Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...
 [UNDE] Reconditionare obiecte lemn

Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay
 Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd
 Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 

Cazane PELETI, porumb, deseuri agricole..

* * * * * 7 votes
  • This topic is locked This topic is locked
12545 replies to this topic

#37
Clerval

Clerval

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 17.02.2008
Draga Bitocc,

Te rog asculta-ma cu atentie, ca prea imi par lucrurile similare.

In vremurile negre, dadeam drumul la centrala si la un moment dat mi se parea evident ca alimentarea cu pelete era mai mai mare decat capacitatea de ardere a centralei. ca si tine imi imaginam ca este o chestie gestiune a arderii, de necorelare intre ardere si alimentare, etc. la un moment dat inceta zgomotul snec-ului si era clar ca s-a blocat. Trebuia curatat arzatorul - o nebunie...
Am incercat sa variez turatia ventilatorului pe diferite trepte, sa vad daca nu cumva treapta de putere nu era potrivita etc.
Din nefericire dupa o modificare sau alta timpul de ardere se mai lungea, se mai scurta astfel incat nu puteam sa trag nici o concluzie logica. Chiar credeam ca toata centrala e o mare teapa, imposibil sa functoneze in regim automat.

Nimic nu m-ar fi indreptatit sa cred ca  este tensiunea pana cand centrala vecinului, care e 90% controlul arderii si 10% centrala pe pelete, s-a blocat cu peleti. italianul a venit si dupa cateva alte piste a masurat tensiunea si a vazut niste variatii teribile.

scuze ca scriu cu litere capitale dar e important: DIN MOMENTUL IN CARE AM PUS STABILIZATORUL CENTRALA A FUNCTIONAT OK.
Pana la momentul cu incidentul vecinului si "iluminarea" mea venisera deja doi baieti de la dealer pentru PIF, care macar nu si-au dat cu presupusul si au zis "e primul pe care il punem in functiune, o sa aducem pe cineva chiar de la Ferroli". Pana a venit cel de la Ferroli deja pusesem stabilizatorul si s-a rezolvat problema.

Spui ca ai folosit pelete din trei surse diferite. Nu ti se pare ca e putin probabil sa fie toate trei necorespunzatoare?
pentru acuratete, prima oara am pus un UPS care insa era setat ca prag minim de tensiune la 180. Nu a lasat nici o clipa reteaua sa alimenteze si dupa vreo 8 minute s-a descarcat. Asa am ajuns la stabilizator. Am luat un stabilizator de 2000 W. Consumul nominal al centralei este de 100 W iar la aprindere de 300 W.

Hai Bitocc! Ai cerut ajutor si ti-am dat o pista clara.


 bitocc, on Oct 14 2008, 23:08, said:

au venit de la FERROLI si zic ca-i de la peleti ca sunt de proasta calitate aveti vreo recomandare??Pana acum am incercat cu peleti de la Covasna,Galati si Miercurea Ciuc nu stiu care-i diferenta caci efectul este acelasi ardere incompleta se coxeaza si devin ca o masa plasticata care obstructioneaza arzatorul nu cren ca-i de la tensiune ci din programare  cineva imi poate oferi o solutie:console:??? va rooog... ca am ajuns fochist expeert in alimentare Ferroli


 ToomA, on Oct 14 2008, 23:51, said:

Salut,

Pentru Clerval as avea cateva intrebari... daca tot e pionierul Ferroli:

1.Pe langa stabilizatorul de tensiune ti-ai mai pus vreun UPS? Daca Electrica are vreo avarie 2-3 ore, iti reporneste automat centrala cand se repune reteaua sub tensiune? Sau iti gasesti copiii cu manusi in maini, bucurandu-se ca a venit acasa "doctorul centralei"?

Am pus un UPS initial dar nu era suficient pentru variatiile de tensiune de la mine. Am luat un stabilizator, din pacate, dintr-un motiv care-mi scapa, nu merg impreuna. Daca electrica are o avarie centrala reporneste automat - mai putin cazul in care centrala este setata pe programator orar si reluarea tensiunii pica intr-un interval de "pauza".

2.Ti-ai facut o idee de consum? Stiu ca n-a venit iarna... dar probabil ai inceput sa folosesti centrala (macar pe programul cu consum minim). E aproape de consumul pe care-l da producatorul sau e ca la autoturisme? +15%. Asta e problema mea cea mai mare!!! Nicaieri nu am gasit pe cineva care sa zica raspicat: am centrala pe peleti de atata timp si platesc x lei pe luna de iarna si y lei pe luna de vara, la un volum de aer incalzit de 400 mc, de exemplu. Deci ma costa mai ieftin sau mai scump sa incalzesc casa cu peleti decat cu scumpul gaz rusesc.

Nu pot sa-ti dau inca un raspuns categoric aici. Rabdare.

3.Vara intentionezi sa folosesti tot peleti pentru ACM? O solutie cu boiler bivalent/trivalent care sa fie alimentat si de panou solar cu tuburi vidate poate fi luata in calcul la Ferroli? Ai lasat loc de asa ceva? Cand ti-ai cumparat centrala si pufferul ti s-a propus vreo solutie de genul asta?

Da, intentionez sa folosesc peletii si pentru ACM. Eu am un puffer cu o intrare pentru un eventual captator solar. daca ma hotarasc... nici o problema

4.Ce termostat de ambient ai ales? Pe unde radio sau cu fire? Am auzit ca la supafete mari / pereti multi ai rateuri cu wireless-ul.

Am ales doua cronotermostate cu fir Honeywell. Doua pentru ca am doua circuite - unul pentru parter, care e zona de locuit diurna si unul pt. etaj unde sunt dormitoarele. Cronotermostatele actioneaza pompele de recirculare de pe fiecare circuit. Cu fir pentru ca pompele sunt in anexa care e la vreo 20 m de casa si e cam la limita celor mai multe termostate RF. In plus am tras fire de la inceput, e mai ieftin. Nu stiu daca asa e cu rateurile. Un avantaj ar fi ca un termostat RF poate fi plimbat in diferite camere - ziua il tii in sufragerie , noaptea in dormitor, de ex.
Oricum, Sun p7 are doua contacte care se pot lega la un termostat de camera, no problem.


5.Ce volum de aer incalzesti si ce necesar de acm ai? Mi se pare cam mult necesarul termic de 35kw


Am 210 mp utili, fara garaj si scari.

Referitor la zgomot... partea buna e ca o poti programa sa se opreasca noaptea macar cateva ore pentru somnul de frumusete :-)

Urmaresc topicul acesta de la inceputul lui (primele 2-3 dialoguri). Un fost coleg de facultate mi-a recomandat cazanul ferroli cu arzatorul sun p7. Asa am dat de voi... cautand date despre el. Sunt foarte curios ce parere o sa ai despre el cand o sa-l pui la treaba in iarna asta.

Toate cele bune


#38
ToomA

ToomA

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 14.10.2008
Multumesc Clerval,

Astept cu nerabdare gerul pentru mai multe detalii legate de consum.
Doar cu UPS nu aveai cum sa rezolvi problema pentru ca asta nu stabilizeaza tensiunea. Un UPS nu-ti protejeaza aparatura de fluctuatii de tensiune. Exista UPS-uri stabilizate dar costa cat centrala. Mi-ai dat de gandit cu incompatibilitatea UPS-Stabilizator. O sa fac o proba sa vad si eu.

O seara buna.

#39
bitocc

bitocc

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 12.10.2008
MULTUMESC MULT CLEARVAL SI A TUTUROR FORISTILOR PARTICIPANTI IN DISCUTIE CU ADEVARAT IMI SUNTETI DE MARE AJUTOR.ACUM PE EI PE MAMA LOR... EU AM O TENSIUNE DE 230 VERIFICATA DE CEI DE LA FERROLI DECI..E BINE SAU RAU...CAT DESPRE UPS CE ESTE :rolleyes: ... DECI CE-MI SPUN CEI DE LA FERROLI  ESTE CA NU AU NICI CEA MAI VAGA IDEE.IAR VARIANTA CU MODIFICARILE AM INCERCAT-O IN TOATE POZITIILE ARZATOR DE LA 3 LA 5 SI VENTILATOR DE LA 120 LA 195 NU MERGE FRATILOR , CONSUM CU CARUL, AM SA VA SPUN CAND DEVINE FUNCTIONALA MAI MULTE DESPRE ASTA.

#40
Clerval

Clerval

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 17.02.2008
OK. Inca o precizare. Tensiunea poate fi OK cand o masori si asta este motivul pentru care centrala ta porneste si functioneaza o vreme. Ceea ce da peste cap functionarea normala este o variatie de tensiune. De cand am pus stabilizatorul, tensiunea este OK cea mai mare parte a timpului. Este suficient ca in vecinatate (cam toata lumea construieste pe langa mine) sa porneasca in acelasi timp catva utilaje si sa inceapa cineva sa taie cu un flex de putere si se vede imediat asta pe indicatorul de tensiune (am unul analogic si e evident cand sare acul). O astfel de variatie de scurt timp este suficienta ca automatizarea ferroli sa o interpreteze drept cu totul altceva - codurile de anomalie erau fara nici o legatura cu variatia de tensiune, de exemplu "Flacara falsa in arzator". Asadar ce sustin eu este ca intradevar de regula ai o tensiune de 230. Insa absolut aleatoriu este posibil ca uneori sa existe pentru scurt timp o variatie de tensiune ( iara caracterul aleator da si timpul neregulat de functionare al centralei, poate fi cateva ore sau zeci de minute) iar asta, din experienta mea, da de fiecare data acelasi rezultat: innecarea centralei.
Bafta.

 bitocc, on Oct 16 2008, 20:52, said:

MULTUMESC MULT CLEARVAL SI A TUTUROR FORISTILOR PARTICIPANTI IN DISCUTIE CU ADEVARAT IMI SUNTETI DE MARE AJUTOR.ACUM PE EI PE MAMA LOR... EU AM O TENSIUNE DE 230 VERIFICATA DE CEI DE LA FERROLI DECI..E BINE SAU RAU...CAT DESPRE UPS CE ESTE :rolleyes: ... DECI CE-MI SPUN CEI DE LA FERROLI  ESTE CA NU AU NICI CEA MAI VAGA IDEE.IAR VARIANTA CU MODIFICARILE AM INCERCAT-O IN TOATE POZITIILE ARZATOR DE LA 3 LA 5 SI VENTILATOR DE LA 120 LA 195 NU MERGE FRATILOR , CONSUM CU CARUL, AM SA VA SPUN CAND DEVINE FUNCTIONALA MAI MULTE DESPRE ASTA.


#41
dincaemanoil

dincaemanoil

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 186
  • Înscris: 16.05.2008

 artom, on Oct 15 2008, 00:29, said:

Cam cat timp te tine 10 saci de peleti?
Fratilor de 8 luni de zile studiez in medie 2 ore/zi problema centralelor pe pelete de lemn si in pina acum am depistat care este punctul nevralgic al acestui sistem de incalzire ingenios care ar trebui sa ne scape din ghiarele distrigaz repectiv al Kremlinului:calitatea peletelui din romania este execrabila. Respectiv masa lemnoasa romaneasca are un procent urias de siliciu(nisip) si acest lucru genereaza coxare si o execrabila functionare a cazanului.Practic cu cit centrala este mai performanta, de exemplu Rools-ul european este Arca Caldaie cu cazanul Grannola, cu atit centrala este mai dependenta de un combustibil de calitate. Oare peste problema lemnului romanesc nisipos se adauga slaba calitate a instalatiilor de peletare din tara noastra cunoscuta fiind rapacitatea investitorilor autohtoni in asi achizitiona utilaje performante. Un lucru este cert ca producatorii de pelete din transilvania beneficiaza de un lemn mai sarac in siliciu dar se pare ca si acesta duce la proasta functionare a cazanelor. Cert este ca cineva ar trebui sa ne  informeze care centrala se descurca onorabil cu lemnul-nisip din Romania. Doamne si cind te gindesti ce ne invatau comunistii in scoli ca Romania este cea mai ecologica tara din Europa si marea Neagra este o superpicina curata fata de poluata Mediterana! Revin la explicatia lemnului-nisip din Romania explicatia o fi aceea ca in acest loc era o veche mare?Si daca este asa de ce si lemnul transilvanean este plin de siliciu.
Astept opinia numai din partea celor care sint ing. silvici si chiar lucreaza in domeniu.La prima vinatoare din Covasna o sa vorbesc cu 3 astfel oameni si o sa ma lamuresc. In final sper sa nu ajungem la concluzia ca trebuie sa importam peretele, pt. ca atunci renunt la acest proiect.
Casa are trei nivele, 500 mp construiti si 100% incalzire in pardoseala. Ori mai fac un drum in china si mai cumpar 10 panouri solare Infrared le pun sus si aduc temperatura apei din put iarna de la 5 C la 25 C la intrarea in centrala pe gaze. Tinind cont ca eu la incalzirea pe gaze am avut temperatura de tur in incalzirea pe pardoseala,  in decembrie 2007 cind au fost zece zile -10 la -15 C de maxim 52 C, REZULTA UN ECART DE TEMPERATURA DE 27 C, DE RIDICAT PE GAZE. Astfel o sa ajung la 200 euro/luna factura. Credeti-ma ca din febr. a.c. si pina azi eram cel fanatic fan al peletilor si am scos casa bunicilor la vinzare pt. a rezolva incalzirii acestei case la un pret decent.
Astept cu mult interes opinia silvicutorilor care-si practica cu meseria pe teren si nu a celor care stau lipiti de un scaun in birou?

#42
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007

 bitocc, on Oct 16 2008, 20:52, said:

MULTUMESC MULT CLEARVAL SI A TUTUROR FORISTILOR PARTICIPANTI IN DISCUTIE CU ADEVARAT IMI SUNTETI DE MARE AJUTOR.ACUM PE EI PE MAMA LOR... EU AM O TENSIUNE DE 230 VERIFICATA DE CEI DE LA FERROLI DECI..E BINE SAU RAU...CAT DESPRE UPS CE ESTE :rolleyes: ... DECI CE-MI SPUN CEI DE LA FERROLI  ESTE CA NU AU NICI CEA MAI VAGA IDEE.IAR VARIANTA CU MODIFICARILE AM INCERCAT-O IN TOATE POZITIILE ARZATOR DE LA 3 LA 5 SI VENTILATOR DE LA 120 LA 195 NU MERGE FRATILOR , CONSUM CU CARUL, AM SA VA SPUN CAND DEVINE FUNCTIONALA MAI MULTE DESPRE ASTA.
o problema ,in afara de variatiile de tensiune care vorba lui clerval nu sint neaparat masurabile la un anumit moment dat,ar putea sa o constituie priza de aer!adica degeaba comanzi ventilatorul sa debiteze mai mult aer ,daca acest aer nu are debitul necesar din exteriorul casei!adica daca nu-ti intra suficient aer din ext casei ,marind viteza ventilatorului nu maresti debitul de aer in arzator!
ups este asa numita sursa interuptibila care se foloseste in general la alimentarea pc-urilor !se gasesc de cumparat la mag care vind pc-uri si nu numai(metro etc)!atentie sint pe puteri max debitate!sint de fapt niste stabilizatoare de tensiune care au incorporata si o baterie!ibn momentul in care tensiunea  de retea iese din limitele  stabilizatorului acesta decupleaza alimentarea de la retea si produce o tensiune alternativa echivalenta folosind acumulatorul incorporat!cele ieftine nu produc tensiune sinusoidala!eu am unul cuplat la central;a  pe gaze de 4 ani si inca functioneaza f bine!l-am montat din aceleasi considerente ,adica placa electronica f sensibila la variatiile de tensiune(precizat de firma care se ocupa de garantia centralei)si vecini care sudeaza ,folosesc diverse scule electrice de mare putere!

#43
qastlove

qastlove

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 07.10.2005
De unde cumpar peleti?
Si cat costa tona?
si cat imi consuma la o casa de 130 mp cu h=2,40?
si cati W/h consuma arzatorul?
Astea sunt cele 4 intrebari care ma chinuie. (ma refer la o centrala GFN8+SUN P7

Multumesc mult.

#44
Clerval

Clerval

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 17.02.2008

 qastlove, on Oct 19 2008, 00:40, said:

De unde cumpar peleti?

Da o cautare pe net. Preturi intre 4 milioane/tona si 6 milioane/tona - preturi mai mici sunt din brad, molid, cele mai scumpe (si) din fag

Si cat costa tona?

vezi mai sus.

si cat imi consuma la o casa de 130 mp cu h=2,40?

la carte scrie ca intre 2 si 6 Kg pe ora, in functie de treapta de putere. Max. de putere a arzatorului este 35 kW. Pt. GFN8 l-am setat pe 30 kW

si cati W/h consuma arzatorul?

consum 100 W. La pornire 300 W. E orar? Nu stiu...

Astea sunt cele 4 intrebari care ma chinuie. (ma refer la o centrala GFN8+SUN P7

Multumesc mult.


#45
stephio

stephio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 22.10.2008
Buna tuturor!

Am citit discutiile voastre in acest forum si m-am gandit sa scriu si eu in cazul in care pot ajuta pe cineva cu informatii in legatura cu cazanele pe peleti.

Firma unde lucrez se afla in Satu Mare si se numeste TALENTUM SRL
Firma importa cazane pe peleti din Cehia, marca OPOP si Italia, marca DCM caldae, de la 16 kW pana la 100 kW.
Eu ma ocup cu PIF -ul cazanelor si configurarea acestora.
Pe langa asta sunt si utilizator, avand acasa un OPOP de 24 kW.

Stau la dispozitie cu informatii.

Edited by scheleton, 10 October 2009 - 02:19.


#46
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
consumuri ,daca se poate!cu detalii de volum incalzit,izolatie imobil ,temp ambient interior,probleme specifice(blocaj centrala cu peleti nearsi,etc)solutie aleasa depozitare peleti,orice crezi tu ca ar fi important de stiut de catre detinatorii de alte tipuri de centrale(gaz lemn)!daca se poate informatii serioase ,nu reclama pt vinzarea centralelor pe care le coomercializati!!multumesc

Edited by haplea82, 22 October 2008 - 09:06.


#47
stephio

stephio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 22.10.2008
Buna!

Totate calculele sunt facute conform capacitatilor calorice a peletilor si se bazeaza pe date reale. Eu personal nu am treaba cu comercializarea acestora. Mai mult sunt indragostit de acest sistem.
Initial mi-am cumparat un cazan pe lemn, simplu si ieftin, normal, fiind un simplu informatician si fizician, iar construirea casei ma cam lefterit.

Apoi am adus un cazan pe peleti de la firma OPOP (www.opop.cz)
Am supus testelor pentru ca eram foarte sceptici in privinta consumului de 2 kg/h ce ne-au comunicat producatorii.

Am cumparat un singur cazan si am folosit toata iarna pentru incalzirea unui depozit de cca. 400 m2 cu o inaltime de 4 m, izolatie 0, geamuri de sticla simpla, temperatura maxima 16 C.
Dupa cca 2 saptamani am ajuns la un consum de 220 kg/6 zile (rezerovrul fiind 220 kg). Dupa asta am inceput importul cazanelor.

Ce trebuie sa stiti inainte sa cuparati un cazan pe peleti:
1. Pretul este mare deci la o categorie al unui sistem complet de cazan pe gazeificare!
2. Cazanul trebuie sa "stie" anumite lucruri, astea referinduse la securitate.
    - Sa aiba sistem de protectie contra arderi inverze (daca peletii se infunda in alimentator acestea se pot aprinde, implicit aprinzand rezervorul intreg)
    - Sa aiba sistem de protectie contra supraincalzirii, daca sistemul ajunge la o temperatura limita sa se opreasca si sa nu zboare din casa de cazane.
    - Sa fie din otel, conform noilor norme cazanele din fonta nu sunt comerciabile. Otelul este mult mai rezistent la schimbarile de temperatura si la temepraturi ridicate conentrate pe o suprafata anume, iar la cazanele pe peleti acest lucru este foarte actual. Astfel durata de viata a cazanului va fi mult mai mare.
    - Sa aiba aprindere electrica. Sunt cazane pe peleti care se aprind manual apoi ei mentin flacara cu ajutorul unui temporizator. Aceste cazane vor consuma mai mult, iar peste 2 ore de pana de curent va trebui aprins manual.
    - Sa aiba posibilitate de setari fine, adica utilizatorul sa poata reduce/mari consumul cu ajutorul setarilor.
    - Sa aiba posibilitate pentru termostat de camera. Nimic nu este mai perfect decat un cazan pe peleti cu termostat de camera!!
    - Sa fie foarte simplu de intretinut. Curatarea este foarte importanta, desi majoritatea oamenilor cred ca au cumprat un cazan pe gaz si nu mai au treaba cu cazanul doar sa incarce din cand in cand rezervorul, acest lucru este obligatoriu!
      Calitatea variabila a peletilor necesita o intretinere periodica, dar asta trebuie sa fie cat mai simpla si rapida.
    - Sa aiba sistem de autocuratare

Deocamdata atat imi vine in minte....

Acum sa vedem CONSUMUL:
   Consumul depinde de izolatie!!! Cat timp poate casa sa mentina temperatura dorita. Si cu o luminare putem incalzi o casa daca izolatie este buna.
   Eu zic ca polistirena de 10 cm cu o densitate de 15 este suficienta pe o casa de caramida. Ca sa evitam condensul si mucegaiul. Eu am o casa din lemn. Izolatie de 5 polistirena si 15 vata minerala. Eu cred ca mai mult de asta nu am nevoie.
  Capacitatea calorica a peletilor este bine de stiut, si cand decidem sa cumparam peleti va trebuie sa ne uitam nu numai la pretul acestora ci si la datele tehnice a fabricantului: nivel de umiditate, tipul de lemn (esenta tare, esenta moale, mixt), capacitatea calorica garantata de producator.
In tara sunt peste 60 de producatori de peleti, astfel calitatea se cam imparte!
Pentru 150 EUR vei primi 1 tone de pelete cu o capacitate calorica de 4,8 kWh/kg, adica 1 kg de pelete va produce 4,8 kW intr-o ora de ardere. 2 kg de peleti = cu 1 m3 gaz ( :) aceasta valoare nu este reali in Romania!!, calitatea gazului stim toti.) 1 kg de lemn uscat 2 ani = 3 - 3,5 kWh
De aici putem afla cate ceva referitor la consum.

Si acum doua exemple de PIF:
Pentru un client care are o casa de 170 m2 (cazan 24 kW) locuibil, setarile mele sunt urmatoarele:
   Capacitate maxima melc in 6 minute 400 grame.
   Intre 10% - 50% (1 - 12 kW) din putere cazanul va consuma 20% din aceasta valoare, adica 80 grame (800 grame/h)
   Intre 51% - 100% (13 - 24 kW) din putere cazanul va consuma 35% din aceasta valoare, adica 140 grame (1400 grame/h)
Pentru un client care are o casa de 250 m2 (cazan 30 kW) locuibil, setarile mele sunt urmatoarele:
  Capacitate maxima melc in 6 min 500 grame.
  Intre 10% - 50% (1 - 12 kW) din putere cazanul va consuma 20% din aceasta valoare, adica 100 grame (1000 grame/h)
  Intre 51% - 100% (13 - 24 kW) din putere cazanul va consuma 40% din aceasta valoare, adica 200 grame (2000 grame/h)

Ce sunt aceste valori: Cazanul are un melc cu un motor, care ridica peletii din rezervor si le alimenteaza in camera de ardere, capacitate motorului este reglabila din panoul de comanda. Cazanul are doua intervale de functionare, de la zero pana la jumatate din putere, si de la jumatate pana la 100% din putere. Consumul la cele doua intervale se poate regla din panoul de comanda. Caznul va tinde spre 100% si implicit randamentul maxim de 90,3% va scoate la o temepratura si putere ridicata. Temepratura pe tur de obicei eu setez la 74 C, aceasta temepratura va fi mentinuta de cazan.
Clientul va avea posibilitatea sa reduca sau sa mareasca conform cerintelor casei sale consumul de peleti. Cu cat caldura ramana mai mult in casa cu atat mai putin va porni cazanul. In mod normal mai mult de 6 - 8 ore pe zi acesta nu va merge!
Temperatura interioara este de obicei 22 - 23 C. Iar setarile sunt facute in asa fel incat cazanul sa faca fata la o temperatura exterioara de -15 C.

Acum sa vedem PELETII:
Din pacate cei cu cazane pe peleti vor avea probleme cu calitatea peletilor daca se uita prea mult la pretul acestora. Sa nu uitam ca incalzirea pe peleti este cel mai ieftin si ecologic mod, dar nu trebuie sa economisim mai mult cat este necesar. 150 EUR pentru o tona de peleti nu cred ca este mult pe o peroada de 1 luna (in cel mai rau caz: -20 C exterior) la o casa de 250 m2 care pana atunci a consumat 16 mil. RON pe luna la factura de gaz!!
Peletii trebuie sa fie de o calitate buna, adica macar 70% lemn de esenta tare si restu de esenta moale. Sa nu prafuieasca! Si sa fie pastrat la loc uscat in ambalajul original!! In mod normal peletii nu au mai mult de 12% umiditate.
Daca aceste criterii nu sunt respectate, se produce zgura, este influentat functionarea cazanului, adica vom avea probleme la senzorul de lumina, la aprinderea electronica, la capacitatea calorica, la.... la.... etc.
Pe situl nostru este o lista cu producatorii principali de peleti in Tara. Datile un telefon. Dati un search pe Google pentru alti producatori si cereti certificat de calitate!

BLOCAJ cu peleti ne arsi, mda. Asta cum am zis mai inainte este din doua motive, cantitate prea mare de peleti ce se afla in camera de ardere sau calitate proasta de peleti. Zgura se produce din cauza nisipului si a altor impuritati, rasina si altele ce au fost prelucrati in peleti. La olini de productie corespunzatoare sunt niste sortatoare speciale care nu peste tot sunt instalate. Aceste sortatoare au rolul sa elimine mizeria si nisipul din rumegus.

Depozitarea peletilor este recomandat in dou feluri, ori in ambalajul original (sac 15 kg sau big bag 1 tona) sau rezervor special construit langa casa sau in camera cazanelor, care este incalzita si izolata corespunzator in care se vor stoca peletii si din care se va efectua direct alimentarea cazanului. Peletii trebuiesc feriti de intemperi.

Si acum PROBLEME care le avem cu cazanele:
Se ard frecvent rezeistentele electrice: Cauza este ori fluctuatia de curent, pana consecutiva de curent, ori curatarea cazanului est omisa.
Recomandarea mea este un stabilizator de curent, costa cca 230 lei (1000 VA) si chiar foloseste in sate unde sunt probleme cu curentul. UPS nu este necesar doar atunci cand dorim ca sistemul sa continue incalzirea chiar in cazul unei pane de curent, dar sa nu uitam de pompe!
Probleme mari la instalatii!! Majoritatea instalatorilor nu respecta standardere sau reocmandarile producatorilor de cazane, facand niste instalatii care functioneaza foarte straniu sau chiar prost.
Noi recomandam vana cu trei cai sau landomat (sa deschida la 55 sau 61 C) sau doua pompe pentru protectia cazanului.
Automoatizari obligatorii in cazul conectarii cazanelor cu sisteme solare.
In principiu atat, daca dorit specificatii sau alte informatii va stau la dispozitie!

Cu stima,
Stefan.

Edited by stephio, 22 October 2008 - 11:21.


#48
adi_master

adi_master

    sef de tura!-in retragere

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,270
  • Înscris: 19.07.2007
Dragul meu user''turistro'',
Tocmai te-ai ales cu un warn in valoare de 10%,continua si te paste un suspend de 7 zile.

Edited by adi_master, 26 October 2008 - 16:48.


#49
ToomA

ToomA

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 14.10.2008
deci, stimati camarazi,

se pare ca avem un prim calcul dupa care tanjim cu totii.
Stephio, urmareste-ma si corecteaza-ma daca gresesc: la o casa izolata bine, cazanul functioneaza max. 8 ore (dupa cum spuneai). Intr-o luna, sa zicem ca merge 8x31zile=248 ore. Consumul este de 2kg/h, rezulta 248x2= aprox 500 kg pelete. Daca nu ne zgarcim si alegem pelete de 600 lei tona (adica de esenta mai tare), ar insemna sa platim 300 lei / luna. Am dreptate? Pare un vis frumos si mi-e greu sa cred ca e atat de ieftin.
Stephio, zi-mi putin de automatizarea necesara conectarii panourilor solare la centrala pe peleti. Sau mai bine zis cum legi o centrala pe peleti cu un boiler bivalent/trivalent (daca are si o rezistenta electrica) si cu un sistem solar pentru incalzirea apei.
Ce dimensiuni are o centrala de 25kw si ce pret?

#50
rdragomir

rdragomir

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 03.06.2007

 ToomA, on Oct 27 2008, 01:08, said:

deci, stimati camarazi,

se pare ca avem un prim calcul dupa care tanjim cu totii.
Stephio, urmareste-ma si corecteaza-ma daca gresesc: la o casa izolata bine, cazanul functioneaza max. 8 ore (dupa cum spuneai). Intr-o luna, sa zicem ca merge 8x31zile=248 ore. Consumul este de 2kg/h, rezulta 248x2= aprox 500 kg pelete. Daca nu ne zgarcim si alegem pelete de 600 lei tona (adica de esenta mai tare), ar insemna sa platim 300 lei / luna. Am dreptate? Pare un vis frumos si mi-e greu sa cred ca e atat de ieftin.
Stephio, zi-mi putin de automatizarea necesara conectarii panourilor solare la centrala pe peleti. Sau mai bine zis cum legi o centrala pe peleti cu un boiler bivalent/trivalent (daca are si o rezistenta electrica) si cu un sistem solar pentru incalzirea apei.
Ce dimensiuni are o centrala de 25kw si ce pret?
Asa-i, pare un vis frumos. Hai sa te aduc la realitate: dupa cum bine a zis stephio, 2kg peleti = 1mc gaz. Adica, la 600 lei tona cum zici tu, vei avea 1,2lei mc gaz echivalent. Deci mi se confirma niste calcule de ale mele mai vechi, ca iesi cam la fel cu gazul. Nu e rau, dar nici sa nu jubilam. Acum, cine le are cu previziunile, n-are decat sa inceapa sa-si faca calcule pe x ani. Din pacate cu peletii astia, se consuma energie cu fabricarea lor. Si asa lemnul s-a scumpit, se mai scumpeste si energia electrica si uite asa s-ar putea ca preturile sa mearga side by side (gaz vs. alte surse).

Oricum, pentru cine nu are gaz, e o solutie extraordinara.

#51
turistro

turistro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 25.07.2008

 adi_master, on Oct 25 2008, 21:35, said:

Dragul meu user''turistro'',
Tocmai te-ai ales cu un warn in valoare de 10%,continua si te paste un suspend de 7 zile.

daca tot ma amendezi atat,de ce ai sters intrebarea mea pt userii acestui topic,poate au raspunsuri ce vor decide ceea ce este corect si apoi vei lua decizia corespunzatoare,''vox populi,vox dei''.
-stimati useri,cum considerati urmatoarea decizie a moderatorului cu privire la acest topic:"Intrucat au aparut ''n'' topice despre centrale,cazane,sobe cu combustibil solid,voi strange aceste topice in cadrul topicului deja existent ''Cazane pe gazeificare''

#52
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

 turistro, on Oct 27 2008, 16:44, said:

..cum considerati urmatoarea decizie a moderatorului cu privire la acest topic:"Intrucat au aparut ''n'' topice despre centrale,cazane,sobe cu combustibil solid,voi strange aceste topice in cadrul topicului deja existent ''Cazane pe gazeificare''
Eu zic ca e OK sa se uneasca cele 2 topicuri cu conditia sa poarte un nume comun: cazane functionand cu combustibil solid (lemne, carbuni, peleti).

Asa vor afla mai multi amatori de cazane cu gazeificare, ca exista o alternativa de cazan automat (resp. cazanul cu peleti).

#53
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
cred ca este mai util un topic care sa se centreze pe cazanele pe  peleti!informatia ar fi mai concentrata si nu pierduta printre alte postari cu privire la alte tipuri de cazane!

#54
sorin_

sorin_

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 22.03.2006

 haplea82, on Oct 27 2008, 17:16, said:

cred ca este mai util un topic care sa se centreze pe cazanele pe  peleti!informatia ar fi mai concentrata si nu pierduta printre alte postari cu privire la alte tipuri de cazane!
Subscriu la opinia lui haplea82, dealtfel asa am aflat si eu mai multe detalii despre peleti dupa ce ma pierdusem pe calea centralelor pe lemne!

Edited by sorin_, 27 October 2008 - 16:58.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate