Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Am pus Bixtonim in ochi

Beneficiaza un PFA de drept de r...

iPhone 13 Pro SH de la magazin on...

Care este procedura de transfer l...
 Video clip Timelapse

Salariu compensatoriu

Cauza reala cancer?

Mesageria Google sau Mesageria Sa...
 Motorola moto g31 - probleme micr...

Lene vs Comoditate

Problema sunet boxa fata

Televizoare TCL 8xx, 9xx: update,...
 Alimentare motoare 'industria...

Dezamagire Pc Gaming

Pixel alb care apare si dispare

Trebuie sa platesc vigneta daca m...
 

Masina paine

* * * * * 11 votes
  • Please log in to reply
12782 replies to this topic

#12727
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,966
  • Înscris: 28.02.2006
Vezi ca aia nu e paine de malai, este paine fara gluten din faina de porumb. Malaiul si faina de porumb sunt diferite. Daca incerci sa faci chestia aia de mai sus cu malai o sa iasa o turta cruda ;)

#12728
mcjohn

mcjohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,217
  • Înscris: 05.02.2009
Azi, mi s-a confirmat ... "ce-i mult, strică" !
De cîteva săptămîni, adaug o Lg de oțet la pîine și a ieșit excelentă !
Azi, am văzut clipul din nou și acolo, tipa adăuga 2 Lg de oțet.
Hai să pun și eu 2 Lg .
După 1,1/2 ore de dospire abia a crescut coca vreo 2 cm. Foarte puțin.
Am oprit mașina, am intrat pe programul de coacere, și i-am dat cîte 1 min căldură la fiecare 15-30 min.
După 3-4 ore, a crescut 3/4 din cuvă, apoi am uitat de pîine ...
A început să se desumfle . :(
I-am dat coacere și gata ! Ce-o ieși, o ieși.
Și cam așa a ieșit ... :(
Attached File  20230919_193311.jpg   426.24K   12 downloads
Juma de cuvă.

#12729
iogamac

iogamac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,098
  • Înscris: 05.11.2009
Trebuie studiat!

#12730
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,966
  • Înscris: 28.02.2006
Asta pentru ca otetul este un stabilizator al duratei de viata, rolul lui este sa creasca durata de viata a painii, Ca sa faca asta, el "ucide" drojdiile ramase si creaza un mediu in care propagarea drojdiilor si a mucegaiurilor este inhibata. Prea mult otet si drojdia isi pierde din activitate si automat din putere.

#12731
mcjohn

mcjohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,217
  • Înscris: 05.02.2009

View PostMirceaDWC, on 20 septembrie 2023 - 10:15, said:

Prea mult otet si drojdia isi pierde din activitate si automat din putere.
Poate că da ...
Nu mă pricep ...
Revin la 1 Lg.

#12732
Freddy12

Freddy12

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,484
  • Înscris: 15.09.2010

View Postmcjohn, on 18 septembrie 2023 - 14:12, said:

Offtopic.

A folosit cineva amidon din porumb ?
Am văzut un clip pe youtube, cum cineva obținea 1 kg de brînză, dintr-un kg de lapte. (În mod normal, obții 200-300g brînză dintr-un kil de lapte.)
Secretul ... a adăugat amidon din porumb.

Mie mai îmi plece să-mi fac torturi și ... de obicei, nu-mi iese frișca. Dacă adaug amidon în frișcă (fără a o încălzi), oare funcționează ?
Uite cum se verifica smântâna
https://sfatulveteri...na-falsificata/
Cumpara smântâna pentru frișcă la cutie și nu vei avea surprize neplăcute. Eu  folosesc Dorna sau Pilos de la Lidl.

#12733
iogamac

iogamac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,098
  • Înscris: 05.11.2009
Eu cu Pilos am avut probleme. Ultima dată când am făcut. Și fac destul de des de când a apărut Lidl.

#12734
mcjohn

mcjohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,217
  • Înscris: 05.02.2009

Vizualizare mesajFreddy12, pe 20 septembrie 2023 - 18:41, a scris:

Uite cum se verifica smântâna
Anterior, am cumpărat smîntînă 33% în recipirentele acelea (paralelipiped dreptunghic), de 1 kg, identic cu cel de frișcă Hulala.
Dopul exterior, din plastic, avea sigiliu, dar, sub acel dop, mai era un sigiliu, din staniol. Acela era rupt/desfăcut.
Deci, au căpătat experiență fetele din depozit, (că nu "le lucrează" pe raft, ci în spate, la dos).
După ce am luat plasă de 2 ori, am luat această smîntînă, la cutie de 900 g. E cutie !!!
Se vede cutia în poza cu multe pliculețe de întăritor.
Sfaturile ptr verificarea smăntînii sînt bune, dar ... lipsește reactanul la domiciliu. (Nu am iod în casă.)
Anterior cumpăram frișcă de la Hulala, dar acum am văzut că au hidrogenat-o și nu vreau să mai consum produse hidrogenate, ptr că, din cauza lor, m-am ales cu Alzimer. (Eu sufăr de Alzimer. Uit "de la mînă pîn' la gură"! ).
Sînt bolnav, dar mă tratez...
Mulțumesc mult de sfaturi !

#12735
em2006

em2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,725
  • Înscris: 10.02.2007

View Postem2006, on 19 septembrie 2023 - 02:39, said:

...Cu faina din acelasi lot, pana la epuizarea stocului, am facut si o pita pe programul BASIC  al masinii, deci coapta in masina. O sa pun reteta in urmatoarea postare.
Asta e.  Attached File  862.jpg   378.12K   7 downloads

Urmatoarele sunt cu faina 650 Top Seller de la Selgros.  Attached File  863.jpg   390.13K   7 downloadsAttached File  865.jpg   392.65K   7 downloads

#12736
iogamac

iogamac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,098
  • Înscris: 05.11.2009
Am pus să fac chifle...ce va ieși nu știu, pentru că mi s-a stricat cântarul în timp ce cântăreamPosted Image. Am pus și eu ochiometric. Voi vedea ce iese.

#12737
em2006

em2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,725
  • Înscris: 10.02.2007
Chifle simple.   Attached File  866.jpg   568.77K   8 downloads

#12738
iogamac

iogamac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,098
  • Înscris: 05.11.2009
Gata...au iesit!

Attached Files



#12739
em2006

em2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,725
  • Înscris: 10.02.2007
Am avut o făina de grau măcinată la moara Uzunu. Pentru inceput am făcut o serie de chifle cu reteta din postarea precedentă, la care am folosit făină din comert, Belbake. Dupa consistena aluatului rezultat, care se poate vedea si in poza (cum stă pe cantar) rezultă că puteam adopta hidratare mai mare (am inceput cu 61.5%), asa că la urmatoarele sesiuni am mărit-o progresiv.
Attached File  867.jpg   369.7K   6 downloads
Au urmat două franzele, la care am urcat cu hidratarea la aproape 64%. Arată impecabil, aluatul  e si de data asta vartos (poza pe cantar), se vede că incă se mai poate mări hidratarea.
Attached File  868.jpg   559.01K   7 downloads
Am continuat cu două paini, coapte in tavă comună (cu separator intre aluaturi. De data asta am urcat hidratarea la 65%.
Attached File  869.jpg   422.54K   7 downloads
Din păcate, cand m-am lămurit cat de bună e faina, s-a cam terminat.Posted Image
Am mai făcut din ea doar o franzelă, care a iesit la fel de bună ca produsele din probele anterioare. Aluatul se lucrează foarte usor, o placere.
Attached File  870.jpg   550.14K   7 downloads

#12740
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,966
  • Înscris: 28.02.2006
65% hidratare suporta cam orice faina. Eu cand am ceva faina de nu stiu ce-i poate pielea, asta e reteta standard - 1 kg faina, 20 gr sare, 650 ml de apa, 200 gr de maia 1:1. Si iese de fiecare data. Bineinteles, pe faina alba, la integrala reduc la 60%. Si in functie de rezultatele primului experiment, ma joc cu hidratarea in sus. Dar 65% suporta in general orice faina care are un minim de 10% proteina

#12741
em2006

em2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,725
  • Înscris: 10.02.2007

View PostMirceaDWC, on 25 septembrie 2023 - 09:29, said:

...Dar 65% suporta in general orice faina care are un minim de 10% proteina
Orice faina buna.
Eu am avut si faina proasta, din comert, la care am fost nevoit sa scad sub 60%, caci era cleios aluatul, se lipea de maini mai rau ca aracetul. Am si postat pe aici odata, cand eram suparat pe ea. Ca sa dreg busuiocul, pana am scapat de ea, am combinat-o cu alte fainuri, am incercat si cu malai, gris, etc. In general am patit-o cand am cumparat ieftin, probabil nu intamplator bagabontii o vindeau la oferta Posted Image .

#12742
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,966
  • Înscris: 28.02.2006
Nu, orice faina cu minim 10% proteina. Intre 10-12 % nu este o faina buna, ci cel mult acceptabila. 13-14 % idealul, dar putine in gama asta.
Aluatul poate fi cleios pentru ca nu reusesti sa ii dezvolti corect structura de gluten. In general la aluaturile cu hidratare mare, apa trebuie adaugata treptat, eu de exemplu adaug apa in faina in transe de cate 100 ml pana ajung la 500 ml, apoi cate 50 ml, intre transe asteptand suficient pana cand apa se inglobeaza si aluatul incepe sa "tina".
La masina de paine nu poti face asta, pentru ca acolo lichidul e primul si apoi adaugi ingredientele uscate.
Uite, eu cu faina Puf de grau, cu 12,5% proteina declarata pe eticheta am facut paine cu maia cu 100% hidratare, fara sa folosesc tava.

#12743
em2006

em2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,725
  • Înscris: 10.02.2007

View PostMirceaDWC, on 26 septembrie 2023 - 10:48, said:

...In general la aluaturile cu hidratare mare, apa trebuie adaugata treptat...
Bun sfat! Am incercat practic pe niste chifle cu susan si rezultatul a fost peste asteptari.
La o faina 000 Hanul Boieresc, la care nu depaseam niciodata 60-63%, prin metoda asta am urcat lejer la 71%. Au iesit nemapomenit.
Am postat o poza aici:
https://forum.softpe...2#entry30281357

View PostMirceaDWC, on 26 septembrie 2023 - 10:48, said:

...La masina de paine nu poti face asta, pentru ca acolo lichidul e primul si apoi adaugi ingredientele uscate....
Ba se poate, cu un mic subterfugiu, io am incercat asa: Am facut initial aluatul cu hidratare mica, cat sa poata trage motorul fara sa se opreasca din mers. Pe masura ce tragea mai greu adaugam cate o portie de apa, cantarita in prealabil si pusa in paharele la indemana.
LE: Vad ca nu merge linkul, creca nu m-am priceput sa-l pun corect, asa ca mai postez poza si aci.
Attached File  29sep Chifle cu susan.jpg   392.78K   5 downloads

Alte poze: Attached File  IMG_1499a.jpg   300.83K   5 downloadsAttached File  IMG_1508a.jpg   312.53K   4 downloads  Sectiune: Attached File  IMG_1593 taiata.JPG   360.26K   4 downloadsAttached File  IMG_1591 sectiune.JPG   476.18K   3 downloads

Edited by em2006, 01 October 2023 - 00:38.


#12744
iogamac

iogamac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,098
  • Înscris: 05.11.2009
Eu am făcut vineri pentru copii. Nu mi-au ieșit cine știe ce pentru că m-am grăbit. Le-ai dat cu ou?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate