Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Casa din paie

- - - - -
  • Please log in to reply
631 replies to this topic

#19
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
@rich1974 - cauta "straw bale vault"  gasesti lucruri interesante, dar mai mult experimentale. Mie rezultatele nu-mi plac http://www.skillful-...inish_vault.htm
Altceva decat tencuiala (armata sau nu cu plasa) atat pe interior cat si pe exterior nu se recomanda, nu din motive ecologice ci practice. Placarea balotilor cu tabla nu se merita


Problema e ca pe post de acoperis (care sa te apere de intemperii) ai un perete din baloti (care trebuie ferit de intemperii). In California sau Mongolia poate merge la noi am dubii.


Am vazut intr-o carte o casa de paie cu structura de metal (de fapt un atelier spatios + garsoniera),  mie mi-a placut nevestii nu. Era cu acoperis clasic cu panta mica, pe un singur nivel.
Google a reusit s-o gaseasca si aici (pag 74-77) sper ca se vede ceva: http://books.google....R...1&ct=result

#20
Airbag

Airbag

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,630
  • Înscris: 10.05.2005
Inainte sa-mi exprim ai eu parerea in legatura cu casele din baloti de paie vreau sa rog un membru din forum care e si arhitect sa ma clarifice in legatura cu,casele cu statut de constructie temporara.
  Am fost la un taran care detine o suprafata de padure sa cumpar niste lemne.Am vazut ca omul avea in constructie o cabana din grinzi de lemn cam 10x10cm deci lemn masiv.
L-am intrebat daca le face dupa un plan anume sau proiect dar el a zis ca daca cabana e pusa pe piloni deci fara fundatie de ciment nu mai e nevoie de proiect nicin de autorizatii intrucat e considerata constructie temporara.
   Si m-a dus pe urma la un vecin caruia ii vanduse deja o asemenea casa si tipul o amenaja in interior.I-am intrebat pe proprietari daca au intampinat ceva greutati din partea autoritatilor iar ei au zis ca a venit unul de la primarie s-a uitat(e amenajata casa intr-o comuna) cum e construita si nu a mai zis nimic.Deci ma intreb e posibil sa faci o constructie din lemn pe piloni de lemn sau ciment fara sa mai ai de-a face cu birocratia autorizarii sau sa-mi dea cineva un paragraf de lege unde e stipulat asa ceva.

Trecand la casele din baloti de paie as face si eu cateva adnotari.Dupa cum se stie exista doua tipuri cu pereti portanti si pe structura de lemn.
La casele cu pereti portanti inaltimea peretelui nu are voie sa depaseasca valoare de 5x a latimii balotului intrucat peretele devine instabil.Constructiile pe structura de lemn se pot face si cu 2 sau 3 etaje.
La casele cu pereti portanti este necesar pentru rigidizare o pretensionare a peretelui din baloti prin intermediul tijelor filetate implantate in baloti sau prin exterior cu ajutorul curelelor cu clichet de tipul celor folosite la rigidizare marfii pe camioane.Daca nu se face aceasta rigidizare trebuie asteptat cam o luna de zile pana balotii se aseaza "natural" si se indeasa de la sine.
  Balotii folositi in constructie trebuie sa fie uscati cu maxim 14-16% umiditate si trebuie sa aiba o greutate specifica de 90-120kg/mc.Daca nu au aceasta greutate se vor comprima cu dispozitive mecanice si se vor lega manual din nou.
  Finisare interioara se poate face cu tencuiala de lut lemn sau rigips.La ultimele 2 variante e necesar ca primul strat dupa balotii de paie spre interior sa fie facut cu o folie de bariera de vapori pentru a impiedeca patrunderea vaporilor in balotii de paie asta ducand cu timpul la putrefactia lor.La tencuiala cu lut nu e necesar intrucat lutul are propritati similare cu bariera antivapori.
                         In exterior la fel se poate face o finisare cu tencuiala dar neaparat pe baza de var intrucat rezista mai bine intemperiilor si inghetului din timpul iernii.Cele mai bune rezultate cu variantele cu tencuiala s-au obtinut prin aplicarea lor pe o plasa rabitz intinsa pe baloti si rigidizata cu sarma.Mai exista si variante de finisare exterioara de tipul celor folosite la casele de lemn cu folie antivant etc.
Varianta pe structura de lemn are avatajul ca poti monta intai acoperisul si pe urma peretii laterali si nu esti legat de conditiile meteo ca in cazul variantei portante unde trebuie sa prinzi cateva zile bune insorite pentru a putea termina repede peretii si pe urma acoperisul.
La constructiile experimentale de mai mici dimensiuni se pot folosi ca si fundament cauciucuri uzate,paleti de lemn puse pe un strat de pietris.La constructiile mai serioase se folosesc fundamente din beton hidroizolate.
   Daca e adevarata faza cu constructia temporara as incepe si eu cu o constructie mai simpla portanta care va ramne mai tarziu in curte ca si casa de oaspeti.Ceva de genul asta as face la inceput.
  In continuare urez succes tuturor celor care se incumeta sa inceapa o asemenea constructie

Attached Files



#21
Lukkkkas

Lukkkkas

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 14.01.2007
de autorizatie ar fi nevoie chiar si pt o casa constructie provizotie...nu am gasit nicaieri stipulat totusi ce se intelege ca limita d etimp pentru "provizoriu"

#22
adi_master

adi_master

    sef de tura!-in retragere

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,270
  • Înscris: 19.07.2007

Quote

La casele cu pereti portanti este necesar pentru rigidizare o pretensionare a peretelui din baloti prin intermediul tijelor filetate implantate in baloti sau prin exterior cu ajutorul curelelor cu clichet de tipul celor folosite la rigidizare marfii pe camioane
Este un clip pe youtube in care arata balotii prinsi cu chingi :death: .
Totul pleaca din fundatie!!Tijele filetante pleaca din fundatie pana deasupra cosoroabei.Apoi se strange cosoroaba cu piulita.

Attached Files

  • Attached File  1.jpg   125.58K   317 downloads


#23
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Rolul chingilor sau oricarei metode de a comprima balotii este acela de pretensionare elastica, inainte de a incepe tencuirea.
Se aplica la sistemul cu zid portant (tip Nebraska).

Motivul e din cauza ca in primele zile dupa ce au fost incarcati cu o sarcina zidul de  baloti in mod normal s-ar mai lasa un pic, inainte de a se stabiliza. Dupa ce se intareste tencuiala se elibereaza aceste tensiuni a.i. zidul devine un aaa.. "stressed skin panel" (panou cu pielea intinsa?).
Fara aceasta precompresie, greutatea s-ar transmite mai mult prin tencuiala, prin tensionare fortele de compresie sunt aplicate pe sectiunea intregului zid. Tensiunea asta interna are si rol de rigidizare.

Cred ca principiul nu e mult diferit de pretensionarea armaturii la grinzile de beton cu incarcari mari de incovoiere, numai ca se aplica invers.

-----------------
Suspendarea fundatiei pe piloni probabil e mai dificila la genul asta de cladire. Cateva neajunsuri:
- grosimea mare a zidului
- problema izolatiei podelei in ton cu materialul ecologic al peretilor. Am citit despre un experiment chiar la noi (da a existat un workshop un romania predat de un neamt sau austriac, in care s-a construit o casuta micuta din baloti) in care s-au folosit baloti si sub pardoseala si acestia au putrezit - umezeala din pamantul rece isi da mana cu umezeala din incaperea calda si asta e.
- greutatea sporita fata de o structura usoara de lemn/osb.

Edited by blimpyway, 16 September 2008 - 14:02.


#24
Airbag

Airbag

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,630
  • Înscris: 10.05.2005
Cam asa ceva s-ar putea face pentru podea si cam asa ar arata in intregime.
Balotii ´nu putrezesc daca sant izolati de pamant prin suspendare sau cu un strat de material fara proprietati de capilaritate.

Attached Files



#25
decebal33

decebal33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 12.10.2005

View PostAirbag, on Sep 16 2008, 18:48, said:

Cam asa ceva s-ar putea face pentru podea si cam asa ar arata in intregime.
Balotii ´nu putrezesc daca sant izolati de pamant prin suspendare sau cu un strat de material fara proprietati de capilaritate.
Sistemul din link este pentru pereti laterali nu pentru podea, nu stiu daca este posibil pentru dusumea, peetii laterali sunt uscati in timp, pe cand fundatia poate fi umeda mult timp si infelul asta patrunde umezeala. Cred totusi ca fundatia clasica e sfanta. La tara unde se fac case din chirpici sau din paianta, se suspenda pe piloni sau bolovani, sincer nu stiu ce se pune sub dusumea sau parchet. o sa intreb.
sanatate.

#26
cdanard

cdanard

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 07.03.2008
buna ziua !
mi se pare o idee buna sa construiesti din paie...spuneti-mi,va rog,ce dimensiuni au balotii si cat ar fi pretul pe bucata.
multumesc!

#27
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
din pacate paiele nu le poti cumpara de la supermarket. pretul il negociezi cu agricultorul. e cam in jur de 2.5 ron per balot......poate ma insel. poti sa ii faci chiar la comanda . lungimea lor se poate regla la presa de balotat.

#28
Airbag

Airbag

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,630
  • Înscris: 10.05.2005
[,Sistemul din link este pentru pereti laterali nu pentru podea,

Sistemul din poza este pentru podea 100%.Am lucrat si eu o zi ca voluntar la un workshop in austria si am mai vazut una alta.

#29
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
deci cum ar arata o fundatie pt o casa de 70 de mp, la care sa se poata folosi paie din 2 motive: izolatie extrem de buna si absenta unei podele...visez de mult timp la o casa in care sa calci pe paie si sa ai deasupra covoare groase? ce parere aveti tehnic sau stintific sa ii zicem asa ce degustibus...alea alea.
la fel folosirea lor pt un acoperis? cum ar arata o structura de acoperis sau nu se folosesc paiele la acoperis? ma gandesc ca dc vrei sa  faci o casa green way si cat mai aproape de pasiva , la acoperis pe unde se pierde multa caldura ce pui?
in plus, doar pt aspect, cum ar fi cu perete de lemn la exterior si la interior , probabil mai scump, dar ar mai trebui puse ceva folii etc?

apropos, sistemul postat de air bag mai sus este luat de la niste nemti care iam vazut la un targ acum ceva timp....

Edited by easy_rider, 19 September 2008 - 19:40.


#30
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Un sistem de acoperis ecologic e cel din stuf. Era pe net un PDF cu un manual vechi englezesc. In delta am vazut acoperisuri de stuf numai ca erau mult mai subtiri decat cei 40-50 cm cat pun englezii.. Posibil totusi ca tehnica sa fie asemanatoare.
In afara de "scheletul" acoperisului de care se leaga stuful si sarma/sfoara cu care se leaga nu contine altceva... Aspectul  mi se pare foarte ok, si din interior si din exterior.
Dar e o treaba laborioasa care cere pricepere, cel putin in Anglia  doar "boierimea" isi permite asa ceva.

#31
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
ceva opinii pt sistemul de fara podea de lemn, doar covoare groase asternute peste paie?

apropo, lansez aici pe acest topic prima declaratie oficiala: imi voi face casa cu acest sistem, am banii de casa, acum caut teren asa cum am spus in alt topic al meu, cea de a doua problema dupa teren este faptul ca inca nu stiu cum fac sa construiesc in extravilan cu cat mai putine autorizatii......

#32
cdanard

cdanard

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 07.03.2008
apropo de acoperisul din stuf priviti o fotografie facuta in romania

easy rider : si eu ma gandesc serios sa-mi construiesc o casa din paie.

ai vreun dvd care sa contina o demonstratie despre felul cum se construiesc casele?

Attached Files

  • Attached File  stuf.jpg   154.22K   625 downloads


#33
Lukkkkas

Lukkkkas

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 14.01.2007

View Postcdanard, on Sep 22 2008, 10:35, said:

apropo de acoperisul din stuf priviti o fotografie facuta in romania

easy rider : si eu ma gandesc serios sa-mi construiesc o casa din paie.

ai vreun dvd care sa contina o demonstratie despre felul cum se construiesc casele?

Casa respectiva este in Salicea la 20 de km de Cluj si e de vanzare la pretul de 145 000 E...cam mult...ce-i drept are toate utilitatiile

Edited by Lukkkkas, 22 September 2008 - 09:59.


#34
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
145 000 de euro....doamne feri cum ar zice un clujean dar ce dracu are? nu stiu unde cum si ce e dar excuse me!!!!!poate doar daca vine si cu vreo x  hectare de pamant sau e altceva la mijloc si nu stiu eu?

#35
Lukkkkas

Lukkkkas

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 14.01.2007

View Posteasy_rider, on Sep 23 2008, 03:23, said:

145 000 de euro....doamne feri cum ar zice un clujean dar ce dracu are? nu stiu unde cum si ce e dar excuse me!!!!!poate doar daca vine si cu vreo x  hectare de pamant sau e altceva la mijloc si nu stiu eu?


...ce sa aiba...?...e pe un teren de 1000 MP...e finisata frumos, si e conectata la utilitati...are 4 camere parca. Terenul in zona e cam 40 E mp. Oricum nu se prea inchesuie lumea.

#36
cdanard

cdanard

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 07.03.2008
daca in privinta acoperisului, ma mai gandesc daca voi opta pt unul din stuf (ca cel din poza) pentru gard m-am oprit la acest model (apare si in foto initiala,dar atasez una in care se vede mai bine)

pentru o casa din paie nu cred ca merge betonul sau plasa de sarma

Attached Files

  • Attached File  gard.jpg   170.02K   467 downloads


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate