Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
ocean sarat
Last Updated: Mar 12 2011 06:47, Started by
tybi1000
, Jul 04 2008 10:32
·
0
#1
Posted 04 July 2008 - 10:32
Dintotdeauna mi-a placut geografia , dar niciodata nu am ramas in asa dilema cand cineva mi-a pus o intrebare .Intrebarea a fost urmatoarea : De ce este oceanul sarat ? Am cautat o vreme raspunsul , m-am tot gandit , am intrebat multi prieteni rude etc. , dar nu am reusit sa dau un raspuns clar. Daca cineva stie acest lucru i-as multumi daca mi-ar spune ca sa raspund si eu la randul meu persoanei respective. Multumesc anticipat .
|
#2
Posted 06 July 2008 - 22:19
Dilema ta este o dilema pentru toti. Nu se stie sigur din ce motive cea mai mare parte din apa de pe tera este sarata si nu se stie sigur de unde provine apa de pe tera.
|
#3
Posted 07 July 2008 - 07:44
"Raurile sunt principala sursa a sarii din mare. Ele erodeaza minerale din roci si sol si le depoziteaza in mare, uneori in lacuri. Aceste minerale includ sodiul si clorul, care, combinate, devin substanta care ne da gust la mancare. Si acest lucru se intampla in cantitati imense. Daca am scoate toata apa din oceanele globului, am obtine 50 milioane de miliarde de tone de sare. Si, cu toate ca raurile transporta sare, ele nu sunt sarate pentru ca marea este locul unde ele o depun in final.
Apa dulce din rauri se evapora pe masura ce soarele incalzeste marile si oceanele; sarea ramane. Intreaga cantitate de sodiu si clor care ajunge in ocean ramane acolo pentru totdeauna. Sau aproape intotdeauna. In medie, un atom de sodiu ramane in ocean pentru 200 milioane de ani. Asta nu inseamna ca oceanele se umplu incet, incet cu sare; o mare parte din aceasta se scufunda sub forma de sedimente pe fundul oceanului." Da spune-mi de ce este marea(oceanul) albastra?! |
#5
Posted 07 July 2008 - 21:25
#6
Posted 07 July 2008 - 22:10
#7
Posted 07 July 2008 - 22:23
@ drgroza
Daca e cum ziceti dumneaoastra atunci apa marii ar trebui sa fie plina de silicati ca acest grup de minerale este cel mai bundent. In plus in roca nu poate exista sodiu liber si respectiv clor liber, aceste 2 elemente sunt mult prea rective. |
#8
Posted 08 July 2008 - 00:27
costi_rage, on Jul 7 2008, 23:23, said: @ drgroza Daca e cum ziceti dumneaoastra atunci apa marii ar trebui sa fie plina de silicati ca acest grup de minerale este cel mai bundent. In plus in roca nu poate exista sodiu liber si respectiv clor liber, aceste 2 elemente sunt mult prea rective. "Gustul sarat al apei marilor si oceanelor se datoreaza in special ionului de sodiu(Na).In apa marii se afla numeroase saruri printre care clorura de sodiu(sarea de masa),clorura de magneziu,sulfatul de calciu,sulfatul de magneziu.Marea a devenit sarata in urma cu aproape 4 miliarde de ani.O intensa activitate vulcanica a saturat atmosfera cu diferite gaze:clor,sulf,bioxid de carbon etc.Odata cu racirea pamantului aceste gaze antrenate de ploi interminabile au erodat rocile scoartei ducand la formarea primelor oceane.Dar eroziunea a antrenat ionii de sodiu care s-au combinat cu cei de clor aflati in apa oceanului rezultand cea ce numim sare(NaCl)." cu tot respectul, Edited by drgroza, 08 July 2008 - 00:42. |
#9
Posted 08 July 2008 - 14:32
Istorie, on Jul 7 2008, 19:16, said: Marea Neagra nu este albastra ci mai degraba verde. ai vazut vreodata marea neagra in afara platformei continentale? nici eu dar am fost spre marginea apelor teritoriale. e foarte diferita de cum o stii. in primul rand e mult mai limpede si in nici un caz verdele ala ciudat de la mal care e probabil de la alge. dar de cele 2 "straturi" ale marii negre ai auzit? primul la suprafata, mai putin sarat decat restul marilor si al 2lea mult mai sarat. nu stiu de ce nu s-au amestecat cele 2 la in restul marilor. Edited by undercoverbrother, 08 July 2008 - 14:33. |
#10
Posted 08 July 2008 - 15:10
undercoverbrother, on Jul 8 2008, 15:32, said: ai vazut vreodata marea neagra in afara platformei continentale? nici eu dar am fost spre marginea apelor teritoriale. e foarte diferita de cum o stii. in primul rand e mult mai limpede si in nici un caz verdele ala ciudat de la mal care e probabil de la alge. dar de cele 2 "straturi" ale marii negre ai auzit? primul la suprafata, mai putin sarat decat restul marilor si al 2lea mult mai sarat. nu stiu de ce nu s-au amestecat cele 2 la in restul marilor. Gasiti alte si interesante date despre (bomba)Marea Neagra aici: "Adancul Marii Negre este un rezervor urias de hidrogen sulfurat, un gaz solubil in apa, care se aprinde in contact cu oxigenul atmosferic si care are o putere calorica mai mare decat cea a gazului metan. In caz de cutremur major, sau in cazul unei interventii umane, acest rezervor de mai multe miliarde de metri cubi, ar putea iesi la suprafata si s-ar putea aprinde instantaneu in contact cu aerul." http://epochtimes-ro...ticle_5762.html Cat despre culoare,cea albastra se datoreaza reflectarii cerului;daca cerul este noros,cenusiu si culoarea apelor este la fel. Culoarea verzuie este din cauza planctonului(zooplancton si fitoplancton),se vede mai aproape de tarm in conditiile transparentei apelor. |
|
#11
Posted 09 July 2008 - 09:44
undercoverbrother, on Jul 8 2008, 15:32, said: ai vazut vreodata marea neagra in afara platformei continentale? nici eu dar am fost spre marginea apelor teritoriale. e foarte diferita de cum o stii. in primul rand e mult mai limpede si in nici un caz verdele ala ciudat de la mal care e probabil de la alge. dar de cele 2 "straturi" ale marii negre ai auzit? primul la suprafata, mai putin sarat decat restul marilor si al 2lea mult mai sarat. nu stiu de ce nu s-au amestecat cele 2 la in restul marilor. |
#12
Posted 09 July 2008 - 10:08
drgroza, on Jul 8 2008, 01:27, said: "Gustul sarat al apei marilor si oceanelor se datoreaza in special ionului de sodiu(Na).In apa marii se afla numeroase saruri printre care clorura de sodiu(sarea de masa),clorura de magneziu,sulfatul de calciu,sulfatul de magneziu.Marea a devenit sarata in urma cu aproape 4 miliarde de ani.O intensa activitate vulcanica a saturat atmosfera cu diferite gaze:clor,sulf,bioxid de carbon etc.Odata cu racirea pamantului aceste gaze antrenate de ploi interminabile au erodat rocile scoartei ducand la formarea primelor oceane.Dar eroziunea a antrenat ionii de sodiu care s-au combinat cu cei de clor aflati in apa oceanului rezultand cea ce numim sare(NaCl)." cu tot respectul, speculatii |
#13
Posted 09 July 2008 - 10:20
drgroza, on Jul 8 2008, 16:10, said: Cat despre culoare,cea albastra se datoreaza reflectarii cerului;daca cerul este noros,cenusiu si culoarea apelor este la fel. Culoarea verzuie este din cauza planctonului(zooplancton si fitoplancton),se vede mai aproape de tarm in conditiile transparentei apelor. Apa oceanelor este albastra deoarece lumina albastra patrunde la adancimi mult mai mari decat lumina verde sau rosie (lumina vizibila de la Soare este formata din rosu, verde, albastru). Edited by Thylacine, 09 July 2008 - 10:23. |
#14
Posted 09 July 2008 - 11:49
Si de ce albastrul patrunde cel mai mult. E la mijlocul curcubeului. Nu ar fi trebuit sa patrunda rosul?
|
#15
Posted 09 July 2008 - 13:17
|
#16
Posted 09 July 2008 - 18:26
underground2009, on Jul 9 2008, 12:49, said: Si de ce albastrul patrunde cel mai mult. E la mijlocul curcubeului. Nu ar fi trebuit sa patrunda rosul? In alta ordine de idei, fotonii de lumina albastra au cea mai mare energie si cea mai mica lungime de unda dintre cele trei culori. |
#17
Posted 12 July 2008 - 18:59
Multumesc mult tuturor care au raspuns si mai astept si alte opinii .
|
#18
Posted 13 July 2008 - 15:54
undercoverbrother, on Jul 8 2008, 15:32, said: dar de cele 2 "straturi" ale marii negre ai auzit? primul la suprafata, mai putin sarat decat restul marilor si al 2lea mult mai sarat. nu stiu de ce nu s-au amestecat cele 2 la in restul marilor. "Dispunerea circulară a surselor de apă și existența unei singure legături externe - prin Strâmtoarea Bosfor, Marea Marmara, Strâmtoarea Dardanele - cu Oceanul planetar, alături de încălzirea relativ moderată a apei de către Soare, determină lipsa aproape totală a curenților marini verticali și existența doar a curenților orizontali pe un imens traseu circular împotriva sensului acelor de ceasornic." (wikipedia) Curenții verticali sunt cei care amestecă apa din adâncimi cu cea de la suprafață în Oceanul Planetar. În Marea Neagră lipsesc, așa că straturile nu se amestecă. Sunt chestii de geografie de liceu. Posibil să aibe legătură și cu materia de olimpiadă dar nu mai țin minte exact. Se presupune că oceanul s-a format odată cu atmosfera din gazele eliberate pe vremea când suprafața planetei era acoperită de vulcani. Apoi temperatura a început să scadă și în momentul în care a ajuns sub punctul de fierbere a început să plouă...și nu s-a oprit Apoi s-a ajuns la faza în care stratul de suprafață al oceanelor se evapora datorită luminii soarelui (ca și acum) și era lăsată în urmă o concentrație mai mare de sare. Vaporii formau nori care erau duși înspre continent, unde se condensau și cădeau sub formă de precipitații. Ploaia spală mineralele și le transportă în râuri. S-a aproximat că 4 miliarde (billion, sper că e corect) de tone de sedimente sunt aduse de râuri în apa oceanelor, dar în același timp cam tot aceeași cantitate se depune pe fundul lor, rezultând echilibrul. Alte surse de săruri sunt fosele de pe fundul oceanelor care sunt destul de numeroase. Peste 72 de elemente chimice s-au descoperit în apa oceanică (relativ omogenă), în cantități foarte mici majoritatea, dat care sunt probabil toate elementele care se găsesc în stare naturală pe Terra. Sărurile din ocean îi dau salinitatea, și sărurile nu înseamnă doar sare dinaia de cumperi de la magazin. Conținutul e ăsta: [ http://www.palomar.edu/oceanography/images/charts.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Restul sunt în cantități nesemnificative. De aici rezultă salinitatea medie de 35 la 1000. Eu am tradus de aici http://www.palomar.e...salty_ocean.htm Găsești mai multe informații acolo. Nu uita că explicația formării oceanului e doar o teorie... |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users