Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Buton interfon interior

Program oprire update windows

Accident si amiabila online

Motorola g54 vs motorola edge 30
 Nu pot trimite SMS-uri

HDD-ul nu mai este recunoscut dup...

Ati ramas vreodata blocat in lift...

Expoziția Brancusi - Timisoa...
 Anvelope multisezon

[Word][Excel] Listare etichete

Forgotten Love - Vraciul(remake)2...

Alegere tinci alb
 pdfGear - utilitar gratuit PDF

Cost pe an firma srl magazin onli...

Raspberry Pi 5

Recomandare tel Android cu eSim
 

Fite de “italieni”

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
ciureanuc

ciureanuc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,294
  • Înscris: 27.11.2005
sursa: www.obiectivdevaslui.ro

Fite de "italieni"
Stire de Sabina GHIORGHE

În judetul nostru, la fel ca în toata tara, august e considerat "cornul abundentei". În aceasta luna, se întorc bârladenii, vasluienii, husenii etc. de prin tari straine în concediu si toata economia locala este pusa pe roate. Bancheri, agenti imobiliari, constructori, dentisti etc. profita din plin de excesul de valuta adus de cei reveniti acasa.
Din pacate, si-au facut aparitia si o sumedenie de fitosi, toti întorsi la mama acasa, care nu stiu cum sa iasa în evidenta mai tare. Au uitat limba natala, dar naravurile, nu, ba chiar le au mai bine "condimentate".
Sositi acasa în concediu, în masini cumparate la mâna a doua dupa ce au muncit prin Italia, Spania, Franta sau Anglia, vasluienii nostri se fac de râs în tara asa cum se fac si în strainatate. Adica circula pe strazi cu muzica la maximum, pentru a fi bagati în seama, si nu vorbesc limba tarii în care se afla.
De la un capat la altul al judetului, de la cel mai mic la cel mai mare, vorbesc chipurile cu greu în româna, si le scapa periodic ceva cuvinte sau fraze întregi în alta limba. "Hello", "ceau", "danke", "ola" etc. le auzim pe toate pentru ca e o chestiune de stil si cu impact social.
Cei care traiesc din munca cinstita prin nu stiu ce colt de lume descriu cât de grea e viata printre straini, ce greu se cîstiga o pâine când porti "stigmatul" de român. Altii, în schimb, revin cu mofturi si pretentii si, cu toate ca nu dau dovada ca sunt mai civilizati decât au plecat, pozeaza în românul realizat în tari în care munca si inteligenta sunt apreciate la adevarata valoare. Culmea e ca le miroase colbul de pe strada, gropile din pavaj îi jeneaza la picioare, dar vechile obiceiuri proaste nu si le-au schimbat cât au trait în "lumea civilizata". Tot scuipa seminte pe strada, arunca gunoaiele la întâmplare, dau muzica tare, cât sa-i auda tot cartierul. Acestia sunt "italienii" cu fite, adica cei "capatuiti" prin strainatate prin metode numai de ei stiute. Îi poti remarca de la distanta nu neaparat dupa numarul de înmatriculare al masinii de zeci de mii de euro, cât mai ales dupa ifosele etalate pe strada, la cumparaturi, în cabinetele medicale sau prin restaurante.

"Italienii" la cumparaturi
Supermarket-urile sunt magazinele cele mai agreate de "italieni" atunci când e vorba sa-si faca aprovizionarea. Doar n-o sa se "compromita" facând vânzare alimentarelor de la coltul blocului! Daca înca vorbesc româneste, au grija sa-si schimbe accentul, nu cumva sa treaca neobservati. Se uita la produsele de pe rafturi în sictir si fac comparatie cu hipermarket-urile din Roma sau Londra. Arunca în carucioare produsele, cu acelasi sictir, apoi trag cu ochiul la volumul cumparaturilor facute de ceilalti. Se arata "oripilati" ca unii cumpara doar o pasta de dinti, doua pahare de iaurt si o pâine.
Nu de putine ori, aleg însa tot ce e mai ieftin, dar în cantitati impresionante. Doua-trei baxuri de bere la pet, cinci kilograme de cârnati trandafir, trei kile de cabanosi, zece tavi cu mititei etc.
Chiar zilele trecute am asistat, din întâmplare, la o faza hilara. Un cuplu de tineri (aproximativ 30 de ani) faceau cumparaturi de genul celor amintite mai sus si discutau suficient de tare încât sa-i auda jumatate de magazin, într-o engleza care i-a consacrat pe presedintii români Ilici si Base. Nu-i baga nimeni în seama, dar în momentul când a deschis gura copilasul lor de vreo cinci ani, au întors toti capul. "Sî-mi cumperi sî mie suc de-aceala cu portocali! Sî sî-mi iei sî gumî cu Pokemoni", a spus copilul, în timp ce-si stergea nasul cu poala tricoului "Versace".
Altii se dau de gol ca, înainte sa ajunga "italieni", radeau mamaliga de pe ceaun fara sa iasa la cumparaturi cu odraslele. Muieri împodobite cu aur mai ceva decât pomul de Craciun, cu bijuterii pe care le asorteaza la sandalele din musama chinezeasca, se iau la cearta cu toate vânzatoarele pentru motive de râsul curcilor: ba ca nu primesc "sacosi" gratis, ba ca nu sunt vizibile cifrele de pe bon, ba ca nu sunt bine compartimentate rafturile, ba ca e prea "caro" (scump).

La spital
Tocmai cei care fac mare caz de dobânditul statut de "italian" vin sa-si vada de sanatate în România. În timp ce la dentist nu negociaza pretul practicat pentru lucrarile de portelan, montat obligatoriu pe suport de aur, când au nevoie de alte servicii, stau la polul opus.
La Spitalul Municipal de Urgenta din Bârlad au venit prea putini italieni în aceasta perioada si nu am putut culege picanterii. Însa, la Spitalul de copii, s-au adunat cu duiumul. Cadrele medicale spun ca "italienii" sunt cei mai dificili pacienti. În ciuda faptului ca fac tot timpul comparatii privind sistemul medical românesc si cel occidental, balanta înclinând serios în defavoarea celui autohton, recurg la tot felul de tertipuri pentru a beneficia de gratuitati. Se ajunge pâna acolo încât încearca sa momeasca medicii cu 20-30 de lei, dar sa nu plateasca niste amarâte de analize.
Un medic ne-a relatat una dintre cele mai halucinante întâmplari. O mamica a venit la spital cu un copil de aproape doi ani (nascut în Italia), distrofic. Desi s-a laudat cu banii cîstigati "afara", iata ca nu a avut de unde sa investeasca pentru alimentatia si medicatia necesare unui copil atât de mic. Nu s-a îndurat nici sa scoata din buzunar 100 de lei (costul unui set complet de analize). A încercat sa mituiasca medicul pentru a face economie la bugetul familiei si când a vazut ca nu-i merge a preferat sa plece acasa.

Cu maneaua la maximum
Scopul vietii unor "italieni" este sa impresioneze "tot cartierul" când vin acasa. Degeaba ai economii în conturi, daca nu-i faci pe prietenii din copilarie sa se zgârie pe fata când vad cât de tare te-ai ajuns. Cel mai simplu este sa vii în vizita la rude cu o decapotabila cu doua locuri, un gipan urias sau o limuzina de super-lux. Oricare ar fi modelul masinii, obigatoriu trebuie sa fie capitonata cu piele si dotata cu un sistem audio "profi". Pâna la urma, e totusi problema lor ce masina conduc, dar de ce trebuie sa duduie prin boxe manelele? Oare în Italia, Portugalia, Spania sau alte tari li se permite sa circule la agatat fufe cu muzica data la maximum? Greu de crezut.
Asta spune multe despre cum îsi cîstiga banii. Ca doar nu muncesc zi lumina în constructii sau schimba scutecele pensionarilor din UE si le arde sa vina acasa cu atâtea fite!
Unde mai pui ca vasluianul "italian" a inventat o noua moda. Parcheaza limuzina în fata unei terase, lasa geamurile deschise sa se auda bine cum tânguie maneaua, iar el bea un coctail în timp ce flutura cheile masinii.
Acum doua zile, la o terasa din centru, un vasluian autohton a vrut sa afle cât e ceasul. A întrebat pe unul de la masa alaturata: "Nu va suparati, cât e ceasul?". Celalalt s-a uitat la el în zeflemea dupa care a raspuns: "Dieci meno dieci" (zece fara zece). Asadar "stranierul" nu a stiut sa raspunda în româneste, dar a înteles întrebarea.
La o alta masa, doi tineri, dupa ce au consumat o sticla de vin "dolce" îsi astâmparau copilul care alerga printre mese: "Basta, Ionele!".
Mai e un pic si se încheie sezonul "italienilor". Vacanta lor e pe sfârsite. O serie de afaceristi (proprietari de cazinouri, cluburi, restaurante etc.) vor resimti absenta lor. Dar cât de bine ne va fi sa nu ne mai izbim în public de figurile celor care au înspaimântat europenii cu infractiunile si comportamentul "latin".


am selectat si un comentariu care mi-a placut:

...vrem doua "topituri"
- Nu avem.(ospatarul)
- Cum sa nu aveti,in meniu scrie ca aveti...
- Aratati-mi si mie unde scrie
- Uite aici(vizibil iritate ca nu primesc ce au cerut)
- Dar aici scrie altceva: TOCHITURA, daca la asta va referiti; topitura nu avem...

Edited by ciureanuc, 31 August 2008 - 22:00.


#2
romaximusro

romaximusro

    ↑↑ Fiabilitate by Fauve :D ↑↑

  • Grup: Banned
  • Posts: 40,874
  • Înscris: 16.05.2005
nu am stat sa citesc tot articolul, e clar ca printre "capsunari" is o gramada de cretini si oameni certati cu cultura (si nu numai) insa faza aia cu supermarketul e de kko. Mare lucru ca merg la supermarket..

#3
DMIHNEA

DMIHNEA

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 495
  • Înscris: 11.06.2005
dragut,mult adevar

#4
angel3110

angel3110

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 561
  • Înscris: 07.03.2007
Asta e adevarul ... daca mergem in strainatate cei care se dau in spectacol tot romani sunt ... ce sa faci cu ciobanul ? Uitati-va la Jiji Becali si o sa intelegeti tot.
Mi-a placut comentariul de la final :)).

#5
crst_g

crst_g

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,167
  • Înscris: 27.06.2006
masini cumparate acolo? eu zic ca-s inchiriate in 90% din cazuri.

#6
nelu97

nelu97

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 854
  • Înscris: 19.11.2006
Imi pare bine ca exista un astfel de topic. Cred ca titlul "fite de italieni" poate fi echivalat cu "prostia de acasa" caci aceasta este "zestrea" cu care au plecat acesti "italieni" din tara.

Sunt in Italia de un an si sper ca nu ma incadrez in categoria descrisa mai sus. Intr-adevar, la venirea in tara, romanii care lucreaza in strainatate incearca sa isi verse complexele acumulate acolo, datorita izolarii si comunicarii dificile, prin aceasta etalare a unor valori materiale sau vorbirea folosind cuvinte din ambele limbi, caci de fapt nici una nu o cunosc prea bine.

Inainte sa ma stabilesc aici (pentru cativa ani) am venit in excursie sa vad cum e viata in Italia. Am fost socat sa vad grupuri de romani prin parcuri si prin gari, murdari si cu pitoreasca sacosa de rafie. Am fost aproape speriat cand am fost salutat de un cuplu de romani care probabil ne-au auzit vorbind (pe mine si prietena) si care probabil erau si ei in vacanta, caci aratau atipic, adica erau imbracati elegant si cu gust.

In general romanii care in tara se comporta dupa modelul descris, au si aici un comportament similar. In supermarketuri gen "Lidl" (considerat supermarketul saracilor in Europa), isi incarca la refuz carucioarele cu produse "la promotie" si se simt foarte mandri. Manele la volum mare mai auzi uneori, dar nu prea des, caci nu au pe cine sa impresioneze.

Sistemul de sanatate romanesc este destul de bun in comparatie cu cel italian, chiar daca mai trebuie putin modernizat. O vizita la oftalmolog in Romania este cu siguranta mai buna decat cea din Italia, unde de obicei examenul se face exclusiv cu un computer, sansa sa iti dea ochelari cu dioprii gresite este foarte mare (cunosc cazuri). La dentist este destul de scump, ca de fapt peste tot. Pentru o vizita la un medic trebuie sa te programezi cam cu o luna inainte, poate si mai mult. Daca te grabesti, te poti duce la particulari, unde o consultatie este cam 150euro, echivalentul asigurarii minime pe un an.

Inainte sa plec in Italia am lucrat in Ro si am fost neplacut impresionat de aceste "fite" ale celor care veneau si spuneau "aaaa, dar e scump 25ron.... in Spania era 5euro (un pret mincinos de mic), dar ma grabeam si nu am avut timp sa il fac acolo".

In plus, masinile "de zeci de mii de euro" despre care se scrie in articol sunt de fapt masini uzate, cumparate cu cateva mii de euro, eventual in rate de catre cei care au un contract de munca.

In Italia salariul mediu este undeva sub 2000euro si o chirie este intre 500-1000euro in localitatile mici, in cele mari putand depasi 1000. Un roman nu poate castiga teoretic mai mult decat un italian, deci ia sa zicem intre 1000-2000euro, presupunand ca lucreaza in constructii. Eu lucrez intr-un laborator de cercetare si va spun sincer ca voi fi foarte fericit cand voi depasi 2000, suma care pentru toti ceilalti colegi ai mei (toti italieni) este deja istorie. A strange bani de o masina noua in cateva luni presupune ori indatorarea intr-un fel sau altul, ori reducerea calitatii vietii pana la un nivel minimal (cea mai ieftina mancare, cea mai ieftina chirie, eventual impartita cu inca 2-3 persoane, lipsa excursiilor, lipsa oricaror activitati de recreere, lipsa oricarei activitati culturale, hobby sau altceva).
Eu am incercat sa imi fac cat mai multe relatii cu persoanele de aici si pot spune ca am sacrificat economisirea unor sume de bani in favoarea cheltuirii pentrru o mica excursie intr-un loc despre care vorbeau colegii mei sau pentru a iesi seara in oras. Am considerat ca merita sa cheltuiesc sa zicem 10-20 euro sa ies la o bere cu cineva, pentru a mai sta de vorba, pentru a afla informatii, pentru a ma integra cat de cat intr-un sistem in care o cariera este mai dificila decat in tara ta. Un altul poate ar fi preferat sa isi ia o pereche de pantaloni de la reduceri, decat sa mearga la teatru sau in alt loc de unde nu ramanea cu ceva material, "de aratat".

Modul in care iti cheltui banii depinde de modul in care vezi fericirea.

Pentru unii, fericirea este a arata altora ce tare esti, chiar daca muncesti si traiesti ca un sobolan cea mai mare parte a timpului.
Pentru altii, fericirea reprezinta indepartarea de griji, traiul decent intr-o comunitate civilizata, respectul fata de sine si fata de cei din jur.

Edited by nelu97, 11 September 2008 - 11:44.


#7
Wipex

Wipex

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 30.09.2007
Of au niste fite uni(majoritatea)ca vin in romania cu niste rable de masini si se dau in mari si tari ca cine are masini ca ei.Cum vin ''italieni'' incep si accidentele grave,se baga in depasiri chiar daca vine cineva din fata,viteza nu mai zic,si cand ii mai auzi cu un accent de italia iti vine sa ii ei la batalie(si eu 1 an de italia)

#8
tracius01

tracius01

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,339
  • Înscris: 11.11.2007
da ciureanuc ai dreptate este trist dar ai dreptate nu degeaba facea misto Caragiale de romani prosti care vor sa se dea ce nu sunt separe ca nimic nu s-a schimbat de 150 de ani

#9
kappa_man84

kappa_man84

    Fiord

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,215
  • Înscris: 15.02.2007
Si nu numai "italienii"...la fel si cei care vin din Grecia, Anglia, Spania etc...
Cel putin pe cei care muncesc in Grecia numai cu "malaca" stau in gura.. :death:

#10
gtk

gtk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,868
  • Înscris: 18.09.2004
exagerari si frustrari... cam la asta se rezuma articolul... chestia aia cu supermarket-ul e o super-imbecilitate!

#11
aliscami79

aliscami79

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 19.09.2008

View Postnelu97, on Sep 11 2008, 11:28, said:

Imi pare bine ca exista un astfel de topic. Cred ca titlul "fite de italieni" poate fi echivalat cu "prostia de acasa" caci aceasta este "zestrea" cu care au plecat acesti "italieni" din tara.

Sunt in Italia de un an si sper ca nu ma incadrez in categoria descrisa mai sus. Intr-adevar, la venirea in tara, romanii care lucreaza in strainatate incearca sa isi verse complexele acumulate acolo, datorita izolarii si comunicarii dificile, prin aceasta etalare a unor valori materiale sau vorbirea folosind cuvinte din ambele limbi, caci de fapt nici una nu o cunosc prea bine.

Inainte sa ma stabilesc aici (pentru cativa ani) am venit in excursie sa vad cum e viata in Italia. Am fost socat sa vad grupuri de romani prin parcuri si prin gari, murdari si cu pitoreasca sacosa de rafie. Am fost aproape speriat cand am fost salutat de un cuplu de romani care probabil ne-au auzit vorbind (pe mine si prietena) si care probabil erau si ei in vacanta, caci aratau atipic, adica erau imbracati elegant si cu gust.

In general romanii care in tara se comporta dupa modelul descris, au si aici un comportament similar. In supermarketuri gen "Lidl" (considerat supermarketul saracilor in Europa), isi incarca la refuz carucioarele cu produse "la promotie" si se simt foarte mandri. Manele la volum mare mai auzi uneori, dar nu prea des, caci nu au pe cine sa impresioneze.

Sistemul de sanatate romanesc este destul de bun in comparatie cu cel italian, chiar daca mai trebuie putin modernizat. O vizita la oftalmolog in Romania este cu siguranta mai buna decat cea din Italia, unde de obicei examenul se face exclusiv cu un computer, sansa sa iti dea ochelari cu dioprii gresite este foarte mare (cunosc cazuri). La dentist este destul de scump, ca de fapt peste tot. Pentru o vizita la un medic trebuie sa te programezi cam cu o luna inainte, poate si mai mult. Daca te grabesti, te poti duce la particulari, unde o consultatie este cam 150euro, echivalentul asigurarii minime pe un an.

Inainte sa plec in Italia am lucrat in Ro si am fost neplacut impresionat de aceste "fite" ale celor care veneau si spuneau "aaaa, dar e scump 25ron.... in Spania era 5euro (un pret mincinos de mic), dar ma grabeam si nu am avut timp sa il fac acolo".

In plus, masinile "de zeci de mii de euro" despre care se scrie in articol sunt de fapt masini uzate, cumparate cu cateva mii de euro, eventual in rate de catre cei care au un contract de munca.

In Italia salariul mediu este undeva sub 2000euro si o chirie este intre 500-1000euro in localitatile mici, in cele mari putand depasi 1000. Un roman nu poate castiga teoretic mai mult decat un italian, deci ia sa zicem intre 1000-2000euro, presupunand ca lucreaza in constructii. Eu lucrez intr-un laborator de cercetare si va spun sincer ca voi fi foarte fericit cand voi depasi 2000, suma care pentru toti ceilalti colegi ai mei (toti italieni) este deja istorie. A strange bani de o masina noua in cateva luni presupune ori indatorarea intr-un fel sau altul, ori reducerea calitatii vietii pana la un nivel minimal (cea mai ieftina mancare, cea mai ieftina chirie, eventual impartita cu inca 2-3 persoane, lipsa excursiilor, lipsa oricaror activitati de recreere, lipsa oricarei activitati culturale, hobby sau altceva).
Eu am incercat sa imi fac cat mai multe relatii cu persoanele de aici si pot spune ca am sacrificat economisirea unor sume de bani in favoarea cheltuirii pentrru o mica excursie intr-un loc despre care vorbeau colegii mei sau pentru a iesi seara in oras. Am considerat ca merita sa cheltuiesc sa zicem 10-20 euro sa ies la o bere cu cineva, pentru a mai sta de vorba, pentru a afla informatii, pentru a ma integra cat de cat intr-un sistem in care o cariera este mai dificila decat in tara ta. Un altul poate ar fi preferat sa isi ia o pereche de pantaloni de la reduceri, decat sa mearga la teatru sau in alt loc de unde nu ramanea cu ceva material, "de aratat".

Modul in care iti cheltui banii depinde de modul in care vezi fericirea.

Pentru unii, fericirea este a arata altora ce tare esti, chiar daca muncesti si traiesti ca un sobolan cea mai mare parte a timpului.
Pentru altii, fericirea reprezinta indepartarea de griji, traiul decent intr-o comunitate civilizata, respectul fata de sine si fata de cei din jur.



Da...sunt de acord cam cu tot ce ai spus. In principiu asta-i realitatea!  :OK:

#12
DarkMajesty

DarkMajesty

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 274
  • Înscris: 13.02.2007
Figurile astea arata cat de 'cultivate' sunt unele persoane. Totul tine de educatie. Daca ai carte, ai parte, si invers. Totusi, sunt si cazuri in care oameni  fara mari scoli au mai mult bun simt decat cei 'scoliti'. E o chestie subiectiva; fiecare cum poate si cum stie.

#13
Damiunnickname

Damiunnickname

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 08.10.2008
cand am citit ma bufnea rasu...ii urat cand vezi cum se comporta marea majoriate a romanilor in strainatate... Si cand vin in tara fac cometeaza de cozile de la politie, farmacie etc. Ca cica in italia nu ii asa. Da de unde is in italia si a trebuit sa ma duc de la 7 dimineatza sa stau la coada ca sa pot intra numai  la 9 si sa pot lucra numai peste o luna jumate sau 2. Toate astea pentru amaratul ala de cazier. Nu stiu de unde au romani manifestarile astea de huligani.    
P.S. Nu mi'e rusine ca is roman, mi'e rusine de uni romani

#14
puf

puf

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 06.07.2005
Sunt si eu romanca in Italia si te asigur ca nu ma comport deloc asa.Nu m-am comportat niciodata si nu cred ca a fi roman in Italia te impinge sa-ti asumi comportamente nepotrivite educatiei si modului tau de a fi!
Si poate aici in Italia inveti sa traiesti pentru tine si nu pentru gura lumii,a se vedea in Romania cate masini bune sunt si cat de bine traiesc unii dintre proprietarii acestor super masini!
Consider ca daca esti prost,ramai prost indiferent ca esti in Romania,Italia,Asia sau chiar Africa!

Edited by puf, 17 October 2008 - 16:01.


#15
trosnic

trosnic

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 28.09.2007

View Postpuf, on Oct 17 2008, 14:54, said:

Sunt si eu romanca in Italia si te asigur ca nu ma comport deloc asa.Nu m-am comportat niciodata si nu cred ca a fi roman in Italia te impinge sa-ti asumi comportamente nepotrivite educatiei si modului tau de a fi!
Si poate aici in Italia inveti sa traiesti pentru tine si nu pentru gura lumii,a se vedea in Romania cate masini bune sunt si cat de bine traiesc unii dintre proprietarii acestor super masini!
Consider ca daca esti prost,ramai prost indiferent ca esti in Romania,Italia,Asia sau chiar Africa!
sunt de acord , :OK:

#16
arcasul

arcasul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 21.09.2006

View Postnelu97, on 11th September 2008, 11:28, said:

Imi pare bine ca exista un astfel de topic. Cred ca titlul "fite de italieni" poate fi echivalat cu "prostia de acasa" caci aceasta este "zestrea" cu care au plecat acesti "italieni" din tara.

Sunt in Italia de un an si sper ca nu ma incadrez in categoria descrisa mai sus. Intr-adevar, la venirea in tara, romanii care lucreaza in strainatate incearca sa isi verse complexele acumulate acolo, datorita izolarii si comunicarii dificile, prin aceasta etalare a unor valori materiale sau vorbirea folosind cuvinte din ambele limbi, caci de fapt nici una nu o cunosc prea bine.

Inainte sa ma stabilesc aici (pentru cativa ani) am venit in excursie sa vad cum e viata in Italia. Am fost socat sa vad grupuri de romani prin parcuri si prin gari, murdari si cu pitoreasca sacosa de rafie. Am fost aproape speriat cand am fost salutat de un cuplu de romani care probabil ne-au auzit vorbind (pe mine si prietena) si care probabil erau si ei in vacanta, caci aratau atipic, adica erau imbracati elegant si cu gust.
Nu toti romanii din Italia se imbraca precum taranii, incearca sa nu mai generalizezi. Daca nu ai avut de-a face decat cu tarani, nu inseamna ca numai din astia sunt aici.

In general romanii care in tara se comporta dupa modelul descris, au si aici un comportament similar. In supermarketuri gen "Lidl" (considerat supermarketul saracilor in Europa), isi incarca la refuz carucioarele cu produse "la promotie" si se simt foarte mandri. Manele la volum mare mai auzi uneori, dar nu prea des, caci nu au pe cine sa impresioneze.
LIDL nu mai e asa ieftin cum era acum 3-4 ani, si chiar daca e considerat al saracilor iti permite sa economisesti pentru produsele de baza, pe care altfel, daca mergi la magazine gen Carrefour sau PAM, le platesti mai scump. E o chestiune financiara, si daca nu ai vazut, sunt foarte multi italieni care cumpara de aici. iar aberezi, oare de ce? Vrei sa te dai interesant? Nu ai in fata cui...

Sistemul de sanatate romanesc este destul de bun in comparatie cu cel italian, chiar daca mai trebuie putin modernizat. O vizita la oftalmolog in Romania este cu siguranta mai buna decat cea din Italia, unde de obicei examenul se face exclusiv cu un computer, sansa sa iti dea ochelari cu dioprii gresite este foarte mare (cunosc cazuri). La dentist este destul de scump, ca de fapt peste tot. Pentru o vizita la un medic trebuie sa te programezi cam cu o luna inainte, poate si mai mult. Daca te grabesti, te poti duce la particulari, unde o consultatie este cam 150euro, echivalentul asigurarii minime pe un an.
Sistemul de sanatate italian nu se poate compara cu cel romanesc. Cateva avantaje pt macaronari: au asistenta gratuita pentru clandestini; daca ai rezidenta si medic de familie nu platesti consultatiile, iar analizele sunt foarte ieftine. Iar daca tu ai intalnit vreunul cu dioptrii gresite, da-mi voie sa iti spun ca ai vorbit cu un tampit care nu intelege care e dioptria corecta...orice medic sau operator optic de aici te intreaba daca e ok cu acel tip de lentila. Dar daca respectivul de care vorbeai nu intelege sau nu se poate exprima, e numai vina lui - si a ta ca generalizezi la nivelul unei natiuni UN SINGUR caz.

Inainte sa plec in Italia am lucrat in Ro si am fost neplacut impresionat de aceste "fite" ale celor care veneau si spuneau "aaaa, dar e scump 25ron.... in Spania era 5euro (un pret mincinos de mic), dar ma grabeam si nu am avut timp sa il fac acolo".
Faza cu preturile nu o poti tu discuta, caci esti de doar un an in Italia. Aberezi la maxim, cum poti tu sti ce preturi sunt in Spania??? Esti varza total. Sper sa nu puna botul nimeni la prostiile tale.

In plus, masinile "de zeci de mii de euro" despre care se scrie in articol sunt de fapt masini uzate, cumparate cu cateva mii de euro, eventual in rate de catre cei care au un contract de munca.
Asa, si? Te zgarii pe ochi, barbate? Daca stai pe camp si nu ai contact cu munca reala din Italia, intoarce-te in tara. sa-ti explic eu de ce multi romani au masini: pentru ca sunt multe locuri de munca inaccesibile altfel, deci ca sa muncesti de multe ori esti obligat sa ai masina. In rate sau cu banii jos, sa stii ca nu e o bucurie sa ai masina aici, la cat costa asigurarea si cheltuielile aditionale, ca si costurile de exercitiu. Dar ce poate sti un taran...

In Italia salariul mediu este undeva sub 2000euro si o chirie este intre 500-1000euro in localitatile mici, in cele mari putand depasi 1000. Un roman nu poate castiga teoretic mai mult decat un italian, deci ia sa zicem intre 1000-2000euro, presupunand ca lucreaza in constructii. Eu lucrez intr-un laborator de cercetare si va spun sincer ca voi fi foarte fericit cand voi depasi 2000, suma care pentru toti ceilalti colegi ai mei (toti italieni) este deja istorie. A strange bani de o masina noua in cateva luni presupune ori indatorarea intr-un fel sau altul, ori reducerea calitatii vietii pana la un nivel minimal (cea mai ieftina mancare, cea mai ieftina chirie, eventual impartita cu inca 2-3 persoane, lipsa excursiilor, lipsa oricaror activitati de recreere, lipsa oricarei activitati culturale, hobby sau altceva).
Cu salariile ai dreptate, inas cu chiriile nu. Langa orase, in comune limitrofe, se gasesc preturi la case adevarate - bilocale sau trilocale - care sunt in jur de 3-4 sute euro, iar cu cat mergi mai departe pretul scade. Daca dai 1000 ai o supercasa, eventual intr-un oras mare. Si normal ca daca esti dobitoc si contractezi o casa de 1000, subinchiriezi camere ca sa nu ajungi la faliment...
Iar tu in laboratorul ala cred ca speli wc-urile, ca nu ai nimic in cap dupa ce scrii. Nu te baga ei ca laborant venit din RO...stai linistit. Ori faci curatenie...


Eu am incercat sa imi fac cat mai multe relatii cu persoanele de aici si pot spune ca am sacrificat economisirea unor sume de bani in favoarea cheltuirii pentrru o mica excursie intr-un loc despre care vorbeau colegii mei sau pentru a iesi seara in oras. Am considerat ca merita sa cheltuiesc sa zicem 10-20 euro sa ies la o bere cu cineva, pentru a mai sta de vorba, pentru a afla informatii, pentru a ma integra cat de cat intr-un sistem in care o cariera este mai dificila decat in tara ta. Un altul poate ar fi preferat sa isi ia o pereche de pantaloni de la reduceri, decat sa mearga la teatru sau in alt loc de unde nu ramanea cu ceva material, "de aratat".
Mai lasa-ne, zgarca...minte pe altcineva. Mai e mult pana sa cred ca tu mergi la teatru in Italia...da, sa iesi la 1-10 beri te vad in stare, dar sa iesi cu un italian - care lucreaza la laborator - la bere este un vis al tau.
Modul in care iti cheltui banii depinde de modul in care vezi fericirea.

Pentru unii, fericirea este a arata altora ce tare esti, chiar daca muncesti si traiesti ca un sobolan cea mai mare parte a timpului.
Pentru altii, fericirea reprezinta indepartarea de griji, traiul decent intr-o comunitate civilizata, respectul fata de sine si fata de cei din jur.


#17
tito75

tito75

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 21.04.2009
Salut. Eu locuiesc in Italia de 6 anni. In Romania am lucrat 7 ani in cadrul armatei si odata cu intrarea in NATO au venit si diponibilizarile pe criteriul ultimul venit ( tanar si fara familie) primul plecat in favoarea cadrelor militare cu burtile pana la genunchi care nu puteau sa dea o proba sportiva. Intrat in somaj am cautat de lucru. Si am fost o zi de proba la OBIECTIV VASLUI ( sunt vasluian) acolo unde lucreaza doamna ziarista alergica la fite italiene. Eu stiu cum se lucreaza acolo. Deci toti jerpeliti carora nu le place munca se duc si se fac jurnalisti . Dimineata se aduna toti la un bar ordinar la parteru primariei si isi beau 2 ore cafeaua. Dupa aia pleaca in cautare de subiecte. Eu am fost ca ucenic al unui jurnalist  "expert " ca doamna Sabina. Pe scurt totul se rezuma la o faza ca asta:  Noi 7 duri jurnalisti in fata politiei vaslui pt a cere informatii despre un caz oarecare. Iese ofiterul de servici si zice:" bai jurnalisti pulii dispareti de aici ca va trag un sut in cur de nu va vedeti". Si ne-am imprastiat toti ca potarnichile. Dupa aia ne-am dus la garda financiara sa luam declaratie la un ofiter. " Stiti noi suntem ziaristi ,daca vreti si daca puteti sa ne dati o declaratie . Asteptati la usa a fost raspunsul". Dupa 2 ore ne-a zis ca nu are timp. Pe scut umilintele sunt mari ,salariul mic si cand vezi pe altii cu masini noi te roade un Pic :)). Acum despre viata in Italia. Prima data cand am venit ( in Italia) am dormit o saptamana in gara ( pt ca nu gaseam de lucru) dupa care m-am intors acasa. A doua oara am reusit sa-mi gasesc de lucru intr-o fabrica dar avand datorii mari trebuia sa "lucrez " si noaptea. Deci lucram de la ora 7 pana la 19 in fabrica. Ma intorceam acasa ( la 40 km) ma spalam ,mancam si ma duceam sa duc " balerine " la localuri de lap-dance ( la 200 km) ,dormeam in masina pana dimineata cand ieseau ,le duceam acasa (200 km intors) si ma duceam direct la munca in fabrica. Asta pt un an de zile. Am reusit sa-mi platesc datoriile si sa-mi cumpar o masina noua. Dar nu pot sa vin cu ea in Romania pt ca sunt prea fitzos si LUMEA BUNA din  romania e prea sensibila :))). Ca dee... CAINELE MOARE DE DRUM LUNG SI PROSTU' DE GRIJA ALTUIA. Problema este ca trebuie toti sa invatam sa ne vedem de treburile noastre si sa ne intereseze mai putin de cei din jur. "Ziarista" era indignata ca "italienii" se lamenteaza de preturile mari, gropile din asfalt ,sistemul sanitar romanesc ,serviciile mizerabile ca si cum toate astea ar fi normale iar noi suntem ciudatii. EI BINE ASTEA(preturile mari, gropile din asfalt ,sistemul sanitar romanesc ,serviciile mizerabile) NU SUNT NORMALE. Noi toti romanii ar trebui sa ne lamentam pt ca platim taxe si avem drepturi. Dar in Romania nu este asa. Deci daca dintr-o groapa de mocirla ies doi porci ceilalti porci nu vor sa iasa si ei CI VOR SA-I TRAGA PE CEILALTI INAPOI. ( scuzati exemplul deplasat. sper sa luati doar esenta). Eu urasc manelele si manelistii . Dar italienii care vin cu manele la maxim deranjeaza? Cumva in romania se asculta muzica clasica si astia polueaza fonic aceasta oaza de cultura? Despre sistemul sanitar italian. Din pacate pt noi( eu si sotia mea) il cunoastem bine. Si va asigur ca nu se poate face comparatie.De la schimbatul lenjeriei in fiecare zi si curatenie zilnica in saloane, doctori si asistente disponibile care stau de vorba cu tine si iti raspund la toate intrebarile( orcat de multe) fara se bagi plicuri in buzunar , tratamente costoase si medicamente gratuite sau la preturi foarte mici. E adevarat ,toate astea pt ca sunt rezident aici. Daca nu ai acte sunt foarte,foarte scumpe. Dar sigur nu m-as duce la macelarii din romania care fara spaga te lasa sa mori. Da na, am uitat de unde am plecat si nu-mi mai place spaga:))). Chiriile sunt mari ( 4-500 ?) si in marile orase pot ajunge si la 1000? iar media salariilor este intre 1300-1400?. Deci chiria si cheltuielile ( lumina,apa ,curent) iti mananca aprope jumate din salariu. Si de aceea ma duc citeodata si fac si cumparaturile la LIDL ( marketul saracilor dupa spusele lu' " nelu laborantu' " ) ca nu sunt snob si nu-mi este rusine sa economisesc.Pt " nelu laborantu' ) LIDL este un lant de marketuri german care ofera preturi foarte bune si de accea vara aceste magazine sunt pline de turisti germani si olandezi. NU este o rusine sa muncesti, sa economisesti si sa cauti tot timpul pretul cel mai bun. As vrea  sa mai scriu multe dar cred ca v-am plictisit destul. DECI HAIDETI SA NE PRIVIM IN OGLINDA SI CAND O SA VEDEM NISTE OAMENI PERFECTI SA-I JUDECAM PE ALTII.  O zi buna tuturor.    Ps. Scuzati greselile de ortografie. Sunt de 6 ani in Italia si am uitat "parlare" in romana :))))

Edited by tito75, 27 August 2009 - 11:47.


#18
UNHleaSHD

UNHleaSHD

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 915
  • Înscris: 29.07.2007
Tu nu esti iesit in lume...
Invidia e mare :rolleyes:

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate