locuiesti Willys, este un supermarket discount suedez cu produse bune si ieftine. Mult succes la interviu!
:)

#28
free_bachelor

free_bachelor

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 04.02.2010
salutari "nordicilor", mi-am terminat licenta in germania si acum as avea 2 posibilitati: sa-mi caut de lucru sau sa continui cu un master. am gasit un program de master interesant in suedia (in stockholm) si acum MAREA INTREBARE:  E O IDEE BUNÀ SA MERG IN SUEDIA???? ma refer aici mai mult la viata sociala. partea financiara este si ea un aspect, dar sper sa se rezolve cumva, exista tot felul de informatii pe net legate de costuri de studiu, etc....
ma gandesc la suedia nu pentru ca mi-ar oferi profesional mai multe posibilitati decat germania, ci ca o experienta noua si ca o etapa noua din viata mea. mi se pare foarte interesant sa vezi si sa traiesti in cat mai multe tari.
deci cum sunt oamenii in comparatie cu nemtii? acelasi gen de oameni retrasi? am auzit ca suedezii ar fi totusi un pic mai relaxati....ideea este sa fie o deosebire intre nemti si suedezi, pentru ca vreau sa vad altceva, alta cultura (sa nu-mi ziceti acum sa ma duc in japonia :):) )
vreau sa merg in stockholm, cum e viata de noapte acolo? cum sunt fetele? sunt tanar si am 26 de ani ;)
am cantarit si posibilitatea sa merg intr-o tara sudica cum ar fi italia sau spania, dar n-au universitati la fel de bune, si poate este mai greu sa ma intretin singur, ca nu se castiga la fel de bine.  
ce ati spune de alternativa SUA la Suedia? (poate ar fi mai interesant un loc cu vreme faina, gen Spania, Italia sau sudul SUA)
este un pas mare si trebuie sa ma gandesc foarte bine...mi-ar fi foarte de folos parerile voastre....

#29
enkelt

enkelt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 74
  • Înscris: 27.11.2008
te-ai gindit vreodata ca parerile altora sint..personale? ca tot esti "baiat mare", ar fi mai bine sa iei decizii singur, dupa cum te-ndeamna inima si constiinta...eu n-am cunoscut pina acum 2 oameni care sa aiba aceleasi opinii despre acelasi loc

p.s. fa-ti masteratul..cu bachelor nu faci nimic

Edited by enkelt, 09 February 2010 - 11:16.


#30
eugem35

eugem35

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 09.02.2010

 alyblu323, on 6th October 2008, 11:50, said:

Salutare,

Am in plan sa ma mut cu in Suedia, zona Stockholm, in vreo trei saptamani. Caut informatii despre chirii, am gasit cate ceva, dar nu sunt sigura de taxele, costurile aferente unui contract de inchiriere acolo.
Vreau sa stau la un hotel cateva zile pana gasesc o chirie convenabila si am nevoie de orice info utila.
Nu stiu sigur daca ies mai bine dpdv costuri daca apelez la o agentie imobiliara sau daca ma apuc singura de cautat, pt ca n-as vrea nici sa stau mai mult de 3-4 zile la hotel. Mai vreau sa stiu cam cat costa legalizarea si traducerea unui contract de inchiriere.
Daca e cineva care ma poate ajuta, astept orice info utila, experienta proprie etc.
Multumesc
salutare am lucrat in suedia sunt in tare de aproape doi ani in zona stocholm chiria este cam mare cam 6000 sek adica 600 euro sek coroana suedeza , daca ai bani lichizi poti cumpara un apartament cui doua camere undeva in provincie cam 32000de euro la o suta cinzeci de km de stocholm ,trenurile merg foarte bine si din ora in ora

 sygeplejersken, on 25th January 2010, 13:13, said:

Acum depinde de necesitatile fiecaruia. Vei primi si o deducere de impozit pe salariu ptr ca sotia nu lucreaza + alocatie ptr copii. Eu zic ca se poate. Cauta in zona unde locuiesti Willys, este un supermarket discount suedez cu produse bune si ieftine. Mult succes la interviu!
Posted Image
vezi ca in suedeza momps este tva la noi si cel mai mare moms este 25 la suta nu este fix paritate coroana euro este de 8.25 sek un euro


am lucrat in suedia ca sofer este frumoasa tara sunt cam reci oameni dar vorbesc engleza si vezi cum faci cu cazarea este cam mare chiria in orasele mari 600 euro

#31
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,912
  • Înscris: 25.06.2007

 eugem35, on 9th February 2010, 15:31, said:

este cam mare chiria in orasele mari 600 euro
Daca doresti sa ajuti atunci detaliaza. Cam ce fel de apartament gasesti cu 600 euro/luna? Mic, mare, mobilat, nemobilat, cheltuielile sunt incluse etc?

#32
sygeplejersken

sygeplejersken

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 289
  • Înscris: 18.01.2010

 free_bachelor, on 4th February 2010, 01:22, said:

vreau sa merg in stockholm, cum e viata de noapte acolo? cum sunt fetele? sunt tanar si am 26 de ani ;)

de obicei se iese in oras vineri si sambata seara..pe la orele 22.00 -23.00 si ajung acasa dimineata, majoritatea beti morti ...atat barbatii cat si femeile

#33
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,912
  • Înscris: 25.06.2007

 sygeplejersken, on 14th February 2010, 00:52, said:

de obicei se iese in oras vineri si sambata seara..pe la orele 22.00 -23.00 si ajung acasa dimineata, majoritatea beti morti ...atat barbatii cat si femeile

Asta-i specific tuturor Tarilor Nordice :lol:  ...

#34
rox

rox

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 6,348
  • Înscris: 28.11.2004
groaznic. si tocmai citisem data trecuta la "scoala de suedeza" un text despre consumul de alcool, fumat si droguri in suedia, de unde reiesea ca se consuma anual 7 l alcool pur pe cap de locuitor. tema a fost sa facem o comparatie cu romania, si din sapaturile mele si medii si statistici oms, in romania consumul e 7,5 l alcool pur/cap locuitor/an...
in alta ordine de idei, eu as vrea sa fac o vizita la vara p-acolo, dar ofertele agentiilor de turism sunt extrem de limitate si scumpe. credeti ca am sanse sa gasesc ceva cazare convenabila in stockholm de capul meu, pentru o saptamana? nici nu stiu de unde sa incep cu cautarile, sunt prastie la organizat excursii pe cont propriu :lol:

#35
nosferyk

nosferyk

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,284
  • Înscris: 23.08.2004

 rox, on 14th February 2010, 09:44, said:

alcool in suedia anual 7 l pe cap de locuitor.  romania consumul e 7,5 l alcool pur/cap locuitor/an...

Tind sa cred ca este mai mare in Romania, instalatiile home made functioneaza perfect pe la noi si o cantitate uriasa de alcool nu este inregistrata pe cand pe la nordici nu am auzit/vazut asa ceva.

La mine la tara marea majoritate fac 50-200L tuica si 200-600L vin.

Ideea este ca nordicii nu consuma enorm dar consuma toti! Nu consuma zilnic dar 1 data/saptamana sunt muci.
Si pentru ca alcoolul este foarte scump, se trotileaza bine de tot acasa cu bautura de duty-free sau ce au mai ieftin prin comert si la petreceri mai baga 100ml de alc. si sunt in cap.

Pana si la deplasarile in delegatii bugetul alocat este spart aproape integral din prima seara pe bautura in restaurant si a 2-a zi sunt zombi majoritatea. Pana la Norvegia nu mi-a fost dat sa aud de femei educate, sa doarma in fata camerei de la hotel ca nu poate deschide usa, sau sa urce in 4 labe pe scari ca nu nimereste butonul de la lift! Sau ca nu mai stie la ce camera trebuie sa ajunga. Betiile in grup sunt ceva normal si natural, la ei, din cate am observat.

La ultima petrecere organizata de firma bautura s-a dat pe BONURI! Ai bonurile in fata, pe masa, sub farfurie si mergi si iei de baut ce vrei ..bonul si paharul, acuma depinde de darnicia firmei si numarul de bonuri alocate/persoana. M-am distrat copios pe tema asta, stateau norvegienii cu ochii pe cei care plecau ca sa le ia bonurile de pe masa. Ce-i drept asta a fost in ultimul an, ca deh, criza, criza pe care ei nu o recunosc dar o au din plin!

#36
sygeplejersken

sygeplejersken

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 289
  • Înscris: 18.01.2010

 nosferyk, on 14th February 2010, 12:43, said:

Tind sa cred ca este mai mare in Romania, instalatiile home made functioneaza perfect pe la noi si o cantitate uriasa de alcool nu este inregistrata pe cand pe la nordici nu am auzit/vazut asa ceva.

Ideea este ca nordicii nu consuma enorm dar consuma toti! Nu consuma zilnic dar 1 data/saptamana sunt muci.
Si pentru ca alcoolul este foarte scump, se trotileaza bine de tot acasa cu bautura de duty-free sau ce au mai ieftin prin comert si la petreceri mai baga 100ml de alc. si sunt in cap.


te inseli amarnic, exista multi norvegieni si suedezi fac alcool in casa.
nu consuma toti nordicii alcool, nu generaliza :)
alcoolul nu este scump in Danemarca, spre ex o sticla de Baileys costa in Danemarca la fel ca in Romania ;)
alcoolul este intr-adevar mai scump in Suedia, Norvegia si Finlanda...
:)

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate