Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Creveti

Sare siguranta cand pornesc masin...

Verificare structura de rezistent...

Masina nr 2 - 90% oras, benzina, ...
 Tratament ortodontic

Passat B5 2000, fum

navigația auto nu porneș...

Demontare plastic hayon Seat Ateca
 Placa de baza Samsung Galaxy M21

Casca scuter electric + suport pi...

Inmatriculare temporara Suedia

Abonament sala
 CSS - E posibil sa ignori opacita...

Intrebare Facebook

RMN pentru claustrofobi

Constructie parapet
 

Cum impart o conexiune de internet ?

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
hop

hop

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 06.03.2005
Problema mea e urmatoarea : Am luat in administrare o retea ( un bloc office cu 3 etaje ) de 80 de prize, din care 8 sunt pt wireless ( cate 2 pe fiecare etaj ). Acum facem un contract pentru internet. Aceasta cladire va fi inchiriata catre 5-6 clienti. Probabil unul la parter, doi la etajul 1, 2 la etajul 2 si unul la etajul 3. Am o camera tehnica in care am pus un rack 36U panel-uri pentru retea si telefonie, ca probabil va fi si o centrala.
Problema mea acum urgenta este ca trebuie sa gasesc un echipament, care din conexiunea mea de net de probabil 10 Mb sa pot aloca celor de la parter 4Mb si celorlalti cate 1-2Mb fiecare. As fi vrut sa evit sa folosesc un server, pentru ca pe Linux nu ma descurc sa fac singur asta, iar pe Windows Server 2003 nu am facut, probabil merge, dar nu as fi vrut sa folosesc un calculator. Ma gandeam la un Router profesional, sau poate switch-uri cu management, pentru ca acum sunt montate doar panel-urile in rack. Deasemenea trebuie sa iau in calcul si spoturile wireless si ce acces point-uri folosesc. Am aflat de unele care ar avea o functie roaming pentru a nu avea in cladire mai multe retele, ci doar una, si sa stie sa se conecteze la spotul cu semnalul cel mai puternic, sau dupa caz la cel ;a care are accesul permis.
As avea nevoie de o sugestie, de o solutie din partea voastra. Ce variante ati alege voi.
Multumesc

Attached Files


Edited by hop, 30 August 2008 - 21:25.


#2
Huza

Huza

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,417
  • Înscris: 07.11.2006
Daca ti se aproba fonduri (am inteles ca esti doar admin) mergi pe ideea echipamente profi, stabilitate, performanta. Daca as fi in locul tau asa angaja pe cineva sa ma ajute, unul care stie mai multe, pana pune totul la punct. Apoi ramai doar sa ai grija de toate cele.
As imparti reteaua in 6 subretele, fiecare client cu jucaria lui, ii filtrezi pe baza de mac folosind sw cu manangement sau chiar din server.
De conectarea la ap-uri nu iti faci prea mari griji, bagi wep key diferite pt fiecare router si alegi tu cine se conecteaza si la ce ap.
Problema apare la alocarea benzii, si qos. Sper sa primesti un raspuns de la un cunoscator, ti-as putea recomanda ceva echipamente profi, dar nu am lucrat cu ele deci...

#3
gogy

gogy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 05.11.2006
pentru separarea clientilor as creea Vlan-uri
nu recomand sa se faca filtrare de MAC-uri (daca e sa aibe flux de calculatoare ... ce te faci ... schimbi zilnic MAC-uri)

eu unu' as opta pe AP-uri care stiu sa lucreze si in A si in B/G (5Ghz si 2.4Ghz)
astfel in A se poate face roaming intre AP-uri (si chiar poti folosi 1 singur link de cupru restul legaturilor facandu-se pe5Ghz) (vezi AP-urile Cisco)
tot pe wireless poti propaga VLAN-urile de pe switch-uri
astfel ca nu e nevoie sa aloci un AP per birou ... sau cine stie ce combinatiii
AP-urile de la Cisco (si nu numai) stiu de mai multe SSID-uri (mai multe retele wireless pe un AP)
astfel ca iti permiti cele de mai sus

in ceea ce priveste routerul si impartirea de banda .... poti merge pe CISCO sau Spiderwall


daca mai ai intrebari ... sau putem ajuta (recomanda) ....

PS: am avut in administrare o retea intr-un "park de software" si unele scrise aici au fost implementate si acolo

#4
hop

hop

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 06.03.2005
Cisco era si pentru mine una din variante. A doua ar fi Zyxel. Maine am sa vorbesc si la Tornado si la Ral sa vad ce detalii imi pot da si ei. Sper sa gasesc ce imi trebuie. Daca imi aduc bine aminte, la un moment dat m-am interesat de Cisco si doar AP-urile ieseau la 6000$ fara TVA ceea ce e totusi prea mult.

#5
gogy

gogy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 05.11.2006

 hop, on Aug 31 2008, 21:28, said:

Cisco era si pentru mine una din variante. A doua ar fi Zyxel. Maine am sa vorbesc si la Tornado si la Ral sa vad ce detalii imi pot da si ei. Sper sa gasesc ce imi trebuie. Daca imi aduc bine aminte, la un moment dat m-am interesat de Cisco si doar AP-urile ieseau la 6000$ fara TVA ceea ce e totusi prea mult.

nu stiu exact daca atat ajung AP-urile, insa faci o treaba cu ele .......
faptul ca poti sa faci mai multe retele pe un AP (mai multe SSID-uri) e ceva

oricum innainte de a alege echipamentele .... mai lasa o intrebare ..... poate iti mai dam idei ....

enjoy

#6
hop

hop

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 06.03.2005
As zice ca am ales echipamentele, sper sa fie ok.
Si m-am hotarat la urmatoarea varianta : un router Zyxel ZyWall 35 in care am sa bag cate un alt router Zyxel ZyWall5 pentru fiecare client. Acest ZyWall35 imi permite sa fac limitare de banda. Si vor mai fi 4 switch-uri tot Zyxel ES1124 care au si 2 port-uri Giga. Iar pt acces point, am sa merg pe o varianta ieftina de AP Asus WL-320GE, pentru ca limitarea o fac din router, iar AP-ul trebuie doar sa bata bine. Iar asta poate sa bata 25m pe 54Mbps iar distanta cea mai mare e cam la jumatate de AP.
Sper sa fie ok. Inca nu am luat echipamentele, pentru ca am o oarecare teama, si mai am cateva zile la dispozitie. Dar daca a folosit cineva asa ceva mi-ar prinde bine unele pareri.
Multumesc

#7
gogy

gogy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 05.11.2006
mii se par cam multe

5 routere ....... 4-5 switch-uri .......
cand poti rezolva cu un router ...... 1 switch cu toate porturile Gbit ...... si vlan-uri
e mult mai simplu si fiabil

zic eu ca se gaseste o varianta mai buna in :
4 * 780 (pret Zwall 5) + 1300 (pret Zwall 35) = 4420Ron
4 * 323 (pret ES1124 ) = 1300Ron
8 * 277 (pret WL-320GE ) = 2216Ron

la un total de 8000Ron cred ca ai sanse sa iti gasesti echipamente mai "performante"

sau daca chiar vrei Zyxel, incearca o solutie mai compacta de la ei .... am vazut ca au si wireless

nu o lua in nume de rau .... dar mie imi place sa dorm linistit noaptea (interventii la 3 dimineata ca nu merge nuj ce router .... nu e de preferat)

enjoy

PS: calculele sunt grosso-modo din preturi gasite pe web

#8
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,385
  • Înscris: 24.02.2007
Si mie mi se pare prea mult sa folosesti cate un router pentru fiecare client.

#9
gogy

gogy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 05.11.2006
ceva noutati ?

#10
hop

hop

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 06.03.2005
In nici un caz nu ma supar, nu as avea de ce. Recomandarea am primit-o chiar de catre cei de la Ral ( cei care aduc zyxell ) si am luat-o de buna in ideea ca e mai simplu sa ai un router pt fiecare client. Stiam ca pot rezolva situatia doar cu unul din ele, insa e mai putin sigur si mai putin securizat decat atunci cand adaug cate un router pt fiecare client. In plus ma gandesc ca atunci cand mi-ar pica routerul as lasa intreaga cladire fara net, asa am sanse sa fie mai putina lume afectata. In plus par echipamente profesionale si e de sperat ca vor fi putine probleme cu stabilitatea lor.
Am facut si o comparatie cu echipamentele Cisco, si aici chiar nu ma apropiam la bani. Sper sa fie o alegere buna. Oricum revin cu detalii dupa ce imi net-ul acolo, si incep sa le configurez. Deocamdata am instalat echipamentele si arata bine, sper sa fie si bune :)

#11
cielo

cielo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,523
  • Înscris: 09.02.2004
Mie nu-mi face deloc cu ochiul ideea de a ruta aceeasi conexiune in 2 locuri : in central point si pe urma pe fiecare client. As fi mers pe un router dedicat in locatia centrala, switch-uri cu management pe fiecare nivel, diferentierea intre clienti facandu-se prin vlan-uri, iar routarea facuta in configuratie router on stick sau poate chiar fiecarui vlan pe o interfata fizica in router, nefiind necesare decat f putine vlan-uri. Pentru wireless as fi mers pe Cisco aironet (in jur de 1500 roon bucata) pe fiecare nivel, fiecare AP avand configurate ssid-uri pentru toate  firmele din cladire, in functie de accesul pe ssid facandu-se alocarea in vlan-uri ale clientilor wireless.
Oricum daca ai cumparat deja echipamentele ... spor la configurari.

#12
Neofit

Neofit

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 22.09.2008
Subscriu la ideea ca ai luat un pic cam multe routere. Unul era de ajuns si dezvolti apoi ierarhic reteaua. Router apoi pe fiecare etaj switch-urile si binenteles la diferentiere intre clienti cum s-a spus si mai sus pe V-LAN. Sunt perfect de acord cu Cielo si as mai adauga ca in loc sa iei  acele 5 routere de la Zylex luai 1 de la CISCO si mi se pare investitia mai buna asa (plus ca IOS-ul lor e ff bun si friendly la configurat, chiar daca e la nivel de CLI) , ca pret oricum cred ca ieseai cam tot pe acolo.Cisco AP sunt un pic cam greu de configurat dar ofera multe. Oricum e decizia ta :). Iti urez spor in continuare in administrarea retelei !

#13
manubabanu

manubabanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 121
  • Înscris: 27.06.2006
Salut,am si eu cateva intrebari:
Cum iti merge reteaua si cate calculatoare sunt in final?
Cat au costat echipamentele?
Multumesc.

#14
clau13

clau13

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 240
  • Înscris: 04.06.2006
Va salut! ca sa nu deschid alt topic, am urmatoarea problema: un router ASUS WL-320ge, asi vrea sa il folosesc ca si router wireless, dar problema mea este ca are doar un port ethernet in care bag cablu de la rds, mie imi trebuie si o iesir- un cablu care sa intre intr-o placa de retea dintr-un calculator desktop care sa ia internet din router. Cum pot face acest lucru? multumesc

#15
carmenclara1

carmenclara1

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,109
  • Înscris: 08.12.2008
in primul rand postarea ta nu are ce cauta pe aria enterprise.
doi la mana acel asus este un accesspoint si nu un router.
te duci frumos si cumperi un tplink wr842nd din comert si ai rezolvat problema.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate