Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Filtru de apa curata apa de miner...

Unde gasesc borcane mari 5 - litr...

sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP
 Se opreste motorul in mers Golf 5

Probleme cu instalator Casa verde

Linie vinetie mana stanga

Opriri și reporniri dese
 Protectie soare/vizuala in interior

Tratament pt piele..canapea

Buget 19k-masina noua-sfaturi

Grosime adeziv gresie
 TVA doar la valoarea adaugata sau...

Inregistrare ecran

M-am inregistrat in e-factura. Ca...

Voi cum faceți fața ava...
 

Revista Presei

- - - - -
  • Please log in to reply
1775 replies to this topic

#37
renderman

renderman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,450
  • Înscris: 30.11.2004

Quote

Prețurile locuințelor din blocurile vechi scad cu 5-10%, iar la cele noi cresc cu 10% din toamnă
Azi 12:01  



Prețurile locuințelor din blocurile vechi sunt în scădere și vor continua acest trend cu un procent de 5-10%, iar în ceea ce privește blocurile noi, pe perioada verii prețurile stagnează, urmând ca din toamnă și până la sfârșitul anului să crească ușor cu 5-10%, au declarat pentru NewsIn, analiștii Esop

Potrivit reprezentanților companiei imobiliare Esop Consulting, piața imobiliară veche din capitală va păstra trendul din primul semestru și în ce-a de-a doua parte a anului când prețurile locuințelor din blocurile vechi vor continua să mai scadă, în procent de 5-10%. Analiștii imobiliari sunt însă de părere că în ceea ce privește blocurile noi, pe perioada verii prețurile stagnează, iar începând cu toamna și până la sfârșitul anului acestea vor înregistera o creștere ușoară cu 5-10%.

"În provincie situația este similară. Prețurile locuințelor vechi sunt în scădere, scădere care și aici va continua în această toamnă cu 5-10%.
http://www.tmctv.ro/...din_toamna.html

#38
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,797
  • Înscris: 01.09.2006
http://www.tmctv.ro/...ta_de_2007.html

Quote

Presiunea asupra prețurilor dată de creșterea semnificativă a cererii a fost astfel echilibrată de intrarea în circuitul închirierilor a imobilelor care nu se vând, susțin consultanții imobiliari. Cu toate acestea, creșterea numărului de apartamente scoase la închiriere în ultimele luni nu a determinat modificări importante la nivelul prețurilor solicitate de particulari.


#39
vladamoh

vladamoh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,273
  • Înscris: 15.01.2008

Quote

Studiu: Chiriile locuintelor din Capitala au crescut cu sub 5%, la 6 luni

Chiriile locuintelor din Capitala s-au majorat cu sub 5% in primele 6 luni ale anului, insa comparativ cu iunie 2007, chiriile garsonierelor si apartamentelor de 2 camere sunt cu 19%, respectiv 22% mai ridicate anul acesta, potrivit unui studiu efectuat de Anunturi Particulari.ro.
Daca in iunie anul trecut chiria medie pentru o garsoniera era de 328 euro, in iunie anul acesta pretul mediu este de 390 euro, inregistrand o crestere de 19%. La apartamentele de 2 camere chiria a crescut in medie cu 22%, in timp ce chiriile la apartamentele de 3 si 4 camere au stagnat.

Cresterea numarului de apartamente scoase la inchiriere in ultimele luni nu a determinat modificari remarcabile la nivelul preturilor solicitate de particulari.

Este evident ca blocajul de pe piata tranzactiilor imobiliare pe segmentul locuinte vechi a dus la cresterea numarului de oferte pe piata inchirierilor. Proprietarii incearca in acest fel sa isi amortizeze investitia prin sumele incasate din chirii, avand in vedere scaderea constanta a preturilor de vanzare si dificultatea crescuta a vanzarii, se precizeaza in studiul AnunturiParticulari.ro.

Dar intrarea unui numar semnificativ mai mare de imobile pe piata inchirierilor a permis pastrarea constanta a preturilor, deoarece a echilibrat presiunea provenita de la cei care ar fi dorit sa achizitioneze un imobil dar nu isi mai pot permite.

Astfel, piata inchirierilor imobiliare a fost caracterizata de stabilitatea preturilor, stabilitate creata de un echilibru constant intre cerere si oferta.

Potrivit monitorizarii AnunturiParticulari.ro, fata de iunie 2007, in iunie 2008 au fost scoase la inchiriere cu aproape 45% mai multe apartamente de 2 camere si cu aproximativ 35% mai multe apartamente de 3 camere. Pe segmentul de inchirieri garsoniere cresterea numarului de oferte a fost de 33%.

Statistica reprezinta numarul de oferte imobiliare din Bucuresti, publicate doar de persoanele particulare in toata presa scrisa centrala si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. Numarul de oferte reprezinta numarul de oferte noi aparute pe piata si nu reprezinta numarul tuturor ofertelor existente pe piata.

AnunturiParticulari a fost lansat in anul 2001 si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet.
Sursa

Quote

Lipsa tranzactiilor a crescut chiriile locuintelor vechi cu pana la 20%

Chiriile medii pentru locuinte vechi au crescut in iunie 2008, fata de aceeasi luna a anului trecut, cu 20% in cazul garsonierelor, respectiv cu 12-15% in cazul apartamentelor, potrivit unei analize realizate pentru DailyBusiness. ro de serviciul de vanzari imobiliare fara intermediari MagazinulDeCase.ro.
In iunie 2007, chiria medie ceruta pentru o garsoniera avea valoarea de 322,8 euro. In anul 2008, chiria a atins in luna iunie valoarea de 391,54 euro, inregistrand astfel o crestere de aproximativ 21%.

Chiria medie ceruta pentru un apartament cu 2 camere era in iunie 2007 de 471,27 euro. In anul 2008, pe acelasi segment de imobile chiria medie a atins in luna iunie valoarea de 542,33 euro inregistrand o crestere de aproximativ 15%.

In ceea ce priveste apartamentele cu 3 camere, in iunie 2008 chiria medie ceruta a atins valoarea de 658,23 euro, inregistrand o crestere de aproximativ 12% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Cele mai "ciudate" chirii cerute de proprietari in Bucuresti
(Sursa: AnunturiParticulari.ro)

* In zona Nicolae Grigorescu, chiriile cerute de unii proprietari pentru o garsoniera sunt aceleasi ca pentru un apartament cu 2 camere in aceeasi zona, adica 450 de euro pe luna.

* De asemenea, o garsoniera la Piata Romana sau Piata Victoriei se ridica la 400 euro pe luna, la fel ca in Dristor sau chiar Oltenitei.

* In Berceni, unii proprietari cer chirii de 400 euro pentru o garsoniera, in conditiile in care apartamentele cu 2 camere se inchiriaza tot cu circa 400 euro.

Piata se reorienteaza spre chirii

Cererea este in continuare mai mare decat oferta, insa, odata cu cresterea costurilor de creditare, o parte din potentialii cumparatori s-au reorientat partial pentru varianta de inchiriere.

De asemenea, oferta de locuinte de inchiriat este suplimentata cu locuintele care initial erau destinate vanzarii.

"Sunt mai putin cumparatori, asa ca proprietarii s-au reorientat catre chirii, o piata pe care cererea este foarte mare. Garsonierele se inchiriaza de pe o zi pe alta", a spus Elena Usainchisa, broker de inchirieri in cadrul agentiei eImobiliare.

"Chiriile au crescut anul acesta cu circa 10%", a adaugat Usainchisa.

Chiria pe metrul patrat, cu atat mai mare cu cat suprafata este mai mica

Chiria pe metrul patrat in cazul locuintelor vechi este este mai mare la garsoniere decat la apartamentele cu 2 si 3 camere, potrivit studiului MagazinulDeCase.ro.

In luna iunie a anului 2008, chiria pe metru patrat in cazul garsonierelor a atins o valoare de 11,18 euro/mp, iar in cazul apartamentelor cu doua camere o valoare de 9,86 euro/mp. Pe segmentul apartamentelor cu trei camere, in aceeasi perioada, chiria medie pe metru patrat ceruta de proprietari a atins valoarea de 8,22 euro/mp.

Aceasta caracteristica nu este valabila pe piata premium, unde pretul pe metru patrat nu inregistreaza diferente in functie de suprafata imobilelor.

Chiriile de pe piata apartamentelor vechi sunt subiective, ceea ce determina cateodata situatii paradoxale, in care chiriile unor garsoniere si apartamente de 2 camere din aceeasi zona sunt la acelasi nivel.

"In general, chiriile pentru garsoniere sunt mai mari pentru ca intretinerea este mica", a explicat Elena Usainchisa.

Oferta de inchirieri a crescut cu 36% in S1

In ceea ce priveste oferta de apartamente vechi, in prima jumatate a anului 2008 au fost scoase spre inchiriere 9.951 apartamente, cu aproximativ 36% mai mult comparativ cu prima jumatate a anului 2007, cand numarul de apartamente vechi scoase spre inchiriere a atins valoarea de 7.312.

Piata low si medium este in continuare o piata a proprietarilor, cererea fiind mai mare decat oferta. Totusi, in ansamblurile rezidentiale noi exista o oferta mai mare decat cererea.

In prima jumatate a acestui an, numarul de apartamente scoase spre vanzare a fost de aproximativ 24.075, in timp ce numarul de apartamente scoase spre inchiriere a fost de 9.951.

Multi dintre proprietarii care scot locuintele spre vanzare si nu sunt presati de timp, scot in acelasi timp imobilul si spre inchiriere. O data cu inversarea raportului cerere-oferta pe partea de vanzari, tendinta de a scoate locuintele la inchiriere este in crestere.

Timpul mediu necesar pentru inchiriere prin sistemul MagazinulDeCase.ro pentru o garsoniera si un apartament cu doua camere este de aproximativ 15-20 de zile, in timp ce timpul mediu de inchiriere pentru un apartament cu trei camere este de 25-30 de zile. In cazul apartamentelor cu suprafete mai mari, timpul mediu de inchiriere depaseste 30 de zile.

"Desi apartamentele mici sunt inchiriate cel mai rapid, si apartamentele mai mari se inchiriaza destul de repede, insa clientii sunt in general companii care ofera locuinte de serviciu", a spus Elena Usainchisa.

"Cele mai cautate apartamente pentru inchirieri sunt cele din apropierea metroului sau care sunt amplasate in apropiere de centrul orasului. Cartierele cu cele mai mici chirii si cea mai mica cerere sunt Rahova si Ferentari", a spus reprezentanta eImobiliare.

Datele au fost calculate pe baza evolutiei volumului de oferta si chiriilor la nivelul garsonierelor, apartamentelor cu doua camere si apartamentelor cu trei camere.
Sursa

#40
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008
tot despre chirie :

Quote

Chiria medie pentru o garsoniera a crescut la 390 euro in iunie - studiu site imobiliar

Numarul de apartamente scoase la inchiriere a crescut in ultimele luni, pe fondul scaderii numarului tranzactiilor pe piata vanzarilor de locuinte.

Daca anul trecut chiria medie pentru o garsoniera din Bucuresti era de 328 Euro, anul acesta pretul mediu este de 390 Euro, in crestere cu 19%, potrivit unei monitorizari realizate de site-ul AnunturiParticulari.ro.

La apartamentele de 2 camere chiria a crescut in medie cu 22%, la 588 de euro, in timp ce chiriile la apartamentele de 3 si 4 camere au stagnat.

Fata de iunie 2007, in iunie 2008 au fost scoase la inchiriere cu aproape 45% mai multe apartamente de 2 camere si cu aproximativ 35% mai multe apartamente de 3 camere, potrivit monitorizarii. Pe segmentul de inchirieri garsoniere cresterea numarului de oferte a fost de 33%.

Studiul AnunturiParticulari.ro se bazeaza pe monitorizarea a unui numar de 700 - 4.000 de anunturi imobiliare pe zi, din care 600 de garsoniere si peste 750 de apartamanete cu doua camere reprezinta oferte noi de inchiriere in luna iunie a acestui an.
http://www.zf.ro/art..._imobiliar.html


#41
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008

Quote

PREȚURILE CHIRIILOR AU EXPLODAT, ALIMENTATE DE VÂNZĂRILE SCĂZUTE ALE LOCUINȚELOR VECHI

Blocajul de pe piața vânzărilor de locuințe vechi a dus la creșterea numărului de apartamente disponibile pentru închiriat. Numărul ofertelor s-a dublat, dar prețurile n-au scăzut. Dimpotrivă, sunt mai mari. Pentru o camera de 25 de metri pătrați, o familie plătește chirie, în Capitală, între 350 și 600 de euro pe lună, în funcție de zonă și de îmbunătățirile din casă.

Prețurile au scăzut și proprietarii preferă să închirieze decât să vândă, spun agenții imobiliari. Asta ca să nu iasă în pierdere. O strategie găsită parcă de toți proprietarii în același timp. Așa se face că, în iunie, au fost scoase spre închiriere cu 50% mai multe apartamente decât în aceeași perioadă a anului trecut. Culmea, deși oferta e foarte mare, prețurile continuă să crească.

Agenții imobiliari au și o explicație. "Dacă anul trecut chiriile erau cam cât rata la bancă, anul acesta rata la bancă este mult mai mare decât chiria și clienții preferă să închirieze", a declarat Daniel Răeceanu, reprezentantul unei companii imobiliare.

În perioada asta, proprietarii profită și de studenții care nu prind locuri în cămine. Și au urcat prețurile cu 25% față de anul trecut. Analiștii imobiliari spun că euforia pentru locuințele de închiriat va ține până în toamnă când se așteaptă ca piața să se mai stabilizeze.

Observator
http://www.antena3.r..._52063_ext.html


#42
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006

Quote

Luni, 07 Iulie 2008 Scumpirea cimentului si a altor materiale de constructii, pe fondul cresterii costurilor cu energia si forta de munca, au adus antreprenorii "in pragul falimentului".

» Antreprenorii din domeniul constructiilor au nevoie de un nou set de reguli contractuale, bazate pe preturi variabile, pentru a supravietui pe piata.

Scumpirea cimentului cu pana la 20% si dublarea pretului la fier-beton fata de acum un an, amplificate de raportul ineficient intre cerere si oferta, au condus la cresterea costurilor de productie ale antreprenorilor din constructii cu pana la 70 de euro pe metru patrat.
"Impactul pe care l-au adus aceste majorari asupra profitabilitatii antreprenorilor din constructii este foarte mare, pentru unii aducand chiar falimentul. Costurile de constructie s-au majorat cu pana la 70 de euro pe metru patrat, iar noi suntem pusi in imposibilitatea de a modifica termenii contractuali, care prevad preturi fixe. Nu avem cum sa mentinem aceleasi preturi de acum doi ani, iar unii beneficiari nu inteleg acest lucru", ne-a declarat Ioan Aschilean, presedintele Consiliului Administrativ al ACI Cluj.


Aceasta criza in domeniul constructiilor poate fi aplanata prin adoptarea unui set de reguli si proceduri pentru contractarea si realizarea de lucrari si proiecte internationale in domeniul constructiilor, denumite contractul FIDIC. Acest tip de contract este implementat de la 1 iulie anul curent si le ofera antreprenorilor o flexibilitate sporita in ceea ce priveste termenii contractuali, in functie de cresterea preturilor.
"De la 1 iulie 2008, toti antreprenorii din tara vor folosi contractul FIDIC pentru prestarea de servicii, fiind astfel protejati de scumpirile repetate de pe piata. Totusi, cea mai mare parte a contractelor noastre in derulare sunt incheiate inainte de aceasta data. Pentru noi, nu se mai pune problema profitabilitatii afacerii, ci pur si simplu a supravietuirii. Noi suntem doar o firma de constructii, ne inchidem maine, asta este, insa mai sunt sute ca noi in aceeasi situatie", ne-a spus Valentin Dotorov, director in cadrul Iridex Group.

Cererea de ciment, cu mult peste ce ofera piata interna
O alta problema presanta este si discrepanta majora intre cerere si oferta, antreprenorii fiind obligati sa importe materiale de constructii de peste hotare. "Productia actuala de 10,5 milioane tone de ciment pe an a depasit orice asteptare prognozata acum doi ani, insa, pe moment, pe piata interna am ajuns la o limita. Jucatorii principali de pe piata fac eforturi mari pentru a mari productia, dar nu este de-ajuns", afirma Ion Crangasu, directorul Patronatului din Industria Cimentului si a altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (CIROM).
Producatorii autohtoni de materiale de constructii sunt fortati sa majoreze preturile din cauza cresterii costurilor cu energia, materiile prime, manopera si forta de munca.


"Anul 2008 a adus o serie de majorari, incepand cu utilitatile – unde energia electrica a crescut cu 27% – sau costurile materiilor prime, precum zgura sau cocsul, care au crescut cu 160%, respectiv 12%. Costurile cu forta de munca si cele din domeniul serviciilor industriale s-au majorat si ele cu 20%", ne-au declarat reprezentantii Lafarge Ciment Romania.
Energia (energia electrica, carbunii, gazul natural etc.) reprezinta un element important pentru producatorii de ciment, avand o influenta mare asupra costurilor de productie, care la randul lor se reflecta in majorarile preturilor de comercializare a cimentului, potrivit lui Markus Wirth, director general Holcim Romania.

Dezvoltarea pe orizontala
"Trebuie sa renuntam la dezvoltarea pe verticala in favoarea unei dezvoltari pe orizontala. Imperiile de zgarie-nori trebuie sa dispara, in ciuda faptului ca acestea sunt cele mai profitabile, atat pentru producatori, cat si pentru antreprenori. Casele din lemn pot fi considerate o alternativa datorita materialelor regenerabile din care sunt facute."
Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR).


http://www.romaniali...reprenorii.html

Edited by punkt, 24 July 2008 - 13:52.


#43
vladamoh

vladamoh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,273
  • Înscris: 15.01.2008

Quote

Scumpirea împrumuturilor în monede străine și deprecierea cursului de schimb nu i-au speriat pe românii dornici să se îndatoreze la bănci. Potrivit datelor BNR, datoriile în valută ale populației depășeau, luna trecută, 48 de miliarde de euro. Suma este cu 131% mai mare decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.

Apetitul românilor pentru creditele în valută este alimentat de dobânzile mici oferite de bănci. Nu este de mirare că populația fuge de împrumuturile în lei, atât timp cât dobânzile pentru această monedă sunt aproape duble față de cele oferite pentru euro sau franci elvețieni. Românii au considerat că ies în avantaj dacă se împrumută în valută, chiar dacă dobânzile au crescut, iar leul s-a depreciat consistent în ultimele luni.

Astfel, potrivit BNR, în iunie 2007, față de iunie 2008, creditele în valută au crescut cu 131%, de aproximativ patru ori mult decât cele în lei. Și valoarea împrumuturilor în monede străine este mai mare cu aproximativ 10 miliarde decât a celor în lei. Per total, băncile au acordat cu peste 80% mai multe credite luna trecută decât în aceeași perioadă din 2007. Este de așteptat, însă, ca pofta de creditare a românilor să fie frânată de noile restricții pe care BNR vrea să le impună băncilor comerciale.

Vestea bună este că, în ultimul an, economiile românilor nu au bătut pasul pe loc. Încurajată de dobânzile cu două cifre, populația a început să depună mai mulți bani în seifurile băncilor. Cam cu 40% mai mulți față de iunie 2007.
Sursa

#44
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008

Quote

Băncile prelungesc perioadele de promoție

Băncile se pregătesc pentru noile norme de creditare anunțate de Banca Națională a României.

Banca Comercială Română oferă, până la sfârșitul lunii august, credite pentru investiții imobiliare cu dobânzi începând cu 4,95%/an pentru creditele acordate în euro. În plus, BCR oferă în continuare, pentru creditele contractate în cadrul promoției, comisioane lunare zero pe toată perioada de creditare. Banca prelungește astfel campania promoțională începută în luna mai. Banca a decis să ofere aceste condiții de creditare și acleor clienți care nu au finalizat documentația în timp util, precum și cetățenilor români care își desfășoară activitatea în străinătate și revin în această perioadă în țară. Dobânda din ofertă este fixă pentru primele 6 luni, urmată de o rată de dobândă de 7,95% fixă pentru următoarele 12 luni pentru. După această perioadă de 18 luni cu dobândă fixă, clienții beneficiază de o dobândă variabilă. La creditele imobiliare, dobânda variază în funcție de dobânda de referință BCR iar la creditele ipotecare în funcție de indicele de referință EURIBOR la 6 luni.


ALPHA BANK ROMANIA va deschide mâine 8 noi unități, rețeaua băncii ajungând astfel la 160 de puncte de vânzare. Noile unități sunt deschise în orașele: Brăila, Timișoara, Reșița, Huși, Bârlad, Deva și Galați. În plus, conform planurilor strategice, rețeaua Alpha Bank va ajunge la 200 de puncte de vânzare la sfârșitul acestui an. Și clienții Alpha Bank beneficiază de oferte promoționale pentru creditele ipotecare. Dobânda la creditele în euro este de 4,9%, fixă în primul an și 6,9% în al doilea an.

Pentru firme, Bancpost a lansat InfoEuroAcces, un serviciu on-line care vine în ajutorul celor ce doresc să se descurce în hățișul informațiilor despre fondurile europene pentru ca mai apoi să poată aplica pentru ele. Produsul este disponibil gratuit pe site-ul băncii și oferă celor interesați de finanțările europene posibilitatea de a căuta programe de finanțare în funcție de anumite criterii: tipul beneficiarului, domeniul de finanțare, valoarea și procentul finanțării nerambursabile. În plus, solicitantul poate verifica rapid dacă îndeplinește, sau nu, condițiile de eligibilitate pentru un anumit program.

http://www.tmctv.ro/...e_promotie.html


#45
vladamoh

vladamoh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,273
  • Înscris: 15.01.2008

Quote

Piețele imobiliare din întreaga Europă se clatină din cauza crizei creditelor

Tranzacțiile imobiliare la nivel mondial au scăzut cu 46%, pe fondul crizei creditelor și al incertitudinilor economice. Aceasta este concluzia unui raport al companiei americane Real Capital Analytics asupra piețelor internaționale de real estate comercial.

Vânzările de proprietăți în Europa au scăzut cu 71% în aprilie față de aceeași perioadă a anului trecut. Raportul realizat de Real Capital Analytics arată că în aprilie și mai vânzările imobiliare au încetinit în Asia și au scăzut dramatic în Statele Unite și Europa. Scăderea a fost resimțită puternic mai ales de marile tranzacții și de portofolii. În primele patru luni din 2008 numărul tranzacțiilor de peste 1 miliard de dolari a scăzut de la 13 la 5 în timp ce activitatea portofoliilor a scăzut cu 63% față de același interval din 2007.

Tranzacțiile de retail și hoteliere au înregistrat cele mai severe scăderi, de 60%. Vânzările de clădiri de birouri, cel mai bine tranzacționat tip de proprietate în Europa, au scăzut cu 48%, în timp ce sit-urile industriale și vânzările de apartamente au scăzut cu 41%, respectiv, 55%.

România, Spania, Turcia și Bulgaria sunt singurele state din Europa prezente în raport care consemnează o creșterea a tranzacțiilor imobiliare.

Pe sectorul de office, singurele câștigătoare sunt Polonia și Bulgaria, cu creșteri de 39% și respectiv 198%. Țările din Estul Europei au înregistrat o evoluție semnificativă, 325%, la tranzacțiile cu terenuri, motorul piețelor imobiliare emergente.

Marea Britanie își păstrează totuși statutul de țară cu cele mai mari volume de vânzări din Europa, însă per ansamblu scăderea vânzărilor a fost de 61%. Față de anul trecut, Germania, Suedia, Belgia, Danemarca și Irlanda au înregistrat scăderi de 40-50% la vânzările de proprietăți. Cele mai mici scăderi, de 15% și mai puțin, au fost înregistrate în Finlanda, Olanda și Italia.
Sursa

#46
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,797
  • Înscris: 01.09.2006
http://bloombiz.ro/r...iata-de-ponturi

Quote

Dezlantuirile de la noi -care, in timp istoric minim, au fabricat o clasa de bogatasi cu procent incredibil de incapabili in a produce " nou" si, deci, valoare - se reflecta nu doar in social -unde stricaciunea pare de nereparat - ci si in structura pietei imobiliare propriu-zise caci cele doua realitati nu sunt atat de "paralele " pe cat ne apar in teorie .

Preturile enorme -intre care destule sunt cotatii fictive - lucreaza adanc si extins in imaginarul negustoriei corecte care astfel se reazema in-echilibrat pe legende si mitologii si este predispus la ascultarea rumorilor, mai ales cand acestea produc euforie si visari.


#47
Deeia

Deeia

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 97
  • Înscris: 03.06.2008

Quote

VIDEO Piata imobiliara din Bulgaria: Romanii investesc in apartamente pe plaja Nisipurilor de Aur - 30.000 de euro si case de langa Ruse - 5.000 de euro
de Attila Biro HotNews.ro
Joi, 24 iulie 2008, 18:16 Economie | Imobiliar


Zeci de romani au cumparat apartamente de lux in statiunile de pe litoralul bulgaresc. Cu 75.000 de euro, pretul cerut acum trei luni pentru o garsoniera decenta in Bucuresti, se pot achizitiona doua apartamente in statiunea bulgareasca Nisipurile de Aur. O alta optiune in Bulgaria este Ruse, unde casele de vacanta construite pe vremea comunistilor se vand cu 5.000 de euro. La Ruse agenti imobiliari se plang de faptul ca romanii care au venit ca turisti sau pentru shopping au dublat in ultimii ani preturile proprietatilor. Cu toate acestea, cele mai scumpe apartamente din Ruse nu depasesc 60.000 euro.

In Romania, apartamentele de lux de pe litoralul bulgaresc sunt tranzactionate de agentia imobiliara Bulgariainvest. “Pana acum am vandut peste 50 de apartamente, locatiile preferate de clientii nostrii fiind Nisipurile de Aur si statiunea Sunny Beach”, spune Andrei Muresan, directorul agentiei.

Unul dintre clientii sai este Dan Siposan. El a cumparat doua garsoniere in statiunea Nisipurile de Aur. Principalele criterii pentru care a decis sa investeasca in apartamentele de pe litoralul bulgaresc sunt preturile si locatia. “Pe langa faptul ca zona este foarte frumoasa, si preturile sunt extrem de bune. Pentru cele doua garsoniere, investitia totala - in care sunt incluse finisajele si mobilierul - este de 75.000 de euro. Inainte sa cumpar am facut un calcul si de banii acestia puteam sa cumpar o garsoniera in Bucuresti, dar nu se compara la nivelul calitatii si al localizarii”, spune Dan Siposan.  

Unii dintre romanii care au cumparat imobile in statiunile bulgaresti cred ca pe langa faptul ca si-au cumparat o casa de vacanta, au facut si o investitie profitabila. “Eu am cumparat o garsoniera in Nisipurile de Aur cu 30.000 de euro. Pentru mine e o investitie. Oricum, preturile au crescut deja. Poate am sa vand sau am sa inchiriez”, spune Radu Ionescu.

In timp ce un apartament cu doua camere in Mamaia ajunge si la 150.000 de euro,  in Nisipurile de Aur, pentru 80.000 de euro, multi romani au cumparat aparatamente complet utilate, dezvoltatorii oferind chiar si televizoare LCD.  



Ce se poate cumpara pe litoralul bulgaresc?

Directorul Bulgariainvest sustine ca pretul imobilelor de pe litoralul bulgaresc este de 4 ori mai mic decat cele din Bucuresti sau Constanta. HotNews.ro va prezinta cateva dintre ofertele agentiilor imobiliare pentru litoralul bulgaresc:


Garsoniera: 30 000 euro
-complex Amphora, Nisipurile de Aur
-40 de metri patrati
-400 de metri pana la mare
-complet utilat si mobilat

Apartament 2 camere: 55. 000 euro
-complex Bendita Mare
-complet utilate: aer conditionat, frigider,  
mobilier si un televizor LCD        
-80 de metri pana la mare

Vila: 80.000 euro
- zona Varna
- doua dormitoare, doua bai, bucatarie
- 150 metri patrati
- amplasat la 1 kilometru de plaja


O simpla comparatie arata ca pretul imobilelor nou construite pe litoralul romanesc este de cel putin doua ori mai mare. In complexul Spectrum Rezidence din Mamaia, un apartament cu doua camere costa peste 150.000 euro plus TVA. Iar pentru un apartament de 3 camere, pretul poate ajunge si la 300.000 euro plus TVA.

Cum se cumpara?

“Pentru a cumpara un apartament se incheie un contract care este legalizat la notar. Actele se pot rezolva chiar si intr-o zi. Acum, datorita cererilor, notarii sunt mai ocupati si se face o programare prealabila”, sustine Andrei Muresan. In Bulgaria, ca si in Romania, de altfel, pentru a cumpara un teren strainii sunt obligati sa infiinteze un SRL.

Costurile de infiintare a SRL-ului sunt de 250 de euro. Ca timp, infiintarea unui SRL dureza in medie doua saptamani. Unele agentii imobiliare din Bulgaria au oferte pentru vanzarea terenurilor in care includ si deschidera unui SRL.

Conceptul de apart-hotel sau cum sa faci bani cu casa de pe plaja

Ansamblurile rezidentiale in constructie sau deja finalizate de pe litoralul bulgaresc isi atrag clientii cu privelistea marii. Aproape toate apartamentele au vedere la mare si se afla la 70-500 metri de plaja. Majoritatea apartamentele scoase la vanzare pe litoralul bulgaresc sunt incluse in reteaua hoteliera. Astfel, cumparatorul are posibilitatea de a inchiria apartamentul in regim hotelier.

Pentru inchiriere, clientul are o serie de posibilitati. Spre exemplu, prin agentiile de turism (tour operatori: World of TUI, First Choice, Neckerman, Balkan Holidays, Dertour, etc.) care inchiriaza la preturile lor in functie de cate stele este considerat mobilierul si complexul rezidential. In medie pe sezon, pretul pe o camera este de 40 euro / noapte. Ceea ce ar putea aduce, pentru o garsoniera, venituri maxime in sezonul estival de peste 7.000 de euro. Din aceste venituri, 10% merg la statul bulgar, ca impozit.

Pentru un apartament in statiunile bulgaresti se mai plateste si o taxa de mentenanta de 300 de euro pe an si un impozit pe imobil in valoare de 0,15%, care pentru un apartament de doua camere inseamna 80 de euro pe an.

“La asta se mai adauga si cheltuielile cu energia electrica si apa consumata. Plata utilitatilor se poate face o data pe an sau in doua transe”, explica Andrei Muresan.

Cum a evoluat piata imobiliara de la malul marii

In zona Varna-Nisipurile de Aur exista proprietati ale caror preturi au crescut numai in ultimele 12 luni cu 60%. Reprezentantul Bulgariainvest sustine ca proprietatile de pe litoralul bulgaresc au inca un potential de crestere extrem de mare. “Tinand seama de numarul de cumparatori, de cerere, de comparatia cu litoralul romanesc, eu prevad o crestere de peste 40% anuala pentru complexurile rezidentiale noi de pe litoralul bulgaresc”, a declarat Andrei Muresan.

Una dintre zonele cu potential de dezvoltare este Black Sea Rama, un circuit de golf care a fost recent dat in folosinta. Amplasat in apropierea statiunii Balcic, in jurul circuitului de golf se dezvolta mai multe complexuri rezidentiale.

Unul dintre aceste complexe aflat in stadiul de proiect prevede construirea de garsoniere cu vedere spre terenul de golf. Pretul unei garsoniere in acest moment este de 34.000 de euro. "Aceasta este cea mai buna oferta. In zona se construiesc si vile de lux care in urma cu doi ani costau 240.000 euro; acum pretul lor s-a triplat", mai spune Gordon.



http://economie.hotn...-5-000-euro.htm

Edited by Deeia, 26 July 2008 - 09:50.


#48
_TCornel_

_TCornel_

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 14.12.2006
http://www.gandul.in...ml?3936;2816214


Quote

De la începutul anului, profilul cumpărătorului român de locuințe s-a schimbat vizibil, susțin reprezentanții din sectorul imobiliar. Astfel, Florin Iancu, de la Coldwell Banker Affiliates of Romania, susține că scăderile prețurilor înregistrate la apartamentele vechi a făcut ca numărul celor care sunt interesați în a cumpăra o locuință să crească. „În luna februarie, prețurile apartamentelor au atins un prag maxim. Din luna martie și până acum o lună, nu s-a întâmplat nimic. Acum însă, piața a început să se miște. Prețurile la apartamentele vechi au scăzut cu până la 25%, atât la cele situate în zone semicentrale, dar și la periferie. Unii cumpărători și-au îndreptat atenția spre apartamente mai spațioase, cu patru sau cinci camere și de regulă spre cele contstruite după cutremurul din 1977”, ne-a declarat el.

Potrivit estimărilor directorului departamentului de vânzări rezidențiale al companiei imobiliare Media City, Dan Ciobanu, volumul tranzacțiilor a scăzut în primul semestru al acestui an cu 70%, comparativ cu aceeși perioadă a anului trecut.

Cumpărătorul român s-a maturizat

Dacă în primele luni ale anului numărul celor interesați de achiziția unui apartament a fost destul de redus, acum se pare că mulți și-au arătat practic, disponibilitatea de a cumpăra, încurajați de scăderile de prețuri. Există însă și persoane care încă mai așteaptă. „Cumpărătorul român s-a maturizat. Oferta s-a diversificat și acum are de unde alege. Totodată, și-a dat seama că nu are rost să plătească 2.000 de euro pe metru pătrat pentru un apartament vechi, situat și la mare depărtare de zona centrală. Valoarea acestor locuințe ar putea crește dacă Primăria se va ține de cuvânt în ceea ce privește reabilitarea termică și estetică a blocurilor vechi.

Cei care își permit un credit pentru o locuință sunt cei care au un venit de cel puțin 1.000 de euro pe membru de familie, iar prețul locuinței pe care și-l permite poate ajunge chiar și la 200.000 de euro”, mai spune Dan Ciobanu.

Acesta mai spune că volumul vânzărilor pentru apartamentele vechi ar putea crește, spre sfârșitul anului, când prețurile acestor locuințe ar putea scădea cu până la 30%. Proprietarii sunt cei care trebuie să lase din preț, iar cât timp acest lucru nu se va întâmpla, cumpărătorii vor continua să aștepte până când prețurile vor atinge pragul de posibilitate financiară. Puțini proprietari sunt însă dispuși să lase din preț, iar cei care o fac, acceptă să vândă un apartament de două camere pentru care cerea 120.000 de euro, cu 90.000 de euro, de exemplu.

În ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, Dan Ciobanu consideră că unii dezvoltatori vor fi nevoiți să vândă respectivele locuințe sub pragul rentabilității, și asta din cauză că multe proiecte sunt construite prin credite bancare, pentru care au de plătit rate. (A.G.)


#49
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008

Quote

Afacerile din construcții, comerț și servicii vor continua să crească în trimestrul III

Afacerile din construcții, comerț și servicii vor continua să crească în trimestrul trei, peste nivelul din perioada anterioară, declară managerii societăților comerciale. În cadrul unui sondaj efectuat de Institutul Național de Statistică, managerii estimează menținerea unui trend pozitiv pentru perioada iulie - septembrie 2008, atât în ceea ce privește volumul producției cât și în privința stocului de contracte și comenzi.

Conform previziunilor celor intervievați, situația economică își va menține trendul pozitiv (sold conjunctural +36%). Cifra de afaceri își va menține, pentru următoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblu (sold conjunctural +16%).

Construcțiile vor rămâne, ca și în perioada anterioară, principalul motor al creșterii economice. Conform estimărilor din luna iulie 2008, pentru următoarele trei luni, în activitatea de construcții se va înregistra în continuare o tendință ascendentă a volumului producției (sold conjunctural +29%), corelată cu cea a stocului de contracte și comenzi (sold conjunctural +24%). Pe segmentul producției din industria prelucrătoare, se estimează menținerea unui trend pozitiv pentru trimestrul III, trend similar și pe segmentul stocului de contracte și comenzi.

Comenzile de mărfuri adresate furnizorilor vor avea, de asemenea, o evoluție pozitivă (sold conjunctural +26%), iar vânzările vor crește, pe total activitate (sold conjunctural +30%). În luna iulie, volumul stocurilor de mărfuri se apreciază că va rămâne la un nivel optim pentru buna desfășurare a activității de comerț cu amănuntul, potrivit a 95% din opiniile exprimate.


Exportul de produse finite va avea, de asemenea, o tendință de stabilitate, de asemenea și competitivitatea produselor românești pe piața Uniunii Europene. După opinia managerilor chestionați de INS, prețurile produselor industriale vor înregistra o creștere (sold conjunctural +35%), de o intensitate mai mare față de estimarea din luna anterioară (sold conjunctural +24%).

http://www.tmctv.ro/...estrul_iii.html


#50
danny

danny

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,023
  • Înscris: 27.03.2002
Un articol mai vechi un pic care explica importanta pastrarii echilibrului imobiliar pret/salarii. Graficul pietei japoneze pare tare familiar  :D

Quote

Price increases are nothing new, since home values tend to go up over time. What makes this housing bubble different (besides the fact that it is the largest bubble in U.S. history) is the dangerous disconnect between home prices and the basic fundamentals that typically rule the housing market.

For example, increases in home prices typically keep pace with increases in wages. But this has not happened. National median home prices have increased by more than 45 percent in the last decade (when adjusted for inflation). Median wages per worker, on the other hand, have only increased by 10 percent in the same period.

As a result, for almost the first time ever, individuals who are making the median household income cannot afford to buy a median priced home.

In order to qualify buyers for loans, lenders loosened credit regulations and encouraged risky mortgage products like interest-only loans, negative amortization loans and ARM loans. This made it easier to get a mortgage, but admittedly much harder to keep it.

In recent years, a large portion of the buyers bought out of their price range. In many cases, their loan qualification was based on a teaser rate and/or an interest-only mortgage payment. Now that the interest rate is due to reset on these loans, millions will not be able to afford their mortgage and will likely lose their homes to foreclosure.

The Disconnect Between Rents and Home Prices

Also disconcerting is the disconnect between rents and home prices. At one point, the only thing that stopped most people from buying versus renting was lack of a down payment. Sure, it cost a little more each month to buy - but not much.

But thanks to the housing boom, everything has changed. Home price increases have far outpaced rent increases, rising 45 percent in the last ten years. In the same time period, rents, like wages, increased by only 10 percent.

Nationally, it now costs 60 percent less to rent than it does to buy. But for some reason, this hasn't stopped people from buying. Between 1995 and present day, the homeownership rate has soared. In contrast, the number of people who rent has declined for the first time since WWII.

Since we already know that rising wages and lower home prices were a factor, the increase in homeownership can be easily traced back to the lenders who loosened credit and mortgage lending restrictions. Thanks to these lenders, buyers who would have never stood a chance of getting a mortgage just a few years ago were now being approved for outrageous amounts of money.

(Of course, there is one other thing that may have encouraged people to buy during this time rather than rent: low interest rates. In a move that has been heavily criticized by some, the Fed began dropping interest rates after the bursting of the tech bubble. Low rates made it easier for people to qualify for high-priced homes, and also encouraged buyers to 'act now before it's too late'.)

See more rent vs. buy analysis here:

The Disconnect Between Home Prices and Home Sales

Although the disconnect between home prices and home sales was not present during the housing boom, it most certainly is now. The public has either lost interest or simply can't afford to buy into the current housing market. Home sales have slowed nationally, and are down significantly in cities within California, Florida, Nevada, Michigan and Ohio.

As a result, supply has now exceeded demand in most areas. It would take several months, and in some cases years, to sell all of the homes that are currently on the market. Yet, home prices are staying level for the most part - for now. If sales do not pick up soon, home prices will most definitely begin to fall.

Why is the Disconnect Between Home Prices and Fundamentals Dangerous?

Just ask Japan. The country experienced a similar housing boom in the 1980s and is still reeling from the damage caused when the bubble burst.

Almost every circumstance leading up to the Japan housing crash has been present in the U.S. during the last decade:

    * Historically low interest rates
    * Housing touted as a 'can't miss investment'
    * Median home prices doubled
    * Median home prices in the six largest cities tripled
    * Lenders offered bad loans
    * Government acted as a partner to industry
    * Home price increases far outpaced wages and rents

After reaching peak values, Japanese home prices declined by an average of 40 percent. In the country's largest cities, the declines were worse, averaging 65 percent. Homes in Tokyo lost 80 percent of their value and are still on the downward slide to this day.

Japan home prices declined by an average of 40 percent

If you are wondering what will happen in the U.S. when the disconnect between home prices and fundamentals finally becomes too much and knocks the knees out from under the housing market, take a look at the chart above.

The changes that have occurred in the U.S. housing market in the last decade aren't much different than the changes that occurred in Japan's boom market. Home prices have doubled nationally. Prices in bubble states like California--where some of largest cities are also located--have almost tripled in the last 7 years. When you compare the U.S. chart (shown below) with the Japan chart (shown above), the similarities are clearly visible.

U.S. housing market in the last decade is very similar to Japan

When the crash occurred in Japan, prices fell to pre-boom levels. It is not at all unreasonable to think that home prices in the U.S. are about to do the same thing.

To learn more about the housing bubble and stay on top current housing market events, please read our daily housing bubble news here.

http://efinancedirec...ndamentals.html

#51
_TCornel_

_TCornel_

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 14.12.2006
Imi e mila de cei care si-au incredintat banii stimabilului Bjron Hauge...


http://economie.hotn...in-crestere.htm


Bjorn Hauge, managerul companiei care a cumparat 800 de apartamente noi: Piata imobiliara din Romania este foarte ciudata, pentru ca s-a oprit dintr-o data din crestere
de Ioana Morovan HotNews.ro
Luni, 28 iulie 2008, 16:40 Economie | Imobiliar

Cu 800 de apartamente achizitionate in noile proiecte rezidentiale si nici unul vandut pana in prezent, Bjorn Hauge, managerul companiei imobiliare norvegiene Romania Invest, se arata optimist in privinta evolutiei pietei. O piata despre care recunoaste ca "este foarte ciudata, pentru ca s-a oprit din crestere efectiv dintr-o data, in mai putin de o luna?. Acesta a declarat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca piata are un potential enorm, ca bancile ar trebui sa se bata pe creditele ipotecare si ca trei institutii financiare vor sosi in curand in Romania special pentru segmentul imobiliar. Criza de pe piata imobiliara? "Piata va creste inapoi", sustine el.

Rep: Cand ati inceput sa cumparati in Romania, si care sunt datele investitiei, pana in prezent?
Bjorn Hauge: Am inceput afacerea in Romania in 2006, cand am inceput si negocierile pentru primul proiect rezidential, dar achizitiile propriu-zise au inceput 2007. In 2007 si 2008 am cumparat aproape 800 de apartamente in sapte proiecte diferite: German Residence, Vitan Platinum Towers, Planorama, Blue Tower, Ten blocks, Armonia, My dream Residence. Suma investita se ridica la aproximativ 85 milioane de euro.

Rep: Ce anume ati vandut din toate acestea?
Bjorn Hauge: Deocamdata, nimic. Pana saptamana viitoare vom definitiva strategia pentru primele 35 de apartamente pe care le punem in vanzare, in German Residence. Despre preturi, nu pot spune inca nimic, dar probabil vor fi in zona preturilor actuale.

Rep: Mai cumparati, in contextul actual al scaderii pietei?
Bjorn Hauge: Asteptam alte doua proiecte rezidentiale, nu va pot spune numele, dar va pot spune ca unul este situate in Militari si altul in Pipera. Deci da, continuam sa cumparam, numai ca la un ritm mai lent decat in anul trecut. Probabil, anul acesta vom ajunge la 400 de apartamente, cam la jumatate fata de anul trecut.

Din cauza ca piata a scazut, nu facem maximul de profit pe care l-am putea realiza in acest moment. Insa, cand piata isi va reveni, vom recastiga profiturile pe care le-am pierdut in aceasta perioada, din vanzarea apartamentelor pe care le achizitionam acum.

Piata este foarte ciudata in Romania, s-a oprit din crestere dintr-o data, in mai putin de o luna

Rep: Cum se va realiza asta, daca, asa cum ati spus, cumparati mai putin decat anul trecut?
Bjorn Hauge: Da, insa nu vindem acum tot ce am cumparat atunci. Poate vindem circa 100 de apartamente in aceasta perioada, dar pe celelalte le pastram pentru momentul in care speram ca piata va reveni. Credem ca acest lucru se va intampla spre sfarsitul anului. Este foarte ciudata piata din Romania, pentru ca s-a oprit din crestere efectiv dintr-o data, in mai putin de o luna.

Rep: Care credeti ca sunt motivele?
Bjorn Hauge: Cred ca sunt in cea mai mare proportie psihologice. Nu cred ca sunt cauze economice predominante. Cred ca romanii se tem ca nu vor primi ceea ce le-a fost promis, la termenul promis. Daca astepti un anumit apartament intr-un proiect si se intarzie, este o problema.

In acelasi timp, nu toate proiectele sunt de aceeasi calitate. De aceea, suntem curiosi cum vor reactiona cumparatorii cand noi vom vinde primele apartamente, care sunt finalizate, in acest an. Adica oamenii chiar vor sti pe ce anume dau banii.

Rep: Si totusi, exista si problema preturilor.
Bjorn Hauge: Preturile in Bucuresti nu sunt foarte ridicate, comparativ cu alte tari europene, la locuintele de nivel mediu. Este adevarat ca exista un decalaj intre salarii si cresterea preturilor. Mai ales acum, cand cresc costurile cu materialele de constructii, oamenii simt ca este din ce in ce mai scump.

Problema este ca salariile nu sunt la nivelul din Spania sau Statele Unite. Altfel, cererea este foarte mare, in fiecare an vin in Bucuresti intre 50.000 si 100.000 de persoane care trebuie sa locuiasca undeva. Teoretic, toate proiectele sunt deja vandute, ce-i drept, la un ritm mai lent.

Castigul vizat: 40% crestere a preturilor din momentul achizitiei, pana la momentul vanzarii

Rep: Dar poate nu toti vor sa cumpere un apartament.
Bjorn Hauge: Nu, insa vor dori sa inchirieze. Si atunci va creste cererea din partea celor care doresc sa cumpere apartamente pentru le inchiria. Diferite date prezentate de companiile impobiliare arata ca nevoia de apartamente in acest moment este de 200.000 - 300.000.

Strategia noastra pentru viitor este sa ne pastram in segmentul de piata mediu - scazut; nu cautam apartamente de lux, pentru ca acestea vor fi dificil de vandut. Este mai simplu, fiindca avem ca target 40% crestere la pretul unui apartament de la inceputul proiectului si pana la final. Este mai probabil ca un apartament sa creasca de la 100.000 la 140.000 decat de la 300.000 la 420.000, de exemplu.

Rep: Ati anticipat, in 2006, aceasta scadere a pietei?
Bjorn Hauge: Piata a crescut mai intai foarte mult, inainte de a scadea, asa ca inca suntem pe plus. Stiam ca exista evolutii ciclice, insa nu am anticipat ca perioada va fi in 2007 si ca va fi atat de lunga. Dar suntem convinsi ca va creste inapoi. Nu am fi aici, cumparand partamente, daca nu am crede in revigorarea pietei.

Problema este ca nu putem vinde apartmentele la pretul maxim pe care il puteam obtine, sa spunem, cu jumatate de an sau un an in urma. Dar inca suntem in grafic. Cresterea pe care o asteptam pe apartamentele cumparate este de 40%. Dar, am fi putut obtine mai mult. In acelasi timp, unele proiecte se vor finaliza abia in 2009, asa ca, poate, vom recupera "terenul" pana atunci.

?Creditele, in Romania, sunt un cosmar?

Rep: Mai exista si problema restrictiilor la acordarea de credite, mai ales cele care sunt acum in pregatire! Nu credeti ca vor frana si mai mult cererea?
Bjorn Hauge: Creditele in Romania sunt un cosmar. De indata ce bancile vor intelege ca piata creditelor ipotecare are cel mai mare potential, va incepe adevarata batalie pentru clientii care solicita acest tip de credit. Asa cum companiile de telefonie mobila se lupta pentru clienti, cu mai multe tipuri de servicii si telefoane gratuite, tot asa si bancile vor proceda, in curand, cu creditele ipotecare. Nu stiu de ce nu se intelege, inca, acest lucru. Imaginati-va 1.000.000 de persoane platind un credit timp de 30 de ani: este un venit enorm pentru banca.

Rep: Dar unele restrictii nu provin de la banci, ci sunt impuse de Banca Nationala.
Bjorn Hauge: Este adevarat, insa acestea vor fi adaptate la regulamentele europene si in cativa ani se vor schimba. In curand, cetatenii - aflati acum pe piata europeana - vor putea avea acces si la banci din alte tari. Piata este enorma in Romania si este numai o chestiune de timp pana cand bancile vor realiza potentialul real al creditelor ipotecare, din care se obtin cele mai mari venituri.

Stiu cateva companii straine care vor intra pe piata romaneasca special pentru acest segment si vor oferi leasing si credite ipotecare. Nu va pot spune numele, dar doua sunt din Israel si una din Olanda. Miza este foarte mare si vor mai sosi, cu siguranta, si alti jucatori.

Rep: Criza de pe pietele din Marea Britanie si Spania nu va avea ecouri si in Romania?
Bjorn Hauge: Nu, este o situatie cu totul diferita. Acolo, bancile au acordat credite de pana la 100% si chiar mai mult. Daca vrei sa iei o casa, spuneau, iti dam 100.000 euro, daca mai ai nevoie si de o masina, iti dam 110.000 euro. Si cand valoarea casei scade sub 80.000 euro, a crescut expunerea la risc, pentru banci. Dar aceasta, tocmai fiindca bancile s-au batut pe aceste credite.

Cred ca Banca Nationala si bancile comerciale abordeaza situatia intr-un mod gresit. Daca exista o ipoteca si, sa spunem, imobilul este distrus de un incendiu, clientul bancii tot trebuie sa plateasca, poate o viata intreaga rata la banca, nu scapa de asta, chiar daca ipoteca nu mai exista.

Rep: Cum ?gandesc? bancile din Norvegia, spre comparatie?
Bjorn Hauge: In Norvegia, daca mergi sa obtii un credit pe o companie nou infiintata nu exista nici o problema, sunt cel putin patru banci care se bat pe tine, pe cand in Romania iti cer de exemplu sa fi avut profit timp de doi ani! Acest lucru, oricum, nu demonstreaza nimic, fiindca nu garanteaza ca va exista profit si in cel de-al treilea an.

De asemenea, in Norvegia, forta bancilor nu consta in numarul de sucursale. Spre exemplu, exista o banca fara niciun birou, totul se desfasoara online si are numai 30 de agajati. Te intreaba pentru ce doresti imprumutul, apoi ce suma si care sunt veniturile si numarul de asigurare sociala. Intr-o ora primesti raspunsul, pe email. Apoi, se poate intampla si ca, dupa ce primesti raspunsul poizitiv, sa te caute o alta banca si sa ofere conditii mai bune pentru acelasi credit!

Ceea ce vreau sa spun este ca piata este enorma, exista profituri potentiale de sute de milioane de euro pentru banci. In Romania, ma intreb cat timp vor mai continua sa se lupte pentru o cota de piata bazata pe sucursalele deschise in orase. Mi se pare foarte ciudat pentru ca, in orice alta tara am merge, bancile isi inchid sucursalele!

Rep: Sa nu uitam ca accesul la internet banking depinde, mai ales, de accesul populatiei, in general, la Internet.
Bjorn Hauge: Este adevarat, dar in cativa ani situatia se va schimba si in Romania!

?Vom continua sa investim in Romania pentru cel putin inca cinci ani?

Rep: Care este pretul pe care nu l-ati plati pentru o locuinta?
Bjorn Hauge: Cel mai scump apartament pe care l-am cumparat pana acum este de 1250 euro/mp. Este greu de spus ce pret nu as oferi, dar cred ca nu este undeva in jur de 1.500 de euro /mp. Cum analizam pretul? In primul rand, este vorba de locatie, ce proiecte mai sunt in vecinantate, cine este dezvoltatorul, de asemenea comparam cu preturile altor proiecte aflate in zona.

Rep: Omul de afaceri roman Dinu Patriciu a spus de curind ca piata nu poate creste inapoi decat la maxim nivelul actual.
Bjorn Hauge: Nu sunt de acord, daca ne gandim la contextual economic si la cresterea salariilor, in mod cert va creste peste nivelul actual. Este adevarat, revenirea poate dura ceva mai mult timp. Poate nu se va intampla anul acesta, ci anul viitor, dar cu siguranta va creste.

Rep: Este posibil sa vindeti intregul portofoliu unui alt investitor? In ce conditii?
Bjorn Hauge: Da, exista si posibilitatea aceasta. Nu cred ca am vinde mai putin de un proiect. Nu vindem totul, oricum. Am lua ceasta variant in considerare. Nu avem oferte inca. Probabil ca mai sunt si alte companii care procedeaza ca si noi. Apoi, sunt jucatori mari pe piata europeana care se uita spre Romania, nu va pot da nume, dar sunt mai multi.

Rep: In ce conditii ati pleca din Romania?
Bjorn Hauge: Fondul de investitii are exit peste cinci ani, deci oricum nu vom pleca mai devreme de acel moment. Avem peste 500 de actionari in Norvegia si trebuie sa le gestionam banii foarte prudent. Apoi, cred ca vom mai ramane in Romania pentru inca cinci ani, nu stiu insa daca ne vom ocupa cu acelasi lucru ca si acum. Credem ca piata din Romania va fi in crestere pentru urmatorii zece ani. Vedem multe oportunitati de investiti aici. In Romania, acum, daca ai lichiditati, esti foarte puternic.

Edited by _TCornel_, 28 July 2008 - 16:10.


#52
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008

Quote

Numarul autorizatiilor de constructie a urcat cu 12,9% in primul semestru, la 29.394

http://economie.hotn...stru-29-394.htm
Numarul autorizatiilor de constructii eliberate in primul semestru al acestui an a fost de 29.394, cu 12,9% mai multe decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia, Bucuresti–Ilfov si Centru.

In luna iunie, s-au eliberat 6.137 autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, in scadere cu 2,4% fata de luna mai si in crestere cu 6,0% fata de luna iunie a anului trecut.

Potrivit datelor INS, 59,9% din autorizatii s-au eliberat pentru cladiri din zona rurala, mentinandu-se trendul din luna precedenta.

In trei din cele opt regiuni de dezvoltare s-a inregistrat o usoara crestere a numarului de autorizatii eliberate pentru cladiri rezidentiale. Aceasta tendinta s-a manifestat in regiunile de dezvoltare Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia. In regiunile de dezvoltare Vest, Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest, Centru si Nord-Est au avut loc scaderi ale numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale.

Numarul autorizatiilor de constructie eliberate anul trecut a fost de 56.618, in crestere cu 10,9% decat in anul 2006.


#53
coldplay

coldplay

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,600
  • Înscris: 28.03.2004
Speculantul naibii... :P

29 Iulie 2008 / 09:06AM
Nu va vindeti casele!
Romanul urmareste informatiile referitoare la evolutia preturilor din piata imobiliara cu acelasi interes cu care bunicii nostri stateau cu urechea lipita de radio sa afle stirile de pe front.

Traversam o perioada in care lupta cu preturile locuintelor (in special cele vechi) se duce cu tot arsenalul din dotare, de la politici de restrictionare a creditarii la predictiile unora, acreditati de presa ca adevarati guru in materie.
Desi, din punctul meu de vedere, contextul inflationist actual ar fi trebuit sa fie suficient pentru ca preturile caselor sa inregistreze o corectie. Altfel, bine meritata, i-as putea spune. Dar, pana la un punct; un punct de vedere diferit fata de cel al apologetilor prabusirii iminente, imediate si ireversibile a preturilor locuintelor.
Nu sunt de partea celor care mai spera ca reduta preturilor anului 2008 sa reziste. Nu sunt nici de partea celor care, pe masura ce se inteteste campania de demolare a pietei imobiliare, pandesc noile oportunitati. De altfel, chiar din titlu ma alatur celor care prin oferta lor vor mentine piata atat de sus pe cat se poate in acest moment.
In primul rand pentru ca, observ ca pe masura ce trece timpul, se intetesc prezicerile cu potential efect demoralizator asupra potentialilor vanzatori. Cu fiecare noua analiza sau opinie se mai adauga cateva procente de cadere a pietei. Am avut curiozitatea sa vad ce spuneau aceiasi analisti cu un an inainte. Nimic in mod special.
Opinia generala era ca piata va continua sa creasca cu 5-10% anual pana in 2010. Acum, cei mai multi se intrec in prognoze privind scaderi abrupte. Cu cat mai abrupte, cu atat mai mediatizate. Simt un fel de graba. De parca preturile nu au coborat la nivelul asteptat. De ce trebuie sa ajunga cat mai jos dar si cat mai repede nu imi este clar. Inca.
Oricum, nu este indicat ca tocmai cei care se gandesc sa vanda o locuinta sa fie si cei care accelereaza procesul ieftinirilor. Nu uitati lectia de capatai a economiei de piata. Preturile sunt dictate de cerere si oferta. Iar daca oferta este in exces este normal ca preturile sa scada. Piata imobiliara romaneasca are o particularitate.
Raportul dintre cerere si oferta este modificat nu de cat se cumpara sau vinde ci de…Banca Nationala. Iata cel mai bun motiv sa nu va grabiti sa vindeti. Este foarte probabil ca masurile de limitare a creditarii sa fie revizuite mai devreme decat am putea spera azi.
Pe de o parte pentru ca bancile comerciale vor cauta portite sa ocoleasca normele inasprite ale BNR. Pe de alta parte pentru ca la un moment dat, chiar BNR se va sesiza ca de fapt, in lupta cu inflatia, creditul imobiliar este un aliat, nu un dusman.Deocamdata, creditul de consum (cel care genereaza inflatie) si cel imobiliar (care poate conferi crestere economica) sunt puse la comun.
Dar chiar si asa. Credeti ca acei care erau solvabili pentru un imprumut de 80.000 euro acum o luna nu vor putea lua o suma cu zece la suta mai mica (cat ar fi scaderea normala a preturilor) chiar si in conditii mai dure de creditare?
Sa admitem ca vor fi mai putine persoane care vor avea acces la credite. Credeti ca numarul celor care se vor imprumuta va scadea atat de drastic incat sa fie cu mult mai mic decat al celor care vand o locuinta? Va asigur ca nu. Uitati-va pe palierul dumneavostra si faceti o aproximare. Cati vecini noi aveti? Cati vecini credeti ca ar vinde?
Va asigur ca doar daca stati intr-o garsoniera aveti foarte multi vecini noi. Ce va spune acest lucru? Nu sunt foarte multi vanzatori. Deci oferta nu poate fi prea mare.
In nici un caz insa, in aceasta perioada, nu veti gasi pe cineva care sa va ofere cat doriti, decat daca fie coborati pretul cu 20-25%, fie oferta dumneavoastra este situata pe B-dul Unirii. In zonele cele mai cautate nu vor exista reduceri chiar daca s-ar realiza o tranzactie pe an. Ofertele din zonele cu cele mai mari cote sunt ca masinile Ferrari. Sunt scumpe si au cumparatori, indiferent cat ar trebui sa astepte livrarea.

S-ar putea ca blocajul din piata imobiliara sa va fi speriat. Dar nimeni nu va spune ca si acest fenomen este in favoarea conservarii preturilor. Cu cat sunt mai rare tranzactiile, cu atat vor fi mai multi cei care cauta o locuinta. Credeti ca daca scad vanzarile de masini din cauza scumpirii benzinei, scolile de soferi nu vor mai avea clienti (ca sa ramanem cu comparatiile in domeniul auto)?
Va mai dau un motiv la care sa reflectati. Sunteti proprietarul unei locuinte intr-un cartier care pana nu de mult era considerat mai curand periferic decat central. Acum zece ani Titan era un cartier central? In nici un caz. In curand va fi.
Dupa finalizarea proiectelor imobiliare din zona, periferia se va fi mutat cu cel putin cinci kilometri. Deprecierea preturilor apartamentelor din cauza vechimii imobilelor va fi compensata de dezvoltarea orasului.
Mai vreti un motiv? Uitati-va la macaralele care au prins din nou viata in ultimii ani. Acesta trebuie sa fie semnul ca preturile locuintelor nu vor scadea abrupt. Exista un fel de perpetuum mobile sutinut de banii din piata imobliara. Cat timp vor inainta lucrarile de finalizare ale noile ansambluri rezidentiale altele se pregatesc sa apara.
Dar asta presupune inainte de toate inchierea unei achizitionarea unui teren. Cum terenurile construibile nu se gasesc ca bobele de strugure pe ciorchine tomna, preturile terenurilor vor tine sus si preturile apartamentelor noi. Iar acestea la randul lor reprezinta un reper de pret pentru si pentru locuintele vechi.
Sunt covins ca ati devenit cu totii specialisti in corelarea prabusirii pietei imobiliare romanesti cu cea americane care a dat tonul pe plan international. Este utilizat frecvent exemplul falimentului unui mare dezvoltator din Spania ce are proiecte imobiliare si in tara noastra. Paradoxal, criza din tari precum Spania este buna pentru noi.
Banii care trebuia investiti in Spania sau in alte tari occidentale s-ar putea sa fie orientati spre Estul Europei. Comparativ cu Vestul European, economia nu a cedat asa cum se anticipa. Romania continua sa aiba unul dintre cele mai ridicate ritmuri de dezvoltare tarile Uniunii Europene si acesta este un semnal pozitiv pentru mediul investitional.
Atata timp cat noile macarale nu dau semne de oboseala, inseamna ca investitorii straini mizeaza in continuare pe veniturile romanilor. Iar voi, cei care va ganditi daca sa vindeti acum, presati de stirile defetiste, de ce sa nu aveti aceiasi cumparatori tinta?
Si daca pledoaria mea pentru a nu va vinde locuinta nu a fost suficient de lunga va mai dau un argument. Cei carora ma adresez au intrat in posesia acestui apartament intr-unul din urmatoarele trei moduri. Fie v-ati nascut in el, fie l-ati mostenit, fie l-ati cumparat cash sau cu credit in vremea cand preturile erau cel mult la jumatate.
De ce sa il vindeti? Intentionati sa faceti vreo investitie? Intentionati sa faceti o calatorie in jurul lumii? Nu. Atunci de ce? Este singura dumneavoastra avere. Facuta in ultimii cinci ani! Asta dupa ce dupa 1990 altii au tinut economia pe loc pana s-au imbogatit ei. In zece ani unii au acumulat milioane de dolari sau marci (in anii Sudul era dolarizat iar in Nord domina marca germana). In acelasi timp veniturile dumneavostra lunare abia daca au crescut de la l00 dolari la 200 de dolari.
Astazi, pentru banii astia, copilul dumneavoastra, care abia a terminat liceul, nici nu s-ar da jos din pat! Daca unora le convine sa piarda si 50 % din ceva care valoreaza de o suta de ori mai mult decat la momentul achizitiei, nu sunteti in aceasi pozitie. Nu le faceti jocul celor care vor sa scada preturile locuintelor. Nu va vindeti casele! Sau, macar daca trebuie sa o faceti, nu lasati usor la pret!

Comentariu de George Vulcanescu.

#54
mlp

mlp

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 726
  • Înscris: 27.03.2008
"Preturile apartamentelor din Capitala au scazut cu 5% in perioada ianuarie-iulie a acestui an, ca urmare a evolutiei diminuarii preturilor in special in ultimele doua luni, arata indexul ZF.

Astfel, preturile apartamentelor de trei camere din Capitala construite intre 1980 si 1990 au scazut in medie cu 3% in iulie, pretul mediu pe metru patrat ajungand la 1.920 de euro, fata de 1.976 de euro in luna iunie, arata indicele imobiliar realizat de ZF pe baza anunturilor afisate la vanzare pe anuntul.ro.

"Preturile sunt in continuare in descrestere, iar in ceea ce priveste volumul tranzactiilor acestea sunt la nivelul de 25% comparativ cu inceputul anului", a spus Gabriel Dragomir, senior broker in cadrul agentiei imobiliare Indoors Real Esate Group."


http://www.zf.ro/art...3__in_iulie.htm

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate