Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024
 Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?
 Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile
 Primele zile ale internetului per...

Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...
 

Societate comerciala in proces cu Finantele

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
MosCraciun86

MosCraciun86

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 15.05.2008
buna seara. Am si eu o nelamurire daca este vreo cineva care ar putea sa ma ajute cu o problema. Am sa va explic pe scurt despre ce e vorba.
Am o societate comerciala si sunt unic asociat. Societatea functioneaza din 1999, acum circa un an de zile am primit de la Finante o citatie precum ca am de achitat o suma de bani. Am achitat o parte din suma, cu toate ca din cate am inteles patronul unei societati nu poate fi si angajat si angajator deci nu ar fi trebuit sa achit. La suma ramasa de achitat s-au calculat dobanzi si penalitati. Acum cateva luni am primit o citatie precum ca sunt chemat la proces deoarece am de achitat o anumita suma de bani care reprezinta dobanzile si penalitatile aferente sumei. Daca eu am achitat acea parte din bani care v-am spus nu ar fi trebuit sa se recalculeze si dobanzile si penalitatile ? Mentionez ca acele datorii sunt pentru CAS, CASS, SOMAJ si chestii de astea.
          Eu ca angajator ce anume trebuie sa platesc la finante ? Deoarece sunt doar angajator si nu si angajat. Care sunt datoriile care trebuie platite ? Astept un rapsuns urgent. Si daca ati putea sa ma ajutati si cu niste articole daca aveti. Multumesc

#2
MosCraciun86

MosCraciun86

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 15.05.2008
Haideti ma chiar nu este nimeni care sa ma ajute in vreun fel ? Pur si simplu vreau sa stiu daca patronul unei societati comerciale poate fi si angajat si angajator. Si ce taxe trebuie platite ?

#3
snipest

snipest

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,817
  • Înscris: 02.01.2007
Da, se poate sa fii si asociat unic si angajat. Nu se poate, in schimb, sa fii administrator si angajat. Despre taxe, ce sa-ti spun, sunt zeci de taxe ce trebuie platite. Pe somatie ce scrie de fapt?

#4
MosCraciun86

MosCraciun86

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 15.05.2008
pai chestia e ca societatea e al tatalui meu. Si da este administrator. Si lui i-a venit o somatie precum ca are de achitat acele taxe care normal ar trebui sa le achite un angajat nu un administrator de firma. Firma se ocupa cu service si reparatii obiecte electronice si electrocasnice. Adica el este administratorul si tot el face lucrurile astea cu reparatiile. Si pe 17 sau nu stiu pe cat are proces precum ca are de achitat nu stiu ce suma din dobanzi. Care provin de la CAS, CASS si chestii de astea.


Nu ai te rog un id de mess sa imi dai ? ca sa vorbim acolo ? as fi foarte recunoscator

#5
aleksutzu07

aleksutzu07

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,434
  • Înscris: 13.01.2007
Sa inteleg ca nu ati avut o contabila?
O firma trebuie sa plateasca atat obligatii din partea angajatului cat si din partea angajatorului. Banii trebuie retinuti dinainte de a se da salariul angajatului, iar procentajul total ajunge pe la 55%. Adica la un salariu de 1000 de lei, platesti la stat 550 de lei. Este o aproximatie, nu sunt contabil, am avut si eu firma si stiu foarte bine ce plateam. Probabil din cauza ca stii ca angajatorul tine de la inceput banii ai tu impresia ca angajatul nu plateste nimic. In fine, ai grasit, acuma platesti. Dar control nu ai avut? Nu a venit nimeni de la Finante pe la tine? Tu nu ai fost la Finante sa lamuresti problema, dupa ce ai primit scrisoarea de dragoste de la ei?

Edited by aleksutzu07, 10 September 2008 - 10:09.


#6
MosCraciun86

MosCraciun86

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 15.05.2008
Deci chestia nu e asta. Da am avut si am contabil. Tocmai el a facut aceasta greaseala. Dupa care s-a remediat pentru ca din cate stiu eu si nu stiu daca stiu bine administratorul unei societati nu poate fi si administrator si anagajat. Adica eu ce fac ? Imi achit mie datorii sau cum ? Daca sunt si administrator si angajat. Pur si simplu datoriile alea pe care trebuie sa le dau sunt datorii pe care ar trebui sa le plateasca un angajat. Eu as vrea sa stiu daca acele taxe care le plateste un angajat de ce mi-au venit mie atata timp cat eu nu am angajati ?

#7
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Discutia pleaca de la intrebarea: asociatul unic administrator poate fi si angajat?
Vezi discutiile de aici
http://forum.softped...howtopic=163653

Quote

1. In ceea ce priveste cumulul calitatii de asociat unic cu aceea de administrator, acesta este legal. In prezent, conform legislatiei in vigoare, in orice forma de societate comerciala, administratorul poate fi asociat sau neasociat.

2. In ceea ce priveste cumulul functiei de administrator cu cea de salariat, Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 nu reglementeaza un atare cumul si nici nu il interzice. In doctrina juridica exista o controversa cu privire la solutia acestei probleme. In principiu, intre calitatea de administrator si cea de salariat al aceleiasi societati comerciale exista o incompatibilitate, care decurge din caracterul antitetic al raporturilor juridice pe care le implica fiecare dintre cele doua calitati.

Astfel, articolul 72 din Legea nr. 31/1990 prevede ca obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat. Prin urmare, o persoana nu va putea fi incadrata cu contract de munca in calitate de administrator, deoarece s-ar incalca dispozitiile art. 72 care califica raporturile dintre societate si administrator drept raporturi de mandat.
Mandatului i se aplica alte reguli decat raporturilor de munca, lipsind subordonarea si raspunderea restransa specifice dreptului muncii.
Se poate insa incheia de catre administrator si contract de munca pentru o alta functie decat cea de administrator, cu conditia sa nu fie o functie de executie, ci tot de conducere ? de exemplu director general.

3. Insa, cand societatea este administrata de un administrator unic, contractul de munca nu este de conceput, dat fiind faptul ca administratorul unic ar fi, practic, si angajat si angajator, iar relatia de subordonare intre salariat si patron, specifica unui contract de munca, nu ar exista. Din punct de vedere practic, la Camera de munca nu vi se va accepta un contract semnat pentru ambele parti de catre aceeasi persoana, deoarece nu se poate incheia un contract cu sine insusi. Prin urmare, nu puteti incheia contract de munca cu societatea pe care o administrati in calitate de administrator unic. Puteti insa sa mai angajati inca un administrator care sa semneze contractul de munca in numele societatii.

4. Daca motivul pentru care doriti sa incheiati contract de munca este acela ca numai astfel puteti beneficia de statutul de salariat cu toate drepturile pe care le confera legislatia muncii exista o solutie legala. Astfel, articolul 285 din Legea nr. 31/1990 republicata asimileaza pe asociatul unic ? administrator cu un salariat, in masura in care a platit contributia la asigurarile sociale: ?Daca asociatul unic dintr-o societate cu raspundere limitata este si administrator poate beneficia de pensie ca la asigurarile sociale de stat, in masura in care a varsat contributia la asigurarile sociale si pe aceea pentru pensia suplimentara?. In acest scop, puteti incheia un contract cu Casa de Asigurari Sociale.

Dar in situatia data, patronul firmei cum isi scoate banii pentru cheltuielile personale? Asteapta pana  la sfarsitul anului si-i scoate din dividende sau cum? Are undeva o carte de munca inscrisa prin firma respectiva?

Edited by mister_rf, 10 September 2008 - 11:00.


#8
MosCraciun86

MosCraciun86

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 15.05.2008
deci ca prin urmare la ceea ce am intrebat eu. Acea citatie a venit degeaba deoarece un administrator nu poate fi in acelasi timp si anagajat nu ? Asta ma intereseaza mai mult. Pe scurt, trebuie sa achit acele datorii sau nu ? Pentru ca acele datorii sunt pentru angajati nu pentru administrator.

#9
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,025
  • Înscris: 24.02.2006
pai tatal tau are contract de munca cu firma pe care o detine si administreaza, sau nu?
toate contributiile alea (CAS, somaj etc) se aplica drept procente din salariu. daca tatal tau a fost salariat si a scos astfel bani din firma, atunci firma trebuia sa plateasca si taxele.

#10
buteliearagaz

buteliearagaz

    Contabilizez vorbe

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,137
  • Înscris: 13.12.2006
Cred ca trebuie sa scanezi hartia pe care ai primit-o de la finante !
Nu inteleg cum ai facut de ai platit banii fara sa te consulti cu contabilul !
Daca era o suma care a fost declarata din greseala ca fiind de plata si nu era , trebuia sa faci declaratie rectificativa ( declaratia 710 ) , si nu aveai de plata decat majorarile la sumele declarate !
Imi pare foarte rau , dar o firma trebuie sa aiba un contabil !  :console:

#11
madman2711

madman2711

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,134
  • Înscris: 18.12.2003
angajeaza la naiba un avocat specializat in asa ceva nu sta pe forumuri ca nu stim ce ai tu in contabilitate ce taxe sunt restante si nici tu nu te exprimi foarte legal

oricum trebuie sa cotizezi la toate fondurile respective CASS CAS Impozit etc. nu doar angajații ci și administratorii si directorii care sunt asimilati de lege angajaților

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate