Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Antena satelit DIGi prin fibra op...

Recomandare imprimanta

Masina spalat indesit wisl 85 nu ...

Modificare frecventa rami ddr4
 Ramon(2023)

Adictia la medicamente opioide.

reziliere contract

E normal sa aiba viteza mai mica ...
 Kaufland - Pareri / Sugestii / Re...

Ce fel de calorifere/radiatoare s...

Ce inseamna C.I+?

O luna de permis si un Ford Monde...
 Problema baterie opel astra h

Prioripost

ce puteam face in aceasta situatie?

analiza disbioza in materii fecale
 

dynamic disks

- - - - -
  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1
zitronianu

zitronianu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 169
  • Înscris: 17.08.2004
salutare,

supun atentie dvs. o problema de stocare :

un home user cu un calc. cu S.O. Win2K Prof.,   avea initial un singur hdd , de 40 GB, cu o singura partitie,(C:) pe care a fost instalat sist. de operare, si apoi s-a umplut pana la refuz cu o gramada de filme, muzica,  poze etc.
Pe calc exista si un inscriptor CD, cu litera D:

Userul a luat singur decizia si a cumparat inca un HDD , tot de 40 GB,  si l-a montat ca master pe al doilea controller IDE.

Se doreste urmatorul lucru : sa se extinda prima partitie a primului disk astfel incat sa cuprinda si spatiul suplimentar de pe  al doilea disk, fara a se adauga inca o litera de drive ( E:),  astfel incat ambele HDD-uri sa fie vazute ca un disc mare de 80 GB , cu litera C: , cu pastrarea programelor si datelor existente.

Solutia este trecerea discurilor in mod dinamic , in RAID 0 spanned sau striped volume. Treaba e ca un disc in format basic disk, si de boot si de sistem cum e acum discul C:, chiar daca e upgradat a dynamic disk, nu mai poate fi extins (sau gresesc cumva ? )

Ar fi preferabil ca discurile sa fie in stripping mode , pentru a creste viteza de acces.

Se exclude salvarea datelor pe CD-uri si restaurarea lor .  

Vreo sugestie ?

#2
PreTXT

PreTXT

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,053
  • Înscris: 09.01.2003
volumele sytem sau boot nu pot fi extinse in w2k. ce poate sa faca este sa foloseasca o placa de baza cu controller RAID.
a doua varianta, care nu ofera crestere de performanta, este sa faca mount celui de-al doilea disk catre un folder de pe primul (ramane doar cu drive letter C):
http://www.jsiinc.co...3800/rh3814.htm
http://www.jsiinc.co...4700/rh4711.htm

#3
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,292
  • Înscris: 29.11.2001
oricum:

1. NU VAD LOGICA folosirii unei SINGURE partitii, cand - in mod normal - minimul necesar ar fi de 3 !!! Rog, explica-mi si mie DE CE se vrea asa?!

2. nu inteleg: ori vrea spanned, ori vrea stripped! adica: ori crestere de performanta, ori de spatiu per partitie

3. solutia la spanned: al doilea facut ca dynamic disk si montat intr-un folder al primului.

#4
zitronianu

zitronianu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 169
  • Înscris: 17.08.2004
Intr-adevar , problema e incomplet enuntata : respectivul , nemultumit de performantele calc.personal,  si-a facut upgrade la sistem, a schimbat procesorul , si-a dublat memoria si a dublat si spatiul de stocare , cumparind inca un harddisk pe interf. UATA 100, identic cu cel existent inital.
Placa de baza nu a schimbat-o, si nu are controller RAID hardware.

Chestia e : se poate creste viteza si performanta sist. de stocare prin software ?
si fara a necesita salvarea datelor si prg. , reinstalarea sist de operare si restaurarea datelor in locatiile originale ?

Adica , daca avea inainte un director c:\filme, unul c:\muzica, altul c:\poze , s.a.m.d. , si diverse documente imprastiate prin dir. "My Documents" , "My Pictures", "My  Music" ai diversilor useri de pe sistem , diverse  softuri si jocuri instalate in C:\Program Files, se poate ca in final C:-ul sa fie extins pe al doilea disk ?

Se accepta totusi back-up -ul datelor pe un HDD aditional si restaurarea lor la final,
eventual reinstalarea sist. de operare si a programelor.

Cum instalati Win2k astfel incat SystemRoot  si SystemBoot sa le fie asignate alta litera decit  C: ?

#5
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,292
  • Înscris: 29.11.2001
scurt:

cea mai buna solutie reinstalare ...


Pentru instalare pe ALTA partitie, se fac partitiile la boot si se ALEGE alta partitie de instalare.

Problema e la conversie la DynDisk ... Nu mai stiu daca pe win2k te poti juca cu partitia System ... PreTXT stie mai bine ...

Cat despre stripping, e un pic mai complicat ... Pentru ca cel mai mult ar folosi asta pentru partitia SYSTEM, sau pentru un volum dedicat de lucru (de ex. video-editing).

Uite cum arata un RAID software (FARA suport hardware) pe un win2k3 Srv ... Am pus accent pe securitatea datelor. Nu stiu daca poti face acelasi lucru pe win2k pro. AFAIK, nu. :(

Attached Files



#6
zitronianu

zitronianu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 169
  • Înscris: 17.08.2004
Thanks all , e cum am banuit, inca ceva, userul nu face prelucrare video sau baze de date, ci doar aduna / stocheaza pt. consultare ulterioara , deci nu e necesar disk striping, ci doar spanning .
Cred ca o sa aleg solutia cu partitia NTFS de pe al doilea disk montata intr-un director de pe primul disk si continuarea folosirii calc. fara reinstalare.
Inca o data thx.

P.S.
Ma intreb daca ati avut vreodata pe mana vreun calc. cu matrice de discuri in RAID 0 stripping mode , cel putin 4 discuri , si sa fi dat un benchmark / prelucrare video / query database , ceva ?  
Eu am acces la srv doar cu 2 diskuri , pe scsi , in mirroring  software (cu veritas )

#7
PreTXT

PreTXT

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,053
  • Înscris: 09.01.2003
nu te baga la combinatii de RAID software pe w2k prof .. pur si simplu nu se merita; mai ales daca nu vrei spor de performanta.
pe de alta parte mi se pare f. ciudat si nepractic sa lucrezi numai cu o singura partitie ... reinstalarea OS-ul devine greoaie.
sfatul meu este sa tina o partitie de 10-15 Gb pentru OS si restul sa ii tina pentru date (tot o singura partitie daca face mount drive la al doilea)

P.S. am vreo 25 de servere la 5 m de mine la ora actuala :D si inca cateva sute la care am acess. Nici unul nu foloseste vreo forma de RAID software.
Configuratiile recomandate sunt de obicei RAID 0+1 pentru OS si RAID 5 ptr. date; daca iti permiti sa pierzi niste capacitate atunci poti sa folosesti mai multe diskuri intr-o combinatie de stripping+mirroring.
e.g. am pe un file&print server 10 diskuri de 146 Gb oentru date pe care le tin in RAID 0+1 (un set de 5 in stripping si tot setul mirrored pe alte 5); performanta e f. buna pentru ceea ce trebuie sa faca.
la servere de baze de date se recomanda cat mai multe diskuri in stripping a.i. fiecare disk gestioneaza cat mai putin. bineinteles, mai exista si varianta de HBA-uri pe servere si legi un SAN (am si un d-asta pe aici  :naughty:)

cred ca ar fi interesanta o discutie despre servere "enterprise" ... experiente, probleme, etc ..  ce credeti ?

spor

#8
zitronianu

zitronianu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 169
  • Înscris: 17.08.2004
" 10 diskuri de 146 Gb "    => 1,4 TB    => :coolspeak:  

pe scsi / san / nas ?

la mine doar 8 srv compaq dual xeon cu cite 2 hd a cite 36 GB in mirror pe scsi

...intr-adevar ar fi interesant un topic cu experiente si patanii in "business work
hours"

e cineva cu servere multiprocesor ( peste 4)  mP  ?

punem de-un grid, ceva ?

#9
PreTXT

PreTXT

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,053
  • Înscris: 09.01.2003

zitronianu, on Dec 21 2004, 14:01, said:

" 10 diskuri de 146 Gb "    => 1,4 TB    => :coolspeak: 

pe scsi / san / nas ?
sunt 5x146 Gb (RAID 0+1, remember ? ) ...
pe SAN-uri am 2, respectiv 3 TB.

Quote

la mine doar 8 srv compaq dual xeon cu cite 2 hd a cite 36 GB in mirror pe scsi
la capitolul servere am vazut o gramada de Compaq si HP, de la Pentium Pro la 133 la 4MP cu Itanium ;)

Quote

e cineva cu servere multiprocesor ( peste 4)  mP  ?
punem de-un grid, ceva ?

<{POST_SNAPBACK}>

peste 4 nu am aici, in RO.

Edited by PreTXT, 21 December 2004 - 14:24.


#10
zitronianu

zitronianu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 169
  • Înscris: 17.08.2004
...uite peste ce am dat o data pe net :

4 MP board

....

acum vreo 4 ani am lucrat un mainframe vectorial Convex,  cu 64 proc Motorola ... folosit la un centru meteorologic german. altadata cu kituri de cate 8 transputere ....

mai exista si altceva in aria multiprocesor  in afara de platf. PC pe la noi (Iasi, Buc. Cluj )?

#11
PreTXT

PreTXT

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,053
  • Înscris: 09.01.2003
hai ca ne indepartam de idee  aici ^_^ , vorbeam de dynamic disks ... deschide un topic nou si vedem cine se va strange, ok ?

#12
zitronianu

zitronianu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 169
  • Înscris: 17.08.2004
ok

#13
James

James

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 04.06.2003
Ca sa nu mai deschid un nou topic:
La un raid 5 hardware scsi cu 3 hdd 4 gb daca se strica un hdd ce se intampla?
trebuie inlocuit hdd cu altul la fel pentru a recupera datele sau se pot recupera datele de pe celelalte 2 hdd ?
Si inca o intrebare: daca maresc memoria de pe placa raid de la 8 mb la 16-32 mb se mareste performanta? Se merita acest lucru ?

Edited by James, 27 December 2004 - 20:46.


#14
sigxcpu

sigxcpu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 22.09.2002
array-ul va functiona in degraded mode, dar vei avea acces fara probleme la date si doar cu 2 discuri (de-asta este raid5 :) )

#15
PreTXT

PreTXT

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,053
  • Înscris: 09.01.2003

James, on Dec 27 2004, 20:44, said:

Ca sa nu mai deschid un nou topic:
La un raid 5 hardware scsi cu 3 hdd 4 gb daca se strica un hdd ce se intampla?
trebuie inlocuit hdd cu altul la fel pentru a recupera datele sau se pot recupera datele de pe celelalte 2 hdd ?
Si inca o intrebare: daca maresc memoria de pe placa raid de la 8 mb la 16-32 mb se mareste performanta? Se merita acest lucru ?

<{POST_SNAPBACK}>


dpdv al OS-ului nu se va intampla nimic, va continua sa functioneze si totul e OK ... bineinteles, va trebui sa inlocuiesti HDD-ul busit. In momentul in care il inlocuiesti, matricea se va reconstrui automat pe acest disk si vei avea din nou redundanta.

apropo de performanta ... depinde f. mult la ce folosesti matricea respectiva ... ce tip de date accesezi si in ce regim.

P.S. vezi ca sunt unele controlere RAID care suporta disk Hot Spare ... adica inca un disk aditional care poate fi folosit automat de orice faulty array.

#16
James

James

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 04.06.2003
Matricea respectiva vreau sa o folosesc pentru sistemul de operare si o partitie pentru date importante.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate