Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Revista Presei

- - - - -
  • Please log in to reply
1775 replies to this topic

#19
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
gata baetii destepti pun stop la concurenta.

http://www.capital.ro/articol/exclusiv-las...mul-110368.html


adio PUZ si CUT. cine are , are . cine n-are, n-are.

#20
vladamoh

vladamoh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,273
  • Înscris: 15.01.2008

Quote

MagazinuldeCase.ro: Numărul apartamentelor scoase la vânzare a crescut cu 51%
...
Prețul mediu al unui apartament vechi a ajuns în luna iunie a anului 2008, potrivit MagazinuldeCase la o valoare echivalentă cu prețul mediu înregistrat în luna decembrie 2007. Astfel, prețul mediu de listare pentru un apartament vechi a fost în luna iunie de 119.902 euro, fiind echivalent cu prețul mediu înregistrat în luna decembrie 2007, când a atins valoarea de 119.547 euro. Față de luna ianuarie a anului 2008, când valoarea medie a unui apartament vechi a fost de 133.628 euro, în luna iunie prețul mediu a scăzut cu aproximativ 11%.
...
“Mentinerea tendintei de crestere a numarului de oferte scoase spre vanzare si lipsa de noi elemente pentru stimularea cererii solvabile, poate marca o prabusire a preturilor pe anumite segmente din residential in perioada de revenire a pietei din septembrie-octombrie”, crede Matei Maloș, director general al MagazinuldeCase.ro.
...
Supra-oferta din piata rezidentiala a apartametelor vechi este alimentata si de costurile creditării care si-au menținut de asemenea tendința de creștere. Desi poate parea singura modalitate de atenuare a unei scaderi accelerate a preturilor, scenariul unei relaxari financiare pentru achizitiile imobiliare este improbabil pe termen scurt in contextul actual.

Articolul integral.


Quote

Deși se ieftinesc, apartamentele vechi sunt mai scumpe față de anul trecut

Potrivit unui studiu furnizat de firma Agenție.Net, pe baza celor mai noi anunturi de vanzare din fiecare luna, prețurile locuințelor vechi scoase la vânzare de proprietari în intervalul ianuarie-iulie 2008, au scăzut pentru toate tipurile de locuințe, de la garsoniere până la apartamente cu patru camere. Astfel, chiar dacă la începutul anului, pentru o garsoniera din Capitală se cereau in medie 74.187 de euro, in luna iunie sumele cerute de proprietari au scazut la 72.000 de euro, corespunzator unei ieftiniri cu 2,94%. Cea mai importanta scadere de pret, din acest interval, s-a manifestat in cazul apartamentele cu doua camere, si anume 3,57%, in conditiile in care in ianuarie erau scoase la vanzare de catre proprietari 927 de astfel de unitati, in vreme ce in iunie, au fost inregistrate 1.538 de oferte.

Cu toate acestea, preturile medii solicitate, in luna iunie a acestui an, pentru apartamentele vechi din Bucuresti au crescut fata de cele din aceeasi perioada a anului trecut. Daca in iunie 2007, pretul mediu cerut pentru o garsoniera era de 58.000 de euro, in acest an se cer 74.000 de euro, ceea ce inseamna o majorare cu 21%. In ceea ce priveste apartamentele cu doua camere, scumpirea a fost de 25%, iar pentru apartamentele cu trei camere proprietarii cer acum mai mult cu 20%, pretul mediu de anul trecut fiind de 118.000 de euro, in vreme ce acum se cer 148.000 de euro.
...

Articolul integral.

#21
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008

Quote

Blocajul vânzărilor de locuințe ar putea duce la o nouă cursă a chiriilor

Blocajul vânzărilor de locuințe ar putea duce la o nouă cursă a chiriilor
În momentele de criză nu toată lumea pierde. Întotdeauna există cineva care trage foloase. Iar acum, singurii care profită din plin pe piața rezidențială locală sunt proprietarii de locuințe închiriate.

Principiul vaselor comunicante se aplică tot mai greu la cele două segmente de tranzacții imobiliare cu locuințe - vânzări si chirii. Până la „stabilizarea“ crizei vânzărilor, chiriile si cumpărările de locuințe mergeau în sus umăr la umăr. Totusi, atunci când creditul ipotecar a devenit accesibil, cumpărarea de locuințe a fost un fenomen de masă, iar ca efect numărul chiriasilor s-a împuținat si rentierii au resimțit cea mai dură lovitură. La începutul anului 2007, pentru chiriasi încă mai era convenabil (din perspectivă strict comercială) să locuiască cu chirie, diferențele dintre nivelul ratei plătite pentru un împrumut bancar si o chirie lunară fiind minime. Pe parcursul anului 2007, prăpastia între piața vânzărilor si cea a chiriilor s-a mărit ca urmare a cursei prețurilor de vânzare. Astfel, închirierea - care este mai puțin legată de nevoia de a economisi sume importante ca în cazul avansului necesar la contractarea unui împrumut ipotecar - a redevenit repede îmbrățisată de majoritatea non-proprietarilor de locuințe.
Criza vânzărilor pe motiv de prețuri mari va avea însă efect de bumerang pe piața chiriilor, din cauza afluxului pe acest segment al clienților pusi în imposibilitatea de a contracta un credit. Primele semne deja se fac simțite prin majorări de chirii. Astfel, de la începutul anului, nivelul mediu al chiriilor solicitate pentru garsoniere a crescut cu 14%, de la 344,7 euro/lună în ianuarie 2008 la 394 euro/lună în iunie a.c. Chiria medie a apartamentelor cu două camere a crescut în prima jumătate de an cu 17%, de la un nivel mediu de 456,7 euro/lună înregistrat în luna ianuarie la 545,8 euro/lună în iunie 2008. În cazul locuințelor cu trei camere, cresterea a fost de 13%, de la 716,9 euro/lună (ianuarie 2008) la 823,9 euro/lună (iunie 2008). În acelasi interval de timp, prețurile de vânzare a locuințelor vechi, sintetizate sub forma indicelui BREI-V calculat de Colliers, au scăzut cu aproximativ 4%, iar cele la locuințele noi (BREI-N) au crescut cu aproximativ 10%.

Chirie versus rată
„Desi nu se poate pune chiar semnul egalității între chirie si rată la bancă, diferența e totusi mică“, susține Irina Petrescu, reprezentant al Esop Consulting. Mai mult, se porneste de la premisa că un cumpărător într-un ansamblu nou în construcție trebuie, pentru o perioadă de timp până la livrarea proiectului, să plătească atât chiria, cât si rata la bancă. Există, desigur, diferențe de la proiect la proiect, explică Petrescu, însă practica răspândită la ansamblurile pentru clasa medie este că se cere un avans de 25% din valoarea tranzacției la precontract si 75% la contractul de vânzare-cumpărare. „În acest caz, rata la bancă începe să curgă după ce banca poate pune ipotecă si acordă efectiv creditul, adică după intabularea apartamentului si semnarea contractului de vânzare-cumpărare, acest moment fiind apropiat de data livrării apartamentului. Prin urmare, cele două, chiria si rata la bancă, nu se suprapun“, afirmă Irina Petrescu.
Prețul mediu de vânzare al unei garsoniere pentru clasa medie într-un ansamblu nou într-o zonă centrală, în cartier, este în jurul a 90.000 euro (cu TVA). Presupunând că trebuie făcut un credit pentru 67.500 euro (75% din valoarea imobilului), ar însemna o rată lunară de 400-500 euro/lună, în timp ce chiria este de 300-400 euro/lună.
Reprezentanții Esop mai avertizează asupra unui alt fapt care se produce ciclic în peisajul imobiliar al marilor orase care sunt si centre universitare. Este vorba despre studenții care termină si rămân să lucreze în Bucuresti (la începutul verii), dar si noii studenți care vor veni în Bucuresti (în toamnă) si care, de regulă, depăsesc cu mult numărul locurilor asigurate în cămine.

Record de ofertă în iunie
Pe de altă parte, asa cum a mai scris SFin, volumul ofertei de noi locuințe a crescut mult în 2008, fapt care, în timp, ar putea readuce în circuitul chiriilor un număr mai mare de unități locative nevândute. Astfel, potrivit monitorizării anunturiparticulari.ro realizate de Agentie.net, numărul apartamentelor si terenurilor scoase la vânzare în Bucuresti a crescut cu 58% în luna iunie comparativ cu mai, înregistrându-se astfel un număr-record de oferte apărute pe piață, atât pentru apartamente, cât si pentru terenuri. Cele mai multe apartamente scoase la vânzare au fost cele cu două camere. În luna iunie au fost înregistrate 1.538 de oferte pentru acest segment de imobile, cu 50% mai multe decât în luna mai. Oferta de pe piața imobiliară din Bucuresti a înregistrat în ultima lună maxime istorice si în ceea ce priveste terenurile scoase la vânzare de proprietari, respectiv 956 de oferte în luna iunie, față de 508 în luna mai. Cresterea numărului de oferte scoase pe piață a influențat si prețurile solicitate de proprietari. Agentie.net apreciază că prețul apartamentelor din Bucuresti a scăzut în luna iunie cu procente cuprinse între 1,5 si 6,2% față de luna mai. Totusi, în ciuda scăderii prețului în ultima lună, apartamentele rămân cu 20% până la 34% mai scumpe decât în aceeasi lună a anului trecut. Prin urmare, despre o prăbusire a pieței încă nu poate fi vorba.
http://www.sfin.ro//..._imobiliar.html


#22
renderman

renderman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,450
  • Înscris: 30.11.2004

Quote

Campionii UE la plata salariilor "in plic"
Autor: Ziarul Financiar | Data: 15 Iul 2008 | Ora: 15:08

Romania ocupa prima pozitie in Uniunea Euorpeana in ceea ce priveste plata drepturilor salariale "in plic", aproape un sfert dintre romani declarand ca au primit de la angajator bani neimpozitati, potrivit unui raport asupra ocuparii informale realizat de centrul de dezvoltare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Ponderea romanilor care primesc salariul "in plic" este de aproape cinci ori mai mare decat media europeana care se ridica la 5%. Totodata ponderea romanilor care nu au vrut sa raspunda sau nu au stiut sa raspunda la intrebarea daca angajatorul lor utilizeaza un astfel de sistem de plata ajunge la 31%, de asemenea cea mai mare din tarile UE.

In acelasi clasament, pe urmatoarele locuri se situeaza lituanienii care recunosc in proportie de 17% ca au primit salariul in plic, belgienii (14%), lituanienii si polonezii cu cate 11%. La polul opus, se afla angajatii din Malta, Marea Britanie, Luxemburg si Franta din care numai 1% din fiecare tara au declarat ca au primit bani neimpozitati de la angajator.
http://www.zf.ro/art...plic_quot_.html

#23
dweller1999

dweller1999

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 06.02.2008
Hotnews:

Quote

Volksbank: Proiectul BNR ar trebui sa faca distinctie intre bancile agresive si cele conservatoare in gestionarea riscurilor
de Diana Zaharia HotNews.ro
Marți, 15 iulie 2008, 13:16 Economie | Finanțe & Bănci


Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa faca o distinctie intre bancile agresive care acorda credite de consum cu risc crescut si cele conservatoare, atunci cand elaboreaza norme pentru limitarea gradului de risc, a apreciat, marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner. Proiectul este considerat de oficialul Volksbank ca o "pedeapsa" aplicata de BNR tuturor bancilor din Romania, indiferent de modul in care acestea gestioneaza riscurile.
"Banca Nationala are doua obiective - politica monetara si limitarea riscului in sistemul bancar -, iar aceasta norma arata ca Banca Centrala considera ca exista banci cu riscuri majore. In acest caz, ar trebui sa vizeze acele banci, fara a le afecta pe cele conservatoare", a afirmat Schreiner.

Bancile sunt constiente  de riscuri, a adaugat presedintele Volksbank, iar atat timp cat functioneaza pe o piata libera, ar trebui lasate sa si le gestioneze singure. "Daca portofoliul ar evolua negativ, ar fi de inteles ca BNR sa impuna reguli mai stricte", a spus Schreiner, precizand ca, din punctul de vedere al bancii pe care o conduce, proiectul BNR este birocratic si ineficient pentru limitarea consumului.
"Regulamentul ar influenta mai degraba creditele ipotecare. Consider ca propunerile bancii centrale sunt birocratice si impovareaza atat bancile, cit si clientii. In plus, trebuie sa ne intrebam daca autoritatile fiscale sunt pregatite sa elibereze dintr-o data un numar mare de documente", a declarat oficialul Volksbank.

Schreiner a anuntat ca Asociatia Bancilor din Romania va discuta vineri proiectul impreuna cu oficialii BNR, mentionand ca, din experienta de pana acum, BNR va aduce modificari neinsemnate proiectului propus.

Potrivit proiectului de regulament propus de BNR, aflat in dezbatere publica pana pe 31 iulie, bancile ar trebui sa ia in calcul la acordarea unui imprumut catre populatie venituri cu cel mult 20% mai mari fata de cele declarate fiscal in anul anterior.

Conform proiectului, bancile vor fi obligate sa realizeze analize de tip stress test pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, pe baza informatiilor disponibile pe o perioada de 18 luni anterioara datei evaluarii, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale, inclusiv in cazul creditelor indexate, si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor.

Quote

Fiscul poate oferi informatii despre veniturile din anul anterior, abia in a doua jumatate a anului in curs



Hibele Proiectului BNR: In prima jumatate a anului 2009, clientii ar urma sa prezinte la banca veniturile din 2007
de Diana Zaharia HotNews.ro
Joi, 10 iulie 2008, 16:23 Economie | Finanțe & Bănci


Fiscul ar urma sa certifice nivelul veniturilor "declarat fiscal in anul anterior" pentru cei care vor sa se imprumute la banci, potrivit proiectului BNR publicat in aceasta saptamana. Reprezentantii Fiscului spun insa ca toate informatiile privind veniturile persoanelor fizice din anul anterior sunt disponibile abia dupa data de 15 mai, cand se depun declaratiile de venit. Practic, centralizarea datelor din declaratiile si fisele fiscale se face dupa 15 mai, iar "adeverintele" de venit vor putea fi emise abia in jurul datei de 30 iunie. Concluzia: cei care vor dori un credit in prima jumatate a lui 2009 vor prezenta bancii veniturile din 2007.


Fiscul dispune de informatii certe privind veniturile unei persoane din anul anterior abia dupa data de 15 mai
O data de referinta rezonabila pentru emiterea unor adeverinte de venit pentru anul anterior ar fi 30 iunie
In prima jumatate a anului ar urma sa se emita adeverinte pentru veniturile obtinute cu mai mult de un an in urma
In prezent, Fiscul elibereaza, la cerere, adeverinte de venit, iar termenul este de 30 de zile

Problema 1: Decalaj de peste un an la certificarea veniturilor

Proiectul de regulament al BNR stabileste ca "imprumutatorii analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor pe baza unui nivel al veniturilor certe cu caracter de permanenta care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel declarat fiscal in anul anterior, documentate". Contactati de Hotnews.ro, reprezentantii Fiscului au precizat ca nu au fost consultati de BNR inainte de aparitia proiectului, dar ca, dupa cum sunt formulate aceste reglementari, va trebui sa se puna de acord in privinta procedurilor de administrare.

Fiscul nu dispune de informatiile privind veniturile realizate de o persoana fizica mai devreme de 28 sau 29 februarie a anului urmator, in cazul celor care au exclusiv venituri din salarii si mai devreme de 15 mai, in cazul celor care au venituri din mai multe surse si care depun declaratiile anuale de venit.

In timpul anului, angajatorii platesc lunar impozitele retinute la sursa, fara a face o evidenta nominala. "Atat in cazul veniturilor din salarii, cat si a veniturilor din alte surse, angajatorii sunt obligati, conform Codului Fiscal, sa depuna fisele fiscale nominale pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator. Pana la acea data, Fiscul nu detine niciun fel de informatii despre veniturile realizate de o anumita persoana", au explicat reprezentantii Agentiei de Administrare Fiscala.

In cazul celor care au venituri din mai multe surse, informatiile sunt complete, insa, numai dupa depunerea declaratiilor anuale. "O persoana care are venituri din drepturi de autor, de exemplu, poate fi remunerata de mai multi angajatori si poate fi si salariata. Din aceasta cauza, Fiscul trebuie sa confrunte informatiile din fisele fiscale trimise de angajatori cu cele din declaratia anuala, iar acest lucru nu se poate face mai devreme de 15 mai. Procesarea acestor date dureaza, asa ca date complete pot fi furnizate cel mai devreme in jur de 30 iunie", au aratat aceleasi surse.

Din acest motiv, BNR si Fiscul va trebui sa se puna de acord in privinta unei date de referinta pentru "venitul declarat fiscal in anul anterior" intrucat prevederea din proiect nu este lamuritoare. Reprezentantii Fiscului apreciaza ca o data rezonabila ar fi 30 iunie.

Problema 2: Formulare noi, mai multa birocratie

Administrarea formularelor de venit pe care le va emite Fiscul reprezinta o alta problema care va trebui clarificata. Proiectul BNR arata doar ca veniturile trebuie "documentate". "Trebuie vazut care vor fi informatiile pe care angajatii Fiscului trebuie sa le ofere la ghiseu ca sa se creeze o procedura. In acest moment, se elibereaza adeverinte de venit, la cerere, dar termenul este de 30 de zile. In cazul unui credit, probabil, termenul va fi redus", au spus sursele citate.

Totodata, informatiile privind veniturile nu pot fi furnizate decat persoanei in cauza pentru ca sunt protejate prin secretul fiscal.

"Imprumutatorii pot lua in calcul niveluri ale veniturilor ce depasesc cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior, numai dupa obtinerea de la client a documentelor justificative care sa dovedeasca caracterul de continuitate a acestora", mai stabileste proiectul BNR. In ceea ce priveste caracterul de continuitate a veniturilor, pe care trebuie sa-l dovedeasca cel care doreste un imprumut, reprezentantii Fiscului considera ca trebuie clarificat daca va fi tratat fiscal - conform definitiilor din Codul Fiscal - sau va fi lasat la latitudinea bancilor.

"Fiscal, veniturile din alte surse, asa cum sunt definite de Codul Fiscal, nu au caracter de permanenta. Este vorba, de exemplu, de indemnizatiile pentru participarea in Comisia de Cod electoral sau de prima de asigurare in caz de calamitate naturala. Este evident ca aceste venituri sunt exceptionale. In cazul in care veniturile, chiar daca nu sunt permanente in sensul unei remuneratii fixe lunare asa cum este cazul drepturilor de autor, sunt cele din care o persoana isi duce traiul de zi cu zi si recompenseaza o meserie nu sunt considerate intamplatoare", au argumentat sursele citate.

Declaratiile anuale de venit se depun pentru venituri obtinute din: activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, arenda, transferul titlurilor de valoare, vanzare-cumparare de valuta la termen, activitati agricole.

Dupa relaxarea normelor de creditare, bancile au inceput sa accepte tot mai multe categorii de venituri pentru acordarea imprumutului, in afara de salariu. In functie de normele proprii, unele banci pot lua in considerare aproape orice venit care poate fi dovedit cu documente, cum ar fi chirii, dividende, comisioane din vanzari, drepturi de autor, venituri din strainatate, bonusuri, sporuri, stimulente ale angajatilor la stat, indemnizatii pentru cresterea copilului, ore suplimentare.

Edited by dweller1999, 15 July 2008 - 14:50.


#24
hardanro

hardanro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 71
  • Înscris: 12.12.2005
PWC: Piata imobiliara din Romania - in categoria celor care trebuie evitate de investitori

Quote

Pietele imobiliare din Romania si Bulgaria au nevoie de corectii, se arata intr-un studiu asupra pietei imobiliare din Europa realizat de PricewaterCoopers, cele doua tari fiind trecute in categoria celor care trebuie evitate de investitori. Orasele care ofera cel mai mare randament investitorilor sunt Moscova, Istanbul, Hamburg, Munchen si Paris.

Spania se plaseaza in topul tarilor care trebuiesc evitate, potrivit PricewaterCoopers, aceasta piata confruntandu-se cu o rata mare a imobilelor finalizate, dar nevandute. De asemenea, exista riscul ca cei care au luat un credit pentru achizitionarea unei locuinte sa nu isi poata plati ratele.

In mod similar, si unele mari orase din centrul si sud-estul Europei se confrunta cu o rata mare a imobilelor finalizate si nevandute. Conform studiului, printre orasele ce trebuiesc evitate sunt si cele cu infrastructura slab dezvoltata si fara acces la autostrazi.

In ceea ce priveste orasele cu cel mai ridicat randament al investitiilor, Moscova se afla in top, in special, datorita lipsei spatiilor de birouri si logistice moderne, urmat de Istanbul, care a primit recent recomandari pozitive din partea agentiilor de rating, Hamburg, cu randament ridicat mai ales pe partea de hoteluri, Munchen si Paris.

Cele cinci orase sunt urmate de Lyon, Frankfurt, Stockholm, Berlin si Helsinki.

Capitala Romaniei nu se afla intre primele 27 de orase in functie de randamentul investitiilor in sectorul imobiliar, insa autorii studiului sunt de parere ca Bucurestiul si alte orase din sud-estul Europei ar putea intra in planurile investitorilor. Motivele pentru care acestia ar investi in aceste orase sunt populatia de peste un milion de locuitori, cresterea economica si turismul. Cele mai importante astfel de orase sunt Belgrad, Bucuresti, Kiev, Sankt Petersburg, Zagreb, Sofia, Vilnius, Riga si Tallin.
http://economie.hotn...investitori.htm

#25
vladamoh

vladamoh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,273
  • Înscris: 15.01.2008
Fadesa : Proiectele din Romania vor continua

Quote

Grupul imobiliar Fadesa - in incapacitate de plata. Compania sustine ca proiectele din Romania nu vor fi oprite

Grupul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, aflat in dificultate, s-a declarat in incapacitate de plata dupa o sedinta a consiliului de administratie desfasurata luni seara, relateaza ziarul iberic ABC. Fadesa este prezenta si pe piata din Romania, unde anuntase investitii-record de peste 1,6 miliarde de euro. Reprezentantii filialei din Romania sustin ca aceste proiecte nu vor fi oprite.

UPDATE: Biroul de relatii publice al Martinsa-Fadesa a precizat, marti, pentru HotNews.ro ca "filialele internationale ale companiei nu sunt afectate de procesul demarat in Spania. Compania isi va continua proiectele si nu ia in calcul schimbari in niciun caz. Singura societate afectata este Martinsa-Fadesa SA, in Spania".

Compania a confirmat, printr-un comunicat de presa, decizia anuntata in premiera de ziarul spaniol ABC.

Potrivit ABC, gigantul pietei imobiliare din Spania a adunat datorii de peste 5.100 de milioane de euro, iar Comisia Nationala pentru Valori Mobiliare din Spania a decis luni suspendarea de la tranzactionare la bursa din Madrid a actiunilor Martinsa-Fadesa.

Intr-o declaratie citata de ABC, conducerea companiei sustine ca va decide restructurarea activitatii si vinzarea unor active pentru "insanatosirea activitatii".

Grupul Martinsa-Fadesa, controlat de Fernando Martin este, potrivit presei spaniole, prima victima de calibru a crizei de pe piata imobiliara.

Proiectele din Romania vor continua

"Sucursala din Romania este de sine statatoare. Proiectele imobiliare de aici se deruleaza mai departe", a declarat, pentru Hotnews.ro, un reprezentant al filialei Fadesa, care a refuzat, insa, sa comenteze situatia din Spania.

Potrivit Registrului Comertului, Fadesa Romania este detinuta in proportie de 100% de compania-mama din Spania. Reprezentantii filialei din Romania au refuzat sa ofere informatii suplimentare legate de proiectele locale, sustinind ca toata comunicarea se realizeaza prin biroul de presa din Spania.

Compania imobiliara spaniola Fadesa a anuntat ca va investi peste un miliard de euro in construirea de locuinte in Romania. Banii vor fi investiti in cinci proiecte rezidentiale care se vor ridica in apropierea Bucurestiului si in Bacau.

Cea mai mare parte a investitiei se va derula in apropierea Capitalei, in localitatea Stefanestii de Jos. Aici, pe o suprafata de peste 640.000 de metri patrati, se vor construi 12.000 de locuinte. Investitia totala pentru acest proiect se ridica la 850 de milioane de euro.

Sursa

#26
mobilus

mobilus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 880
  • Înscris: 11.03.2008
inainte de ameteala asta...pardon reorganizarea asta ..era un topic cu stiri pozitive din economia romaneasca care afecteaza piata imobiliara asa ca :

Quote

Investitiile straine directe urca cu 90,6% la cinci luni
http://www.zf.ro/articol_179858
Valoarea investitiilor straine directe s-a ridicat la 4,1 miliarde eruo in primele cinci luni ale anului, acestea avansand cu 90,6% fata de aceeasi perioada a anului anterior, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In primele cinci luni ale anului trecut, investitiile straine directe s-au ridicat la 2,15 miliarde de euro


#27
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
http://www.zf.ro/art..._bucuresti.html

#28
actively

actively

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 27.05.2008
Romania has finally a functioning market economy and the supply side is "in cresteare".

http://economie.hotn...tructii-din.htm

Quote

Romania a inregistrat in mai cea mai mare crestere anuala a lucrarilor de constructii din UE
de Dragos Comache HotNews.ro
Joi, 17 iulie 2008, 13:01 Economie | Imobiliar

Romania a inregistrat in luna mai cea mai importanta crestere anuala a lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana (UE), de 31,5%, fiind urmata de Bulgaria si Polonia, cu cate un avans anual de 16,3%, potrivit, datelor publicate de Eurostat, citat de NewsIn. Tara noastra continua sa domine sectorul constructiilor din Uniunea Europeana, dupa ce si in lunile aprilie si martie a fost in fruntea acestui clasament, cu ritmuri anuale de crestere de 30%, respectiv 32,5%.

Cele mai mari scaderi anuale din sectorul constructiilor au avut loc in Spania, Portugalia si Cehia, cu reduceri de 10,8%, 6,8% si, respectiv, 2,1%.

Datele Eurostat, valabile pentru 13 din cele 27 de state membre, arata ca sectorul constructiilor a crescut, la nivelul UE, cu 0,7% in luna mai fata de aceeasai luna a anului trecut, in timp ce in zona euro, s-a inregistrat o scadere de 1,1% in acelasi interval.

Fata de luna mai 2007, sectorul constructiilor a crescut in opt state membre si a scazut in cinci, potrivit datelor publicate de Eurostat. Constructiile de cladiri au inregistrat, in intervalul mentionat un avans de 0,7% in UE si o scadere de 1,3% in zona euro, iar constructiile ingineresti au sporit cu 2,1% in UE, dar au scazut cu 0,9% in zona euro.

Comparativ cu luna aprilie, sectorul constructiilor a crescut in sapte state membre si s-a redus in sase dintre acestea. Cele mai mari aprecieri lunare au fost in Marea Britanie, de 3,4%, Spania si Romania, cu cate 2,9%. Scaderi importante in luna mai fata de aprilie 2008 au fost inregistrate in Portugalia, de 9%, Slovacia, de 5,1% si Olanda, de 1,9%.

In mai 2008, comparativ cu aprilie 2008, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 0,3% in UE si cu 0,2% in zona euro.


#29
ComentatorTC

ComentatorTC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 303
  • Înscris: 03.03.2008
Patriciu face treaba mica pe masoni :)))

:coolspeak:

Quote

Patriciu: Preturile locuintelor vor scadea cu cel putin 50% in 3-6 luni

Dinu Patriciu, 58 de ani, cotat ca fiind cel mai bogat roman, explica intr-un interviu acordat in exclusivitate cotidianului Business Standard, in editia de joi, ce investitii a facut dupa vanzarea grupului Rompetrol catre KazMunaiGaz si de ce crede ca Romania are nevoie de o cota unica de 8-10%.

Cat timp veti mai ramane CEO al Rompetrol?
Cel putin doi ani de acum inainte.

Credeti ca sunteti cel mai bogat om din Romania?
Nu ma preocupa deloc topurile.

Veti vinde si restul pachetului de 25%?

Nu. Nu ma gandesc la acest lucru. Compania va creste si valoarea ei la fel. Am spus si repet: 75% dintr-un mar inseamna mai putin decat 25% dintr-un pepene.

Cati bani ati primit de la KazMunaiGaz?
Nu va pot spune.

Unde sunt practic acesti bani? Intr-o banca?
Am investitii de portofoliu, investitii directe, investitii financiare. Am bani si in banci, dar nu in banci din Romania. Toti produc. Banii mei se misca. Castigul depinde de risc. In general, imi asum riscuri.

Ati profitat de criza subprime?
Bineinteles ca da! Sigur ca profit. Cine are lichiditati, in acest moment, face achizitii profitabile.

Ce ati facut cu banii pe care i-ati incasat pentru vanzarea a 75% din Rompetrol?
I-am investit. Am investitii pe care le fac si apoi doar le supraveghez fara sa ma ocup direct de ele. Am alocat bani pentru achizitii in media, imobiliare, energie alternativa si IT. Ideea mea este ca, pentru a face o investitie in Romania, ai nevoie de o platforma externa. Ai nevoie de management si know-how. Cumparand o companie intr-o tara avansata, pe care, apoi, sa o translatezi in interior reprezinta nu numai o investitie financiara. Scopul este de a veni in Romania cu ele, de a le aduna in Romania, care este o tara foarte buna pentru delocalizare.

Cati bani ati alocat pentru aceste achizitii? Ce companii ati cumparat?
Nu va pot spune cati bani si nici numele exacte ale companiilor.

Dar din ce tari fac parte aceste companii?
Nici asta nu va pot spune.

Sunt cumparate in nume propriu, Dinu Patriciu, sau...
Compania Rompetrol Holding, pe care o detin 100%, a facut aceste achizitii.

Vorbeam de subprime... credeti ca a afectat si Romania?
A afectat si va afecta economia. Caderea pietei imobiliare sau caderea bursei sunt efecte ale subprime. Acum bursa va continua sa cada, sa o ia la vale. Sunt exact predictiile mele din ianuarie - februarie. Ati vazut? Exact asta s-a intamplat! La fel si cu piata imobiliara. Aceasta stagneaza de sase luni si scade, cred ca preturile locuintelor vor scadea cu cel putin 50% in urmatoarele 3-6 luni.

Pe ce va bazati cand spuneti asta?
Ma bazez pe modul in care efectele crizei financiare se cuantifica in Romania.

Dar va ganditi sa investiti in imobiliare si in Romania?
Da. Investesc. Cred ca in orizontul de timp 3-5 ani, piata imobiliara isi va reveni din caderea de acum si de mai incolo, dar niciodata nu va mai ajunge la nivelul de dinainte de criza. Niciodata!

S-a spus atunci cand ati facut respectivele predictii ca manipulati bursa si ca incercati sa va folositi de ceea ce spuneti ca sa provocati anumite efecte, ca speculati...
Nu manipulez nimic. Nu prea joc pe bursa din Romania. Am poate o suma mica, pe care o investesc aici. Este vorba de ceva de genul zece milioane de dolari, nu mai mult.

Ce actiuni aveti in portofoliu?
Nu as putea sa va spun. Nu stiu. Brokerii se ocupa de asta.

Daca ne intoarcem la piata imobiliara, speculati?
Nu. Nu, pe piata imobiliara din Romania. Am cateva proiecte imobiliare pe care le dezvolt, de unele ati auzit...

Spuneati ca va intereseaza energia viitorului... Sa fie cea eoliana, in care Romania are un potential foarte mare si atrage atat de multi investitori?

Nu numai cea eoliana ma intereseaza si, sigur, nu cea din Romania. Dezvoltarea energiei eoliene se face in toate tarile subventionat de catre stat. In Romania, in acest domeniu, nimic nu este legiferat asa cum trebuie. Investitorii mari, adevarati nu vor veni in Romania cu bani decat atunci cand totul, regulile vor fi perfect clare. Am investitii in energie eoliana, pregatesc platforme capabile sa vina in Romania, cum am mai spus. In general, in Romania, productia de energie electrica nu are deloc reguli clare.

Ce parere aveti de ideea Guvernului Tariceanu de a infiinta campionul energetic national, in care sa uneasca doua complexe energetice, Hidroelectrica si Electricile de stat?

Este o idee foarte proasta. Nu as cumpara niciodata actiuni la o astfel de companie. Este o idee absolut anti-liberala si anti-piata! Nu cred ca se va face, cred inca in inteligenta clasei politice. Cred ca ea este capabila sa cunoasca interesul national.

Credeti ca Guvernul Tariceanu a facut mari greseli?

Nu. Nu cred asta. Dimpotriva! De patru ani incoace avem o crestere economica de peste 6%, un ritm relativ ridicat. Exista posibilitatea si a unui ritm de 10% in Romania de astazi si fara efecte negative. Acestea sunt rezultatele unei gandiri de tip liberal. Daca m-as gandi strict la greseli, exista o oarecare incetineala in a adopta masuri fiscale curajoase, care sa ne favorizeze in comparatie cu alte state din regiune. Romania nu este singura pe harta. Investitorul se duce la vecinul, care ii ofera conditii mai bune. Daca are cota unica de 10%, merge acolo, daca ii arata ca are infrastructura si este si de calitate, merge tot acolo (cazul Mercedes).

La ce va referiti?

In Moldova, cota de impozit pe profitul companiilor este 0%. In Bulgaria, cota unica este de 10%. Romania nu poate sa-si permita sa piarda investitii mari in continuare cu o cota de 16%! Cred ca aceasta cota ar trebui sa fie scazuta, sa ajunga undeva intre 8 si 10%. Efectul imediat si direct al acestei masuri va fi cresterea veniturilor bugetare, castigarea unui echilibru economic, mai multa stabilitate.

Impreuna cu prietenul meu Horia Rusu (Dumnezeu sa-l ierte!) am sustinut inca din 1993 cota unica si continui sa o sustin, dar la un nivel mai redus decat este astazi.

Ce credeti ca poate sa faca statul in conditiile actuale ale evolutiei pretului petrolului? Exista vreo solutie?

Nu poate sa faca nimic. Pretul petrolului este o variabila in conjuctura economica in care ne aflam, nu poate fi influentat si nu avem niciun avantaj. Cotatia se va duce in sus. Vorbeam de 150 de dolari, acum cred ca se va duce spre 200, pana la sfarsitul anului.

Rompetrol este afectata?
Nu. Noi ne-am protejat prin unirea cu un producator de titei. Nu ne va afecta.

Dar economia autohtona, cat de tare va fi afectata?
Sa privim altfel: economia romaneasca va fi stimulata sa se transforme. Are aceasta capacitate, aceasta flexibilitate din moment ce 75% din PIB este produs de sectorul privat. Este o economie in formare si, ca urmare, este flexibila.

Edited by ComentatorTC, 17 July 2008 - 17:10.


#30
actively

actively

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 27.05.2008

Quote

Timpul de vanzare a imobilelor, in crestere
18 iulie 2008 de Alexandru Urzica
Timpul mediu de vanzare a proprietatilor imobiliare a crescut, in ultimele sase luni, cu 20%, ajungand pana la 12 saptamani, potrivit unei analize realizate de agentia imobiliara RE/MAX. “Daca insa pretul de vanzare este cu 10-30% sub preturile actuale de pe piata, cladirea sau locuinta se vinde in maximum 30 de zile”, a declarat Paul Dumbravanu, broker al agentiei RE/MAX Star.

Potrivit lui Ionut Bordei, directorul departamentului Rezidential al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis-Eurisko, timpul de vanzare a unei proprietati difera in functie de pretul cerut pe respectiva proprietate.

“Cu cat pretul este mai aproape de realitate, cu atat se vinde mai repede. Problema este ca poate doar 1% dintre cei care vand cere un pret corect, ceilalti vor sa obtina cat mai mult. Chiar si cei care vor sa scape repede de o proprietate cer mai mult, pentru ca e greu sa iti dai seama de pretul Real”, a declarat pentru Business Standard Ionut Bordei.

Pe segmentul apartamentelor noi, vanzarile au scazut cu circa 50% fata de media lunara din prima jumatate a anului trecut, conform reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Colliers" class='linkuri'>Colliers International. Lunile aprilie si mai au fost critice, din cauza zvonurilor aparute in prima parte a anului, in principal in februarie-martie. “Acum, procesul de decizie a unui client a crescut. Daca, pana acum, un dezvoltator vindea cate 20 de apartamente pe luna si intr-un an vindea tot proiectul, acum, in acest ritm, vor incheia vanzarile in trei ani”, a mentionat Ilinca Paun, directorul diviziei Rezidential a Colliers. Potrivit acesteia, cumparatorii iau deciziile mai greu, vor sa vada daca or sa scada preturile si trebuie sa mearga la banca, unde procesul de acordare a creditului e mai indelungat. “Clientii sa faca o analiza mai buna a situatiei. Acum un an, deciziile se luau la presiunea informatiilor, care anuntau continue cresteri ale pretului. Pe segmentul apartamentelor vechi, oamenii pot vedea produsul, insa asteapta sa se intample ceva”, concluzioneaza Paun.

http://www.standard....n_crestere.html

#31
dweller1999

dweller1999

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 439
  • Înscris: 06.02.2008

Quote

Timpul mediu de vanzare a proprietatilor imobiliare a crescut, in ultimele sase luni, cu 20%

Da, cu 18% pentru ca e vara si lumea cu bani e in concediu, iar restu de 2% cad in marja de eroare.
Vreau sa vad diferenta de la luna la luna in ultimele 6 luni, ca e posibil sa fi fost doar in ultima luna tendinta asta si sa fie extinsa.

#32
actively

actively

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 27.05.2008

Quote

Românii își fac orașe în Ungaria

În localitatea ungară Battonya, aflată la 6 kilometri de graniță și mai puțin de 30 de kilometri de Arad, nu există stradă pe care să nu-și fi cumpărat casă un român. Explicația: cu banii pe apartamentele lor din Oradea, Arad sau Timișoara, s-au mutat „la curte” în Ungaria și le-a mai și rămas. Ei locuiesc acum la vecini și vin la lucru „acasă”.
Mai nou, au început să își înscrie copiii la grădinițe și școli din Ungaria, cu predare în limba română. În ultimele luni, peste 300 de români s-au mutat peste graniță. Acum sunt vizate și alte localități din zonă – Dombegyhaz sau Mezokovascshaza – pentru că în Battonya oferta de case s-a cam epuizat. H.E, o româncă de 45 de ani, și-a găsit dincolo de graniță casa visurilor: o vilă cu etaj, cu livada, garaj și loc pentru grătar. “M-a atras poziția, curățenia. Vila nu e prea finisată, dar așa am vrut, să îmi pun eu amprenta. Îmi place să se vadă că e stilul meu. Eu înțeleg și chiar vorbesc puțin limba maghiară și aici e mai liniște. Ca să nu mai vorbim de preț”. Cu 25.000, cât a dat pe vilă, la Arad nu-și lua nici o garsonieră. Un alt arădean a dat doar 7.000 de euro pe o căsuță cu trei camere. “Fac naveta, 20 de minute din fața casei până în Arad. Aici am curte, grădină de 1.600 de metri, mi-am adus și cățelul. Acum am doi: unul e ungur, unul român”, râde omul. Pentru ungurii din Battonya, e suficient să pună anunț la poartă și cumpărătorii români se găsesc imediat. “Am afișat pe casă că este de vânzare și a venit o doamnă să se intereseze. Românii sunt oameni drăguți, și ne bucurăm că vin tot mai mulți, pentru că din păcate din Battonya s-au mutat mulți. Pleacă înspre orașele mai apropiate de Budapesta, unde sunt și locuri de muncă mai bune. Așa, se umple golul”, explică Kovacs Gyorgy, localnic din Battonya. Autoritățile din Battonya au înțeles că, pe lângă prețuri bune, infrastructura e un magnet pentru cei care cumpără case în comună. „Colaborarea noastră, ca autorități, cu românii care cumpără la noi case e foarte bună. Cred că prețurile caselor sunt avantajoase la noi. Infrastructura le permite să locuiască aici și să facă naveta la locul de muncă. Cred că de aceea e atrăgător orașul Battonya, pentru că problemele cu infrastructura le-am rezolvat. Deși în România stau mai bine cu locurile de muncă , aici se ajunge ușor. Chiar dacă fac naveta, aproximativ jumatate de oră, noi rezolvăm actele imediat și îi așteptăm cu drag pe români, pentru că e important să crească populația localității și să creăm locuri de muncă“, spune declarat Karsai Iozsef, primarul din Battonya. Odată ce românii s-au arătat interesați să cumpere acolo, și prețurile la case au crescut. În 2000, o casă cu 3 camere în zona de sud a județului Bekes se vindea cu 13 -16 mii de euro. Acum ungurii cer aproape dublu. Totuși, prețul caselor din Ungaria nu s-a apropiat prea mult de cel al locuințelor de lângă Arad. La Turnu, de exemplu, localitate situată la 12 km de Arad, o casă fără canalizare sau gaz costă în jur de 50.000 de euro. Localitățile ungurești de la granița cu România vor deveni și mai atractive pentru piața imobiliară după finalizarea construcției autostrăzii M43, și a părții de autostradă între Arad și Nădlac. (Monica Iovan) 7.000 de euro - casă cu trei camere, curte, grădină de 1.600 mp, la Battonya, localitate aflată la 6 kilometri de granița cu România
http://www.ziare.ro/...rase_in_Ungaria


Quote

Românii și-au cumpărat 10.000 de case la Roma

  

Mulți muncitori ajunși în Peninsulă sunt hotărâți să se stabilească acolo. Totodată, ei contribuie cu 1,2% la PIB-ul Italiei. Chiar dacă numeroși italieni nu-i înghit, românii își văd de treabă în Peninsulă. Muncitorii români din Italia contribuie cu 1,2% la produsul intern brut al Italiei, potrivit unui raport al organizației italiene Caritas, publicat ieri. Străinii acoperă două treimi din necesarul de forță de muncă din Italia, iar dintre noii angajați, românii sunt cei mai numeroși: înseamnă a șasea parte din totalul străinilor de pe piața muncii din Italia. Aproximativ jumătate lucrează în domeniul serviciilor, o treime - în construcții, 6,6% - în agricultură, iar restul - în alte ramuri. Chiar dacă au beneficii de pe urma românilor, peninsularii trăiesc un „sindrom al invaziei“: numai anul trecut „au năvălit“ în Italia aproape o jumătate de milion de români, numărul conaționalilor de acolo ajungând astfel la aproximativ un milion. Cei mai mulți sunt stabiliți în regiunea Lazio (aproximativ 200.000), doar în Roma aflându-se 100.000 de persoane. Urmează Lombardia (160.000) și Piemonte (120.000). Mulți se gândesc să rămână în Italia definitiv, se arată în raport: numai anul trecut, românii au cumpărat în jur de 10.000 de locuințe la Roma. Mai bine pregătiți, mai prost plătiți Aproximativ 750.000 de români au venit în Italia la muncă, iar dintre aceștia - 557.000 sunt angajați cu forme legale. Alți 16.000 au propria afacere, se mai arată în raport. Din restul imigranților - ajunși în Italia din motive familiale -, numărul minorilor este de circa 116.000. Chiar dacă, în medie, sunt considerați mai bine pregătiți decât italienii, primesc mai puțini bani pentru munca lor: salariul mediu anual era acum patru ani de 10.042 de euro. Problemele nu sunt legate doar de bani: deși sunt lăudați pentru capacitatea de a învăța repede limba italiană, îndeplinesc doar 60% din standardele de integrare sociale și de muncă din Italia. Mulți hotărăsc, astfel, să rămână „ascunși“ în cadrul comunităților. Pentru a câștiga un venit decent, mulți lasă acasă copii. Din cei aproximativ 170.000 de copii cu părinți la muncă în Italia, o jumătate au tatăl plecat, o treime - mama, iar 20% - ambii părinți. „Campioni“ la furturi și violuri În același timp însă, raportul arată că românii au un indice al criminalității mai ridicat decât în cazul altor naționalități, mai ales în ceea ce privește omuciderile voluntare, furturile și violurile. În multe cazuri, victimele sunt tot cetățeni români. O treime dintre minorii denunțați sunt români - în 2004, numărul acestora ajungea la 4.000. Peste 2.000 de minori români au fost găsiți neînsoțiți - în majoritatea cazurilor, ei au fost abandonați, vânduți sau au fugit din familii în care erau bătuți.

Integral in Evenimentul zilei.
http://www.ziare.ro/...de_case_la_Roma

#33
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
bubulii strikes back

Quote

Criza creditelor nu a afectat atat de mult economia mondiala pe cat s-au temut economistii la inceput. Fondul Monetar International a revizuit in sus cresterea economica mondiala, estimand o cifra de 4,1% la sfarsitul anului, fata de estimarea din aprilie de 3,7%, anunta BBC.

Totusi, aceasta cifra arata o reducere a cresterii economiei mondiale fata de 2007, cand ritmul de majorare a fost de 5%.

Desi au upgradat previziunile atat pentru SUA, cat si pentru Marea Britanie, FMI avertizeaza ca economia mondiala ramane intr-un "punct sensibil"

SUA - crestere economica de 1,3%, Marea Britanie - 1,8%

FMI se asteapta ca economia Marii Britanii sa creasca cu 1,8% in 2008 si cu 1,7% in 2009, cifre superioare previziunii anterioare de 1,6% pentru urmatorii doi ani.

Guvernul britanic este putin mai optimist si estimeaza o crestere economica de 2% pentru acest an si de 2,5% in 2009.

FMI a revizuit si cresterea economica pentru SUA la 1,3%, fata de evaluarea de 0,5% din aprilie.

Fondul apreciaza ca economia SUA se va "contracta moderat in cea de-a parte a anului 2008".

Riscurile raman mari

FMI avertizeaza ca riscurile influentelor negative din sectorul financiar asupra economiei mondiale raman mari iar inflatia a cunoscut o crestere ingrijoratoare.

Astfel, bancile centrale si guvernele vor trebui sa "jongleze" cu cele doua "probleme gemene": incetinirea ritmului de crestere economica si inflatia, alimentata de preturile record la petrol si de costurile tot mai mari la alimente.

http://economie.hotn...in-2008-4-1.htm

#34
graal33

graal33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 22.10.2007
offtopic
http://www.capital.ro/articol/zimbabwe-inf...nte-110555.html

#35
robertos12

robertos12

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 228
  • Înscris: 25.03.2007
Nu puteam sa ratez asta........ia uitati ce zici Zili al vostru, am impresia ca v-a cam parasit

http://www.protv.ro/stiri/economie/ieftini...nomen-real.html

#36
vorbe1

vorbe1

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 18.07.2008
http://www.sfin.ro/a...imobiliara.html

Quote

Tinerii recruți francezi, englezi si germani plecau la ceea ce mai târziu s-a numit Primul Război Mondial cu veselie si cântece. Opinia publică din Europa era atât de încântată de ideea de război, încât si-a lăsat intelighenția să plece cu urale pe linia întâi a frontului. Abia după sosirea primelor garnituri ale morții, cu zecile de mii de sicrie, societatea a realizat în ce s-a băgat.
Fără să existe vreo legătură între cea mai mare conflagrație mondială si asteptările vizavi de piața imobiliară autohtonă, trebuie remarcată similitudinea jubilativă în anticiparea nenorocirii care va să vină. Deseori am auzit în jurul meu exprimarea unor speranțe de prăbusire a pieței imobiliare. Capra vecinului trebuie să moară pentru ca noi, ăilalți, care nu avem conturi grase în bănci, vile la Snagov si dobermani în curte să ne putem lua case la preț mic.  
Dar să vedem ce se întâmplă dacă moare capra imobiliară a vecinului. Prima idee falsă - dacă se prăbuseste prețul locuințelor, acestea vor deveni accesibile. Omul de rând, homeless-ul plătitor de chirie, nu va avea de câstigat cu siguranță, pentru că, indiferent ce-si imaginează despre piața imobiliară, atunci când aceasta va cădea, va antrena după sine sectoarele economice de pe orizontală: industria construcțiilor de case, serviciile, comerțul, industriile (materiale de construcții, mobilă, electrocasnice etc.). Plătitorul de chirie angajat într-una dintre aceste ramuri poate să-si piardă locul de muncă sau să accepte reducerea de salariu. La rândul lor, băncile vor pune pe stop creditele ipotecare, astfel încât, indiferent cât de ieftină va fi locuința, dacă nu ai bani pusi deoparte… adio vis rezidențial.
A doua idee falsă - investitorii cu profituri nesimțite vor avea de pierdut. Nimic mai gresit! De regulă, acesti oameni sunt suficient de inteligenți încât să-si diversifice portofoliile. Au plasamente în România, în Tenerife si în Hong Kong. În plus, în momentele de criză si panică, singurii care clachează emoțional sunt micii investitori. Cei mari profită cât e criză, cumpără pentru a vinde mai târziu. Să vezi atunci iarăsi explozie de mânie proletară!

Edited by punkt, 20 July 2008 - 21:37.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate