Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Vita de vie
Last Updated: Mar 27 2024 12:35, Started by
blue_wings
, Sep 12 2008 07:18
·
79
#109
Posted 05 January 2011 - 22:10
#110
Posted 09 February 2011 - 11:26
Salurare tuturor!
Sunt dintr-o comuna din nordul tarii mai exact langa frontiera cu Cernautiul. As fi nespus de fericit daca ar putea sa ma ajute cineva cu niste raspunsuri. Vreau sa fac o plantatie de vie pt vin dar nu sunt sigur daca ar merge in zona asta; zic asta referindu-ma la climat ...care iarna ajunge pana la -25 grade si solul este galben cleios. Ce soi de vita ar trebui sa aleg pt plantare? Ce acte si aprobari imi sunt necesare? Multumesc! |
#111
Posted 09 February 2011 - 11:28
Ca sa fii un bun viticultor nu e esential sa scrii corect romaneste, dar e dezirabil...
Ti-am editat post-ul |
#112
Posted 12 February 2011 - 21:54
Care clona de Tamaioasa Romaneasca este cea mai "tamaioasa"?
Adica doresc un gust mai intens de muscat si o productie mai buna! Aceeasi intrebare si pentru Feteasca Regala! Multumesc! |
#113
Posted 14 February 2011 - 15:08
danutz_2009, on 12th February 2011, 21:54, said: Care clona de Tamaioasa Romaneasca este cea mai "tamaioasa"? Adica doresc un gust mai intens de muscat si o productie mai buna! Aceeasi intrebare si pentru Feteasca Regala! Multumesc! As spune Muscatul de Hamburg ca este puternic tamaios si cu o productie buna daca ai grija bine de tot de vie. NicolaeI .. as vrea te rog sa ma sfatuiesti cum sa tai via anul acesta pentru fiecare soi in parte. AS vrea sa stiu de ce informatii ai nevoie ca sa ma poti ajuta. Am urmatoarele soiuri: ceasla, hamburg, feteasca, merlot .. mai ales feteasca alba si regala. Via are peste 20 de ani. Este preponderent batrana iar zona in care o am este Vrancea. Cate corzi ar trebui lasate si cati muguri si cum ar trebui sa o leg .. as vrea practic sa o reintineresc. Merci |
#114
Posted 14 February 2011 - 20:13
Bine ai revenit pe forum Patrick!
Ti-am scris un PM! Numai bine! Daniel Edited by horia66, 16 February 2011 - 22:48. |
#115
Posted 15 February 2011 - 10:53
Are cineva idee cam ce soiuri de vita de vie merg bine in zona de sud a Bucurestiului?
As vrea sa plantez anul asta cate cva (in curte, care e relativ mare si relativ in camp, la marginea satului..) si nu prea ma incanta ideea de a planta soiurile "locului", "alba" si "ananas" sau cum dumnezeu le-o zice... De asemenea, credeti ca e posibil sa altoiesc pe portaltoi al celor 2 soiuri alte altoaie , eventual de vita "nobila"? Intreb pentru ca ambele sunt plante relativ reistente(in special ananasul), cresc ordonat, coarde lungi, puternice, etc... |
#116
Posted 15 February 2011 - 15:57
O sa fiu mai activ ) .. pana acum m-am ocupat de vin si am uitat de muncile pamantului.
parintele.. eu ti-as recomanda sa cumperi direct butasi altoiti.. cauta pe net vand butasi direct din vie.. si o sa gasesti mai multi care vind in zona bz-vn .. la 4-5 lei bucata cred ca merita mai mult asa decat sa risti sa nu se prinde altoiul. In zona de sud a BUC cred ca vei avea succes cu majrotiatea soiurilor nobile de masa. Eu am plantat in V-Buc si s-au prins majortiate.. cam 80% dintre ele (erau de la yurta).. Iti recomnand sa cumperi butasii direct din pamant decat cei de la Yurta sau alte minunatii din magazinele de profil .. din simplul motiv ca reduci semnificativ riscul de a lua o planta uscata.. care oricum este mic dar exista. Edited by Patrick007, 15 February 2011 - 16:25. |
#117
Posted 15 February 2011 - 16:48
Patrick007, on 15th February 2011, 15:57, said: O sa fiu mai activ ) .. pana acum m-am ocupat de vin si am uitat de muncile pamantului. parintele.. eu ti-as recomanda sa cumperi direct butasi altoiti.. cauta pe net vand butasi direct din vie.. si o sa gasesti mai multi care vind in zona bz-vn .. la 4-5 lei bucata cred ca merita mai mult asa decat sa risti sa nu se prinde altoiul. In zona de sud a BUC cred ca vei avea succes cu majrotiatea soiurilor nobile de masa. Eu am plantat in V-Buc si s-au prins majortiate.. cam 80% dintre ele (erau de la yurta).. Iti recomnand sa cumperi butasii direct din pamant decat cei de la Yurta sau alte minunatii din magazinele de profil .. din simplul motiv ca reduci semnificativ riscul de a lua o planta uscata.. care oricum este mic dar exista. DEspre soiuri, stiu ca se prind... nu stiuinsa cum vor evolua pentru ca am plantat de curand si eram curios caror soiuri le merge mai bine in zona asta... |
#118
Posted 23 February 2011 - 13:51
fsergiuf, on 9th February 2011, 11:26, said: Salurare tuturor! Sunt dintr-o comuna din nordul tarii mai exact langa frontiera cu Cernautiul. As fi nespus de fericit daca ar putea sa ma ajute cineva cu niste raspunsuri. Vreau sa fac o plantatie de vie pt vin dar nu sunt sigur daca ar merge in zona asta; zic asta referindu-ma la climat ...care iarna ajunge pana la -25 grade si solul este galben cleios. Ce soi de vita ar trebui sa aleg pt plantare? Ce acte si aprobari imi sunt necesare? Multumesc! Daca imi pemiteti am sa reiau un frgment dintru-un material postat de un mare meserias pe topic: "...as vrea sa expun o recomandare pe judete in vederea alegerii soiurilor pentru Strugurii De Masa facuta de somitati in domeniul viticulturii--//--jud:botosani,IASI, neamt, nordul jud. vaslui-Soiuri:PERLA DE CSABA,CARDINAL,CHASSELAS DORE, CHASSELAS ROZ, MUSCAT DE HAMBURG, COARNA NEAGRA, PAULA, GELU" Sper sa fie de ajutor,si sa nu se supere autorul daca m-am bagat,,incercam sa ajut,stiu ca e din alta sectiune... Daca mi se permite sa mai completez,am citit pe site-ul unei statiuni de cercetari(Sarca ;Jud.Iasi) ca MUSCATUL DE HAMBURG se ajuta la polenizare plus ca sporeste si productia,cu soiul CINSAUT,asemanator la aspect si forma dar cu gust mai estompat.Mai spunea acolo ca se planteaza in raportul de 1 butas de CINSAUT la 3(sau) 4 butasi de HAMBURG. Ca sa nu iasa buruieni in jurul butasilor proaspat plantati se pot pune bucati de sac de rafie spart in mijloc ca sa iasa mladita,asta dupa plantare,nu trece lumina,nu creste buruiana,in schimb trece aeru si umezeala. Toate cele bune |
|
#119
Posted 14 March 2011 - 19:35
Salut.Vreau sa infiintez o cultura de vie de vreo 4-500 de butasi(producatoare).Am facut spalieri de 8*10cm la 2,20 lungime.La ce distanta sa pun randurile?Eu ma gandeam ca ar fi bine la 1,20-1,30m tinand cont ca e producatoare.Spalierii sunt rari daca-i pun la 10m?Cum se taie prima data via nealtoita?
|
#120
Posted 17 March 2011 - 21:40
Patrick007, on 14th February 2011, 15:08, said: NicolaeI .. as vrea te rog sa ma sfatuiesti cum sa tai via anul acesta pentru fiecare soi in parte. AS vrea sa stiu de ce informatii ai nevoie ca sa ma poti ajuta. Am urmatoarele soiuri: ceasla, hamburg, feteasca, merlot .. mai ales feteasca alba si regala. Via are peste 20 de ani. Este preponderent batrana iar zona in care o am este Vrancea. Cate corzi ar trebui lasate si cati muguri si cum ar trebui sa o leg .. as vrea practic sa o reintineresc. Merci cum este condusa via pe care o detii, este pe semitulpina sau este conducere joasa? cate sarme portante ai? ce sistem de taiere ai folosit ani trecuti? Din soiurile pe care le-ai enumerat am lucrat cu merlot, muscat de hamburg, feteasca alba si feteasca regala. In zona in care sunt eu (Murfatlar) via se conduce pe tulpina cam de 60-80 cm inaltime, incarcatura de rod la Merlot de obicei se lasa cam 24-26 ochi/butuc repartizati pe doua coarde de 10-12 ochi si 2-3 cepi a cate 2 ochi fiecare. La soiurile Feteasca alba si Feteasca regala se lasa incarcaturi mai mari de rod dat fiind faptul ca sunt mai viguroase, incarcatura de rod in cazul acestora era de 36-38 ochi/butuc repartizati pe 3 coarde de 10-12 ochi si 3-4 cepi. La Muscat de Hamburg, unde am lucrat eu, era condus pe semitulpina de 80 cm iar taierea era scurta (cepi de rod situati pe cordoane bilaterale) de tip cordon speronat, ca si incarcatura de rod 30-34 ochi/butuc (15-17 cepi de 2 ochi). In cazul Vrancei cred ca se pot lasa sarcini de rod si mai mari decat in cazul Murfatlarului, la mine conditiile de sol si precipitatii sunt mai vitrege. |
#121
Posted 18 March 2011 - 13:18
vara, on 14th March 2011, 19:35, said: Salut.Vreau sa infiintez o cultura de vie de vreo 4-500 de butasi(producatoare).Am facut spalieri de 8*10cm la 2,20 lungime.La ce distanta sa pun randurile?Eu ma gandeam ca ar fi bine la 1,20-1,30m tinand cont ca e producatoare.Spalierii sunt rari daca-i pun la 10m?Cum se taie prima data via nealtoita? |
#122
Posted 20 March 2011 - 07:42
Buna ziua.
Am pus aceasta intrebare si pe Gastronomicus dar nu m-a bagat nimeni in seama. Incerc si aici la "taranii oenologi". Cum se face vinul pelin? Se foloseste doar vin rosu, pt ca personal prefer vinul alb sec? Am baut ceva luat din magazin si-mi place gustul lui amarui. Am citit ceva din postari dar sunt prea multe topicuri despre vin, daca s-a mai scris despre asta va rog directionati-ma. Cita planta de pelin (sau ce alta iarba ) se pune in vin. |
#123
Posted 22 March 2011 - 21:57
|
#124
Posted 25 March 2011 - 08:14
horia66, on 22nd March 2011, 20:57, said: He-he, asta-i secretu' podgorenilor ! Socru-meu zice "un manunchi de pelin, infasurat in tifon si coborat pe vrana intr-un butoi de 250 de litri"... Multumesc. Si nu gasim vreun podgorean sa ne ofere cunoasterea prin revelatie? Ca prin studiu si incercari viata devine mult prea scurta. |
#125
Posted 25 March 2011 - 20:46
Nu pot sa te ajut pana la capat!
Eram copil, bunicul (care nu mai este printre noi) punea un manunchi de pelin intr-un butoi cu vin pentru a obtine acea aroma specifica pelinului! La un butoi de circa 300 litri punea un manunchi de pelin. Manunchiul masura (din memoria-mi de copil) circa 5-6 cm la cotor (la ata de legare). Pelinul era introdus in vin cam cand se termina fierberea, la stadiul de tulburel. Bunicul nu dorea un gust intens de pelin! Dorea (cred) doar o "idee" de aroma de pelin! Pelinul ramanea in vin circa 2 saptamani. Apoi era extras din butoi si vinul incepea sa se limpezeasca. Poti incerca, un experiment, cu o damigeana de 50 litri! Intensitatea aromei de pelin depinde de cantitatea de pelin introdusa in vin, unii prefera mai amarui, altii doar o "idee" de pelin. Nu te pot ajuta cu informatii certe...... eram copil! Dar, in mare, asta e procesul! Numai bine! |
#126
Posted 27 March 2011 - 19:29
Mutumesc Danutz. Bagat la cap. Variante mai noi decit amintiri despre bunei mai are cineva ?
Edited by omnitera, 27 March 2011 - 19:31. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users