Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Masina paine
Last Updated: Apr 25 2024 16:34, Started by
RADU_
, Oct 21 2007 08:54
·
57
#3763
Posted 01 January 2012 - 14:14
machopiciu, on 1st January 2012, 12:08, said: Salut. Sunt posesorul unui Moulinex 6000 de vre-o luna jumate...totul a fost bine si frumos pana la momentul in care am decis sa folosesc drojdie proaspata (Dr. Oetker)...am folosit pana atunci drojdie uscata (aceeasi marca) si totul a fost ok. Acum ce pb am - cartea care am primit-o imi da o echivalenta care nu e tocmai ok... Drojdie uscată (în lgt) 1 1.5 2 2.5 3 3.5 4 4.5 5 Drojdie proaspătă (în g) 12 20 25 30 35 40 50 55 60 in sensul ca daca folosesc 20g de drojdie proaspata la o paine la care inainte foloseam 1.5 lgt se lasa rau de tot. Am gasit si alt tabel de echivalenta ... cel cu 1 lgt 9 grame de drojdie...dar si asa la 1.5 lgt folosind 13 grame drojdie proaspata tot s-a lasat putin pe o parte. Sa nu uit...folosesc Baneasa 650 si Baneasca integrala/neagra. 2% din cantitatea de faina nu prea "pusca" sa zic asa la mine...plus ca ce te faci cand cantitatea de faina e de 700g (amestec normala cu inegrala) dar la reteta ai 3/4 lgt drojdie? Deci va rog sfaturi pentru: 1. cantitate drojdie proaspata 2. marca faina daca stiti din experienta mai buna 3. orice alt sfat e binevenit. Merci mult, Vlad Eu am un 5023 si la primele 3 paini am avut aceeasi problema. Foloseste 2% drojdie / gramajul fainii. Astazi mi-a iesit foarte frumoasa prima paine folosind ratia asta. |
#3764
Posted 01 January 2012 - 17:40
Jerusaleem, on 1st January 2012, 14:14, said: In primul rand La Multi Ani! multa sanatate, bucurii si paini cat mai bune si reusite ;) Din pacate am facut chiar acu 2 zile o paine alba (deci doar cu 700 g faina alba de Baneasca) la care am folosit 13g drojdie proaspata ... si si asa mi s-a lasat pe o parte de sus a painii; tb sa recunosc ca e mai bine decat atunci cand am folosit 15g sau chiar 18g. Ce am gasit in posturile anterioare e un fel de echivalenta pentru dr. oetker (chiar nu vreau sa fac reclama dar eu asta folosesc) si anume: la 1 lgt drojdie uscata se echivaleaza 8.4g drojdie proaspata - calculul e simplu - 7g are plicul si asta se traduce in 2.5 lgt de la moulinex => 2.8g/1lgt si apoi folosind o regula generala, dupa cum spun multi pe multe forumuri, se inmulteste cu 3 pentru a folosii cate grame de drojdie proaspata tb folosit, deci 84g drojdie...ehhh, ca acum acest calcul se bate cap in cap cu ce scrie pe plic - adica 7g uscata = 2.5 lgt e echivalent la 25g proaspata - e alta poveste. Dar am sa incerc si am sa revin cu detalii cu "decizia" finala bazata pe teste :) P.S.: eu nu zic ca nu e ok cu cei 2% ... dar mi se pare ca nu e aplicabil la orice reteta...de exemplu painea traditionala (cu 50g faina secara), din manualul de retete are 3/4 lgt drojdie...dar cantitatea de faina e de 650g daca nu ma insel...si chiar iasa bine cu programul necesar si aceste cantitati. Edited by machopiciu, 01 January 2012 - 17:50. |
#3765
Posted 01 January 2012 - 17:51
Daca doresc sa fac o paine cu cartofi scad din cantitatea de faina?
|
#3766
Posted 01 January 2012 - 17:53
#3767
Posted 01 January 2012 - 17:57
LA MULTI ANI!!!
Va mai prezint o idee din categoria "Talentele ascunse ale masinii de paine": trandafiri. Merge orice reteta pentru cozonac, programul aluat. Eu am pus: 3 galbenusuri, 250g zahar, 150g unt topit, 250 ml lapte, 500g faina alba 000 1 cub drojdie proaspata 25g (eu folosesc Pakmaya) esenta de vanilie, coaja rasa de portocale. Am topit zaharul in laptele incalzit, am pus in cuva masinii galbenusurile, laptele cu zaharul, untul, un strop de sare, aromele, deasupra lor am pus faina, apoi drojdia maruntita intre degete. Programul aluat, 1h 30'. Am supravegheat aluatul si bine am facut, pentru ca a mai fost nevoie de faina, cred ca am mai pus cateva linguri pe masura ce il framanta, pana a ajuns la consistenta potrivita. Umplutura: o cana de nuci maruntite 4-5 linguri de zahar esenta de rom 3 linguri de cacao Le-am amestecat bine si apoi am pus lapte fierbinte, nu prea mult, sa nu iasa moale. Dupa ce aluatul a crescut frumos in masina, l-am rasturnat pe o planseta si l-am impartit in 3. Am intins fiecare foaie, am uns-o cu umputura, am rulat-o si am taiat-o in bucatele de cca 3 cm grosime pe care le-am asezat in forme de briose din hartie, cu taietura in sus. Le-am mai lasat la crescut vreo douazeci de minute si le-am pus la cuptor. Ar fi trebuit sa le ung pe deasupra cu galbenus de ou, dar....... am uitat :D IMG_1343.JPG 251.35K 51 downloads IMG_1345.JPG 197.74K 53 downloads |
#3768
Posted 01 January 2012 - 18:57
#3769
Posted 01 January 2012 - 21:06
cautati in site-ul meu painea cu cartofi (si rozmarin), ca ssa nu ma repet aici
|
#3771
Posted 02 January 2012 - 08:48
depinde de reteta:
1. la paine alba clasica la 700g faina am pus 420ml apa 2. la painea fermierului (sau de tara - dupa retetele altor modele moulinex) la 560g alba + 130g integrala am pus 405 ml 3. la painea traditionala in stil francez la 700g apa am pus 450ml apa deci depinde de fiecare reteta asa cum la fiecare depinde si cantitatea de drojdie necesara...si crede-ma ca mi-au iesit toate (plus inca vre-o 6 retete) atunci cand am folosit drojdie uscata la cantitatea din reteta. dar acum mi s-a pus pata sa folosesc drojdie proaspata - mi se pare ca iasa mai buna painea. aseara am incercat reteta 2 de mai sus folosind 8.4g drojdie proaspata in loc de 1 lgt uscata...reteta a necesitat 2 lgt (deci 16.8g proaspata)...si a iesit bine/f bine (ca si atunci cand am folosit uscata)...deci pentru o reteta am descoperit cantitatea corecta; acum mai urmeaza si restul care le-am tot facut pana acum (ca sunt vre-o 5-6 retete de paine care ne plac si e mai interesant sa le alternam) si acum o intrebare generala - la painea care are inclusa faina integrala e sau nu normal sa nu am un capac crescut ca si la painea care are doar faina alba/normala? la mine capacul e drept (nici lasat dar nici crescut) merci anticipat. Edited by machopiciu, 02 January 2012 - 08:48. |
#3772
Posted 02 January 2012 - 10:43
machopiciu, on 2nd January 2012, 08:48, said: si acum o intrebare generala - la painea care are inclusa faina integrala e sau nu normal sa nu am un capac crescut ca si la painea care are doar faina alba/normala? la mine capacul e drept (nici lasat dar nici crescut) merci anticipat. Painea din poza are jumatate faina alba si jumatate faina integrala si de secara (total 400g, in cuva mare). Reusita este data si de tipul (marca) fainurilor folosite. La 3% drojdie proaspata din faina, painea miroase a drojdie a doua zi. O lingurita drojdie uscata = 4g, deci se foloseste pentru 400g faina. Vrem drojdie proaspata, sa zicem in procent de 2.5%, rezulta 10g drojdie proaspata la aceeasi cantitate de faina. Attached FilesEdited by dorinacirstea, 02 January 2012 - 10:49. |
|
#3773
Posted 02 January 2012 - 11:36
dorinacirstea, on 2nd January 2012, 10:43, said: O lingurita drojdie uscata = 4g, deci se foloseste pentru 400g faina. Vrem drojdie proaspata, sa zicem in procent de 2.5%, rezulta 10g drojdie proaspata la aceeasi cantitate de faina. la mine o lingurita de drojdie e de 2.8g drojdie uscata...si ma refer la lingurita care a venit ca si ustensila cu masina de paine. plus ca ideea cu 2% sau 2.5% nu se potriveste cu retetele date in carte...adica nu la toate retetele; mai mult de atat, pe incercate, la o paine alba clasica am pus la 700g faina undeva la 16g de drojdie proaspata si painea s-a lasat (chiar f tare) si doar drojdia a fost cauza (am grija tot timpul la masurarea componentelor plus temperatura apei). ziceai si de faina - spune-mi o marca si un tip care il folosesti cu success (atat pentru cea alba cat si pentru cea integrala/neagra si cea de secara) - eu folosesc Baneasa 650 si cea neagra tot de la Baneasa pentru moment incerc sa fac cat mai multe retete din manual (ca am o gramada sa fiu sincer) si de abia apoi vreau experimente. ce am facut pana acum cu drojdie uscata a iesit ok si f ok...dar acum vreau neparat sa folosesc drojdie proaspata (mi se pare mie mai ok painea), numai ca inca nu am aflat cantitatea ideala de drojdie. |
#3774
Posted 02 January 2012 - 14:23
In retetarul meu, la painea frantuzeasca reteta este cu 700g faina si 400ml apa, incearca si tu cu mai putin lichid pentru ca si asta e unul din motivele pentru care painea se lasa. Tocmai de asta te-am intrebat, banuiam ca nu e tocmai ok proportia faina/lichid la retetele tale.
|
#3775
Posted 02 January 2012 - 15:07
sunt total de acord ca apa multa e un motiv pentru painea lasata...marea mea pb e ca acceasi reteta dar cu drojdie uscata iasa f bine...cu drojdie proaspata nu...inca :) dar mai experimentez eu cantitati de drojdie si vad cat tb folosita.
|
#3776
Posted 02 January 2012 - 16:24
Fiindcă la mine, de pildă, cu 400 ml de apă și de la 620 la 690 g făină pâinea crește foarte bine, înclin să cred că programele unor producători sunt mai bine optimizate decât ale altora. Alt argument nu găsesc, deoarece conform teoriile unora și ale altora privitoare la proporția de drojdie/făină/apă ar fi trebuit să am numai dezastre de pâini, ori mie mi-au ieșit excelente toate. nu mai spun că drofdie pakmaya folosesc de la un sfert de pachețel (cca. 6 g) până la jumătate (când fac pâinea pe programul rapid), fără a se observa o diferență prea mare de creștere. Singura dată când mi-a căzut o pâine a fost când am pus drojdie mai multă.
|
#3777
Posted 02 January 2012 - 18:04
La Multi Ani, brutarilor! :)
Am si eu o dilema de inceput de an :rolleyes: Asa ca poate ma ajutati. Este vorba despre o piine cu masline de 1 Kg care nu s-a omogienizat suficient. Mai exact, maslinele au ramas in jumatatea inferioara a piinii. Dar, sa incep cu inceputul. Reteta este de pe blogul Batrinelului (multumiri, maestre brutar :arigato: ), dar modificata de mine. Asadar am pus asa: - ulei masline extravirgin - 2 LG - lapte proaspat (3,5%) - 350 ml (Batrinelul avea aici apa in aceeasi cantitate) - sare - 1,5 lg - zahar - 1 LG - faina alba tip 650 - 625 g (Batrinelul avea aici 300g integrala + 325g tip 000) - drojdie proaspata (Budafok) - 12g - masline negre (Mamut) - 115g (Batrinelul avea aici 100 g masline negre + masline verzi) - busuioc uscat - 2g Am ales programul 1 (piine de baza) cu rumenire dark (3h18') la a mea Mulineta (OW 3025). Mentionez ca maslinele fara simburi le-am taiat in patru. N-am vrut sa le tai mai mici tocmai pentru ca am citit ca oricum vor fi maruntite de masina. Maslinele si busuiocul le-am adaugat la semnalul sonor al masinii. Asadar intrebarea mea este: unde am gresit? Piinea este (a fost :P ) delicioasa, a crescut foarte bine, a fost rumenita cum trebuie... doar ca in interior arata ca un chec :D . Oare trebuiau adaugate de la inceput maslinele? Poate trebuiau mai maruntite? Care sa fi fost buba? :huh: Piine_Masline.jpg 231K 73 downloads |
|
#3778
Posted 02 January 2012 - 18:20
#3779
Posted 02 January 2012 - 21:43
La Multi Ani
Doresc si eu o informatie legata de masina de facut paine. Sunt interesat sa achizitionez o masina de facut paine care sa aibe cuva si paletele din inox. Va rog sa imi spune-ti si mie niste modele care sa indeplineasca aceste cerinte, eu sincer nu am reusit sa gasesc pe net:). Si as mai ave o intrebare Stiti cumva daca exista masini de paine care au ca material antiaderent ceramica? Va multumesc pentru raspunsuri. Toate cele bune |
#3780
Posted 03 January 2012 - 20:35
kubera, on 2nd January 2012, 21:43, said: La Multi Ani Doresc si eu o informatie legata de masina de facut paine. Sunt interesat sa achizitionez o masina de facut paine care sa aibe cuva si paletele din inox. Va rog sa imi spune-ti si mie niste modele care sa indeplineasca aceste cerinte, eu sincer nu am reusit sa gasesc pe net:). Si as mai ave o intrebare Stiti cumva daca exista masini de paine care au ca material antiaderent ceramica? Va multumesc pentru raspunsuri. Toate cele bune |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users